Отново по темата за досиетата и агентите

След продължителни размисли, стигнах до извода, че щом като главният редактор на особено нашумели напоследък в. “Genek Info Telegraph” често ме цитира, съвсем справедливо и честно ще бъде и аз да го цитирам. Ще започна с вчерашната му публикация:

ПРИКАЗКА БЕЗ КРАЙ

И пак на манежа излязоха жонглиращите с досиета. Сега вече обещаващи да извадят всичко на бял свят. И почти веднага сервирали на публиката списъци с „агенти и доносници”.

 Което е доста странно, ако се замислим над понятията. Обясняват ни, че еди-кой си бил български резидент в Гърция, друг работел в някой отдел на ДС, трети давал квартира. Обаче, дали професионалният офицер от специалните служби може да бъде наречен доносник?

 И дали това не е опит да се прикрият истинските доносници – ония, които без да са работили за държавата, са работили против съгражданите си? Ей така – най-добре е да скриеш дърво в гората, както Честъртън е кръстил разказа си. И в калабалъка, докато публиката се кефи, че някой си бил нейде си по задачи – истинските доносници да се маскират като жертви дори?

 Отделен въпрос е дали е можело да се съпротивява човек на тоталитарната държава. Да, имало е издържали, запазили човешкия си облик и идеите си. Което е доказателство, че не е било невъзможно.

 Но е било много трудно и затова реалистите признават, че не всеки може да издържи на натиска на държава, служби, обществото дори.

 Признание обясняващо, но не оправдаващо. И в никакъв случай не приемащо всеопрощенските теории за скриване на страниците преди да са прочетени. Обаче – кога и как?

 Досиетата се използват като своеобразна приказка за приспиване на общественото съзнание. Която няма край. И не се предвижда такъв. Работещите в комисията признаха, че няма да им стигнат години само, за да извадят на светло хората от избраните 13 обществени сфери. Пък за останалите – ще чакаме.

 Сега е интересно кои известни хора са били сътрудници на ДС. Донасялият срещу съседи тракторист, душилият около колегата си чиновник, дебнещият всяка дума на клиентите си сервитьор – те ще останат в сянката. Няма време за тях.

 Пък и досиетата се сервират на порции. Каквото Бог и МВР дали. Направи ли ви впечатление, че доста имена, съобщени от предишни комисии, сега отсъстват? А се появяват нови – които онези са пропуснали?

 Което си е симптом и доказателство, че службите манипулират и сега публиката. И още нещо – ако ДС е така всемогъща, както ни обясняват /че и днес дирижирала живота ни!/, какво й пречи да изфабрикува куп фалшивки? Та да отвлече вниманието от собствените си хора и го насочи към някакви пионки?

 Впрочем, за манипулациите. Досиетата са удобен начин да се отвлича вниманието от днешния ден.

 Къде са досиетата на кредитните милионери, на „приватизаторите”, на „бизнесмените в анцузи”?

 А документите на БКП, където се пазят протоколи, писма, донесения по адрес на неподозиращи граждани?

 И тези документи се укриват именно от бившите партийни секретари, номенклатурни кадри и всякакви използвачи на системата тогава. За един от тях писах.

 Защо досиетата се появяват в общественото пространство винаги, когато властта е в криза и електоратът се вълнува?

 Кога наистина ще бъде приключено с тях?

 Въпроси, въпроси…С един отговор – надежда всяка тука оставете! Нито бившите доносници имат сметка да излизат на светло, нито комисарите по досиетата искат да закрият топлата си синекура.

Та вижте колко полуграмотни люде се мотаят от медия в медия, изкарват някой грош, запазват общественото внимание с дълбокомудрите си приказки около досиетата!

 И те ще изпуснат кокала? И властовите лостове? И възможността за рекет?

 Все неща, които обясняват защо тази приказка ще си остане без край.

Коментари (4)

Rogatia написано на 11.01.2012 в 12:01ч.

  Това с „агентите“ е от най-старите дъвки на демосрацията. Просто днешните милиционери на власт не могат да измъдрят нищо ново…

 dral4i написано на 11.01.2012 в 13:20ч.

  Последните седмици /особено след празниците/ прекалено много кьорфишеци се използват. Какво ли се опитват да скрият? Може би птичи грип или…

Homo Erectus написано на 11.01.2012 в 17:22ч.

 Впечатлен съм от израза „професионален офицер от специалните служби”! „Officer” означава длъжностно лице, чиновник, служещ, т.е. упражняващо някаква професия. Аз, като не упражняващ тази професия преди и сега, искам да кажа, че такова оливане на тема досиета не е имало в други страни!!!

Да оставим настрана истинските доносници, но да се опитаме да разберем имало ли е кауза, за която са се борили хилядите служители от специалните служби, нанесли ли са някаква вреда на българските национални интереси или обратното?! Без да навлизам в дълбочина за заслугите и вината на сегашния президент на Републиката, смятам че е недостойно да бъде охулван само заради това, че е бил ползван като консултант по „македонския въпрос” и подигравателно да му лепват етикета „Гоце”. Тия, които го оплюват са достойни единствено за съжаление!

Да си агент на отечеството е срамно и позорно, но да си агент на ЦРУ, Ми-6 или Мосад е престижно! Евалла на новите демократи!

 genek написано на 11.01.2012 в 17:40ч.

Лицемерието като част от демокрацията…

аман бе написано на 09.09.2011 в 18:43ч.

А между другото, тъй като всички участници в разговора сме достатъчно зрели, тъй да се рече  , помните ли как започна одисеята с „ченгета“, „доносници“, „ДС“, „Шесто“ у нас? Как в началото се говореше само за „Шесто“, което следяло художествено-творческата интелигенция (имаше и такъв термин тогава) и на маса талантливи хора провалило бъдещето. Ами я дайте да видим сега кой за кого е слухтял и доносничил!!! Пък после тихомълком към Шесто почнаха да споменават и Второ (контраразузнаването), което видите ли нарушавало правата на този и онзи по време на възродителния процес. Пък после включиха и Първо (разузнаването), което от липса на въображение, изкараха виновно, че служило на тоталитарния режим. Не след дълго стигнаха и до Военното разузнаване. Там без много коментари просто го хвърлиха и него в общия кюп. След това написаха и цял закон за за достъп до информация за принадлежността на …. към ….. В този закон още в заглавието има една очевадна, безобразна и скандална грешка, за която обаче никой не се и обажда. Говори се за „…разузнавателните служби на БНА“, като в това число явно се включва и ВКР (Военното контраразузнаване). И никой от законодателите в нито един парламент от 1989 г. насам не си е дал труда да провери, че всъщност ВКР е ІІІ управление на ДС. Може би партайлайтерите преди 1989 г. не са имали достатъчно доверие на офицерството и им е била нужна ДС да контролира какво става в армията.

Резултатът накрая е пред очите ни – котката е полумъртва и мишките си правят каквото си искат.

 аман бе написано на 10.09.2011 в 7:45ч.

Благодаря на zdran (във форума на „Капитал“ е zdra4) за мнението, ако и да не казва нищо ново. Това кой кой е в (ръководните структури от различни нива) ГЕРБ е отдавна ясно. И няма как да бъде по друг начин в партия формирана от самото начало от милиционери.

А кашата …. Ами това са низ от събития през определен период от нашия живот. В част от тях сме участвали, на част от тях сме били странични наблюдатели.И сега всеки ги коментира от своята „камбанария“. Някои се опитваме да разберем защо е станало така.

А що се отнася до доброто и злото. Колкото повече минават годините, толкова повече започвам да си мисля, че основния цвят в пейзажа не е белият или черният, а сивият. Т.е. няма само/винаги добри и лоши. В определена ситуация един човек може да постъпи добре, в друга да е лош. Въпросът е кое преобладава. И, може би, каква оценка ще му дадат околните. В тази връзка искам да добавя едно лично мнение – считам за прекалено примитивно и първосигнално „лепенето на етикети“ от типа „този е работил в ….., значи е априори лош., а този никога не е имал връзка (доколко е вярно е друг въпрос) с ….., значи е по презумпция добър“. Лично аз познавам хора и от двете категории – и от „работилите в …“ и от другите. И при едните, и при другите има и свестни, има и такива боклуци, че минавам на другия тротоар, ако ги видя достатъчно отдалеч.

Та тръгнахме от един въпрос, минахме през бившата ГДР и стигнахме …. до някъде.

П.П. Подборката на коментарите не е пълна и подлежи на непрекъсната актуализация.

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in У нас. Bookmark the permalink.

2 Responses to Отново по темата за досиетата и агентите

 1. аман бе says:

  Днес е професионалният празник на част от тези, които са на Комисията “в устата”. Честито на българите, имащи привилегията да празнуват днес!

  • Homoerect says:

   Слава, вечна слава!
   Честито на всички празнуващи и техните семейства!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s