Макаренко ряпа да яде!

Прибира се внучката преди малко от училище и още от вратата ред сълзи, ред сополи… Другарката класна ги била наказала, заради спонтанния възглас на един от съучениците по повод обявените от  зам.-директорката 5, вместо 7 часа за деня. Възмутена, класната им казала, че отменя заповедта на зам. директорката и че днес ще имат 7 часа. Спорно е дали точно така е станало, но резултатите са налице. За наказание, целият клас бил строен в коридора, без право да се подпират на стената с пълните чанти (около 5 кг.) – кой в ръка, кой на гръб и това в продължение на цели 40 минути.

За утрешния ден и следващите две седмици наказанието е още по-сурово – чистене на два етажа от училището, тоалетните и двора.

Някой би ли обяснил на тази даскалица, че наказанието не може да бъде колективно, а индивидуално, според провинението на всеки един. Да не говоря и за други провинения на ”педагозите” от рода на хвърляне на бележници, химикалки или продължителни разговори по телефона по време  на час.

Оставям за вас коментарите…

Архивите са живи…:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Good news. Bookmark the permalink.

43 Responses to Макаренко ряпа да яде!

 1. Homo faber says:

  Спорно е за яденето на ряпата, знаят ли децата как се вади… Виж тази статия, дедо Еректусе….:)
  Потребен ли е Макаренко днес?

  17 Септември 2012 Автор Бойка Асиова
  Знам, че още от заглавието на този ми текст някои ще ревнат и ще ме обявят за ретроградна, задръстена и, разбира се, комунистка. То е най-обобщаващо нарицателно. А просто в паметта ми изплуваха кадри от един филм, може би от първите, които съм гледала. Към тях ме хвърли тревогата на една селска учителка… Целия текст и коментарите към него може да прочетете ТУК.
  Тъжна работа…

 2. rusalka says:

  Политиката на “силната ръка” най-често предизвиква желание за равно по големина и противоположно по посока противодействие (и по Исак Нютон, 1687 г.). Блазя й на таз учителка!

 3. Kurt says:

  “Някой би ли обяснил на тази даскалица, че наказанието не може да бъде колективно, а индивидуално, според провинението на всеки един.”

  Сещам се за един як тепавичар, който не бръсне много простаците.

 4. tzvetelin says:

  Тъй като учениците и студентите стават все по-мързеливи смятам, че е добра идея още от малки да бъдат наказвани и строявани. Браво на учителката!

  • Homoerect says:

   Хмм…, а къде отива човешкото достойнство на тези още неопорочени създания и чувството им за справедливост?

  • Juliapulia says:

   Г-н Цветелине, очевидно ти или нямаш деца, или нямаш сърце, или нямаш акъл (без извинение). Когато строиш едно дете със средно тегло от 25 кг да стои изправено с раница тежаща минимум 5 кг (впрочем тази на щерка ми в начален курс е стигала 10 кг при нейно тегло от 30 кг) това е като минимум непедагогическо и заплашващо физическото здраве на детето. Това го казва човек страдащ от гръбначно изкривяване и определено знам за какво говоря.

   Аз лично, като човек, който се сблъсква с абсурдите на “българското образование” вече седма година знам едно, ако ние родителите не изискваме от тази система, то тя ще смачка децата ни. Както децата трябва да спазват правилата, така и учителите трябва да го правят. Когато отчмениш заповедта на по-висшестоящ какво по-точно възпитаваш децата е моя въпрос? Има прекрасни преподаватели, има и отвратителни такива. Сблъсквам се и с двата вида и знам, че родителите трябва да изискват, да се вълнуват и да кипят в тоя процес наречен обучение, щото иначе жална ни майка на всички.

   Мосю, аз лично ако съм на дъщеря ти, ще си поговоря с другите родители и ще подам жалба не пред директорката, а директно в инспектората и хич няма да се церемоня. Хора, които третират децата ни като стадо нямат място в образователната система.

   Мамка му, как се ядосах само! (извини ме за невъздържания език)

 5. Juliapulia says:

  Откровено казано Мосю, ако моето дете ми разкаже подобно нещо, значи считай, че съм изринала училището с цялата му йерархична структура. Колкото съм кротка и добра, толкова не понасям несправедливост, особено спрямо деца, без значение мои или чужди. Абе една дълга тема засегна, дето от вчера се опитвам да се успокоя, за да пиша в блога, без емоции, а с разум.

  • Homoerect says:

   Абе, детето се е панирало… Поискало майка му да му даде домакински ръкавици за всеки случай. След като всички в хор й изкрещяхме, разбрахме се да ни се обади по телефона, за да разговаряме с класната (учителка по пеене)!

 6. Пламен Борисов says:

  По тази логика възрастните масово са за концлагер…
  Безумие!

 7. генек says:

  Нормално! Пазарна демокрация – обща данъчна система. Колективно наказание…Не, не е колективно. Не си прав! Сега е екипно – да сме модерни, според западняшките лафове…
  А иначе е ясно. Все пак, концлагерите са измислени в САЩ…Всички на куп, под контрол, със страх…

  • Homoerect says:

   Току що се прибра внучката от училище. Класната ги е накарала да напишат 13 правила за добро поведение, които трябва да научат наизуст и да спазват. В противен случай ги е заплашила, че ще станат чистачи!

   • aman11be says:

    Ей затова учителите първа категория и на 55 години аут или най-малкото психотест за професионална пригодност. То даже в такива професии психотестовете трябва да са задължителни на определен период от време. Проблемът е много сериозен и не е шега. Учителската професия не е за всеки и не е за подигравка. Говоря напълно сериозно и смятам, че не се ли оцени по достойнство учителския труд и не се ли привлекат в тази професия кадърни хора проблемите само ще се задълбочават, а конфликтите ще се ожесточават.

    • Homoerect says:

     Прав си, Амане!

    • Juliapulia says:

     Амане, подкрепям всяка твоя дума! Всъщност, както е известно аз съм историк-етнолог. Имам огромно желание да преподавам, но не го правя, защото ако стана учител просто не мога да оцелея финансово. Е това е тъжната истина!

     • Homoerect says:

      Юлке, само твоето CV не бях чел… Гордея се с теб!

     • Juliapulia says:

      Мосю, изненадваш ме. Нали една година писах календар на традициите 😛

     • Homoerect says:

      Юлка, не забравяй, че забравям… Стар човек съм! 🙂

     • aman11be says:

      Всъщност на доста хора не ни беше известно, но по-добре късно, отколкото по-късно. 🙂 Красива специалност имаш. С широко поле за творчество. Дано и да имаш възможност да твориш.
      Аз имам близък, който беше учител и като се родиха децата му се преквалифицира във фаянсаджия, за да може да си гледа семейството. Жена, моя първа братовчедка, е детска учителка и …. Живеят и работят в София. Това е не по-малко тъжна истина. И за съжаление не са единични такива случаи.

     • Homoerect says:

      Амане, от първа ръка знам, че в Република Кипър учителите получават заплати колкото полицаите. И се считат като хора с една от най-престижните професии.

   • Juliapulia says:

    Взимайте мерки, това е сериозно! А иначе правилата ако са смислени, няма лошо да ги обсъдите с детето. Обаче за мен принудата и папагалстването не са начин за осмисляне и възприемане на каквото и да било.

    • Homoerect says:

     Абе, има нещо гнило, но чакам да се успокои и тогава ще обсъдим проблема. Още не ми е показала тези 13 златни правила.

     • Juliapulia says:

      Затова казах, че трябва да се стиковат версиите с други родители. Аз поне така правя де 🙂

     • Homoerect says:

      Като им знам интелектуалното ниво…

 8. Homoerect says:

  След като се запознах с драскулките на внучката, установих, че класната им ръководителка е продиктувала само една част от общоучилищните разпоредби, като в бързината е пропуснала да им каже техните права. Ще ви запозная само с това, което са записали, а който желае, може да прочете целия ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за народната просвета. Ще спомена само една точка от същия правилник:
  Чл. 132 т3. зачитане на достойнството им, уважение и любов към детето;

  Задължения на учениците

  Чл. 135. (Изм. изцяло – ДВ, бр. 51 от 2009 г.)
  (1) Ученикът има следните задължения:
  1. да съхранява авторитета на училището и да допринася за развитие на добрите му традиции;
  2. да не отсъства от учебните часове без уважителна причина-за присъствените форми на обучение;
  3. да се явява в училище с облекло и във вид, които съответстват на положението му на ученик и на добрите нрави;
  4. да носи униформеното облекло или другите отличителни знаци на училището, когато такива са предвидени, във вида и с елементите, които са описани в правилника за дейността на училището;
  5. да уважава и да не накърнява честта и достойнството на другите, както и да не прилага физическо и психическо насилие;
  6. да не участва в хазартни игри, да не пуши, да не употребява наркотични вещества и алкохол;
  7. да не ползва мобилен телефон и други технически и електронни средства по време на час без разрешение на учителя;
  8. да не пречи на учителя при и по повод изпълнение на служебните му
  задължения, както и на съучениците си по време на учебните часове;
  9. да не носи оръжие, както и други предмети, които са източник на повишена опасност;
  10. да не бъде на обществени места без придружител в съответствие с
  изискванията на Закона за закрила на детето;
  11. да опазва материално-техническата база и чистотата на територията на училището;
  12. да носи ученическата си книжка в училище и да я представя при поискване на учителя или директора;
  13. да носи ученическата си лична карта в училище и извън него.
  (2) В правилника за дейността на училището се описват всички елементи на униформеното облекло на учениците, както и конкретните изисквания по ал. 1, т. 3.
  (3) Правилникът за дейността на училището може да предвиди и други права и
  задължения за учениците, доколкото те не противоречат на този правилник.
  (4) Неизпълнението на задълженията, предвидени в този правилник и в
  правилника за дейността на училището, е нарушение на училищната дисциплина.

  Дотук добре! Засега бурята е отминала – няма да има наказания чрез трудова повинност. Следва разговор с ученичката. 🙂

 9. aman be says:

  Какво му е добре-то, Омбре? Точки от 2 до 13 се съдържат в т. 1. Останалото е дрън-дрън, че пляс. Сега жънем плодовете на тъпотиите от началото на 80-те години на миналия век, когато приемаха в педагогически специалности неприетите в други ВУЗ-ове. А тогава жънеха плодовете на обезценяването на учителския труд през годините на “хегемония на работническата класа”. Сега ни се връща. Т.е. връща се на нашите внуци и отчасти на нашите деца.

  • Homoerect says:

   Доброто е относително – все пак няма сериозно отклонение на правилата от наше време (с изключението на носенето на оръжие и притежанието на алкохол и наркотици…)

   • aman be says:

    Как да има, като най-лесното е да препишеш от шпаргалките на предишния началник? 🙂

    • Homoerect says:

     Ти какво искаш – нема всека година да измислят нови правила? Добре че още не са се сетили да узаконят гей преподавателите и свободната либоф в училищата.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s