Аз не съм безчувствен робот

Не съм и предполагал, че моята статия „И аз протестирам!” може да предизвика буря в чаша вода. Особено ме впечатли мнението на един новопоявил се посетител в „Тепавицата”, което представям на вашето внимание:

„Статията е емоционална и, според мен, това е единственото й достойнство.

В България на бай Тошо имаше много дефицитни стоки. Това дразнеше, това бе гадно. Но най-дефицитното бе свободата на словото.

Когато се рипаше през 90-те надеждата бе, че ще добием свобода, ще запазим доброто от социализма. Единственото положително днес е, че предприемчивите българи имат поле за изява, колкото и да го ограничи бабуинът Борисов. Доброто от социализма бе премахнато, лошото бе мултиплицирано.

В днешно време имаме сериозен дефицит, който по онова време бе много по-малък – чувството за справедливост. Това е по-страшно дори и от ширещата се бедност, защото бедността може да се пребори дори в краткосрочен план, но доверието се гради много бавно и трудно.

Доверихме се на недостойни хора навремето. И ‘ко (по родния ми край), да мрем ли? Няма смисъл от оплакване. За мен България е съдба, не смятам да мигрирам. Значи, мислещите трябва да се открием и да се вземем в ръце. Направихме грешки. Ни Брюксел, ни Вашингтон ще дойдат да ги поправят вместо нас.”

Ето какво му отговорих:

„Г-н Курт,

“Ако си направите труда още един път по-задълбочено да прочетете моята статия, може би ще откриете и други нейни достойнства, не само в емоционален план… Вие какво очаквахте – да прочетете, че съм завел дело срещу държавата за нарушаване на гражданските ми права? Много е лесно отстрани някой да дава оценки и да се смята за по-умен от плебса. Освен това, нямам никакви претенции да съм професионален писател и добре знам, че не се изразявам по възможно най-добрия начин. Правя го от вътрешна потребност, без значение дали ще се хареса на  всички…

Според мен, единственото достойнство на Вашия коментар е, че сте доброжелателно настроен към мен.”

Не очаквам от никого подкрепа по симпатия, а само обективна оценка на това, което съм написал.

Предварително благодаря за участието ви в дискусията!

Ако не с друго, поне с една песен да ви зарадвам понеделнишки и… да не се страхувате:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Good news. Bookmark the permalink.

27 Responses to Аз не съм безчувствен робот

 1. Kurt says:

  Г-н Хомоерект,

  Много съжалявам, че съм Ви огорчил. Но постът ми беше точно към Ваш пост с линк към външна статия за рипането и коментарът ми бе точно за статията от линка, а не към Вашата.
  Мога да бъда обвиняван, че съм разводнил дискусията, но не и че Ви давам акъл или правя оценка, защото всъщност в своя пост не вземам отношение по централната тема – а именно Вашата статия.
  В бъдеще ще се старая да бъда по-ясен.

  Искрено Ваш,
  Курт

 2. Битият бит, ….. Извинението е прието…. Но, ако се абстрахираме от първото изречение в мнението на Курт (което всъщност е обидно, но се оказва, че е за друга статия), останалите неща са си баш така като цяло. И тук мисля, че няма противоречия в позициите и на двама ви. Просто казвате едни и същи неща с различни думи.
  Що се отнася до страха – като дойдох във Варна чух един лаф “И да те е страх – не бой се!”.

  • Homoerect says:

   Амане, и с тебе нямаме различия в мненията! Освен за това, че си гласувал за Портних, вместо за човека с феса… 🙂 Честит да ви е новият кмет!

   • Аз не напразно пращах онзи ден въздушни целувки на Светла… 🙂 Този път реших да следвам светлия й пример и не си дадох труда да се разходя да изборната секция. Първо, че нито един от кандидатите не е “моят кандидат” и второ – независимо кой ще е кмет, общинският съвет си остава същия. А това е по-важното.

    • Homoerect says:

     Братко Аман, не си много прав, но няма да те критикувам публично! Само един пример ще ти дам. Да не би Лечето всички общински съветници да са го подкрепяли, та успя толкова безобразия да натвори? Разбира се, че е важно кой е кметя!

    • Може и да не съм прав (особено, когато съм седнал), но да избираш между зам.-кметя на Киро по финансовите въпроси и зам.-кметя на Киро по социалните въпроси и здравеопазването (или както се казваше длъжността на Бозов) си е голям избор, ще знаеш. То не че останалите – Ма(га)решки и компания предлагаха нещо кой знае какво по-различно, но ….

     • Homoerect says:

      Амане, признавам си неволно допусната грешка! Ти винаги си прав, дори когато съгрешиш… Кат наш’та Партия любима! 🙂

 3. генек says:

  Интересно, защо тоя Бозов да е човек с фес? Не съм наясно с варненцианските потайности, обаче…От намерените случайно материали, точно Портних ми е по-антипатичен…Или поне – трябва да се отнася човек към него внимателно, с интерес и предпазливост…

  • Homoerect says:

   Генек, написал съм това, което съм прочел от плакатите…
   За разликата между Бозов и Портних, консултирай се с Аман. 🙂

   • Не ги познавам достатъчно и двамата, за да дам компетентен отговор. Но в момента като каламбур ми идва следното: “Каквато е разликата между Кирил Йорданов като кмет от БСП и Кирил Йорданов като кмет от ГЕРБ (или областен от СДС)” 🙂

    • Homo faber says:

     Разликата е, че един път “Парата прави фукарата”, а другия път “Парица е царица”….;)!

  • Генек, според мен няма никакви “потайности”. Както на парламентарните избори Сидеров беше човекът с фес, така и тук Бозов е този човек. Просто предизборна борба по герберастки. Нищо повече. Едно си баба знае, едно си баба бае. Толкова си могат…. 🙂

 4. Homo faber says:

  Казваш, г-н Еректусе, да запазим доброто, да приемем доброто и от стария и новия “строй”…:)!
  И най-главното, да не приемаме лошото и пагубното в живота ни!
  Еми, вече не знам колко лета 23 или 24, точно второто се случва… животът ни е низ от лошо и това лошо ние си го правим, следвайки май известната шопска сентенция, подкрепена обаче с поговорките за парата, които ти ги цитирах, па и ти ги споменаваш сегиз тогиз… :)!

  • Homoerect says:

   Фабер, не аз съм казал горните слова… Така или иначе, животът си тече ли тече…

 5. Homo faber says:

  Говориш, също и за предприемчивите българи, ама има разлика разделяй, едно са далавераджиите и мафиозите, те ще ти кажат че са “предприемчиви”, друго са тези които наистина с труда си правят добри неща, ама такива май изчезнаха, ако ги имаше!

  • Kurt says:

   Г-н Хомо Фабер,

   Поради непредизвикано от него недоразумение, нашият любезен домакин реши да започне своята статия с цитиране на мой пост в друга тема. Любезният наш домакин изрично е посочил източника на мнението, което Вие коментирате, затова Вашите съвсем правилни забележки следва да бъдат отправени към друг адресат – мен.

   В числото на предприемчивите българи не слагам разбира се някакви олигарси, които някой навремето е светнал как се източват държавни предприятия, като застанеш на входа и изхода на предприятието. Нито тия, на които се е дала възможност да си осигурят монопол в конкурентен по принцип отрасъл, защото добър чичко им е осигурил политическа протекция.

   Става въпрос за наистина предприемчиви българи, които осигуряват прехрана за себе си и своите работници, благодарение на своята прозорливост, склонност към риск и други умения.

   За другите Ви несъгласия, виновникът съм също аз, а не нашия домакин.

   • Homoerect says:

    Г-н Курт,
    Няма виновни и недейте да си правите сепухо! Уважавам хора като Вас и се надявам и в бъдеще да се срещаме в тепавицата… 🙂

    • Kurt says:

     Г-н Хомоеректус,

     Обещавам да не си правя сепуко, защото казват че боли много. А и накрая се умирало, което не отговаря на моите планове. Но счетох за уместно да бъде изяснен източника на несъгласието на уважаваният от всички ни форумец.

     Надявам се да се срещаме в Тепавицата и в бъдеще, но това зависи от Вашата активност и в значително по-малак степен от моята. “Страхува ме” Вашето последно писание, разбира се.

     • Homoerect says:

      Г-н Курт, Вашите думи много ме задължават! Не зная само дали съм способен да отговоря на Вашите очаквания…

 6. Homo faber says:

  Ех, тая Варна, ама да не вземе да стане….;)

  • Homoerect says:

   Не знам какво точно трябва да стане, ама ще стане… 🙂

   • Homo faber says:

    Да не става само това, дето е станало на 01.09.1939 г., че света нещо леко засега се е чалнал…;(

    • Homoerect says:

     Пепел ти на езика!!!

    • Все ми е на акъла, че повторението на 01.09.39 се отлага за неопределено време, колкото и да не им се иска на някои. Сирия не ще да се демократизира “по план”. В Египет палачинката се обърна и язък за милионите, похарчени и за тяхната “демократизация”. Русия с Путин и тя изведнъж “се закучи” на последния завой и не ще да бута гювеч на Големия и аз вече не знам какъв баща отвъд Голямата вода. А бе направо демокрацията си е в опасност. Ако и Орешарски откаже да подаде оставка ……. 🙂

     • Homoerect says:

      Амане, иска ми се да вярвам, че не грешиш! Що се касае до оставката на Орешарски, има кой да му помогне…

 7. Homo faber says:

  Аз не съм безчувствен…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s