Въведение в невербалната комуникация

Този, който има очи да гледа и уши да слуша, може сам да се убеди, че смъртен тайна не може да опази. Ако устните мълчат, то пръстите потропват и говорят, човек се издава с всяка гънка и пора на кожата си. 

Зигмунд Фройд

Може би вече съм ви досадил с цикъла от лекции по “Политпросвета”, затова реших отново да изместя централната тема на деня и да ви предложа нещо, което може да знаете, а може и да не знаете. По въпроса се изписани безброй много книги, които в общи линии разкодират по един и същи начин жестовете, мимиките и другите компоненти на невербалната комуникация. Даже и аз си бях купил едно луксозно издание, но поради липса на спонсори се отказах да го превеждам. Така или иначе, книгата изчезна някъде, или някой е  забравил да ми я върне… 

Въпреки милионите години еволюция на човешкия вид, несловесните аспекти на общуването между неговите представители започват да се изучават за първи път по-активно след 1960 година.
Обществото като цяло узнава за тяхното съществуване едва след като Джулиус Фаст публикува през 1970 година книга за езика на тялото.
Невербалната форма на комуникация играе огромна роля в деловите връзки – дава възможност за кратко време да се научат и почувстват най-вярно някои неща, които само чрез думите няма да успеем да възприемем и разберем за часове. Заедно с говорните и парамодални средства (тон на гласа, сила и ударение върху главните фрази) жестовете, мимиките, позите и разстоянията между говорещите предават по-истински значението, чувствата и разбиранията им един към друг, отколкото самите думи.
Доказано е, че цялостното послание, предавано при общуването е съставено от около:

7% словесна част
38% гласова част – тон на гласа, интонационни модулации и други знаци
55% несловесна част – мимики, жестове, пози
и още нещо:
– 35% е словесната съставка на личния
разговор очи в очи
– над 65% от междуличностното общуване
се осъществява несловесно.

Ако любопитството ви не се е изчерпало дотук, може да продължите, като кликнете с мишката върху бутона вдясно. 

На базата на натрупаните научни познания в тази област, бе разработен и първият полиграф, по-известен с името “детектор на лъжата”. Четох някъде, че има и методики чрез скрита камера и микрофон негласно да се изучава обекта само по неговите пози и жестикулации, както и по тембъра на гласа. Може и вие да проверите заученото от вас, като започнете да експериментирате първоначално с най-близките си хора и след това споделите с тях своите наблюдения.

Вярвам, че една хубава музика няма да ви навреди:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Good news and tagged . Bookmark the permalink.

53 Responses to Въведение в невербалната комуникация

 1. Тракиец says:

  Те тия джиджавки отдавна ги знаем и използваме. Невербалната комуникация върши добра работа, когато човекът срещу тебе не е наясно. В противен случай е доста трудно, но не и невъзможно. Ама тренирайте! Не е вредно!
  Омбре, домъчня ми за Кисса. Моля те направи нещо!

  • Homoerect says:

   Премудрий Траакиецо,
   Твоето твърдение, че “Невербалната комуникация върши добра работа, когато човекът срещу тебе не е наясно” е далеч от истината. Не случайно съм посочил практическото приложение на познанията в тази област за целите на детектора на лъжата. Всеки човек, колкото и да е добре трениран и добър артист, допуска някои неволни реакции, които биха могли да го издадат. Е, може да не е на 100%, но поражда сериозни съмнения у този, който го изследва.
   За съжаление, нищо не мога да ти кажа за Кисса. Моли се да се обади в тепавицата…

 2. Kurt says:

  Бай Хомо,

  Имам някои критики към темата.

  Първо, това, че науката се е сетила да учреди дисциплина през 60-те години на 20-ти век, въобще не означава, че невербалната комуникация не е била изучавана и използван векове наред. Достатъчно е да споменем позите на покорство пред императорите (коленичене, лазене, забрана да бъде поглеждан императора в лицето). “Сведе очи” го има в нашата литература, “сви рамена” и др. Такива кодове са се разчитали далеч преди учредяването на въпросната дисциплина.

  Второ, и това го четох преди години в една книжка по темата, невербалната комуникация зависи от културата. Ако един азиатец / една азиатка (да не ни се нахвърлят сексистките) гледа в земята свил/а се, то той ни оказва уважение, а един европеец / европейка ще сметне, че той / тя крие нещо и лъже.

  • Homoerect says:

   Синко Курт,
   Не бих могъл да приема твоите думи за критика към мен, поради следните съображения:
   Първо, отбелязаното в курсив означава, че привличам нечие внимание, а в случая, че това не са мои мисли.
   Второ, дори да приемем, че аз стоя зад тези думи, няма никакво противоречие относно сведенията за най-ранното приложение на невербалната комуникация и първите опити за нейното научно систематизиране. Смело можем да кажем, че още с появата на хомо сапиенс са налице първите комуникации на това ниво. Например, свитите пръсти на дланта в юмрук, какво е?
   Трето, къде прочете, че аз твърдя обратното, т.е. че невербалната комуникация не зависи от културата? Естествено е да има различия в различните точки по света. Няма еднозначно тълкуване на жестовете и мимиките.

   И какво излиза? Вместо да ме критикуваш, ти ме хвалиш едва ли не… Въпреки че от критики никога не съм се боял. Готов съм да се сражавам до смърт, вместо да се предам без бой. Вчера се получи едно малко недоразумение между мен и моята приятелка Светла, защото употребих думичката диагноза. Сама по себе си, тази дума не се използва само в медицината и не означава непременно психическо разстройство на личността. Ако бяхме един до друг и се гледахме очи в очи, щяхме да си спестим подобни неприятни емоции…

   • Kurt says:

    Бай Хомо,

    В дискусията се ражда истината (в спора се ражда кавгата).

    За мен не е проблем, че съм изказал неточни твърдения. Но ти се аргументира защо считаш твърденията ми за неточни. И ме накара да възприема твоето мнение. Все пак контрата от моя страна и реконтрата от твоя позволи да се доизясни позицията ти и затова не смятам, че напразно сме изтъркали клавиатурите си.

    P.S. Преди време имахме спор с теб, че писаното слово се раличава от комуникацията очи в очи, рискуваш да останеш неразбран или грешно разбран. Радвам се, че размяната на мнения със Светла ти е помогнало да видиш моята правота. Надявам се и Светла да разбере и да не се чувства обидена.

    • Homoerect says:

     Благодаря, синко!
     За сетен път ще повторя, че Тепавицата е място за свободно излагане на мнения и коментари, стига да не се използват обидни квалификации и се спазва добрият тон.

 3. Homo faber says:

  Няма засега да се изразя научному по темата….;).
  “Може и вие да проверите заученото от вас, като започнете да експериментирате първоначално с най-близките си хора и след това споделите с тях своите наблюдения”.
  Като човек на практиката, само ще помоля, автора на статията и той да експериментира и наблюдава реакциите на кака Хомовица и да сподели наблюденията си, през деня когато го търси за това и онова, а той се пред компа…:)!!!

  • Homoerect says:

   Фабер, колко пъти да ти казвам да не закачаш кака ти Хомовица? Ако те послушам, току виж ми се разсърдиш затова, че не ти обръщам внимание…

   • Homo faber says:

    Еректусе, аз не я закачам, ти требе да я закачаш… 🙂 Просто експериментирай и после ни запознай с последиците и научните изводи от експеримента…;)

    • Homoerect says:

     Пак започваш с тоя нравоучителен тон! Аз на буля Хомовица й знам дори и кътните зъби, така че нема нужда да експериментирам. По-любопитното ще бъде ако ти ни представиш подробен научен доклад за твоите наблюдения над буля Фаберже. Ако въобще съществува такава, по-добре си признай, че още си ергенче…

     • Homo faber says:

      Нека въпросите да бъдат писмено поставени и от водещия те офицер, черно на бяло….

     • Homoerect says:

      Фабер, от теб човек не може дори да отиде да се изпикае… Намали малко темпото.
      И пак некакви призраци ти се мержелеят на хоризонта… Смени малко жанра на ползваната от теб литература. Мани го тоя Богомил Райнов!

 4. Pasi says:

  Вижте на какво се натъкнах:
  500 лева глоба за качени клипове във vbox7

  • Homoerect says:

   Паси, всякакви дивотии могат да измислят! По тази логика половината блогъри и собственици на страница във Фейсбук трябва да бъдат глобявани…

 5. Homo faber says:

  И сабахлешно поздравче, за добро настроение:

  • Homoerect says:

   Фабер, благодаря за поздравчето! За всеки случай прочети съдържанието на линка, подаден от Пасито…
   Моля да не бъда обезпокояван за 10 минути, за да успея да отговоря и на другите мои (по)читатели. 🙂

   • Homo faber says:

    Eректусе, тука положението е 50 на 50! Нали знаеш че жълтото се е разпростяло навсякъде… пък и пустите пари носи и то солидни суми!!! Другото е да е станало след някакво сигналче и нещо свързано с шапките…:)

    • Homoerect says:

     И аз това се питам – има ли някакво значение дали музиката ще я свалят от тепавицата или от официалния сайт? Който не иска да му крадат авторските права, да си сложи катинар на вратата или други средства за защита. Не е луд тоя, дето яде баницата… Тая АКТА побърка народа! Нещо повече – разпространението на продукти интелектуална собственост от всякакъв род е своеобразна реклама за автора. Иначе може само той да си чете или слуша собствените трудове…

  • Лошо, много лошо… Така се маскира чалгата у нас и стана свръх нахална. Аз съм музикант, това е една от любимите ми народни песни и съм ужасена. Не се посвенява да налита и на свещения ни фолклор. Много лесно я познавам, дори и добре маскирана в народна носия. Обърнете внимание на косата и китката – няма я традиционната родопска кърпа – спомнете си прекрасния филм “Мъжки времена” Освен това инструментите, които съпровождат песента – дори само техният вид е чалгарски аранжимент. И не на последно място – жестовете на “певицата”- чуйте и вижте нашата непокварена народна певица с нейната “Даньова мама”- Бинка Добрева. Лошо, много лошо и отчайващо. Тези хора нямат срам!

   • Homoerect says:

    Скъпа Любиша,
    Признавам си, че не бях пускал клипа и не знаех за какво става дума. Имаш право и те поздравявам за справедливия ти гняв. Ще му дърпам ушите на Фабер. Наистина прекалено много се чалгализира нашето общество! Радвам се, че ми гостуваш и внасяш коректив в нашето тъжно ежедневие.

    • Homo faber says:

     Всеки има право да извика, нали сме демокрацията веке…
     Бре, кака Хомовица, да земе дреновицата, че стават те…

     • Homoerect says:

      Фабер, какво общо има това с чалгата? Чети какво ти пишат и земи да се коригираш!
      А съвети от теб – как да се отнасям към кака ти Хомовица, дори и да са безплатни, не приемам! По-добре виж какво прави буля Фа-бер-же!

 6. генек says:

  И как човешкото око или детекторът ще хванат една циганка? Нейният професионализъм, в лъжата, ИЗЖИВЯВАНЕТО на лъжата като истина…Необхватни са! Повече и от Вселената…

  • Homoerect says:

   Генек, и защо смяташ, че тия, дето са изобретили полиграфа са по-прости от една циганка – професионална лъжкиня?
   Защо вече в редица страни по света е приет на въоръжение детекторът на лъжата, за проверка на лоялността, особено в учрежденията, където служителите боравят със строго секретна информация. На “доброволни” начала, а който не иска – да си търси друга работа. Ако не ми изневерява паметта, вече има случаи на осъдени само на база показания на тия “прости” машинки. Прочети малко повече как се прави психопортрет, на база множество показатели, чрез специално разработен тест-въпросник индивидуално за всеки участник, подложен на проверка.

 7. Homoerect says:

  Светле, Светле… докога ще бъдеш тъй жестока към мен и да си отмъщаваш чрез красноречивото си мълчание по невербален път?! Пожали ме и дай някаква надежда за щастлива развръзка на нашите взаимоотношения…

 8. Ох, Омбре! Хвана ме натясно с тая тема:)
  Съпругът ми работи в института по психология към МВР с тоя шшшшибан детектор… и вече не си говорим… щуротии:)))
  Само служебни теми и никакви от рода на “излизах с приятелки…”, освен ако наистина не съм излизала с приятелки:)))
  И децата имат същия проблем:)

  • Мани другото, ми вече не мога да си купя нищо от нормален магазин. Разконспирира продаваческата мисия на втората дума, докато аз съм вече прехласната по продукта… и семейните ни приятели намаляха… бедствие!!!:)

   • Homoerect says:

    Disaster казваш, а Герганке? Почвам да си скубя косите, заради проявеното неблагоразумие… 🙂

   • А и да вметна, че осъдените по полиграфски доказателства със сигурност не са в България. Тук са недопустими.
    А има едно нещо, което много мразя: не ме гледаш в очите, значи ме лъжеш!
    Не е вярно!
    Така напуснах една работодателка преди години, заради тъпата й мнителност.
    Аз не мога да си формулирам мисълта, ако гледам някого в очите. Мога само, докато го слушам…ей това ме издразни на времето много, защото тя била чела подобна книга:)

    • Homoerect says:

     По принцип, жените са по-мнителни от мъжете – така смятам аз. Докато ние мъжете когато се усъмним, почваме да се дебнем и накрая се хващаме! 🙂

  • Homoerect says:

   Льошо, много льошо…

 9. Искаш да кажеш: Ви хващаме:))))

  • Homoerect says:

   Е, те тука вече направо се изложи!!! Един мъж може да изневери само на себе си, но не и на жена! 🙂

 10. Homo faber says:

  Еректусе, в песента и клипа нема и милиминка чалга… ама некои сме по така, по-възвисени, летим, но обаче като ходим на църква не си слагаме кърпата или шала на главата, както е по правилата и т.н., а???
  А съвети наистина не приемай и не действай като жените, емоцията и после мисълта… дръж фронта, че нещо много фронтове се очертават, а друже…:)
  П.П…..а буля Фаберова прави новогодишни картички…и тебе да те поздравя ще има…:)

  • Homoerect says:

   По вервам на специалиста, а не на тебе! Ще очаквам изненадата от буля Фаберже… 🙂

   • Homo faber says:

    Всеки верва веке в какво ли не, а кака ми верва ли….:)

    • Homoerect says:

     Щом се кръсти в мен, значи верва…

     • Homo faber says:

      Бе така е, сигурно се кръсти, като ти говори….;)
      Стана време за легане… та и една песен за времето …

      Айде лека, друже Еректусе…

 11. Благодаря за отговора. Какво се случва в нашата родина – безвкусица, пошлост и тяхното тържествуване. Вече не можем да различим черното от бялото. Видяхте ли лицето и очите на Бинка Добрева – това е истинският фолклор. Много станаха ментетата. Всеки говори за толерантност, но един ден ще останем само ние, които помним. Забравата е болест на века и ще плачем горко за всичко, което е мъртво.

  • Homoerect says:

   Благодаря и аз, Любиша! Мисля, че това, което си написала не се нуждае от моя коментар…

 12. Графът says:

  Тъкмо се канех да хвърля поглед в страни от праволинейния път на темата и видях, че генек го е направил кратко и много точно.
  „Изживяването на лъжата като истина“…
  Не става дума за изключения, а за солиден дял от невербалната комуникация. Цели професии влизат в него – артисти, гадатели, балет, оратори, покерджии, шпиони. Да не говорим за циганите, дадени като пример от генек – те са природно усъвършенствани от еволюцията в това отношение. Затова детекторът не е приет никъде за напълно достоверно доказателство за лъжа и истина – още в началото е станало ясно, че може да бъде измамен. И отдавна има разработени системи за обучение в тази насока на когото му е нужно. 😉
  Между другото, невербалната комуникация не е запазена марка на хората. В живия свят тя не по-малко действа, даже в много случаи е с предимство пред вербалната.

  • Homoerect says:

   Графе, склонен съм да се съглася с твоите твърдения, без да се отказвам и от моите. И аз си мислех да добавя за животинския свят, но ти си го направил вместо мен. Но там пък няма вербална комуникация… с изключение може би при делфините – твоите любимци. Що се касае до детектора, установено е и още нещо: колкото един индивид е с по-голямо IQ, толкова е по-уязвим на проверката. Затова циганите са с няколко гърди пред нас. 🙂

   • Графът says:

    Не е само “с изключение може би при делфините”, има я тотално в животинския свят! Например в размножителния период – защо прочутите песни на славеите не се чуват през цялата година?
    Впрочем проучвания в това отношение има отдавна и даже практически реализации:
    “Кучетата в Южна Корея говорят със собствениците си по телефона
    07.06.2005 16:23
    Южнокорейският телекомуникационен оператор KTF пусна услуга за мобилен телефон, благодарение на която се интерпретира кучешкият лай и се „превежда“ на човешки език, съобщи Ройтерс. Според компанията услугата осъществява и обратния превод – ако искате да споделите нещо с домашния си любимец, думите ви ще бъдат преведени на „кучешки“ и животното ще ви разбере.
    Услугата, позволяваща да се води истински диалог с четириногия ви приятел, е базирана на анализ на звуците, издавани от 55 породи кучета. Телефонът разпознава шест основни емоционални категории, изразявани чрез „кучешкия говор“. Сред тях са щастие, тъга и заплаха.”
    Известно е, че децата прекрасно разбират езика на кучетата http://actualno.actualno.com/Decata-razbirat-ezika-na-kuchetata-news_3410.html

    • Homoerect says:

     Графе, ти сериозно ли се опитваш да ме убедиш в наличието на интелект при животните? 🙂

     • Графът says:

      Не само аз, както се вижда. 🙂
      Всяко живо същество, което има мозък, има интелект. Този орган е само за това и за нищо друго.
      Виж, ако става дума за количество и качество на интелекта, тогава друг въпрос. Като при хората – като гледаш някои политически и обществени изяви… 😉

     • Homoerect says:

      Прав си, аз имах друго предвид, но не се изразих правилно.
      http://www.referati.org/intelekta-u-jivotnite/52390/ref

 13. Графът says:

  Не, по-точно е, че аз приех въпроса първосигнално без да усетя хумора!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s