Какво констатира анкетната комисия?

Все още не съм в състояние да произнеса думите „В името на народа…”, но все пак, ще се опитам да обобщя съдебните прения в Тепавичарския съд до този момент. В продължение на повече от 12 часа, в съдебната зала присъстваха 5 съдебни заседатели и 213 наблюдатели. Според изказванията на всеки един от адвокатите на обвинението и от адвокатите на защитата, разпределението на гласовете е както следва:

а) – убит от българската ДС с помощта на КГБ – 1 глас (Кисса)
б) – скалъпено обвинение от чужди разузнавателни служби – 5 гласа (Аман, Тракиеца, Генек, Фабер и аз, Омбре)
в) – въздържал се – 0 гласа

Всеки сам да си направи изводите.

Към мотивите на защитата бих искал да изразя още няколко съображения:

 1. В „Портретът на моя двойник” – автор Г.Марков пише:

Аз открих и се ползвах от нещо ново – свободата да приемам ония истини, които ми изнасят. Това си е жив разкош, изнамирам си някаква най-кална изгодна мента, дето последният глупак няма да я приеме, и започваш да я налагаш. Забелязъл съм, че поне петдесет процента от хората ще ти повярват, стига да си упорит…

…Сега, като размишлявам за кариерата на моя шеф, аз съм абсолютно сигурен, че ако исках с моя развратен ум да правя кариера, при способността ми да обръщам лъжите в истини и истините в лъжи, както ми е нужно, щях да го надскоча далече, далече. Стига да не беше това мое жестоко желание, когато се изкача на седмия или осмия етаж и погледна надолу – да ми се прииска да скоча незабавно.

Падането ме привлича, опиянява, така че един ден сигурно ще го направя.”

 1. Фактът, че Г.Марков е бил под влияние на две страсти – покер и кратки авантюри с леки жени
 2. Фактът, че Г.Марков не бяга, а отива през 1969 г. на гости на брат си в Италия и не се завръща повече в България. Значи след всички тези факти „случайно” е оставен да „избяга” на Запад
 3. Фактът, че след като се установява в Лондон англичаните му пробутват за жена свой агент, която в 1974 г. му заявява, че е бременна, а както е известно той е бил стерилен поради прекарано заболяване от туберкулоза в младежките си години. Той е знаел това, тъй като се е изследвал още при първия си брак в България. Поради това започва бракоразводно дело и с Анабел.
 4. Фактът, че Г.Марков престоява няколко дни в болница преди да настъпи смъртта му. От медицинската практика е известно, че при попадане в кръвта на рицин, смъртта настъпва още след първия ден.
 5. Големият „дисидент” Г.Марков е един от авторите на сценария на първите серии на „На всеки километър”. Той създава образа на Велински.
 6. Защо сме пускали „дисиденти” на Запад? Обяснява един велик английски контраразузнавач в книгата си „Ловец на шпиони”

Към написаното дотук бих искал да добавя и следните мои доводи:

 1. Английските тайни служби се славят като едни от най-добрите в света. Техните агенти са царе в шпионажа, на мръсните операции и на дезинформацията. (Пред тях някогашните византийци бледнеят и изглеждат като първолачета). Не е възможно една такава сериозна служба, като MI5 да допусне такива елементарни грешки:

– да не постави под наблюдение лице, което задължително трябва да бъде профилактирано;

–  да установи чак при аутопсията на Г.Марков, че в крака му има съчма съдържаща отровата рицин. Още преди да постъпи в болницата е споделил пред свой колега за зачервяването на крака. Изключено е да не го е казал и пред лекуващия го лекар;

–  буди съмнение фактът, че съобщението за смъртта на Г. Марков е публикувано много по-късно от датата на събитието.

 1. От гледна точка на “извършителите” от ДС на подобно покушение, възникват също няколко съмнения:

– реализацията на такава операция предполага участието на минимум 5 души професионалисти: един пряк извършител, друг, който да извърши контролен изстрел в главата или сърцето, трети „чистач” и поне още двама души, които да осигуряват наблюдението на обекта минимум за един месец, за да проучат неговия маршрут и привички, при това без да отчитат, че лица от подобен контингент като ГМ са постоянно в полезрението на английското контраразузнаване. Имаше един филм по действителен случай, как МОСАД провежда операция за наказване на виновниците за атентата срещу израелските спортисти на олимпийските игри в Мюнхен през 1972. Това струва много пари дори и за такава мощна организация.

–  нелепо е „покушението” да e извършено от българската ДС точно на 7.IX. – рождената дата на Т.Ж.! Това е все едно да си оставят визитната картичка на местопрестъплението. Други са по-заинтересовани да изберат точно тази дата;

– никой професионалист няма да предприеме втори опит за покушение по същия начин със същото оръжие, както в случая с Вл. Костов. Обикновено не се оставят следи за насилствена смърт, а следствието се насочва по следите на „нещастен” случай. Не на последно място по важност, английското разузнаване и контраразузнаване имат също достатъчно мотиви за ликвидирането както на Костов, така и на Г. Марков, за които са получили предостатъчно данни за тяхната съпричастност с българските секретни служби и след като са “изпяли” каквото ги е интересувало, повече не са им били необходими.

Нека да припомня само, че англичаните винаги са се ръководили от девиза „Целта оправдава средствата”. По тази причина по време на ВСВ жертват няколко кораба от своя флот, знаейки предварително, че немците ще нападнат тези кораби (историята с открадването на шифровъчната машина „Енигма”). Говори се също така, че Чърчил е жертвал цял град, с цел да запази тази тайна, имайки достоверна информация за готвената бомбардировка от немците.

Останалите аргументи са изложени достатъчно ясно в написаното от Аман и от другите, които подкрепят версията, че се касае за скалъпено обвинение на чужди тайни служби.

Ние българите сме странни същества. Без да ни обвиняват си посипваме главите с пепел и героизираме лице, което едва ли заслужава подобна чест. Защо народът на САЩ не постъпи по същия начин, когато бе извършено показно убийство на президента Дж.Кенеди, въпреки че сравнението между него и Г. Марков е извън допустимото…

Какъв герой може да бъде Георги Марков, при положение, че от всякъде е видно какъв нарцис е? Може ли един изменник, независимо на коя кауза е служил, да се ползва с доверието на новите си господари? По същата логика, не мога и аз да имам никакво доверие на свидетелските показания на който и да било от тези, които са „избрали свободата”. Ако е имало някакви нови разкрития според италиански източници, отдавна да е гръмнала световната преса и да са се самосезирали съответните органи.

Все още се носят митове и легенди за организацията “СМЕРШ“, създадена по време на ВСВ. Но едва ли си е  заслужавало да се хабят патрони за такава дребна риба като Г. Марков! Истината за неговата смърт ще си остане завинаги забулена в мъгла… Да не говорим за операциите на ЦРУ и сродните им служби по отношение на други държави – срещу президенти, министър- председатели и други влиятелни личности в тях! Ако ще говорим за едни престъпления, да мерим със същия аршин и за другите, към които името на България въобще не може да бъде замесено… Но както е добре известно и това не ни помага, когато решат да ни нарочат (случаят Сергей Антонов).

Що се касае до разследващия наш “журналист” Христо Христов, приемете, че по адрес на този безродник съм избълвал всички попържни от каруцарско-хамалския речник!

Отговорът ми е категоричен – това не е дело на българската ДС!

Който не се срамува от Родината, колкото и да се опитват да ни  вменят някаква вина, нека чуе една патриотична песен:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света, У нас and tagged . Bookmark the permalink.

83 Responses to Какво констатира анкетната комисия?

 1. Тракиец says:

  Ашколсун, машалла, аферим, Омбре! Ти надмина моите очаквания. Нито един български съдия не може да напише по-добри мотиви за присъда от твоите. Дискусията обаче си остава безродна в отсъствието на основния опонент. С нетърпение очаквам петъчният ден, когато ще се възроди отново в нейно присъствие /на Кисса/.
  Чета в Афера.бг един новоизлюпен български талант – Атанас Панайотов който плюе със страшна сила всичко българско и родно, но забележете – от братска Испания. Ааааре, стига от гении, които ни дават акъл! Елате ,бе баровци, излезте с нас на барикадите, поживейте малко в мизерията и тогава ни учете кого и как да избираме.

  • Homoerect says:

   Благодаря за оценката, Тракиец! Ще се старая да постигна още по-високи успехи в бойната и политическа подготовка! 🙂

   • Homo faber says:

    Те, успехите МУ, Тракиец в бойната и политическа подготовка си имат канава…:), не случайно споменах вчера за старата школа, стъпила на яки фундаменти…;)! С малки изключения дето се бърка изкуството риторика, с даване на отговори, такива каквито трябва да се дават, според зависи… 😉
    Но, това си е също изкуство…. :)!!!

    • Homoerect says:

     Благодаря и на теб, Фабер! Ако не се лъжа, това също беше похвала… 🙂

     • Homo faber says:

      Моля, моля Еректусе… 🙂 Изкуство е да има човек дар слово, но също не по-маловажно е да разчиташ казаното….

     • Homoerect says:

      Фабер, забелязвам и у теб определен напредък. Имаш данни и от тебе да излезе дипломат!

 2. Тракиец says:

  Нямах предвид тази статия а интервюто на А.Панайотов, но на линка това излиза.

 3. Тракиец says:

  Братко Амане, какво ти е мнението за Афера като сайт и по-конкретно за неговата създателка Веселина Томова? Все пак ти е градска, аааааа градският фолклор не е за подценяване.

  • От време на време го чета. Има и интересни материали, но В. Томова е обсебена от няколко теми/личности и когато “захапе” по тях става страшно. Едната от “темите” – Кирил Йорданов 🙂 вече отпадна.

   • Тракиец says:

    Благодаря ти, Амане. Коментарите и на варненска тематика избягвам, защото напълно споделям мнението ти, а и няма как да разбера дали е права. Действително, като всяка жена силно обича и мрази, но има и точни попадения. Например, почти във всичко споделям мнението и за Цветлин Йовчев, когото познавам лично.

    • Homoerect says:

     “Силно да любят и мразят” – това не беше ли от “На прощаване”?
     Щом си приятел с Ц. Йовчев, ще започна да ти се подмазвам. 🙂 Имам един проблем с полицията, за който утре ще разбереш…

 4. Тракиец says:

  Като слезеш с мишката малко по-надолу в Афера излиза точно интервюто на А.Панайотов. Приятно четене. Виж обаче и коментариите под него.

 5. Рекламата за саламите “Народен” явно върши работа. 🙂
  Честно казано съдбата на Г. Марков и подобните му никога не ме е интересувала особено. Вчера си помислих, а да не би шумотевицата около него да е по-скоро, за да се намери някакво “знаме” за измислената ни опозиция от още по-измислени дисиденти. Защото чехите си имат техния Хавел, а преди това Ян Палах, поляците – Лех Валенса, унгарците – въстанието от 1956 г., а ние – …… Т.нар. “д-р” от Веселиново очевадно е по-подходящ за дружески шарж, нежели за пряпорец, д-р Петър Дертлиев се усети овреме що е то “българско дисидентство” през 1990 г. и има ли почва у нас и се оттегли встрани, а друг май нямаше.
  Що се отнася до “разследващия журналист” Христо Христов ще си позволя само да цитирам генек от вчера и мисля, че е достатъчно – “…Що се отнася до приказките на някакъв джурналяга – ами изкарва си хляба човека, набарал златна жила и балами, що да не експлоатира идеята?…”. Мен лично, винаги като видя този образ на малкия екран с псевдомускетарската му визия, първо ме избива на смях, а после се замислям какви ли комплекси го мъчат.

  • Homoerect says:

   Братко Аман, виждам, че внимателно четеш и препрочиташ моите скрижали… 🙂 Имам предвид и за рекламата, която съм заимствал за салама. Иначе, направо сме си плюли един друг в устата! Само не знам – ти ли копираш от мен или аз от теб… 🙂
   Както знаеш, темата за Г.М. не аз я повдигнах, но добре се получи за да разберем кой какво мисли.

 6. Тракиец says:

  А бе, стига с тая дипломация, че от нея сме на този хал! ББ спечели изборите през 2009 точно с липсата на дипломация и казваше това, което искаха да чуят хората. Лошото е, че само го казваше и нищо не направи. Станишката като е дипломатичен какво……… ? Не харесвам дипломатите. Право, куме в очите и бой по манерката. Това е животът!!!

  • Homoerect says:

   Тракиец, чудя се как по-дипломатично да ти го кажа, че не си прав… Дипломацията е измислена от умните хора, а на простак всеки може да се прави.

 7. Тракиец says:

  Благодаря, за което! Предизвиках те за да чуя мнението ти въпреки, че предварително ми беше известно.По-голямата част от аудиторията ще те подкрепят, но всеки вътре в сърцето си знае, че и аз съм прав. Ти самият е твърде съмнително да се каже, че винаги си дипломатичен, ноооооо, човек е това което е. Изводът е: “Бъдете себе си”, а според случая и интересите си всеки е дипломатичен когато трябва. Лошото е когато си го налагаш като маска, а не е в същността ти. Тогава вдигаш кръвно.

  • Homoerect says:

   Тука си прав, Тракиец! Признавам си, че не винаги съм дипломатичен, но си го позволявам единствено към приятели, за които съм твърдо убеден, че няма да ми се разсърдят, защото го правя без злоба и без лоши чувства. Ти, нали не ми се сърдиш, че понякога и с черен хумор съм те заливал? Нали не бъркам, че си ми приятел? 🙂

 8. Тракиец says:

  Приятел до гроб! Нооооо… и не прекалявай!

  • Homoerect says:

   Тракиец, как предпочиташ – да поддържаме формални отношения или да бъдем истински приятели? Знаеш, че имам остър език, но ако се съобразявам с мнението на всеки един, все едно да си сложа катинар на устата. Държа да отбележа, че съм ти безкрайно благодарен за всички добрини, които си ми сторил и те ценя. Нека да го знае цялата тепавичарска общност!
   П.П. отдавна ме заплашваш, че ще ми дойдеш на гости у наше село и все го отлагаш… Когато седнем под асмата или на място по твой избор, ще се разговорим и ще си изясним отношенията. А пък има и работа за две или повече силни мъжки ръце. 🙂

   • Тракиец says:

    Омбре и аз те обичам. Няма нищо по-силно от мъжката любов. Очаквам конкретна покана с дата и час, защото трябва да организирам присъствието на поне още двама “ловци”.

    • Homoerect says:

     Сакън, ще ни излезе име! Ще се договорим за подробностите… а вие да не забравите да донесете някой ловен трофей (без рога – има кой да ми ги слага). 🙂

 9. Тракиец says:

  Изпращам ви линк към още една статия, която е удар точно в средата на десятката!!!
  http://afera.bg/razsledvania/49632.html

 10. Тракиец says:

  И още нещо, за което нямам достатъчно квалификация за да дам оценка. Който се чувства компетентен или има някакво мнение, моля да драсне два реда.
  http://afera.bg/mishena/49656.html

 11. Homo faber says:

  Бе, кво се праите на Ромео и Жулиета, само че облечени в боксерки…!!! 🙂
  Я, седайте под асмата и докато една каса с лозова не унищожите, да не ставате… :)!!!

  • Homoerect says:

   Абе, и аз това викам, ама той не та не… 🙂

  • Homo faber says:

   А, относно статията, Тракиец, то си е много просто, писал съм го тука на твоя приятел: “Парица е царица” и “Парата прави фукарата”.
   Това е нашата действителност, всичко друго е шум и прахоляк… :)!!!

 12. Тракиец says:

  Прав си, Фабере! Няма вечни врагове и приятели.

  • Homoerect says:

   Народите нямат постоянни приятели или врагове. Имат постоянни интереси.

   Лорд Palmerston, 1784-1865, британски министър-председател” Така звучи по-авторитетно… 🙂

 13. Тракиец says:

  Нарочно не го довърших за да можеш да се изявиш, “дипломате”. Нали си го изтипосал в един от предишните си постинги. Можех да го препиша от там, ама нека да изглеждам проЗд!!!
  Доколкото знам и съм чел, тази велика глупост не е негова, а е използвана още от братята римляни, а те от къде са я откраднали не знам. Иначе звучи правдоподобно и дипломатично някак си. Точно в духа на англосаксонската дипломация /с огън и меч/, ама казано меко разбииш, за да не обидят хората, нали така?!!

  • Homoerect says:

   Поставяш ме в много затруднено положение – дали да ти отговоря хапливо като на приятел или деликатно да си премълча като дипломат…

   • Homoerect says:

    След дълги размисли, реших да ти дам един полу приятелски, полу дипломатичен отговор:
    Тази сентенция не е велика глупост, а кристално чиста и ясна прагматична политика! Ще ти дам един проЗд пример – преди Болен Сидеров беше приятел с ББ, е сега е приятел със Станишката. И още един – в момента Гърция се управлява от две постоянно враждуващи партии (НД и ПАСОК). Едните като представители на консервативната десница, а другите като представители на новата левица. Макар че лидерите им са от един дол дренки… Въпрос на тайни договорки.

    • aman11be says:

     Откъде тръгнАхме, докъде стигнАхте…… Аферим! 🙂
     За малко да ти кажа с кого е приятел Болен, ама да не изпростяваме дотам и да скандализираме някого.

     • Homoerect says:

      Братко, я ми кажи с малко по-прости думи, че нещо съм неадекватен… Много държа да разбера с кого е приятелка Болен.

     • aman11be says:

      Друг път, под асмата, на ухо. 🙂

     • Homoerect says:

      Покани и твоята съгражданка, ще бъде още по-забавно!

 14. Homo faber says:

  И ко така, ако перефразираме песента… “Всичко е пари, приятели… ;)!

  • Homoerect says:

   Не така, Фабер! Пари-стока-пари прим! Не си чел достатъчно задълбочено трудовете на другаря Карл Маркс! 🙂

   • Homo faber says:

    Така е било, Еректусе, много добре съм го чел и конспекти съм правил… :), сега е ПАРИ-ДАЛАВЕРА-ПАРИ ПРИМ !!!

 15. aman11be says:

  Коя от всичките? 🙂

  • Homoerect says:

   Най-готината!
   Според древногръцката митология всички злини произлизат от ябълката на раздора с надпис: “На най-хубавата”, която Ерида на сватбата на Тетида и Пелей, подхвърлила на трите богини – Афродита, Атина и Хера, и която златна ябълка била откъсната от градините на Хесперидите.
   Именно този надпис станал повод за гибелното съперничество помежду им, а впоследствие и за Троянската война, тъй като всяка от тях смятала, че тя е най-прекрасната.

 16. aman11be says:

  Добър отговор! Старото си е старо…. 🙂

 17. aman11be says:

  Музикално-публицистичен/коментарен. Очаквам утре Кисса да се включи на високи обороти, както обеща.

 18. Homo faber says:

  Знаем кой си каза, че искал да става честен частник, а после… :)!

  • Homoerect says:

   Никога не съм крил този факт, Фабер! Между другото, в твоето досие имам все още доста бели полета… Знам, че си завършил Техникума по механотехника, специалност “Леярство”, след това си се прехвърлил в Духовната академия, след това за известно време си бил артелчик (няма да те издавам къде), после си бил в Отряд за бързо реагиране, а сега какъв си? Кой си ти, д-р Фабер?

   • Homo faber says:

    Никой не казва, че си крил факта/фактите, Еректусе! Много забавихте отговора си, явно криете дълбоко в зимника архивите си, драги ми Емил Бо, пардон д-р Хомо Еректус /няма да издавам, какви са тези твои архиви/. Знам че си завършил Техникума по хлебна промишленост и сладкарство, специалност “Торти”, след това сладкар “уж” в посолството ни в Париж, а после съвременен клефт в Разбойническо-реститутската революция!
    Кой сте вие д-р Еректус?!

    • Homo faber says:

     Не разбра, че тука у нашенско с честност, не става Еректус, нещо може би нощта си е казала думатаи затова не схватяш…:)!

     • Homoerect says:

      Такъв съм си – бавно схватям, но веднъж зацепя ли, грешка нямам!

    • Homoerect says:

     Забавих отговора си, защото и Тракиецът е на линия и на него отговарям. Същият любезно ми предостави личното си досие, така че ми спести грижата да го архивирам. За мен си се добрал до най-секретната информация, за което шапка ти свалям. Но не ме карай и аз да пускам хрътките по следите ти. Не е ли по-добре да свалим картите? 🙂

     • Homo faber says:

      След, като сваляме картите, сваляме плащовете и кинжалите, тоже…..:)?

     • Homoerect says:

      Такава ли била работата? Значи и кинжал носиш под плаща, а аз те мислех за добронамерено настроен към мен…

   • Homo faber says:

    Какво, значи …”твоето досие”…., значи не черги и килими и прочие…. :)не материални неща събираш, а събираш камари от досиета, а …. :)???

    • Homoerect says:

     Естествено – всеки икономист ще ти го каже! Информацията е най-скъпата стока и най-компактна и лесно преносима. Минава през всякакви граници и прегради без да бъде забелязана.

     • Homo faber says:

      Информацията, която си пренасяш в архивите, не е икономистична само, май… ;)?

     • Homoerect says:

      Требе да има богат асортимент – за всеки клиент по нещо…

 19. Тракиец says:

  Троянската война не е била заради хубавата Еленка, а за това кой да контролира/взема таксата за преминаване през прохода Дарданели. Много искам Кисса да е красива като хубавата Елена. Очаквам фото в пълен ръст и по възможност монокини. Може и трикини / шапка,очила и плавници/. Иначе е умна, много умна бих казал. Учудващо за жена. Навярно е естествена брюнетка. Фактът, че е от морето и то от Варна /може би най-красивите жени в БГ/ я издига много в моите очи. Очаквам с нетърпение утрешното включване.

  • Homoerect says:

   Тракиец, къде си ги чел тези исторически данни за Троянската война? Да не би да си се объркал с град Троян?
   Току виж, Кисса изпълнила твоите скромни желания… 🙂

 20. Тракиец says:

  В “Истината за Българската история” към която многократно съм ти давал линкове. Нямам желания към Кисса, а очакване да обори нашите виждания по основната тема. Очаквах да се запознаем като дойде в Бг, но за сега нямам индикация. Ако можеш съдействай ми.

  • Homoerect says:

   Кво общо може да има българската история с Троянската война?
   Доколкото разбирам, искаш от мен да стана медиатор между теб и Кисса. Само такъв по тънката част не съм бил, но като всеки дипломат в кавички, ще пробвам…

 21. Тракиец says:

  За последен път разяснявам и ти пожелавам лека нощ. Българите са траки, а троянската война е била между две враждуващи тракийски групировки. Ахил е мирмидонец, а от тях произлизат българите. Не очаквам да повярваш, а и не желая да влизам в спор. Вярвай си в каквото искаш, но ме остави и аз да правя това. Като ме поканиш на гости с конкретна дата и час, ще го разискваме под лозата. Осигурявам само моето и на останалите ловци присъствие, останалото, включая и рогата, са от теб. Още веднъж лека нощ. Подготвям се за утрешният двубой по темата.

  • Homoerect says:

   Много надълбоко заора, но и аз няма да влизам в спор с теб.
   Желая и на теб лека нощ и добре да се подготвиш за диспута утре с Кисса!
   П.П. за рогата требе да се обърнеш към буля Хомовица!

 22. Homo faber says:

  Друго е оръжието, друже Еректусе… 🙂

 23. Тракиец says:

  Яяяяяяя приберете шпагите! Много надълбоко заорахте братлета. Шашки долу! И без това много врагове се навъдиха наоследък, та и ние да се избиваме помежду си.

 24. генек says:

  За троянската война виж Лайош Мещерхази, “Загадката на Прометей”.

 25. генек says:

  Троянската – голямо Т.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s