Blackout*

blackout е  едно от значенията на английската дума – прекъсване на електроснабдяването в един град

Вчера, малко преди обяд, в „любимия” ми Люлинград, не къде да е, а точно в моя микрорайон имаше годишна техническа проверка-изпитание на съоръженията на „Гражданска защита”, при което мощни дрезгави високоговорители оповестяваха на населението да не се плаши, след това последва продължителен вой на сирените. Гореспоменатото ме наведе на мисълта да напиша настоящото есе.

Представете си как един прекрасен ден, поради едновременно възникване на авария в няколко електроцентрали в България, или поради изтичане експлоатационния срок на V и VI енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”, спира производството на електроенергия и настъпва пълен мрак над родината ни. Вече има създадени няколко холивудски филма на тази тематика, така че, да предположим, че и у нас се случи нещо подобно. Имаме всички предпоставки за реализиране на такъв сценарий, под вещата режисура на нашите любими политици. И така, ето какво ще се случи: 

 • Парламентът и Правителството  престават да функционират, защото и те като всяко едно домакинство се нуждаят от източник на енергия за захранване на компютрите и за осъществяване на комуникация, нужна за оперативното ръководство на страната;
 • Престават да функционират и другите държавни органи, в т.ч. и органите за национална сигурност и обществен ред;
 • Нараства неимоверно потокът от нелегални емигранти от съседните страни и положението става неконтролируемо;
 • Дежурните полицаи окупират най-близките кръчми и кафенета и необезпокоявани от никого, оформят грандиозни купони;
 • Когато котката отсъства, мишките танцуват. Извършват се масово обири, вендети и други престъпления, които няма как да бъдат разкрити. (Забранено ми е да казвам от кои етнически групи и съсловия са извършителите). Междувременно е извършен щурм на софийския затвор по подобие на превземането на Бастилията и излизат на свобода баш професионалистите;
 • Спира производството на основни храни и други продукти от първа необходимост. В страната се чувства остър дефицит на храна, вода и медикаменти;
 • Болниците престават да обслужват пациентите и много от тях завършват своя жизнен път в моргата. Подобрява се генетичният фонд на страната и се облекчава чувствително пенсионната система;
 • Най- щастлив е Гошо, който след запой с аркадаши, обърква номера на апартамента, в който живее и влиза в съседния, директно в спалнята на Пешо, който все още не се е прибрал у дома поради същите причини и заварва там жена му Трендафилка чисто гола. Тя също не може да го разпознае и се отдава на щур секс с него, изненадана само колко добър любовник е станал съпругът й.
 • И децата са щастливи – няма училище, няма домашни. Има само игри и забавления. Няма никакъв родителски контрол и наказания.

Само в американското посолство в Лозенец и в къщата на Омбрето у неговото село в Шоплука е светло. Защото е предвидил алтернативни източници на ток и не му дреме. И държи разните разбойници на разстояние от своя дом.

Блекаут вече се е случвал в няколко страни. На подобно събитие, в края на 80-те години в Атина станах и аз неволен свидетел в продължение на повече от 2 часа. Разстоянието от 3 км., което трябваше да измина с кола от центъра на града до точката, където отивах ми отне около 90 минути.

Смятате ли, че това не може да се случи и у нас, без да съм убеден, че представих в пълнота тази апокалиптична картина?

Бъдете винаги готови! Рапортите ще приемам само в писмен вид.

Следва едно музикално изпълнение, което се надявам да се хареса на някои от меломаните:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Икономика, Случи се…, У нас, It is not a Humor! and tagged . Bookmark the permalink.

45 Responses to Blackout*

 1. Homo faber says:

  Какви са тези мрачни мисли, какви са тези апокалиптични картини? Май пак си попаднал, Еректусе в сатурновата дупка, то и си личи напоследък… ;)!
  Тепавицата трябва да работи, затова монтираш в резиденцията си в Люлинград един велоергометър, с 4-6, там колкото сте души в резиденцията и въртите педалите и произвеждате ток, хем полезно, хем приятно… :)!
  Па после удари за мое и ваше здраве, едно арманяче, впрочем без едно може, ама с едно не може, така че… :)!!!

  • Homo faber says:

   Те ти нагледно ….;)

  • Homoerect says:

   Фабер, пак започваш с критиките…! Не стига, че рано сабахлем кака ти Хомовица ми три сол на главата, ами и ти й пригласяш. Какво да се прави – c’est la vie!
   Ако обичаш, замени думичката “педали” с някоя по-неутрална, че предизвикват у мен неприятни асоциации…
   Арманячето е вече дефицитна стока, в криза сме! 🙂

   • Homo faber says:

    Пак някой друг ти виновен, Еректусе… :)?
    Ми, кака ми сигурно се е надявала с удоволствие да си пийне сутрешното кафенце, приготвено от благоверния й съпруг, а той пак пред лаптопа… :)!
    А относно неприятната асоциация що предизвиква думичката педали, свидетели са всички тука, кой възторжено и вдъхновено пишеше, че прегръща и приема идеите на това движение що върти ли върти педалите към своето съвършенство… ;)!

    • Homoerect says:

     Фабер, допускаш сериозна грешка. Не отричам, че съм вдъхновен от идеите на гей-лесбианството, но го правя заради бизнес интереси и израстване в социалната йерархия, а не заради удоволствие…

 2. Братко, blackout не може ли да има само там, където токът по принцип не спира? Не вярвам в Люлинград, както и в много/всички други градове на милата ни Татковина да има постоянно ток години наред. Предполагам генек ще потвърди. 🙂

  • Homoerect says:

   Братко, задаваш ми труден въпрос…. Вероятно хамериканците са имали предвид внезапното спиране на тока за по-продължително време без предизвестие на по-широки територии.

 3. Тракиец says:

  Е, а па язе сум си откраднал едно ведро ток и то ще ми стигне за неделю. Който нема, да ми доде на гости. Кво става, ке посрещаме ли италианката???

  • Homoerect says:

   Тракиец, друг път като краднеш ток, крадни 2 ведра – едното за мен!
   Италианката ке я посрещаме, ако даде иширет. Да знам кога буля Хомовица да замеси погачата…

  • Homoerect says:

   Благодаря, четох го, но не виждам кое му е смешното… Като прибавим загубата на време и по другите места за обслужване на българския потребител, картината става още по-мрачна.

 4. Тракиец says:

  Ееееее, тогава надявам се поне това да ти повиши настроението, а може бииииии и ха-ха ерекцията!!!
  https://www.unikalno.net/09/unikalna-tantsa-t-na-dupeto-gledaj-zada-lzhitelno-ne-e-za-izpuskane/

  • Homoerect says:

   Много съм ти благодарен за загрижеността, но нема нужда. Задръж си препоръките за себе си – аз порно клипове не гледам като тебе. При последното ми посещение при моята джипи, препоръча ми по 3 с.л. бром дневно за нормализиране на ерекцията…

 5. Тракиец says:

  Сори, ама това не е порно. Жената е облечена, а в някои географски ширини на това се казва танцово изкуство. Изпратено ми е от приятел като нещо уникално и то наистина е такова.

  • Homoerect says:

   Според законите на шериата – това че една жена е облечена съвсем не означава, че не е развратна… 🙂

 6. Homo faber says:

  Кой за какво си мисли… ха-ха-ха-хаааааа, това да не е вследствие препоръчания ти бром – 3 с. л. 🙂 ?

  • Homoerect says:

   Има ли мъж, който да не си мечтае за френска любов?! Въпросът е дали и партньорката го желае и как се прави… 🙂 🙂 🙂

 7. Кисса says:

  “Вероятно хамериканците са имали предвид внезапното спиране на тока за по-продължително време без предизвестие на по-широки територии.”

  Да уточним малко терминологията. Внезапно спиране на тока без предизвестие на по-широки територии НЕ МОЖЕ да се случи.
  Може да се случи прекъсване на електрозахранването поради:
  1. Излизане от синхрон на цялата енергийна система, поради внезапно отпадане на големи мощности, предизвикано от авария или некадърен диспечер – при рязък дисбаланс между производство и потребление…ерго няма как да бъде предизвестено.
  2. Форсмажорни бедствия, при които пак няма как да бъде предизвестено.

  В нормалните държави енергозахранването е непрекъсваемо по закон. Не може да се спира дори при неплащане. Намалява се мощността дистанционно, което не ти позволява да включиш нищо повече от хладилник, осветление и евентуално компютър и телевизор. Забравете нагревателни уреди, пералня, прахосмукачка, фурни и т.н. Мощността се възстановява в деня на плащане на фактурата. При профилактики/ремонти се осигурява алтернативно захранване на района.
  При, недай си боже, дори едноминутно прекъсване по вина на доставчика, на същия му се разгонва системата от неустойки, които се определят от съответните авторитетни органи и са много солени. При повторение – го лишават от лиценз. Прекъсванията се следят от всички софтуери за дистрибуиране и снабдяване с еленергия – авторитетните органи изискват ежемесечни сведения от всички дистрибутори и продавачи.

  При blackout по точка 1 – диспечера на енергийната система изгаря мигновено, защото има винаги предвидени резервни мощности за да не се разлюлее системата и излезе от синхрон – не се е справил да я балансира – изстива му мястото. Подобна авария се случи по време на един от конгресите на БКП в зала Универсиада – виновния диспечер, вместо да му извадят очи – му изписаха вежди – стана шеф на катедра ТВН(техника на високите напрежения) във тогавашния ВМЕИ Ленин.

  При blackout по точка 2 – няма да ви спасят никакви резервни генератори/UPS/вятърни/соларни/фотоволтаични и каквито и да са други алтернативни варианти.
  В този случай важи майтап-а от зачота по ОЗННС (ега ти тъпия изпит) – намятате се с бял чаршаф и се придвиждате бавно към най-близкото гробище, за да не се създава паника 🙂

  • Homoerect says:

   Кисса, както обикновено, ти си права! Идеята на есето ми не бе да обсъждам причините за настъпилото затъмнение, независимо дали са форсмажорни обстоятелства, природно бедствие или терористичен акт, а да насоча вниманието ви върху последиците от него.
   Благодаря за така изразеното от теб мнение. Беше ми полезно да науча тези подробности от чисто техническа гледна точка.

 8. Светла Павлова says:

  Не дай, Боже, някоя от тези прелести да те срещне в тъмното 🙂 !
  Проститутките в миналото – грях в черно-бяло

  • Homoerect says:

   Аз бягам много силно, Светле 🙂 За утре съм подготвил една статия, която също може да те заинтригува.
   P.S. By the way, разбра ли, че на Болен са му спретнали кюляфа? Не било точно така това, което описват за “скандала” в кръчмата “Белия лебед”.

   • Светла Павлова says:

    Хайде не ги защитавай! Напили ли са се? Напили са се. Хвърляли ли са тапите от бутилките? Хвърляли са. Предложили ли са да им сервират вода? Предложили са им. Сигурно и за пиянската простотия на Волен в самолета на “Луфтханса” му спретнаха кюляф?!

    • Homoerect says:

     Светле, с риск да засегна твоята чувствителна душа, комай четеш статиите като дявола Евангелието! Все още не е доказано какви са ги вършили атакистите в Брюксел, а ти вече ги осъди. Говорим за последната публикация в пресата, а не за случая в самолета на “Лухтханза”.
     Казвам всичко това с пълна антипатия към Болен, но истината ми е по-скъпа.

     • Светла Павлова says:

      Знам, знам, те всички български политици като им припари под задниците, започват да се оправдават с кюляфите. В конкретния случай – според една парламентарна атакистка това било Бойкова поръчка. Честно казано, изобщо не ми дреме поръчкова ли е информацията или не. Циркът, който разиграват, се пише на гърбините на избирателите им. Редно е те да мислят какво ги чака занапред.

     • Homoerect says:

      Първо трябва да се докаже дали е поръчкова информация или дезинформация. На родните джурналя, както ги нарича нашият общ приятел Генек, изобщо не може да се вярва.

 9. Тракиец says:

  Светле, те толкова водка не мога да изпия, за да бъда с поне една от тях. Наздраве, Омбре и не бъркай порното с еротиката, Еректусе!!!

 10. Homoerect says:

  Светле, понеже още не ми е минал ядът заради случката с моята щерка, та се сетих какво би станало ако публикуват актуални снимки на таксиметрови шофьори у нас. Би представлявало любопитна гледка да видим физиономии на облечени спортно, с овехтели анцузи от „Капалъ чарши”, брадясали, отдавна немити, а сигурно ухаещи на пот и чесън – същински бандити.

  • Светла Павлова says:

   Ами не би било зле да ги изтипосат някъде за пример и назидание.

 11. Кисса says:

  Няма нищо общо с темата, но ми се ще да внеса малко ведрина в дискусията:

  • Homoerect says:

   То, вярно, че се отклонихме много от централната тема, ама нали тепавицата е free zone, всеки има право да пише и коментира каквото си иска…
   Благодаря за видеото!

 12. Тракиец says:

  В резултат на откритото писмо на Омбре до френският президент и нашите коментари, последва незабавна реакция, изразяваща се в следното:
  Оланд сложи край на скандала с ромите

  • Homoerect says:

   Да видиш, Тракиец, че и аз правя нещо за защита на доброто име на България. 🙂 А не само да ни обвиняват, че си мълчим като овце…

  • Кисса says:

   Тракиец писатель, не читатель 🙂 🙂 🙂 :

   “Валс заяви, че предвидените решения за интеграция на ромите във Франция “може да се отнасят само за няколко семейства” и че “ромите трябва да се върнат в страната си и да се интегрират там”, имайки предвид по-специално България и Румъния.”

   • Homoerect says:

    Кисса, знаем ги франсетата – гледат да се измъкнат като мокра връв!
    Ако беше пуснала и някой клип с италиански валс, цена нямаше да имаш… 🙂
    П.П. Премиерът Жан-Марк Еро заяви във вторник, че интеграцията на ромите е възможна, стига да спазват законите на Франция, предаде агенция Франс прес. Еро отбеляза пред депутати, че “няма причина да се изостря темата” след изказване на вътрешния министър Манюел Валс, породило смут сред левицата.

    • Кисса says:

     Омбре, талянците играят tarantella, гледай ги внимателно в краката и ми кажи не сали досущ като стъпките на ръченицата? После не били българите в основата на цивилизацията 🙂

     • Homoerect says:

      Аз исках валс заради името на министъра на вътрешните работи на Франция.
      Сега ще трябва да те помоля за една нашенска ръченица 🙂

   • Тракиец says:

    Видох го, видооооох, ама фактът, че все пак е имало дебат не е маловажен. Разбира се, че ще се опитат да го извъртят, но Омбре ги следи и отново ще сигнализира когото трябва. Нали така???

 13. Кисса says:

  Сега затварям кепенците на бараката и се прибирам у наше село. 18 км ме чакат. Пеша 🙂
  А от дОма, пАри да ми даваш, не сядам пред PC.
  Хубава вечер на всички тепавичари и тепавичарки.
  Ръченицата предлагам да ти я изиграе Дамата с кученцето.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s