25-ти Март

Ще ви издам една малка тайна, въпреки принципите ми да не се оплаквам на тема здравословното ми състояние. Дали е някаква обикновена настинка или пък алергия от някакъв нов вид полени, които щъкат наоколо през този сезон, носът ми прокапа като на циганин след баня. Пробвах няколко изпитани метода на лечение – чай с арманяк, после само арманяк, после греяно вино и накрая уиски за дезинфекция. И не ще и не ще да ми мине тая пуста инфлуенца.

Въпреки че днес е почивен ден в Гърция, а както знаете – правя разграничение между делнични и празнични дни, верен на своя граждански дълг пред тепавичарската общност, пристъпвам към поредното си съчинение. Предвид изложените по-горе факти и обстоятелства, ще се задоволите с една компилация от 3 материала, които попадат в моята топ класация през тази седмица.

Днешният ден е най-светлият гръцки празник, нещо като нашия 3-ти Март, а за тях  – Денят на Независимостта. Гръцката война за независимост (на гръцки: Ελληνική Επανάσταση του 1821), наричана също така понякога политически некоректно Гръцка революция е въоръжената борба на гръцкия народ за независимост от Османската империя, която започва през 1821 г. и приключва през 1832 г. с Константинополския мирен договор, по силата на който се одобрява създаването на независимо Кралство Гърция. Гърците са първият народ, за когото се е приемало по време на войната, че е завладян от Османската империя, и същевременно е първият придобил своя независимост. Спорно е дали тази независимост е изначално придобита или възстановена като правоприемство от времето на Византия според Мегали идеята. Това е най-значимото събитие в историята на съвременна Гърция. Който желае, може да прочете в Уикито цялата статия, озаглавена „Гръцка война за независимост”. Умеят добре да тачат историята си.

За отбелязване е, че гърците си проведоха тихо и кротко Възродителния процес, без никой от световната общност копче да им каже. Има само няколко джамии в Серес, Ксанти и Александруполис (Гюмюрджина), които са значително по-малко на брой спрямо нашите. Говори се за строеж на някаква джамия в Атина, но да видим дали национализмът или парата ще вземе връх в подобно решение.

Честит празник, братя гърци!

По традиция на този ден се провежда военен парад и се чудя дали да не отида, въпреки че тази година са пропуснали от Президентството да ми изпратят официална покана. В краен случай ще го гледам по телевизията.

Вторият материал в компилацията е една статия от един мой боен другар от войниклъка. От 1984 г. казармата в Плевен, където сме служили в една рота е превърната в Регионален исторически музей, Плевен. Показвам снимка:

В последните дни в някои вестници се появиха резултати от  социологическо проучване на печатните медии. Посветил съм цял един професионален живот на социологическата наука, а към вестниците се отнасям с уважение. И едните и другите са в криза, за която не са невинни. Затова погледнах внимателно резултатите. И останах смаян дотолкова, че да се хвана за перото. Това е някаква смес от формални грешки, недоглеждания, повърхностни и високопарни изводи и откровена манипулация. Изследването не е проведено  от случайна група любители – печалбари, а от  известна столична агенция – МБМД, където работят специалисти  с утвърдени имена. Някои от тях са били мои студенти и нямам съмнение в тяхната компетентност и професионализъм. Защо така, мили колеги?  Мога да разбера някои компромиси с резултатите по време на електорални кампании, продиктувани от политически съображения. Знам, че неволни грешки  също са неизбежни. Но тук и сега – на равно място?!  Предполагаемите причини не звучат ласкаво…”

Цялата статия на проф. Асен Йосифов може да прочетете, като проследите линка: “Ние лошо ли ги учихме, после ли ги развалиха“. Смятам, че статията е още актуална и затова ви я препоръчвам. Той стана човек, а аз… Има и други велики личности, с които съм общувал, но за тях ще ви разкажа някой друг път.

И накрая, не мога да подмина една статия, която до голяма степен определя моето житейско верую. Няма да ви я преразказвам, който иска да я прочете, кликвайки върху следния линк: ГЛАСУВАЙТЕ!!! ВАЖНО Е! Това е моят призив към Вас за предсрочните парламентарни избори през 2013 година! Бих се радвал дори и само един от вас да промени решението си в подкрепа на тази патриотична кауза.

Днес било Благовещение и Ден на жената и майката в България. За пръв път го научавам. Както и да е, да са ни живи и здрави жените и да ни обичат и слушат, така както и ние го правим!

Желая ви хубав ден и спорна работна седмица!

Завършвам с един музикален поздрав за повдигане на националното ви самочувствие:

Ето и някои съвсем топли снимки от военния парад в Атина:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Здраве, По света, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

54 Responses to 25-ти Март

 1. Тракиец says:

  Никога не е имало гръцка държава преди турците. Имало е византийска империя чийто официален език е бил латинският. Да си празнуват въстанийцето, и да не се опитват да се изкарват велики. Смешни са като македонците.

  • Homoerect says:

   Тракиец, станал си голям нихилист по отношение на чуждото… Остава да кажеш, че и всички надписи на откритите паметници на културата в Гърция не са на старогръцки, а на латинсики…

   • Тракиец says:

    Не смесвай Елада с Гърция, както и Византия с Гърция. Това е все едно да смесваш тракийските царства с първата и втората българска държава.Ама стига съм те ограмотявал пратил съм ти от къде да се образоваш по темата. Приятно четене! Как мина парадът?

    • Homoerect says:

     Тракиецо, въобще не смесвам Древна Елада със съвременна Гърция. Колкото и да си върл противник на научните изследвания, истината е една – наследниците на древните елини са днешните гърци с всичките им метаморфози.
     Не мога да разбера защо се абиш да ме ограмотяваш. Чети си любимия сайт Спароток и ме остави да имам собствено мнение по някои исторически въпроси. Ти сам си противоречиш, като от една страна ме съветваш да не смесвам тракийските царства с Първата и Втората българска държава, а от друга страна претендираш за изключителни права на българите над тракийското наследство.
     П.П. парадът мина и този път без мое участие. Беше скромен, без демонстрация на бойна техника от различните родове войски.

 2. Homo faber says:

  Здрасте гласователю Еректусе!!!!!!
  Всичко е добре, при тебе на 6, както се казва……. ;)!!!!!!
  Така, искаме да попитаме впрочем, хубаво имаш отношение, казваш, че ще гласуваш……., но долната част на предлаганата ни статия, звучи като предизборна пропаганда и ти подлежиш на най-строги санкции, въпреки че казваш, че си в “братска Гърция”, кой знае…;)!!!!!!
  Официално, предизборната пропаганда стартира на 12.04.2013 лето Господне !!!!!!

  • Homoerect says:

   Живеем в демократична държава, Фабер! Има свобода на словото и печата… Освен това, аз само давам линк към една статия, която е писана от друг, който мисли като мен. 🙂

   • Homo faber says:

    Нещата в първата и част са верни, Еректус и всеки ги знае!!!!!!
    Но втората и част, мерси както се казва на чист български…..:)!!!!!!

  • Homo faber says:

   П.П……….”Днес било Благовещение “……..уж си православен, уж си в православна страна, а не тачиш празниците православни, от тази пуста политика……….знаеш едно време в казармата се казваше политика служба не тика…:) /колко неползвани отпуски съм си изкарал тогава…..:)/

   • Homoerect says:

    Фабер, ти си моята гордост и пример за подражание! 🙂

    • Homo faber says:

     Не, не сакам да сме като тебе и искаме да сме си ние, не и да ме подражаваш, ние си пеем нашата песен
     Те ти Еректус втората част пропагандна………….”Въпросите биха могли да продължат до безкрай, но дават основа относно това как да подходим към предстоящите избори, ако изобщо сме решили да гласуваме разумно.

     И накрая – дойде време да кажа за кого аз ще гласувам. И да се аргументирам.

     Моят избор за парламентарните избори през май 2013 година е за ПП “Демократи за силна България”, на която съм симпатизант.

     До голяма степен причините ми да гласувам за ДСБ се припокриват с тези,
     поради които през 2009 година гласувах за Синята коалиция. 2009 година, ако си спомняте, беше година на голям фурор и големи надежди, че ГЕРБ ще оправи България. ГЕРБ се беше обявила за дясна партия, но и тогава аз бях твърдо убеден да гласувам за традиционната десница. Някои от проблемите, които щяха да възникнат, предугаждах. Знаех много добре, че ГЕРБ няма да е добър избор за развитието на образованието и науката. Но дори и негласувайки за тях, очаквах след формирането на правителство пренебрежително-неутрално отношение към науката. Наместо това, обаче, отношението се оказа враждебно.

     Днес ще подкрепя ДСБ и по ред други причини. ДСБ като политическа партия винаги се е обявявала за развитието на малкия и среден бизнес. ГЕРБ спомогна в неговото разрушаване.

     ДСБ е политическа партия с антикомунистическа позиция според “Платформата на модерната десница“. ДСБ беше единствената партия, която реагира остро срещу конференцията в СУ за Людмила Живкова, като реакциите дори и на други партии като СДС и партията на Кунева бяха много по-меки. В рамките на изминалия парламент ДСБ неколкократно се обяви за лустрационни промени. БСП, естествено, бяха против.

     ДСБ е за свободен интернет, партията се е обявила против пряката намеса на МВР в интернет данните на потребителите.

     Не на последно място – аз уважавам лидера на партията – Иван Костов. Няма да споменавам причините за личните си симпатии – всеки човек е пристрастен, но мога да предложа разумна и аргументирана статия на блога Защо уважавам Иван Костов?

     Вместо финал – бих добавил към призива “Гласувайте” и следния призив: “Гласувайте мъдро”!

     Ние пък бихме казали “Мисли мъдро и отговорно”, за да не излизаш пак на барикадите!!!!!!

     • Homoerect says:

      Фабер, посипвам си главата с пепел!!! Признавам си, че не бях дочел до край статията, предоверявайки се на автора.
      Прав си във всяко отношение. Моля за извинение…

 3. генек says:

  МБМД – специалисти? Може. По корупция, продажничество и слугинаж. Състезават се с Юлий Павлов кой е по-проституиращ и лъжец…
  Хайде, оправяй се!
  Аз изкарах два грипа на крак, ти – млад човек, си се залежал от някаква хрема…А може би – Хрема? Какви имена носят тия гъркини…

  • Homoerect says:

   Генек, и ти си прав! Доколкото познавам Асен, мисля, че не е лош човек. Все пак обяснява защо е написал статията, с което се разграничава от МБМД.
   Вече започвам да се оправям, ако не се брои един страничен ефект, за който ме е срам да споменавам пред уважаваните от мен дами…

 4. Homoerect says:

  Фабер, открих си грешката… Аз исках да насоча вашето внимание към статията „На кого правите услуга ако не гласувате?”

 5. Homo faber says:

  Еректус, приемам извинението ти и ….. вината ти ……. всякакви………. 🙂 🙂 🙂 !!!!!!

  • Homo faber says:

   Еректус и аз се озадачих……….. ама да прощаlаш такава ми е работата, да откривам грешките на другити….. :)!!!!!!

 6. Homo faber says:

  Не съм бре, не си ли разбрал? 🙂 Ма ти си като катерица кога снима долу, кога се качи горе на връо да снимаш, я кажи да не си на щат в “Катимерини, “Етнос” или ……..”Ризоспастис”!!!!!!
  А тука ни приказва, че бил на плата при някаква дама, корабособственичка на пределна възраст….;!!!!!!

  • Homoerect says:

   Доработвам си, Фабер! То само ако разчитам на една плата при наследница на корабособственик…

 7. Homo faber says:

  Еректус, извинявай ама твоя хрисовул със съобщението ти за неучастие в парада, е по-нагоре, а по-горните приказни вече сме ги минали……………:)!!!!!!

 8. Homo faber says:

  Щото, да не стане, като днеска…………./виж по-горе, статията посочена/…..;)!!!!!!

 9. Тракиец says:

  Това и ще направя! Ще си чета любимите блогове / не само ва Спароток/ и няма да споря с радиоточки. Не питай тогава колко ми е платил Генек за да пиша в неговия.

  • Homoerect says:

   Тракиец, кой се цупи като малко дете, а? 🙂
   Приятно четене в даракчийницата на Генек!

   • Тракиец says:

    Споко!!! И теб няма да пропускам! Ще продължавам да бъда твоята будна патриотична съвест …… ПОНЯКОГА!

    • Homoerect says:

     Ти реши да ми го кажеш точно преди да обявя прекратяването на писателската ми дейност… 🙂

 10. Тракиец says:

  1821 г.

  Избухва Гръцкото националноосвободително въстание (1821-1829 г.).

  То е въстание на гръцкия народ против османските поробители. Организира се от Филики Етерия. Започва в Пелопонес и постепенно обхваща и други краища на Гърция. С известни затишия продължава до 1829 г. Подпомага се от Русия, Англия и Франция. След поражението в Руско-турската война (1828-1829 г.) Османската империя се принуждава да признае независимостта на Гърция. За благополучния край на въстанието допринасят и десетки български доброволци като хаджи Христо Българин – командир на гръцката конница, Янко Българин, Ангел Гацо, Кара Георги Българин, хаджи Ставри Българин, Данил Българин, Илия Българин и др.

 11. Тракиец says:

  Браво БРАТЯ гърци!!!
  1905 г.

  Чета от 300 гръцки андарти (хайдути), водена от Г. Цонтос, опожарява с. Загоричане, Костурско, и избива седемдесет и двама българи, отказали да се отрекат от Екзархията и да преминат към Цариградската патриаршия.

  Българската екзархия е върховна национална организация на Българската православна църква. Учредена е със султански ферман от 28 февруари 1870 г. и просъществува до 1953 г., когато е издигната в Българска патриаршия. Създаването на Българската екзархия е резултат от дългогодишната борба на българския народ за извоюване на своя църковна независимост. По силата на султанския ферман и екзархийския устав, изработен от църковния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален представител на българската нация в Османската империя. Цариградската патриаршия се обявява против образуването на Българска екзархия и на 16 септември 1872 г. я обявява за схизматична, т.е. отцепническа, тъй като последната не признава върховенството на патриарха.

  1904 г.

  В периода 7 – 25 март гръцка чета от 14 офицери, водена от капитаните Ан. Папулас и Ал. Контулис, влиза в Югозападна Македония по нареждане на гръцкото правителство за борба срещу българското националноосвободително движение. Между 18 юли и 3 август капитан П. Мелас провежда разузнавателна мисия. На 28 август четата на П. Мелас влиза отново в Македония, но той е убит от турците на 13 октомври край с. Статища, а на 15 септември в Западна Македония е изпратена и чета от шестима военни начело с Е. Каудис.

  • Homoerect says:

   Никога не съм твърдял, че братята гърци са изпълнявали хуманитарни мисии в Българя!

 12. Homoerect says:

  Изказвам най-сърдечна благодарност на колегата boristodorov56 за проявения интерес към тепавицата и оценката, която ми дава!

 13. Тракиец says:

  И моето е компилация от три материала за днешният ден. ” ЧЕСТИТО БРАТЯ ГЪРЦИ”. Дано да се сетите, че сме гинали и за вашата свобода. Омбре, дай ми името на поне един грък загинал в Априлското възстание.

  • Homoerect says:

   Не знам кой повече прилича на проф. Юлиан Вучков! Говориш с такъв плам и ентусиазъм за нас българите и с такава омраза за всички наши съседи, като даваш примери, които нито един съвременен политик или дипломат не би трябвало да използва. Но нали съм обявил свобода на словото и печата в тепавицата, както виждаш – не те цензурирам.

   • Тракиец says:

    Слава Богу, не съм нито политик нито дипломат. Симпатизирам на румънците и се забавлявам над напъните на макетата. Харесвам сърбите и турците, които ни уважават. Обичам Черно море! Обичам с удоволствие да мачкам самочувствието на гърчолята и техните симпатизанти. Нямам претенции да съм винаги прав и нищо човешко не ми е чуждо. Все още храня и двата вълка.

    • Homoerect says:

     Мани, мани… що хаир сме видели от турци, сърби и румънци! Като ще мериш, използвай един и същи аршин!

   • Тракиец says:

    Слава Богу! Благодаря за всичко ново, което научавам в тепавицата. Въобще благодаря, че съм удостоен с честта и привилегията да мога да пиша в гостоприемния ти блог!

    • Homoerect says:

     Винаги си добре дошъл, Тракиец! С едно пояснение – правилата в тепавицата не съм ги писал специално за теб! 🙂

 14. Тракиец says:

  Предлагам на главният редактор за утре тема за обсъждане. Спомням си как една наша задгранична кореспондентка изрази пълна подкрепа към изнесеното от Фараж. Предлагам ви контрапунктът на един друг британец: “Писмото на Джонатан Тейлър(британец, живеещ в България) до Найджъл Фараж

 15. Тракиец says:

  Моля те да добавиш, че обичам гръцката музика и узо в по-горния пасаж.

 16. Тракиец says:

  Както ти е известно България навсякъде граничи със себе си и ако имам възможността да го напомня открито в ефир бих го направил с удоволствие напук на нашите дипломати и политици. Отношението ми към съседите се гради на отношението им към нас на едно обикновено, човешко ниво. Ясно е че политически всеки си гони интереса, както и ние.

 17. Тракиец says:

  Публикувай правилата, защото откровено казано не ги знам. Може би първото е:
  Не противоречи на Омбре!!!

  • Homoerect says:

   Правилата са прости и ясни:
   1. Спазвай добрия тон на общуване и уважавай събеседника си
   2. Не използвай обидни квалификации и не давай оценки кой какъв е
   3. Пиши на разбираем български език, съгласно граматическите правила
   4. Спори с когото искаш, но не си мисли, че ти си истината от най-висша инстанция, защото може и да бъркаш.

 18. Тракиец says:

  Кое от тях нарушавам за да си посипя кабриото с пепел.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s