Открито писмо до президента на САЩ

Господин Президент,

С трепереща ръка от вълнение Ви пиша това писмо, за да изразя огромното си безпокойство от намерението Ви да осъществите нова военна операция, този път срещу една друга независима и суверенна държава, каквато е Сирия. Бих искал да Ви задам няколко конкретни въпроса, с молба да получа отговор.

Първо, бихте ли дефинирал националните интереси на САЩ по целия свят и с какво една малка страна като Сирия ги застрашава?

Второ, по силата на кое международно право Вие си позволявате да бъдете съдник на другите страни и народи и да определяте кое е добро или лошо за тях?

Трето, дори и при наличието на достатъчно основания да смятате, че интересите на страната, начело на която Вие стоите, военните действия ли са единственото средство за да постигнете урегулиране на отношенията с тази държава?

Четвърто, все още няма безспорни доказателства за това кой е използвал химическо оръжие – дали са силите подкрепящи Башар Асад или терористите, наричани от Вас бунтовници. Ами ако се окаже, че използването на бойни отровни вещества е дело на тези същите антиправителствени сили? Ще се извините ли тогава пред света за прибързаните си заключения и предприетите на тази база действия или това не е във Ваш стил? Важното е да има casus belli, а след това ще бъдат изфабрикувани и доказателствата довели до военната намеса. Както стана в Афганистан, Ирак, Югославия, Либия и… трудно може някой да запомни целия списък дори само от новата история.

Пето, колкото и да е велика военна сила, САЩ нямат нито моралното, нито политическото право да изпълняват ролята на световен жандарм и да раздават справедливост по свое усмотрение. Не си спомням да са получавали мандат от ООН, въпреки че имате силно лоби в Съвета за Сигурност на Организацията. Или за вас не е важно зачитането на мнението и жизнените интереси на останалите народи?

Шесто, не е ли цинично една  държава като Съединените Американски Щати, която използва атомни бомби над Хирошима и Нагасаки, отнели живота на стотици хиляди от цивилното население и е предизвикала толкова много войни да претендира за лидер на свободния демократичен свят? Ами бомбардировките над София и други градове в страната ни? Това хуманизъм ли е или фашизъм?

Господин Обама,

Спирам дотук с въпросите си, за да ви дам възможност да обмислите по-добре отговорите си, надявайки се, че няма да закъснеят, както всеки на Ваше място отговорен политик и държавник би постъпил.

Позволявам си да поразсъждавам още малко какво би се случило ако не се откажете овреме да използвате военна сила срещу Сирия, която не бих могъл да определя по друг начин, освен като агресия. Подобно решение ще бъде в разрез с интересите на преобладаващата част от човечеството. Дори и най-верният съюзник Англия се отказа от военна авантюра в случая. Ще спечелят единствено ястребите в Конгреса и Белия дом, които лобират за интересите на военните монополи в страната и съюзниците от НАТО. Всички народи без изключение ще загубят. Ще има неизброими човешки жертви и огромни материални  щети. Не изключвам и американски войници да загинат или да се върнат осакатени в родината си – както неведнъж се е случвало при предишни войни. Колкото и да са интелигентни съвременните крилати ракети, неминуемо  ще нанесат поражения не само върху военния потенциал на сирийската армия, но и на цивилното население. Тоест към досегашните жертви от химическото оръжие ще се прибавят още, защото чичо Сам е решил да накаже непослушния Башар! Каква е разликата дали ще загинеш от задушлив газ или от бомба с конвенционален заряд? Този, който е решил да гаси пожар, не налива масло в огъня. Последиците от подобни безумни действия ще бъдат с непредсказуем и дълготраен характер! Разумът трябва да надделее и да се изведат поуки от миналото.

Още преди да е гръмнала първата пушка, по официални данни, от Сирия са напуснали 1 млн. бежанци. Други са се преместили на по-безопасни места, но никой не дава гаранция. Тепърва ще научаваме колко от тях са починали от болести или от глад, най-малкото с травми – физически и психически за цял живот.

Какво е виновна България, та и ние да сърбаме попарата на по-големия брат? Предвидените у нас лагери за бежанци вече са препълнени. Предстои откриването на нови такива. На плахите ни опити да поискаме помощ от Брюксел, последва сух, половинчат отговор – ще получим евентуално само техническа помощ, но не и финансова. Какви ще са последиците от тези неканени пришълци – никой не знае… Първото нещо, което няма да ни се размине е поскъпване на петрола и неговите деривати, храните и другите стоки от първа необходимост. Ще има да чакаме възстановяването на българската икономика, ама не в близките години.

Ще завърша с една крилата фраза: „Който сее ветрове, жъне бури!”

Господин Президент,

Опомнете се и не давайте ход на безумната идея за военна операция. Не забравяйте, че Русия остро осъжда предприемането на подобни  действия и конфликтът може да прерасне в широкомащабен, не дай си, Боже в трета световна война!

Вместо да хвърляте пари на вятъра и да ощетявате американския данъкоплатец, отделете част от бюджета  за социални нужди. Приемете го като безплатен съвет. За съжаление, и у вас има клошари и хора, които живеят под екзистенц-минимума в богатото американски общество. Само за сведение на читателите, през последните 10 години САЩ са похарчили над 3,7 трилиона долара за водене на войни!

В случай, че нещо не Ви е ясно, готов съм да Ви посетя в удобно за Вас време за по-подробни разяснения и консултации. Поради факта, че не разполагам с финансови средства, надявам се, че няма да ви затрудня ако се обадите на Нейно Превъзходителство посланик Марси Рийс в София и я помолите да ми осигури самолетен билет София – Вашингтон (отиване и връщане), както и съответните джобни пари по време на командировката ми.

Предварително Ви благодаря!

Подпис: /Омбре Тепавичаров/

В духа на писмото ми е и следващата песен от известния в миналото френски писател, драматург, поет и музикант, композитор и тромпетист – Борис Виан:

All rights reserved

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Открито писмо до президента на САЩ

 1. Тракиец says:

  Браво, Омбре! Много патетично! Дано да го прочете, но дори и да го направи едва ли ще те разбере. Тия юнаци /американците/ са толкова нагли, че нищо друго освен собственото АЗ не ги интересува. Казвал съм им го в очите, а те кимайки с глава се правеха, че се съгласяват. Проблемът е, че не само ГЕРБ и СДС им се мазнят. Станишката също се е надупил.
  Справка от http://afera.bg/razsledvania/49006.html
  Приятно четене на всички!!!

  • Homoerect says:

   Браво и на теб, Тракиецо! Ти за мен си като морски фар, по който непрекъснато си сверявам посоката в живота! 🙂

 2. aman11be says:

  Остава да го “входираш” в американското посолство и да получиш отговор “…… Вери найс. От посланик “кърнъл/colonel” Райс”. 🙂

  • Homoerect says:

   Входирано е, братко! Куриерът току що ми се обади, че писмото ми е изпратено по предназначение с дипломатическа поща рано тази сутрин…

 3. Homo faber says:

  Здраво, друже Еректусе… :)!
  Чудех се що те няма, а ти като манастирски брат си се отдал на епистоларно творчество… ;)!
  Добре велиш и пишуваш, това що ти е на душата и перото, но от време оно и от век на век нещата от живота са както съм ти ги написал, преди време за мое, твое и на милиарди други люде съжаление: “Парица е царица”, “Парата прави фукарата”, “Голямата риба изяжда по малката”…
  Жалко е, но в живота май прашката на Давид помага само в библейската приказка…..

  • Homoerect says:

   Здраво, друже Фабер!
   И аз дълго време се чудех къде се затри, та се не виде… 🙂
   Всичко е верно, що пишуваш за парата, въпреки че не ти си открил Америка. Остава само да дойдат извънземните та да ни оправят… 🙂

   • Homo faber says:

    То други земни са ни оправили Еректусе веке, ама може още и още, да не сме на сухо…. ;)!

    • Homo faber says:

     П.П. …………..а за парата, …. ми то всичко, всички дандании се въртят около нея друже….

 4. rusalka says:

  В случай, че откриеш подписка в подкрепа на своето писмо, съм готова да се присъединя към него.

 5. Juliapulia says:

  Абе ще видим какво ще стане, ама проблемът за нас ще си е сериозен. Онез Хамериканците не им дреме за човека индивид, обаче ние тук ще си го отнесем. И ако имахме сега читави политици да скочат за бежанския въпрос у Брюксел, нямаше да ни отговарят суховато и половинчато. Ма нямаме. Това е.

  А напрежение тепърва ще има. Вече го усещам в разговорите, дето минават уж ей така между другото. Разговори за това, че нашите пенсионери и деца също имат нужда от средства, които сега отиват за бежанци. От друга страна, бежанците трябва да се подкрепят, поне според мен, защото това са хора дошли от крайно отчаяние тук. Аз лично съм виждала (по ред работни причини) как сирийски семейства, наистина зарязани от каналджиите, преминават границата. Виждала съм как ги арестуват, как малки деца се плашат докато ги товарят по джипките. Жени и деца, които просто искат да се спасят. Бежанският въпрос трябва да е международен въпрос обаче, а не да ни казват оправяйте се. Защото това се нарича европейско лицемерие.

  А всъщност съм в прекрасно настроение 🙂 все пак вчера пораснах с една година. Ама болна тема си засегнал Мосю и някак се отприщих.

 6. aman11be says:

  Честит празник, Юлия! Макар и на патерица. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s