Любимата тема на англичаните

Дъжд, дъжд, дъжд… Пролет ли е, лято ли е или зима? Чувствам се като 70-годишен старец пронизван от остри ревматични болки в колената! Кога  е било друг път в началото на юли да паля печката за да не умра от студ…

Най ми е жал за протестиращите на жълтите павета, които самоотвержено се борят за незабавната оставка на това правителство. Даже и с кръвта си напоиха родната земя, та белким недобросъвестната и индиферентна част от народонаселението им обърне внимание и ги подкрепи. Все още се колебая, поради факта, че на младини много се увличах по трудовете на Лев Толстой и Махатма Ганди, проповядващи учението за несъпротивление на злото… Ще използвам само един афоризъм от анатемосания от Църквата Толстой: „Всеки иска да промени човечеството. Никой не иска да променя себе си.“

За сетен път синоптиците изпълниха своето обещание и не ни зарадваха с хубаво време. При това положение – къде да си правя екскурзиите, коя трева да кося, какво да прекопавам и загърлям в градината? Единственото хубаво нещо е, че не ми се налага да поливам. И какво да поливам, като всичко отиде по дяволите. Само не знам кога ще зреят тия домати, чушки и краставици… Не ми се ходи чак до Петричко да събирам от асфалта изхвърлените от зеленчукопроизводителите красиви на вид домати. А, тия пред Народното събрание са развалени и не стават дори за миш-маш!  Добре че си имаме от лани още няколко буркана със стерилизирани зеленчуци. В краен случай, ще консумираме това, което ни предлагат нашите съседи от Турция, Гърция и Македония. Техните икономики също имат нужда от финансови инжекции!

Дано поне тази година имаме добра реколта от диворастящи глухарчета! Спасили от гладна смърт доста хора в Гърция. Става страхотна салата. Рецептата е проста – изплакват се трикратно в гевгир стръкчетата трева (хорта) и се потапят за няколко минути във вряща подсолена вода до омекването им. Има само един малък проблем – нуждаят се от обилно поливане със зехтин и сок от лимон. Консумират се топли или студени по ваш вкус. В краен случай, може да разчитаме на полските гъби, ако циганите не са ги обрали преди нас…

За Богомил Райнов и неговата книга „Няма нищо по-хубаво от лошото време”, впоследствие филмирана, няма да ви споменавам. Всеки да се възползва от ситуацията според собствените си разбирания и интереси. Очаквам всеки момент гръмовержецът Зевс да изключи автоматиката на трафопоста у наше село и тогава ще настъпи пълна идилия. Няма да има нито радио, нито телевизия и не ще да ви се налага да гледате блудкаво-сантиментални филмчета и да слушате новини от все повече смрачаващата се българска действителност.

Нищо друго няма да ви остане, освен да се насладите на някоя хубава книга, в т.ч. и на моето есе, което се надявам да  замени тягостното ви настроение в тези тъй „интересни времена”. Затова го пускам в аванс, вместо в понеделник. Четете и се наслаждавайте! Ще завърша с думите на Махатма Ганди: “Не гледай зло! Не слушай зло! Не прави зло!” Преведено на български език означава да правиш само добро!

Поздравявам всички четящи с една песен на незабравимия Емил Димитров:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Манджи, Случи се…, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Любимата тема на англичаните

 1. генек says:

  Аз утре ще го пусна…
  А в дъжда има едно спасение – сън. И ей сега лягам…
  Ще сънувам, че съм на слънчев плаж…Или под слънце на тръстиката…

 2. Homo faber says:

  Ха ха ха , защо се плашиш, Ихтиманский Иисусе Христе, ходещ по водата по река Лесновска… :)?
  Навремето един колега се питаше… “Дали, ще дойде това време, като тези възрастни хора да се срещаме, с бастунчетата в ръка.(… ;)? Така че, както е казал големият Ерих Кестнер “Всяко нещо си има край, само саламът си има два края”… 🙂 !
  Важното е да има дух и вяра човек… продължавай да разливаш нашироко бозата и да твориш все по-майсторски тюрлю гювеча и с широки крачки да крачиш по водата на река Лесновска, повелителю на водата… ;)!
  Дъжд, нека да вали……

  • Homoerect says:

   Фабер, всичко разбрах и пожелавам и на тебе да ти се случи…
   Само не разбрах каква е връзката между пенсионерите и салама (дето не са го яли от месеци) 🙂
   Блгодаря за музикалния поздрав!

 3. Homo faber says:

  Всички се отправяме нататък Еректусe, няма страшно, не се докачай като вапцана яко и напудрена кака….. 🙂 🙂 :)! Така си и помислих, че ще реагираш, ама реших да съм автентичен Еректусе. И аз си мислех че нема ох и бох, ама не е така….:)!
  А за салама,…. че всичко си има край, само той има два края….
  Прочети Ерих Кестнер, па и на внучката дай да прочете…..:)!
  А, за пенсионерите, да има пенсиори и по пенсионери, дето днеска за аперитив, май малко са отскочили с един “Арманяк” в повече…..;)!
  Да ти е сладко, друже Еректусе….. !!!!!!

  • Homoerect says:

   Фабер, нещо не си ме разбрал как требе… Когато почнат да ме изучават в часовете по БЕЛ, тогава ще разбереш, че съм наистина широко скроен човек и не се засягам от незлоблив хумор. Иначе, щях да ти напиша: „Извини се, извини се, извини се…”
   Препоръката ти за Ерих Кестнер е закъсняла – чел съм „Изчезналата миниатюра”, ако трябва, пак ще я прочета, след като внучката дочете книгата…
   П.П. Въртиш, сучеш, все арманяче е пред очите ти… 🙂

 4. Homo faber says:

  Ми, Еректусе, май си е още зима… Знаеш зимъска как се лекува човек.. ;)!
  Браво на внучката! Намери й и другите книжки на Ерих Кестнер. 🙂

  • Homoerect says:

   Не знаех, че по вашия край лекуват с арманяк, а не с греяна ракия…
   Прати и ти некоя книга, като толкова си се загрижил за моята внучка. 🙂

   • Homo faber says:

    По нашия край лекуват с дедовата усуканица, а книги ще търсим … :)!

 5. Русалка says:

 6. aman11be says:

  Няколко “дъждовни” песни: 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s