Двойното гражданство

За днес не бях предвидил нова публикация, но както обикновено – Генек е виновен!!! За да не бъда обвинен в опит за манипулиране, само ще направя встъпление към моето мнение по темата. Очаквам да чуя вашето виждане и позиция и след това, ако желаете, готов съм да дискутираме…

Повечето страни в Централна Европа, на първо място Германия, плюс Русия, не допускат двойно гражданство. Това е отправната точка, от която трябва да си отговорим на следния въпрос: защо управляващите в тези страни така са решили и конституционно закрепили? Тук ще отворя една скоба – не визирам родените от смесени бракове (майка българка и баща чужденец или обратното). Нека тези, които са се сдобили с двойно гражданство сами да преценят коя е тяхната родина. Но в случаите на масови изселвания на хора, които се считат по произход от друг етнос, да бъдат така добри, първо да проверят родословното си дърво и ако наистина има някакви запазени архиви за техните прадеди, принадлежали към друга етническа група, тогава да се самоопределят. Не само на базата на това, че в техните къщи или махали се е говорило на различен от българския език. Тук специално искам да отбележа, че изселниците, които напуснаха България след „голямата екскурзия” все още не могат да се адаптират в новата си родина, поради простата причина, че не владеят официалния език в Турция. Напредъкът на медицинските изследвания през 20-ти век и особено тези в областта на ДНК, могат да дадат ясен и точен отговор за гените на всеки един индивид. Аз на тяхно място бих го направил без всякакво колебание. Защото, на базата на прочетената литература съм дълбоко убеден, че поне половината от турчеещите се у нас са потомци на българи! Истинските турци отдавна са се изселили непосредствено след Освобождението ни от турско робство, защото са се страхували от отмъщение. Никого не обвинявам и не мога да съдя ако неговите прадеди са предпочели да приемат чуждата вяра с единствената цел да оцелеят, като са постъпили според канона „Преклонена главица сабя я не сече”. Нека всеки сам решава кой какъв е, но без да предявява претенции, че е повече от всеки един обикновен български гражданин. Според Конституцията на Република България, всички български граждани имат равни права и задължения. Питам, къде са задълженията на тези, които имат двойно гражданство?

Не разбирам нашите управници в периода на т.н. „преход към демокрация”, който така или иначе, не успяхме да довършим. Все още вятър ги вее на бял кон… Не разбраха ли, че без необходимите мерки за изграждане на имунна система, народът ни си отива…? Или пък си правят своите дребни сметки, продавайки за жълти стотинки нашето настояще и бъдеще в полза на чужди интереси…

Ако сега бъде иницииран референдум от „Атака”, или която и да било друга партия, с две ръце ще гласувам против двойното гражданство!

Ще припомня една крилата фраза, изречена не от кой да е, а от Джон Кенеди: “Не питай какво е направила за теб родината, а се запитай какво си свършил ти за нея!”

В очакване на вашите мнения, идеи и предложения, приемете моите поздрави с една доста стара  българска песен, която и до днес звучи актуално:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Перспективи, Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

75 Responses to Двойното гражданство

 1. Добро утро на всички!
  Братко, в текста поставяш за обсъждане поне два проблема – двойното гражданство и т.нар. “български турци”. В някои отношения между тях има връзка, но все пак са си две различни неща.
  Първо за двойното гражданство – в съвременния глобализиращ се свят всеки има право да избере къде иска да живее и работи. Това в много редки случаи е свързано с Родината с главна буква, а по-скоро се отнася до търсенето на препитание и по-добър живот, основно в материален план. За съжаление нашата държава в последните няколко десетилетия не предлага подобни възможности за сносен живот за болшинството от своите граждани. Проблемът според мен, а и според теб, доколкото схващам подтекста на написаното, е в това кой и за какви цели използва тези наши сънародници с двойно гражданство и доколко това е срещу интересите на България. Тук вече опираме до т.нар. “турско малцинство”. Защото това е единствената етническа група в България, която активно и последователно се използва в интерес на чужда държава. Само че малко официални институции биха се осмелили да го кажат по този начин. Аз поне не съм чувал никой да говори в подобен контекст нито за арменците в България, които хич не са малко, нито за евреите, макар че държавата Израел счита всички евреи по света за своя “пета” колона, даже и за циганите не съм чувал. Но, както е добре известно “Не е луд този, който яде зелника ….”.
  Да не говорим за множеството българи емигрирали по целия свят в търсене на работа и препитание и приели гражданството на съответната страна, за да са при равни условия с местните. Оказва се, че през последните десетилетия парите, изпращани от тези хора в България, издържат една не малка част от нашенците.
  Та основният проблем според мен не е толкова в двойното гражданство, колкото в управляващите ни, които, за съжаление, в преобладаващата си част са обикновени продажни мекерета, всеки докладващ в някое посолство, а някои и в повече от едно (и за това има достатъчно изнесени факти). И готови заради личния си интерес да загробят всичко около себе си.

  • Homoerect says:

   Здравей, братко Аман!
   Умишлено се въздържах веднага да ти отговоря, за да видим поне още едно мнение, но след като за сега няма друго, ще коментирам само твоето.
   Принципно си прав и нямаме различия по основната тема, която може да бъде раздробена на десет подтеми, които обаче са взаимосвързани. Според мен, причините за емиграцията на българите и желанието им да придобият ново гражданство в страната-домакин са три: политически, икономически и морални. Колкото и да ни е кастрирана демокрацията, до този момент не съм чул някой нашенец да е поискал политическо убежище заради преследването му по политически и идеологически причини. Най-многобройна част от българските емигранти са го сторили по икономически причини. Но и тук може да направим някакво разделение на базата на образование, специалност и търсене на работна ръка в дадена страна в рамките на ЕС и извън него. Вярвам, че ще се съгласиш с мен, че не е необходимо за един висококвалифициран български инженер или научен работник да сменява непременно своето гражданство. От подобно нещо имат нужда тези, които упражняват нискоквалифициран труд – за да бъдат конкурентноспособни на пазара на труда. В третата категория поставям тези, които нито са преследвани, нито са гладни и жадни, но за тях смяната на гражданството е като смяната на носната кърпичка. Е, такива не са от най-уважаваните от мен.
   Правилно си схванал, че сърцевината на проблема, който повдигам е свързан с т.н. „български турци”, изселили се в майката родина. Искам да те попитам по какви причини трябва да толерираме подобни „български” граждани, които нямат никакъв принос за нашето общество, а само се стремят да определят отвън насоките на нашето политическо и икономическо развитие?
   П.П. Докато си пиеш кафето, предлагам ти едно стихче на Маяковски. 🙂

   • Здравей, братко!
    Аз пък едва сега успях да сколасам и седна пред компютъра, та затова ще отговоря с известно закъснение. 🙂 Преди да започна да пиша отговора си прочетох още веднъж първото си мнение и не видях никъде и намек за толериране на избралите да живеят в определената от/за тях майка-родина. Още по-малко толериране на използването им за реализиране на чужди за България политически, икономически и национални интереси. Но за противодействие на подобни външни попълзновения требе дупце, както се казва по някои места. На испански и английски говорят за едни топки, които трябвало да са хем големи, хем здрави…. Освен това трябва акъл и поне мааалко патриотизъм и чувство за национално достойнство. С изключение тук таме на акъла да си видял някое друго от изброените качества в масата от управлявалите ни и управляващите ни? А акъла, ако не е свързан с някое друго положително качество, най-вече в морален аспект, сам по себе си не винаги е нещо положително. Примери в най-близката ни история за това бол.
    Изселилите се най-вече по икономически причини не искам да коментирам, тъй като всеки знае най-добре себе си. И трудно може всичко да се вкара в някакви рамки.
    А тези последните – “носните кърпички” не си струва да ги коментираме. Да ги мислят в новата им родина.
    Та в резюме – не ни е толкова дерта двойното гражданство, а по-скоро да направим така щото и за българско гражданство да се натискат така, както някои се натискат за американско, немско, британско и т.н. И пак повтарям “Не е луд, който изяжда зелника …..”.

    • Homoerect says:

     Така е, Амане – светът не е от вчера и все около парата се върти… Ако питат мен, знам че много хора ще скочат, аз бих забранил гласуването в чужбина. Знаеш ли колко пари ще се икономисат? Който желае да упражни конституционното си право, да заповяда в родината ни!

    • Е тогава защо се ядосваш, че ДПС-то изпълнява препоръката ти? (последната) 🙂

   • Предположих, че си ми пуснал “Стихи о советском паспорте” и видях, че не съм се излъгал. Между другото наскоро четох в руски сайт, че малко преди да се самоубие или да го самоубият (оказва се, че в Русия и това все още не е напълно изяснено) Маяковски е искал да му разрешат пътуване до Париж, за да се ожени за една руска емигрантка там. И предвид импулсивния му характер и създадените в достатъчно количество врагове в Съветския съюз не е било изключено оставането му в Париж. Какво ли щеше да пише за него, ако беше доживял това, а?

 2. Homo faber says:

  Здравей, друже Еректусе с днешна дата…:)!!!
  Така требе, да има спор, дискусия, там се ражда истината …….., но лошо е когато не се приемат нещата въпреки безспорните доказателства, но това е друга тема…:)!!!!!!
  Та, за двойното гражданство… да бъде човек гражданин на дадена държава е и привилегия и отговорност. Излиза, че ако човек е гражданин на две държави, тогава отговорността му трябва да е двойна. И като приема друго гражданство човека, приема и задълженията, които произтичат от този акт.
  Наистина, всяка държава сама определя политиката си що се отнася до двойното гражданство, като някои държави позволяват това, докато други държави не позволяват.
  Както отбеляза дружето аман бе, повечето хора по икономически причини стават граждани и на други страни, най-паче африканците… и тоже люде от нашата страна /може да поискаме да станем 55 член на Африканския съюз….:), то натам лекинко сме се запътили/ !!!!!!
  Разбирам, във връзка с предстоящите избори, Еректусе подемаш темата….
  Но, в друг случай /и предимство или недостатък e човек да има двойно гражданство?
  Ако се приеме, че гражданин е пристигнал с паспорта на втората си държава и има проблеми от правно или някакво друго естество и се намира в държава, на която също е гражданин. В този случай дипломатическа мисия на втората му държава, не би могла да помогне почти по никакъв начин, защото това би се таксувало като намеса във вътрешните работи на съответната държава, нали… :)???

  .

  • Homoerect says:

   Здрасти, Фабер,
   От моя гледна точка, доколкото мога да бъда критерий за истинност, правилно разсъждаваш! Съгласен съм с всичко написано от теб. По последния твой абзац само бих добавил, че ако гражданинът Х е с нарушени права в държавата У, може да се обърне за помощ и съдействие в посолството на страната, която е издала неговия задграничен паспорт. Но не съветвам никого до там да я докара, с изключение на някои форсмажорни обстоятелства, които е нямало как да предвиди…

 3. генек says:

  Таман подготвих една статия за утре – по тая тема или някъде около нея. И ще взема не само да препостна твоята, ами и дискусията под нея. Има какво да се чете и мисли…
  А аз чакам мнения за “Само една книга”. Шашна ме тоя роман…

 4. Светла Павлова says:

  Здравей, Омбре,
  мислила съм по въпроса, който поставяш. Нека да започна от смяната на имената на турците. Днес, след толкова години, съм убедена, че това беше един добре обмислен акт на БКП. Знаели са, мръсниците, че се предвижда смяна на системата / да си спомним планът “Ран-Ът”/. Знаели са, че тези прокудени нещастни хора впоследствие ще са им удобни за нагласяване на изборните резултати. Защо, изобщо, трябваше да им сменят имената? И по-интересното е защо им позволиха да напуснат държавата в посока капиталистическа, натовска Турция?
  Ще се огранича в разсъжденията си само дотук, защото по отношение на гласуването аз имам коренно различно мнение.
  Иначе те разбирам – според теб напусналите България нямат моралното право да определят съдбата на държавата и останалите в нея българи. Но ако вземем предвид закона за уседналостта, ти също май не трябва да имаш право да гласуваш, тъй като доста време прекарваш извън България 🙂 .

  • Homoerect says:

   Здравей, Светле,
   Ако става дума за т.н. „Възродителен процес” и по тоя въпрос сме на диаметрално противоположни позиции. Това беше една необходима, но твърде закъсняла стъпка за единение на българския народ. Грешката на БКП е, че използва насилие и принудителна смяна на имената на хора с турско самосъзнание. Заблудата беше на най-високо ниво, че ако ги оставим свободно да напуснат България, няма кой да работи… Това ми го е казвал лично един член на Политбюро!
   Във външнополитически план Турция неведнъж е оказвала натиск върху нас и е допускала на няколко пъти изселнически вълни само на определени хора – най-образованите и квалифицираните. За нея това си е парекселанс „Петата колона”.
   „И по-интересното е защо им позволиха да напуснат държавата в посока капиталистическа, натовска Турция?” Това изобщо не зависеше от нас и само доказва моята теза за огромното влияние на Турция върху съзнанието на това население.
   Трябваше да се поучим от опита на братята гърци – постепенно и методично, а не с революционен скок.
   Ако приемат нов закон, с ценз за уседналост, готов съм да се откажа от правото на глас в името на общото благо!

  • Паметта или по-скоро свойството на човек да забравя е предпазен механизъм даден ни от природата. Свойството да помним или забравяме избирателно не съм съвсем сигурен какво е и дали ни е дадено от природата. 🙂
   Та на въпроса за “голямата екскурзия”. Ако си спомняте, първоначално Турция декларира, че отваря границите си за всички български граждани, чувстващи се турци, имаше една широкомащабна пропагандна кампания “Да приласкаем братята в майката-родина” и все от тоя сорт. В един момент обаче турското правителство се усети, че 700-800 000 души ще им дойде малко нанагорно да приемат и затвориха границата. Тогава общо взето стана и големият калабалък по шосетата и граничните пунктове и свързаните с това човешки страдания. Хората бяха тръгнали, повярвали на турските емисари, че майката-родина ги чака с отворени обятия, бяха вече продали всичко недвижимо в България (това също е една много голяма и до голяма степен срамна тема) и изведнъж се оказа, че не ги искат. От друга страна в България беше вече формирано отрицателното отношение към изселниците у много хора.
   Съгласен съм, че това беше добре премислен акт, но едва ли е свързан с “Ран-Ът”. По-скоро жалко (тук очаквам върху ми да се посипе огън и жупел 🙂 ), че Т.Ж. не се задържа на власт още няколко години, защото вече беше дадена “зелена улица” в освободените от “турците” села да се настаняват и уреждат с работа българи от Бесарабия, Украйна …. Доколкото знам около 20 000 души все пак успяха да дойдат. Мисля, че това можеше да бъде по-добрия вариант за нас.

 5. Светла Павлова says:

  П.П. Да допълня нещо – според Хартата за правата на човека, никой няма право да ограничава никого в избора му на място за живеене. Така че да принудиш някого да избере едно от две или повече гражданства, не е редно. Нали Земята е общ дом на всички ни? Това, че сме я разчертали с граници на отделни държави дали е разумно?!

  • Homoerect says:

   Светле, при всичкото ми уважение, което изпитвам към теб, смятам, че си голям утопист(ка). Може да не е разумно парцелирането на земното кълбо, но тия които дърпат конците на световната политика – напълно ги устройва. Ще ти припомня една стара мисъл: „Разделяй и владей”!

   • Homo faber says:

    Така е, открай време, от време оно ако се погледне историята на човечеството, винаги тези, които владеят са действали и сключвали договори, пактове и т.н. за парцелиране и сфери на влияние…това е факт/и, подкрепени с хиляди доказателства, а когато не е ставало са действали сабите….:)!!!!!!
    и сега си е така ,„Разделяй и владей”, което няма да се промени!!!!!!

    • Homoerect says:

     За голямо съжаление си прав, Фабер! Поне в близко бъдеще картината няма да се промени.

 6. Светла Павлова says:

  “Това ми го е казвал лично един член на Политбюро!”
  Щом ти го е казал член на Политбюро 🙂 , значи все пак са знаели какво ще последва след 1989 г. Особено пък, щом политиката на България винаги се е определяла от външни фактори. Що за сган е ръководела българската държава, щом се е знаело за намесата на Турция? Няма как да накараш един човек доброволно да си смени името, камо ли цяла общност. Това може да стане само с насилие. Така че това не е било грешка на БКП, а целенасочен ход. И сега тези нещастници са нито с българите- българи, нито с турците-турци. Стават само и единствено за гласуване. И то гласуват винаги за ДПС или според необходимостта – понякога и за БСП. И кой и кога създаде етническата партия в България? Нейният “бивш” лидер в чия държавна сигурност е работел, да не би в турската?! Лежал бил в затвора, пък после му разрешиха да влезе в политиката, че и да оглави етническата партия. И това не е било обмислено предварително?!

  • Homoerect says:

   Светле, дълбоко съм убеден, че никой от БКП не е предполагал какво ще се случи на 10.10.1989 г.! Вместо да изпишат вежди, извадиха очи. Именно заради намесата на Турция беше предприет този безумен ход! Има начини да накараш човек да си смени доброволно името – чрез икономическа принуда. Пак ще дам за пример Гърция.
   Ако е имало нещо предварително обмислено, то не е било планирано в България. Не случайно по едно и също време паднаха режимите в бившия соц. лагер.

 7. Светла Павлова says:

  Аз може да съм утопистка, но ще им дойде времето и на утопистите 🙂 !
  Тези, които дърпат конците на световната политика го правят, защото знаят, че винаги ще има покорни избиратели. Докато покорството не изчезне, кавото и да си говорим в тепавичката, винаги ще ни разделят, за да ни владеят.

 8. Светла Павлова says:

  Аман бе, изненадваш ме! Как българските турци щяха да попречат на бесарабските българи да се върнат в родината?! Значи какво излиза – ще прокудим насилствено едни българи от домовете им, за да настаним други българи на тяхно място! И какво спечели България от насилието срещу българите с турски имена?
  Тук е мястото да разкажа една случка, която преживях в Испания малко след смяната на имената. С хор “Морски звуци” сме на международен фестивал. Естествено, има групи и от Турция. Спомням си, че се чувствах много засрамена от това, което причинихме на нашите турци и очаквах ние българите, да срещнем най-малкото неприязън от страна на турските участници. Нищо подобно! Хората се държаха така, сякаш нищо не се беше случило.
  Една вечер, след концерт, разпускаме на една поляна и чувам глас зад гърба си:”Добър вечер, ние с тебе се познаваме.” Обърнах се изумена – виждам непознат човек на средна възраст. Обясни човекът – напуснали България, когато е бил 10-годишен / далеч преди 1989 г./, бил родом от Шумен. Работи като шофьор на автобус, но никога не бил имал възможност да мине през родния си град, защото имал други маршрути. Та затова ми казал, че се познаваме – стигало му, че ние сме от Варна, нали все пак не е далеч от Шумен. Доста поговорихме, разменихме си адреси и телефони. Писах му, не получих отговор. Опитвах се по телефона да се обадя, само в тези случаи нямаше сигнал. Защо ли?

  • Homoerect says:

   Светле, понеже питането ти е отправено към Аман, ще оставя за него удоволствието да ти отговори…
   Само едно искам да ти кажа – твърде малко знаехме, а дори и сега почти нищо за дълбоките причини, които доведоха до “Възродителния процес”.

  • Светла, не предполагах, че мога да те изненадам с нещо. 🙂 (Обърни внимание, че не говоря на “Вие”.)
   Аз също ще разкажа една не по-малко сантиментална случка, която може би е дори още по-тясно свързана със събитията, които коментираме. И така …. Беше лятото на 1987 г.. Синът ми беше “на път” и в къщи се правеше ремонт за предстоящото светло събитие. Предполагам в повечето семейства при подобен случай е така. Ремонтът включваше и пребоядисване на целия апартамент. По препоръка от близки хора наехме млад мъж и жена му да свършат бояджийската работа. Останахме изключително доволни. Работеха бързо, чисто и не оставяха след себе си артауш, както много самозвани майстори. Предупредиха ни, че са от “новите” българи да не би да коментираме по-остро събитията, които ставаха тогава. (който си спомня и това го имаше – някаква човешка съпричастност към или по-скоро между обикновените хора.) Мъжът, около 30-тина годишен, се казваше Аспарух (всички го знаеха като Алито), жена му 24-25 годишна не помня как се казваше. Имаха малко момиченце на 3-4 годинки.
   Така стана, че покрай работата им в къщи, разговорите и почерпките след работа, се сближихме и те се поотпуснаха в наше присъствие. Започнаха да ни разказват повече за себе си, за родителите си, които живееха в някакво добруджанско село. Роди се и синът ми, а по стечение на обстоятелствата ремонтът още не беше приключил и първия човек, с когото се черпихме за здравето на бебето, беше Алито. (След няколко дни ми призна, че се е притеснявал в началото как ще го приемем, защото ги наплашили, че всички българи са настроени против турците, едва ли не са готови да ги трепят). Жена ми още пази подаръкът от Алито и жена му за бебето.
   Та месец или два по-късно Алито отишъл за някаква услуга при тъст ми и казал, че в скоро време заминават за Турция. Казал, че никъде не му се ходи, защото тук си има хубава работа, жена му и тя почнала работа в някаква фабрика, детето е в детска градина, купили са си апартамент, но “старите” ги навивали да се изселват. Поговорили, поговорили и Алито “изплюл камъчето”, че няколко пъти са го заплашвали, че ако не се изсели не трябва да забравя, че има млада жена и малко момиченце.. Пускали са му включително и писма в пощенската кутия.
   Изселиха се заедно с роднините си от село. Доколкото чухме по-късно, са престояли в Турция няколко месеца и са се прехвърлили в Канада, където, ако са живи и здрави може и да са до днес. Та това е положението, Светла.
   Сега да минем на “насилствено прокудените”. Истината е, че никой никого насила не е прокуждал от България. Беше проведена смяна на турско-арабските имена с български, като при това на някои места, където е оказана съпротива, е приложена насилие. Самият акт на смяна на имената е по същество насилствен, но нека да погледнем какво е положението в съседните ни държави и да престанем да се правим на по-големи светци и от Господ. В конституцията на Република Турция е записано, че на гражданите на Турция са ТУРЦИ. Няма българи, няма гагаузи, няма евреи, няма арменци. Има само турци. Включително и кюрдите са записани като “планински турци”. Това е още от времето на Мустафа Кемал Ататюрк. За конституцията на Гърция и положението там може да каже домакина, За отношението на румънците и сърбите, имам предвид на държавно равнище, също май няма какво да коментираме. Хубаво, лошо това е положението и трябва да се съобразяваме с това.
   Относно “изселването на едни българи, за да дойдат други…” – е те точно в това е основният проблем я, че преобладаващата част от т.нар. “български турци” не се чувстват и никога не са се чувствали българи. Нали за това говорим.

   • Homoerect says:

    Доволна ли си, Светле от отговора на Аман? Мога и аз да го допълня с един пример как една турска строителна бригада ме разиграва цяла седмица и накрая ми показаха среден пръст. Въпреки че се бяхме договорили и за цената на ремонта. Попадал съм и на други, които се държат надменно спрямо нас истинските българи. Курназлъкът им се прояви след 1989 г. и пак благодарение на някои заблудени българи.
    П.П. „Злият демон” БКП, с цел интеграция, създаде интелигенцията на този обособен етнически социум, за което и сега продължават да ни плюят. Това е само една малка част от келепира, който извади Турция от тези изселници.

    • Да не напомням, че имаше и квоти за прием във ВУЗ за хора от етноса и за тези райони, надбавки към заплатата и какво ли не още. Мамка им комунистическа…. 🙂

     • Homoerect says:

      А някои от тях едвам сричаха, но успяха да се дипломират барабар с нас! В моята група имаше двама такива, които не можеха даже нормален човешки контакт да установят…

 9. Светла Павлова says:

  Хайде, хайде, Омбре, хортуваш си с членове на Политбюро, пък малко знаеш за дълбоките причини 🙂 . Откъде знаеш, че са дълбоки? Шегувам се, да не ми се обидиш пак!
  Не знам, аз с моя утопичен акъл съм разбрала едно в този живот – насилието винаги поражда насилие. За всички има място под слънцето и само от нас, обикновените, нормални хора зависи това наистина да остане така. Силата е в единството, а не в разделението.

  • Homoerect says:

   Светле, аз на теб нивга не мога да ти се обидя. Особено след като водим политкоректен и цивилизован дебат. Когато казвам „ние малко знаем…” имах предвид народа като цяло. Вярно е, че аз знам малко повече от теб за дълбоките причини, довели до смяната на имената, но ако задълбаем само на тази тема, ще ми трябват часове на живо – да ти обясня как стоят нещата…
   Примера, който даваш за запознанството ти в Испания е наистина сантиментален, но той не е характерен за цялата тази етническа общност. Аз пък мога да ти дам примери точно с противоположен знак. И когато говорим за бесарабските българи, не ги бъркай с турските българи. Те определено си знаят, най-малкото така им е втълпено от ходжата и техните политически лидери, че не са никакви българи. Как ще се сравняват с нас гяурите?! Иначе си права – насилието винаги поражда насилие!

 10. Светла Павлова says:

  П.П. Икономическата принуда също е насилие. Нали заради икономическите условия вече милиони българи напуснаха България?!

  • Homoerect says:

   Така е, но всяка държава е в правото си да определя своята икономическа политика. Колкото и лицемерно и демагогски да ти звучи! Вярно е, че икономическите условия прокудиха маса българи от родината ни, но това не е в изгода на държавата ни и никой целенасочено не ги е принуждавал. Просто се сви икономиката и изведнъж се оказаха много “излишни” работни места.

 11. генек says:

  Да отбележа. Често думите на Кенеди са превеждани като “своята държава”.
  А държава е система. Система, която трябва да служи на гражданина – господаря. Не той на нея.
  Огромна е разликата между Родина и държава, разбираме го.
  А Кенеди със сигурност е казал “страна”. Което се подразбира – държава.Просто той е държавен служител – избираем, но служител. И, както всички подобни, се опитва да вземе властта над гражданите. Над господарите си.

 12. Светла Павлова says:

  Е, пак идваме на мойта – ако по-малко слушаме религиозните и политическите водачи ще сме много по-добре.
  Когато се сменяха имената на турците, моят съпруг /тогава все още гадже/ отбиваше военната си служба. Той ми е споделял, че са ги нахъсвали срещу хората, дали са им повече пълнители от нормалното за калашника и е трябвало по заповед да стрелят. Кажете ми сега ти, Омбре, и ти, Аман бе, можете ли да вдигнете оръжие срещу невъоръжени хора и да ги застреляте? Вие поставихте ли се на мястото на тези нещастници? Защото аз не си представям някой да ми заповяда да сменя хубавото си име с друго и да ми стане приятно от това. Още повече пък да сменят имената и на мъртвите ми близки.
  Не знам какъв келепир е извадила Турция от тези изселници, но ДПС със сигурност извади полза.
  Като казах “насилствено прокудени” нямах предвид, че са ги подкарали с остена, а точно сплашването, за което говори Аман бе. Тях ги плашеха с българите, които щели да ги намразят, нас пък ни плашеха с тях – колко зли били и как щели отново да ни колят. А кой всяваше този страх?
  И двамата ми давате примери от личния си житейски опит, което само показва, че хора и хора има навсякъде. Нашата къща в България я строиха турци и аз имам чудесни спомени от тях.
  Но понеже темата беше “За” или “Против” двойното гражданство, а оттам и за гласуването – какъв извод може да се направи от днешния ни диалог? Трябва ли българските граждани извън България да могат да гласуват или да не могат? И за кои български граждани да важи рестрикцията – за всички или само за тези с турските имена?

  • Homoerect says:

   Светле, това което си написала в началото напълно съвпада и с моето виждане: „Е, пак идваме на мойта – ако по-малко слушаме религиозните и политическите водачи ще сме много по-добре. Само че ти идваш на мойта, а не аз на твойта… 🙂
   Що се касае до това, което е преживяло твоето гадже, може и малко да е преувеличил, за да те впечатли. И аз съм бил ерген и знам как стават тия работи! Дори и да е казал истината, няма власт, която да не вземе необходимите мерки в случай на сблъсък с протестиращи граждани. Никой не може да бъде сигурен предварително дали ще бъдат невъоръжени!!!
   За келепира, който е извадила Турция ще предоставя думата на Аман. Той повече от мен е чел…
   Както ти е добре известно, българският народ е твърде толерантен. В случая не ние сме първопричината за тези конфликти с това население. Вече ти обясних, че не одобрявам тази насилствена смяна на имената, но това е било в резултат на непрекъснатото изостряне на българо-турските отношения. Макар и неправилна мярка, била е някаква ответна реакция на засилващото се турско влияние в нашата страна.
   За да не ми говорят турските изселници за нарушаване само на техните права, нека двойното гражданство бъде премахнато за всички от български произход. Те да решават коя е тяхната истинска родина!

  • Светла, според мен, Турция е “извадила келепир” от изселниците по много направления. Първо получи съвсем безплатно не малък брой специалисти със средно и висше образование, които повече или по-малко успешно се реализираха там. Второ получи възможност чрез тези хора за дълъг период от време да влияе върху формирането и провеждането на вътрешната и външната политика на България в определени направления. Трето – получи възможност за дълъг период от време пряко да влияе върху управлението на България. И още, и още, и още. Затова казвам, а ако съм го казал вече повтарям, тази да я нарека акция не беше доведена до своя край и поради това ние сме поставени в незавидното положение да инкасираме години наред в миналото и настоящето, а то ще продължава Бог знае колко време и в бъдещето, само пасивите на “възродителния процес”, а Турция да ползва активите. И ако за началото на този процес може да се говори и търси вина в тогавашните управляващи, то за това развитие на нещата и довеждането им до сегашното състояние вината е основно на реализаторите на “демократичните промени” и управлявалите ни след това. Ние едва ли някога сме имали по-безидейни, по-неориентирани и по-продажни политици и от “политиците на Прехода”.
   По въпроса за двойното гражданство нямам категорично мнение, защото мисля, че не това ни е основният проблем.

   • Homoerect says:

    Аман, аз съм съгласен с теб, с изключение на последния ти абзац. За Светлето не гарантирам… 🙂

   • Светла Павлова says:

    Извинявам се на Аман бе, че с голямо закъснение видях думите му.
    Мога да се съглася, но донякъде. Политиците на прехода не са ли същите отпреди 1989 г.? Или ако вече не са те, то техните деца и внуци ги наследиха в управлението. Чий син е Цветанов, чий син е Бойко? Чии синове бяха Николай Василев и Милен Велчев? А предишният прокурор? Какво всъщност се е променило в България?

    • Homoerect says:

     За съжаление, Светле – има професии, които се предават по наследство. Не можеш примерно да очакваш сина на един овчар да стане дипломат… или с много редки изключения.

    • Светла, с риск да стана досаден, мога да кажа едно от нещата, които се промениха в България и то пак не е хубаво. Промени се това, че преди 10.11.1989 г. управляващите поне от кумова срама малко от малко се поприкриваха какво вършат, докато на сегашните им е “паднало пердето” и хич не им пука от нищо.
     И нещо за бащата на Ники Маус. Струва ми се, че там нещата са доста пресилени и раздути, за да е по-пикантна цялата история. Лично познавам Васко Василев, бяхме доста време комшии в “Петлешев”. Средностатистически флотски офицер, нито по-добър, нито по-лош от останалите. Дойде му времето, направиха го началник отдел в щаба на флота. Лакърдиите за ДС и т.н. са като слуховете за смъртта на Марк Твен. Спомням си как събираше пари от приятели и познати, защото кредита, който му отпускаха, не му стигаше, за да плати следването на сина си в Унгария, а после и в Лондон.

 13. Светла Павлова says:

  П.П. Омбре, за разговор на живо 🙂 много ще се радвам да може някога да се осъществи!

  • Homoerect says:

   Само от теб зависи, Светле! Да не стане като с презокеанската ни крузиера!!! 🙂

 14. Светла Павлова says:

  П.П. Забравих – и в нашата конституция пише, че всички са български граждани-без значение какъв етнически и религиозен произход имат. Това май го пишеше и в конституцията преди 1989 г.

 15. Светла Павлова says:

  Добре, видях в Уикито какво пише за турската конституция. Мога да приема тази поправка. Те и в Америка всички са първо американци, после всякакви други. Аз затова, може би, този път на влизане в Щатите без малко да си създам проблеми. Писала съм в картончето, че съм български гражданин, а на служителя не му хареса. Само че зелената карта ме прави постоянно пребиваващ, а не гражданин. Хеле, докато се разберем… Та така – може и да си прав, Омбре, че е добре човек да се определи какъв е и къде иска да живее. За да се избягват недоразуменията по границите, не заради друго 🙂 .

 16. Светла Павлова says:

  Абе, Омбре, ти не беше ли казал преди време, че имаш роднини в Маями? На тях не си ли им идвал на гости?

  • Homoerect says:

   Канен съм многократно на гости у моята приятелка, но засега съм се въздържал… Искам и на двете ви да се изтърся, та да ме запомните добре. 🙂

 17. Светла Павлова says:

  Знаех си аз, ти си чакал мене 🙂 !
  Опа, Фабер пак ще се уплаши, че те примамвам. Тъкмо моят мъж е в момента в командировка в Европа 🙂 🙂 🙂 . Докога си в Гърция, направо яхвай един полет за Маями!

  • Homoerect says:

   Лесно ти е на тебе, Светле – имаш си зелена карта! Ти хубаво ме примамваш, ама мене тепърва трябва да ме проучват американците, преди да видя Обетованата земя! 🙂

  • Homo faber says:

   Не бой се; Светле, тя кака Хомовица се е уплашила, щото разбрахме, че е хванала вчера самолета за Флоридата….:) 🙂 🙂 и Маямито….., явно чете мисли по Скайпа…..:), що ще стане ….

 18. Светла Павлова says:

  Как си пропуснал досега да си извадиш една туристическа виза за Щатите? С нея можеш да идваш, когато поискаш. Нищо, де, има и скайп.

  • Homoerect says:

   Аз дори нямам задграничен паспорт! По скайпа ли ще се прегръщаме? Може Фабер да намаже – нали и него го покани на гости? 🙂

   • Homo faber says:

    Кака Хомовица чете мислите по Скайпа…………Внимание, Внимание….!!!!!!

 19. Светла Павлова says:

  Еееее, Омбре, тогава ще си останем само с майтапите 🙂 .

  • Homoerect says:

   Ти как предпочиташ? Нали каза, че няма да пускаш корени в Маямито? Може и на родна земя да се срещнем.

 20. Светла Павлова says:

  Едва ли да стане скоро – аз досега сновях насам-натам, защото имаше проблеми за уреждане, вече нямам причини да пътувам към България скоро. Ако все пак решиш да си извадиш задграничен паспорт, добре дошъл си.

  • Homoerect says:

   Благодаря, Светле! Я ми кажи за всеки случай процедурата по издаването на туристическа виза…

 21. Светла Павлова says:

  Ето тук е обяснено всичко.
  http://bulgarian.bulgaria.usembassy.gov/niv4.html

 22. Светла Павлова says:

  Не знам, аз се интересувам от call boys 🙂 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s