Приятел в нужда се познава

Както го бях закъсал откъм творчески идеи и вдъхновение, за утре възнамерявах да сложа  в тепавицата надпис: „Under construction”, но за всеки случай, прегледах електронната си поща и попаднах на писмо,  с подател Аман бе, със следното съдържание:

МИКРОФОНЪТ Е ВАШ

Добро утро на всички! Тепавичарят се запиля нагоре по барата да почисти нападалите листа и клони. Преди да тръгне ми каза да ползвам намалението и да ви заглавичквам по свободно избрана тема. Тъй рече „По свободно избрана тема“.

Та, искам да кажа, някой от редовните му (по)читатели и (по)читателки да не се изненада много, ако някой ден изведнъж се усети в играта „Микрофонът е ваш“. Натам отиват работите с нашия тепавичар.

Свободно избрана тема …. Какво по-свободно избрано от нещо преживяно. И тъй…

Както навярно някои от вас си спомнят, преди има няма две седмици имах рожден ден. Та преди рождения си ден отидох при приятеля си Маринчо – овчаря в наше село, да ми заколи едно агне. Добри приятели чаках и исках всичко да е, както се полага. Като наближих кошарата на Маринчо, по някои места й викат и сая, видях, че някакъв другоселец ме е изпреварил и трябваше да го изчакам. Беше дошъл с малко поочукана каруца, която някога е била лъскава и с четири кръга отпред. Водеше и едно малко момченце, внучето си. Има-няма 5-6 годишно. Гледам го едно наперено такова, подрипне насам, подрипне натам. Личи си, че се вълнува и се радва, че е с дядо си по такава важна работа.

Избра си другоселецът агне. Заклаха му го. И докато чакаха да изтече кръвта на животинката и да престанат конвулсиите й, възрастните се заприказваха за свои си работи. Аз се радвах на хубавия ден, гледах зеленината около себе си, едрите овчарски кучета, синьото небе …. И изведнъж чух как дядото се скара на внука да не си цапа ботушите. Погледнах към хлапето и го видях, че подритва с някакво настървение главата на закланото агне, което все още мърдаше.

Сякаш с нож ме прерязаха. Вече и денят не ми се струваше толкова хубав, и небето не беше толкова синьо… Запитах се откъде такава жестокост и настървение в едно малко дете? Та нали уж децата са цветята на природата – най-чистите, най-невинните, най-добрите…. Белите листи, на които ние, родителите, бабите и дядовците пишем. А какво ли щеше да прави това дете след 10, след 20, след 30 години, след като на 5-6 години му доставя удоволствие проливането на кръв и насилието над падналия, беззащитния? Защото какво, ако не насилие над беззащитния символизираше ритането на главата на закланото агне? А дали някога този човек ще има уважение към живота и респект към смъртта?

Бях най-меко казано потресен и за себе си не намерих приемлив отговор на горните въпроси. Може би някой от вас ще ми помогне да разбера – ЗАЩО?!

Поздравявам всички гости в тепавицата с песента:

Край

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Литература, У нас, Good news and tagged . Bookmark the permalink.

50 Responses to Приятел в нужда се познава

 1. Homoerect says:

  Братко, какво да ти кажа… Аз все повече залязвам, а ти тепърва изгряваш на литературния небосклон! Не ми остава нищо друго, освен да ти предам ключа от тепавицата и ти да продължиш моето дело…
  П.П. Между другото, моята внучка също проявява агресия спрямо животинките. На няколко пъти я забелязвам да пъха в бурканче калинки, щурци и други насекоми, а след това да ги разчленява. Може би това е някакъв инстинкт запазил се през всички етапи на еволюционното ни развитие… Поговорихме си доста на тази тема.

  • Видяно в нета:
   “Не умееш да рисуваш – стани фотограф, не умееш да свириш на музикални инструменти – стани DJ, не умееш да пееш – стани рапър, не умееш да пишеш – стани блогър, нищо не умееш – стани политик.” 🙂
   Не се чувствам готов за блогър. 🙂
   По темата – според мен е нормално децата да проявяват интерес към новите неща и в тази си проява да стигат понякога по-далеч от общоприетото. Но при насекомите най-малкото липсва локвата кръв, в която беше главата на това добиче. И с твоята внучка сте разговаряли и сте обяснявали кое е добро и кое не. В дадения случай дядото само се скара на внука си, че си е изцапал ботушите.

 2. Светла Павлова says:

  А дали трябва едно дете на 5-6 години да гледа как се коли животно? Както днес подритва агнешка глава, утре ще подритва човешка.

  • Homoerect says:

   Много уместен въпрос, Светле! Единствената файда от присъствието на подрастващото поколение на подобни кървави сцени е, че може да станат хирурзи или патоанатоми. По настояване на родителите й, жена ми се е записала в медицинското училище, но още след първите практически упражнения не е издържала и се отказала. Та затова станала юристка.

   • Съгласен съм с мнението на Светла. А по отношение на “единствената файда”, жена ми ми е разказвала, че едно от първите неща, на които са се опитвали да ги научат в медицинския институт е било уважението към живота и смъртта, уважението към човека, дори и след смъртта. Тъй че единствената файда в случая, ако може да се говори за файда, е създаването на човек с каменно сърце.

    • Homoerect says:

     Остава да разберем колко от тези, дето са се клели на Хипократ спазват тези принципи…

 3. Homo faber says:

  Да поговорим и за другия въпрос що възниква, Еректусе – тя юристката след като прочете мислите ти по Skypе, бързо ще придвижи процедурата….;););)!!!!!!

 4. Homo faber says:

  Приятел в нужда се познава….ето го просветлението:

 5. Homo faber says:

  Еректусе, просветлението ти е второто.. Man hitting the ground…:)!

 6. Homo faber says:

  Ти си знаеш….!!!!!!

 7. Homo faber says:

  Хайде холан, учителя си ти Еректусе, неколкокротно го спомена и подчерта тука в тепавицата….;)!!!!!!

 8. Светла Павлова says:

  Омбре, интересно ми е да разбера какво говорихте с внучката за насекомите. Не питам от празно любопитство. С моя син имах подобна случка, когато беше малък – може би на годините на Александра.

  • Homoerect says:

   Земята е нашият дом, където от хилядолетия Майката Природа се е погрижила да цари равновесие. Без фотосинтеза, кислород и храна за отделните видове, планетата ни би останала мъртва пустиня. Дори и микроорганизмите имат огромно значение за поддържане на „хранителната верига”, която е основният стълб за осъществяването непрекъснатия процес на възпроизвеждане на живите клетки. Растенията служат за храна на почти всички животни и хора. Някои от животните служат за храна на други животни. Никое животно не убива повече животни, от тези които са му необходими за да задоволи своя глад. Въпреки че хората не се хранят със себеподобните си, взаимно си причиняват най-големи злини. Изчезването дори само на един вид организми би довело до екокатастрофа. В една научно-фантастична книга се разказва как вследствие промяна на околната среда в океана изчезнал някакъв вид паразит, който обитавал гърбовете на китовете. В резултат на което не останало живо същество в океана… Всичко това може да се случи в действителност ако не щадим природата.

 9. Homo faber says:

  То, Светле, така се почва – от буболечките, насекомите… и се стига до Hоmo /човека/… ;)!!!

 10. Homo faber says:

  Ти, неин адвокат ли си, друже…;)!!!
  То за друго е …как се казваше, контекста …;), ама самолета от Европата с командирования резко е завил за към голямата вода…:)!!!!!!

  • Homoerect says:

   Аз съм адвокат на честните и добрите и работя без хонорар. By the way, защо не седнете да помислите със Светлето как да ме изненадате утре с някой пътепис или друго волно съчинение, както направи Аман?

 11. Светла Павлова says:

  Прав си, Фабер, за съжаление.
  Омбре, добър отговор си дал на детето.

  • Homoerect says:

   Благодаря, Светле! Да си дам ли бележника? 🙂
   Преди малко на теб и Фабер зададох един въпрос. Да се надявам ли?

 12. Светла Павлова says:

  Ей, това мъжкото мръсно подсъзнание не знае граници 🙂 . Той командирования ще се върне, когато трябва 🙂 . Фабер, ти нямаш ли си друга работа, ами само контролираш виртуалните ни раздумки?!

  • Homoerect says:

   Такава му е работата на Фабер. За това му плащат!

   • Homo faber says:

    Бе, то локумки-раздумки… и после лъсва голата истина… 🙂 🙂 🙂 и май на други хора, големи хонорари трябва да се плащат!

  • Homo faber says:

   “Опа, Фабер пак ще се уплаши, че те примамвам. Тъкмо моят мъж е вмомента в командировка в Европа . Докога си в Гърция, направо яхвай един полет…”
   Ми, какво да кажем, Светле Петрова за женската фриволност и…;) бе …
   “Не всичко на този свят е като на пръв поглед”

 13. Светла Павлова says:

  Омбре, нека да ме посети музата. Ще дам нишан.

 14. Homo faber says:

  Ще плаща я, ама язък за гастарбайтерството…..;)!

 15. Homo faber says:

  Поживём — увидим, Еректусе…;), мисля че години няма да е…:)!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s