Сит на гладен не верва

Измина цяла седмица, откакто колелото на тепавицата се върти на празни обороти… Рекох да проверя дали през това време случайно светът не е загинал. Слава Богу – не е! Само тук-там, на Земята се е появила някоя пукнатина, някой разлом или кратер, но като  цяло се държи здраво! Засега учените не могат да открият някаква пряка връзка между моето отсъствие на литературния небосклон и случващото се по света и у нас.

Имах намерение да продължа серията с добрите новини, но… Все пак, следващата вест може дори да се приеме за такава – в зависимост от това кой от коя страна на шахматната дъска е застанал. Ще ви разкажа една истинска история, без грам измислица в нея.

Седя си аз пред ПиСи-то, вторачил поглед в една муха на монитора и си блъскам главата какъв тюрлю гювеч да ви спретна, та да заситите глада си за по-дълго време. И изведнъж, телефонът иззвъня някак си особено и направо казано – тревожно. Точно така, както го описва Георги Мамалев в някои от сценките на Клуб „НЛО”. Брех, кой ли се е сетил за мен в неделя заранта? – викам си аз, а телефонът настойчиво ме подканя да вдигна слушалката.

–         Да… – казвам аз с леко прегракнал глас от студената бира, поета на големи гълтоци предишния ден.

–         Не… – чувам някакъв познат глас. Господин Тепавичаров, моля?

Бързо превключвам на гръцки, където „не” означава „да” и питам за кого да предам, че го търсят.

Представи се под името Вангелис (само това е измислено, защото държа винаги да  бъда дискретен) и тутакси възобнових спомените си за него. След обичайната размяна  на любезности, моят познайник ми разказа за нерадостната си съдба, откакто в Гърция се вихри кризата. Имал си добре платена работа, но от 1 година насам бил съкратен и получавал само социална помощ като безработен от 200 евро месечно. Жена му и тя била уволнена,  поради което се принудила да работи като болногледачка на баба срещу 300 евро месечно.

При това положение, парите не им стигали да си платят месечните разноски и трябвало спешно да си търси някаква работа, независимо каква, въпреки че имал висше образование. Прочел с помощта на чичо Гугъл в някакъв български сайт обява за вакантно място за шофьор към фирма и ме помоли да проверя какви точно са условията. Даде си и допълнителните координати, на които да му отговоря, след 1 час. Добросъвестно изпълних молбата му и както се договорихме, не само че го информирах в детайли, а от негово име обещах да пусна молба за постъпване на работа във  въпросната  фирма след като ми изпрати CV-то и другите изискуеми данни. Предупредих го, че едно от условията е да бъде комуникативен, което няма как да се случи без владеенето на български език, но нека опита. Иначе, на другите условия отговаря в пълна степен. На шега му казах, че ако го назначат на работа, ще трябва да си делим неговата заплата от около 300 лв. поравно, ако иска да ме използва като преводач. Дори и при това условие би се съгласил, имало къде да се настани в София – при негов приятел.

Стана ми съвестно и се замислих дали не мога да му помогна, като го наема за 1 месец на работа в лятната ми резиденция. Да прекопае двора и да свърши друга полезна работа, която аз отдавна съм занемарил. Но пък си викам – откъде накъде един пролетарски син ще експлоатира гражданин на една капиталистическа страна, която не е минала през етапа на социализма?

Споделих пред него идеята си и човекът подскочи от радост. Попита ме кога искам да дойде – готов е още на следващия  ден да пътува. На сутринта размислих, както обикновено утрото е по-мъдро от вечерта, и изтъкнах куп метеорологични и икономически причини, които не биха позволили осъществяването на подобно начинание. Нейсе, прие го с разбиране и отвърна „Здраве да е!” Междувременно, ще чака добрата вест от фирмата, а ще направи и нови постъпки навсякъде, където предлагат работно място у нас.

Ето – така стоят нещата в братска Гърция, където вече всеки четвърти е безработен. Ако някой от вас продължава да си мисли, че гърците живеят по-добре от нас, нека отиде да поживее там един месец и после ще си поговорим пак.

Аз съм жалостив човек и искам да му помогна, но не  зная точно как. Ако някой случайно от тук четящите се занимава с бизнес и търси евтина работна ръка, нека ми се обади. Гарантирам, че лицето няма да се изложи и ще извърши всичко съвестно, което му се възложи.

Ето с какво може да се нахрани гръцкия народ:

акули бебета

Да се полюбуваме заедно на един класически гръцки танц:

Заслужава си да видите същия танц в изпълнение на балета на Игор Моисеев.

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Материално-финансово състояние, По света, Good news and tagged . Bookmark the permalink.

37 Responses to Сит на гладен не верва

 1. генек says:

  Не е важна реалността – важна е пропагандата. Знаем къде отиват парите за ‘спасяване” на Гърция – никъде. Стоят си в банките-кредиторки. За по-голям кредит.
  А за ситуацията там наистина е по-добре да се съди от познаващите я, не от медиите…

  • Homoerect says:

   Точно така – някои хора обичат да гледат в чуждото канче и все им се струва, че е по-пълно от тяхното.
   П.П. Между другото, по информация на един мой (по)читател, който неотдавна се завърна от екскурзия в Гърция, заведенията там били пълни с народ. Да, вярно е – отвърна Вангелис, но само кафенетата, където повечето хора прекарват времето си на по едно кафе. Какво друго може да прави един безработен? А таверните и бузукчийниците са полупразни, някои от тях вече са спуснали кепенците.
   Очаквам всеки момент този мой (по)читател да почука на портата на тепавицата и да разшири информацията за южната ни съседка.

   • аман бе says:

    Дано не се наложи да чакаш дълго. 🙂
    Много пъти съм казвал, че не искам на Вуте да му е зле, а искам на нас да ни е добре. Тук, в България. Така че не изпитвам никакво злорадство от това, че евентуално на гърците им е зле в момента. Не съм бил скоро там и затова съм склонен да приемам с известни резерви категорични мнения от типа “Много са зян завалийките” или “Нищо не се е променило, все така си я карат по кръчмите.”. Бил съм няколко пъти в Гърция и мога да кажа само (на база на лични наблюдения), че отношението им към нас определено не е добро като цяло. Чел съм доста статистическа информация и от нея знам, че имаха привилегии и доходи, които не са “по мярка” за една бедна държава, каквато всъщност е Гърция. Така че кой каквото си е надробил…..

    • Homoerect says:

     Братко, без да подценявам твоя ум и интелект – това, което си видял в Гърция е капка в морето. Всеки ден чета по нещо в гръцките СМИ и откривам ужасяващи истини.
     Звучи много соломоновски “Така че кой каквото си е надробил…..”, но остава да разберем кой е дробил и кой е папкал попарата. Какво е виновен народът за липсващите пари в държавната хазна?
     П.П. Вчера, няколко телевизионни канала разпространиха резултатите от извършено неотдавна социологическо проучване, според което мнозинството българи вярват, че хората в Гърция и Турция живеят по-добре от нас. За турците не мога да бъда сигурен, но по отношение на гърците към днешна дата е пълна заблуда.

   • аман бе says:

    Пак повтарям в Гърция съм бил няколко пъти за по няколко дни. Така че нямам абсолютно никакви претенции да познавам страната и хората . И тъй като две от посещенията ми бяха служебни видях и какво е отношението на гръцките колеги към нас, макар че бяхме на официално посещение, видях и как се “претрепват” от работа. Определено си даваха много по-малко зор от нас.
    А за попарата и сърбането – тези, които са имали възможност са дробили, но всички са сърбали, разликата е била само в размера на лъжиците. Та пак стигаме до лудия и зелника, но при тях, макар и късно, лудият ще трябва да плати зелника. Така ми се струва и затова сега хич, ама хич не им е кеф и си търсят виновен. Имам семейни познати в Гърция и си спомням как леко ни бъзикаха, че те вземали по n- хиляди евро пенсия или заплата, а пък при нас…. Сега почнаха да реват, че вече не били толкова n-хиляди, ами по-малко.

    • Homoerect says:

     Братко, въобще не се съмнявам, че си видял това, което описваш. Нито пък аз ще седна да адвокатствам на гърците. Единствената разлика в мненията ни се заключава в интерпретацията на това кой е ял и пил и кой плащал…

   • аман бе says:

    Аз си мисля, че ако се заприказваме по-подробно по темата, накрая ще излезе, че и по тази “интерпретация” нямаме различия. То си е ясно, че тези, които са били отгоре и са гребали най-здраво, ще се измъкнат, както винаги и навсякъде, “по терлици” и безнаказано, а плащането ще бъде на принципа ДГД бедните. Аз имах предвид, че явно гръцките политици през последните доста десетилетия са били доста по-щедри към сънародниците си от нашите, а същото това население не е имало нищо против тази “благодат” сипеща се от небето и докато са му давали не е задавало въпроси откъде идват тези пари и с какво сме ги заработили. А пък сега, когато по стечение на обстоятелствата, балонът се спука, изведнъж положението стана “а кой ми …. в гащите.” Защото не може да работиш джаста праста, в същото време да получаваш неясно откъде дошли големи доходи и всичко да е ок.

 2. vagelis says:

  Σαν έλληνας και εγώ επιβεβαιώνω τις τραγικές στιγμές που περνάει η Ελλάδα σήμερα.. Και το παράδειγμα του φίλου ..που αρθρογράφησε αυτό το άρθρο είναι αληθινό…. .Πρόκειται περί εμού…..αλλά νομίζω ότι αυτό δεν είναι κανόνας,,, και ούτε λόγος για οίκτο… Απλώς είναι μια έκκληση για νέα εργασία σε μια νέα χώρα με φιλικές σήμερα σχέσεις, δεδομένου ότι στο παρελθόν υπήρξε στήριξη στο βουλγαρικό λαό, από τους έλληνες.. αλλά αυτό δεν πρέπει να καθησυχάζει,, το βουλγαρικό λαό ώστε βλέποντας την πορεία της Ελλάδας να νομίζει ότι ζει πιο καλά από άλλες χώρες απλώς έχει μια οικονομική ησυχία που βοηθάει να εργαστεί χωρίς φασαρίες και με μικρές αποδοχές μισθού σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες…
  Ευχαριστώ!!!
  Βαγγέλης

  • Homoerect says:

   Като грък и аз потвърждавам трагичните мигове, които преживява днес Гърция… Отнася се за мен. И примера на приятеля ми, който е написал тази статия е истински. Но не мисля, че това е правилото… нито причина за милост. Просто един призив да ми бъде дадена възможност за нова работа в нова страна, с която имаме приятелски отношения (имайки предвид, че в миналото гръцкият народ оказа помощ на българския чрез приемане на работа на хиляди български граждани). Но това не бива да успокоява българския народ, гледайки положението в Гърция, да си мисли, че живее по-добре, отколкото в другите страни. Просто има едно икономическо спокойствие, което помага „да работи без неприятности и с малки заплати, в сравнение с другите европейски страни.
   Благодаря!

 3. Вълко Червенков says:

  Къде ойде и се не виде бре хитрий Одисей, кормчио и повелителю на тепането на неправдите в развитото ни капиталистическо общество………..:)?
  Ще ти кинеме ушичките, скри се и тепавицата хвана паяжина……….стана нещо като Сърдит Петко, ……..;)!
  Такааааааа, сега като е отворено за какво да чукаме на отворени порти……….
  Та, за Гърция, на пръв поглед не си личи някакво голямо напрежение сред хората, дето се казва въздуха да трепти, изводите са от Солун където беше много спокойно, с изключение на две минорни студенски-младежки демонстрации от по 50 човека, които си минаха кротко охранявани от не много полиция, а пък друга част от студенството си в делничен ден яко щипеше пуловете и картите и си пийваше питиета…………
  Същото впечатление е и от малък град под Метеорските скали, спокойно хора си се движеха, може би в магазините нямаше оживление, но в съботния ден ела да видиш заведенията запълнени с хора, даже на едно место и нямаше място-резервации…….
  Може ви вътрешно напрежение да има, ама на човек трябва повече време да усети…………
  А за щедростта на гръцките политици през последните десетилетия към сънародниците си…………….ми то е много просто, бута за тях, а кокалчетата за трудовий електорат който не е имал нищо против тази “благодат” сипеща се от небето, както отбелязваш.
  И друго, другарите европейци са си за е………….не и то другарите гърци са го направили спрямо тях и сухоземно и подводно…………..:). Сигурно си чувал за разораните баири и за направените снимки от горе от братята европейци, констатирали усвояване на средствата, а също и за картонените овце сред стадата, също фотографирани за усвояване на отпуснатите средствата …………
  Така, май достигаме до вечната приказка за зелника, ядащия го и този дето го дава………..

  • Homoerect says:

   Вълчо, ти мене не ме критикувай и не питай къде съм бил! Защо днес те нямаше на утринната проверка? Пиша ти една черна точка. 🙂

   • Вълко Червенков says:

    Пак византийски номера от тебе бачо Хомо, хайде холан, знаеме ги веке, а уж френски възпитаник……….:)!

    • Homoerect says:

     И кое му е византийското? Просто констатирам, че те нямаше на утринната проверка.
     Иначе, благодаря ти за полезната информация, мозайката се попълва ежедневно…

  • аман бе says:

   Вълчо, те другарите европейци са си за черпене отдавна, ама докато я караха на принципа “Бунак лозе копае, юнак вино пие” всичко беше мирно и тихо. Сега, когато се опитват най-после да наврат сапа на мотиката на “юнака” отзаде, както казват някои по морето, се чуват кански викове “Защо?”

   • Homoerect says:

    Лупи, а да те видим, като си толкова голем полемист!

   • Вълко Червенков says:

    Аман бе, то си е ясно, сапа на мотиката, требеше бавно и търпеливо и лекинко да го навират отзаде и нямаше да има проблеми, а сега от раз и с трясък!
    И ще се чуват не само кански ревове, ами и големи течения цунами ще стават……..

   • аман бе says:

    Или по-добре щеше да бъде да ги накарат “со кротце, со благо ….” първом да го излъскат добре, докато ползват мотиката по предназначение, а не да се правят, че се връзват на византийските номера. Ама пусто и в по-северните ширини на континента някой си е облизвал пръстите, докато се е правел на глупак. 🙂

 4. Вълко Червенков says:

  Е, да в НКВК-то сте свикнали сутрин на проверка…….;), ама сега нали е свобода, пак ли задължителните утринни проверки…………..а си демократ ужким…………:)

  • Homoerect says:

   Нема угодия за тебе, Вълчо… Ти освен артелчик в НКВД, бил ли си някъде другаде на работа? Не си ли чул за трудова дисциплина по истинските фирми и предприятия?! Още я караш като по соц. времената.

   • Вълко Червенков says:

    Ха-ха-ха, ти май си я караш по соц. време, по времето на СМЕРШ Батьо Хомо – строй се,преброй се,тон за песен и т.н….. :)!
    Не си май наясно с така лелеяната демокрация сега, имаме тим билдинги, биеналета, семинари и други ари………. 🙂

    • Homoerect says:

     Аз съм наясно, Вълчо, а по времето на “СМЕРШ” все още не съм се бил родил. Ти не си наясно с трудовата дисциплина, а искаш всеки месец да ти привеждам хонорар в “Банк дьо Сюис”!

 5. Вълко Червенков says:

  Не си наясно Бати Хомо, има приемници на СМЕРШ, няма нищо скрито-покрито…………. 🙂
  А относно вазелина, ти вземи цял кашон, нали знаеш гръцки и имаш там дружки, ще ви е от полза и ще е комфортно……….. 🙂

  • Homoerect says:

   Вълчо, кажи си направо, ако една тубичка вазелин не ти стига. Ще ти изпратя по куриер кашонче в дискретна опаковка. Ти само кажи колко бройки искаш и с какъв аромат го предпочиташ.
   Признавам си, че не съм наясно с вида и предназначението на “СМЕРШ”!

   • Вълко Червенков says:

    Бати Хомо, тубичките и кашончето лично ти вземи и при Вангелис,Микис, Такис отиди, чакат от зори………….:)

    • Homoerect says:

     Все още нямам нужда от съветници… Когато се наложи, първо на теб ще се обадя… 🙂

 6. Вълко Червенков says:

  И на север и на юг и на изток и на запад, обичат меда, особено от чуждите каци…………..:)!

 7. Вълко Червенков says:

  Не си падам по групите…………такива :)!!!!!!

 8. vagelis says:

  Η Ελλάδα άντεξε επί τρία χρόνια και αντέχει ακόμα μια πρωτοφανή και πολυεπίπεδη κρίση που λίγοι λαοί θα είχαν τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουν.
  Αυτό ας μην το ξεχνά κανείς.
  Η χώρα άντεξε βίαιες προσαρμογές, διεθνή εξεφτελισμό και λεκτική κακοποίηση από κατακάθια της δημοσιογραφίας και από ανθελληνικά κέντρα εντός και εκτός συνόρων που τη μετέτρεψε άδικα σε σκύβαλο του πλανήτη. Τα άντεξε όμως όλα και έμεινε όρθια. Αυτό να ξέρετε ότι η Ελλάδα το χρωστάει στους πραγματικούς Ορθόδοξους Έλληνες πολίτες της, ανεξαρτήτως ιδεολογικής και κομματικής απόχρωσης.
  Τα ανθελληνικά και μισάνθρωπα κέντρα που οργάνωσαν αυτή την πρωτοφανή κρίση, περίμεναν από πέρυσι τον Αύγουστο του 2011, ότι η Ελλάς θα έχει γονατίσει και θα έχει διαλυθεί.
  Η Ελλάς όμως σε πείσμα όλων αυτών άντεξε και έμεινε όρθια, και έχει καθυστερήσει το σχέδιό τους κατά της ανθρωπότητας, που είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, 14 ολόκληρους μήνες μέχρι τώρα. Η Ελλάδα δείχνει ότι οι πνευματικές δυνάμεις του έθνους είναι αστείρευτες και δείχνει ότι διαθέτει έκτη αίσθηση και αυτό γιατί υπάρχουν ακόμα Έλληνες.
  Δεχτήκαμε μία εντελώς άδικη επίθεση από ανθελληνικούς “κύκλους” που θέλουν να κυριεύσουν τη χώρα και να τη θέσουν υπό οικονομική κατοχή και να προδιαγράψουν ένα μέλλον αβέβαιο και βασανιστικό για το λαό.
  Και δεχτήκαμε την πιο ύπουλη επίθεση που ήταν από τις ίδιες μας τις κυβερνήσεις και σύσωμα από όλα τα μέσα ενημέρωσης των Ελλήνων.
  Οι κυβερνήσεις μας αντί να εργάζονται προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, όπως ορίζει το Σύνταγμα, εξυπηρετούν ανθελληνικά συμφέροντα και προσπαθούν να διαλύσουν τη χώρα και το λαό, και τα μέσα ενημέρωσης αντί να ελέγχουν την κυβέρνηση και να ενημερώνουν το λαό, έχουν ταυτιστεί με την εξουσία, κοροϊδεύοντας και παραπληροφορώντας το λαό.
  Αυτή την “αποστολή” την έχουν αναλάβει τα κατακάθια της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.
  Ίσως να καταφέρουν να μας ρίξουν ακόμα πιο χαμηλά, αλλά ένα είναι σίγουρο.
  Δεν μπορούν να μας σκοτώσουν.
  Και τους Έλληνες ό,τι δεν τους σκοτώνει, τους κάνει πιο δυνατούς.
  Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα κερδίζει χρόνο προς όφελος της ανθρωπότητας.
  Βλέπετε , δεν θέλουν να κάνουν το λάθος που έκανε ο Χίτλερ και έχασε τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο εξ’ αιτίας της Ελλάδος.
  Θέλουν να “καθαρίσουν” την Ελλάδα και τους Έλληνες, πριν ξεκινήσουν τον Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο.
  Αλλά η Ελλαδάρα αντιστέκεται και όπως σας είπα έχει κερδίσει μέχρι τώρα 14 μήνες υπέρ της ανθρωπότητας. Και συνεχίζει να κερδίζει χρόνο.
  Όπως είπα, μπορεί να πέσουμε ακόμα πιο χαμηλά, αλλά να θυμάστε Έλληνες.
  “Τι και αν πέσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο,
  που όμοιο βαθύ καμιά φυλή δεν είδε ως τώρα.
  Είναι επειδή με του καιρού το πλήρωμα,
  όμοια βαθύ μας μέλεται ένα ανέβασμα
  ΠΡΟΣ ΥΨΗ ΟΥΡΑΝΟΦΟΡΑ” (Κωστής Παλαμάς)

  • Homoerect says:

   В продължение на три години и понастоящем, Гърция изддържа на една безпрецедентна многостранна криза, с която малко народи биха имали сили да се справят……
   По-нататък може да ползвате чичо Гугъл

  • аман бе says:

   Сега и да ръкопляскаме ли се очаква??!!

   • Homoerect says:

    Най-малкото за стихотворението на известния гръцки поет Костас Паламас…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s