Тюрлю гювеч по тепавичарски

Дойде време най-после и аз да споделя един мой кулинарен специалитет. Рецептата е проста и не се нуждае от никакви предварителни познания, за да си приготвите тази вкусна манджа. Отваряте хладилника и вземате от там картофи, чушки, домати, лук, моркови, грах, гъби и каквото друго ви попадне. Намазвате една тавичка със зехтин и мятате всичкия зеленчук, като не забравите преди това да го измиете и нарежете на подходящи парченца. Поръсвате със сол, пипер и мащерка и капвате още  зехтин. Не е лошо да добавите едно кубче зеленчуков бульон и малко доматено пюре разтворени в 1 ч.ч. гореща вода. Пропорциите на ингредиентите са едно към гьотере. Покривате с готварско фолио и печете на умерена фурна около 2 часа. По средата на термичната обработка махате фолиото и разбърквате съдържанието. Докато чакате, налейте си една водна чаша узо или ракия анасонлийка „ципуро” с мезе от сух суджук, пастърма, луканка или друго, което е останало от новогодишната софра. Така постният гювеч няма да изглежда толкова постен. Ако щете ми вярвайте, получи се нещо такова като на снимката. За ужас на баш майсторите, без да спазвам техните препоръки. Консумира се с винце или бира, която аз лично предпочитам.

В дадения случай рекох и малко духовна храна да прибавя към менюто, та затова преместих в кухнята и лаптопа. Влизайки в интернет страницата на „Le Figaro”, попаднах на една любопитна статия, която предполагам ще предизвика и у вас огромен интерес, особено у тези, които имат деца в предучилищна възраст:

 Поп, на 6 години, шведското дете без пол

В Швеция, където няколко детски градини, прилагат на практика теорията на пола, една двойка отглежда детето си, без да му разкрива неговия пол.

Момче или момиче? Ние все още не знаем. През 2009 г. шведска двойка предизвика полемика, като посочи, че не желае да разкрие пола на своето 2-годишно дете. “Ние искаме Поп да расте свободно, а не във форма на специфичен пол, разказаха неговите родители пред ежедневника Svenska Dagbladet. Жестоко е да родиш дете с един син или розов печат върху челото му. Докато полът на Поп остане неутрален, детето няма да бъде повлияно от начина, по който хората се отнасят към момчетата или момичетата”.

Двамата родители, които са създали Поп на 21-годишна възраст, решили да работят на непълно работно време, за да се грижат за него, вместо да го изпратят в детската градина. Детето, описвано като “уверено и стабилно”, избира само своите дрехи. Понякога рокли, друг път панталони. За косата нещата също се променят. “За мен, Поп не е нито момиче, нито момче, това е просто Поп”, казва майка му.

“Много родители отглеждат децата си в Швеция, по начин колкото е възможно по-неутрален, за да им дадат повече възможности, вместо да ги ограничават”, казва Миа Sjöström, журналистът, разкрил историята. Родителите на Поп имат последователи в света: през 2011 г., канадска двойка реши да скрие пола на бебето си, Сторм. Миналата година, Саша, на 5 години, тръгна на училище. Неговите британски родители, му разкрили, че е момче: “Момичета и момчета? Това е едно и също “, заявил той.

Мой коментар: не ми е много ясно тези така отглеждани дечица, като пораснат как ще успеят да се впишат в обществото и какво бъдеще ги очаква… Ако нещо бъркам, моля поправете ме.

ххх

Смятам, че с това изпълних на 100% проекта за тюрлю гювеч. Комуто не е харесал, да отиде на гости у Иван Звездев!

Мокър бар

Дано поне съм уцелил вашия вкус със следващата рапсодия:

http://www.vbox7.com/play:0c2cec0d9a&start=6

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Манджи, По света and tagged , . Bookmark the permalink.

40 Responses to Тюрлю гювеч по тепавичарски

 1. аман бе says:

  Какво ли не правят дългата полярна нощ и вътресемейните близкородствени кръвни връзки….
  А гювечът изглежда апетитен. 🙂

  • Homoerect says:

   Не знам, не съм бил там… То и у нас „по традиция” се поддържат вътресемейни връзки. Мисля утре да напиша нещо по въпроса.
   Гювечът не само изглежда(ще) вкусен, а направо си облизах пръстите.

   • аман бе says:

    И аз не съм бил, но съм чел това онова…. Не знам какво разбираш под това, че “и у нас „по традиция” се поддържат вътресемейни връзки”, но за скандинавците и племената, населяващи британските острови векове наред са били типични бракове между близки кръвни родственици. Може би поради тежките климатични условия и големите разстояния между селищата. Може би и поради други причини. Това е довело до влошаване на генофонда им и появата на различни девиации във физическото и психическото развитие. Чувал съм, че през втората половина на ХХ век шведското правителство е приело програма за решаването на този проблем и една от мерките е била (най-грубо, но точно казано) “внос на (предимно) мъже от Средиземноморието”, които да създават поколение с местните. За целта са приети редица привилегии по отношение на битовото устройване, намирането на работа и жилище за подобни смесени бракове/двойки. Не съм напълно сигурен в достоверността на информацията, но по обективни причини (тогава все още се борехме за РСО) българските мъже не са се включили масово в програмата за разлика от югославяни, италианци, испанци и тук таме гърци.

    • Homoerect says:

     Аз пък съм чел, че шведите са високи, стройни, руси и синеоки. Шведкините минават за едни от най-големите красавици. Едва ли е само от маята на средиземноморските расови мъже… Не отричам, че заимстват и от генофонда на другите народи.
     П.П. “По традиция” имам предвид ромското население.

   • аман бе says:

    Тя “маята”, ако я има, е в исторически мащаб съвсем от скоро – някакви си 40-50 години. Едва ли се е проявила толкова масово още. Но тук таме – шведи като Златан Ибрахимович и други разни. Да не говорим за тези от по-екзотични места.

    • Homoerect says:

     За да не се раждат само ромчета, не би било лошо да се каръщисаме с шведските девойки… 🙂

   • аман бе says:

    Мисля, че в случая говорим за “коренното” население, а не за паразитиращи пришълци.

   • аман бе says:

    Нема лошо! Приема се! Сега да намерим и някоя фондация да поеме разходите…. 🙂

    • Homoerect says:

     Какви разходи, какви пет лева? Трябва на нас да ни плащат за подобна дейност. Това семе, дето го произвеждаме да не е без пари?
     П.П. Сори, не те разбрах – мислех, че говориш за каръщисването…

   • аман бе says:

    И това е идея – да се самофинансираме…. Ама защо да се ‘абим толкоз? 🙂

 2. Nomo faber says:

  Здраво, майсторе Попински, май веке нема файда от тепавицата и фана май готварски бизнес, то си и личи ……….фабрики, магазини, бизнеси все повече се затварят, та ето ти и една рецепта, ама истинска:

  МАНДЖА С ГРОЗДЕ ПО ИНТЕРНЕТСКИ

  Продукти
  •2 картофа
  •800 г грозде зърна без семки
  •1 с.л. мащерка ситно нарязана
  •1 пиле около 1 кг.
  •3 с.л. зехтин
  •2 с.л. коняк
  •2 с.л. масло разтопено
  •сол на вкус
  •черен пипер на вкус
  Начин на приготвяне
  1.Смесваме коняка и зехтина, разбъркаме ги добре и намазваме цялото пиле.
  2.Слагаме пилето в намслена тава с гърдите нагоре и го поръсваме с мащерката.
  3.Потапяме гроздето и нарязаните картофи в маслото, изваждаме ги и ги нареждаме около пилето. Поръсваме със сол и черен пипер на вкус.
  4.Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 60 минути.
  5.Изваждаме от фурната, порцираме и сервираме.

  ……………..”не ми е много ясно тези така отглеждани дечица, като пораснат как ще успеят да се впишат в обществото и какво бъдеще ги очаква… Ако нещо бъркам, моля поправете ме.”
  Па то се знае, тия са си надвили на масрафа и се щуросват открай време. Ще станат лапешорчетата, като своите родители, ще маршируват и пеят леви, леви, леви………… тия шведи, меди и, требе да ги е…ди, бая ти Ганя за да маршируват, пеят и да влезат във верната посока… :)!!!!!!
  Дано съм уцелил парчето……………от времето, кога задиряше девойките, ама хубаво….. 🙂

  • Homoerect says:

   Благодаря за рецептата, Фабер! Може и да я изпробвам някой ден.
   А шведите не ги мисли – те отдавна са си построили социализЪма.

   • Nomo faber says:

    Ама са с дефекти……………

   • Nomo faber says:

    Днеска нещо не си в настроение, Еректусе………… гемиите с еленския сапун да не са потънали… 😉

    • Homoerect says:

     Не познавам човек, който да е всеки ден в настроение. И по какво съдиш, че днес съм по-различен от друг път?

 3. Тракиец says:

  Напълно заприличахте на българските медии. Страната ври и кипи от революционен жар, а вие си пишете за живота в Швеция и т.н. Да ви е сладко! Нямам какво да добавя. Извинявайте ако съм нарушил хармонията ви!

  • Homoerect says:

   Я, Тракиец, кога се прибра от гората? Искам да те информирам, че и ние не спим тук и понеже нямаме пушки, по друг начин водим борбата. Не мога да ти кажа как, защото е нелегална работата.
   П.П. и ако обичаш, продължавай да нарушаваш хармонията ни… 🙂

   • Тракиец says:

    Нямам такова намерение. Имам по-важна работа. А пък вие не се притеснявайте хапвайте си и ха наздраве.

   • Кисса says:

    Празнуват…”Годишнина от смъртта на Васил Левски”, както се е изразил в блога си един вземащ се много насериозно интелектуал…даскал Генек.

    • Homoerect says:

     Мисля, че грешиш, Кисса. В едно свое предишно произведение той беше казал, че тази дата не е повод за национален празник.

 4. Кисса says:

  Празнувате вие тук, а той е написал ”Годишнина от смъртта на Васил Левски”, като да е починал от естествена смърт…а не е бил обесен.

 5. аман бе says:

  Кисса, за съжаление, този път си права. Действително е сложил Денят на гибелта на Апостола в рубриката празници. Но съм сигурен, че не го приема така. Самият той многократно е писал срещу подобна недомислица. Вероятно техническа грешка.

 6. Nomo faber says:

  Живец няма, не трептиш относно нашето и международно положение Еректусе…..

 7. Nomo faber says:

  Де да беше…….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s