Равносметката

Имам вече съставено определено мнение за проведените извънредни парламентарни избори на 12 май 2013 г., но за да не ви подвеждам с моите разсъждения, дори да бъда упрекнат, че ви манипулирам, ще оставя този лист празен. Ще ми се да вярвам, че всеки, който го вълнува съдбата на България, в това число и неговата лична, ще вземе отношение по темата.

Запазвам си правото на по-късен етап през деня да дам и аз своите оценки.

All rights reserved

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология and tagged . Bookmark the permalink.

73 Responses to Равносметката

 1. Homo faber says:

  Здрасте, честни частнико… 🙂 !!!
  Хванал те е май канапът днеска /ама няма жега/ и по твоя си начин лекинко се промъкваш покрай мантинелата… 😉 !!!
  Така, дотук с шегите, сега по темата…. Някъде съм чел и ми е останало в паметта, че политиците биват два основни вида. Едните живеят за политиката, а другите живеят от политиката. За първите, политиката е кауза безрезервна и с цяло сърце и душа работят за общото благо. Тук личният интерес отива на заден план, а своите пари тези хора изкарват от професиите, които имат. За второто следва основното – при сблъсък между личния интерес и каузата, предпочитат келепира, или кьор софрата /ах какви български думи… ;). И сега второто, което основно се въди …:) у нас и в по-малка степен в белите страни – политиката като начин за препитание. И естествено тук, политиката е начин за препитание. Няма каузи, а личния интерес, своя и на групата, от която си е водещото.
  И равносметката е тази, че вече 24 години от избори на избори, основното е стремежът да се обсеби големия кокал наречен държавно управление и да се къса от него, колкото се може повече. Той има свойството да се възстановява и пак така наречените политици да късат от него…, а за блеещия и отиващ под строй да гласува електорат – дребните кокалчета…. Ама, май той не чувства, че от тези кокалчета е изпосталял и все му засядат на гърлото…. и си блее !!!!!!

  • Homoerect says:

   Здрасте, Фабер! Така като те чете човек, все повече добива представа, че от теб ще излезе голем политик!
   Ще ти отговоря на становището, но малко по-късно. Може дотогава да се появи и още някой друг кандидат за славата… 🙂

   • Кисса says:

    Що изтри отговора ми към Фабер, а? Не ти се хареса, май. Да, “Избори по български” се ползва нашироко от журналистите в Европа в саркастичен смисъл. Имат се предвид изборите преди цитираните от Фабер 24 години. Избирателна активност 99,99%. Всички гласове за Партията. Гласуване ПОД СТРОЙ.

   • Homo faber says:

    Отговарям ти Еректусе на чист български Мерси….. :), ще ме болят зъбите….. 🙂 !!!!!!

  • Кисса says:

   Що, преди 24 години как беше? А? Знаеш ли, че една от славата българска из Европа е изразът “Избори по български”. Идва от онези, преди цитираните от теб 24 години. Избирателна активност 99,99%. Всички гласове за Партията. Точно ТОГАВА се е ходело под строй. И за народеца е нямало даже кокалчета. За другарете, обаче, вили в Симеоново, построени от УБО, абе няма смисъл да се хаби човек и да ви обяснява…Бееееееееееееее … от това по ще разберете. Хак да ви е.

   • Homoerect says:

    Браво, Кисса! Продължавай да изливаш злобата си в пълна мяра, може и да ти олекне… Сякаш ти не си част от българския народ, а аз съм бил облагодетелстваният. Най обичам такива морални девственици като теб да ме подлагат на унищожителна критика и да ми дават акъл.
    За твое сведение, броят на тези, които ме четат ежедневно не е никак малък и ежедневно присъстват хора поне от още 5 страни! Без да търся популярност.

    • Кисса says:

     Не злоба, направо съм бясна. И не на теб. На всичките 30,74% гласували за мутренската партия.30,74% от 51,33% гласували ще съставят кабинет. СРАМ МЕ Е!!! Не искам да съм повече българка. Нито варненка. Там ще дерибейства шефа на Гранд хотел Варна – Иванчо Портних. Иде ми да крещя от бяс. Прав беше Аман, да бяха гласували за БСП, тия крадат с известен финес, не по гербаджийски…

    • Кисса says:

     И стига си се мислил за център на вселената…злобата ми била към него…Бясна съм и на родната си майка, сестра и племенница. Иде ми да се откажа и от тях, ако можеше. Гласували са за мутрата. А аз съм тук, точно по вина на мутрите…

     • Homoerect says:

      Никъде не съм твърдял, че злобата ти е адресирана специално към мен!

    • Homo faber says:

     Не олеква, ми боли главата…………

    • Макар и късно разбра какво исках да кажа, Кисса. Благодаря! Сериозно! Няма да слагам иронично или не хилещи се емотикони, защото положението вече даже не е и трагично.

     • Homoerect says:

      Амане, изненадан съм от твоята дипломатична пасивност от два дни насам… Дипломацията е за дипломатите, ние сме по-прости хора и се изразяваме на принципа “право куме в очите” 🙂

    • Ти си вторият, който в последните дни забелязва моята дипломатичност. А аз за момент останах “без говор и картина” пред това, което се случи.

     • Homoerect says:

      Амане, оправяй се бързо и не забравяй редовно да си пиеш хапчетата! 🙂

    • В продължение на задочния разговор с Кисса ще си позволя да препостна тук нещо, които преди малко написах при генек под материала му “Психопатология” – за “простотията” на народа ни:
     “На нас не ни трябват извънземните. Трябва ни само малкооооо акъл, но навреме. Трябва ни да съумеем в правилния момент да видим целта, но и да видим пътя към нея. И да разбием този път на части, в края на които да ни чакат едни по-малки, а оттам по-малко безнадеждни за постигане и по-ясни за мнозинството цели. Стратегия и тактика. Всяка война е низ от сражения. Не можеш да проведеш последното сражение и да спечелиш войната още със започването й. И, според мен, „простотията“ на една не малка част от народа е в съзнателния му отказ да види в цялост картинката.”
     Това е във връзка с мнението на определена част от имащите право на глас, че като не гласуват или като гласуват напук за някоя малка и “неоцапана от властта” нова партия ще спомогнат за смяна на системата например. В реалния живот няма такъв филм. Няма и да има. Коя беше стратегическата цел, към която се стремяха много от хората и коя тактическата цел, която щеше да ни качи на пътя към постигането на стратегическата цел? Отстраняването на ГЕРБ от властта завинаги стратегическа или тактическа цел е? Постигането й беше ли не необходимо, а задължително условие за да тръгнем по пътя към стратегическата цел? Беше. Според мен стратегическата цел е смяната на системата, а татктическата, без постигането на която няма как да мечтаем за стратегическата, беше и остава свалянето на ГЕРБ. Коя политическа сила на 12.05. беше в състояние да реализира тази цел? Ако сме приели, че отстраняването на ГЕРБ от властта е било задължително условие, трябваше ли да направим всичко, за да дадем в ръцете на тази политическа сила лостовете за изпълнението на тактическата цел – отстраняване на ГЕРБ? Мисля, че разумните хора в тази ситуация ще оценят кое е по-важното – техните лични пристрастия или интересите на България и на народа.
     Да, ние най-вероятно няма да видим постигането на стратегическата цел, но в името на децата си трябва поне да направим първите стъпки. Поне тези, които по една или друга причина сме останали тук.

   • Homo faber says:

    А, сега е цъфнало и вързало!!! И ти, що како си се запилела по чуждите пътища и то сигурно след 1990 г. Точно заради “Избори по български, ама в друг вариант вече, и че кокалчета наистина няма……

    • Кисса says:

     Не съм убедена, че ще схванеш, ама ще опитам да ти отговоря: Защото ми разсипаха бизнеса т.нар. застрахователи-мутри. Поради отказ да го застраховам при тях. А полицията пърдеше в едно гърне с тях. Преди 1990 година трябваше да чакам поне 15 години за Ладичка, и поне 30 години за лихвоточки за панелка. Сега имам МОИ къща до Балчик и тристаен тухлен апартамент във Варна. Карам купена през 2005 година на 0 км Пежо 307 HDi. Децата ми също. Живеем и тук в собствени домове, наем не плащаме. Това, там, преди 1990 не можеше и да се мечтае, а след 1990 можеше да стане, ако полицията не показа истинската си физиономия – борци/каратисти/и други – исти+уволнени полицаи, обединени срещу всички и всичко.

     • Homoerect says:

      Сега разбирам кой се прави на център на вселената! И другите са толкова прости, та не могат да те разберат… Кисса, историята, която разказваш я чета за трети път и само мога да изразя съжаление за сполетялата те беда. Не е необходимо да ти казвам, че и други също като теб, в т.ч. и аз самият съм пострадал от подобни мутри и айдуци. Но не правя трагедия – не може непрекъснато да живеем с миналото. Животът продължава!

    • Кисса says:

     Омбре, агента пита “що како си се запилела по чуждите пътища” … аз му отговарям. Точка.

    • Кисса says:

     “в т.ч. и аз самият съм пострадал от подобни мутри и айдуци”

     Аз не съм пострадала, мен ме РАЗСИПАХА, не можеше да се продължи. ТАМ. Та затова съм ТУК.

 2. Кисса says:

  Равносметката е, че г-жа Павлова има право. Поне не допринесе с 12 лева за някоя партийчица от тип Глас народен, бюлетина 37, лидер Светльо рапъра. За разлика от големия интелект, журналист и критикар Георги Коновски. Аз преди 4 години се заканих да си захвърля паспорта, но този път ще го направя наистина. Срам ме е да кажа, че съм българка. А ти, вместо да подпитваш малцината си читатели&почитатели, що нямаш дупе и си кажеш мнението? Някой вече ти е лепнал една звезда, ще се присъединя и аз. Наричай ме хейтър, ако щеш. Не се прави така блог. Блогът е за хора с мнение. Или правиш предварителен сондаж, за да събереш кураж да се изОкаш?

  • Homoerect says:

   Благодаря, Кисса за така изразеното мнение! Уважавам го, но не го споделям… Ще получиш и ти отговор, но малко по-късно… Приеми настоящото мое частно социологическо проучване като опит за шега с “малцината”, които четат този блог. 🙂

  • Homo faber says:

   Е бре, сега разбираме – ти си построила сициализЪма! …..Къща до Балчик и тристаен тухлен апартамент във Варна, купена през 2005 година, на 0 км. Пежо 307 HDi. Е, това ли е най-важното в живота…?
   И апартаментът във Варна ще си остане необитаван и неодухотворен….Схвана ли…?

   • Homoerect says:

    Фабер, ние сме тези, които трябва да схващаме! Кисса всичко знае и затова ни поучава!

   • Кисса says:

    Фабере, много е одухотворен даже, пълня го с книги. Намерих приятели, готови да издирват и купуват, докато не съм там. Готвя се за внуци, ако даде господ един ден. Скоро ще го одухотворя и аз лично 🙂 Не се кахъри за мен.

    • Homo faber says:

     Кисса, за кахърене си е……….давай го по лекинко, нали …. “имам Къща до Балчик и тристаен тухлен апартамент във Варна, купена през 2005 година, на 0 км. Пежо 307 HD”i………, че и внуците да ти се радват…. 🙂 !!!!!!

    • Homo faber says:

     П.П………….и книгите да се разгърнат………..а не да са по рафтовете…..

    • Кисса says:

     И като казах книги, черпя алла гранде този, който ми намери, купи и изпрати двете изчерпани онлайн книги на Петър Делчев: „Трънски разкази“,
     „Балканска сюита. Новели по легенди“. “Кастинг за месия” си я купих вече. Пиша ви сериозно, ако сте приятели, помогнете. Ще ви пратя парите предварително, куриерски разходи вкл., адрес на изпращане също. Благодаря предварително. А да ви видя колко сте приятели сега.

 3. Кисса says:

  “РУБРИКА „НАКРАТКО”

  ПРАВИТЕЛСТВО НА СТОКХОЛМСКИЯ СИНДРОМ?!

  Гледали сме на филм как красивата отвлечена мадама си пада по злия терорист, защото иска да се спаси и подсъзнателно припознава неговите идеали за свои. Защитна реакция, известна като „Стокхолмски синдром”. Защо се сетих за това – защото отворих статия в интернет за „широка коалиция” и правителство на „националните интереси” и от екрана ме погледна спрягания за добър икономист и добър човек другар Орешарски. За миг ми се стори симпатичен и ме прободе надеждата „а може би…” !!! Неможе би, защото не може да може и точка! Но пуста надеждица…

  Вече прогнозирах политическото извращение коалиция между БСП и ГЕРБ, колкото и да е абсурдна подобна идея. Станишев няма да е премиер, Цецо Цветанов ще замине културен аташе в Танганайка, прокуратурата ще зарови томахавката и доенето ще продължи по старому.

  Стокхолмската роля на медиите е постепенно, но все пак ударно, да ни подготвят за изпълнението на подобен сценарий, като ни уплашат колко лошо ще да е, ако не се изпълни той. И еврофондовете ще спрат и Искъро ще отстъпи място като най-дълбоката река в света, а най-старото злато на същия свят ще се окаже, че не е тракийско, а от Мачо си Пикчу.

  Страх тресе страната – от това, че ще има правителство, което не харесваме, от това, че няма да има изобщо правителство, от това, че ще станем още по-бедни и гладни. От страхът до стокхолмския е една крачка. Бъзливият Бареков вече я направи – изтъпани се по личната си телевизия и помоли в името на демокрацията да се забравят всички лични предизборни вражди. Умили ме, честно! Не съм виждал толкова уплашена шушумига!

  И някак антистокхолмовски и някак антисиндромно ми се промъкна още една информацийка – българите милионери нарастнали за една година с 200 души…

  Ебаси кризата!”
  Петър Делчев, писател

 4. Светла Павлова says:

  Омбре, казах ли ти, че напразно се кахъриш – взехте я властта. С малко, но пак я взехте. Рамо до рамо ГЕРБ и БСП. Което е едно и също. Другите две партии – за разнообразие на цирковите номера.
  Ако си честен човек, ще признаеш, че това не са реални избори.

  • Homoerect says:

   Светле, изборите може да не са идеални, но са РЕАЛНИ! Слез на земята и повярвай, че филм “БСП – ГЕРБ” няма да се прожектира. Не зачерквай половината от българския народ! Отговорността за това, което е било едно време е лична, а не колективна! По-честен от това не мога да бъда и да искам…

 5. Светла Павлова says:

  Само половината от избирателите гласували, от тях половината – защото така трябва, а останалите – за пари и кебапчета. Реални избори, да.

  • Homoerect says:

   Щото имаше честни и горди хора, които не пожелаха да стават съучастници! Прочети по-внимателно посланието на Аман и ще разбереш. Достатъчно умна и ентелегентна си…

 6. Кисса says:

  Във връзка със задочния разговор с Аман – не със закъснение, проумях какво имаш предвид още преди изборите. Тактическия ход с цел постигане на стратегията да се смени системата беше единствен за момента. Ама пусти инат… Аз не гласувах. За пръв път. Преди имаше консулство в Милано и подбирах една сюрия народ…да отидем и гласуваме. Децата включително. Сега е закрито. До Рим не ми се ходеше. И много не отидоха. Все във връзка със смяна на системата…тук в Италия се заражда нещо такова. Вероятно сте чули, но може да попрочетете тук:
  http://m.mediapool.bg/r_203558
  Движението е ляво, учредено едва преди три години, и е базирано в интернет. То няма централа, няма местни офиси и вътрешна йерархия освен тази, че Грило е безспорният му лидер. А той самият дори отхвърля това определение, представяйки себе си с известна доза ирония просто като “говорител”. Спечелиха 26% на последните парламентарни избори.
  “Неговите последователи са несъмнено неопитни, но те казват, че са решени да донесат така необходимата прозрачност и честност в коридорите на властта. Техните приоритети обаче не включват референдум за продължаване на членството на Италия в еврозоната – предложението на Грило, което най-много тревожи пазарите.

  Последователите му не са изразявали възгледи против еврото и омаловажиха идеята за плебисцит, която не присъства в манифеста на партията, като начин просто да се провокира дебат по тази тема табу.

  Вместо това всички те искат да променят неработещото изборно законодателство на Италия, да се борят срещу корупцията и прахосничеството, да намалят разходите и да открият начини да предложат евтини кредити на силно притиснатите компании и минимален доход за безработните.

  Тридесет и четири годишната Карла Руоко, която работи в офис на държавната данъчна служба в централната област Лацио, каза, че тя и колегите й народни представители щели да взимат само 2500 евро на месец, сравнено със станадартната депутатска заплата от около 8000 евро. “Първото нещо, което искам да направя в парламента, е да намаля плащаната от италианците издръжка за техните политически институции”, каза тя.

  Тридесет и една годишният компютърен техник Рикардо Нути, избран в Сицилия, посочи, че негови най-големи приоритети са реформирането на изборната система, довела до сегашния парламент без мнозинство, и законодателство срещу корупцията и конфликтите на интереси.”

  Аман-е, СЛАГАТ СИ ЛИМИТ НА ЗАПЛАТИТЕ – 2500 евро. Като обикновените хора. Тези ще управляват Италия…много скоро. Това е идея, осъществима и в България. Инициатора на движението печели само от личния си блог. Обиколи всички площади на Италия с един фургон и се съдра да оплюва т. нар. политици. Прегракна, остана без глас. Обяви ги за бракуване. И сега един по един заминават за брак. Това е идея. Трябва един като Беппе Грилло в България.

 7. Homo faber says:

  Е, ентелигентните не са гласували за пари и кебапчета………..Пуста гордост, а сега нека гладуват, хак да им е ……………:) !!!!!!

 8. Светла Павлова says:

  Дошъл е моментът да се вземе предвид, че половината от българските избиратели не припознават никого като свой представител в парламента! Всички кандидати на тези избори вече бяха във властта. И ако в партиите, които сега влизат в парламента, има честни и горди хора, би трябвало доброволно да се откажат от тези резултати и временното правителство да насрочи нови избори. Но знаем, че това няма да се случи. Защото въпреки финасовата криза, кокалът си е все същия. За него е борбата, а не за доверието на избирателя.
  Финансова криза ли казах? Не, криза на личния морал.
  А сега се обръщам и към Аман бе. Изборът на БСП трябваше да е тактически ход като част от стратегията за смяна на системата? Всъщност коя система имаш предвид? Система се сменя като се откаже подкрепата за нея. Има два начина това да стане – кървав и безкръвен. Кой е за предпочитане?

  • Светла, като си завреш главата в пясъка не лишаваш системата от подкрепа. Това е една от най-големите заблуди, поне според мен. Това, че не гласуваш, но по принуда от системата продължаваш да си плащаш примерно данъците е достатъчно за системата, за да продължи да си съществува необезпокоявана. Даже тя ще е благодарна, ако противниците й си стоят безучастни отстрани и най-многото, което правят, е да си лафят безобидно по разни блогове като нас.

 9. генек says:

  Що толкова злоба?
  Поредни избори – поредна пропусната възможност.
  И гледам – някои се озлобяват срещу хората, използвали правото си да гласуват по СВОЙ, а не техен избор. Та като я подкарали – наред. Близки, роднини, непознати и случайни познати..Всички в киреча, нашата в бяло!
  Пак ще кажа.
  Не съм съгласен с този избор, но…
  Когато предлагах да има ценз, чувах колко съм ретрограден. Как ще отнема правата на хората? Е, сега тия хора си използваха правата, продадоха се, “избраха” нужното.
  Но виновен е вестоносецът…
  А изборите са вече реалност. Като дъждът, калта, болестите, вятърът и мъглата.
  Да се анализират – да, да ругаеш…Като малки се карахме на дъжда, че заради него не можем да излезем и си играем в градината…
  Детски му работи!

  • Кисса says:

   Моят бяс е без зъби, Генек. Ето, това е бяс:
   http://news.ibox.bg/news/id_828335669
   Това е злоба. Не, не е нито бяс, нито злоба. Това е изродщина.

   • Homoerect says:

    А защо тоя селянин е засадил там дръвчетата, като е знаел, че земята не е негова?

    • Кисса says:

     Ти си уморен, Омбре, не четеш. Той е наемател с договор, прекратен преждевременно. Не се знае даже дали той е посадил дръвчетата.
     “Според прокуратурата в случая трябва да установи кой е собственикът на отсечените овошки. Ако те са засадени от митрополията, то в случая арендаторът ги е отстранил незаконно. Ако пък се докаже, че са посадени от него, вече стои въпросът дали в клаузите на договора се казва, че всички подобрения на имота остават за наемателя.

     “Прекъснаха ми договора две седмици преди да обера реколтата, черешите са претрупани за пръв път от много години. Плаче ми се…, зная, че дръвче не се реже, но те ме принудиха да го направя”.

     Но какъвто и да е случая, само ИЗРОД може да отсече 900 черешови дръвчета, отрупани с плод.

     • Homoerect says:

      Признавам, че наистина съм уморен и оставих за после прочита на цялата статия… Но след като е имало някакъв догово, арендаторът е можел да оспори чрез съдебен иск претенциите на поповете и да спечели достатъчно време за да си обере “крушите”… По закон се спира изпълнението на всяка процедура при възникването на спор.

 10. Светла Павлова says:

  П.П. Ако тези, които гласувахте защото трябва, бяхте решили да подкрепите негласуващите, сега можеше да не си говорим за смяна на системата. Най-вероятно щяхме да сме положили началото на смяната ѝ.

  • Homoerect says:

   Светле, това твоето е абсурдна идея.! Ако бяхме пасували, и ние, като теб, герберската кохорта щеше да спечели със 100 % изборите!!!

 11. Светла Павлова says:

  100% само цигански гласове. Това няма как да остане незабелязано и в България, и от международните наблюдатели. Аз не казвам, че смяната на системата ще стане от днес за утре. Това е процес, при това мъчителен. Но все някога трябва да се постави началото. Според мен, единственото положително нещо от цялата галимация е, че главния прокурор се държи като такъв. Засега. Дано да не излезе и там ялова работата, защото Кокинов в подслушания разговор каза, че вече не знае кой с кого играе и че Цацаров бил избор на Бойко. А ако трябва принципно да се гледа на това, би трябвало главният прокурор, като е дръпнал конеца, да разплете целия чорап. Ама не вярвам.
  Система и продажни политици се свалят от власт само като не се подкрепят. А после всекиму заслуженото.
  П.П. Омбре, кога ще прочетем ти какво мислиш по зададената от теб самия тема 🙂 ?

  • Homoerect says:

   Светле, уважавай поне малко формалната логика и фактите! Не всички герберасти са цигани, макар че по манталитет може и да си права..Промяна се извършва с действие, а не с бездействие! Понеже се натрупаха изненадващо много коментари тази вечер, а и някои хора вече не са на работните си места, утре ще дам подробен отговор.
   П.П. Макар и мижава тепавица, гордея се, че .в нея постъпват толкова коментари, повече отколкото в тези на утвърдени блогери.

   • Светла Павлова says:

    Ех, Омбре, манталитетът ще ни изяде главите. Преди малко разбирам, че наши семейни приятели са гласували за ГЕРБ! Какво да казвам вече, не знам. Понякога онемявам, изненадват те хора, от които най-малко очакваш. За действието и бездействието ще си говорим пак 🙂 .
    А сега да съставям менюто и да бягам да пазаря, че г-н Павлов утре се прибира от европейската си командировка. Трябва да му създадем домашен уют 🙂 .

    • Homoerect says:

     Този път съм напълно съгласен с теб, Светле!
     П.П. И да не забравиш внимателно да заличиш следите от чуждия мъжки дезодорант!

  • Кисса says:

   Точно така, бракувани поради липса на подкрепа политици вече съществуват. В Италия. По горе писах за ето това:
   http://m.mediapool.bg/r_203558
   Гриллините ще сменят системата в Италия на многоскорошните следващи избори.

 12. Homoerect says:

  Киссе, резултатът е вече 11:2 в полза на отбора на симпатизантите срещу хейтърите! 🙂

 13. Кисса says:

  Омбре, няколко дни по рано ти писах нещо за хейтърите. И от тях има полза някаква.
  Трябват и хейтъри на тоя свят.

  Представи си ако Достоевски беше позитивен, какви романи щеше да напише . Разколников щеше да нацелува алчната хазяйка и после действието щеше да се върти около пролетта, птичките и тревичките . Язък ,че Достоевски е бил такъв неспасяем хейтър … 🙂

  • Homoerect says:

   В живота не е като в литературата!

   • Кисса says:

    Мале къФ дипломатичен отговор, който спонтанно ме навежда на един отдавна тормозещ ме философски въпрос:
    На ръката ми се е впил един стар виц за който незнам какво определение да дам-прославящ нашия мъжествен народ, или говорещ зле за българина.
    Имало международен конкурс, съзтезание-или както и да го наречеш, трябвало да се изпие 1 кило ракия, да се стисне лапата на мечка гризли и да се направи щастлива една французойка.
    На финала останали трима-англичанин, американец и др. Ганев
    Англичанина изпил ракията… и го отнесли като мъртъв.
    Американеца изпил питието, влязъл при мечката и…го изнесли полумъртъв.
    Др. Ганев изпил ракията, влязал при мечката и… се чули тракане, псувни, рев-изобщо звуков фон на люта борба.
    По едно време др.Ганев излязал-изпокъсан, туктам одран силно зачервен и задъхан.
    -Къде е французойката-викнал той-че да й стисна ръката
    Едно внимателно вглеждане и строг анализ могат да определят вица като про-български или като анти-български. Казах ти, аз немога да го причисля. Помогни!

    • Homoerect says:

     Като стана дума за литература и изкуство, та и аз се сетих за едно мое любимо стихотворение:
     If

     If you can keep your head when all about you
     Are losing theirs and blaming it on you;
     If you can trust yourself when all men doubt you,
     But make allowance for their doubting too:
     If you can wait and not be tired by waiting,
     Or, being lied about, don’t deal in lies,
     Or being hated don’t give way to hating,
     And yet don’t look too good, nor talk too wise;

     If you can dream—and not make dreams your master;
     If you can think—and not make thoughts your aim,
     If you can meet with Triumph and Disaster
     And treat those two impostors just the same:.
     If you can bear to hear the truth you’ve spoken
     Twisted by knaves to make a trap for fools,
     Or watch the things you gave your life to, broken,
     And stoop and build’em up with worn-out tools;

     If you can make one heap of all your winnings
     And risk it on one turn of pitch-and-toss,
     And lose, and start again at your beginnings,
     And never breathe a word about your loss:
     If you can force your heart and nerve and sinew
     To serve your turn long after they are gone,
     And so hold on when there is nothing in you
     Except the Will which says to them: “Hold on!”

     If you can talk with crowds and keep your virtue,
     Or walk with Kings—nor lose the common touch,
     If neither foes nor loving friends can hurt you,
     If all men count with you, but none too much:
     If you can fill the unforgiving minute
     With sixty seconds’ worth of distance run,
     Yours is the Earth and everything that’s in it,
     And—which is more—you’ll be a Man, my son!
     Rudyard Kipling

 14. Кисса says:

  Любимото ми стихотворение, все него четях на сина си. И го карах да го преписва по 10 пъти, че другарката му пишеше под съчинението: “Не съм го оценила, защото не успях да го прочета” 🙂 Левичар, като тейко си, завалията. Баща му го насилваше да пише с дясната ръка, като резултат излизаше като написано с ляв крак.

  • Homoerect says:

   Кисса, обърни внимание на третата строфа. Доколкото аз я разбирам – да заложиш всичко на една карта и ако загубиш, да започнеш живота от начало. Ако и ти си била тръгнала по тоя път на разсъждения, може би още щеше да си бъдеш в България. 🙂

   • Кисса says:

    Izvineniq za latinicata. Homoerectus, ne napravi vryzka s moeto “literaturno proizvedenie” i izbornite rezultati. Bylgarinyt, glasuval za GERB si e typo par4e. A ne myjkar. Za da spi6 spokoino ti go podskazvam. Nali?

    • Homoerect says:

     Благодаря, Киссе! Моят сън винаги е спокоен, защото съвестта ми е чиста. Що се касае до оценките ти за българина, ще се въздържа от коментар. Той вече един път дядо Славейков го е казал…

    • Кисса says:

     Допълнително пояснение, все във връзка с виц-а: Народ, който не разбира кого да…натакова, и на кой да стисне /подаде ръка…си е точно “мърша”.

 15. Светла Павлова says:

  AKO
  Ако владееш се, когато всички
  треперят, а наричат теб страхлив;
  Ако на своето сърце едничко
  се довериш, но бъдеш предпазлив;
  Ако изчакваш, без да се отчайваш;
  наклеветен – не сееш клевети;
  или намразен – злоба не спотайваш;
  но… ни премъдър, ни пресвят си ти;
  Ако мечтаеш, без да си мечтател;
  ако си умен, без да си умник;
  Ако посрещаш Краха – зъл предател –
  еднакво със Триумфа – стар циник;
  Ако злодеи клетвата ти свята
  превърнат в клопка – и го понесеш,
  или пък видиш сринати нещата,
  градени с кръв – и почнеш нов градеж;
  Ако на куп пред себе си заложиш
  спечеленото, смело хвърлиш зар,
  изгубиш, и започнеш пак, и можеш
  да премълчиш за неуспеха стар;
  Ако заставиш мозък, нерви, длани –
  и изхабени – да ти служат пак,
  и крачиш, само с Волята останал,
  която им повтаря: “Влезте в крак!”
  Ако в тълпата Лорда в теб опазиш,
  в двореца – своя прост човешки смях;
  Ако зачиташ всеки, но не лазиш;
  ако от враг и свой не те е страх;
  Ако запълниш хищната Минута
  с шейсет секунди спринт, поне веднъж;
  Светът е твой! Молбата ми е чута!
  И главно, сине мой – ще бъдеш Мъж!

  Превод на стихотворението на Киплинг. Не знам кой го е правил, но добре звучи и на български.

  • Homoerect says:

   Благодаря, Светле! Знам, че има няколко превода на това стихотворение, но друго си е оригиналът!
   Проветри ли спалното помещение или си се разсеяла? 🙂

 16. Светла Павлова says:

  Омбре, понякога събуждаш харпията в мене 🙂 .
  Да, проветрих, а за заблуда даже напръсках с моя парфюм после.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s