За “ромския въпрос” във Франция и поуките от него

То, ако чакам някой от вас да ме подсети какво съм казал, може да настъпи и второто пришествие. Добре че склерозата все още не ми е дошла на гости и имам услужлива памет като на младенец. Ето защо, сядам най-прилежно като ученик, за да изразя своята point of view (май така се пишеше на френски). Ще разработя няколко тезиси, които да послужат на всеки сегашен и бъдещ стажант-адвокат по международно публично и международно частно право. Разбира се, ваша воля е дали да включите и други аргументи в подкрепа на тезата ми. Няма да ви се сърдя, ако не го направите.

Франция е страната, която е родила много велики личности, чиито мисли и до ден днешен владеят сърцата, умовете и душите на прогресивната част от човечеството. Ще посоча само няколко имена… достатъчно е да надникнем в историята и да си спомним за Жана Д’Арк, Максимилиан дьо Робеспиер, Жан-Пол Марат, Франсоа-Мари Аруе,  известен с псевдонима си Волтер, Виктор Юго и Жан-Батист Молиер,  за Парижката комуна и крилатата фраза “Свобода, равенство, братство” произнесена за първи път по време на  Великата френска революция. От края на ΧΙΧ век е официален девиз на Франция (Liberté, égalité, fraternité).

И в тая връзка искам да попитам: къде отидоха всички добри помисли и намерения на днешните френски управници, като наследници на идеите на хуманизма и справедливостта? Нека не забравяме с какво  е постлан пътя към ада. Друг е въпросът, че страна, която с огън и меч е  завладявала чужди територии и народи, не може да претендира да бъде флагман на демокрацията. Не съм чел дори един Наполеон Бонапарт да е предприемал кръстоносен поход срещу циганите!

Седнали сега да ми хленчат за наплива от ромски “туристи” в страната им. Това е все едно д-р Гилотен да се оплаква, че му отнемат оръдието на труда. А къде бяхте, когато приемахте Хартата за новия Европейски дом, където са записани правата на всички граждани за свободно движение на стоки, услуги, капитали и хора? Тогава ви беше удобно, защото с приемането на новите страни-членки на ЕС се откриха нови възможности за експанзия на международните пазари и продължава да е така. Само че – искате да е от вас към нас, но не и обратното. Не може хем да кусате от меда, хем да не искате жилото на пчелите!

Това ако не е отстъпление, направо казано – анулиране на приетите от вас принципи, здраве му кажи! Или ще си играем ad hoc (според случая)? Неее, братя мили, не става така! Щом вие не може да интегрирате циганското население във вашата държава с утвърдена демокрация и прокламирана защита на правата и свободите на всеки един гражданин, защо ни връщате ромите? Нали и те са хора? С какво България и Румъния ще осигурят по-добър жизнен статус на това население, произхождащо от тези страни? Ако пък толкова сте петимни, дайте ни 100 млрд. евро (по-малко, отколкото дадохте за спасяването на гръцката икономика) и елате ни вижте! За да няма корупция и злоупотреби, нека ваши представители да разпределят помощите, с единственото задължение да отчитат извършените разходи пред българския парламент.

Но да се върнем отново към близкото минало. Кой построи социализма във Франция? Отговорът е прост – емигрантите от задморските територии на бившите колониални страни. И до ден днешен същите се трудят като черноработници в сферата на чистотата, транспорта и все по-често в полицията и жандармерията. Големите градове се напълниха с разноцветно население, което се отрази крайно неблагоприятно върху урбанизацията и предизвика лавинообразно маса проблеми, не на последно място и такива свързани с криминалната обстановка. Усетиха се франсетата, ама малко късничко… Отначало решиха да дават някакви поощрителни премии за доброволното репатриране на това население, а сетне им се досвидя и отразяха това перо в бюджета. Така се надяват да спрат повторното завръщане на вече изгонените от страната.

И кво ся? Айде, юруш – обратно в маймунарника! Да, ама не – ние ги образовахме и възпитавахме цели 45 години, а вие искате да ни ги  върнете изхайлазени и с намалено поведение. Първо требе да ни питате дали си ги искаме обратно, пък тогава да решавате от наше име. То много лесно така – всичко, което не ви харесва да го изпращате по живо здраво обратно в страната по произхождение. Поне да бяхте ни признали статут на заден двор на Европа, пак щяхме да сме ви благодарни. Буля Хомовица отглежда в задния ни двор чудесен арпаджик, компири  и кукуруз! Така че – не го смятам за обидно. По-важното е  вие с какво съдържание ще го изпълните. Комай не това ви е целта, а да ни превърнете в гетото на Европа!

Господа управляващи социалисти във Франция, спазвайте европейските правни норми (acquis communautaires), които сами си измислихте,  да бъдат валидни за всички, а не само вас да облагодетелстват. Не позволявайте вашите национални герои да се обръщат в гробовете си от срам заради вашите действия. Ако сте тръгнали по пътя на Жан-Мари Льо Пен и неговата щерка Марин, далече няма да стигнете!

Апропо, има една книга на Сан Антонио “История на Франция”, която въобще не ви препоръчвам… Ако много настоявате, отворете читанката, но ви предупреждавам, че отговорността е изцяло лично ваша…

В заключение, искам да ви кажа съвсем ачик – престанете да ни правите на глупаци и да проявявате трогателна демагогско-лицемерна загриженост за ромското население у нас! Вече не ни минават тези ваши изтъркани номера! Прибирайте си „Mr. Bricolage”, „Carrefour” и всичките Троянски коне и да приключваме комедията. Съсипахте ни промишлеността и селското стопанство и още искате да грабите! Все някак си ще се справим и без вас!

Vive la France! Vive la Revolution!

П.П. Преди да допиша последните редове от филипиките си, попаднах на статията „Франция призова България и Румъния да си приберат ромите“. Заслужава си да я прочетете. Особено някои от коментарите под нея. Генек вече се е разписал. Остава и вие да направите същото – тук в тепавицата… И все пак, да направя едно сериозно разграничение – уважавам френския народ и му съчувствам, защото и той е подложен на жестока експлоатация от „своите” капиталисти. Ако някой реши да ми опонира, че няма нищо против да го експлоатират срещу 3 000 евро месечно, друг път ще му отговоря.

Мисля, че с вашето търпение да прочетете докрай туй що не гасне, заслужавате да чуете една популярна френска балада:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света, Политика и социология, У нас and tagged . Bookmark the permalink.

33 Responses to За “ромския въпрос” във Франция и поуките от него

 1. Тракиец says:

  Браво, Омбре! Много актуално. Напълно подкрепям мнението ти. Интересно ми е дали по тази тема има дебат във Франция и какво е мнението на обикновения французин, а не на официалните власти.

  • Homoerect says:

   Мерси, Тракиец! 🙂 Дебат в другите страни-членки на ЕС е силно казано, но разните социологически проучвания сочат, че народът е ЗА влизането ни в Шенген.

 2. Homo faber says:

  Добре, отлично! Ще ти нося… писалката лично /ако направим перифразиране, Еректусе/!
  Вчера ми пишеш, да ти стана адвокатин… :)!
  Нема защо, друже, всички люде, де що имат малко повечко мозък и се интересуват от това и онова, от жизнь наша, ще те подкрепят!!!
  Истината е проста и пак ще се повторя “Парица е царица”, “Интереса, клати феса”, това е истината, другото е прах, мъгла, финтифлюшки и друго каквото се сетиш/те… :)!!!

  • Homoerect says:

   Фабер, знаех си, че така ще ми отговориш! На тебе може да се разчита. Дано и други го осъзнаят и кажем на франсетата едно мощно “Но парсаран!”. Между другото, циганите нямат националност, или ако трябва да бъдем съвсем точни, родината им е Индия. Тоест – те са толкова неканени пришълци във Франция, колкото и у нас!

   • Homo faber says:

    Това е проблемът, Еректусе – не само на франсетата, но и у нас да се ока… постоянно…:)!!!

    • Homoerect says:

     Фабер, с дружни сили ще го решим това проблемче… 🙂

     • Homo faber says:

      Засега историята не е показала, че сме готови. Кой знае, може и да стане…!
      Панта рей, Еректусе!!!

     • Homoerect says:

      Бъдещето ще го покаже, не историята!

 3. Добро утро! След писмото до Хюсеин, от когото още май не си получил отговор, сега обръщение към френския “социалист”. Навремето нашите социалисти/комунисти ни учеха, че интернационализмът е вся и все, и е далеч по-важен за социалиста/комуниста, разбирай гражданина на съответната страна, от патриотизма и национализма. Тоя беше първият, който полегна на Обама по въпроса за Сирия, а сега не проявява никакъв интернационализъм. Кой социализъм е правилният/истинският тогава? 🙂
  След като прочетох някои неща, не бих сложил Робеспиер и Марат редом с Волтер, Молиер и Жана д’Арк. Може би след 200 години историците ще имат подобни проблеми и с ББ и Волен. 🙂
  Тракиец, извинявам се, че се намесвам, но едва ли френският народ е много по-различен от българския, т.е. колкото на нас ни пука кога хърватите примерно ще влязат в Шенген, сигурно толкова и на франсетата им пука за нас. И правилно.

  • Homoerect says:

   Аман, както винаги си толкова прецизен в изказа си, че дори и да искам, няма как да те опровергая… 🙂

  • Homo faber says:

   Те влязоха веке хърватите в ЕС, друже Абан бе! Прочетох, че даже и опънали по този случай траурни знамена… ;)!!!

   • Homoerect says:

    Фабер, прочете ли какво съм написал на Аман бей? И на мен ми направи впечатление, но дипломатично си замълчах. Не биваше да ме опровергаваш… 🙂

    • Homo faber says:

     Еректусе, нищо лошо не съм казал и не към те опровергавал, просто допълвам….:)!!!

     • Homo faber says:

      Останалото Еректусе, са твои фантазии…знаем, че летиш с Росинант… постоянно…:)!

     • Homoerect says:

      Правиш си устата да ти пусна Росинант под наем ли?

     • Homoerect says:

      И аз нищо лошо не съм казал… 🙂

    • А вие двамата прочетохте ли КАКВО съм написал? И ние сме от 01.01.2007 в ЕС, ама Шенген – през сварен макарон. 🙂

     • Homoerect says:

      Я пак да прогледна какво си написал… 🙂

     • Homo faber says:

      И за хърватите е същото, друже, ама многоооооооооо по-късно……:)!!!

 4. генек says:

  Дребен намек за хуманизма на французите и останалите западноевропейци. Сетете се за “Куентин Дъруърд”. Факт е, че циганите са избивани на Запад усилено. Дори не броя Хитлерова Германия.
  Нейде през ХVIII век в Холандия е убит последният циганин. Франция и Испания свършват тая работа по-рано, за Англия, Германия, Италия да не говорим.
  Избивали са наред…За да могат сега да ни дават акъл как да “интегрираме” циганите.
  През 80-те години на ХХ век имаше голям скандал в Норвегия. Просто кастрираха циганките по химически път. И затова сега там имат около 2 000 останали…И не щат други!
  Но нас ни набиват в главите какви трябва да сме хуманисти и жертвоготовни…балами…

  • Homoerect says:

   Благодаря, Генек! Нарочно не споменех тези исторически данни, за да го направиш по-образно и емоционално от мен… 🙂

 5. Homo faber says:

  Всеки си има своя Росинант, по-добър или по малко-добър….

 6. Кисса says:

  Приемете моите най искрени извинения за внезапното ми изчезване. Затрупана съм с работа по пет едновременно движещи се проекта. Във връзка с единия до две седмици ще бъда в България. За капак ми изчезна дебитна, кредитна карти и ми се блокира онлайн банкирането, където имам като таван за преводи над 10000 евро (с електронен ключ, сменящ си кода всеки 30 секунди). Имах да правя един спешен превод в петък и така разбрах за случилото ми се. Карабинери, блокиране на карти, лично посещение в банката, където не съм била с години…всичко е ОК. Не съм жертва на хакерската атака. Вероятно е направен опит. За колегите си в Милано мога да вляза в огъня. Не са те. До Милано и обратно пътувам с високоскоростен влак – Freccia Rossa (300 км/час) – бизнес класа. Подозирам, че е станало във влака. Всички костюмирани, с от портативен до таблет/ай-фони и смартфони пред себе си, разсеяни…лесни за пребъркване. Дори от минаващите с колички усмихнати стюардеси, раздаващи напитки и закуски.

  За Георги Марков няма смисъл да ви говоря. Вие сте го окачили на дървото на позора. И не мисля, че ще успея да ви променя. Няма смисъл да губя време за превод на статията – който е заинтересован може да си я преведе сам ето от тук:
  http://diblas-udine.blogautore.repubblica.it/2013/03/25/scoperto-in-austria-il-killer-dellombrello/
  Агент Пикадили е открит в Австрия, статията е от 25 март т.г. Бил е на заплата в Държавна Сигурност от 1979 година. Направено е искане да бъде екстрадиран и съден в Италия за убийството на Георги Марков, на което е извършител. Кой е поръчител? Който го е водел на заплата, разбира се.
  Аман-е, познавам сайта на движението за Алтернатива на статуквото. Нямат лидер. На Гриллините освен Беппе Грилло, който е само формален лидер, дори не поиска да стане депутат, има още една многоуважавана личност, водач на мозъчния тръст на движението – наричат го гуру-то на движението – Джанроберто Казаледжо:
  http://it.wikipedia.org/wiki/Gianroberto_Casaleggio

  По циганския въпрос имам специално мнение. Никога не поставям етнос, нация, приятели, неприятели, роднини, големи групи от хора – под един знаменател.

  Завършвам с “оригиналното” – никой не е идеален, никой не е съвършен. Георги Марков също. Но за разлика от нас е реагирал. Не го наричайте курвар, покерджия, изменник.
  П.П. Омбре, цитираното от теб, неетично извадено от контекста, се отнася все пак за тъста на Марков – преди да му е шеф, му е тъст, все пак.

  • Homoerect says:

   Кисса, знаех си, че имаш сериозно основание да отсъстваш тези няколко дни от тепавицата. Съжалявам за случилото ти се! Подобно нещо, макар и с по-малко щети се случи и на щерката ми. За мен дискусията на тема Г.М. е приключена. Нека всеки остане на своето мнение. Подготвил съм за теб една изненада. Влез отново в тепавицата след 5 мин. и ще видиш… 🙂

   • Кисса says:

    Ах Омбре, Омбре, или си влюбен, или ? Писах, че не съм жертва на хакерската атака. Нямам никакви щети. Или са били слаби като хакери, или защитата на банката е много силна. Само излишни вълнения и губене на време. Съжалявам за щетите на щерката.

  • aman11be says:

   Съжалявам за случилото се. Добре, че се е разминало само с малко нерви.
   Що се отнася до Г. Марков – опитай, не се отказвай толкова бързо. Все пак тук е място за обмяна на мнения. Пък и темата беше подадена от теб. Много интересно пък Италия от какъв зор ще иска да съди въпросния агент “Пикадили” за убийството на Г. Марков – нито е извършено на нейна територия, нито е срещу неин гражданин, нито е от неин гражданин. Големи ентусиасти са май тия италианци. Що се отнася до “…воденето на заплата…” даже и в най-долнопробните шпионски романи двойните/тройните и т.н. агенти не са изключение. Каква е гаранцията, че въпросният “Пикадили”, ако все пак е убийство и той е убиецът, не се е “водил на заплата” и на друго място? Ами ако включим в цялата тази каша и доказаните, както и предполагаемите агенти сред съвременните български политици, “водени на заплата” в някои демократични разузнавателни служби от двете страни на Голямата вода. Дали ще е много трудно да се напише документално “подплатен” сценарий за лошия “Пикадили”, който убил Г. Марков по поръчка на Т.Ж. Само питам, не пипам. 🙂 Мисля повечето от нас видяха на какво е способна такава служба при атентата срещу папата. Нищо лично, хората си вършат работата. Или навлизам в теория на конспирацията?
   Казваш Г. Марков бил реагирал. Как е реагирал, Кисса? Като си е взел шапката и е драснал за Италия “на следващия ден” (според текста в Уикито). Младежите може и да приемат това от раз за чиста монета, но я ми кажи ти по спомени от “онова” време кой имаше постоянно подръка задграничен паспорт с валидна изходна (тогава имаше и такива) виза, за да може да тръгне за Италия в знак на протест още на следващия ден? Искаш ли джокер или и сама можеш да отговориш?
   Сега за ДРД “Идея за България”. Движението, доколкото прочетох, си има председател на УС, т.е. ръководител, който е и ръководител на идеологическото ядро, т.е. идеолог или “гуру” по твоята терминология. Две в едно. Казва се Дора Апостолова.

   • Homoerect says:

    Братски привет, Амане! Днес чух по радиото или по тивито за някакъв съдебен процес за изнасилване, който се е проточил вече 3 години…
    Та затова смятам, че ние с една приятелска дискусия няма да решим казуса. До този момент, няма от нито един прокурор, който да е изготвил обвинителен акт за извършено убийство от неизвестен извършител, което показва, че има доста неизяснени и съмнителни обстоятелства. Направих си труда с помощта на Гугъл да преведа препоръчаната статия от Кисса. Мисля че схванах основния замисъл на автора на статията, но не видях в нея нищо сензационно и някакви неоспорими доказателства. Просто едно журналистическо мнение, при това леко тенденциозно. Мога още дълго да продължа да привеждам аргументи, но съм седнал в неудобна поза…

    • aman11be says:

     Ние казуса няма да го решим, но поне да не ни вземат за такива баламурници. Да не говорим, че от този “случай” май се интересуват само няколко човека в България и някои членове на семейството му. Иначе т.нар. “официални институции” на запад от Драгоман го вадят от нафталина, когато трябва да ни натрият носа за Шенген примерно или за нещо подобно.

     • Homoerect says:

      Аз затова казах на Кисса да приключим спора. Явно нито тя ще отстъпи, нито ние ще повярваме на нейните аргументи.

 7. Homoerect says:

  Сори, нещо не се получава… пуснах есето преди повече от 10 мин., но явно сървърът на американците е претоварен. Моля те изчакай…

  • Кисса says:

   Хахах, претоварени са италианските сървъри, от петък на правителството му се клатят краката, подадоха си оставките всички министри от десницата в знак на протест срещу вдигането на ДДС с 1% от утре – става 22%. И в тази връзка всичко живо на борсите продава, купува, ври и кипи, абе мани мани.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s