Те ти, булка, Спасовден!

Преди да пристъпя към същинската част на моето есе, бих искал отново да благодаря на всички, които намериха начин, не само тук в тепавицата и ме почетоха за рождения ми ден, както и на тези, които са искали, но не са го направили… Беше много тежък празник и още ме боли главата, но нали съм човек, който държи на думата си, няма да ви оставя току така, без да заситя духовния ви глад. Опитайте се за закуска да се задоволите само с едно горчиво кафе.

Ще ми се да ви разкажа как се празнува Спасовден у наше село. Възнесение Христово или Спасовден е християнски празник. На този ден се почита събитието, когато Исус Христос се възкачва на небето. Празникът е 40 дни след Възкресението, винаги се пада в четвъртък – 39 дни след първия ден на Великден. Пълния прочит на тази важна религиозна традиция може да намерите, като кликнете ето върху този линк: „Възнесение Господне”. На същото място може да научите от къде идва изразът „Те ти, булка, Спасовден”, като прочетете цялата народна еротична приказка.

За разлика от  много други места по света, началото на празника у наше село е поставено през 19 век, когато за първи път се използва безжичния телеграф с помощта на морзовата азбука. Първият сигнал, който е бил излъчен в ефира е бил SOS=Save Our Souls (Спасете нашите души). И оттогава насам, като един много религиозен народ, почитащ Бога и Царя, нашите селяни са прекръстили празника в СОС празник. Подготовката за честването започва една седмица по-рано. Мястото е традиционно – манастирчето над селото, където с мулета, с раници на гръб и с бохчи се пренася храна поне за 1 месец. Главен тартор е бай Иван Чобанина, който осигурява 3-4 вакли овце, които по съответния ритуал се принасят в жертва на Исус Христос във вид на курбан чорба и печено на шиш. В самия ден на народния обичай се стича под строй мало и голямо от цяло село, пременени и нагиздени и става голям купон. Щото кметя поръчва и духовата музика и се започва с класически хора и ръченици и се завършва с „Хеви метъл”. Наема се и един поп от съседното село, щото все още не е запълнено вакантното място в нашата си черква, чиято задача е не само псалми да пее, а и да извършва чудеса за старците, които се подпират на патерици и бастуни. За да стане чудото, задължително се лее като из ведро светена вода и шльоковица, която местните стопани произвеждат в собствени спиртоварни. И то се случва… от лани е пълно около светата обител със забравени бастуни и проходилки.

Лично кметя дойде да ме покани, та и аз барабар Петко с мъжете ще бъда там. Дано да остана с хубави спомени от този ден! Абе, все пак ще имам едно наум, като не забравям, че е 13-то число от месеца… 🙂

Честито на всички именяци, носещи името Спас и неговите производни и тези, които празнуват своя професионален празник: хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. Сигурно ще ме попитате защо моят поздрав е само към тружениците, а не и към труженичките от тези гилдии… Ами, не ми звучи много добре професия хлебарка, цветарка също може да се тълкува по превратен начин… 🙂

За всички тях съм избрал следващата хубава песен:

П.П. За Бате Бойко съм подготвил друга песен по случай неговия рожден ден, но ще ви я пусна някой друг път…

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Празници and tagged . Bookmark the permalink.

30 Responses to Те ти, булка, Спасовден!

 1. Тракиец says:

  Честито и от мен. Да си жив и здрав, прав и корав дълги години. Запиши си рожденната дата в Скайп за да подсказва кога си роден, оти остарех и не помним!!!

  • Homoerect says:

   Благодаря, Тракиецо! Освен от гинко билоба се нуждаеш и от по-голям диоптър очила! Рождената ми дата я има в Скайпа!!! 🙂

 2. Аз пък я пускам моята “друга” песен – поздрав за рожденика:

  Като песен хич не е лоша….. 🙂

  • Homoerect says:

   Стилна и съдържателна песен… 🙂 Дай, Боже повече подобни песни и за други рожденици!

 3. Homo faber says:

  Айде, още една песен, на патерица за майстора – механик тепавичаря… Даниел Спасов “Давай чичо”, само че ти сложи игличката върху плочата … :)!

  • Homoerect says:

   Фабер, сега и с чалги ли ще се замеряме? Обръщай се към другите колеги от задругата за помощ, ако ще ми пускаш и други такива песни. Щото моята игличка се изтъпи… 🙂

   • Homo faber says:

    Те ти Еректусе….. Даниел Спасов …:)!

    • Homo faber says:

     За твое сведение, той е народен певец, не чалга певец и води и предаване по БНТ 1, в събота ли беше, в неделя…. моля направи си справка …;)!!!!!!

     • Homoerect says:

      Нема нужда да правя справка – не ми харесва песента му и толкоз! Има нещо много пошло в текста и не отговаря на моите високохудожествени и естетически критерии!

 4. Homo faber says:

  “Всяка коза, за свой крак” !

  • Homoerect says:

   Твоите кози да ги пасеш на друга ливада!

   • Homo faber says:

    “Всяка коза, за свой крак” -употребява се, когато някой иска да изтъкне, че е независим от другите, че за собствените си постъпки сам отговаря…;)!
    Нема лошо, ама от кадрото, публикувано от тебе оня ден, се вижда че не е окосено, значи има паша…. :)!

    • Homoerect says:

     Добре, че ме светна какво означава този израз! Това неокосеното парче съм го оставил за теб – като ми дойдеш на гости, да не стоиш гладен…

 5. Homo faber says:

  Благодаря, ама от старите ора знам, тръгнеш ли на път, вземи си торбичка, вътре с лебец и лучец …:)!
  А, лучеца що съм си насадил ще си го взема, екологично чист е, още веднъж благодаря, така че ливадата си остава за теб….

  • Homoerect says:

   Фабер, ако беше чел малко повече “Дипломатически протокол”, щеше да знаеш, че каквото ти поднесе домакинът, това ще ручаш – пени се не пени се… Другото се счита за неуважение и липса на възпитание. А, лучеца може и заедно да го хапнем за десерт!

   • Homo faber says:

    Еректусе, какво ли значи “Дипломатически протокол” ……да си взема повече лучец, че и за теб да има …..:)!

    • Homoerect says:

     Пример за дипломатически протокол: Отишъл един дипломат от една велика държава на гости на едно африканско племе Поднесли му за десерт техния деликатес – захаросани скакалци. Човекът ги изял с апетит и даже си облизал пръстите. Това е действителен случай!
     По-добре ела с една 5-6 килограмова мръвка пастърма, че по лекарска препоръка съм на месна диета. А буля Хомовивца ще ти сложи за гарнитура и малко лучец… Аз ще ти преотстъпя и моя дял. 🙂

 6. Homo faber says:

  Апропо, Еректус, нали веке сме “европейчета”, демек важни специални ора… 😉 и нравите и модата са други, всеки си носи, като ходи на гости и то в определения ден и час…
  Така, че нося си…

 7. Homo faber says:

  ……”По-добре ела с една 5-6 килограмова мръвка пастърма, че по лекарска препоръка съм на месна диета. А буля Хомовивца ще ти сложи за гарнитура и малко лучец… Аз ще ти преотстъпя и моя дял” …..
  Ха ха ха аааааааааа, да……..ама не, дето казваше онзи с поклона /и друго каза миналата събота, че фотографинът, просто така го улучил на на кадрото… 😉 .
  Лучецът ти е замърсен от комините на Чугунолеярния завод в Ихтиман, не става и на прасето да го дадеш, нема да го яде… :)!
  Не е здравословно и при доктора, като отидеш, що ще види… пастърма с лук поел всички елементи на Менделеевата таблица и ще се изринеш и няма да те харесват жените… 🙂 с две думи – без чар , а само химия!

  • Homoerect says:

   Фабер, в дълбока заблуда си! Що мислиш, че аз ще почна да строя вила, ако предварително не съм проучил чистотата на въздуха у наше село? За твое сведение, розата на ветровете е в противоположна посока на тази, която ти се опитваш да представиш. А изворната вода е също екологично чиста и не случайно идват от съседните села, та даже и от гара Елин Пелин за тази жизнено важна напитка. Не съм чул за чугунолеярен завод в гр. Ихтиман, а ако намекваш за Кремиковци, до нас никога не са достигали пушеци от комините му. Тукашният въздух се сравнява с този в гр. Банкя. Или искаш да кажеш, че бай Тошо е бил будала, та точно там си е построил резиденция?!
   За тебе е напълно валидна приказката – гроздето е кисело, защото е високо. Само замени думичката с лучец. Като се назлъндисваш, нема ни пастърма, ни праз да ядеш!
   П.П. Крайно време е да излезеш от нелегалност и да кажеш къде точно се намира твоята бахча.

 8. генек says:

  Голяма издънка!
  Ама много голяма!
  За което се извинявам…

 9. генек says:

  ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!
  Жив, здрав, умен!
  Голям да пораснеш!
  И дано си все така ведър, а не като някои мизантропи, скептични реалисти…

 10. Според парламентарния календар днес трябва да е “Те ти булка Спасовден”. Нямам думи просто!!!

 11. генек says:

  По-добре късно, отколкото още по-късно…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s