Писмо до една демократка

Уважаема госпожо Павлова,

Прочетох вашето писмо от 25 т.м. и бих желал да знаете, че леко ме натъжихте. Ще се постарая да се аргументирам. Вие считате, че трябва да бъде извършена пълна лустрация, за да стъпим на нова здрава основа. Първото нещо, което искам да ви кажа е, че според съвременното право, възприето във всички демократични страни – колективна вина няма, има само персонална. Да, има виновници за състоянието днес на нашата страна, но да се посочат конкретно и поименно! Аз нямам основание да се чувствам гузен. Живял съм честно и почтено. Защо безпартийните у нас не направиха “нежна” революция, както в Унгария, Чехословакия и Полша? А, смея ли да попитам кога се появиха у нас “дисидентите”? Когато надушиха кокала…

Това, че съм бил член на БКП, не означава ни най-малко, че съм по-малко достоен от вас, да се наричам българин. Защото нито съм убивал, нито съм крал, нито съм агитирал когото и да било в идеите на комунистическата партия. Поради това, считам, че нямате никакво основание да ме лишите от правото да се състезавам за даден висок държавен пост. Нещо повече… Малко преди 10.11.1989 членската маса на БКП наброяваше около 1 милион души. Като прибавим към тях и по един член от техните семейства, които са споделяли подобни възгледи, спокойно можем да закръглим цифрата на два милиона. И смятате ли, че е справедливо да бъдат с орязани граждански права?

Е, питам аз при това положение, от къде ще вземем нови кадри да строят съвременна демократична България? Или може би очаквате да си внасяме „материала” от чужбина. Познавам доста хора от моето поколение, които също като мен са били членове на БКП, но не са били партийно обременени. При това, притежават прекрасни професионални качества. И вие смятате, че тези хора можем спокойно да ги пратим в пенсия, само заради това, че са имали партиен билет, но не са участвали в управлението на държавно и местно ниво?

Пак ще започнем да строим България с неуки и неграмотни кадри, както това стана след 9.09.1944 г. Нали знаете, че голяма част от образованите млади и талантливи хора отдавна вече не са в Родината ни.

Като говорим за лустрацията, пропуснах да отбележа и една друга категория „ченгесари”, „лампазлии” и „мишоци” с досиета, които също ще трябва да бъдат шкартирани, т.е. бройката на тези, които ще ги отпишем от управлението на страната рязко набъбва и ще се получи същият дефицит от кадри, както при управлението на ББ. За сметка на това, „калинки” си имаме в изобилие!

Доколкото ми е известно, след падането на Берлинската стена, в обединена Германия редица професионали запазиха своите места, без да се налага да се прибягва до поголовна чистка. Въпрос на мениджърски подход. Сигурно ще се чуят и обратни становища.

Примерът, който ми давате с Белгия, нека добавя и Италия, които са функционирали в определен период без правителства, не намирам за много удачен, поради простата причина, че в тези държави административните структури и механизми са добре смазани и могат да поемат компенсаторно правомощията на правителството, особено по висящите въпроси от чисто стопански характер.

Говорейки за властта, трудно ми е да си представя как виждате управлението на демоса без присъствието на политически партии и дори без парламент. В най-общи линии моделът на всяка една власт е във вид на пирамида. Отдолу са народните маси, а на върха й е единоначалникът, независимо дали ще е монарх, президент, полковник или аятолах. Не си спомням кой го беше казал: „Всяка власт развращава, а абсолютната – абсолютно!” Оттук стигам до извода, че не е толкова важно кой ни управлява, а какви отговорности поема и какъв контрол се упражнява над него. Това може да стане само при условие, че гражданите взискват от изпълнителите на тяхната воля. Всичко друго е само лаф да става и да си чешем езиците. Как е възможно една държава като САЩ да се управлява по конституция на повече от 200 години, с някои поправки, а ние да не можем да внесем промени в сега действащите закони? Нали за това служат господа народните ни представители? Не само да ходят в командировки до екзотични места!

И още нещо, което искам да ви кажа, г-жо Павлова. Понеже отказвате да участвате на избори, за да не бъдете съучастник на мутрите, мисля че по този начин вие постигате точно обратния резултат. Само ги улеснявате да дойдат отново на власт!

Когато говорим за вината на столетницата в периодите когато е била управляваща партия, защо срамежливо свеждаме поглед за вината на другите от т.н. политически елит в страната ни? А, нима преди 9-ти всичко е било цветя и рози? За да не ви разочаровам, искам да знаете, че не съм одобрявал нито режима на Т. Живков, нито на досегашните олигарси. Но за да бъдем справедливи и обективни, нека си припомним, че и по времето на социализма имаше добри постижения – най-малкото безплатно образование и здравеопазване. Къде ги сега?

От вашите думи, оставам с впечатлението, че съдържат не само гняв и възмущение, но и опит за реваншизъм, в т.ч. наказание на хора, които нямат никаква лична вина. Кои могат да бъдат тези съдници, които да кажат кой е добър и кой лош гражданин само от морална гледна точка, без да има влязла в сила съдебна присъда. Докато не престанем с разделението помежду си и взаимното противопоставяне, България никога няма да се оправи. В страните с по-умни политици, като една Гърция, Испания и други бяха изгорени досиетата и веднъж завинаги заровиха томахавката. Като не можем да измислим нещо по-умно, нека се поучим от чуждия опит, а не само да действаме под диктат. Аз не тая в сърцето си никаква злоба и нека независимите съдилища си кажат тежката дума. Господ е последната инстанция  който ще накаже тези, заради които не съм могъл да имам по-добър живот, както предполагам и вие също.

Стигам и до един друг съществен въпрос. По принцип съм съгласен да има избирателен ценз, както предлага господин Генек, но за въвеждането и на горна възрастова граница съм категорично против. След като си плащам редовно данъците към държавата, откъде-накъде ще ме лишават от правото да гласувам? Има възрастни хора, които са достатъчно интелигентни, със запазени умствени способности и не виждам причина да бъдат зачеркнати от избирателните списъци. Или може би циганският глас е по-важен от този на хората от „третата възраст”. Когато пристъпвам към изборната урна, имам едно наум, че го правя и за моите деца, защото не ми е безразлично при какво управление ще живеят.

Малко се поувлякох и затова ще завърша с думите: ако искаме да изградим истинско демократично общество, първо трябва да постигнем национално помирение! Всичко останало е въпрос на добра воля и компетентност на органите на всички нива. Под строгото наблюдение и контрол на народа, както и честото провеждане на референдуми по въпроси от национално значение.

За да приключа напълно, ще ми се да цитирам една ваша мисъл: “… за да се случи това, което аз желая за народа си, трябва да настъпи еволюция в съзнанието на хората.” И аз желая същото за МОЯ народ, драга госпожо Павлова!

Оставам с най-добри чувства към вас,

Sincerely yours: Hombre

Искате ли сега песен или не искате?  На моя отговорност ще ви пусна една:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

120 Responses to Писмо до една демократка

 1. Тракиец says:

  Ааааа бре Омбре! Оти се косиш на жената! Умна е види ми се, ама е напрегната! От що лииииий, не знам! Може да си има причина, или неакъв зор!
  Не мой така, нека си пише. То и ние си пишем ама “демократите” ни е..ха мамата! Още се делим на Левски и ЦСКА. Не поумняхме брей! Все друг ни е виновен. Ту Станишев, ту Доган, ама най- вече Тодор Живков. Никой не споменава Андрей Карлович /лека му пръст/ & Со, които разбиха една работеща икономическа система, която макар и да имаше трески за дялане ни осигуряваше един спокоен живот.На запад вече се отрича либералната икономическа система ,а на мода са икономиките с държавно регулиране / например Китай и някои Скандинавски държави/
  Даааа другите постсъветски държави са по-добре от нас, но никъде псевдодемократите им не разбиха напълно промишленността и селското им стопанство. Чехите и до ден днешен имат една от най-развитите оръжейни фирми.С изключение на ГДР/ по други причини/ службите им за сигурност останаха непокътнати и защитават националните интереси и собственост. Това никъде не се публикува. Една полуразбита Румъния съхрани омразното Секуритате и сега са малко по-добре от нас. Не страдам от носталгия по социализма/ комунизъм в България никога не е имало/. Той като идея е нещо велико, а дали е утопия бъдещето ще покаже. Факт е, че всички известни религии проповядват любов, равенство, братство и др. “комунистически идиотизми”.
  Много си прав относно кадрите както казва Йосиф Весарионович! За това се провалиха повечето “демократични” правителства. Не заложиха на професионализма, а на партизанщината и ако Ексдругарката Павлова не схваща тези основни нещица, значи слабо е информирана и или е партийно обременена. Ноооо по стара християнска традиция, да и простим. Поне аз не и се гневя и сърдя. Късно е вече да се променяме!!!!!:)

 2. Светла Павлова says:

  Добро утро,
  изчетох Вашето обръщение към мен. И много добре Ви разбирам. Няма да влизам повече в полемика с Вас. Само бих желала да ми отговорите на следните въпроси:
  1. По какви причини станахте член на БКП?
  2. Продължихте ли да бъдете член на БКП след смяната на буквата в средата и плащате ли членски внос?

  • Homoerect says:

   Добро утро, госпожо Павлова!
   Това, че не искате да водите полемика (πόλεμος – война) с мен е добре и мога само да се радвам, ако запазим приятелството си.
   Отговарям веднага на вашите въпроси:
   1. Специалността ми от ВУЗ-а предполагаше работа зад граница. А както е добре известно, за да те допуснат, трябваше да си партиен член. Не съм се натискал, но като ме поканиха, нямаше как да откажа;
   2. Не, нито продължих да бъда член на БСП, нито съм плащал членски внос. И все пак, в тая партия все още има идеалисти и не може да ги оплюваме всички, както и да ги сравняваме с фашистите.

 3. Светла Павлова says:

  Така, дойдохме си на думата – не сте одобрявал режима на Т. Живков, но за да можете да излезете в чужбина е трябвало да станете член на БКП. Това ако не е партийна зависимост “здраве” му кажете. Защо да е нямало как да откажете – просто казвате “Не искам да членувам в БКП, за да получа право да изляза зад граница.”

  • Homoerect says:

   Госпожо Павлова,
   Ако ми позволите, бих искал да направя едно уточнение. Когато ме приеха в БКП, все още бях млад и зелен и не знаех какви зулуми са се вършили в тази партия. А пък и нямаше такъв вариант, когато всеки знаеше, че ще му кажат: „Няма не искаш!”. Все още вярвах и продължавам да вярвам, че социализмът е по-прогресивен строй от капиталистическия. Като изключим разбира се извращенията…
   Ако бях отказал да стана партиен член, трябваше да забравя за дипломата си за висше образование и да си търся работа като хамалин. А вече бях създал семейство и носех някаква отговорност на плещите си.
   Много е лесно отстрани да съдиш другите… След „революцията” станах безпартиен и до този момент не членувам никъде, защото ясно съзнавам, че която и друга партия да бях избрал, отново щях да попадна под зависимост.

 4. Тракиец says:

  А аз бих задал на г-жа Павлова следните въпроси:
  1. Била ли сте член на пионерската организация и димитровският комсомол, по какви причини и участвала ли сте в техните мероприятия?
  2. Защо не станахте член на БКП?
  3. Колко европейци членуват в европейската социалистическа партия?
  4. Считате ли, че социалистическата идея /генерално/ е нещо противоречащо на вашият християнски морал?
  5. Смятате ли, че сега живеем по-добре от преди 22 години?
  6. Каква е формата на управление в скандинавските държави?
  Уточнявам че съм напуснал БКП-БСП през 1990 година и съм за дясно управление в икономиката, но без държавата да абдикира от социалните нужди на хората, поне докато не се оформи така наречената средна класа.

  • Homoerect says:

   Само да добавя – тогава се считаше за чест да попаднеш в редовете на тези организации и мнозинството от нас вярваха в това!

 5. Homo faber says:

  Живо здраво, друже Еректусе!!!!!!
  ………….”Всички съгрешиха и вкупом непотребни станаха”… се казва в Евангелието на Матея и така ли още ще продължаваме, след Великата демократична революция в България??????
  Ще продължаваме да се мразим и настройваме един срещу друг, да сочим колективната вина, а тя е персонална!!!!!!
  Прав си, в какво са виновни хората работили честно и почтенно и строили страната си.
  И още, ще разрушаваме и малкото дето е останало, докато го сравним със земята и тогава ще сме удовлетворени и щастливи!!!!!!
  Така с такова поведение и действия до никъде няма да стигнем и се потвърждава мисълта на Константин Иречек, което е установил за нас…………..”За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата”……..

 6. Тракиец says:

  Добавям и своите благодарности!

 7. Светла Павлова says:

  Отново си дойдохме на думата, господа. Не можеше да откажеш как да е да членуваш в БКП, защото ще ти размахат камшика над главата. Пионери и комсомолци всички бяхме. Промиването на мозъци има най-голям ефект в детската възраст.
  Защо не станах член на БКП – това е интересен въпрос. Не са ми предлагали. По-интересно е защо вероятно не са ми предложили. Може би защото баща ми беше потомък на т.нар. “белогвардейци”, които бяха врагове на ВОСР.
  Социалистическата идея в смисъла, който влагате, изобщо не я свързвам с християнския морал. Защото бих Ви попитала какво разбирате под “християнски морал”.
  Та да се върна на соц. идея – нормално ли беше в границите на собствената ми държава да искам “открит лист”, за да отида в Малко Търново? Нормално ли беше да чакам 10-15 години, за да си купя соц.кола, защото партийните и държавни ръководители не ми позволяваха друго? Нормално ли беше, когато с хор “Морски звуци” през 1985 г. отидохме на фестивал в Испания, обикновените хористи /разбирайте по-малко равните/ имахме право на 14 /четиринадесет/ долара джобни? А по-равните /сред които и от турското малцинство/ можеха да разполагат с неограничени средства, та един от тях дори си купи газова отоплителна печка? Нормално ли е да национализираш имуществото на селяните, да им прибереш дори и кучетата от двора, а после да ги пенсионираш с 23 лв. пенсия? За онзи социализъм, в който и работния, и мързеливия получаваха горе-долу еднакви заплати? За онзи социализъм, в който съпругът ми имаше изобретение, но партийният секретар искаше да се закачи към разработката, за да облажи мустака ли ме питате? Да изреждам ли още? Ако ви е мъчно за тези времена, господа, разбирам ви.
  И това са неща, за които се сещам в момента хаотично, на прима виста.
  П.П. Накрая нещо за усмивка: на приемането ми в комсомола един от въпросите беше “Кой е партийният ръководител на Монголия?” Я, вие, господа, можете ли да се сетите кой беше и да напишете правилно името му 🙂 ?

  • Homoerect says:

   Ех, Светле, Светле…
   И аз те разбирам и не мога да отрека, че имаше трудни моменти в нашето недалечно минало. Съчувствам ти като една от многото потърпевши, но недей да мислиш, че мнозинството от народа е живяло по-различно от това, което ти си изпитала на собствения си гръб (с изключение на червената номенклатура). Колко пъти трябва да казвам, че не одобрявам извращенията и насилствената смяна на собствеността? Не страдам от никаква носталгия по социалистическия строй, но нека видим все пак какво сочи статистиката преди и сега. Сигурно си прочела вече и статията на Генек, озаглавена „Из форумите”.
   Лично аз не познавам да има идеално общество по света. И в твоята любима страна САЩ също има не само богати, но и много бедни. Гледал съм документални филми.
   П.П. За партийния ръководител на Монголия Юмжагийн Цеденбал ли ме питаш?

  • аман бе says:

   А как се казваше монголския парламент, помниш ли? 🙂

 8. Светла Павлова says:

  П.П. Родена съм през 1964 г., на 14 ни приемаха в комсомола. Смятайте сега за кой точно монголски ръководител става дума.

  • Homoerect says:

   Не ти ли отговорих вече на въпроса, Светле?
   П.П. Като си тръгнала да разкриваш личните си данни, кажи и на коя дата точно си родена, та да знам кога ти изпратя една поздравителна картичка…

 9. аман бе says:

  Както писах и при първоизвора на дебата, на едно друго място, имам няколко въпроса.
  Не ви ли се струва, че да се поставя на дневен ред лустрацията и то по линия “членство в БКП” 23 години след 1989 г. е малко, най-меко казано доста позакъсняло?
  Не смятате ли, че поголовната лустрация само заради членство в БКП (а защо забравяте БЗНС? 🙂 ) е твърде тоталитарен по своя характер акт? Или навиците трудно се изкореняват?
  Смятате ли, че престъпното натрупване на капитали и трансформацията на държавна собственост в частни богатства има нещо общо с комунизма, какъвто никъде по света не е имало, та да го определяме като “посткомунизъм”. Подобното по характер натрупване на капитали в Щатите в началото на ХІХ и първата половина на ХХ век “посткомунизъм” ли е?
  Не е ли по-добре да застанем зад конкретните искания за ревизия на много от приватизационните договори, за разследване начините на забогатяване на определени лица (всички ги знаят кои са) и при установяване на извършено престъпление съответния конкретен човек да бъде съден и осъден за конкретното престъпление? Всичко друго ми се струва поредното размиване на проблема и вратичка за измъкване на виновните.

  • Homoerect says:

   Нямам какво да добавя!!!

  • Homo faber says:

   Бре друже аман бе, четохме оня ден че имало посткомунизъм, ние ще кажем че имаше и има сега джелатизъм /от джелатин/…. ;), който е по-млад, а и който е забравил и не се сеща да види в тълковния речник

   • Homoerect says:

    Джелатин сигурно е производна на думата “джелато” – сладолед… 🙂

   • аман бе says:

    Бре друже Фабер, посткомунизмът да не излезе, че си е обикновен постджелатизъм? 😛 🙂

 10. Homo faber says:

  А, не може да се членство… може родителите да откажат, ако е малък човекът, а ако е голям – самият той ще откаже…………..
  Друг е отговорът …………….. ;)!!!!!

 11. аман бе says:

  “Министърът на финансите в оставка Симеон Дянков закъса със здравето. Оказа се, че вицепремиерът има проблеми с рамото и ходи на раздвижване в Правителствена болница.
  Всяка поява на Дянков е съпроводена с небивали мерки за сигурност, като на пациентите е забранено дори да излизат по коридорите. Дянков пристига обикновено между 9-10 часа като всички пациенти, които са на процедури в салота. Там обаче той играе гимнастика и останалите са принудени да напуснат. Следва раздвижването и чак след като финансистът в оставка си тръгне, персоналът и болните могат да продължат заниманията си, твърди столичен вестник.
  От финансовото министерство разказаха подробности около грижите на домашния любимец на Дянков и съветничката му Ирина Велкова – кученцето Джиджи. Към песа бил прикрепен младеж, който имал задължение да го извежда на разходка, да му купува храна и да го води на прегледи. Джиджи си имал и специален кош в кабинета на Дянков.”
  От форума на в. “Сега”.

  Този да подлежи ли и той на лустрация?

  • Homoerect says:

   Сакън! С него зле, а без него два пъти по-зле! 🙂 🙂 🙂
   Братко, виж каква интересна статия ми попадна в “Бъзиклийкс”:
   Умберто Еко: “България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.”
   Който желае да прочете цялата статия, да отиде на адрес:
   http://neverojatno.wordpress.com/2012/01/12/eko/
   Има интересни неща и за Светлето, и за Тракиеца…

  • Кисса says:

   Мафиотите не подлежат на лустрация, а на кастрация …от вида: “Шат на патката главата…” 🙂

   • Homoerect says:

    Не бъди толкова жестока! По-добре да ги оставим на сух лебец и манерка с изворна вода!

 12. Кисса says:

  Статията е написана от анонимното лице (да не кажа друга част на тялото) Чергар. Умберто Еко беше в България за представяне на преведената си на БГ език последна книга Пражкото гробище и такива интервюта не е давал. ЕКО НЕ Е ТЪПАНАР, следователно не може да каже подобни неща.

  • Homoerect says:

   Кисса, далеч съм от мисълта, че това са думи на Умберто Еко! Но ако се замислим, в материала се съдържат много горчиви истини за нас.

   • Кисса says:

    Материала съдържа истини за ТЕБ, кой ти дава право да говориш и от мое име? Позор за този, който го е написал…и не му стиска да го подпише. Умберто Еко може и да го съди. Ама едва ли ще падне толкова ниско.

    • Homoerect says:

     Извинявам се на всички тепавичари, че говоря и от името на Кисса! Все пак, нека отбележа, че действащата Конституция на Република България ми дава правото свободно да изразявам мнението си, дори да е погрешно. Смятам, че “анонимният” автор е творил с главата си, а не с някоя друга част от тялото и есето му е преназначено за вътрешна консумация. Едва ли Умберто Еко ще седне да го съди, защото знае добре правилата на демократичните процедури…

   • Кисса says:

    Ти наистина ли не разбираш колко долно и подсъдимо е да надрънкаш един куп обиди срещу цяла една нация и да го представиш като казано от друг, заради авторитета на последния?

   • аман бе says:

    Ако искате, прочетете това. Не е менте.
    http://myvelikoturnovo.com/2013/02/26/da_jiveq_v_bulgaria/

 13. Кисса says:

  Колкото до спора с Павлова…не се хабете…и двете страни. Светле, с теб съм на барикадата! На баща ми му предлагаха да стане член на столетницата, отказа, години наред не го пуснаха на друга линия освен Варна Одеса…След години заслужи някакво доверие, пуснага го на западни линии, но ступа един помполит (за незнаещите, един АОНСУ необразован, турен да дебне екипажа, невършещ нищо друго, но получаващ втора по големина заплата след капитана – помполит идва от помощник капитан по политическата част). На мен също са ми предлагали да стана членка, отказах. Можеше да се отказва. И да не се лижат…, господа бивши другари.

  • Homoerect says:

   Радвам се, че и Светла най-после получи морална подкрепа! То пък на Запад всичко е цъфнало и вързало…

   • Кисса says:

    Прегледай се щателно, Омбре. Темата не е къде е цъфнало или завързало. Темата е друга. Помисли пак.

    • Homoerect says:

     Много мразим да мислим! И ако обичаш, смени наставническия тон с по-дружелюбен!

  • Тракиец says:

   Всеки лиже каквото може!

 14. аман бе says:

  Темата май беше “Са ли престъпници всички членове на БКП, та да подлежат на масова лустрация?” . Или се лъжа?

  • Homoerect says:

   Тебе човек трудно ще излъже… 🙂

  • Homoerect says:

   Не са, Кисса! Колкото и да ти се иска…

   • Кисса says:

    Пак се изказваш от мое име. Не съм казвала никога, че СА престъпници и за лустрация. Межди тях има и много такива, лично аз познавам не един. Но масата се подлизуркваше де за дребни благинки, де за някое стъпалце в кариерата…де да се смята за по важна… Сега повечето не си признават да са били такива. Е – вие си го признахте, което не е малко 🙂

    • Homoerect says:

     Скъпа Кисса, аз винаги се изказвам от МОЕ име, а където някой мисли като мен, цитирам източника. След като толкова много настояваш да отида да се прегледам – съгласен съм, но заедно с ТЕБ! Освен ако нямаш някакви страхове…
     Аз говоря за мир и любов, ТИ непрекъснато издигаш барикади. Не разбра ли, че без национално помирение никога няма да направим дори и крачка напред? Какво имам аз да си признавам, та да бъда изправен на позорния стълб? Светът след ВСВ беше ясно разделен на сфери на влияние, без никой да ни пита и затова аз нямам никакви угризения за това, че съм бил член на БКП на базата на това, което знаехме. И само да не съм чул колко по-хуманен и благороден е капиталистическият строй. Само виж какво става в Мали и сама ще си отговориш на въпроса.
     Продължавам да изпитвам истинска симпатия към теб!

   • Кисса says:

    Твърдиш какво ми се било искало – да съм те упълномощявала да изразяваш предположения за моите желания? Не съм. Точка. Докато в България се вихрят ненаказани мафиоти с разрастващи се като злокачествен тумор пипала, единение не чакайте. Аз съм потърпевша, не ми беше позволено от самата полиция да си помогна сама…е, дотам бях. Той е прост и вие сте прости, изберете си го в мир и национално единение. В числото Вие…за мое съжаление, влиза и собствената ми майка, която получава петорна задгранична пенсия от мен…вече 18 години…Бил …мъжкар, боже, боже…БОЖЕ. Пази България, инвестирам каквото имам там, и я обичам до болка, както обичам и майка си…и помагам, но акъл се не налива с фуния. Айде, да живее! Другари! Барабар с него, че и червената си книжка не е хвърлил още.

    • Homoerect says:

     Кисса, като махнем само въведението във филипиката ти, с всичко останало съм съгласен! Искам помирение и съгласие с всички простосмъртни българи, включително и с теб, ако нямаш нищо против.
     Нямам нужда от позволение, нито можеш да ми забраниш да изказвам мисли, които касаят ДОРИ ТЕБ!!! В противен случай ще те попитам кой те е упълномощил от мое име да казваш кого да си избирам за духовен пастир?

   • аман бе says:

    Кисса тук не мога да се съглася с написаното от теб. Или поне не с всичко. Мисля, че точно единение ни трябва в борбата с тези мафиоти. А тя, откритата борба, май вече започна.
    Освен това думите мафия, мафиози/мафиоти да не би да са ни наследство от древните траки? В съкровищницата на българските народни умотворения и българската култура има поговорки като “Присмял се хърбел на щърбел….”.

 15. Homoerect says:

  Светле, къде изчезна? Не сме си довършили разговора…

 16. Светла Павлова says:

  Ходих на зъболекар.
  Не разбрах на “Вие” ли ще си говорим или на “Ти”.
  Аз май няма да участвам повече, защото и Вие, Омбре, както и в други сайтове, практикувате да подреждате въпросите и отговорите по свое усмотрение. Тъкмо Ви отговори човек, и Вие вмъквате други коментари, които отговарящият е нямало как да види.
  По този начин му изигравате гадна шегичка. Но както и да е.
  Гласувайте си за когото искате. В края на краищата участници в такива диалози, независимо членове ли са на някоя партия или не, не са хора, които си броят стотинките. Лошото е, че тези, които наистина имат нужда от промяна, не стоят пред компютъра, а се вълнуват от силикони и чалга.

  • Homoerect says:

   Светле, понеже знам, че ме чувстваш по-близък, отколкото един наш общ приятел, предпочитам да ми говориш на “ти”.
   Какво значи няма да участваш повече? Искаш си куклите обратно, ли?
   Вече ще знам преди да подреждам въпросите и отговорите по мое усмотрение, да искам твоето мнение. Това, че не си видяла някои коментари е станало случайно, без всяка умисъл от моя страна. Не обичам да си правя гадни шегички, освен само на много, много близки и скъпи на мен хора.
   Последната ти препоръка за гласуването оценявам по достойнство.

 17. Графът says:

  Щом не сте довършили разговора, значи и аз може да вмъкна реплика. 🙂
  Знаете ли кое е куриозното? Ако транспонирам вашия разговор (това е музикален термин, ама сигурно знаете какво означава) във времева тоналност края на 50-те моментално ще си размените местата. Разликата е само, че по-късно, 23 години след 44-та, вече доста бяха излезли от мода любителите на лустрацията и преследванията заради произход. 😉 🙂
  Иначе, г-жо Павлова, когато сте се раждали аз обикалях света по силата на професионалната си работа. Без да съм член на БКП и без да съм на номенклатурна длъжност. Кола си купих когато сте били на 2 години. И т.н.
  Има ли смисъл от безсмислен спор? Аз зная, защото съм видял, а Вие “обосновано предполагате”, защото са Ви разказвали… 🙂

  • Homoerect says:

   Монсеньор, личи си, че сте хем старило, хем патило… 🙂

   • аман бе says:

    Братко, това “монсеньор” към светска личност – благородник къде си го учил? 🙂

   • аман бе says:

    Аха, академична подготовка значи ….. Добре. 🙂

    • Homoerect says:

     Просто прибавих още една титла на Графа, каквато несъмнено заслужава! Е, не съм като Максим Горки с неговите университети. 🙂

   • Графът says:

    Оценявам високо титлата!

 18. Homo faber says:

  Какво виждаме, пак ура, ура приказки, пак под влияние на емоциите изказвания!!!!!!
  И се измести темата на статията от уважаемия домакин тепавичар.
  Ставаше дума, всички ли са виновни и са престъпници че са били членове на БКП, та да подлежат на масова лустрация…………..а и друг въпрос изниква от писанията тука всички ли са виновни за избора на този или онзи, или тези или онези да ръководи/ят държавата??????
  Емоциите, не спомагат за отговарянето на този/зи въпроси. Само разумното разглеждане на фактите и доказателствата помагат за истината…………..
  Истината си е тази………ПАРИЦА Е ЦАРИЦА, ТЯ ПОРТИ ОТВАРЯ ТЯ ВЪЗДИГА, ТЯ СЪБАРЯ……ТЯ КАКВО ЛИ НЕ ПРАВИ!!!!!! След нея са вече и другите причини………..
  Та, това е истината за нашето общество и живот…………..малките хора не са виновни толкова, макар че какво секазваше………..Съединението прави силата!!!!!!

  • Homoerect says:

   Фабер, вчера да не си ходил на черква, та днес си толкова духовно възвисен? 🙂

   • Homo faber says:

    Някои сме си духовно извисени още от лапешорчета, Еректусе…………7 години ли бяха……………….:)!!!!!!

 19. Тракиец says:

  http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%20%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%20%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCoQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.diuu.bg%2Fispisanie%2Fbroi25%2F25kt%2F25kt4.pdf&ei=QrUsUbr1EMSN4ASYg4HQBg&usg=AFQjCNEjBvoOIA4XfxHUw2DzLAaOZ-Jebg
  Г-жо Павлова, това е отговорът на въпроса Ви кои са християнските ценности. Аналогията с комунистическите ценности е под достойнството Ви, за да Ви я поднасям наготово. Бягството от дискусия не е аргумент.
  Интересно за мен би било, как щяхте да реагирате, ако Ви бяха предложили да станете член на БКП. Произходът на баща Ви не е основание, за да не ви поканят. Моята баба е с дворянски произход. Вероятно не сте заемала длъжността, която задължително изисква членство.
  А сега за Киссето. Мила моя задгранична приятелко! Отново проявяваш онова римско високомерие за което ти бях писал по-рано.Явно това е ролята в живота ти, която няма как да променим. Ще те приема такава каквато си, стига да не прекаляваш. Иначе си много забавна. Държиш се като разглезена жена, флиртувайки с нас. Дано да си и толкова хубава. Очаквам те в Бг. Както си бяхме обещали.

  • Homo faber says:

   В тон с мислите на писмото………………
   [5:7] да нямаш други богове пред лицето Ми.

   [5:8] Не си прави кумир и никакво изображение на това, що е на небето горе, и що е на земята долу, и що е във водите под земята,

   [5:9] не им се кланяй и не им служи; защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който, за греха на бащите, наказвам до трето и четвърто поколение децата, които Ме мразят,

  • Homoerect says:

   Какво виждам – флиртуваш с две мои приятелки!!!

 20. Homo faber says:

  Тракиеца флиртува, ние само изказваме мнение по хрисувула ти и последвалите полемики!!!!!!

 21. Homo faber says:

  Да се надяваме, че досега беше по инерция…… дано се вразумим за по-нататък….. :)!!!!!!

  • Homoerect says:

   Лесно ти е на тебе… ама аз вече съм се сурнал по нанадолнището и набирам все по-голяма скорост.

   • Homo faber says:

    Да, бе да – на шезлонга и попиващ първите пролетни лъчи на брега на Катерина Паралии…………..:)!!!!!!

    • Homoerect says:

     Катерини бийч е твърде далеч от мен… задоволявам се с едно джакузи, а една филипинка ми вее с ветрило. Още не съм я научил как да ми приготви и поднесе уискито

 22. Homoerect says:

  Поздравявам всички участници в днешния риторичен маратон с една моя любима песен:

  Липсва само Генек, който както винаги го дава тежко и още една друга моя приятелка – Юлка, която може би продължава в този момент тренировките за истинския Маратон.

 23. Светла Павлова says:

  С риск да разгневя и разочаровам аудиторията, ще кажа няколко думи на Тракиеца.
  Вие преди време ме посъветвахте да чета сайта “Афера”. Чета го, но винаги с едно на ум. Защото два пъти се е случвало да ми трият коментари.
  Сега за християнските ценности. Давате ми тълкувания на тези ценности, направени въз основа на библията. Моето виждане относно нея е, че това е вредна книга. Заради написаното там са избити толкова много хора, тази книга е донесла само нещастия на човечеството. Защо трябва да делим ценностите на християнски и някакви други? Аз си мисля, че ценностите са общочовешки. Защо изобщо трябва да има различни религии? Те, както и политическите партии, впрочем, са създадени, за да разделят човечеството – дадена религия или партия са по-правилни и по-Богоугодни от други. Но кой определя това?

  • Homoerect says:

   Светле, мене човек трудно може да ме изкара из кожата, но това, което ми пишеш ме изненадва. Кога и кой е трил твои коментари? Много държа да науча…
   Що се касае за „християнските ценности”, като всеки праволинеен комунист (бивш) винаги съм бил атеист, но това не ми пречи да възприемам общочовешките ценности, както ти ги наричаш или най-общо казано добродетели. Библията не съм я чел и не възнамерявам в скоро време да я прочета, но знам от нея редица цитати, които определено имат нравствено значение за възрастното и по-младо поколения. По всичко личи, че Църквата и Библията ще играят още дълги години своята възпитателна роля. След като и в Конституцията е записано, че всеки има право на вероизповедание, трябва да се съобразим с това.

  • Тракиец says:

   Нарекох ценностите християнски, защото живеем в преобладаващо християнска нация. Ако си от друго вероизповедание извинявай. Всички религии произлизат от една основна / различават се само в ритуалите/ и изповядват в корените си едни и същи ОБЩОЧОВЕШКИТЕ МОРАЛНИ ЦЕННОСТИ които са описани във всички световно известни водещи религиозни книги. Библията е една от тях и тя е основополагаща за три световни религии Юдаизъм, Християтство и Мохамеданство.
   Нито ме разочароваш, нито разгневяваш.
   Всичко което четеш не само в Афера възприемай не с едно а с пет наум, защото както каза Фабер паричките решават всичко. На мен досега не са ми изтрили никъде нито един коментар, колкото и скандален да е, а и това не е критерий. Радвам се че подхождаш избирателно към информацията и затова събирай колкото се може повече от различни и по възможност независими източници. Това означава, че започваш да анализираш, а от тук до откриване на истината крачката е минимална. Проблемът при вас жените е, че сте твърде консервативни в мненията си и искате на всяка цена да е вашето. Вслушайте се в чуждото мнение/колкото и да не ви харесва/ може да научите нещо ново.
   С най- добри чувства!!!

 24. Кисса says:

  “Освен това думите мафия, мафиози/мафиоти да не би да са ни наследство от древните траки? В съкровищницата на българските народни умотворения и българската култура има поговорки като “Присмял се хърбел на щърбел….”.”
  Аман, съжалявам, че съм те засегнала на мафия. Аз съм в Северна Италия, ако това ти говори нещо. А за “присмял се хърбел на щърбел”, не разбрах…ти защитаваш нашенската мафия ли, що ли? Просто си написал нещо “Ни в клин, ни в ръкав” , и това идва от народа. Аз не съм МАФИОТКА, аз съм потърпевша от безобразията на последната в България.

  • аман бе says:

   Кисса, съжалявам, ако съм те обидил, но идеални или достатъчно добри общества няма никъде. Ако не се лъжа МАФИЯ, според някои, е абревиатура за едно високопатриотично движение срещу френските окупатори от времето на Наполеон. След това нещата са се плъзнали в другата плоскост. Престъпниците са овладяли това движение и са започнали да използват в свой интерес приетите принципи за конспирация и себеотричане в името на делото. Известно ми е също, че тази организация ПО ПРИНЦИП би трябвало да е в Южна Италия. Но едва ли това сега е точно така…

   • Homoerect says:

    По мои сведения, Аман, родината на мафията е Албания. От там е тръгнало и кръвното отмъщение (бесса на албански).

   • аман бе says:

    Омбре, говоря конкретно за МАФИЯ-та, а не за организираната престъпност по принцип. Ако не съм прав нека Кисса ме поправи, но преди доста години бях чел в една книга, че абревиатурата МАФИА означава нещо от рода Смъртта на Всеки Французин Радост/удоволствие за Италия или нещо в този дух. Не мога да го кажа на италиански, но значението беше такова.
    А ако говорим за организирана престъпност трябва да почнем да говорим и за ндрангетата, камората, …. и тогава неминуемо ще стигнем и до Северна Италия най-малко.

    • Homoerect says:

     Братко, има ли по-висша форма на организираната престъпност от мафията? Според мен въпросът не опира толкова до етимологията на думата, а до генезиса. Всичко тръгва от земята на орлите, минава през Сицилия и се разпространява в цяла Италия.

   • аман бе says:

    Според Уикито : M.A.F.I.A. — „Morte Alla Francia Italia Anela“ — „Италия копнее за смъртта на Франция“. Пак според него сериозни историци (имена не се посочват) отхвърляли подобно тълкуване.

   • аман бе says:

 25. Светла Павлова says:

  Айде стига с иронията, Омбре.
  А пък за възпитателната роля на църквата и библията – жална ни майка тогава. Смирението, скромността и любовта към ближния не се забелязват в делата на свещениците. Исус навремето влязъл в Йерусалим на магаре, нашите духовни пастири днес благославят от линкълни, кичат се с ролекси и спорят за имоти. Че и два синода спретнаха. А за обкръжението на папата да не говорим. Не виждам никаква възпитателна роля тука, тъкмо обратното – напълно деморализиращо е.

  • Homoerect says:

   Светле, какво лошо намираш в това, че се шегувам? Никаква ирония не е това, най-малкото пък искам да те засегна. То хубаво, че и двамата сме атеисти, но трябва да уважаваме чувствата на другите. Нали знаеш, че в мюсюлманския свят режат глави за обида срещу Аллах.

  • Тракиец says:

   Един “Ролекс” отиде за да плати на църквата тока. Не си права!

 26. Тракиец says:

  Eeeee, не всичко е от траките. Нека и другите народи да дадат нещо за световното наследство. Лонгобардите / дългобрадите/ са наши братовчеди /не напразно Алцек отива да живее там/, а те не са мафиоти. Нашето е друго. Нали, Киссе? Кога ще получа отговор от теб?!
  Не разбрах само от какво си потърпевша? Прости невежеството ми!

 27. Светла Павлова says:

  Всъщност има ли независими източници?! Като казвам, че в Афера са ми изтрили коментар не искам да се изкарам репресирана. Случвало се е два пъти. Това е без значение.
  За религията – не принадлежа към нито едно вероизповедание, както и към нито една партия. Аз съм пълна атеистка и еретичка, ако щете. Възпитанието и моралът, които изповядвам, съм получила в семейството си, но предимно от баба и дядо. И не изпитвам никаква нужда нито от духовен, нито от политически гуру. Ако вярвах в общоприетото схващане за Бог и сътворението, бих се обръщала към Него насаме. Не бих демонстрирала вярата си в някаква сграда, наречена храм. Защото смятам, че вярата и общуването с Бог е нещо дълбоко лично и интимно.

  • аман бе says:

   Светла, след като си стигнала до тези изводи, мисля, че не си съвсем чужда на контактуването с висшата сила, която някои наричат Бог.

   • Homoerect says:

    Всеки го разбира по своему, но съм съгласен със Светлето, че за целта не е необходим храм или олтар…

 28. Тракиец says:

  Дълбоко уважавам убежденията ти. Изобщо не става въпрос дали сме вярващи или не. Опитвам се да те репликирам по отношение на комунизма, който като идея е нещо велико, стига да е приложимо, и че към подобни обществени отношения се стреми човешкото общество през вековете чрез религиите си. Всяка партийна доктрина наподобява религия. Не можем да осъждаме хората, че са вярвали /а много от тях са се разочаровали/ от една идея.
  Това, което се опитваме да убедим теб и Кисса е: Стига омраза, стига делене. Всички сме в калта. Да се обединим и да сменим системата, така че годините активен живот, които ни остават да изживеем достойно.

 29. Тракиец says:

  За Светла

  • Homoerect says:

   Изразявай се по-ясно. Аз си помислих, че съм се отклонил от правилната линия на Партията!

 30. Светла Павлова says:

  Разбрах, Тракиец, какво имаш предвид. Само не разбирам защо смятате, че мразя някого. И аз мисля, че трябва да сменим системата. Но не съм сигурна какво точно хората разбират под “система”. Системата, без значение как я наричаме, се създава от хора. Значи не би било трудно да я озаптим. Освен това мисля, че омразата и деленето са резултат на вярата в партиите и религиите. Ако се сетим, че не разделението, а единството е човешката сила, няма да е трудно не само България, но и цялата Земя да е чудесно място за живеене. А за да отъждествим комунизма с религията, първо трябва да изчезнат парите като стимул и банките 🙂 . Докато подчиняваме дори духовното си развитие на печалбата, ще има спорове и различни системи.
  Аман бе, не съм се задълбочавала как съм стигнала до тези изводи. Просто вярвам в себе си, по-точно в интуицията си. Тя никога не ме подвежда. Ако това значи да носиш Бог в себе си, така да е. Всъщност, народът го е казал най-добре: “Помогни си сам, за да ти помогне и Господ.”

 31. Мартин says:

  Темата за лустрацията е извадена отново и в момента е един от вариантите за отклоняване на вниманието от проблемите, заради които започнаха протестите. Разводняването на проблемите, струпването на най-разнопосочни искания води само до запазване на статуквото.
  И така г-жо Павлова – Какво предлагате за членовете на БКП в СИК, ВИС, ТИМ и т.н., които формират монополите. (става въпрос за напазаруваните достатъчно умни и опитни хора за легализиране на бизнеса.) На тях власт не им трябва. В последните четири години просто си управляваха държавата. И ще ви дам едни пример – продадени бяха 33% държавно участие в ЕРП-тата. НА КОГО държавата не казва, а пуберчето ДД – дори каза, че не и било това работа да се интересува на кого продава. Също така прибързаното изказване, че се отнема лиценза на ЧЕЗ доведе падане на акциите. Да сте информирана случайно КОЙ СИ НАПАЗАРУВА акции по ниската цена?
  В крайна сметка гоним ЧЕЗ, Енерго про, ЕОН. А ДА ЧУВАТЕ СЛУЧАЙНО НЕЩО ЗА ОСТАНАЛИТЕ!!! Те си остават. И сега може да са се снишили, но много скоро ще си искат парите СЕГА И ВЕДНАГА. В нета се появиха “залагания” за това КОЙ СЕ ОБЛАЖИЛ от тази далаверка: ТИМ за ЧЕЗ, Цветелинка – преговаряла в Париж за ЧЕЗ, “50% ГРОБ – 50% ЧЕЗ” и т.н. поредни ОФШОРКИ, чрез които се ИЗНАСЯ доход.
  А защо не поставите въпроса за ЛУСТРАЦИЯ НА ОФШОРНИТЕ КОМПАНИИ от икономиката на България. Това е много по-ефективно и доходоносно за страната.

  • Homoerect says:

   Интереса позиция. Дано намери място при дебатите в бъдещия Парламент!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s