Пелопонес през погледа на един турист

Едва ли някой от вас очаква от мен за ден и половина екскурзия да му разкажа какво представлява географската област Пелопонес от туристическа гледна точка…

Моят маршрут включваше няколко исторически обекта: Корони, Метони, Пилос и Коринт. Цялото разстояние “алеретур” е около 670 км.

Няколко важни данни за най-южната част на Балканския полуостров в пределите на континентална Гърция:

Пелопонес (на гръцки Πελοπόννησος, Пелопонисос) е полуостров в Гърция, оформящ най-южния край на Балканския полуостров. Полуостровът има площ от 21 549 квадратни километра. С основната част на Гърция е свързан чрез Коринтския провлак. През 1893 година провлакът е пресечен от построения Коринтски канал, и така на практика Пелопонес се превръща в остров.

От 2004 година полуостровът е свързан посредством мост с друга една област – Етолоакарнания. Ако искате да видите цялата статия в Гугъл, натиснете ТУК.

Представям малко снимки, от това, което успях да заснема:

ЛЕГЕНДА:

 1. Изглед от Корони
 2. Къща с папагал
 3. Крепостта в Корони
 4. Китна къщурка
 5. Крепостта в Корони откъм морето
 6. Цветя в подножието на крепостта
 7. Божи храм
 8. Великолепен изглед
 9. Средиземноморски пейзаж
 10. Стара църква
 11. Вход на крепостта Метони
 12. Котешко гнездо
 13. Битов пейзаж
 14. Изглед от град Метони
 15. Атрактивна къщичка
 16. Централната част на градчето
 17. Венецианската крепост
 18. Пак там
 19. Общ план
 20. От друг ъгъл

Настаних се в един тризвезден хотел (тук няма друга категория), но за сметка на това твърде чист и с някои основни услуги като на четиризвезден х-л. И какъвто винаги си е моят късмет, настаниха ме в номер, в банята на който душът не работеше… Добре че си нося постоянно френския ключ. Стопанката се оказа една много мила и словоохотлива жена и за кратко успях да разбера за целия бизнес на нейното семейство. Проявих специален интерес към маслиновите дръвчета, които изобилстват в целия окръг Месиния с главен град Каламата – известни като най-добрите гръцки маслини. Дори си закупих на изгодна цена и зехтин домашно производство.  Вечерта не пропуснах да посетя една от местните таверни. Няма да ви казвам какво съм си поръчал, за да не се разстроите. Оказа се, че таверната на Нико се посещава от доста млади семейства барабар с техните пеленачета. Препоръчвам я на всеки един, който реши да се отбие в това малко и красиво туристическо градче.

На следващия ден продължих съгласно предварително набелязания план към градчето Пилос, с основна цел крепостта “Ниокастро”. Вместо да ви обяснявам – разгледайте тук приложените снимки. Запознах се с един много симпатичен грък, на име Андонис – гид на френска туристическа група, който според мен говореше перфектен френски език –  една много колоритна личност. Де факто, без да си плащам за гид, ограмотих се за основните исторически събития, свързани с тази крепост.  От него научих допълнителни подробности за морската битка, в залива Наварин, който е в непосредствена близост. Докато разгледам и музея, свързан с подводните археологически находки, кога погледнах – то станало време за обяд. По някаква случайност пак се срещнах с отново с Андонис и станахме приятели – той пък ме похвали за моя гръцки и накрая се разделихме с пожелание да  се срещнем отново в крепостта в Пилос.

23. Във вътрешността на крепостта
24. Една от стените на крепостта
25. Изглед от друг ъгъл
26. Църква в реконструкция
27. Музеят в крепостта
28. Лимони
29. Изглед от една от бойните кули
30. Градчето Пилос
31. Кафенета, кафенета…
32. Кеят на Пилос
34. Коринтският канал

Направи ми силно впечатление, че във всички туристически обекти, които посетих, а и не само – гърците са страшно любезни и задължително ти благодарят. А на тол пунктовете, през които преминах, навсякъде ми пожелаха „На добър път!” Мисля си дори, че са по-добри и от французите в това отношение. Излишно е да описвам какви магистрали имат. Ако пак народът ни гласува за ББ, ще му трябват поне още 10 мандата, за да ги достигнем…

Този път ще предоставя на вас правото да изберете подходяща музика към моя пътепис. Нека бъде някоя ваша любима песен.

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света, Good news. Bookmark the permalink.

16 Responses to Пелопонес през погледа на един турист

 1. Светла Павлова says:

  Омбре, ако можех, не пет, а десет звездички бих ти дала този път! Това е може би най-хубавия ти пътепис досега. Много ми хареса. А и си добър фотограф. Усеща се мек домашен уют от снимките. Ходила съм само в Атина, но не ми хареса особено. Тези местенца, обаче, имат по-различен облик и съм очарована. Благодаря!

 2. Homo faber says:

  Здрасте, Одисей Ихтиманский и Люлинский… :)!!!
  Наистина, много красота си видял и заснел, особено сега пролетес, когато природата се събужда от зимата и разпуква, както се разпукват и нежните създания от другия пол, готови за случки и приключения безчет… ;)!!!
  П.П. само, че като се брои снимка № 32, нещо не прилича на Коринтския канал, май е 29, моля разясни… 🙂

  • Homoerect says:

   Здрасте, Фабер! Докладвам, че вчера в южна Гърция беше лято – същото като у нас през м. юни.
   За сетен път констатирам, че имаш зорко око и не си пропуснал да отбележиш грешката ми. Прибрах се от екскурзията твърде уморен и бързах да си предам отчета, та заради това… Моля да бъда извинен за разсеяността. 🙂

   • Homo faber says:

    Извинен си, Еректусе… стават с всеки тези работи…:)!!!
    Такава ми е работата, да ми е зорко окото…:)!!!
    Иначе много добри снимки си направил, то и тука от сряда ще става времето, като през август, да идва по бързо… :)!!!

 3. Homo faber says:

  Върша я, ама и и ти друже добре си я свършил работата и отбелязах това, като ти дадох не десет, а една звездичка, но от сърце ….:)!!!

 4. Homo faber says:

  П.П… бре, а дека зачезна Тракиеца, да не го отвлекла некоя, баба Меца…. ;)???

  • Homoerect says:

   По-лошо, Фабер… сърдит ми е! 🙂

   • Homo faber says:

    Изпрати му от 12 годишното малцово….:), белким се отсърди Еректусе… 🙂 !!!!!!

    • Homoerect says:

     Нема да стане… язък за уискито! Тракиеца е въздържател и освен това – той е от тия, дето могат силно да любят и мразят… 🙂

 5. Homo faber says:

  Ами какви бъчви, се изнасяха в Кипровец, бе за Интернета едно требе да си има наум човек….;), а тия дето силно любят и мразят,знам от опит, че след малко време, ще им мине….:)!!!

  • Homoerect says:

   Ха дано, ама надали… Плюс това не се знае знае ли се, кой има по-голямо основание да се сърди. Разни хора – разни идеали! Ако има диалог – няма да има сръдня!

 6. Juliapulia says:

  Прекрасни снимки, направо ми замириса на море от тях 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s