Загадките около смъртта на писателя Георги Марков

По предложение на г-жа Кисса (никога не отказвам на една дама, дори да не е в мой интерес), представям на вашето внимание темата от заглавието, която предполагам вълнува и други българи, независимо от техните политически възгледи. Лично аз, също искам да разбера истината около случая.

Предварително бих желал да уточня, че умишлено се въздържам от квалификацията „убийство”, тъй като нито прокурорското разследване у нас, нито компетентните власти в друга държава успяха да съберат неопровержими доказателства за поръчителя и извършителя на подобно тежко престъпление, ако се окаже такова.

Имам само една единствена молба към всеки, който има намерение да вземе думата. Нека да изразява свое лично мнение, без да вмъква цели статии в изложението си, а да се ограничи само до посочване линка на сайта, откъдето са сведенията му. Така ще се спести време и място за повече желаещи да коментират по темата.

Много ви моля също така да не се изкушавате да използвате обидни квалификации спрямо други участници в дискусията, защото моментално ще бъдете цензурирани. Не ми е приятно да наричате някой от тях „любимеца на някои тепавичарски посетители правешки дебил”. За успокоение на душите на тези, които са се обявили за дисиденти непосредствено след 10.Х., против управлението на клана Живкови, мога да  заявя, че аз също съм се срамувал от това, но не съм направил нищо за да променя положението, както и никой от тези, които биха ме критикували или съдили. Много е лесно да вадиш нож на умряло куче. В крайна сметка, не е бил толкова прост “правешкият дебил”, след като е успял да се задържи на власт цели 45 години!

Оставям на вас да прецените кой е крив и кой е прав, спазвайки старото римско правило „Ex aequo et bono” (По справедливост и разум).

Желая ви успех в съдебния процес в свободния и независим Тепавичарски съд. Всеки има правото да изрази своето мнение по казуса по следния начин:

а) убит от българската ДС с помощта на КГБ – (X)
б) скалъпено обвинение от чужди разузнавателни служби – (Y)
в) въздържал се – (Z)

Vox populi vox Dei” (Глас народен, глас Божи)!

Накрая, ще се явя пред вас в ролята на прост говорител, който ще обяви решението на съдебните  заседатели. Ако преценя, може и аз да произнеса една заключителна реч.

На днешната дата празнуват всички, които носят името Сергей. Сещам се за един българин, Сергей Антонов, комуто италианската SISMI взе здравето и след като бе оправдан в процеса за покушението срещу Папа Йоан-Павел Втори, поради липса на доказателства, бе освободен от затвора и се завърна в Родината. Не след дълго, в резултат на влошеното му физическо и  психическо здраве по време на престоя му в килията, на 1 август 2007 г. е намерен мъртъв в дома му. Мир на праха му!  По ирония на съдбата, на същата дата SISMI се реформира и се преименува в AISE. За другия Сергей не искам да споменавам…

За вашето добро настроение е следващата песен, която ми  подсказа един приятел:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

35 Responses to Загадките около смъртта на писателя Георги Марков

 1. aman11be says:

  Вече направих едно предложение, което ще повторя и тук. Преди време Омбре обяви, че е готов да публикува в тепавицата материали от всеки, който смята, че има да сподели нещо интересно и си направи труда да го сподели в писмена форма. И тъй като Кисса подава за няколко дни втори “анонс” (първият беше в петък за Джон Ленън), защо да не си развие идеите и да ни ги предложи за дискусия. По този начин хем ще облекчим донякъде Омбре, хем тепавицата може да стане още по-интересна.
  Сега по темата. За мен има няколко въпроса в случая “Георги Марков”.
  Първият е дали Георги Марков щеше да е толкова известен, ако не беше този ажиотаж около името и смъртта му. Според мен едва ли. Няма с какво.
  Вторият въпрос е дали е убит. Засега 100% положителен отговор на този въпрос не е даден.
  Трети въпрос – ако е убит от кого е убит. Отговор и тук няма. Има единствено политически обагрени спекулации, свидетелства на “експерти”, които обаче кой знае защо всичките са “избрали свободата” навремето и поради тази причина са в ярко изразен “конфликт на интереси”.
  Четвърти въпрос – ако е убит защо е убит. Това е може би най-невралгичния въпрос, защото неговият отговор би дал отговор и на въпрос № 3. Тук също засега има само политически спекулации, но проверена и достоверна информация няма.
  В допълнение, като повод за размисъл, на който иска, предлагам да прочетете официалната биография на Марков в Уикито. Там има няколко момента, които ясно говорят какъв “дисидент” е бил. Няма да споменавам и появяващите се периодично информации, че е бил ако не кадрови служител, то поне сътрудник на ДС.
  Не ми се вярва някой от вас, които сте живели и преди 10.11.1989 да приеме за чиста монета изречения като “… В репортажите си той критикува комунистическия режим в Народна република България. Смята се, че това е причината българското правителство да реши да го премахне, за което иска помощ от КГБ. …”, най-малкото защото едва ли по онова време Марков е бил най-изявения, или пък най-известния, да не говорим за най-опасния критикар на режима в България. Ако режимът на ТЖ за такива неща е прибягвал до убийства и то “със съдействието на КГБ”, уверявам ви, че в българските редакции на “Свободна Европа” и ВВС щеше да има голямо текучество.
  Гласувам със знака (Y)!

 2. Тракиец says:

  Браво, братко Амане. Ти каза всичко, което мисля и аз.Отличен анализ. За мен обаче безспорно е само едно “Не е убит от тогавашния режим, защото това го превърна в герой”. По това време в ДС работеха умни и прозорливи хора. Марков с нищо не е накривил шапката на Живковия режим и поради това никой не е имал интерес да го убива. По скоро двойният му статут е този който го затри. Подобна е смъртта и на Литвиенко.
  Омбре, а Сергей Антонов си улучил десятката. Нямам представа, какви доводи ще извадят нЕкои твои читатели/ки/, за да оправдаят безумията на прехвалените италианци. По този повод скоро ми попадна един прекрасен американо-италиански филм за Втората световна война, чийто линк ще се опитам да ви добавя. Нарича се “Кожа” или “La Pelle” озвучен е на руски. Приятно гледане, Кисса!!!
  http://online.stepashka.com/filmy/dramy/32515-shkura-la-pelle-1981.html

 3. Тракиец says:

  http://online.stepashka.com/filmy/dramy/32515-shkura-la-pelle-1981.html
  Вместо коментар ви препоръчвам този филм. Потресе ме! Дано събуди нЕкои твои почитатели/ки/, Омбре.
  Мир на праха и на Марков и Антонов. И двамата са жертва на човешкото безумие. Никой в Бг нямаше интерес от убийството на първия, защото това го превърна в герой какъвто никога не е бил. Аналогична е съдбата и на Литвиненко. Докато им беше нужен англичаните го използваха, а момента в който им влоши отношенията с Путин взеха че го /и се/ отровиха.

  • Homoerect says:

   Тракиец, да разбирам ли от контекста на пледоарията ти, че и ти като брат Аман гласуваш със знака (У)? Моля всички бъдещи участници в дискусията да попълват анкетната карта, за да не се налага да го правя “служебно”.

 4. Кисса says:

  Ужасно съжалявам, че няма да мога да взема участие в днешната дискусия. Днес и утре съм в миланския ни офис и съм невероятно натоварена. Имам материали, които не вярвам да сте чели, защото не са излизали на български език никога. В петък ще напиша повече. Моят отговор е “X”.

 5. Homoerect says:

  Фабер, къде се скатаваш? Няма ли да поДпълниш анкетната карта? 🙂

  • Homo faber says:

   Еректусе, нали знаеш че последната инстанция е съдът? Всички дела накрая ги решава съдът. Било той съд в юридическият му смисъл, съд на времето, страшния съд и т.н. Aman11be e направил много добър анализ, след който просто няма какво да се допълни. Така че, човек преди да започне да съди, трябва не 100%, ами 101 % да е сигурен, другото е предположения и емоции, които са най-характерни за по нежната половина на човечеството…

   • Homoerect says:

    Фабер, за сега не вземам отношение, но наред с всички съдилища, които си изредил, има и Тепавичарски съд! Брат Аман не е казал всичко, а само леко е повдигнал завесата… Какво говори твоето шесто чувство и будната гражданска съвест? В коя графа на анкетата да те сложа?

    • Homo faber says:

     Еректусе, не съм добре запознат с фактите… донякъде съм чел, гледал, така че емоционално не ме карай да взема отношение… Преценката е старото римско правило „Ex aequo et bono” (По справедливост и разум), след 101%.

     • Homo faber says:

      П.П. …. А ти в коя графа се слагаш, чорбаджи…?

     • Homoerect says:

      Въпрос на елементарна досетливост! Но както казах, ще произнеса своята заключителна реч в края на дискусията. Гласувай така, както ти повелява разумът!

     • Homoerect says:

      От какво се боиш, Фабер? Никого няма да пратиш на бесилото, ако споделиш своето мнение.Няма съд по света, който не 101%, а на половината да е сигурен че не е допуснал съдебна грешка. Ако нямаш смелост да гласуваш, ще те сложа “служебно” в графата (Z). Ти решаваш!

 6. Homo faber says:

  Няма боязън, Еректусе, нали ти казах “На този свят, не всичко е като на пръв поглед” и още има… Всичко е възможно и на нищо не трябва човек да се учудва, особено тука у нас…
  Пак ще се повторя, личи си старата, външнотърговска школа, когато понякога трябва да вземеш мнение и да се изкажеш…;)!!!

  • Homoerect says:

   Понеже го усукваш, слагам те в графата (Z)!

   • Homo faber says:

    Хайде, холан – знаем кой е майсторът на усукването и витиеватите отговори понякога /справка-може и от Кака Хомовица/, по неговия си обичай, а Еректусе…;)?
    Дай пример, като поставил днешните редове и не оставай загадка, какво е мнението ти…:)!

    • Homoerect says:

     Фабер, аз не усуквам и не давам витиевати отговори. Просто съм майстор на риториката. 🙂
     Бъди спокоен, в края на предаването ще дам твърд отговор. Достатъчно е и ти да се научиш да четеш между редовете и ти ще налучкаш верния отговор. Апропо, ти сам го каза – “Не всичко е така, както изглежда”!

     • Homo faber says:

      Еректусе, доволен съм, най-после ееееее, макар и с половин уста си призна друже… ;)! За твоето риторстване и ползата от него, най-добре е да питаме половинката ти… :)!
      Апропо, отдавна откакто си хортувам с тебе, знам отговорите ти на злободневните нашенски и ябанджийски въпроси, друже!

     • Homoerect says:

      Последно питане – Y или Z е твоят отговор?

 7. генек says:

  Покрепям Аман…
  Да кажа накратко.
  Отлично замислен и изигран провокативен акт. Британските тайни служби са били наясно за връзките на Марков в ДС /и за някои негови дела там/. А го приемат? Да – с далечен прицел.
  Смъртта му беше тропосана на България, макар да не носеше никакви ползи за държавата. Пука му на Живков за един от неговата ловна дружинка – що други е отпратил по живо – по здраво, та ще седне да убива от яд…
  Отделно ще спомена, че тая прословута сачма не е намерена веднага, а после излиза отнейде. И при Костов нещата са повече от мътни – незадействала отрова, ха, дисидента…
  Що се отнася до писателя Марков…Доста съм скептичен. Разказите, пиесите и романите му не се отличават от масовата сива книжнина на избрани другари. Претенциозно и елементарно. Но подобна оценка, разбира се, е въпрос на вкус.
  “Репортажите” ми допадат повече – в тях има истински чувства, които прикриват литературните недъзи.
  А в Англия не се води подобно дело. Мерак да докажат някакво “убийство” имат близките му – брат му и жена му. Както и дъщеря му, с която той се сдобил въпреки доказаната си стерилност /туберкулозата/.
  Изобщо – хубава тема си намерил, но за мен е скучна вече. Изтръскваш очилата от пяната на разбеснели се късни демократи и виждаш, че нещата съвсем не са такива, каквито ни представят някои “борци”.
  Що се отнася до приказките на някакъв джурналяга – ами изкарва си хляба човека, набарал златна жила и балами, що да не експлоатира идеята?
  Впрочем, такъв рев се разнасяше и за “българската следа”, но нещо поутихнаха – усетиха как ги вземат за канарчета разни хитреци от западните тайни служби. И тоя мит за Марков отмира – закономерно.

 8. генек says:

  А, забравих – чист Y…

 9. aman11be says:

  Аз искам да добавя/подскажа още нещо. Кога се появи информация за “атентата” срещу Георги Марков? Предварително казвам, че този въпрос е встрани от темата за убийството, ако е такова, кой го е убил и т.н. Ако някой може да даде информация по този въпрос, ще съм много благодарен. Защото, доколкото аз си спомням това стана не в 1990, не съм сигурен дали и в ранната 1991 г. Мисля си дали не сме свидетели на търсене и “намиране” на “знаме” на “дисидентството” и “демократите под юргана”, “създали” СДС.

 10. Тракиец says:

  Радвам се, че и Генек /за мен определено честен и дясно мислещ човек/ подкрепя тезата. Проблемът произлиза от това, че тепавичарят повдигнал темата “удобно” се измъква. За мен беше много важно, да чуя доводите в подкрепа на тезата. Нормално е да не сме чели всичко написано по темата в западния печат, но за мен са важни официалните констатации, където никъде не е посочена ДС и или КГБ като извършители. Защо ли???
  Кисса, а какво ще кажеш за написаното в италианския печат за покушението срещу папата и крайният резултат от разследването. Не бъркай разследващата /в много случаи продажна журналистика/ с истинските факти. Във всяко едно престъпление е важен мотивът. В този случай липсва, защото както посочи Генек, лицето Марков с творчеството си, не е нанесъл вреда никому.

  • Homoerect says:

   Тракиец, откъде ти хрумна, че Генек е дясно мислещ човек? Ако той го потвърди, аз ще се хвърля от балкона на моята панелка.
   Ще се опитам най-дипломатично да ти отговоря на обвинението, че удобно съм се измъкнал. През живота си никога не съм го правил, няма и сега да го направя. Единствената причина да не се намеся в дискусията досега е от съображения да не бъда упрекнат в опит за манипулация. Утре ще публикувам моята позиция и ако трябва, ще продължим дискусията…

   • Тракиец says:

    Нямам предвид теб, а идейната вдъхновителка.

    • Homoerect says:

     Така и аз го възприех – като шега. Що се касае до Генек, само сексуалната му ориентация е дясна… 🙂

     • Тракиец says:

      Виж, това за сексуалните ориентации си е ваш проблем. Кой е с лява или дясна не е моя работа. Ноооооо, когато има любов, полът е без значение.

     • Homoerect says:

      Внимавай какво пишеш, за да не попаднеш и ти в списъка на заподозрените!

 11. Тракиец says:

  Сега да си с мека китка е модерно. Може и министър да стана.

 12. Homo faber says:

  Пиши Y!
  Патриа о муерте!
  Рот фронт! 🙂

  • Homo faber says:

   И да те поздравя, Еректусе с любимата ти гръцка музика, друже…

 13. генек says:

  Ляво-централно мислещ, а как действам – това е друг въпрос…
  Май там съм десен – не участвам в масови мероприятия: митинги, мачове и групов секс…
  Макар това последното да е удобно за един пенсионер. Някой свършва работата, ама се отчита на всички по равно…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s