Ситуацията в глобален план

От няколко дни насам се каня да напиша една аналитична справка за финансовия колапс в Кипър, но все намирам причини да не го сторя. Може би от страх да кажа истината и с това неволно да предизвикам рязко влошаване на гръцко-кипърските отношения… След което, като нищо ще ме обявят за Persona Non Grata в тия страни. Де факто, кризата във финансовия сектор на островната държава е в резултат на изкупуването от кипърски банки на гръцки ценни книжа, които впоследствие загубиха своята стойност при орязването със 100 млрд. на гръцкия държавен дълг. Кипърците са бесни на своя по-голям брат и не случайно при посещението си в Гърция, новоизбраният президент на Кипър Никос Атанасиадис поиска финансова помощ във вид на някаква компенсация. Гърците му отговориха, че нямат пари и всеки да се оправя както може.

Докато се наумувам, гледам, че Емил Хърсев ме е  изпреварил и е публикувал статията „Кипърски капан”. По-добре така, отколкото цялата вина да хвърлят после върху мен. Въпреки, че въпросният д-р ик. не е от най-уважаваните от мен, тъй като неведнъж съм го хващал да прави лупинги, заставайки на противоположни позиции по даден въпрос, изводите му в случая съвпадат до голяма степен с моите.

Накратко, положението в Кипър е следното:

С решение на Еврогрупата от 15 март страната ще получи финансова подкрепа в размер на 10 млрд. евро. Това е едва 60 % от общата сума (17 млрд. евро), необходима за спасяването на кипърската икономика. Други 5-6 млрд. ще трябва да бъдат набавени чрез „орязването” на вложителите в кипърски банки. Оставащите още 2 млрд. най-вероятно ще бъдат търсени чрез нов заем от Русия. Нещата са на кантар, тъй като въпросното решение на Еврогрупата трябва да бъде одобрено от парламента на Кипър, а там не достигат гласове в негова подкрепа. Във вечерните новини по гръцкия тв канал “Мега” съобщиха, че обсъждането в кипърския парламент е отложено за утре (19 март). По-голямата част от телевизионното време в новините беше посветено на кризата в Кипър, позициите на отделните страни-членки на Еврозоната и острата реакция на Русия срещу мерките за прехвърляне на финансовото бреме върху чуждестранните вложения в кипърски банки, от които най-голям дял се пада на депозитите на руски граждани.

Един от важните изводи, които прави Хърсев е: „Това пладнешко ограбване на вложителите в Кипър (40% от депозитите са на чужденци, предимно от Русия) ще доведе до масово теглене на пари от сметките в офшорни зони. Те ще се насочат най-вероятно към “сигурни” банки в Западна Европа и САЩ”. И още: „Но ако оставим Кипър настрана, трудно ще изброим всички тежки последици от “кипърската сделка” на Тройката. Едва ли някой може да си представи как точно ще реагират на новия сигнал от Брюксел всички потенциално засегнати. А засегнати са не само кипърци, но и всички жители и вложители в еврозоната, потенциално всеки жител на планетата. Не сумата е важна, а знакът. Отсега нататък никой вложител не е сигурен кога парите му ще да бъдат отнети за “спасяване” на държавата, където ги държи. Счита се, че това пладнешко ограбване е сигнал за целия свят. При държавни фалити сметката вече ще плащат не кредиторите, а вложителите в банки… Съболезнования на българите, паднали в кипърския банков капан…”

Мога само едно нещо да добавя: според мен, финансовата буря в Европа не е достигнала своя пиков момент и България ще бъде “солидаризирана” със страните-длъжници, като заплати за стабилизирането на еврото, което няма как да не се отрази на  доходите на всеки един от нас. Нека не забравяме старото изпитано средство за спасение, наречено Бурканбанк!

Ако не ви предстои в близко или по-далечно бъдеще екскурзия до Гърция или Кипър, може спокойно да изложите мнението си тук на тази страница, като ви гарантирам пълна анонимност и тепавичарски имунитет.

Завършвам с една песен за разтуха:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Икономика, Материално-финансово състояние, По света and tagged , . Bookmark the permalink.

49 Responses to Ситуацията в глобален план

 1. Имахме един командир в казармата, който каза веднъж “Положението е не само сложно, но и международно….”. Та и сега положението стана прекалено “международно” и ние съвсем не сме защитени. Преди време бях писал кратичък коментар по темата тук. Нещата оттогава съвсем не вървят към оправяне. За мен интересни бяха част от коментарите под статията на Хърсев. И особено дадените линкове към чужди източници. Който има възможност е добре да ги прочете.

  • Homoerect says:

   Да… Подозирам, че ни чака ново затягане на коланите… до скъсване.
   Революционната обстановка вече е назряла, остава да дойде вождът…

   • Аз пък си мисля, че затягането на коланите ще бъде съпроводено и с добре изразено ограбване спестените пари на хората, имали неблагоразумието да ги вложат в дългосрочни депозити в банките. Вече от доста места започнаха да се чуват гласове за ревизия или дори премахване на валутния борд, който бил спирачка за икономическото ни развитие.
    Ако е верен анализа в Deutsche Wirtschafts Nachrichten, Кипър е опитната мишка за въвеждане на подобни мерки за “справяне с кризата” във всички (закъсали) страни в ЕС.

    • Homoerect says:

     Като се имат предвид „топлите” чувства на гърци и кипърци спрямо фрау Меркел, нищо чудно прогнозите на немския анализатор да се окажат верни. Вчера показаха кадри от протестна демонстрация пред германското посолство в Никозия. Успяха да смъкнат от пилона знамето и да го запалят. Тепърва ще ставаме свидетели на нови подобни изблици на любов към големите страни от Евросъюза. Според някои други наблюдатели, не е изключено дори да жертват Кипър, за да видят как ще се отрази на останалите страни-членки на еврозоната.

 2. Homo faber says:

  Здрасте, друже Еректусе!!!!!!
  Анализирал си нещата, добре и по-нататък…”Отсега нататък никой вложител не е сигурен кога парите му ще да бъдат отнети за “спасяване” на държавата, където ги държи”… и т.н.
  Питаме се, съгласно появяващите се от време на време писания в нашите вестници, за съществени, едва ли не “колосални” суми, вложени като спестявания от целокупния болгарский електорат, кои са тези родни Ротшилдовци и Дюпоновци??????
  Кои са тези колоси и таланти и веднага е ясен отговора и всеки го знаe… монополи олигарси и други арси, препрани парички……….не в тепавицата твоя……….:)!!!!!!
  Вярно има и спестявания на трудещите се пролетарии…….:) болгарских, ама то е капка в препраното море, жалко е за техните спестявания!!!!!!

  • Homoerect says:

   Фабер, не виждам причина ти да се притесняваш. Нали си гол като пушка? Ще вземат на босия цървулите..

   • Homo faber says:

    Не гол, като пушка, а съм при голата с пушка, ката вечер…………….:)

    • Homoerect says:

     Некой не те ли сменява от време на време от тез тежки нощни дижурства? 🙂

  • Homo faber says:

   П.П………….така, че който има гусин Еректус и други дребни вложители, теглете кайметата и влагайте в злато, диаманти, картини, недвижим имоти , че когато сняг забръска революционно, да ти…

   • Homoerect says:

    Вече съм го сторил… 🙂 Широко скроена душа си ти, Фабер! Мислиш за всички ни!

  • Друже Фабер, ти за “арсите” не бери грижа. Те си имат банки и техните парички обикновено оцеляват, и не само оцеляват, но и се множат след такива инфарктни ситуации. Справка 1995-97 г. (говоря само за българската действителност).

   • Homoerect says:

    Както Фабер се прави на Божа кравичка, де да знаеш дали той не е един от “арсите”…

    • Homo faber says:

     То се види кой е “арс” и все приказва за “Credit Suisse” , а не е тука с мотиката и бела………………:)!!!!!!

     • Homoerect says:

      Аз съм като Бил Гейтс – с комбинативен ум си изкарвам прехраната… 🙂

 3. Homo faber says:

  Друже аман бе, за “арсите” въобще не ме е еня………………:), еня требе да го е всяко отговорно правителство………….. ама лошо, че зависят от тях……… и отговорните правителства, веке са нещо екзотично!!!!!!

  • Homoerect says:

   Друже Фабер, умно приказваш, ама мани ги тия дълги многоточия, че ме заболеха очите да ги чета! Дай да пестим и хартията!

   • Homo faber says:

    Друже Еректус, ти си ситуационен глобалист, като Бил Гейтс……….:), а за хартията……, нали си като него парите те бият, толкова ли си дребнав……;)!!!!!!

    • Homoerect says:

     Фабер, майката Природа трябва да се щади… Да спрем с тая поголовна сеч на дървета заради хартия.
     П.П. И след като те помолих за многоточията, на инат ли го правиш вече?

  • Homoerect says:

   Заслужава си!

  • Homo faber says:

   Ха, ха, ха и на това му се вика европейска солидарност…..!!!!!!
   П.П. доволен, друже Еректус от точките, а сега сипи си не една, а неколко рецини….. за прояснение

 4. Homo faber says:

  Еректус, нема инат друже, има стил, както ти когато нещо не ти е изгодно се отнасяш, така и……. :)!!!!!!

  • Homoerect says:

   Разбирам твоя творчески ентусиазъм, но “стилът” ти не пасва в моята тепавица, която искам да бъде за общо ползване от всички посетители. Намали малко подправките в тюрлю гювеча. 🙂

 5. Homo faber says:

  И една песен за разтуха в това “славно” европейско време:

  • Homoerect says:

   Благодаря, Фабер! Точно тази песен преди малко и аз си тананиках. Четеш ми мисите. 🙂
   П.П. “В това славно европейско време” А твоето кое е?

 6. Homo faber says:

  Аз отгатвам друго, за което съм учил, друже Еректусе!!!!!!

  • Homoerect says:

   Е, хайде – изплюй камъчето, кажи за какво си учил. Между другото, можеш ли да ми кажеш кога ще построим комунизЪма в България?

 7. Светла Павлова says:

  Здравей, Омбре, ако обикновените граждани на Кипър се интересуваха наистина откъде им идват злините, щяха да знаят какво точно значи МВФ, например. На мен ми се струва, че хората възприемат тази абревиатура като нещо безплътно и имагинерно, без да си дават сметка, че това е организация, в която членува и самият Кипър. Според това членство Кипър се задължава да изпълнява определени задължения / както, впрочем и България, а и всички държави-членки /. Гадничкото е, че малки държави като Кипър /България/ нямат същите гласувателни права като например САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия. Тъй че няма нищо чудно в наложената върху Кипър мярка. Да се молим да не ни сполети същото.

  • Homoerect says:

   Здравей, Светле!
   Разсъжденията ти са верни, но за съжаление в подобни организации винаги действа правото на по-силния. Сиреч, голямата риба изяжда по-малката. Ако ние имахме национално отговорни политици, не би трябвало да членуваме нито в ЕС, нито в НАТО. Това е моето мнение, което със сигурност ще предизвика много възражения.


  • Без коментар.

 8. Светла Павлова says:

  Абсолютно съм съгласна! И не само в ЕС и НАТО, а в нито една от международните организации от този тип не биваше да членуваме. След 1989 г. наивно смятах, че щом Варшавския договор беше разтурен, трябваше и НАТО да се разпадне. Зер, нали и ние станахме демократи и повече нямаше да сме врагове. Пък то не било тъй. И сега сърбаме една гореща попара, дето не се види да свършва.

  • Homoerect says:

   Светле, ако бяха питали теб и мен, както и мнозинството от трезво мислещите българи, България щеше да бъде неутрална държава. По подобие на бивша Югославия, а на по-късен етап и на Швейцария. Но никой нямаше да ни го позволи…

  • Приятели, едно е да искаш, друго е ….., трето и четвърто е ….. Приписват тези думи на Н. Хайтов, ако не ме лъже паметта. Нали имате достатъчно въображение да си представите какво щеше да стане с нас в тази обстановка на този проветрив кръстопът, ако се опитвахме да се правим на неутрални/необвързани?

   • Homoerect says:

    Сакън, не думай! Друго си е като сме привързани за някой по-голям брат. 🙂

    • Разбирам иронията ти и не напразно започнах с думите на Хайтов. Харесва ни или не, но в момента сме малка държава, напълно независима, в смисъл, че от нея нищо в голямата политика не зависи. Имало е времена, в които от нас са зависели други, но тези времена са безвъзвратно отминали. Не сме и като Фиджи примерно далеч от всичко и от всички и никой да не го е еня за нас (да ме извиняват хората от Фиджи), та да ни оставят да сме необвързани. Или югославския вариант е за предпочитане според вас?

     • Homoerect says:

      Какво лошо имаше в югославския вариант? До идването на Милошевич на власт…

    • Имам предвид финала на югославския вариант. А Югославия беше почти колкото Франция по територия, председател на Движението на необвързаните и т.н. и т.н.

 9. Homo faber says:

  Ми друже Еректусе, отговарям със закъснение, тоз сабахлем, и Тито и мито …..до Милошевич са си получавали това, за което са се договорили с Европата тогава, НАТО, СЕАТО и друго ато……:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s