Градушка

„…Да беше мор, да беше чума,
че в гроба гърло не гладува,
ни жадува!
А то градушка ни удари,
а то порой ни мътен влече,
слана попари, засух беше –
в земята зърно се опече…”
 
 

Класическо стихотворение на Пейо Яворов, което не остарява!

У наше село градушката беше мижава и трая само 5 минути, но в съчетание с бурния вятър и проливния дъжд, ойде трудът на буля Хомовица! Добре, че съм построил парник, та поне домати и краставици да има за мезе. Още не съм проверил какво е дереджето у комшиите, но едва ли им се е разминало… Не стига това, ами спря и токът, вследствие на силните гръмотевици и единственото смислено занимание бе да си пия  бирата на свещ. Добре, че този път овреме изключих компютъра, та си спестих парите за ремонт.

Питам се къде беше Господ – защо наказва нас, които с нищо не сме го предизвикали, а пощади протестантите на жълтите павета на площад „9-ти септември”,  пардон, площад „Независимост”, който по последни данни е прекръстен на площад „Зависимост”. Отново искам да поставя въпроса: „Уважаваме ли логиката”? Аз ли съм толкова прост, та не разбирам, към какво се стремят протестиращите в редица градове на страната. Да, знам, искат оставка на правителството на Орешарски!  И като я получат – ще цъфнем и ще вържем. Да не си въобразява някой, че изборите няма да възпроизведат пак същия парламент в същата конфигурация и в същото съотношение на депутатските места? Разбирам едно време при тоталитаризма, когато 99% от целокупния български народ гласуваше за една единствена партия и нейната посестрима БЗНС, би било основателно да протестират, но сега условията са коренно различни. Както редица социологически агенции прогнозираха, така и екзит пола потвърди резултатите от тези избори. Ако има причина да недоволстваме, то би следвало да отправим критиките преди всичко към нас самите. Според постъпили информации до последния час, повечето от участниците в тези мирни демонстрации са сити, т.е. нямат нужда от хляб, тъй като си имат постоянна работа, но им липсват зрелища… Само не разбрах каква е алтернативата на сегашното правителство, въпреки фалстарта на същото. И къде ги видяха толкова много „червени боклуци”, при положение че кабинетът е съставен от твърде разнородни личности, някои от които с определено изразена дясна ориентация. Ами, даваме ли си сметка за материалните щети вследствие на тези демонстрации, както и на нови такива при  евентуално осуетяване на спешните и неотложни мерки за подобряване икономическото състояние на страната?

Да беше паднала истинска градушка над цялата ни страната, бих приел смирено тази участ, но сами да си го причиняваме, защото някои се мислят за по-големи демократи от другите, това не  мога да го приема!

Сега е моментът всеки хейтър да покаже колко много ме обича, като постави своята единствена звездичка на съответното място. Предварително благодаря!

За всички, които обичат родния фолклор е следващата песен:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, Случи се…, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Градушка

 1. Homo faber says:

  Ха, здрасте на чист понеделник Еректусе!
  Прав си, то лево и леви у нас, веке са парада на така наречените алтернативни, гайове ли са гейове, то има гаечен ключ …. ;), дека са се влели тази година в протеста. Това е левото.
  Както се казва всеко нещо с времето, ново време нова мода тръгна из народа….:)!

  • Homoerect says:

   Мисля да участвам на гей парада… Кога трябваше да се проведе? 🙂

   • Homo faber says:

    Май тая събота, но може да дойдеш и на жълтите павета сега!
    А, дека ойде цел ден?

    • Homoerect says:

     Цел ден немах връзка със свето! Накрая се появи един мижав интернет, по който в момента ти пиша… И как си я представяш тая, Фабер? Ще оставя тучните ливади за да се разхождам по жълтите павета, а?

 2. Кисса says:

  Омбре, съболезнования за градушката и щетите.
  А за протестите, ако не са наистина организирани и платени от ГЕРБ (може да има някаква част, ама не ми се вярва всичко), според мен са на хората, гласували нито за една от присъстващите в парламента, но повтарям – гласували. Повечето, предполагам, са десни, омерзени от досегашното управление на пост БКП партии, като БСП, ГЕРБ, ДПС и, както се оказва, в кюпа се намърдва и Атака.

  • Homoerect says:

   Благодаря, Кисса! Не всичко е унищожено, но синоптиците обещават още бури и дъждове. Права си за омерзението, но това ли е начинът?

   • Кисса says:

    В момента тук се изсипа ужасна градушка, но в Католика (на 18 км отук) валял само дъжд, ха дано! След малко тръгвам и ще разбера.

    • Homoerect says:

     Пагодата се прецака. По-рано не беше така. А имаше и ракети против градушки…

 3. Светла Павлова says:

  Здравей, Омбре,
  защо е такова затишие при теб днес?
  Знаеш ли, в последните дни в съзнанието ми изплува следната картина: животът на обикновения човек минава зад една тюлена завеса. Тя не е достатъчно плътна, за да скрие това, което е пред нея, но и не е достатъчно прозрачна, за да може човекът ясно да види какво има там. Опитва се да различи фигурите и с какво се занимават, но тъкмо да провиди – завесата леко се залюлява и образите се размиват.

  • Homoerect says:

   Светле, тука не е като в Америчко! У наше село ден има интернет, два нема… Нищо, че цоцам от две жици… Интересно сравнение правиш с този воал. Може да бъдат направени доста умозаключения в зависимост от това кой от коя страна на барикадата стои…

 4. Светла Павлова says:

  Ееее, Омбре, ваш’то село значи не е като наш’то 🙂 . У мойто село в България интернетът си е много редовен! Ама все пак сме си до Варна 😉 😛 .
  Защо по-рано да не е било така с времето? Мигар преди не валяха порои и не падаха градушки?! Природата не се шегува. Имам спомен от много ранното ми детство – с баба сме на лозето. Изведнъж се смрачи така, че чак страшно да му стане на човек! И като се започна един порой – вали като из ведро, трещи и святка без интервали! Едва успяхме да намерим по-високо място, пътят беше залят и водата влачеше камъни, ние сме се мушнали под каручката, а твоята тогава 4-5 годишна приятелка реве, та се къса. Но не толкова от страх, а защото под каруцата няма място за магарето 🙂 .

  • Homoerect says:

   Светле, какви страхотии разправяш? Аз нямам такива спомени, или пък съм забравил… Много добре си спомням, че едно време имаше четири сезона у нас. Каквото и да ми кажеш, глобалното затопляне си казва думата, плюс невероятното замърсяване на атмосферата и дупките в озоновия слой.

 5. Светла Павлова says:

  Хайде сега, цитатът от Яворов ти си го дал за мото на днешното си изложение!

  • Homoerect says:

   Е, да ама Яворов се е родил преди мен! 🙂 След това нещата се нормализираха…
   Днес било Еньовден и булката отиде заедно с внучката за билки. Набраха и липов цвят. Ако знаеш как ухае цялата къща… Всичко останало е без толкова голямо значение!

 6. Homo faber says:

  Взимай сега, за жегата топъл чай, Еректусе! Най-добре я лекува…:), а привечер може и с френските ти запаси…;)!

  • Homoerect says:

   Фабер, аз съм традиционалист – дай ми виски и бира… А ти, като ми дойдеш на гости, ще те черпя английски чай с 50 гр. арманяче… 🙂

   • Homo faber says:

    Може, ама ката сутрин взимам па 100 драма, докторите в списанията казват да се взима …:), така че от 50 гр. ще ме болят зъбите Еректусе….:)!

 7. Светла Павлова says:

  Благородно ти завиждам за липовия цвят. Ето сега пак се връщам в детството си – навремето баба държеше зимно време един голям чайник на печката, в който винаги вреше липов цвят. Цялата къща миришеше на липа, на домашно разточена баничка и горящи дърва. Хм, сега се сетих, че вчера къде на шега, къде наистина поканих Генек на среща в България, ама на чай. Не, не, ще ми разточи баница – сам се е хвалил, че умее 🙂 .

  • Homoerect says:

   Няма нищо по-хубаво от детските спомени… Та не разбрах – ще точи ли Генек баница? 🙂

 8. Тракиец says:

  А на морето, ааааах морето, е слънчево и топло. Има даже и интернет. Няма викащи и протестиращи, а само красиви тела на пясъка.Welcome!!!

 9. Homo faber says:

  Е така сме вече Еректусе, европеец си, носиш си яденето и пиенето като, отиваш на гости..

  • Homoerect says:

   Фабер, днес е твоят щастлив ден! Можеше и да не ти отговоря, тъй като интернет достъпът ми у наше село беше силно ограничен. По дебелата жица на единия провайдер, която съм я кръстил ГЕРБ, ужким по-стабилен и бърз интернет и до този момент няма сигнал. По тънката жица, кръстена на името на партия БСП, все още връзката е възможна, но не се знае до кога… Това е нагледен пример за моята приятелка Светла за “по-голямото и по-малко зло” 🙂
   И да знаеш от мен – предпочитам да съм със селски манталитет, вместо да се правя на европеец… 🙂

 10. генек says:

  Сит на гладен не вярва…
  Особено ония – Хубавите, Умните, Имотните…
  За тях градушката е нова възможност за игра…И тема за разговор – “Ей, пък веднъж…”
  Както и животът в страната, впрочем.

  • Homoerect says:

   Знаеш ли, Генек… точно това си мислех и аз! И ако някой се осмели да ме нарече „червен боклук”, въпреки всичките ми резерви към БСП, без всякакво колебание ще го нарека „отровна змия”!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s