Ден по всичкология

Забелязал съм, че на всяко 13-то число от месеца настроението ми е леко помрачено, без видими причини. Вместо да се радвам на новината, че си имаме ново служебно правителство, аз си мисля за потъналите гемии…

Днес съм решил да сменя тактиката. Предоставям правото на всеки посетител в тепавицата да пише по избрана от него тема, а аз ще коментирам, т.е. предлагам смяна на  ролите. В списъка си имам поне 3 лица, които със сигурност ще вземат думата. В резерва имам още едно лице, което на проведеното неотдавна всенародно допитване за съдбата на акционерното дружество, бях поканил като наблюдател. Апропо, все още чакам протокола от Комисията за честен тепавичарски референдум за резултатите от гласуването. Така че, с чиста съвест още утре мога да прекратя по-нататъшната си дейност.

След тези няколко встъпителни думи, ваш ред е да си кажете какво ви боли и къде ви стяга чепикът. Разбира се, може да се похвалите и за всякакви лични и семейни успехи. Ако някой е петимен, може да изнесе и открит урок. Всяка тема е on topic!

За вашето добро настроение е следващата песен:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in POLITICS & SOCIETY and tagged , . Bookmark the permalink.

32 Responses to Ден по всичкология

 1. Homo faber says:

  Здраво, майсторе тепавичарю!!!!!!
  Пак, намери колай да се измъкнеш от хорото, което си захванал и което водиш с байрака в ръка………….:)!!!!!!
  Резултатите от гласуването ги знаеш и формалност е да получиш протокола, ………така че и ти стегай опинците…….;)!!!!!!
  А сега по темата………
  Ценностите в живота
  Кое е ценното в живота, онова, от което имаме някаква полза, някаква изгода, или нещата, които истински сме прегърнали и следваме да ги постигнем? И човек/ците, в това време, в което живеем, не имитира/т ли ценности, за да стигнат до целите си, да си пробият пътя напред, да се изкачат в йерархията, за да спечелят какво ли не и къде ли не? Не си ли играем на ценности, като правим своеобразно куклено шоу, с една единствена цел – повече власт, повече пари, по-добри позиции и т.н. и т.н………..??????
  Май затова сме на това дередже,защо не ги правим нещата истински и по истински правила!!!!!!

  • Homoerect says:

   Здрасти, ковачо!
   Ще ми позволиш ли една забележка? Не се измъквам като като мокра връв, а спазвам Устава…
   За останалото нямам какво да добавя. Интересни разсъждения си направил… Дано да са и полезни за някои, които не са сребролюбци и властолюбци!

   • Homo faber says:

    Така е майсторе, май требе да станем пак прусаците на Балканите……..!!!!!!

    • Homoerect says:

     Фабер, кака ти Хомовица е преписала нещо от една книга за мен, но мисля, че и на теб ще ти се хареса:

     Смисълът на живота – Александър Свияш

     Всички религии и философии ни учат на едно и също нещо – Не съдете хората наоколо. Приемете ги такива, каквито са в действителност, и изграждайте отношенията си с реалните хора, а не с очакванията ви за това, какви трябва да бъдат. Използвайте потенциала си на творец за постигане на собствените си цели, а не за преправяне на близките ви – нали те също са божествени създания като вас и не желаят да бъдат обекти, върху които да упражнявате усилията си.

     Обичай ближния си, както обичаш себе си! Дали това е възможно, дори само по принцип?

     Ближния си – той е винаги около нас и по отношение на него ние изпитваме непреодолимо желание да го поправим така, че да стане по-добър, по-качествен. Но основният проблем с ближните ни е, че те непрекъснато гледат да направят нещо не така, както трябва. А как трябва, знаете само вие.
     ….
     Дали човек може да се научи да се отнася и към живота, като цяло, и към ближния си, по-конкретно – спокойно, доброжелателно и хармонично, така че в крайна сметка да посвети енергията си на съзиданието, а не на борбата и разрушението? Опитът показва, че това е възможно, въпреки че са необходими доста усилия. При това усилията са необходими не за преправяне на околните, а за промяна на самия себе си. Човек трябва да започне не от другите, а от себе си, колкото и тъжно да звучи това.
     Нищо,че така му се иска да направи другите по-качествени, да им помогне да отстранят недостатъците си, да постигнат хармония и благополучие. И изведнъж – промени себе си. Защо да се променя човек, след като проблемите са в хората около него.
     …….
     Всички преживявания, и добри и лоши, се записват в клетъчната памет на тялото ни и непрекъснато оказват влияние на мислите и решенията ни.
     ….
     Дали човек ще има успех, зависи от нивото натрупани претенции към себе си, околните или житейските обстоятелства.

 2. Добър ден на всички!
  Днес ни е предложена волна програма. Да видим какви “съчетания” ще измислим.
  Апропо протоколът е изготвен и внесен в деловодството. 🙂
  За тези, които не им се търси:
  “Днес, дата (не се чете) комисията без да се е събрала в пълен състав по обективни причини провери подадените гласове и установи:
  1. След бурна дискусия, неуспяла да напусне рамките на добрия тон, са подадени 6 бюлетини.
  2. Бюлетините са действителни и участват във вота. От тях:
  ДА – 4;
  ЩЕ ВИДИМ – 1;
  ЩЕ ВИДИТЕ – 1.
  3. В съответствие с резултатите от гласуването и желанието на притежателя на контролния пакет акции “Тепавица” АД ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА Я БЪДЕ.
  Подпис: (не се чете).”
  А що се отнася до ценностите в живота…. От зората на човешкото общество все някой се опитва да учи/поучава другите какво е ценното за тях. Това правят всички известни религии, това се опитват да правят и много от т.нар. философски учения. Естествено, че за някои, особено за въпросните “учители”, това може да е и “куклено шоу”, осигуряващо им власт, богатства, ръководни позиции в обществото… А иначе, ако се опитаме да снемем цивилизационните “люспи”, за всеки най-ценното е самият той и децата му. Всичко останало е следствие и в името на това. Затова и основните инстинкти са инстинктът за самосъхранение и инстинктът за продължаване на рода. Това го има при животните, същото е и при хората (все пак и ние сме животни, макар и доста високоорганизирани). Но при нас е в доста по-привлекателна опаковка.

  • Homoerect says:

   Благодаря на Комисията и на нейния председател! А, аз вече си бях спретнал нова програма по начин, както го разбират братята сърби. Илюстрирам с един стар виц:
   В сръбско едно момче почва работа и пита вуйчо си:
   Уjка, како су радно време?
   – Радимо у Среду, Четвртак – одмор од посла, Петак – припрема за викенд, Субота и Недельа– викенд, понедельак – одмор од викенда, Уторак – гласиме да раде, а у среду –радимо.
   Уjаче, сваке среде hу сте радили?
   – Па,како то све, кроз среду!
   Оказва се, че не само Фабер тачи философията… (от гр.φιλος-приятел, σοφος-мъдър). 🙂

   • Homo faber says:

    Малка поправка…………вицът е и за българите преминали на 5-дневен работен ден в недалечно минало време……………!!! 🙂

  • Homo faber says:

   Еректус е те това ми хареса…………”Не съдете хората наоколо. Приемете ги такива, каквито са в действителност, и изграждайте отношенията си с реалните хора, а не с очакванията ви за това, какви трябва да бъдат”……………………..

  • Графът says:

   “А що се отнася до ценностите в живота…. От зората на човешкото общество все някой се опитва да учи/поучава другите какво е ценното за тях.“
   Право на болното място, аман! По тези въпроси често разсъждаваме, умове на човечеството се вихрят през вековете – а всъщност никой не се оглежда, че го правим само в разрешените ни граници. Особено що се отнася за отношенията със себеподобните.
   Ценностите в живота. Не става дума на човечеството като цяло, а на човека нали?
   Ами добре, единствената истинска ценност в живота на човека индивид е хобито му!
   Никак не се шегувам, моля вижте тук: http://vascont.wordpress.com/2012/08/22/hobby/ и особено тук http://vascont.wordpress.com/2012/08/27/hobi-i-svoboda-choveshka/

 3. Homoerect says:

  Третия член на Комисията го е фанала липсата. Сигурно пак се прави на орган. При толкова много булки около него… 🙂

 4. Homo faber says:

  Ха хааааааааааааааа, за това сме така…………

 5. Homoerect says:

  Позволявам си без знанието и одобрението на г-жа Светла Павлова да публикувам едно нейно мнение, изразено в друг блог:
  „Културата, казвате. Нали тази култура уж е плод на народа, към който принадлежим всички?! Културата ни би трябвало да има дълбоки корени назад в историята, да я съхраним и занапред. Обаче…днешната реалност е много далеч от културата. Всички се имаме за културни, отворени, разбиращи от всичко, но храчим по улиците, хвърляме фасове кой където завари, паркираме неправилно, пресичаме неправилно, строим незаконно, но се възмущаваме какво направил съседът и още, и още… И това е само на повърхността, в ежедневието ни. А в дълбочина…
  От няколко дни се сещам и за спорът ни по повод драскането на колите. Знаете ли, че вече бях на косъм да направя нещо, за което упреквах Вас. Толкова вече ми писна от своеволия! Сърдим се на циганите, на турците, на Европейския съюз, на Америка. Изобщо, кой ли не ни е виновен на нас. А не искаме да погледнем първо всеки себе си и да си направим лична равносметка.
  Културата…”

  Ако ще ме съди за кражба на интелектуална собственост, готов съм веднага да я свържа с моя адвокат. 🙂

 6. Светла Павлова says:

  Еееее, не е честно, Омбре, ти спиш с адвокат / ако не ме лъже паметта /, а аз спя с техничар. Не сме равнопоставени 🙂 !

  • Homoerect says:

   Значи ми прощаваш…
   П.П. само за сведение на тези, които не ме познават. Адвокатът не е мъж, а г-жа Тепавичарова… 🙂

 7. Homo faber says:

  Та, по тази нова тема, тази вечер…..за културата!!!!!!
  В това мрачно, сиво, вълчо както го наричам, че и други хора сигурно……. време, наречено кой знае защо Демокрация, каква ти култура!!!!!!
  Сега е нещо, като пред гражданска война…….. да не дава Господ да става, и още каква култура ще е, ако продължаваме да се ядем, плюваме, правим си мизерии всякакви………. и продължаваме да говорим, че комунистите, червените още са ни виновни,
  през 2013 г………!!!!!!

  • Homoerect says:

   Фабер, по тоя повод ще ти разкажа какво видях вчера по един гръцки тв канал. Показаха архивни кадри от едно събитие в парламента преди една година. Представител на крайно дясната партия „Златна зора” зашлеви не един, а няколко пъти депутатка от лявата партия ГКП, заради нейно изказване. По тоя повод е внесено искане за снемане депутатския имунитет на този „герой” и даването му под съд за нанесена публично обида и претърпени физически травми. И представи си, четирима депутати от управляващата партия гласували „против”, защото не били разбрали…
   Това ли искаме да се случи и у нас???

   • Homo faber says:

    За случая, който показваш………… естествено, че не трябва, назад към времето на първобитните хора – с тоягите не трябва да се връщаме, както и да драскаме по частната собственост – и това не трябва да искаме да става у нас!!!!!!

    • Homoerect says:

     Фабер, съкратих една част от изречението ти. Друг път ще ти обясня къде се слагат кавички и къде не…
     За другото съм съгласен.
     Готов ли си за утрешния музикален маратон? 🙂

 8. Homo faber says:

  Еректус, хайде холан, нали тука е зона за тюрлю гювечи и всякакви бози, а не издателство и редакция на вестник, освен ако публикуваш стенвестника си, както го наричаш.. ;), нейде писмено, а ти си тепавичар, а не коректор.

  • Homoerect says:

   Фабер, може да е тепавица, но всеки трябва да уважава родния език – писмено и говоримо. Хайде да не задълбаваме на тая тема, че много ще загрубее играта…

   • Homo faber says:

    Еректус и си прав и не си, не трябва човек винаги да държи стегнат възела на вратовръзката си до откат, мисля че ни си чак такъв човек…………;)!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s