За ябълката на раздора

Вероятно по-наблюдателните от вас вече са забелязали, че тепавицата работи с намален капацитет и не спазва твърдо установения от две години насам график. Какво да се прави? Суша… нивото на р. Лесновска чувствително е спаднало и даже дъното й се вижда. Това е отбелязано и в комюникето на ХМС (Хидрометеорологичната служба в София на IV-ти километър), поради което почти не достига вода до колелото на тепавицата. Биз бизе да си остане, някакъв мързел ме е налегнал и нямам ищах за писане.

Събирайки сетни сили, реших днешната делнична проповед да посветя на тема „Умеем ли да общуваме и да спорим?”. Както всеки един от вас е установил, често пъти по форумите се излагат различни мнения, понякога взаимно изключващи се. Дотук добре, всеки има право на  мнение и да го защищава, но именно тук е майсторлъкът как да го поднасяме на широката публика. Ако използваме изрази от рода „Не си прав”, „Ти нищо не разбираш” и стигнем до откровеното „Ти си глупак!” едва ли ще станем по-убедителни. След подобни реплики умният ще се оттегли от спора, за да не  падне на нивото на предизвикващия го, а други направо ще си загубят времето да спорят с радио. Според мен, точно тук е същината на проблема – българинът не умее да спори и да защищава своята теза, без да засегне достойнството на опонента си. Затова и озаглавих статията по този начин. Както е казал Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което твърдиш, но ще защищавам до смъртта си правото ти да изразяваш свободно възгледите си.” Ако трябва да дадем по-широко тълкувание на тези думи, първият извод, който се налага е липсата на дипломатичност. Все едно да се опитваме да разрешим даден проблем, обтягайки двата края на един възел!

Етимологията на думата „дипломация” е свързана с гръцкото δίπλωμα и означава буквално – нещо, сгънато на две; по същество – довереност, препоръка. В Древна Гърция така наричали прегънат на две  лист, папирус или слепени двойни дъски, издавани на пратеници за потвърждаване на техните пълномощия. Някои на шега определят дипломацията като съставена от две думи – διπλό (двойно) и μάτι (око). Тоест, дипломатът трябва да гледа в различни посоки.

По-долу ви представям някои афоризми, изречени от известни личности, които касаят дипломацията в междудържавните отношения, но със същия успех би могло да се използват и на битово ниво:

Дипломат е някой, който си спомня рождената дата на една жена и забравя възрастта й.

Robert Frost, 1874-1963, американски поет

Колкото и нещо да е разбираемо, става още по-разбираемо, когато го казваме.

Тайлеран, 1754-1838, френски дипломат

Това, да не казваш нищо, особено когато приказваш е половината от изкуството на дипломацията.

Will Durant, 1885-1981, американски историк и философ

Дипломацията е изкуството да позволиш на другия да направи твоето.

David Frost, 1939 -, британски журналист

Споразумение означава всички групово да се съгласят за нещо, в което никой лично не вярва.

Abba Eban, 1915-2002, израелски дипломат

Народите нямат постоянни приятели или врагове. Имат постоянни интереси.

Лорд Palmerston, 1784-1865, британски министър-председател

Бъдете любезни, пишете дипломатично. Дори при обявяването на война, спазвайте каноните на добрия тон.

Ото фон Бисмарк 1815-1898, германски канцлер

Този, който се учи на дипломация, трябва да научи три неща: да говори френски език, да не говори въобще и да казва истината.

Вениамин Дизраели, 1804-1881, английски министър-председател

В Близкия изток не можеш да правиш  война без Египет и да постигнеш мир без Сирия.

Хенри Кисиннджър, 1923-, американски политик

Според мен лично, дипломацията е да казваш “добро куче”, докато намериш подходящ камък. Но за да не ви мътя главите, препоръчвам ви отново да прочетете някоя от книгите на Дейл Карнеги. Човекът си е казал, че нищо не е измислил той самият – просто е обобщил натрупания богат житейски опит.

Оставям и за вас празно поле, за да продължите с умните силогизми.

Свише ми дойде една идея за музикален фон. Слушайте и се наслаждавайте:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

15 Responses to За ябълката на раздора

 1. aman11be says:

  В равното Софийско пОле и дъжд няма, та е пресъхнала барата на тепавицата. Да направим молебен за дъжд, да тръгнат нещата както трябва.
  Бидейки дипломатичен ще коригирам леко терминологията по-горе и ще кажа, че ние по-скоро дискутираме, нежели да спорим. И въпреки че уж се стремим всички да останем в рамките на приличието напоследък се забелязват някои липси в нашите редици. Сещам се за една наша обща приятелка и събеседница и моя градска, която напоследък заобикаля тепавицата. Надявам се не поради причината, че сме я огорчили с нещо или не сме й на нивото.
  Освен това има тънка семантична разлика, според мен поне, между дипломация и дипломатичност, въпреки общия им корен.

 2. Homoerect says:

  Драги приятелю Аман,
  Изглежда си забравил старата българска поговорка: „Лозето не ще молитва, а мотика”! Едва ли молебен за дъжд ще помогне на тепавицата. Буля Хомовица не желае да се раздели с мотиките №№ 8,9 и 10, даже и на точилар да ги занесе, тъй като са скъп спомен от дядо й. Така че тепавицата може да разчита единствено на спонсорство с пари и идеи.
  Оказва се, че нашата обща приятелка (няма да споменавам името й и ще бъда също толкова дискретен, колкото си и ти) е мъжко момиче и продължава да мълчи, като комунистка, въпреки че е наполовина вътре в тепавицата. Или пък точно като дипломатка, според някои: „Това, да не казваш нищо, е половината от изкуството на дипломацията.” Прави ни някакъв намек, който едва ли някога ще го разберем… 🙂

 3. Homo faber says:

  Казани са едни мисли… “Любовта е когато разговорите между двама души не се нуждаят от думи”! И още…”Любовта винаги е била и винаги ще бъде загадка. Радвайте се, че тя е в живота ви, дори и само за момент”!
  Така че, Еректусе, радвай се на това що е било и що ще бъде с добри мисли… :)!
  Добре припомняш старата българска поговорка: „Лозето не ще молитва, а мотика”, ама нещо не се връзва със следващите ти мисли: “тепавицата може да разчита единствено на спонсорство с пари и идеи”.
  То това всеки иска, ама животът е доказал многократно, че истината е в действията на Кака Хомовица: “не желае да се раздели с мотиките №№ 8,9 и 10”, но може да ти ги връчи, ако трябва тържествено с духова музика, за да продължиш родовата традиция.
  Това едно, ама сега за по-сериозното…. малко са хората, които умеят да общуват спорейки, въпросът е, че всички ние се имаме за последна инстанция и егото ни е на първо място. Не случайно сме народ от индивидуалисти!

  • Homoerect says:

   Фабер, я пак прочети по-задълбочено написаното в тепавицата. Чини ми се, че се опитваш да критикуваш мен – баш майсторът! 🙂 В моята родова традиция въобще не влиза копаенето с мотики, а със кака ти Хомовица нямам нищо общо. Ти защо се срамуваш и не си признаеш на всеослушание, че по традиция се занимаваш със земеделие и скотовъдство?
   За останалото съм напълно съгласен с теб!

   • Homo faber says:

    Еректусе, нещо грешиш, ама нейсе… Задълбочено сме те прочели и те цитираме, ама ти като баш майстор, както се зовеш, естествено не приемаш критика, както казваш, а то е полемика… :)!
    Никога не съм се срамувал, че нещо се правя на земеделец, макар и не по традиция, по скоро, като удоволствие е, ама от догодина засаждам трева и басейн се прави евентуално и билетчета ще късам… ;)!

    • Homoerect says:

     Фабер, за всеки случай ме прочети трети път! Употребената от теб дума полемика е мръсна дума, защото произхожда от полемос, което на гръцки означава война. По-добре използвай дискусия, като по-неутрална форма.
     Критика приемам, но не по този начин! Дори да си прав, защо требе да ме срамиш пред целата тепавичарска общност? Направи го деликатно, подскажи ми къде бъркам само на уше…
     Когато построиш басейна, запази едно билетче и за мен, та белким повлека крак и други да го посетят. 🙂

     • Homo faber says:

      И четвърти път ида те чета и да не те прочета, Eректусе, естествено че баш майсторът е прав, критика та критика… :)! С гръцкия си на ти, като с непознатите булки … :;), така че нека да е дискусия… :)!
      А, за басейна… пожизнено използваш всички екстри, като те обявяваме за почетен посетител…

     • Homoerect says:

      Предварително ти благодаря, Фабер! Глей само по-бързо да го построиш, че то вече не останаха непознати булки, които да поканя да ни правят компания. 🙂

 4. Кисса says:

  Вчера не успях да посетя Тепавицата и съм пропуснала това интересно есе. Подкрепям Аман, тук се дискутира, не се правят полемики, спорове и караници. Когато дискусията рискува да се превърне в грозно зрелище по умният отстъпва, или замълчава. Така направих и аз след петъчното предизвикателство на Тракиец-а. Подминах го. (Ако бях толкова млада красива и умна…колкото съм и скромна… 🙂 )

  В тази връзка предлагам една евентуална тема за дискусия в някое следващо есе – убийството на Георги Марков – намерих доста интересни неща за извършителя – Франческо Гулино (агент Пикадили), както и за поръчителите на убийството.

  • Homo faber says:

   Така е, чаровнице…”Скромността краси човека”!
   Приятен следобед и наздраве с хубаво винце… :)!!!

   • Homo faber says:

    П.П. скоро гледах по темата и филм на един германски журналист, виж го….

    • Кисса says:

     Фабер-е, пак благодаря за чаровнице, ама пак напомням, нека не преувеличаваме нещата 🙂

     Ще съм ти благодарна, ако дадеш линк за филма. Аз съм потресена, че няма все още осъдени ни извършител, ни поръчител на това мръсно убийство – баш на рожденния ден на любимеца на някои тепавичарски посетители правешки дебил.

  • aman11be says:

   Кисса, във връзка с предложението ти искам да припомня готовността на домакина да даде трибуна на всеки, който счита, че има нещо интересно за споделяне. Тъй че можеш просто да си “напишеш домашното” и да дискутираме. Ако има какво.

 5. Тракиец says:

  Този път ще замълча ЯЗЕ…

 6. Тракиец says:

  Една от версиите е, че е убит от MI-6 защото е разкрит като двоен агент. Приятно четене Кисса. Англичаните са майстори на активните мероприятия.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s