Какво му трябва на човек за да е щастлив?

(Писмо на видния изкуствовед и писател Homo Faber, носител на Нобелова награда за литература)

Този, който е щастлив, ще направи и другите щастливи също. /Марк Твен/

Сигурно, всеки човек в момент на съзерцание, или на върха на щастието /всъщност не е само един върхът, много са и непокорени, които продължаваме да ги катерим… 😉 /, в определени недобри моменти си задава въпроса какво му трябва.

Веднага някои ще кажат: къща в Монте Карло, няколко милиона евро в Цюрихския клон на „Credit Suisse” /там си ги държи финикийчетата и чорбаджи Еректус… :), яхта може да не е червена, но ферарито да е задължително в цвят червен…:) ! Така някои  братя и сестри тука в нашенско го разбират пустото щастие и всеки ден с премрежени очи го търсят, къде се е запилело на хоризонта и защо не ги спохожда.

Всъщност, парите не са лошо нещо, те са средството в този материален свят – не могат хората нито да живеят, нито да се развиват без тях.. Бе, една дъвка да поискаш, парички трябва да дадеш… :)!

Но, в края на краищата, само саламът има два края, както е казал големият писател Ерих Кестнер… :), а истината е една и безкрайна. Не ни трябва много: на първо място е здравето, добро, сплотено и любящо семейство, верни приятели, нормален жизнен стандарт, свободно време, да живеем сред чиста природа и да се храним с вкусна и полезна храна и… естествено да вдигаме наздравици с истинско вино…  :)!

Така че, всичко е толкова просто и животът на всички нас, хората на планетата Земя, може да е лесен и приятен, но за съжаление, често пъти имаме способността така да си го направим, така да го усложним, че да загубим себе си!

Бъдете готови за райския живот! За вашето добро настроение е следващата песен:

 
Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Литература, Светлото бъдеще and tagged , . Bookmark the permalink.

28 Responses to Какво му трябва на човек за да е щастлив?

 1. Homoerect says:

  Браво, Фабер, браво български юнако! Юлето се разписа, ти се разписа, сега е ред и на Светлето… Може и други мераклии за славата да се появят. А, за мен ще остане най-тежката и отговорна работа – да разпределям порциите… 🙂

 2. Homo faber says:

  Благодаря, Еректусе, ти новий Симеон Хаджикосев, средногорский критик!:)
  Айде, жътвата да е богата и спорна, о издателю и критико на нашото обществено-политическо “пазарно дередже”!
  П.П. бе малко, нещо се види, че ръчинка е пипнала тук-таме, но нейсе, редакторът и издателят са две в едно… :), с него после се делкат кайметата… 😉

  • Homoerect says:

   Фабер, това последното ти изречение най-много ми хареса! 🙂

   • Homo faber says:

    Еректусе….. разбирам те и ти като попа: “Не ме гледай какво върша, а ме слушай какво говоря”…

    • Homoerect says:

     Фабер, само се позовавам на твоите думи, без въобще ръчичката ми да е играла върху тях… 🙂

 3. Кисса says:

  Много постен тюрлюгювеча ви днес, ама много. Ще му турна една подправка, от мен да мине:

  “Когато Дон Кихот се намери на открито поле, свободен и избавен от задирянията на Алтисидора, той се почувства в истинска родна среда, готов с възобновени душевни сили да се отдаде отново на рицарското си дело. Обърна се към Санчо и му каза:
  — Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертвува животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека. Казвам ти го, Санчо, защото ти видя пиршествата и изобилието, на които се радвахме в замъка, който преди малко напуснахме. Е добре, сред онези вкусни ястия и ледени напитки на мене ми се струваше, че се измъчвам от глад, защото не им се наслаждавах свободно, както бих им се наслаждавал, ако те бяха мои. Задълженията да се отплатиш за направените ти благодеяния и милости са вериги, които пречат на духа да бъде свободен
  Щастлив е този, комуто провидението е дало парче хляб, без да се чувства задължен да благодари за него на когото и да било друг освен на самото провидение.”

  Та за свободата не сте се хич досетили, а без нея щастие няма, нямало е, и няма да има. Хайде стига ви толкова дзен будизъм за днес.

  Та все в тази връзка, един поздрав за агитката ви, с подтекст: стига сте мъдрували тук, хващайте прахосмукачките и вижте после с какви очи ще ви погледнат дарените със свободата да не почистват поне днес, половинки:

  • Homoerect says:

   Права си, Кисса, приемам допълнението! Свободата е като въздуха, който дишаме – не го забелязваме, но загубим ли го, всичко отива по дяволите…

  • Графът says:

   Кой може да е сигурен какво точно е казал Дон Кихот? Тогава не е имало подслушване… 😉
   Може пък да е казал така:
   “Свободата, Санчо, е сладко нещо. От сладкодумците властимеющи не я чакай – с обещанията ще си останеш. Сладките неща те за себе си ги пазят. Я гледай за година власт само какви търбуси правят. Теб най-много с някое позагнило морковче да те залъжат.
   Свободата, Санчо, сам трябва да си я вземеш. Парченце по парченце. Отваряй си очите да не ги изпускаш! Не се лакоми за цялата наведнъж – цялата само с бой се взема, а боят е лошо нещо, никога не знаеш как ще свърши, какво ще спечелиш. Най-често тия, задните, прибират печалбата и я заключват и ти пак парче по парче оттук оттам…
   Та пак ти казвам, Санчо, отваряй си очите! Било зорлем да измъкнеш някое парченце свобода, било да чукнеш през пръстите някой забравил се свободолюбец…” (http://vascont.wordpress.com/2012/01/28/svobodata-sancho/ )

   • Homoerect says:

    Very nice, Графе! Как съм могъл да пропусна това забележително произведение…?

 4. Homo faber says:

  А, върху кайметата, че има да плюнчи и брои ….:)!

 5. Homo faber says:

  Който само чете готварски книги, не се научава и не може и да сготви….
  Лозето не ще молитва, а мотика, е казал българский народ !!!!!!

 6. Homo faber says:

  Затова свободата е важна и необходима, всеки да си сготви както разбира….

 7. Homo faber says:

  Също така, тепавицата не е кулинарен конкурс, нали Еректусе, тука се валят чергите от натрупания прашуляк …:)

  • Кисса says:

   “Tepavica online” ” Всякакви бози и тюрлю гювеч”

   Я пак погледни и прочети титулното заглавие на блога, моля.
   Горе, баш най отгоре.

   Ама… “чукча писатель …не читатель”

   • Homoerect says:

    Кисса, не схванах много какво искаш да ми кажеш… Може и да си права относно съдържанието на тепавицата, но само по отношение на хора, които нямат чувство за хумор. Не претендирам да съм велик писател – просто за мен това е начин да се забавлявам и да споделям мисли с други хора. Не е задължително всеки да ме чете.
    Според теб, между титулно заглавие и заглавно заглавие има ли някаква разлика? 🙂

    • Кисса says:

     Това не беше за теб, Омбре, за Фабер-а, който се опитва несполучливо да се заяжда с мен, защото нарекох постен тюрлюгювеч писаниците му. Та по заобиколен начин се опитва да ме клъвне, ама няма как да успее.

     • Homoerect says:

      Ти какво очакваш – ти да го кълвеш, а той да си трае…? Не изтрих нито твоето, нито неговото послание, защото реших, че е в рамките на допустимото и не е в противоречие с написания от мен Етичен кодекс. 🙂

 8. Homoerect says:

  Я, Светле, ти се появи! Да не си хванала уплах, та не смееш да ми пишеш… ? Не съм ти поставял срок за пътеписа, нито пък държа да е нов. Напиши разказ за някое пътешествие, което е оставило незабравими спомени в съзнанието ти. 🙂

 9. Homo faber says:

  То, животът те е кълвал, Киссо, та даже… CENSORED!!!
  И още,..”Уста имам, еэик нямам”, това е тя самата истина….
  Истината, ще ни направи свободни!!!
  П.П.И още… “Устата ми големи и те ме бият” е казал народът.

 10. Juliapulia says:

  Абе нужни са парите, ама не за щастието, а за оцеляването. Има хора дет са щастливи дори и в битието им да има лишения и обратното – пълно е с хора, презадоволени, но пак нещастни. Ама добре е да ги бистрим тия теми, па ако ще и само да си чешeм езиците 🙂

 11. Homo faber says:

  Еректусе, юнако люлински и средногорски, ………………………………..CENSORED!

  • Homoerect says:

   Фабер, уважавай поне празника ми!

   • Homo faber says:

    ЕРЕКТУСЕ, мисля че те уважавам и съм го показал, но да, понякога е по-добре да премълчиш, отколкото да влизаш в ненужен спор…, но когато не си прав… А когато искаш да се покажеш, че си на л…….., горната кора и хапеш, требе да се извади ятага на емира и сече, ако човек уважава себе си, пък и другите…:)!

    • Homoerect says:

     Достатъчно! Мисля, че се разбрахме…
     Благодаря за музикалния поздрав, Фабер!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s