Изкуството – начин на употреба

Решил съм и аз да се пробвам като изкуствовед. Да не би да съм по-грозен и по-прозд от проф. Вучков? Плюс това съм ръководен от най-светли и благородни подбуди. Да докажа, че мястото на хората на изкуството не е на жълтите павета сред хилядите протестиращи срещу правителството на Орешарски, а на сцената – било то в  НДК, Народния театър, Софийската опера, Националната художествена галерия или на селския площад като гастролираща театрална трупа.

От началото на 1990 г. до наши дни, различни музиканти, певци, артисти и писатели масово се включиха в политическото ограмотяване на народонаселението. Без да бъда изчерпателен, ще посоча само няколко имена, които са се запечатали в съзнанието ми: Кирил Маричков и неговата група, Милена Славова, Богдана Карадочева, Райна Кабаиванска, Веселин Маринов, Йосиф Сърчаджиев, Коста Цонев, Тодор Колев, Стефан Данаилов, писателите Едвин Сугарев и Николай Колев-Босия и още десетки други именни и безименни творци на културния фронт.

Безспорно, сред тях има много талантливи изпълнители, но това ли е начинът да блеснат и да станат още по-популярни?  Спомням си годините след падането на военната хунта в  Гърция – дори и световно известният музикант и композитор Микис Теодоракис предизвика смесени чувства сред народа и загуби част от обаянието си.

Онзи ден, съвсем случайно пръстите ми натиснаха копчето на дистанционното и попаднах на предаването “Факторът Кошлуков”. Една зрителка съвсем резонно му зададе въпроса защо кани в своето студио с ясно изразена политическа насоченост лица от музикалния свят. Тяхното ли мнение е най-меродавно? “Факторът” нещо смутолеви, опитвайки се да обясни, че това са символите на демокрацията у нас. Божеее, дотам ли я докарахме – артисти да ми изнасят урок по политическа просвета?

Пак онзи ден се състоя “грандиозното” шоу, инспирирано от картината на Eugène Delacroix, изобразяваща Свободата, която повежда народа към барикадите…

Вижте неговия шедьовър:

И го сравнете със сцената, имитираща това събитие:

Гледам и не вярвам на ушите си! Не е ли пълна пародия, да не кажа порнография? Какво общо може да има между Френската революция от 1830 и Протестите на жълтите павета, лето 2013? Пълна безидейност и безнравственост! Не че момата не струва, но не ѝ е мястото там! Ма – нещо зениците  ѝ били разширени и била гадже на Руши Видинлиев. За пръв път чувам това име. Майкя му я познавам, но не съм спал с нея!. И какво от това? Даже в един друг блог, поканих момата да ми гостува за няколко дни у наше село…

Не, не си мислете, че имам нещо против масовките и културната инвазия! Стига да се правят с такт и чувство за обективност. За съжаление, по-често сме свидетели на груба манипулация, с гадни послания, които разделят още повече разделения ни народ.  И понеже все още има заблудени българи, посрещат ги с въодушевление и аплодисменти. Никой не си задава въпроса кой плаща за това шоу. ДА на истинското изкуство и култура, НЕ на пошлото, което призовава към омраза и мъст!

И сега, с каква мелодия искате да ви поздравя? Може би с тази:

П.П. Много е интересна интерпретацията на тази картина. Заслужава си да се прочете!

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Art and tagged , . Bookmark the permalink.

32 Responses to Изкуството – начин на употреба

 1. Тракиец says:

  Кучетата си лаят, а керванът си върви. Много пари хвърли Боко за тези протести. Да, там има и много свестни хора, които искрено се вълнуват за бъдещето. А разликата между двата митинга е начинът за успешната реализация на нацията. Често си задавам въпроса кои всъщност са кукловодите, едни и същи ли са и няма ли зад тях други по-големи такива? Лесно им е на такива като Кисса да дават акъл. Нееееее, моето момиче, ситият на гладния не верва, както и обратното. С теб сме на различни позиции по тези въпроси, защото ти нищо не губиш при неуспех. Когато залогът е твоето ежедневно оцеляване, тогава имаш правото да даваш съвети.
  Залогът за Борисов е голям. Става въпрос за собственото му физическо оцеляване. Сретан не е за подценяване, още повече, че веднъж вече си е платил и са го излъгали. Затова НСО не сваля охраната, а залогът е запазването на наркоканалите през РъБъ. Не напразно още се кумят, кой ще оглави митниците. Чудя му се на Орешарски, що му трябваше “фабрика на 8 септември”?

  • Homoerect says:

   Къде пак изчезна, Тракиецо? Мина ми нелепата мисъл през главата, че си отишъл на лов и те е срещнал вълк-единак… и преди да успееш да го гръмнеш си му предоставил богато угощение. Моля те, друг път предупреждавай преди да отидеш на лов, че сърцето ми се къса…
   Доста истини казваш, но дали отсрещната страна ще успее да те разбере. Струва ми се, че е настъпило още по-голямо втвърдяване в позициите на умните, красивите и имотните. Зер толкова пари са похарчени за „победата”, няма току така да се откажат от мераците си. На това му викам терор на малцинството над мнозинството!

  • Графът says:

   Трагедията на БъБъ е, че вече го употребиха и са на път да го изхвърлят. Никакви пари не е дал, суети се в преддверието и чака присъдата – личи му. Много се беше вживял във величието си – беше забравил от къде идва. Свърши си работата, употребено оръжие. Сега готвят друго – с рокля. 😉
   Струва ми се, че всяко насочване на вниманието днес към него като централна политическа фигура всъщност има за цел кукловодите, за които споменавате, да остават извън полезрението.
   Колкото до мафиотските афери – там законите са други. И да се случи нещо, то ще е между мафиоти…

 2. Тракиец says:

  Прилагам статията на един много известен и уважаван от мен журналист, когото в никакъв случай не мога да нарека “ляв”.
  И ПОБЕДИТЕЛ Е … ОЛИГАРХИЯТА! ТОЗИ ПЪТ „УМНАТА И КРАСИВАТА”

  • Homoerect says:

   Ще направя литературно четене в домашен кръг. 🙂

  • Тракиец, наскоро за пореден път чух в едно интервю по повод протестите следната сентенция “Революциите се започват от идеалистите, правят се от практиците, а от резултатите им се възползват циниците.” Та това важи донякъде и за сегашната ситуация. Макар че тук идеалистите хич не се видяха, практиците директно бяха изкарани на улицата, а циниците чакат край масата с нож и вилица в ръка.

   • Homoerect says:

    Амане, да добавя само, че за голямо съжаление историята винаги се повтаря като фарс!

 3. Графът says:

  Интересна и многозначителна: Les lignes directrices evoquent une pyramide. Les morts constituent la base, le fusil de Delacroix et position de petit Gavroche (с двата пистолета!) composent les 2 côtés… А Liberté някъде там горе…

  • Homoerect says:

   Същото като при нас, Графе! Свободата е там някъде високо в небето… Тукашното ми мяза по-скоро на слободия.

 4. Homo faber says:

  Е, бре от Карпатите ли или от Ванкувър прилете Трако….:)!
  Сабах хаир олсун на хранещите се с боза и тюрюгювеч….. ;)!
  Тракчо, колкото и да е богат батко ти, не му се дават грошове и здраво е стиснал кесията си!
  То и на гаргите е ясно, кой пие и и кой плаща, само че пиещите не разбират, че им се поднася социална шльоковица, самогон ли ,от който само ги боли главата сабахлем и винарките кръжат и така 30 дана веке… ;)!

  • Homoerect says:

   Фабер, да беше добавил, че бозата и тюрлю гювечът ми са от екологично чисти продукти, та да не се боят клиентите ми. Отговарят напълно на стандартите по БДС и са отличени с приза “Стара планина”! 🙂

   • Homo faber says:

    Еректусе, това стандартът “Стара планина” си е шменти-капели един вид, знаеме защо… ;)!
    Има си БДС, който/ито не са отменени… ама нали ти казах приказките за парицата… :)! А, за удостояване, требе да се награди кака Хомовица с екскурзия… до Маями… ;)!

    • Homoerect says:

     Фабер, айде като толкова много знаеш, отговори ми на въпроса: харесват ли ти приготвените манджи от мен, или предпочиташ да ти забъркам просо в копанка? 🙂
     Нема значение какъв приз ще получи Тепавицата – важното е да не останеш гладен…
     Още сега отивам на къра да съобщя радостната вест на буля Хомовица за екскурзията до Маямито. Дано Светлето не е забравила какво е обещала…

     • Homo faber says:

      Еректусе, предпочитам вместо арманяка, да ми дадеш 1 000 лв. или 500 евро, които уж ти дължа! Тогава и тебе ще нахраня с рецептата, която навремето ти хареса: счукан кромид на коляно с гарнитура кладенчова водица… :), екологично чисто, здравословно и природно…. :)!

     • Homoerect says:

      Фабере, имам свидетели, че ми дължиш въпросната сума! Спести си благотворителността – разполагам в изобилие с кромид лук и сам си го чукам на колено. Вместо кладенчова водица, с която кака ти Хомовица полива лехите, пия “Хайнекен”.
      Нищо не казваш – харесаха ли ти досегашните ми манджи, при това напълно безплатни…? 🙂

 5. Homoerect says:

  Ей, пичове, шъ мъ уморите неска! Графе, това не се отнася за теб, просто защото ти си доайенът в Тепавицата! Не мога да сколасам да отговарям на умните ви коментари, а ме чака и друга работа… Когато се посъвзема, ще отговоря на всеки един от вас.

 6. Homo faber says:

  Еректусе, ти ми дължиш “Арманяк” в количества, дето се вика от време оно…/последен случай вчера/!
  Даже си се подписал… :), вместо него дай 500 евро и нямаш ангажименти…:)!
  Виждам, и даже споделяш, че ти е харесал кромидия лук, така че…
  Назад към природата, както е казал великия мислите…;)!

  • Homoerect says:

   Фабер, не ме занимавай с глюпости! По случайност надникнах в тепавицата… В момента се коси трева. Мога да ти предложа една бутилка коняк от избата на Луи XIV, която струва малко повече от 500 евро, но нали си мой човек! И ти правя подарък, защото нямам никакъв дълг към теб!
   Айде, отивам да изпълнявам твоя и на Жан Жак Русо завет…

 7. Светла Павлова says:

  Хей, юнаци мои ненагледни!
  Въртите и сучите – все на политика ви избива. Слагайте летните гащи, мятайте се на авиона и идвайте на плаж в Маями! Аз не съм забравила какво съм обещала, ама вие като сте се задълбочили да чепкате протести… Омбре, пращай половинката заедно със Сандра! Пък ти си остани там в компанията да бистрите туй, дето не може да се избистри.

 8. Светла Павлова says:

  Здрасти, Омбре,
  писах ти одеве, къде го метнах не разбрах. И на Генек писах едно дълго писмо, обаче се загуби по трасето. Днес не ми е ден за чесане на клавиатурата 🙂 . Та за поканата ставаше дума – аз не се отмятам, обаче заверата като сте седнали тука на раздумка край виртуални питиета, чепкате политиката и няма спиране! Не можете да избистрите туй, що се не бистри. Я, пращай половинката заедно със Сандра на плаж в Маями, пък ти си коси гюрлюка и се комкайте с компанията. Може и да я оправите България накрая 😉 .

  • Homoerect says:

   Светле, ти да не си станала спамърка? По случайност открих твоите мили послания в кошчето за спам…

 9. генек says:

  Абе…Тая мома /малей, как лъжа!/ с тия наноцицки – символ на модерните технологии…И с тоя разкрачен поглед…И да дойде във ваше село, повече от две фитирии няма да прекопае…За къф чеп ти е, както викахме едно време…

 10. Homoerect says:

  Генек, не ти я предлагам! Аз сам ще се справя с нея!

 11. Светла Павлова says:

  Бе, не знам кой спами, аз си помислих, че си ми резнал достъпа 😉 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s