За българската писменост и родна реч

Бях си обещал за днес пълна почивка и безгрижно живуркане, но не ми било писано…

Преди няколко дни се запознах с един интересен българин и това ми даде повод да го поканя на кафе през вчерашния ден. От дума на дума, както всички българи, които са извън пределите на Родината, започнахме да бистрим политиката. Тръгнах от едно кратко встъпление, в което посочих ниското интелектуално ниво на съвременните ни политици и въобще на всички онези, които са под светлината на прожектора на масовия зрител, слушател и читател. За всичко онова, което научаваме от телевизионните водещи, вестникарите и стигнем до депутатите и министрите… Санкта симплицитас! Да не знаят елементарни правила на българския правопис и правоговор! Нямам претенции да съм идеален в това отношение, но това, което съм научил от другарката Недкова съм запомнил за цял живот. Е, вярно е, че понякога  използвам шопски диалект, но това не е поради незнание, а съвсем съзнателно, за да внеса малко повече колорит в изказването си. 🙂 Тук изрично държа да подчертая, че правя разграничение между чисто механичните грешки и системното нарушаване на граматическите правила.

Събеседникът ми не изчака да довърша тирадата си и ме репликира: „Не е толкова важна формата, а съдържанието”. Демек, всеки може да си натъмънява по свой образ и подобие мислите, стига в тях да има рационално зърно, заслужаващо внимание. Ами, в такъв случай, нека всеки да даде своя принос за съставянето на нова елементарна граматика на българския език. Нещо от рода на тази, която използват тийнейджърите в социалните мрежи или т.н чатове.

„…има много прекрасни оратори с перфектен изказ и правопис, но празни от съдържание. Отличниците почти винаги не успяват в живота заради прекаления си перфекционизъм. Успяват хората с фантазия и тези, на които не им пука кой какво ще каже за тях” – добави той.

„Не искам да споря повече с теб на тази тема. Живей си с тази илюзия! Не е никак случаен фактът, че в днешно време до големите постове се натискат полуграмотници, а истинските интелектуалци не искат и да чуят за подобна възможност. Да не ти изреждам всичките при управлението на ББ…” – отвърнах аз.

И така, разговорът ни стигна до задънена улица. Само едно нещо не можах да разбера – защо този човек при очевидно богатата си обща култура продължи до край да поддържа една теза, която според мен е трудно защитима от всяка гледна точка.

Генек, призовавам те, ако имаш поне малко уважение към мен, да си кажеш тежката дума като специалист, знаещ повече от мен.

Преди това, да припомня едно любимо стихотворение, което всяко едно българче знаеше наизуст:

Родна реч
Ран Босилек
Родна реч, омайна, сладка,
що звучи навред край мен;
реч на мама и на татка,
реч, що мълвим всеки ден.Тя звънти, когато пея,
в радостни игри ехти;
вечер приказки на нея
баба тихо ми реди.И над книгата унесен,
родна реч ми пак шепти…
Милва като нежна песен,
като утрен звън трепти!

В завършек, тая година  ще изпреваря всички даскали и книжовници с една песен, която сме научили още в първи клас:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Литература, У нас and tagged . Bookmark the permalink.

46 Responses to За българската писменост и родна реч

 1. Homo faber says:

  Здрасте, Еректус!!!!!!
  Според мен, интересното е за двете категории – форма и съдържание, които по само себе си са важни!
  Нали по формата ще те посрещнат и трябва да ти повярват, примерно даскала който налива четмо и писмо на малките и големи азбукарчета с външния си вид . Второ е вече съдържанието, както е счетоводния принцип, според който сделките и събитията се отразяват счетоводно съобразно тяхното икономическо съдържание, същност и финансова реалност…………, така и съдържанието трябва реално да отразява обективно състоянието на нещата така, както те са в действителност.
  Другото е вече отразяването на нещата от субектите, от тяхната си камбанария, както знаем не винаги се отличават с ясен и мелодичен звън…..;)!!!!!!
  И по-нататък, важни са и правописът и правоговорът… но когато има точно, обективно и ясно съдържание, те могат малко да се игнорират и да се оправят, по-лесно, отколкото съдържанието!!!!!!
  Хайде, лека и доходна днеска на корабите….. ;)!!!!!!

 2. Добър ден на всички!
  Преди много време някой, твърде вероятно по-умен/известен от мен :), бил казал нещо от рода на “И ти си прав, и той е прав.”. Формата без съдържание не струва нищо, но и съдържанието, когато не е облечено в подходяща форма, също няма необходимия ефект върху тези, към които е насочено. Разбира се, че е по-добре едно добро съдържание да бъде поднесено в правилната граматически форма.
  Що се отнася до “успяването” в живота не мога напълно да се съглася с твоя събеседник. Първо, въпрос на гледна точка и жизнена позиция е “успехът” в живота. За някои това е постигането на висока професионална квалификация и съответното уважение на дадената професионална група. За други е най-общо казано уважението на хората. За трети е нещо друго. За някои пък е само и единствено постигането на материално/финансово благополучие. Пътищата и методите нямат значение. Не искам да изреждам имената на представители на тези последните, много от които наричаме с умилителното “мутри”. Тъй че – да, много отличници, особено от нашето поколение, не са успели в живота, ако гледаме финансовото им състояние. Но имената на колко от тях ще се помнят и след 100 години образно казано, а имената на много от “успелите” сега дали ще се помнят. И още нещо, стремежът към перфекционизъм не означава непременно липса на фантазия, както изглежда счита събеседникът ти.
  Тук съвсем умишлено не навлизам в подробности, макар и важни, от типа на – колко от отличниците бяха наистина отличници и колко бяха обикновени зубрачи. Едната от причините е, че на фона на съвременното състояние на образованието и едните, и другите май ще се окаже, че заслужават уважение заради положените усилия. 🙂
  Според много хора, и аз в това число, истинските интелектуалци “не се натискат” за политическа кариера, защото си имат достатъчно работа в съответната професионална област, за да си губят времето с щуротии. От друга страна обаче, мисля, че ако/когато им бъде предложено, не малко от тях се съгласяват да отделят част от времето си.

  • Homoerect says:

   Аман, споделям напълно гледната ти точка! Сигурно някои ще си помислят, че предварително сме се наговорили… 🙂

 3. Светла Павлова says:

  Добър вечер, Омбре,
  тъй като темата ти е за писмеността и речта, мисля, че формата и съдържанието вървят ръка за ръка.
  “Структорообразуващ…” – този “бисер” го копирах от статия за феодализма.
  “Протеста не избира хората който са недоволни…” – а това е част от форумно мнение. Блазе ни.

  • Homoerect says:

   Добър вечер, Светле!
   Чета те с огромен интерес и непрекъснато се обогатявам чрез теб… 🙂

 4. Светла Павлова says:

  Внимавай като ме хвалиш, че ще отключиш водопад от логорея 🙂 .

 5. Homo faber says:

  🙂

 6. А тази група чували ли сте я?

  Сега ще я чуете и няма да съжалявате. 🙂 🙂

  Нали срядата била малкия петък. Йеееее!  • Homoerect says:

   Не, не сме…

   • Аз също не ги бях чувал до преди няколко дни, когато благодарение на един блогър с псевдонима batpep “се запознах” не само с тях, но и с една друга много приятна група. Благодаря, batpep! Ако някой го познава или чете този блог нека му го предаде. Другата група е:

    Наслаждавайте се! 🙂

   • Homo faber says:

    ЧУВАЛИ СМЕ ДРУЖЕ АМАН БЕ, ТОВА ЕБрейзън Абът С ФРОНТ МЕН НИКОЛО КОЦЕВ….. РОК О ЙЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

    • Homoerect says:

     Ти тая вечер искаш да ни сбъркаш… 🙂

    • Homo faber says:

     малка грешка, кикимора е групата само че е тукашна организирана от николо коцев

 7. Не, Фабер. Това е “Кикимора”, а “Брейзън Абът” е малко по-друга работа. 🙂 Макар в основата и на двете да е Николо Коцев.

  • Homo faber says:

   Мисля, че се поправих навреме аман бе, тези Кикимора” зимата имаха завивачка….:) в Радио “София”, в концертната им зала!!!!!!

 8. Homo faber says:

  БРАВО АМАН БЕ, добри попадения……….:)!!!!!!

 9. Това е “Брейзън Абът” с един голям глас. Не толкова известен… 🙂

  А това е “Брейзън Абат” в пълна мощ …. 🙂

 10. Преди малко това се изгуби по трасето:

  🙂 🙂

 11. Киссса, слушаш ли????? Поздрави!

 12. Homo faber says:

  А ти да спиш във варел и да сънуваш какиния карамел!!!!!!

 13. генек says:

  Съдържание без форма? Може, има го във фантастиката. Храна на бъдещето – някаква кашица, в която има всичко необходимо. Но на вид…
  Форма без съдържание? И сега го има – американска манджа. Красота и…дъвчене на картон.
  Правилото е – който го може, може го.
  Който не може – търси аргументи за параван.
  Днес съм пуснал линкове към прословутите разговори на Светлана и Оги. Казват, че бил Огнян Донев. Страхотно много правописни грешки…Милионер! А иначе и тоя, и Боко, и какво ли още показаха, че са само форма…Без съдържание.
  Едната Фидоска,м дето е с голямо съдържание…
  Конкретно.
  Езикът е инструмент, речта /писмена и устна/ е творение. И трябва да е едно цяло – форма и съдържание. Аксиома…
  За грамотни…

  • Homoerect says:

   Благодаря, Генек! Доволен съм от отговора ти. Дано тези, които трябва го прочетат.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s