Тема за размисъл

Предназначена е само за хора, които разсъждават със собствените си глави, а не повтарят като папагали заучени фрази. Или, защото някой „авторитет” така бил казал…

Разполагам с n на брой нещатни сътрудници на доброволни начала, които от време на време ми подават някоя интересна идея, която би могла да предизвика публична дискусия. Преди да ви дам достъп до материала, който ме заинтригува, бих желал да направя следните уговорки:

–         Никога не съм одобрявал социализма у нас във вида, в който е съществувал, но съм го смятал за по-прогресивен от капиталистическия модел. Един от най-важните аргументи в полза на тази теза е липсата на експлоатация на човек от  човека. Когато държавата те експлоатира срещу мизерно възнаграждение – това е друго, тъй като остава нещо и за обществото;

–         Капиталистическият начин на производство е наситен с достатъчно примери за своята антихуманна същност и едва ли е необходимо да ги изброявам. Достатъчно е да видим, че в основата на всички съвременни войни стоят военно-промишлените комплекси на развитите западни страни;

–      Не съм привърженик на БСП, която не я смятам за социалистическа, а за партия подкрепяна от едрия капитал и разни олигарси. Лявата платформа в нейния Устав е въздух под налягане;

–         Не съм привърженик и на сегашното правителство, но ще го подкрепям дотогава, докато се намери реална алтернатива за извеждане на българската икономика от кретащото състояние и се даде глътка въздух на стотиците хиляди онеправдани български граждани;

–         Не съм сторонник и на китайския модел на  „комунизъм” – всички равни, но бедни, с куртките от по-минали век, нито на този в най-отвратителния му вид „военен комунизъм”, което си е едно и също. Уравниловката убива инициативността.

Дойде време да ви препоръчам статията, за която споменах в началото:

БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ЗАГУБИХМЕ

Желая ви приятно четене и за всеки случай ползвайте лист хартия и молив. Готов съм за конструктивен диалог с всеки, който пожелае да вземе думата.

Ще имате ли нещо против една българска патриотична песен?

All rights reserved

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Икономика, По света, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

61 Responses to Тема за размисъл

 1. Тракиец says:

  Омбре, с риск да стана досаден отново напомням за книгата “Комитет 300”. Там всичко това е описано, анализирано и доказано с факти. Налагаш го над последните 23 години в България и виждаш крайния резултат, такъв какъвто е отразен в цитираната статия. Чудесно е, че повдигаш темата и много бих искал да прочета мнението на задграничните ти почитатели/ки.

  • Homoerect says:

   Тракиец, казахме без да се цитират авторитети и светила! Да се опитаме с нашите си мозъци да стигнем до дъното на истината. И на мен ми е любопитно какво мислят нашите задгранични приятели.

  • Homo faber says:

   Отговорът, Тракиец е ясен и се знае… палецът на ръката сочи надолу… :)!

 2. Homo faber says:

  Сабах хаир олсун, чорбаджи Еректусе – повелителю на водните стихии!

  “Veritatem dies aperit” /”Времето разкрива истината”/ са казали древните.
  Показваш факти, които се знаят от целокупния български народ и за които сам той си е виновен да се допуснат! И то защото, преди време той емоционално действа, като правят жените, а не помисли добре какво следва да направи!
  И илюстрация ти давам за това: Отишъл един комсомолски олигарх в един троянски машиностроителен завод, “закупен” от него, който бил на последни издихания, защото го разпарчетосвали. Разхождайки се из завода се спрял пред една голяма машина и попитал работника, колко струва. Той му отговорил и честният частник се плеснал по челото и казал, че купил завода за много по малка сума от цената на машината-уникат!
  Това са фактите, а и колко хиляди всеки знае, но такова е времето, мръсно време!
  „Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме” – е казал Васил Левски, но всичко това става в отрицателна посока!

  Левски (есе)
  Така, че късно е за поправка, а и май не ни се иска да градим наново, просто дошло е друго време, в което съзиданието е отстъпило място на грабенето, далаверите и т.н..! Мирогледът е вече друг на целокупния народ и скоро няма да се промени!!!!

 3. Homo faber says:

  Но…

  • Homoerect says:

   Абе, вие може да сте и на всеки метър, важното е кой държи ножицата 🙂
   И внимавай на IV-ти километър – да не изскочи некой катаджия иззад храстите 🙂
   П.П. Престани да си правиш ташки с мен и се съсредоточи върху главната тема!

   • Homo faber says:

    Ножицата я държи/държат (пак ще се повторя) – Чичко/вци Паричко/вци… ;), всички знаем!!!
    П.П. За главната тема съм дал своя съществен принос, оценен подобаващо от твоя милост!

    • Homoerect says:

     Не се главозамайвай, Фабер! Направил си само встъпително слово към темата. Очаквам от теб още и още… Ти можеш, покажи на какво си способен! 🙂

     • Homo faber says:

      Аз бях втори /първи Тракиец/, друг да ме смени…:), а и тонове е написано, само ще ти хабим хартията, аз съм по разследването… 🙂

 4. Homo faber says:

  П.П. знам твоята позиция, показваш я, знаеш и моята позиция по темата, нека други, които имат мнение, да опонират, друже Еректусе…

 5. Тракиец says:

  Омбре, писаното горе бе моя вклад в темата. Съжалявам, но нямам какво да добавя повече. Човекот е написал книга, която разглежда ситуацията комплексно, а не на парче. Случващото се в България е елемент от гигантския пъзел и да се упражнявам върху него в момента нямам време. Искам да прочета мнението на по-умните от мен!!!

  • Homoerect says:

   Тракиец, само въз основа на една книга на може да се образува съдебно производство. Нужни са конкретни факти и доказателства. Иначе си заслужава да се прочете книгата за да видим генезиса на мутренско-мафиотските структури у нас.

 6. Juliapulia says:

  Не е въпросът във времето, донякъде не е и в системата, в правителството и партиите съвсем. Проблемите са в главите ни и докато са там нищо няма да се промени.

  • Homoerect says:

   Права си, Юлке! Не е луд тоя дето яде зелника, а този, който му го дава…

 7. rusalka2013 says:

  Ако бяхте прокурори, подсъдимият щеше да бъде оправдан и държавата да му изплати солена сума за нанесени морални щети. 🙂 Поне една свестна пледоария да чуя…

 8. Homoerect says:

  То се видя, че трябва и аз да ударя едно рамо…
  Уважаеми госпожи и господа съдии и съдебни заседатели,
  1.От постъпилите в Главна Прокуратура на Република България свидетелски показания, събрани в над 100 тома е видно, че за катастрофалното положение на българската икономика, образование, здравеопазване, пенсионно осигуряване, виновни са следните лица (изброяват се поименно)
  2. Особено зловредна роля изигра планът Ран-Ът, който разруши имунната система на страната и я превърна в суровинен придатък на развитите западни страни
  3. Не малка “заслуга” имат и т.н. типингпойнтери и сороссоиди
  4. За ролята на местните масмедии ще говоря на следващото съдебно заседание
  …… В тоя порядък на мисли, продължете.

 9. Homo faber says:

  5. Разбойническите, измислени приватизации чрез “работническо-мениджърски” дружества, които позволиха на опредзелени лица да си вземат това що им хареса и измамиха хиляди с книжки, които стават за ….

  • Homo faber says:

   6. Нескопосания ЗСПЗЗ, който раздроби хиляди декари земи и сега пустеят декари, а “глупавите” чехи върнаха земята но не я раздробиха.

   • Homoerect says:

    Как, бе? “Умният” Ж.Желев очакваше България да получи над 100 млрд. само от продажбата на с. стопанска земя…

    • Homo faber says:

     То икономика не е, като да гледаш горе муите и да…… философстваш……

  • Homoerect says:

   Така те искам, Фабер! Продължавай в същия дух…

   • Homo faber says:

    Предавам щафетата, Еректусе на други хора да си дадат вкладовете…

  • Homo faber says:

   И да не е голословно това: “Попитахме един директор на голямо столично предприятие по това време… аджеба, положението ти е направо трагично, защо си сключил неизгоден договор, защо си подписал, запис на заповед /писмено, доброволно и предварително уреждане на финансовите отношения/. И той най-простичко отговори, посочвайки с пръст нагоре…

   • Homoerect says:

    Фабер, и защо си мълчал досега? 🙂

    • Homo faber says:

     Еректусе, всичко се знае от целокупний български народ в мнозинството си, как ставаха работите….,какво се правиш на интересен сега…. ;)!!!

     • Homoerect says:

      Не съм ли интересен? 🙂 Некои работи требва да се припомнят, защото лесно се забравят… Когато тези, които загубиха последните парламентарни избори не спират да ни заливат с техните измислени изтъркани пропагандни клишета, мнозинството от българския народ със скръстени ръце ли да стои???

 10. Homoerect says:

  Генек, не се спотайвай!!! Националната следствена служба очаква и от теб да дадеш свидетелските си показания за Разстроителите на съвременна България!

 11. Homoerect says:

  Преди малко завърши интервюто в предаването “Лице в лице” по БТв с бившия съветник на Т.Ж. – Костадин Чакъров. Неговите показания от първо лице разкриват истинската картина за виновниците на криминалния преход в нашата страна. Заслужава да се види на видеозапис. Аз хванах само края на предаването, но ще го изгледам отново цялото.

 12. Тракиец says:

  Не забравяйте и лошите от ДС. Те са виновни за всичко! Да ги разпънем на кръст!!!

  • Homoerect says:

   Той Чакъров отговори и на въпроса за т.н кръг “Монтерей”, обвиняван в какви ли не грехове…
   Затова пък, при демокрацията, можем да си внасяме отвън “добри” ченгета. 🙂

 13. Homo faber says:

  Който го вълнува това, което става, ката минута, ката ден в озлочестеното ни Отечество, защото това влияе и на неговия живот, не забравя….

  • Homo faber says:

   Аq за стоенето на народа, ти като попил от гръцкия манталитет е редно да посочиш, как да ги правим работите, как да сме единни и т.н. …:)!

  • Homoerect says:

   Но трябва и гласно да изразим своето мнение, за да не ни мислят типингпойнтерите, соросчетата, НПО-та за безмозъчни и безпаметни същества!

  • Homoerect says:

   Нещо не ще да зареди страницата…
   П.П. Стана! Благодаря ти, Траакиец! 🙂

 14. генек says:

  Със закъснение вземам думата. Но така се е правело и на военните съвети едно време. Първи се изказват младшите офицери, последен главнокомандващият издавал заповеди /това е шега, че иначе пак някоя дама от Италия ще се метне в атака/…
  Ставащото с нас не е политическо – нито промяната, нито налаганата система. Откровено икономическо е. И с нищо не се различава от античността – робът Езоп е продаден на Ксант. Остава му да се надява новият господар да е по-добър.
  От това робство се спасяват няколко категории хора. Избягалите. От един лош господар при добрия. Поне така си мислят и се изживяват като роби по-горна категория /примерно, италиански роби, надсмиващи се над българските/.
  Бягащите. В алкохол, наркотици или във вярата, че един ден…
  В смъртта. Борците. Които не приемат робството и се хвърлят в битка. Крайният резултат е винаги ясен.
  Емигриращите в себе си.
  Няма смисъл да говорим за кръгове, дружинки, организации и тем подобни.
  Основата на всичко е не някаква система, а човешката низка страст да се пресъздаде джунглата във видимо цивилизован вид.
  В гората хищникът излапва жертвата – за да се нахрани.
  В цивилизацията хищникът се гаври с жертвата – прилъгва я, мами я, изсмуква бавно и жестоко силите й…
  Така че – може само да мечтаем за живота на зайците. Дето си пасат, размножават и изведнъж…Хрус, лисицата им чупи врата…
  Е, да – цивилизацията позволява заекът да стане лисица, че и вълк, та даже лъв…Който пада жертва на чакалите…Или на дребните мравки…
  Изводът. Избирай си сам живота – в рамките на позволеното от системата.
  Избирай си сам мислите – сред позволените.
  Избирай си сам позицията – в рамките на разрешените…
  И ще имаш дълъг и щастлив живот.
  Или поне ще ти се струва дълъг.
  А щастлив…Защо не? Убеди се сам, че можело и по-зле…Или просто спри мозъка си до границата на функционално-физиологичното реагиране на рефлексно-инстинктна основа…
  За да не си задаваш въпросите без отговор – КОЙ Е ВИНОВЕН и КАКВО ДА СЕ ПРАВИ…
  Отговорът е на хоризонта…

  • Homoerect says:

   Благодаря, Генерале! Доста поетично експозе – нямам дум… Който те е разбрал, разбрал, останалите да си търсят нов господар!

  • Генек, заекът никога не става лисица. Освен като мюре, оптична измама. Може за кратко чакалът да бъде допуснат във вълчата глутница, докато е полезен, после и на него му чупят врата. Примери бол.

 15. Kurt says:

  По времето на социализЪма имахме производство, но нямахме икономика. По времето на прехода пропуснахме от производството да направим икономика. За това нямат вина инженерите – с право се гордеят с постиженията си. Вина имат икономистите и стопанските управленци (мениджъри по новому) – дали защото са били некадърни или са оставяли политиката да им влияе повече от нужното, все тая.
  А у нас нямаше социализъм, имаше държавен капитализъм, който бе добър за една изостанала и аграрна страна. Докъм 70-те години – не зная началото или средата или края им. После пропуснахме да направим промяната. Не зная каква – перестройка ли, китайският път ли, нещо сруго ли.
  Вярно е, че загубихме национална гордост – родното производство. Но и то бе с недостатъци – “Кремиковци”, чудото изградено далеко както от суровините, така и от пазарите; “Долината на смъртта” – Девня, изградена в и отровила земен рай.

  • Homoerect says:

   Да, Курт! Имаше много грешки (на растежа) и изварщения, които не могат да се скрият и отрекат.В не малка степен го дължим и на сътрудничеството по линия на СИВ. Тогава все още никой не се замисляше за щетите, които причиняваме на околната среда. Да не говорим и за механичния прираст на населението, специално за София с това безумно пускане в експлоатация на МК “Кремиковци”.

   • Kurt says:

    Сещам се за два вица по темата:

    Социализмът има два стадия. Първият е грешки на растежа. Втория е растеж на грешките.

    При капитализма има експлоатация на човек от човека. При социализма е обратното.

    Като цяло съм фен на държавния капитализъм, който се бе установил у нас след 9.9.44. Но си мисля, че имаше нужда от фини настройки през 70-те години, които пропусна и които доведоха до краха му. А т.нар. преход през последните 24 години си представлява просто дивашки капитализъм и първоначално натрупване на капитали. Нео-либерални уродщини, нямащи нищо общо с демокрацията и с устойчива икономика.

    • Homoerect says:

     Курт, ти сигурен ли си, ако беше седнал на стола в някой министерски кабинет, че нямаше да допуснеш същите грешки на растежа? 🙂

     • Kurt says:

      Ако съм със сегашния си акъл, то със сигурност бих допуснал грешки на растежа. Не греши този, който не работи. Грешките на растежа не са проблем. Проблем е желанието да бъдеш безгрешен.

      Добър анализ след грешките на растежа е необходим. Да видиш какво си направил добре, но, също толкова важно, да видиш и къде си сгрешил.

      Единственото, което твърдя, е, че нямаше да направя растеж на грешките. Щях да направя нови грешки за продължаване на растежа, а не растеж на старите грешки. Има огромна разлика. И всичко това при положение, че някой щеше и да ме изтърпи след като веднъж ме е настанил в министерското кресло.

     • Homoerect says:

      Умно хортуваш, байно ле! Но такива като теб и мен не ги щат в управлението на страната…

 16. Графът says:

  Да окна и аз. И не си мислете, че съм размишлявал до сега по „Тема за размисъл“, бях се заблеял нещо. Старческа му работа.
  Размишленията съм ги направил преди доста време – 6 години. http://wp.me/s9rCf-pytia
  Предвидливост! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s