Мили родни картинки

Видяхте ли вчера срамните сцени от Парламента и извън него, предавани на живо по БНТ? За да няма никакво съмнение относно моята принадлежност, искам ясно да заявя че съм безпартиен и не съм обвързан нито с бившите, нито с някоя от сегашните структури, които задкулисно ръководят съдбините на всеки един от нас. Това, което ще прочетете по-надолу е в резултат на моето мислене като обикновен български гражданин, комуто не е безразлична Родината. Още повече, че не възнамерявам до сетния си час да я напускам  за постоянно.

Няма да правя поотделно анализ на речите на всеки отделен политик. Безспорно имаше доста аргументирани изказвания, имаше и екзалтирани такива в стил „Гьобелс”, но нито един от тях не можа да ме въодушеви до такава степен, че да му повярвам. Общо взето – красиви думи, изпразнени от съдържание. Едва ли и тези, които ги произнасяха си вярваха. Кой от кой по-самоуверен и нагъл, не спазвайки дори елементарната логика при построяването на своите фрази. Това ли са народните ни представители, които  милеят за народа и в името на народа ще му … майката окончателно?

Много странна ми се видя позицията на ГЕРБ во главе с  Бойко Борисов. Хем искат да касират изборите, хем щели да подкрепят някои от програмните цели при евентуално сформиране на правителство с мандата на БСП. И как ще стане  това? С демонстративно напускане на 42-то Народно събрание още първия ден. Ами процедурната хватка с изтеглянето на представителите на ГЕРБ от ЦИК?

Всъщност, почти изцяло изслушах само речта на Волен Сидеров. Пламенна, емоционална реч, добре структурирана, въпреки честите повторения, съдържаща много  истини за бившите управници и предложения как да излезем от кризата. Но как може да му повярва човек, като го знаем кой е той? Особено неприятно впечатление ми направи агресивното му поведение пред Парламента. Ако аз бях на мястото на сержанта от полицията, щях да му кажа следното: „Господине, не Ви познавам, но не мога да допусна по силата на моите служебни правомощия, да Ви позволя да нарушавате обществения ред. По силата на Конституцията, Вие сте със същите права и  задължения, както и аз. Ако не сте доволен от поведението ми, оплачете се на моето ръководство! Моля Ви  да се успокоите и да напуснете това място, за да не създавате излишно напрежение.” Даже можеше и един шамар да му отвъртя, вместо да му позволя да ме разпитва като есесовец.

След това изслушах интервюто с новия шеф на Народното събрание Михаил Миков в предаването „На четири очи”. Не бих могъл  да скрия, че ми хареса това, което каза. Беше с много бърза  мисловна реакция и много точен. Впечатли ме фразата: „Демокрацията се прави с участие, а не с неучастие”. Горе- долу и аз нещо подобно казах за изборите, като вместо участие употребих думата действие. Не ми харесва  дикцията  му със специфичното „уъ” вместо „л” и неспазването на някои основни правила в  българсия  език, като например „работиме”, „правиме” и т.н. Изглежда трябва с него да се заеме не само някой логопед, но и филолог. Но като цяло е позитивен образ.

Така… дойдох до най-важното. Няма да скрия, че на тези избори гласувах с бюлетина №5.  Дълбоко убеден, че единствената алтернатива на ГЕРБ е БСП за момента. В противен случай страната ни я очаква хаос и още по-голямо затъване в тресавището (политическо, икономическо и социално). Не на последно място, няма друга политическа сила, която да извади на бял свят кирливите ризи на герберското управление. Имам все още някакви резерви, но се надявам, че и новият главен прокурор ще удари  едно рамо за разкриване на истината. Всичко казано дотук автоматически означава, че приемам  за правилно решението на ръководството на БСП да състави програмен или експертен кабинет. Не ми харесва, че отново ще прави дослук с ДПС, но няма  друг начин. Важното е да не се подаде на натиск за промяна на някои от предварително обявените програмни намерения и да позволи да бъде рекетирана от страна на тази етническа партия.

Предполагам, че ще се изсипят върху  мен куп обвинения и критики, но аз съм готов да ги приема, стига само да са политкоректни и да не са в разрез с обявените от мен 8 точки в Етичния Кодекс.

Накрая, за успокоение на духовете, против болести и уроки, отпуснете се в креслото и послушайте тази мантра:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, Предстоящо, У нас, Good news and tagged . Bookmark the permalink.

54 Responses to Мили родни картинки

 1. Homo faber says:

  Долар ден… пардон, Добър ден, 22.05.2013-то лето господне, Еректусе…:)!!!
  Прочетох днешните ти редове и какво да ти кажа… нищо ново под родното слънце! Не случайно се обърках с поздравлението /като умен човек си сещаш се… ;)/.
  Това, за което пишеш ни съпътства вече 24 години. Мили родни картинки, които всеки по-голям и преживял житието-битието ни през споменатите години, въобще не изненадва.
  Какво друго… мизерията и затъването ни ще си продължават…”но лудите те да са живи”, както е казал поетът, те могат да оправят нещата…, но къде ги в нашето житие -битие???
  П.П. И очаквай задокеанско торнадо над хасиендата ти в Байлово… 😉

  • Homoerect says:

   Фабер, къде изчезна твоят пролетарски плам и вярата в светлото бъдеще? Дай го малко по-оптимистично!
   П.П. Откъде ти хрумна, че аз съм умен? Как стигна до това заключение? 🙂
   П.П.П. В Байлово може и да дойде торнадото, но у наше село, нема. То, докато се уредят всички баровци от областта, за нас нема и ветрец за помен да остане…

   • Homo faber says:

    Еректусе, напротив… ти си този, който тука ги реди едни оптимистични и вдъхновени рими за какво ли не, за човека… че за него би литнал с ракета, за вярата, за която бронебойни патрони няма открити… е има и малко катранец, по-рядко в твойте възвишени песни… 😉
    П.П. питаш за умноста ти… Сигурно архивите говорят…:)
    П.П.П. а за Байлово, подсказа един агент тука, ама ти в специфичния си стил искаш да отклониш лятното си местопребиваване, как го каза по горе… мили родни картинки… 🙂

    • Homoerect says:

     Фабере, не отричам това, което и ти си констатирал! Да, оптимист съм и ще продължавам да бъда такъв… Нема да стоя като тебе със свалени гащи и да се вайкам, без да се опитам поне малко да променя родната ни картинка.
     Желая ти приятен Евро ден!
     П.П. Ако намекваш за другия ми агент, който е „разкрил” моето местопребиваване, приеми го като пълна дезинформация. 🙂

 2. Homo faber says:

  Ха ха ха аааааааааааа, земи отиди, Еректусе на очен лекар… :), увеличили ти са май диоптрите ти!!!
  Никъде в писанията ми няма оплаквания, охкания и т.н., напротив ти си този, Еректусе, дето са го заварили със свалени гащи… :), най-пресната такава ситуация е злополучната ти перална, за чийто ремонт, направо са те одрали… ;), а за другите ти вайкания и пъшкания, за каквото си се сетил и си изпитал /справка- хронологията на писанията/!
  А, за промяна… требе да има ора, както казваше стринка му…, ама такива и с новите ти очила дето ще си ги направиш, нема да се видят скоро такива… 😦
  П.П. Да, ама не така казваше един нагъзил се…, за местопребиваването ти и агента, дето ще ти дойде на гости е ясно е като бел ден… 🙂 Продавай хасиендата, разкрит си… 🙂

  • Homoerect says:

   Фабер, долявям у теб нотки на злобарство и злорадство, затова искам да ти припомня някои твои изказвания неотдавна:
   «…Какво да се коментира, стари неща, Еректусе! Така наречена псевдопазарна икономика… Ми каквато държавата, такива и услугите и какво ли не още в татковината ни… затова…..»

   «Здраво, свети мъченико Eректус /не си само ти, ние сме стотици хиляди свети мъченици/ на роднатата действителност…:) !!!»
   И така нататък…
   Ако ти изневерява паметта, препоръчвам ти «Билоба». На мен не ми трябва, защото се опитвам да забравя всяка една неприятна случка в живота ми. Нямам нужда и от преглед при офталмолог. И така си виждам добре, въпреки, че се стремя да не виждам всичката грозота в живота.
   За твое сведение, аз не се вайкам и не пъшкам, а се опитвам на база личния си опит да предпазя някои хора, които си мислят, че нищо не може да ги изненада.
   П.П. Какъв бас искаш да вържа с теб, че нямам ни хасиенда, ни барака в Байлово…?
   В человеке всё должно быть прекрасно: и лицо, и одежда, и душа, и мысли (А. П. Чехов)

 3. Homo faber says:

  Еректусе, уж си ентелектуалец, творец с очаквано ново издаване на избраните му съчинения…, значи с широта на мирогледа и т.н. и т.н.
  Това, което си цитирал, не е никакво вайкане, а споменаване с няколко думи на действителността ни… Аз не пиша пространни хрисовули за неправдите, които ни сполетяват… Няма никакви нотки на злобарство и злорадство, просто ти цитирам пространните преживявания изложени от теб, а не е само това /ама ти като че ли не живееш тука, а сега си дошъл от Париж/, какво е за учудване. Ери трябва да минат, за да статат нещата тук по французки, Еректусе…
  Затова май на тебе ти трябва “Билоба”
  А, Антон Павлович е прав… ама и в неговата родина е една каша…

  • Homoerect says:

   Хомо фабер, оценявам чувството ти за хумор, но не се опитвай да се еб@ваш с мен! Препоръчвам ти горещо да прочетеш по-задълбочено 8-те точки от Етичния Кодекс.
   П.П. Може и да си се изкачил на по-висок клон в родословното ни дърво, но духне ли вятърът, първо теб ще отнесе…

   • Homo faber says:

    Тука, тука сложи пушущото човече, не го измествай…

    • Homoerect says:

     Фабер, на метранпаж ли ще ми се правиш? Не разбра ли, че аз определям правилата на играта? За днес си изчерпа лимита за коментари на свободно избрана тема. Ако имаш нещо да кажеш по централния въпрос, с удоволствие ще го поместя. Сподели нещо от богатия си житейски опит…

    • Homo faber says:

     Еректус със закъснение ти отговарям, понеже питаш: по централния въпрос, сабахлен първи ти написах коментар, така че….

 4. rusalka says:

  Би ми се искало да препоръчам на новите ни политици да следват казаното в следните редове:
  Най-голямата грешка? – Да паднеш духом.
  Най-лесното нещо? – Да се заблудиш.
  Коренът на всички злини? – Егоизмът.
  Най-лошото поражение? – Отчаянието.
  Най-краткият път? – Правилният.
  Най-доброто лекарство? – Оптимизмът.
  Най-доброто удовлетворение? – Изпълненият дълг.
  Най-мощната сила на света? – Вярата.
  Най-стимулиращият дар? – Надеждата.

  Би ми се искало да съм ги измислила тези неща аз, но авторът им е Майка Тереза.

 5. Homo faber says:

  П.П.П. И още за Антон Павлович, това което го е казал за човека, за нас тука многоооооооооо време ще ни трябва

  • Homo faber says:

   ….”Това, което си цитирал, не е никакво вайкане, а споменаване с няколко”….
   Това написах за мене ….”съм цитирал” ….., ама като не ти изнася нали си чорбаджията тука, триеш бришеш, както ти изнася
   Абе, личи си работата върху курсистите на оная служба от едно време, дето я отричаш…. ха ха ха аааааааааааааааааааа

   • Homo faber says:

    Та ми цитираш “В человеке всё должно быть прекрасно: и лицо, и одежда, и душа, и мысли “(А. П. Чехов)
    А твойте действия по-горе, как ще помогнат…… ??????

    • Homo faber says:

     Нещо грешка стана Еректусе в последните 2 писания ….. по вина на топлите аперитиви ….:). Та без тях

    • Homoerect says:

     Кои мои действия? Говори по същество.

   • Homoerect says:

    Усещам как полека-лека се отправяш към фризера… 🙂

    • Кисса says:

     Прати го в Карлуково. На четвърти километър няма вече необходимото заведение. Познавам зъболекарката на заведението в Карлуково. Ще го препоръчам за лечение, белким спре да фъфли простотии наляво и на дясно.

    • Homo faber says:

     Много си сладък …… най обичам да ми се набира някой… 🙂

   • Homoerect says:

    Не си заслужава да го коментирам…. И какво съм изтрил от твоите безценни мисли?

 6. Кисса says:

  Добро есе. Пет звездно 🙂 . Аз не гласувах, не защото не исках, а защото ми беше далеч и не си направих труда да изгубя един ден. Бях и съм върла седесарка, така, че гласът ми щеше да бъде изгубен. На местни избори гласувах винаги за БЗНС Никола Петков, в памет на баба ми София. На парламентарните не знаех в коя коалиция е, и дали изобщо е регистрирана.
  “Това, което ще прочетете по-надолу е в резултат на моето мислене като обикновен български гражданин, комуто не е безразлична Родината. Още повече, че не възнамерявам до сетния си час да я напускам за постоянно.”
  Омбре, никой българин, работещ и живеещ извън България не е безразличен към Родината, и още по малко я е напуснал за постоянно. Вчера получих от един истински Българин, живеещ в Тракия, много по млад от мен едно невероятно поздравление за именния ден:
  “Сред, между и около огъня на нестинарите има всичко, което ти пожелавам за празника ти! Да си жива и здрава, останалото сама си го вземи!”
  Поетично и красиво, нали? Докато има такива хора в Родината, България няма да изчезне. Как искам да ми стане зет това момче…ама кой ни пита нас.

  • Homoerect says:

   Благодаря ти, Кисса! Много мило от твоя страна! Нека си припомним девиза, поставен на видно място на фасадата на Народното събрание: “Съединението прави силата…”

  • Homo faber says:

   Бегай, бегай, ……………………………………

   • Homoerect says:

    Фабер, този път наистина те цензурирах и си послужих с твоите многоточия, защото не искам тепавицата де се превръща в бойно поле на кръвопролитни битки. Явно не си запомнил добре 8-те точки. Ако Кисса желае да прочете твоето мило обръщение към нея, ще възстановя целия твой текст.

 7. Homo faber says:

  А, въпросното лице, спазва ли твоя етичен кодекс ??????

  • Homoerect says:

   Ще я попитам…

   • Homo faber says:

    Няма какво да я питаш, ми погледни горе дека се е, айде да не казвам…

    • Homoerect says:

     Не ми стига времето да прочета задълбочено на всеки коментара. Освен това, знаеш, че страдам от амнезия. Това ме кара да се чувствам по-щастлив. 🙂

 8. Homo faber says:

  Така си и знаех, че ще отговориш… 🙂 Стил си имаш, я… :)!!!

  • Homo faber says:

   И точките не барай, не ти пречат , все пак и аз си имам стил….. 😉

   • Homoerect says:

    Точките ще ги барам, защото ти си на гости в моята къща, а не аз в твоята! Няма да ми разваляш естетическото чувство. Да не те пращам на вечерно училище при Генек.

    • Homo faber says:

     Естетиката, Еректусе е в голите женски тела, нарисувани от великите художници… 🙂
     Нещо искаш да ми кажеш за школото, имайки предвид героя на Любен Каравелов от “Българи от старо време”, хаджи Генчо и неговата професия и методите му на преподаване?
     Благодаря, има много по-добри училища, преподаватели и преподаването в тях е на ниво, а не като едно време школото, което си мисля, че имаш предвид…
     Все пак сме в новото време!

     • Homoerect says:

      Фабер, а музиката и поезията, къде ги слагаш? Нали ужким си голем меломан? Пропуснал си да добавиш в областта на естетическото изкуство и други области, не само в изобразителното изкуство голото женско тяло. Да ти припомням ли оня девиз, който го научих от теб: “Учение за цял живот”? Гарантирам ти, че има какво да научиш при даскал Генек, защото знае повече и от двама ни в неговата си област.

  • Homoerect says:

   Радвам се, Фабер, че ме четеш като разтворена книга! 🙂

 9. Homo faber says:

  Бе ти, Еректусе не си разтворена книга, ти си, ти си………епопея 🙂 !!!!!!

 10. Homo faber says:

  Знам ли, сега всеки пише, издава, участва в блогове, вестници и т.н… въобще нов Ренесанс, ново Възраждане на ентелегентните… 🙂

 11. Homo faber says:

  Всеки е специалист в своята си област Еректусе, ама дали е така с Антон Чеховото пожелание …. ??????

 12. генек says:

  Не забравяйте, че според Огнян Минчев – тоя колос на политологията, интернет класата е подпомогнала олигархията в свалянето на ББ…

  • Homoerect says:

   Тъй вярно! За утре съм ти възложил една специална задача…

   • Homo faber says:

    Запразняваме, запразняваме…

    • Homoerect says:

     Какъв е поводът? Още от сега ли ще празнуваш Деня на славянската писменост и култура? 🙂
     Изчакай, вече съм заредил джукбокса за музикалния петък!

 13. Homo faber says:

  Слънце, въздух, басейн и агънце мило, байново… 🙂

 14. Homo faber says:

  Там е изкуствено и слънцето и агънцето… 🙂 защо не и животът?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s