Няма вече…

Няма вече да пиша за протестите и контрапротестите, за наводненията на някои места и сушата на други, за хала ни в икономиката, здравеопазването и образованието! Изписаха се тонове мастило и хартия, заемащи хиляди терабайта в интернет пространството и едва ли точно аз ще ви кажа нещо ново и по-различно. Камо ли пък да седна да ви занимавам с малката ми правда… Плюс това, уморих се и нямам никакъв ищах за писане. При все това, мене ме смущава състоянието на българското общество като цяло и това  непрекъснато противопоставяне по класово-партиен признак на едни части от него срещу други. Ако трябва да бъда по-конкретен, народът ни е изпаднал в „Девета глуха” и оттам скоро излизане няма… Освен ако някой не се сети да построи нов коловоз или мост над бездната, пред която сме изправени. Докато чакаме Годо, предлагам ви да се отдадем на мечтите си за приятно прекарване на отпускарския сезон. Кой в Бяла Слатина, по-бедните на плажовете в Маямито, а тия като мен, които са си надвили на масрафа, да заповядат у наше село. Хем ще изкарат безплатен кратък курс по агрофитнес под вещото ръководство на буля Хомовица. Тъкмо доматите и краставиците вече са почнали да съзряват.

За да не скучаете през лятната ваканция, предлагам ви да прочетете разказа на един мой приятел, озаглавен “КЪДЕ СИ, ЛЮБОВ?“. 

В блога му има и други интересни статии, които се надявам и на вас да се харесат.

П.П. Много моля, ако някой случайно се разпознае в моето произведение, да не разкрива своята самоличност. 🙂 🙂 🙂

Ако някой се сети за по-подходяща песен от „И замириса на море”, нека си каже.

И нещо като бонус:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Предстоящо, У нас, Good news and tagged . Bookmark the permalink.

93 Responses to Няма вече…

 1. Светла Павлова says:

  С великодушното одобрение на Павлов:

  Омбре, защо така ти е паднал гарда? Чак толкоз да ти е мъчно за политическата ситуация в България не ми се вярва. Да не страдаш от несподелена любов ;( ?!

  • Homoerect says:

   Скъпа моя и любима Светле,
   Изглежда не само от политика не разбираш, а и от военна тактика и стратегия… 🙂 Къде видя у мен свален гард? Това че се правя понякога на умряла лисица, съвсем не означава, че съм безопасна игла. Я, пак изгледай филма «Умирай трудно» с участието на Брус Уилис, за да добиеш що годе някаква представа за мен.
   Не е лошо също така да навиеш г-н Павлов за една екскурзия до Уест пойнт. Не е далече от Маямито… Мятате се на яхтичката и за 2 дена сте там. Дано да имаш късмет да попаднеш на някой преподавател-ветеран от Военната академия, който да ти разясни по-подробно някои основни правила в тактиката на пехотинеца…
   И накрая, да те попитам сериозно: На тебе не ти ли пука за ситуацията в Родината ни?
   Благодаря за хубавата песен! С Богданчето сме приятели, понеже и тя е франкофонка като мен. А дали страдам от несподелена любов, ти ще ми кажеш…

 2. Кисса says:

  Все едно да съм го написала аз:

  “Вари я, печи я – няма нов месия
  Българският народ е известен с желанието си за достоен живот и разбира се, прозрачна и далновидна програма на своите лидери. Той с големи надежди се втурва към всеки който размаха пред очите му обещания за справедливост, равноправие, наливно вино и чевермета на всеки ъгъл. Всички помним залитанията, надеждите и разочарованията на този ми ти пуст народец.
  Вдигнатите пръстчета, подскоците, протестите, харизматичните лидери, които биваха изхвърлени на боклука след всяко едно бутафорно управление. Статуквото се оказа непроменено. Който и да беше де юре на файтонджийската капра, оказваше се че в края на краищата той е само фасада, а съвсем други са тези които дърпат юздите де факто.
  Изтошени и уморени от този неизменен “Фокус-мокус препаратос”, който постоянно ги прецакваше накрая те тръгнаха спонтанно да си искат достойния живот по улиците. Според мен, от една страна тези протести са логични, тъй като до сега никога не имало толкова арогантно и безсрамно правителство, което “ачик – ачик” си плаче за бутане с перманентните си фатални грешки и бабаитски гьонсуратлък. Хора с достойнство и себеуважение биха подали неизменно оставка още в началото на тази народна буря и биха барем спестили доорезиляването си, което от ден на ден става все по-видно.
  От друга страна, обаче няма ясна алтернатива какво ще става по-нататък и в момента разни стари мутри излизат от сянката, нови муцунки се прегрупират, делят и съединяват и в този карнавален кадрил ще забележите че липсват онези честни и безкористни хора, за които народните вълнения бленуват. Не знам дали от всичките тези рокади, коалирания и братски образувания ние не сме станали по-цинични и смътно долавяме с шестото си чувство, че вместо нов месия на хоризонта ще се появи нова балтия.
  За най-голямо наше съжаление почтенните и достолепни хора са винаги извън политиката. Дори случайно ако някой от тях попадне ( както сте забелязали в миналото и настоящето) той бива грубо изхвърлян и отвяван в полетата на забвението и пак на преден план изникват кариеристично настроени, амбициозни и безскруполни индивиди за които основната цел е ПОБЕДАТА на всяка цена ( познайте обаче кой накрая плаща сметката).
  Едни от най-неприятните и за съжаление натежняващи везните фактори са онези които преобръщат каруцата накрая. За мнозина не е тайна, че чудеса не стават, че икономическите проблеми не са подвластни на политическите решения ( а е точно обратното). Въпреки това, хората се захласват по мантрите обещаващи просперитет, достоен живот и светли бъднини. По всяка вероятност рецепторите за възприемане на приятно гъделичкащи приказки и мечти са по силни от тези които улавят “вълните” на мрачните и не дотачак там розови реалии и накрая масовият избирател пак се оказва налапал кукичката с “кухи, но бляскащи на слънцето обещания”.
  Аз, за съжаление, нямам магическа пръчка, нито екстрасенсни умения за да предрека какво ще стане, но смътно някъде в дълбочина очаквам ново разочарование и ново залитане по “лъжемесия”.
  Както забелязваме тоталното объркване и неяснота за бъдещето не е само български патент и в много други точки на света хората са се разочаровали от статуквото и търсят алтернативи на настоящото дередже. Слава Богу, в България всичко за радост е все още безкръвно и да се надяваме че ще остане така. Гадното е, че най-страдащите, гладуващите за каузата и жертвуващите време,енергия и сили пак ще останат зад борда и разни пресметливи мушмуроци ще се възползуват от хаоса и ще кашират народното недоволство с нови обещания, пламенни речи и показалец сочещ някъде напред и леко нагоре.
  Дано се окажа лош пророк.”

  • “Все едно да съм го написала аз:….”
   А, не, Кисса. Ти не правиш толкова правописни грешки. 🙂 Макар и далеч от България си служиш с българския достатъчно добре.
   Не знам кой е авторът на цитираното от теб, но като цяло си е едно голямо мазало, от което поне аз не мога да разбера какво иска. Освен, че иска настоящото правителство да си ходи сега и веднага. Но какво да се прави след това – тъмна Индия. Ти нещо друго разбра ли, Кисса. А, и че досега всички са ни лъгали и ограбвали…. Но това не е нещо ново, ако и една част от протестиращите да си искат “техните” партии да са си в парламента – нито повече, нито по-малко. И това е основателен, според тях, повод за протест?

   • Homoerect says:

    Амане, все едно, че аз съм го написал твоя коментар! Ако Кисса е съгласна стопроцентово и се подписва под това, което е казал Грациан, в рубриката “Дървена философия (Грациан, ами кой друг?)“, би следвало да попитаме ТОВА ли е най-арогантното правителство през последните 23 години и то само за 2 месеца?

    • Аз, ако преди да напиша отговора до Кисса, бях видял и “пиесата” на Грациан…. Щеше да ти се налага да слагаш в началото на коментара ми червена точка с 21 вътре, не с 18. 🙂

    • Кисса says:

     Това правителство е на малцинството.
     Подкрепя се от едно малцинство в Парламента, което постига кворум с клизма, благодарение на един побъркан националист.
     Правителство на 26,6%+11,3%+7,3%=45,2% от гласувалите 3 541 745 българи. Които пък са 51,33% от имащите право на глас.
     Останалите сметки оставям на вас. Цифрите са всеизвестни. Пенсионерите да хванат калкулаторите и да смятат:
     Резултати от избори за народни представители 12.05.2013 г.
     http://results.cik.bg/pi2013/rezultati/index.html

     Като оставим на страна традиционното манипулиране/фалшифициране на резултатите, платените гласоподаватели, ще кажете:
     Ами да бяхте гласували всичките.
     Правилно.
     За кого? (по този въпрос се обърнете към госпожа Павлова).

     Та затова съм съгласна с Грациан Колев. Все чакаме нов месия. Допускал бил грешки, веднъж и аз издребнях да му го подчертая дебело. Не са важни грешките, той пише спонтанно и не проверява след това, какво да го правиш, импровизира, такава му е и професията.
     Другари и другарки, неам нерви, както пееше навремето Милена. Порадвайте и се малко сега: (Боже, в таа криза кво прасе е станала, що ли? Щот няа нерви ли?)

     • Homoerect says:

      Кисса, това са правилата за избор на парламент и правителство в демократичния свят. Нема измислени по-добри! Негласувалите духат супата…

    • Кисса, ще ти отговоря отзад напред на въпросите. Или поне ще опитам.
     “Неам нерви” така се върна от Острова. Сигурно ще да е било от нерви.
     Що се отнася до спонтанното писане и правописните грешки – аз също не съм перфектен, а и едва ли има перфектни хора, но от бързане може по инерция да поставиш точка вместо въпросителна, както съм направил аз в отговора си до теб, но едва ли от бързане само можеш да пишеш безскрупОлен или почтеННите.
     По отношение на месиите – струва ми се, че постепенно, поне част от народа спря да се надява на идването на месия, а иска бавно, но неотклонно връщане към нормални отношения в държавата – и политически, и икономически, и междуличностни.
     Относно настоящите протести – преди време бях цитирал без коментар две мнения. Според едното на сегашния етап се води борба между групировките на “имащите”. Мисля, че няма нужда да убеждавам никого в правотата на подобно мнение. Някъде в масовката са тези, които протестират, защото “техните” не са успели да влязат в парламента. Без да искам да ги обиждам с тази оценка. Но и при едни предсрочни избори е твърде възможно тези няколко партии от типа “един файтон хора” пак да си останат отвън. Тогава какво – протести до дупка ли? Що се отнася до статистиката,числата и т.н., аз искам пък да предложа един друг поглед. На настоящите протести, както и да ги представят “националните” и не толкова националните телевизии е видно следното: основната маса протестиращи са в София. Техният брой там варира от няколко десетки до (да приемем написаното в някои блогове на пряко заинтересовани) 25 000 души. В останалите големи градове на страната трудно се събират и 100 души и то не всеки ден. Т.е. максималният брой протестиращи, които са едновременно на улицата е не повече от 30 000 души за цялата страна. Според резултатите от гласуванията през 2009 и 2013 г. само партия ГЕРБ получава средно около 1 000 000 гласа на всеки един от тези избори. Отделно РЗС, отделно СДС, отделно ДСБ (ако искаш може и общо като СК), отделно “България на гражданите”….. Тоест при милион и двеста-триста хиляди гласоподаватели за партиите-вдъхновителки на протеста “на улицата” са едва около 30 000 и то в “най-добрите” дни. По груби сметки това са около 2%. А в някои дни е и по-малко от 1%. Толкова по “общонационалния” супермегаултра протест на умните, красивите, имотните и т.н. Като добавим и тези, които са “професионални протестиращи”, а такива има и не са малко, то протестиращите по идейни причини стават съвсем нюню. И това при мощната и постоянна медийна подкрепа и отразяване на протестите. Кой знае защо през февруари повечето медии свенливо мълчаха или се “отчитаха” с по 2-3 минути телевизионно време?
     С това съвсем не искам да кажа, че правителството е безгрешно. Напротив, правителството и ръководствата на политическите сили, стоящи зад него, още на старта направиха една след друга няколко изключително груби грешки, които изостриха допълнително обстановката. Но ако в момента се тръгне към предсрочни избори, ще се върнем обратно във времето на ГЕРБ, ще победят олигарсите, стоящи зад ГЕРБ и е твърде възможно това да продължи доста дълго във времето. А при ГЕРБ се видя, че ролята на останалите партии и политически субекти се свежда до “девета тръстика в блатото”. Това за тези, които се надяват, че ако има по-скоро избори, те ще успеят да влязат пак в парламента и да участват в деленето на баницата.

     • Homoerect says:

      Братко Аман, нека и аз добавя нещо… Не одобрявам и правителството на Орешарски, но тук не става въпрос само да му дадем шанс, а да си свърши работата! С него лошо, а без него два пъти по-лошо! Тия авгиеви обори в държавата трябва лека полека да се разчистват!

    • Кисса says:

     Те сега се изложи, Омбре.
     Сан Марино, най старата република в света, демократична държава ли е? И как се управлява? От двама регенти, които се сменят на всеги 6 месеца. Ако на третия ден един от тях сгафи, си подава незабавно оставката, без да чака някой да му я иска, или да има протести.
     Швейцария демократична държава ли е? И как се управлява? Чрез пряка демокрация.
     Мдааа. Швейцарците, практически, гласуват ден през ден, ама не сме чули да са измрели от глад. Оппала, а в случай на гаф, е няма да ти обяснявам какво става.
     Не напразно Ватикана и Папата се охраняват от швейцарската гвардия.

     • Homoerect says:

      И с какво се изложих, Кисса? Кое не е в вярно в казаното от мен?

    • Кисса, дай да не бъркаме компютрите с компотите, а! 🙂 Дадените от теб примери са точни, но нека първо да измислим как да стигнем в мисленето си като народ и политиците ни като политици до мисленето и манталитета на швейцарците. Да не говорим какво е записано в швейцарската конституция и какво в нашата по въпроса с референдумите например. И, което е по-важното, как се спазва написаното. Веднага ти давам контрапример от нашата мила родна действителност и контрааргумент. Става дума за прословутия референдум за АЕЦ Белене. Що приказки се изприказваха предварително, що кандърдисване имаше за безполезността на такова “напразно харчене на пари”. Да не говорим, че и Светиня Му за капак се беше изцепил, че с референдум или без референдум АЕЦ Белене няма да се строи. Това някой швейцарски политик дали си позволява да го направи преди референдум по какъвто и да било въпрос? Пряката демокрация е нещо наистина много хубаво и сигурно действа възпитаващо и на народа и на политиците, но …. Както наскоро чух да казва един познат “Ние още не сме си изживели до края феодализма, какво искаме повече!” Национален манталитет не се създава за ден – два. Може и да има известно право, макар че всеки път да откриваме топлата вода няколкостотин години след другите ….

    • Кисса says:

     Омбре, освен, че не познавам правилата за пълен/непълен член…не знам как се пише и всеки, та съм го написала всеГи, бързо да ми направиш сериозна забележка! Незабавно! Боже, колко сте дребнави. ЗанаятЪТ ми е такъв, че понякога пръстите ми върху клавиатурата са по бързи и от мисълта…какво да се прави, всеки си има професионални изкривявания.

     • Homoerect says:

      Кисса, как пък пръстчетата ти все на пълен/непълен член се спъват? Или пък не знаеш, че след частиците за сравнение “по” и “най” се слага тире? Плюс това не се касае за отделна грешка, а за повторяемост на едни и същи грешки.Значи пръстите ти мислят по-бързо от главата, а?
      Що се касае до моята дребнавост по отношение на българския правопис и правоговор, сърди се на БАН! Не аз съм измислил правилата и затова не приемам забележката ти. Всеки образован човек е ДЛЪЖЕН да пише грамотно.

    • Кисса, между другото, има един паметник на швейцарската гвардия, построен във връзка с участието й в световнозначимо събитие. Сещаш ли се къде е? 🙂

    • Кисса says:

     Ок. Няма да ти развалям фасадата на тепавицата никога повече.
     Не ни се прави на префърцунен блюстител на българската граматика.
     Ако беше така, Фабер отдавна да беше баннат и забравен.
     ОООООпс, сега се сещам – на някои плоски, да прощаваш, теми, кой друг ще ти трупа постове, ако не той.
     Колкото до единственo възможните правила за избор на правителство и парламент в демократичния свят:
     “Кисса, това са правилата за избор на парламент и правителство в демократичния свят. Нема измислени по-добри! Негласувалите духат супата… ”

     Зададох ти два въпроса за Сан Марино и Швейцария, но отговор не получих. Там правилата са различни, те демократични държави ли са? От което следва, че има и други демократични начини, не ли?
     Но е така готино да се възприемаш като всезнаещ и непогрешим, не ли?

     Колкото до супата, като гледам писаниците тук, супата я духат най-вече гласувалите 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

     • Homoerect says:

      Киса,
      Приемам забележката ти като комплимент! «Не ни се прави на префърцунен блюстител на българската граматика.». Благодаря! Потвърждавам думите на Аман, че като цяло пишеш коректно и не застрашаваш фасадата на тепавицата.
      Аз не се правя на такъв блюстител – единственото нещо, което се опитвам е да изразя моето виждане по темата, защото смятам, че е важна. Няма да скрия, че и аз допускам грешки и съзнавам, че никой не е идеален! За твое сведение, аз никого не банвам само заради допуснатите правописни грешки. Интересува ме най-вече дали е доброжелателно настроен към мен или търси само да се заяжда.

      Значи ти може да използваш всякакви аргументи в своя полза, а аз трябва безмълвно да ги приема, така ли? Смятам, че никога досега не съм прекрачвал границата на благоприличието и не съм се цупил за обидни по съдържание реплики към мен. Приемал съм ги дори с лека насмешка. Не като теб – край, до тук бях, върни си ми парцалките! Никога не съм бягал дори и от най-острите диспути!
      За Сан Марино и Швейцария не ти отговорих, защото всяко правило си има изключение и едва ли в скоро време други държави ще последват техния пример. Понеже нямам лични впечатления от тези страни, въздържах се от по-подробни коментари. Но едва ли и при тях всичко е ОК, както го представяш.
      Интересно умозаключение правиш за тези, които ще духат супата. Мигар за негласувалите ще е по-различно?

   • Homo faber says:

    Вярно е, друже Аман бе, ослепителната Кисса си служи добре с българския език, с малки изключения, например Джанна Нанини и други повторения на две букви една след друга, в езика на светите братя Кирила и Методия е възприето да се пише едно Н, но нейсе както е казано това не е…” болка за умирачка”!

    • Homoerect says:

     Фабер, това не ти е силната страна! И ти допускаш много грешки, а би могъл да използваш спелинг на български език за да не разваляш фасадата на тепавицата… 🙂

    • Кисса says:

     Фабере, ненадминат наш стилисте, където си прав – прав си. Ама защитавам тезата думите да се произнасят както са написани. И се пише Gianna Nannini. По тази причина като видя в България табели на магазините Martinelli, написани Мартинели, несъзнателно се дразня. Италианския е един много мелодичен език, но ако не произнасяш правилно двойните съгласни, няма никой да разбере какво казваш. Но, пак повтарям, по принцип си прав.

    • Homo faber says:

     Кисса, нека всяка жаба да си знае гьола, примерно ти в Понтийските блата/ Agro Pontino/ и да гледа себе си, аз пък ще отида при Лесновските блата….

   • Кисса says:

    Благодаря ти за незаслужените, както се оказа по долу, комплименти по отношение на граматиката.
    Благодаря ти и за обширния отговор на моите разрошени и неподредени въпроси (явно и мислите ми са за сресване и постригване).
    Сто процента съгласна, че ако сега има избори, ще спечели ГЕРБ и тогава жална ни майка. Варна го доказа. В избирателната секция на Варненския затвор са гласували 100% за Портних. Що ли не се изненадвам?
    Обаче съм оптимистка. Вярвам в пряката демокрация. Защо да хрантутя 240 тутманика, които да ме представляват. На настоящия етап на развитието на комуникациите, това е повече от възможно и осъществимо. Ама практически. Ментално не. Един ден ще бъде така, но ние няма да сме живи.
    При това положение, тук, в Италия, един известен комик, реши да направи едно, според мен, истинско чудо. Беппе Грилло (Фабер ще се изприщи, горкия).
    Създаде си блог, в който започна да плюе и прави дисекция на настоящата вмирисана политическа каста в Италия. Изкара им всичките кирливи ризи. Основа движение, наречено с ироничното име Движение 5 звезди (комик е все пак). Метна се на един фургон и обиколи за около две години почти всички площади в Италия. Съдра се да крещи и обяснява на народеца как му изуват гащите, докато кастата под “пет звезди” не пада, краде, трупа, плюска, ако и да набутва държавата в неизплатими дългове. Прегракна, в буквалния смисъл на думата да крещи истината за т.нар. политици. Препълни площадите. Малко преди изборите за местен парламент, направи последната обиколка с призива да се изхвърлят завинаги от политиката тези вонящи, вечно търкащи креслата, вечни парламентаристи с изтекъл срок. Да се заменят с нови, сменяеми, отзоваеми незабавно при сгазване на лука, със забрана да имат повече от един парламентарен мандат. Преплува канала между континента и Сицилия, на път за обиколката си там. ОК. Много медии го осмиваха, ама на народа тук му е писнало да плаща най високите данъци в Европа, а ония горе, несменяемите да го доиздояват, за да си качват все повече и повече стандарта на живот.
    Кандидатите за депутати на движението бяха избрани чрез он лайн гласуване, на базата на изпратени подробни CV, обстоятелствено проверени.
    Какво се случи на местните парламентарни избори? Нека погледнем за прегледност Вики-то:

    http://it.wikipedia.org/wiki/Elezioni_politiche_italiane_del_2013

    Третата по големина политическа сила в двете камери на парламента.
    НОООООООО останалите две сили са коалиции от по десетина партии.
    ПЪРВАТА по брой на гласувалите я Партия/движение.
    Той самия не се кандидатира. Отказа финансиране както на кампанията си, така и полагащото се след победата финансиране. Финансират се от печалбите от реклама в блога. Депутатите им отказаха сините луксозни автомобили, всякакви други привилегии и си заковаха заплатите на 5 000 евро (останалото демонстративно го връщат). Ако някой се поблазни да кривне от обещания на избирателите прав път се отзовава незабавно и замества с друг.
    Не се коалират с никого. Объркаха дотам сметките на кастата, че в момента правителството се подкрепя заедно (о, ужас), от левите на Берсани плюс десните на Берлускони.
    Кастата е в ужас. Започна голямо обновяване както в левицата, така и в десницата. Умират от страх, че на следващите избори народа ще ги отсвири окончателно и се изпоразцепиха на млади турци, дърти, готови за брак, абе с две думи са в паника.
    Ето ви блога на Грилло (чао Фабер). Има калпави електронни преводачи, но ако нещо ви заинтересува, съм насреща за превод.

    http://www.beppegrillo.it/

    Дали не познавате един, подобен на Грилло, поне един ще се намери. Нали все от запад-а копираме. Ха дано…ама надали.

    • Homoerect says:

     Кисса, има много резон в думите ти, но не съвсем. Хубаво е да бъдем идеалисти, но в 21-ви век все още не е намерен друг начин за демократично управление.
     Какво ще кажеш за Светльо Витков като аналог на италианския Грилло?

    • Кисса says:

     Омбре, Витков се бъзика несериозно. Освен това, нищо друго не е направил. Сравнението ти е, меко казано, крайно неподходящо.

    • Homo faber says:

     И още: написаното остава, забравят се тези дето думкат тупана… думба, лумба и приказки само!

    • Homo faber says:

     Кисса, колкото и да се опитваш да ме засегнеш, продължавам да изпитвам най-нежни чувства към теб! А, ти продължавай с парларе, парларе…

    • Homo faber says:

     Чао како, и бегай в цирка да разсмиваш..

   • Кисса says:

    Амааааааааааааааааааан, ти от майтап май не разбираш. Швейцарската гвардия е толкова надеждна, колкото Ватикана се нуждае от надеждна охрана. Колкото е надеждна и италианската армия, между нас казано. Швейцария има най малката армия в света – за какво и е, все е неутрална, а и кой ще я нападне, парите на половината свят са там. А колкото до монумента на десетметровия лъв в Люцерн – срещу озверени революционери малко гвардии ще устоят, та камо ли швейцарската. Все пак са измрели до един, защитавайки краля, вместо да го ударят на бяг, както е правила неведнъж италианската армия. Та затова папите са избрали, освен по естетически и други декоративни мотиви, швейцарската гвардия да ги опазва. 🙂

    • О, Кисса, аз от майтап много добре разбирам и се надявам и ти да го усетиш, ако се видим някога. 🙂 А швейцарската гвардия е наистина много надеждна (или поне е била), защото се е отличавала с изключителна лоялност. А това не само сега, но и през Средновековието е било рядко срещано достойнство. Тъй че паметникът в Люцерн е напълно заслужен и достоен, според мен, символ на достойни войни(ци). Извинявам се за тавтологията.
     Що се отнася до италианската армия- май през последните 2000 години или поне 1700 години кой я е хванАл, все я е …. Но не всички стават за войници. То нашата армия като няма нито едно пленено знаме, че не я докараха до карикатурно положение. Да не почвам по тази тема, че …. ми е черно през очите.

 3. Homo faber says:

  Така е Еректусе, от 24 лета е едно, изписаха се и още ще се изписват не тонове мастила, а океани от мастила ….:)! То това е ново за което пишеш, протестите и контрапротестите, за хала ни в икономиката, здравеопазването и образованието, престъпността думи се пишат и говорят от ден първи на революцията, ама какво от това…
  От тези неща си има и последствия и това са човешките отношения……, които отиват на кино, както казваше лелинчо му…..:), и които така точно е уловил в разказа си Санде!

  • Homoerect says:

   Фабер, ще ми позволиш ли да те цитирам? Лозето не ще молитва, а мотика!

   • Homo faber says:

    Еректусе, благодаря така и го е казал мъдрий болгарский народ, аз го цитирам, ама сегашний народ не ще да хване мотиката, нещо му е трудно, а дали знае какво е мотика…;)?

 4. Homo faber says:

  П.П. и защо Еректусе слагаш отговорите ми накрай, първия е в 9.55 ч., а не караш подред в часовете и минути в които всеки е отговорил?

  • Homoerect says:

   Не ставай дребнав! И на тебе ли да обяснявам, че структурирам отговорите логически, а не хронологически?

 5. Homo faber says:

  Аз добре знам Еректусе, какво е мотика, много отдавна съм я хванал и досега не я изпускам…:)!
  То, ние сме от един друг народ, който не може може да се сравнява със сегашния народ, дето май не знае какво иска…;)!!!!!!

 6. Homo faber says:

  Да, има грешки, ама те Еректусе са технически, а не граматически и са плод на това че върша и други дела в ползу Родину и за моя полза….:)!
  А, за фасадата на тепавицата трябва да хванеш да ти я измажат от ония другите хора, не сегашни….

  • Homoerect says:

   Фабер, позволи ми да знам по-добре от теб кои твои грешки са механични и кои граматически… Бъди естет и не допускай никакви грешки!
   Фасадата на резиденцията ми, а не на тепавицата ще я измажат догодина. Ще чакам да нарасне броят на безработните в строителния бранш и да им падне надницата. 🙂

   • Homo faber says:

    Казах ти естеството на работата…., явно две дини не мога, Фабере да нося под една мишница и да ставам рано сабахлем, като тебе….:)!
    А, за фасадата май ….нали за знаеш приказката помогни си сам….
    Нали ти казах, други бяха …..мазачите едно време..:), сега няма като едновремешните…

 7. Homo faber says:

  Да го изваждам, българския… да си ги мерим…:)?

  • Homoerect says:

   Сакън!!! Ще загубиш!

   • Homo faber says:

    В дуела е истината….!

    • Homoerect says:

     Фабер, това са несериозни оправдания! Или си можеш, или продължаваш цел живот да се учиш… Нали това е твоето верую?
     П.П. Обърни внимание на обръщението, което си използвал. Да не си започнал сам да си говориш? 🙂

 8. Homo faber says:

  Киссе, о наша Мария Монтесори… “Ама защитавам тезата думите да се произнасят както са написани “… Така би трябвало да бъде, но българскияТ език има официални правила и приети норми…

 9. Homo faber says:

  Еректусе, явно говорим на различни езици, нещо си се оплел…:).
  Ставаше дума, че нещата за да ги вършиш добре, трябва едно по едно….
  А за ученето, така е ..цял живот….който е любознателен, може и да се научи да маже…:), щото ще има да ги чака……безработните!

 10. Светла Павлова says:

  Ха добър ви ден на всички!
  Аз досега съзнателно избягвах да давам мнение по протестите – и зимните, и летните. Сега ще кажа няколко думи. Зимните протести започнаха с викове срещу надписаните сметки за ток, после смениха посоката на викане срещу монополите, накрая почнаха да викат “мафия” и да искат оставката на правителството. Викаха, викаха – Бойко клекна. Обаче паднаха ли цените на тока? Монополите същите ли са? Зимните протестиращи защо млъкнаха в един момент и освободиха улиците от присъствието си? Нима забогатяха изведнъж? Платиха ли си високите сметки в края на краищата? Ако не са, защо отново не са на улицата? А ако са ги платили – откъде намериха пари да ги платят, нали уж бяха бедни и много сърдити? Дали няма да съм права, ако си помисля, че и зимните протести бяха платени от някого?! Така, както и сега е ясно, че поредният израз на недоволство се манипулира и “новите” стари десни точат лиги за нови избори.
  За да няма недоразбрали: според мен в България няма “ляво”, няма “дясно”. Има една номенклатурна алчна шайка, която сменя названията си, за да заблуди избирателя и да го накара да си завлече задника до урните. Само че даже и българите най-после започнаха да забелязват измамата, скрита зад тюлената завеса.
  На Омбрето му е мъчно, че народът е разделен, но в същото време и той, и други пишещи читатели делят протестиращите на зимни многострадалци и летни улични лумпени. Не ви прави чест, господа! Защо задръстените от народ улици през зимата не ви дразнеха, а сега така упорито насочвате вниманието срещу една определена група българи?
  Ако гласуването е начин да покажеш политическа зрялост и отговорност, защо Аман бе този път не гласува за кмет на Варна? Той сам го каза – защото никого от кандидатите не възприема за свой представител. По същата причина и аз не гласувам: няма как доказали се като некадърници / да не казвам друго / в българската политика, да ме убедят да им дам доверието си.
  Напоследък много модерно стана да се използва думичката “непотизъм”. Аз не знаех значението ѝ, а то се оказа най-обикновена шуробаджанащина! И спирам дотук.

  • Кисса says:

   Светла, би трябвало да е нИпотизъм. В италианската политика е много известен термин, а у нас явно се е появил напоследък. Нали все се копира от някъде на запад – то не бяха визия, утилизиране, промотиране… Та нипотизъм е точно нашето шуробаджанащина. Произлиза от nipote, което от своя страна означава хем внук/внучка, хем племенник/племенничка. Да им има човек акъла на италианците. Господ знае как се оправят.

  • Homoerect says:

   Светле, този път не на шега ще ти кажа, че не разбираш много от политика… Първо, смесваш времената – минало, сегашно и бъдеще. Второ, промените в икономическата област не стават за един ден – това го е казал и Грациан. Трето, не можеш да обвиняваш едно правителство априори, преди да си му дала възможност да свърши определена работа.
   „На Омбрето му е мъчно, че народът е разделен, но в същото време и той, и други пишещи читатели делят протестиращите на зимни многострадалци и летни улични лумпени.” Мъчно ми е, разбира се! Акцентът ми пада върху разделението, а не върху това кой стои зад протестите. По принцип съм против подобни протести, които нарушават правата на други граждани. И не разбрах кое не ми прави чест? Това че не за първи път призовавам към национално помирение ли? Жалко е, че такава интелигентна жена като теб и други като теб всяват смут сред народонаселението.
   Не ми давай за пример Аман. Вече му издърпах ушите. Никой не може да ме разубеди, че който не гласува има по-големи права от тези, които са подкрепили една или друга партия. Пилците се броят наесен!
   Сега разбра ли коя е моята несподелена любов?

  • Светла, ще се опитам да бъда пределно кратък, макар че в детайлите се крие дяволът, според някои. Зимните протести почнаха наистина спонтанно и бяха предизвикани действително от прекомерно високите сметки за ток. След това вече определени политически сили се опитаха да яхнат протеста и бих казал, че в началото нямаха особен успех, а след това се усетиха, че е достатъчно само да го поддържат и лекичко да го насочват, за да извлекат нужните им ползи.
   За разлика от тогава сегашният протест започна дирижирано. Започна дирижирано от ГЕРБ, които като усетиха “дебелия” и решиха, че ще могат и те да диктуват с натиск от улицата. Може би поради това сегашните протести започнаха и продължиха доста време да са доста рехави, особено на фона на многочислеността на протестите от зимата. Впоследствие към тези протести почнаха да се присъединяват и хора от останалите извън парламента политически формирования. Това с малко увеличи масовостта на тези протести. След това кукловодите се усетиха, че така няма да стане работата и включиха на мах медиите. За пореден път БНТ като официална държавна телевизия работеше срещу работодателя си – правителството. И за пореден път правителството (отново на БСП) подмина този момент с мълчание. За останалите телевизии няма да говоря, защото те са частни и следват програмната политика на собствениците си. В един момент “на паветата” бяха изкарани професионалните протестиращи, а по медиите “професионалните интелектуалци”. Засега натискът все още е рехав и недостатъчен за драматична развръзка, но моята прогноза е, че когато свърши тази битка между олигархичните групи, независимо от резултата, ще се лее пак кръв по улиците от “неизвестен извършител”. Дано не съм прав.

   • Homoerect says:

    Светле, ти не си съгласна с думите на Аман, нали? Всички са маскари и дай да разтурим държавата!
    И какво ще построим след това от руините? Матриалът е все същият…

    • Светла Павлова says:

     И дай като матриалът е все същия, да си кютаме както и досега – да не му разваляме рахатлъка на матриала. Може и да си прав – не ви трябва на вас промяна. Вие си искате застоялото блато с кукловодите и с обръчите от фирми / олигархичните кръгове поновому /. Може би наистина е време протестиращите да се приберат по домовете си.

     • Homoerect says:

      Светле, отново неправилно ме интерпретираш! Къде прочете, че искам да се запази статуктквото? Взряла си се в собствения си пъп и не искаш да приемеш никакви чужди аргументи. Разликата между теб и мен е, че аз искам да направим промяната по цивилизован път, чрез политическо ограмотяване на масите и всеки да гласува по съвест.
      И много те моля да не ме причисляваш към червената номенклатура, защото нямам нищо общо с нея.

    • Добре, Светла. Ти не гласуваш и призоваваш и другите да правят това. Как с негласуване ще смениш нехаресваната от теб система? Конкретно. При сегашните обстоятелства – избирателен закон, изборен кодекс и т.н.

    • Светла, ето отговорът на един познат от София за протестите там. Направо пари, толкова е пресен и топъл.
     “да, тарифата е 100 лв, а ако заведеш и малко дете е 200 лв
     [21:46:14] плаща се много яко, но протестиращите са около 10-12 000, на фона на 1,8 млн жители…”

   • Homo faber says:

    Да, сметките бяха и са високи….., обаче как изведнъж стана това, защо не стана през декември или януари?
    Не използваха ли момента, кукловодите, които се крият зад Светлината тюлена завеса да си оправят някои работи….., май и сега?

    • Homoerect says:

     Фабер, задаваш въпроси с повишена трудност. Светлето знае отгтовора, но няма да ни го каже…

   • Homo faber says:

    Така е, друже аман бе, напред са масите, а зад масите са тюлените Светлини завеси и сегиз тогиз бризът залюлява завесите и се вижда някой си…:).
    Лошо е когато те изкочат със цялото си снаряжение….

    • Друже Фабер, веднага обяснявам защо не стана през декември или януари. Защото декемврийските сметки, които бяха надути с компресора, ги получихме през февруари. А те – сметките за разчистване, се бяха събрали толкова, че и през февруари пак беше подходящо да се разчистват.

 11. Homoerect says:

  Поднасям своите извинения на всички гости в тепавицата! Наложи се да изключа компи заради гръмотевична буря. В момента проучвам вашите любезни послания до мен и в кратки срокове ще отговоря на всеки един от вас…

 12. генек says:

  Докато недоволствам – надявам се. Докато се надявам – чака ме бъдещето. Докато ме чака бъдещето – има смисъл да живея…
  Не се отказвай!

  • Homoerect says:

   Генек, ти най-добре можеш да ме разбереш… Идва един момент в живота, когато ти омръзва да се бориш с вятърни мелници! 🙂

 13. генек says:

  Непотизъм (от на латински: nepos, род. п. nepotis — внук, племенник) е раздаването от страна на папата, с цел укрепване на своята власт, на доходоносни длъжности, висши църковни звания и земи на свои близки роднини. Бил широко разпространен през XV — XVI век, но склонност към него проявяват и много папи в периода XIX — XX. В по-широк смисъл – шуробаджанащина.

 14. Светла Павлова says:

  Кисса, благодаря за поправката – “нипотизъм” трябва да е.
  Омбре, не ми е нужно да разбирам от политика! Достатъчно ми е да гледам и слушам какво става. Обвиняваш ме, че смесвам времената – само че днешният бълвоч, в който е накисната България, е сготвен далеч преди 1989 г. и няма как да го отречеш. Тъй че, ако искаме в Родината животът да се подобри, задължително трябва да потърсим корените на днешното нещастие. Следователно няма как да не се върнем назад.
  От твоите думи излиза, че само ако всички вкупом гласуваме за БСП, България няма да има проблеми. Преди изборите ти и Аман бе убеждавахте читателите, че да гласуваш за БСП щяло да бъде тактически ход за стратегически отпор на ГЕРБ. Нещо подобно беше. Абе, я да беше взела БСП мнозинството от гласовете, пък да ви питам после как стратегически щяхте да разбивате нова еднопартийна система! Че и с олигархичните кръгове наоколо. Ама май това е целта на тези агитации – гласувайте непременно, гласувайте непременно за БСП, който не гласува няма право да има претенции, зимните протестиращи не ни пречеха, но летните много ни дразнят, нарушават ни правата и т.н. – все в този дух.
  Защо пък толкоз много ви е страх от нови избори – след тях със сигурност ГЕРБ и БСП ще влязат в парламента. За бившите сини даже не ми се и говори. А си мисля и друго – според мен БСП бяха много неприятно изненадани от Бойко. Те вероятно си мислеха, че като пробутат на избирателя един нов народен любимец в лицето на Борисов, няма да е трудно да управляват, макар и в сянка. Обаче бате Бойко ги изненада – на него му хареса да управлява, да е в центъра на вниманието, а в момента още повече му харесва да играе курвенски номера с невлизането в залата. Но иначе гербаджиите се регистрират, за да си получават заплатките. Какъв е изходът от тази ситуация?

  • Homoerect says:

   Мила Светле, ти едно не искаш или не можеш да разбереш… Не агитирам в полза на БСП, а за излизане от батака, който ти сама посочваш. Ако тръгнем да търсим виновниците за сегашния ни хал, дай да започнем от хан Аспарух!
   Мина времето, когато в България можеше да има еднопартийна система. Нека обединим усилията си около излъчването на нови лица, достойни да поемат управлението на тази нещастна страна. Ако ще е критика само заради самата критика, по-добре да не го правим. Дай някакви конструктивнви предложения!

  • Светла, според теб изходът от тази ситуация нови избори ли са? Както се казва в някои райони на Варна – “Сьойле бана конкретно!” 🙂

 15. Homoerect says:

  аман бе says:

  “Светла, ето отговорът на един познат от София за протестите там. Направо пари, толкова е пресен и топъл.
  “да, тарифата е 100 лв, а ако заведеш и малко дете е 200 лв
  [21:46:14] плаща се много яко, но протестиращите са около 10-12 000, на фона на 1,8 млн жители…”
  Светла, дори и нищо да не кажеш, ще те разбера…

 16. Светла Павлова says:

  Сега, пак да кажа, че аз съвсем съзнателно не коментирах протестите досега. Моето раздразнение тръгна от това, че веднага започнаха да се правят обидни сравнения и да се лепят етикети на протестиращите. И за мен няма съмнение, че се плаща. Генек беше цитирал онзи ден Калин Донков, където той пък ни припомни за онези първи демократично платени протести. Казвала съм и друг път – аз винаги съм смятала, че ако не излезе на протест целия народ, данданията се обезсмисля. А и винаги съществува рискът от сблъсъци. Така се случи през 2009 – януари, така стана тази зима, същото е и сега. Убеждавате ме, че с отказ от гласуване при този изборен закон не може да се постигне промяна. Съгласна съм. Промяната отведнъж няма как да дойде. Но негласуването за момента е единственият начин политиците да бъдат стреснати. Отивайки до урните е все едно куче със салам да плашите. Система не се събаря като гласувате пак за нея.
  Хайде накарайте парламента да ви състави нов изборен закон, да го приеме, че да мирясат всички най-после. Ама първо трябва да накарате Бойко и компания да влязат да си заработят заплатите. Ако не бяхте ходили до урните, нямаше да се случи това, което се случва в момента. Знам, ще кажете циганите гласуват. Да, ама я ги оставете сами да отидат до урните – най-малко ЕС ще гръмне, че в България гласуват само неграмотните роми. Все пак ще има международен отзвук. За начало и това не е малко.
  Най-лесно и безметежно се живее като не се съпротивлявате. Искат от вас да гласувате, вие го правите и хайде пак – старата песен на нов глас. И така докога? Колко пъти ще давате шанс на едни и същи “…….” ? Омбрето стигна дотам да предлага задължително гласуване. Ще връщаме старата диктатура или ще правим нова? Има ли вариант за гласуване ” нито един от кандидатите”, няма да се налага гласуването да е задължително. Тогава няма да има значение дали циганите гласуват или не.

  • Светла, идеализмът по принцип е хубаво нещо, защото, поне според някои, издава чистота на душата. Но на нашата възраст трябва да правим разлика между идеалното и реалното.
   “…аз винаги съм смятала, че ако не излезе на протест целия народ, данданията се обезсмисля….” . И аз смятам така по принцип, но смяташ ли, че някога, когато и да е, на протест ще излезе целия народ? И какво правим в този случай? Седим и не гласуваме за никого? Направо ще хвърлим в потрес и олигарсите, и подчинените им политици. А относно гласуването – винаги ще има кой да гласува. Знам, че повтарям азбучни истини, но всяка партия си има т.нар. твърдо електорално ядро. То е, да речем, около 20% от гласовете/електората й. Това ядро гласува при всички случаи и гласува за “своята” партия без даже и да се опита да се замисли защо го прави. И ще се получи нещо като гласуването онзи ден във Варна.
   А що се отнася до “гръмването на ЕС” – от лични наблюдения съм се убедил, че ЕС “гръмва” според зависи. И там е интересът клати феса. Това достатъчно ясно беше показано с гръмките похвали допреди 4-5 месеца за ББ.

   • Homoerect says:

    Братко Аман,
    Остави Светлето да се наспи! Горещо се моля след като се събуди, да настъпи и пробуждане в съзнанието й.
    Ще повторя думите на един поп, които чух тази сутрин по една от телевизиите: „Да, трябва да настъпи материална промяна у хората, но наред с това трябва да има и духовно израстване. Докога ще има противопоставяне на едни срещу други, водени от чисто егоистични подбуди? Докога ще завиждаме не толкова защото сме бедни или нещо не ни достига, а защото съседът има повече от нас?”
    Думи, изречени от един мъдър човек, над които всеки един от нас следва да се замисли…

 17. Светла Павлова says:

  П.П. Забравих: какво е “сьойле”? Може да съм от гагаузки регион, ама от гагаузка реч не отбирам 🙂 .
  И понеже със закъснение видях – Омбре, къде са новите лица, миличък приятелю? С две ръце бих гласувала за млади хора, дори ненавършили 30 години! Но за стари пастърми – не!

  • Сьойле бана конкретно – Кажи ми конкретно. На българо-турски. 🙂 В повечето случаи, но не и сега, този израз се използва по-скоро като леко занасяне с претендиращите да са турци местни жители.

   • Homoerect says:

    Ъхъ…
    Светле, в твоя чест, обявявам Ден за размисъл, поради което в следващите 24 часа тепавицата няма да работи. Може пък и друг акъл да ти дойде… 🙂

 18. Homoerect says:

  Скъпа Светле, имплицитно погледнато (израз заимстван от моя кумир Царя) си права! Но само теоретически, а не и в практически план. Конструирането на една машина – от най-простата, до такава за държавно управление е много сложно дело. Изисква съчетание на много видове науки и на първо място – математика. Модела, който ти предлагаш чрез негласуване ще уплаши толкова олигарсите, колкото кучето със салама, ако трябва да използвам твоето сравнение. За мен единственият прагматичен и правилен подход е степ бай степ да се промени досегашния модел. Няма по-силно оръжие от изборите при всичките им манипулации и фалшификации. Отново ще ти напомня моята теория за избор на по-малкото зло. В противен случай ще бетонираме сегашното статуткво. А както предполагам, ти точно това не искаш.

 19. Homo faber says:

  Еректусе, пак си пипнал… Другаде пипай, тепавичарю…;)!!!!

  • Homo faber says:

   П.П….щото ти казват че имаш плоски теми…

  • Homoerect says:

   Фабер, предупредих те, че в моето заведение не обичам сквернословия! Следвай китайската мъдрост “Дори и да те таковат, не шавай и не викай, за да не доставяш радост на противника”. Прави се, че златен дъжд ръми…

   • Homo faber says:

    Еректус, последно в заведението ти нямаше сквернословия, имаше май някой дрогиран…, а и да те таковат, не шавай и не викай си е твое верую, не ми го предлагай….! Отивам да си взема валидолчето… 🙂

 20. И що станА? “Няма вече ….” и … 85 коментара… Гиди фитилджия с фитилджия… 🙂 🙂

  • Homoerect says:

   Братко, не съм аз виновен! Понеже съм възпитан и се мъча да ви отговарям на въпросите… 🙂

  • Homo faber says:

   Друже аман бе, и ти си забелязал таланта на брат ти, да слага лекинко съчките уж незабелязано в огъня и да се оттегля по терлички, ама сега го изразяваш публично …;), аз от кога го окам….

  • Homo faber says:

   Ха ха ха ха ааааа, бре златнен дъжд те вали Еректусе, немой да триеш братино… 😉 😉 ;)!

 21. Homoerect says:

  Братко, да не си обидил Светлето? Хем е вътре, хем си трае… 🙂

  • Може да са за риба, а пък да са забравили компа включен. 🙂 Знае ли човек. Може пък да сме я накарали да се замисли по някои въпроси.
   Ако съм я обидил, нея или някой друг, поднасям искрените си извинения. Никога не целя да засегна или обидя някой. Може да спорим, но не и да се обиждаме. Обидата е оръжие на слабия.

   • Homo faber says:

    Така е, друже аман бе! В културния, непреднамерен спор, без квалификации се ражда истината… Пък който е толкова въодушевен/а, може да си спретне домашен Хайд парк… 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s