Десет точки за размисъл

Настоящият пост вече е публикуван в едно друго космополитно издание в съкратен вид. Този път ще се възползвам от предоставената ми възможност, с любезното съдействие на световно известния WordPress, да разпространя в Мрежата 10 опорни точки за дискусия по сегашното положение в моята и ваша Родина. Който има глава на раменете, която му служи не само за украса и очи на нея, нека се замисли и да отговори по коя от всичките точки не съм прав.

Следват некои мои съображения относно протестърите:

1. Дори да са абсолютно справедливи техните искания, не може едно малцинство да налага волята си над мнозинството. Има си законни демократични процедури!
2. Кой им е казал, че те са най-моралните, които са овластени да поучават, нас непросветените с налудничавите си претенции, при това тропайки с крак, а не по пътя на един цивилизован диалог?
3. Кой ще плати масрафа заради нанесените щети по време на уличните протести? А загубеното време и изпотрошени нерви?
4. Ще остане ли време на полицията да се занимава с битовата престъпност или това е съвсем дребна, маловажна тяхна задача?
5. Срещу откровените провокации с проява на брутална агресия от страна на ХУИ, охраняващите полицаи с хляб и сол ли да ги посрещат? Има редица точки в НПК, които ги овластяват срещу насилието да приложат адекватни мерки.
6. Събрани са вече достатъчно неопровержими доказателства кой стои зад тези протести и кой ги финансира. Кой им е позволил на сегашни и бивши посланици от Запада да се бъркат във вътрешните ни работи и да ни учат на ум и разум? Ще допуснат ли подобни прояви ако наш дипломат акредитиран в някоя от техните страни се държи по този начин?
7. „Един призрак броди из Европа…” , служи все още като плашило за инакомислещите, към което изкусно се вплитат конспирациите на ченгетата и други подобни теории, стряскащи обикновения човек! Докога ще ни заблуждават, непрекъснато, че „комунистите с кръв са взели тая власт и с кръв ще я дадат”?. Нека прочетат най-новата ни история!
8. Кога за последен път президентът Р. Плевнелиев е чел Конституцията? Къде е неговата роля и място като обединител на нацията? Очевадно е с просто око, че той върши точно обратното!
9. Къде дреме СЕМ, та още не се е самосезирал за грубо манипулативните предавания на някои от телевизиите, с флагман Босфор Тв? Защо няма равнопоставеност на участващите в телевизионните предавания по актуалните злободневни теми?
10. Как да си обясним факта, че вече се появиха доста публично известни личности, които заклеймиха тези протести. Да вземем само за пример журналиста Явор Дачков, който в никакъв случай не може да бъде обвинен в симпатии към „комунистите”.

Мога още много нови точки да добавя, но спирам дотук. На мен не ми е безразлично настоящето и бъдещето на моята страна, а комуто не отърва, да се отправя към Терминатор 2! Може и Терминал 2 да се каже – все същото е.

Ако се сравнят манипулациите на сегашните медийни тръстове с тези на родоначалника на пропагандата през XX-ти век – Паул Йозеф Гьобелс, същият би изглеждал като невинен бой скаут. И все пак, заслужава си да цитирам една негова мисъл: „Всеки знае, че за богатите е по-лесно да са морални, отколкото за бедните. В повечето случаи богатството е ров срещу прегрешението, а бедността предразполага към него”. ( цитат от „Моралът на богатите”, 25 март 1939 г.). Това не ви ли напомня нещо за лозунгите на ХУБАВИТЕ, УМНИ И ИМОТНИ? Освен платените издания от всякакъв род, има достатъчно допълнително източници на информация в Интернет пространството, откъдето бихме могли да си съставим една по-вярна картина за ставащото около нас и кой е пътят към истината. Прочел някой някаква статия от някъде си и вече я размахва под носа ни като истината от най-висшата инстанция. Да, ама не всички лапат мухи! На всяка теза има антитеза. Да не говорим, че един от любимите прийоми на протестърите е грубата фалшификация на историческите събития, посредством хиперболизиране на фактите, които ги устройват и игнориране на други, които не са по техния вкус. И всичко това омешано с едни високопарни думи от рода на морал, честност, справедливост, прозрачност и т.н. Тук трябва да си отговорим на два въпроса: Тези, които ни учат на висок морал, те самите притежават ли това качество? – това първо! И второ, след оставката на това правителство, какво очакват да се случи? Моята фантазия не е чак толкова богата. В добавка, ако някой ми каже, че има някъде по света, поне една друга държава, където да са основополагащи гореспоменатите принципи, то той просто не е запознат с политико-икономическото устройство на тези страни. Въпросът е как бремето за народа да стане по-поносимо. Все още е твърде рано да говорим за меритокрация, като форма  на държавно управление в един по-напреднал стадий на развитие на човешкото  общество.

 И понеже вече ми е късно да емигрирам, гаче някой широко ще разтвори портите и ще ме приеме под своя покрив, предпочитам да си остана у наше село. А, който се опитва да ме разубеждава колко не съм прав, ще бълвам змии и гущери срещу него.

П.П. Все още ми държи влага проведеният миналата събота многохиляден митинг под тепетата, организиран от лидерите на ГЕРБ, начело с ББ. Направо изпаднах в умиление от пламенните речи на тези ангелчета небесни, които заклеймиха сега управляващите и поискаха отново тяхната незабавна оставка. Нека си припомним само колко хубаво ни беше преди под Неговото  мъдро ръководство…

Желая на всички ви приятна и успешна нова седмица.

Единственото, което аз бих могъл да направя за вас е да ви поздравя с една хубава българска песен:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged . Bookmark the permalink.

32 Responses to Десет точки за размисъл

 1. генек says:

  10 – 12 000 души на митинг, устроен от управляваща и тази година партия…Това говори много!
  А смисълът на митингите е типично пуберска работа. Боко се хвали, че го вади най-голям /митинг!/, ония двамата рекоха да му натрият носа…
  Което не стана.
  Обясненията за това ги дават психиатрите.
  Но Боко си остава в политическия живот. И ония двамата също. За съжаление…
  Виж, малко ми е мъчно за лесните за омайване гейберасти /засега!/…Ама ще си намерят нов идол – въпреки Божията заповед…

  • Homoerect says:

   Генек, ти си богато информиран човек. На тебе няма нужда да ти обяснявам кое как и защо става. Цялата работа е в това, че има някои сили, на които им е мъчно за загубените позиции във властта. Влез в сайта на WordPress и виж кои статии са в топ класацията. От откровени лъжи до префинено демагогски твърдения. Колко лоши са силовите структури на властта и колко България се е превърнала в полицейска държава. Няма да цитирам заглавието на статията и името на нейния автор за да не му правя реклама. Или изявлението на една дама, която се възмущава, че протестърите – “червена слузеста маса” са препречили пътя й към летището. Ами, естествено е на всяко действие да има и противодействие. Но понеже са засегнати личните й интереси, сетила се и тя да протестира. Нека си отговори на въпроса кой започна пръв.
   Ще добавя още един щрих към картинката. По сведение на една моя позната, чието име не мога да съобщя по разбираеми причини, в Ректората са останали не повече от 7-8 протестиращи студенти, а наоколо било пълно с бутилки и презервативи. Отвън назрява сериозен бунт на други студенти, които не могат да се явят на изпити и да приключат семестъра, с което им се объркват тотално плановете. Да не говорим за онези от тях, които идват от провинцията и търпят на всичко отгоре и финансови загуби. Доколкото разбрах тази сутрин по новините, ранобудните студенти са решили да сменят тактиката и да се преселят само в аулата, за да позволят да продължи нормално учебният процес.

 2. Pasi says:

  Чудех се с коя злободневка да участвам в дискусията. Мисля, че е съществена темата за плашилата и демагогията, ширещи се в медиите. Нелепи опити да ни се натресе една картина, каквато в същност не съществува. Именно това е идеология и стратегия на т.н. “Тайпинг Пойнт”. Как в бедна България, социолозите изкараха че 80% от населението са дясно мислещи хора? Нима това е възможно? Навред заклинания за морал… В същото време дълбоко неморални и незаконни действия /създаване на мелета/ с основна цел, да се покаже по телевизията окървавена глава на студент. Последният дори не потвърди, че някой полицай го е ударил!!! Инспирирането на конфликт- това е целта на протестърите. Те много добре разбират стопяващата се обществена подкрепа и преминават умишлено и целенасочено границата на търпимостта на органите на реда. Указанията са навсякъде да се снима. Всеки сблъсък или конфликт с полицията. Ако полицай докосне някой, той веднага се тръшка на земята, реве като пребит. Множество камери отразяват феноменалното събитие. Интервю. Вечерта в новините.
  Дали обаче някой въобще се замисля, ако Орешарски днес подаде оставка какво следва?

  Мисля,че за никой няма да е добре….

  Една моя злободневка, е провокирана от широко разпространен клип в Интернет. Озаглавена е както “клипчето”. Ето я:

  Комунистите

  За всичко са виновни комунистите!

  За АКТА, и за газ от шистите,
  за две Българии харизани,
  за туй виновен комунизма е.
  Разграбените ТЕ-КЕ-ЗЕ-та,
  и за опоскани мазета,
  за наводнения и земетръси,
  за туй, че Дянков ни изръси,
  за Боцевите авиони,
  и за слушалките-купони…
  И всичко туй от комунистите!

  Виновни са! A ГЕРБ са чистите!

  Pasi,17.8.2013.

 3. иван says:

  За съжаление лично аз не съм забелязал цивилизован изход от цветна (телевизионна а от скоро и в HD ) революция. По правило това се прави в страни със сериозни пропуски в демократичните традиции и или директно води до диктатура или през цикъл се стига до победа на популистки авторитарен режим…..

  • Homoerect says:

   Благодаря, Иване за така изразеното мнение. Надявам се, че това няма да е първото ти и последно появяване в тепавицата…

 4. rusalka2013 says:

  Питам се защо нормалните свестни хора се оставят да ги водят за носа всякакви “ранобудни”, ” с нов морал” и прочее!?!

  • Homoerect says:

   Не се питай, Русалке! Докато умните се наумуват, лудите се налудуват! Други въпроси към мен? 🙂

 5. Pasi says:

  Тепавичарю, ето адреса на клипчето:


  Който се интересува да го види. Много е показателно.

 6. Pasi says:

  Кухи лейки дебнат от всеки ъгъл…

 7. Homo faber says:

  Здрасте Началник…! 🙂
  Да се разпиша днеска, че не час по час, ами на 10 минути сигурно ходиш водчица да си сипваш, за да се успокоиш, че писмо от мене още нямаш… 😉 А и не ща потом, Кака Хомовица да предизвика дъждовете и бурите, и времето да се развали….;) 😉 😉
  Защо изпадаш в умиление, Еректусе от пламенните речи на тези ангелчета небесни, както им казуваш във Филибето? Просто използват техниката на цитирания от тебе д-р Паул Йозеф Гьобелс… нищо ново под слън… пардон във Филибето!!!
  Нали ти казах приказките за царицата и фукарата -просто, ясно и разбрано, всичко друго е подробности…:)

  • Homoerect says:

   Фабер, пратих те за 1 час да провериш кво правят “нашите” на площада пред НС, а ти ми идваш със 6 часа закъснение! Къде се мота досега? 🙂

   • Homo faber says:

    Еректусе, нашите веке 23 лета ги нема, тръгнаха 1990 г. за Куба на екскурзия, спреха на Халифакс – Канада да пишкат и после не се върнаа, та там са си, там требе да ги тражиш… 🙂
    А иначе прозаични неща, одих та си взех олиото /една дузина/… и после лошо! Доде Анатоли да пускаме парното и като замахна – за 5 минути със секирчето 30 лева… като при тебе, ама не е по-леко… 😦

    • Homoerect says:

     Оти не каза, бре, Фабер? Имам 2 кашончета олио от рентата на буля Хомовица и се чудя кво да ги правя… Па не знаех, че си и такоф баровец, щом и парно отопление си имаш. Ние тук на свещи се отопляваме и зънзикаме… 🙂

     • Homo faber says:

      Да, бе! Баровецът летоска си прави изолация, а на нас ветъра блъска дъжд и сняг по стените…!:)

     • Homoerect says:

      Само че къщичката съм я зазимил и съм източил водата от тръбите. Оти че се спукат от студо зимъска. Веке съм брал ядове… Не живееш ли там постоянно, ойде коньо у ряката.

     • Homo faber says:

      Господ е казал щом имаш две ризи, дай една на ближния си… та олиото можеш да го дадеш на бедни хора, Еректусе…

     • Homoerect says:

      Нема как да стане – около мене са саде баровци!

 8. Homo faber says:

  П.П. Ха ха ха ааааааа, клипът, друже Еректусе, не трепач, а направо си е за Оскар! Ха ха аааа, ама после идва плач…

 9. Homo faber says:

  И още за клипчето, сетих се….”Глупостта е дар божи,но не бива да се злоупотребява с нея”.
  Бисмарк

 10. Тракиец says:

  Лично аз избирам Терминал 2. Вече работя по въпроса. Давам си срок до края на февруари 2014 и тогава смело напред. Нямам време да чакам, кой с кого ще се налудува и наумува. Всеки има глава на раменете си и един атрибут под кръста /отзад/ за да вземе решение. Зная, че ще кажете, че бягството не е решение, до скоро и аз мислех така, но като временна мярка го приемам. Остава само Кисса да ме покани в Италия!!! А дотогава ще се забавлявам със ставащото по улиците. Февруари и аз бях навън, но тогава имаше ясна цел: “Долу Борисов и избори”. Сега пак уж я има целта, но е много размита: “Всеки срещу всички и всичко” Така не може, защото следващото е да извадим чифтетата!!!

  • Homoerect says:

   Тракиец, не ме разочаровай! Какво ще правя аз без теб? Ако успееш да се уредиш на некое хубаво местенце, вземи ме и мене за преводач. Ако трябва, ще започна и италиански език да уча, ти само ме покани…
   За съжаление, ставащото по улиците не е за забавление, а за урок. Историята винаги се повтаря, но като фарс!
   Това за чифтетата не е лошо като идея, но както казва и нашият побратим Генек – има ли кой да ги препаше? 🙂

 11. Homo faber says:

  Бе кажи ти за изолацията, ела на въпроса, не бегай по патентования си начин, друже…;)

 12. Светла Павлова says:

  Омбре, скъпи ми приятелю, понякога ти се чудя нямаш ли си друга работа, та ходиш по блоговете и следиш кой какво е писал 🙂 . Ето сега, за да не си ми обиден, отговарям ти първо на една реплика още от петък:
  “С риск да бъда обвинен в адвокатстване на руснаците, мога да заявя, че по цял свят е прието лица от определен ранг нагоре и публично известни личности да си разменят взаимно визити. Дай да не търсим непрекъснато под вола теле!”
  Тъъъъъъй – значи, ако българските лица от определен ранг нагоре посещават руското посолство, това го броим за визита. Ако обаче същите лица от същия ранг посетят американското посолство, това вече е намеса в държавните дела на България?!
  Сега за десетте ти опорни точки – няма да влизам в подробности, защото днес Тракиеца ти отговори от името на всички мислещи ( по Генек ) българи. Ще коментирам само следното:
  “…а комуто не отърва, да се отправя към Терминатор 2! Може и Терминал 2 да се каже – все същото е.” Ти даваш ли си сметка, че с такива призиви в България наистина ще останат само електорални единици?
  И с риск и аз да стана досадна, прочетете “Комитет 300”! Прочетете и “Господство и потайност” на Джим Марс!
  А на Тракиеца дължа няколко думи относно едно интервю на Богомил Бонев. В него Бонев твърди, че партията ГЕРБ била функция на Бойко Борисов. Аз бих попитала г-н Бонев чия функция е Бойко? Чия функция е тъй наречената опозиция в България? Защо за 24 години “преход” нашата държава е все на опашката във всички класации? Дали не е защото всъщност опозиция няма и управлява все една и съща върхушка?! Пък било то под вънкашност чужда и под име ново.

  • Homoerect says:

   Скъпа Светле, с радост сядам да отговоря веднага на твоето тъй мило писмо до мен.
   Както ти е добре известно, аз съм пенсионер човек, демек айляк и понеже си нямам друга работа, обикалям като цветарка от блог на блог. Нима ти не правиш същото?
   Къде прочете в моите писания, че българите може да посещават само руското посолство, но не и американското?
   Едва ли моят призив за Терминал 2 може да застрашава националната сигурност на България. Който е искал, вече го е сторил (не става въпрос само за теб). Що се касае до Тракиеца, позволи ми да го познавам малко по-добре от теб. Той така си говори. Плюс това, трудно мога да повярвам, че ще си намери подходяща работа. Той не е от хората, които се хакват просто ей така.
   Забелязвам у теб едни твърде тревожни симптоми: русофобство и алергия към „комунистите”. Колкото и да отичаш, изпитваш някаква силна омраза към людето принадлежащи към тези групи. Не е хубаво за теб самата. А, ти продължавай да си развиваш теорията, че за всичко са виновни те и никой друг. За всеки случай, за успокоение на нервите, съветвам те да си пуснеш „онова” клипче, изпратено от Паси. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s