Нещо полезно за всички

 

 

(подбрано по материали из интернет)

12 научни доказателства, че четенето подобрява живота

1. Четенето може да предотврати Алцхаймер. В проучване на „Proceedings of the National Academy of Sciences” става ясно, че възрастните хора, които четат редовно, се разболяват от синдрома 2,5 пъти по-рядко. Това не означава, че само четенето определя дали някой ще има Алцхаймер, а просто че има връзка между двете.

2. Четенето ви учи на нови неща. В статията си „What Reading Does For The Mind” Ан Е. Кънингам доказва, че четенето ни прави по-умни. Не само трупаме знание, но и се научаваме да го запазваме до късен етап от живота си.

3. Хората, които четат, по-често гласуват и са физически и културно активни.Изследване на „National Endowment for the Arts” откри, че тези, които четат по-редовно, много по-често имат гражданска позиция.

4. Книгите редуцират стреса и подобряват настроението. В сайта kumon.co.uk е публикуван материал от проучване, направено през 2009 г., в което се доказва, че четенето, дори само за 6 минути, намалява моментните нива на стреса с 68%.

5. Четенето може да има ефекта на терапия. В сайта timigustafson.com е публикувана статия с извадки от проучвания на различни американски университети, които достигат до заключението, че емпатията с персонажи от литературна творба помага за подобряване на психическото състояние.

6. Четенето подобрява паметта. Всеки път, когато четете, вие запомняте поне част от прочетеното. Така упражнявате „мускулите на паметта”. До такъв извод стигат учени от университета „Yale”, а статията им е публикувана в oprah.com.

7. Четенето ви кара да изглеждате по-секси. Важи особено за мъжете. Интелигентността е едно от качествата, които най-много привличат жените. Описано е подробно в проучване, публикувано в northbynorthwestern.com.

8. Четенето подобрява аналитичното мислене. Отново извод от вече спомената статия на Ан Е. Кънингам.

9. Книгите обогатяват речника. Едно от най-силно подкрепените научно твърдения в тази сфера. Зад него застават и учените от „Sholastic”

10. Четенето ви прави по-добър писател. В изследване на „University of California” е доказано, че ако някой, който пише, прочете много добър роман, той неминуемо ще придобие част от уменията на автора. Също както слушането на дадена музика влияе на стила на музиканта.

11. Художествената проза ви учи да съчувствате на другите. Учените от „University of Buffalo” доказват, че дори като чете фиктивна история, читателят се поставя в различни ситуации и придобива опит. Така разбира живота и различните гледни точки по-добре.

12. Хората, които четат, развиват по-добре кариерите си. Така твърдят невролози от „National Year of Reading”.

Разбира се¸че четенето върви по-добре с хубавата музика:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Литература, Музика and tagged , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Нещо полезно за всички

 1. Homoerect says:

  Може би вече си казахте… тоя пък с какво ни занимава?! Големите градове в България са заляти от масови протестни митинги срещу статутквото, той нищо не споменава за това. Да, скъпи сънародници, именно тук се крие разковничето! Първо, да прочетем повече, да чуем и други различни мнения от нашето и тогава да си отговорим на въпроса защо и срещу какво протестираме и как с това ще се промени животът ни към по-добро…

 2. Homo faber says:

  Здрасте, човеколюбче Еректус …. :)!
  Наистина полезно и то страшно полезно е човек да чете и така както се подрежда пред масата най-малко три пъти на ден за да консумира растителна или месна храна, така e eжедневно трябва да консумира и духовна храна ….:)! Всичко тръгна от баща ми, Бог да го прости, който и сега си го спомням разтворил вестника и четящ книгите на леглото в квартирата в която живеехме две семейства и беше трудно, но се намираха пари и за книги. И така и мен ме зарази страста към четене на книги, като по едно време изчитах три взети от читалище “Светлина” и библиотекарките се шегуваха, че ще ме изпитат, както в училището изпитват …. :)!
  Четенето и осмислянето на прочетеното, може да доведе до дъжд, но след този дъжд трябва да е чист и да се родят от него чисти, хубави плодове от полза за човека… :), а не да е киселинен и плодовете да са изкуствени и развалящи здравето на човека, да го предизвикат да прави лоши неща… както се случва сега у нас …. :)!
  Така, че много е хубава притчата на писателя сладкодумец, Ясен Антов от последната му книга “Приключения с книги”…..
  „Ако искаш да направиш добро, хвани за ръката дете и го заведи в книжарница.“

 3. генек says:

  Малей, аз се издигам даже в очите си. И главата ми стърчи нейде в тавана…
  А иначе – четенето е гимнастика за мозъка и ателие за творческо развитие на мисленето…

  • Homoerect says:

   Генек, да не си мислиш, че случайно съм направил тази подборка? Направих я специално за теб, за да те зарадвам… и да почерпиш!

 4. Homoerect says:

  Не мога да разбера тоя, който скъпернически поставя само по една звездичка на този пост, чийто автор не съм аз, от какво е недоволен. Започвам да подозирам, че е ревностен атакист и мрази всичко и всички около себе си. Дано да има здрав стомах, щото съществува реална опасност да хване язва от толкова много злъч…

 5. Homo faber says:

  Може и това доказателствоа добавиш… Книгата е паметта на историята на човечеството и живота ни на земята.

 6. Homo faber says:

  Не разбра ли Еректусе, че съм безценен… :0!

  • Homo faber says:

   Дека ойде сабале … да прекопаш пиперо, но Кака Хомовица… съмнявам се… ;), вие ентелектуалците сте хора така по така… с извисени души… :)!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s