Някои особености на френския начин на живот

Като  виден етнопсихолог и пътешественик, известен в интелектуалните кръгове не само у нас, а и в чужбина, направих задълбочено проучване и съпоставка на тукашните нрави и обичаи с нашенските. Може и да не съм открил Америка, но все пак си заслужава да видим кое ни доближава и кое отдалечава от този народ:

 1. Една истинска французойка никога няма да се извини, ако случайно някой неканен гост й почука на вратата. Дори да е с ролки на главата, маска на лицето и къщата й да не е оправена. Това го повтарям непрекъснато на жена ми, но не вдява… така я е учила баба й. А сега предава своя челен опит на децата си.
 2. Не можеш да отидеш неканен на гости, колкото и да си правиш устата, което не задължава по никакъв начин французойката да вземе предпазни мерки.
 3. Пълен мит е, че французойките са слабички и стройни жени! По официални статистически данни, всеки четвърти французин е с наднормено тегло. Тези, които са запазили своята фигура, вероятно страдат от недохранване.
 4. Отдавна е в миналото приказката за французойката, която можела да си ушие от сламена шапка официален тоалет. Сега всичко е „прет а порте”.
 5. Във всички магазини за хранителни стоки продуктите се предлагат като за космонавти. Не можеш да намериш една цяла разфасовка от 1 кг. фасул за готвене.
 6. В  заведенията за бързо хранене, повечето от ястията се приготвят в микровълнови фурни и се поднасят в големи чинии. Салатите се сервират в стъклени или порцеланови съдове с размер на леген за пране. Поне такива са моите впечатления. Не мога да си позволя всеки ден да отделям по 20 €.
 7. Обслужването по заведенията за обществено хранене не е на тази висота, на която ние си представяме. Аз поне вече знам да не сядам на маса, която се обслужва от сервитьор чужденец. Не защото съм расист, а поради простата причина, че по-трудно им разбирам езика и произношението…
 8. Използването на обръщението „мадам”, „мадмоазел” и „мосю” е задължително! Ама как го казват само – гаче мед и масло им капе от устата…
 9. Французите са отворени хора, много любезни и винаги ще те упътят, ако не знаеш в коя посока да тръгнеш.
 10. Французите са измислили бюрокрацията, а днес са я докарали до пълен абсурд. Всяка мравка знае да прави само това, за което е инструктирана и няма сила, която да я накара да излезе извън пътечката. Те ще ни учат как да си организираме администрацията!
 11. Галите са по-големи еснафи от нас, защото тук съблазните са повече.
 12. Почти всеки парижанин е прекарал лека форма на депресия – не е изненадващо като се има предвид, че слънцето рядко може да се види. То затова, като изгрее, всички излизат на припек като гущери.
 13. Галите не признават теми табу или поведение, което да не се счита “бон тон”. Имат значителен принос за издигането на сексуалната култура от древна Индия и Елада на по-високо ниво.
 14. На френските подиуми човек сверява часовника си за последния крясък на модата. У нас последните модни тенденции можеш да ги видиш на улицата.
 15. Галският петел е символ на Франция. На фасадата на всяка обществена сграда гордо се вее националният трикольор. Време е да се поучим как се възпитава патриотизъм от най-крехка възраст, до дълбоки старини.
 16. И накрая ще ви задам една загадка – тест за интелигентност за тези, които не са учили никога през живота си френски език: „Какво означава quatre vingt dix (четири двадесет десет)”?

Поради небивалия, изключителен интерес от страна на някои мои редовни читатели към Булонския лес, набързо отскочих до там и заснех няколко кадъра. Ето – вижте сами и ако ви хареса, не само спални чували, а и палатки ще ви поръчам.

This slideshow requires JavaScript.

Каква ли песен може да подхожда на една гора? Сетих се…!

Отговор на загадката: четири двадесет десет е числото деветдесет. Затова ги наричам франсетата “бам башка”. Белгийците и швейцарците, които не са толкова консервативни са измислили своя дума за това число –  nonante (нонант).

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Някои особености на френския начин на живот

 1. Homoerect says:

  Като не желаете да коментирате френските порядки, няма ли поне мераклии да се запишат на летен лагер в Булонската гора…? 🙂

 2. Тракиец says:

  Ти ни закла с това 4 20 10 прилича на телефонен номер от близкото минало. Всички мислят и чакат някой да реши загадката. Аз поне нямам време и желание да се правя на ентелегентен…. Утре ще видя отговора. Да беше добавил и някой бонус поне. Булонският лес гледайки фотографиите не е нищо особенно. Ела да видиш Южният парк. А за французойките си прав 50-50 нищо им няма дори и с бримка на чорапа.

  • Homoerect says:

   Приятелю, от кога взе да четеш през ред? Отговорът на загадката е след музикалния поздрав…
   Предлагаш ми на обменни начала Южен парк срещу Булонска гора? 🙂
   Току що се прибирам от зяй пазар. Видях една французойка цялата в черни одежди, саде очите й се виждат…Ужаст, жива да я съжалиш на тоя пек!!!

 3. Тракиец says:

  А това 90 пък какво означава. Турците имат доксан докуз 99 и е им свешенно число, а на французите ????? Моля за разяснение, за нас ниосведомените.

 4. Annna says:

  Сега вече разбрах истината за слабите французи; Те просто са страдащи от недохранване и това е логично: гледах един френски филм и мацката имаше само три рибени консерви в хладилника си; чакаше да изкара някой франк за да се нахрани: беше слаба и нежна; типична французойка и това я правеше красива; а елегантността на движенията й идваше от оная немощност която те напада, когато си все гладен; все едно й се вие свят постоянно:::

  • Hombre says:

   Добър вечер, Anna! Ще се радвам ако с нещо съм успял да предизвикам интерес към моя блог.
   Любопитен съм какво прави една българка в Германия… 🙂
   П.П. Позволих си да конвертирам вашия текст от латиница на кирилица. Бихте могла и сама да го направите, ако ползвате следния линк: http://2cyr.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s