Появи се нов вид спорт!

Както си пиех чайчето на балкона (няма да казвам точно от кой сорт и колко градусов), пред очите ми се появи необичайна гледка. На току що заснежения терен в градинката зад блока ни, някакъв тийнейджър се спускаше по наклона със странно спортно съоръжение – кръстоска между велосипед и сноуборд. Този хибрид си беше най-обикновен велосипед, с леки изменения – на мястото на предното колело беше монтиран сноуборд. Управляваше го с такава виртуозност, гаче цял живот се е пързалял с него. За съжаление, времето беше твърде сумрачно, а и разстоянието до обекта също не позволяваше да се получи хубава снимка. Поне на мен досега не  ми е известен друг подобен зимен спорт. Ако липсват данни за това, изобретението трябва да се патентова!

Изводът може да си направи всеки един – нашите деца не са толкова заспали, както често ги описват – обичат да седят не само пред компютъра, а и да си измислят други свои игри и забавления. В случай че аз съм първият, който съобщава за тази техническа новост, призовавам българските меринджеи да проявят интерес и изобретението да навлезе в масовото производство.

Та се сетих и за други български откриватели! Прочетете също и за най-великите български изобретения за всички времена!

П.П. Написах горните редове, поради простата причина, че милея за всичко родно, а и освен всичко останало – да не си помислите, че съм се разболял или дезертирал от тепавицата…

Търсих да намеря в чичо Гугъл сведения за нещо подобно, но не открих информация. Вместо това ви предлагам един интересен клип:

 

Което не означава ни най малко, че няма да ви пусна едно музикално клипче, като например това:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Направи си сам, У нас and tagged . Bookmark the permalink.

65 Responses to Появи се нов вид спорт!

 1. Pasi says:

  По-голяма част от фактите за българските научни открития са отдавна известни, но ми стана много мило да ги прочета отново тук. В контекста на замисъла на днешната тема – повдигане на патриотичния дух, предлагам на тепавицата за обсъждане една моя версия за българска фамилия дала най-много за издигане патриотичния дух на България. Много са индивидуалните и фамилни герои на България, но искам да отбележа тук моето виждане по въпроса: сем. Вазови, от гр Сопот- Георги Вазов-генерал, командващ армията при Одрин, Владимир Вазов – генерал – командващ Плевенската дивизия при Дойран, Иван Вазов -поет, както и другите Вазови братя. Прочетете кои са те: “РОДОСЛОВИЕ НА ИВАН ВАЗОВ ПО МАЙЧИНА ЛИНИЯ

 2. Тракиец says:

  Момчета, момчетааааа и разбира се момичета! Цялата европейска /да не кажа и по-голямата част от световната/ култура произлиза от нашите ширини. Това не е случайно! Ние носим прекия ген на атлантите, които са оцелели по нашите земи след потопа и са дали основата на тракийската цивилизация, а тя от своя страна в целия свят. Откраднатата от траките “гръцка култура” и производната на нея римска са в основата на европейската цивилизация. По-старите от тях шумерска и египетска влияят върху световната, но са с хиляди години по-млади от черноморската и носят нейните белези. Ние българите сме преки потомци на тази култура и като такива имаме водеща роля в духовното преобразяване на човечеството. Справки по темата чрез Петър Дънов, Вангелия Гущерова /Ванга/ и Слава Севрюкова. Основен източник на знанията ми е блогът на sparotok.
  http://sparotok.blogspot.com/2013/11/6500.html

  • Homoerect says:

   Тракиец, дойдохме си на думата, а? 🙂 Аз умишлено няма да се намесвам в научната дискусия, за да видим другите какво мислят…

 3. Тракиец says:

  А ето и още нещо по темата – мнение на водещи западни учени, а не измислено от мен в “болното” ми въображение:
  Световните учени признаха, че гръцката цивилизация е ИЗМИСЛЕНА

 4. Homo faber says:

  И понеже е заложена в кръвта ни, а и скоро няма да избяга от нас… естествено политиката, предлагам едно интервю за приноса на фамилиите… само че в отрицателен смисъл за сегашното ни “добруване”!!!
  Кольо Парамов: 1000 фамилии притежават България

  • Homoerect says:

   Пак добре, че са 1000 фамилии, а не 10! 🙂

   • Homo faber says:

    Нещо те тревожи, не искаш, да са 10, а? 😉

    • Homoerect says:

     Всичко ме тревожи, понякога дори и ти! 🙂

     • Homo faber says:

      И ти ме тревожиш…:), а понякога и учудваш, ама такова е времето…:)!

     • Homoerect says:

      Явно пак си престанал да пиеш предписаните ти от доктора хапчета. Взимай ги редовно и няма повече да се тревожиш за мен! Учудвам се какво те учудва у мен… Аз съм праволинеен като парен локомотив пуф-паф, пуф-паф… 🙂

 5. Homo faber says:

  Бре, един ден, не знам кой писа, че е ходил при домашния си доктор за лекарства….;)
  Може би днеска-утре ти е деня, забравил си щото ти не ги взимаш…:)
  Точно това ме тревожи, че понякога праволинейността е според зависи….:)!!!

  • Homoerect says:

   Фабер, изглежда тотално не си в час! Основната терапия при мен е вино, ракия и жени. Само когато прекаля, тогава се налага да прибягвам до транквиланти!

   • Homo faber says:

    Архивите са живи…!

    • Homoerect says:

     Живи, неживи – научи се да четеш между редовете. Я по-добре кажи какво ти е мнението за научната концепция на Тракиеца.

     • Homo faber says:

      Чета аз и помня…
      В спора се ражда истината… Знаеш как е – сяда се на масата с документите /истинските/ и т.н.

     • Homoerect says:

      Ти му викаш, оно па! Чети между редовете!

     • Homo faber says:

      Лошото е да не стават нещата като с Луната и прочее…”„Луно, Луно, земьо македонска, пак ли ке те делиме”.

    • Homo faber says:

     И още Еректусе, това си е един своеобразен спорт. Сега във времето, в което живеем, по какви ли не теми /преди беше опасно/, да се поднасят бомби…:)

 6. Juliapulia says:

  Аз да взема да върна дискусията към изначалното. Такъв спорт има и такива съоръжения съм виждала, ма не помня какво и как беше точно. Което обаче не променя факта, че младите хора са креативни и то много креативни. Номерът е да се провокира креативността им. Казвам го, защото тези дни се занимавам именно с това. Уви, консуматорското общество учи децата ни да са консуматори, а не създатели… тааа се радвам, че много хора на моята възраст се обърнаха към различни типове изкуство и се опитват да провокират и децата.

  По другата (грандоманската) тема ще замълча, като един уважаващ себе си историк 😛

  • Homoerect says:

   Къде миткаш, бе, Юлке? Знаеш ли колко много ми липсваше… Благодарение на теб се върнахме към изначалната тема!
   Що се касае до Тракийската концепция, също има нещо изначално сбъркано, но аз продължавам да си трайкам…

 7. Homoerect says:

  Светле, wake up! Изчуруликай ми нещо…

 8. Грандоман тракиец says:

  Истина е, че в спора се ражда истината. За съжаление не виждам спор, а само констатации. Не искам да убеждавам никого, а да предизвикам размисъл и/или коментар. Никой не се е родил научен. До скоро Омбре твърдеше, че по този въпрос няма сериозна научна дискусия. Използвах момента за да му покаже, че вече има, но за съжаление извън нашите закостенели “научни” среди. Снощи гледах едно предаване по ТВ 7 с професор Петко Димитров от варненския океанографски институт, който постави същата тема. Ако тук присъстващата аудитория, не проявява интерес ще я разбера. Много по-важни са състоянието на кака Хомовица и вино, ракия и жени. А на уважаващите себе си историци, ще кажа да прочетат внимание на приложенията и източниците за информация, след което да се произнасят “компетентно”.

  • Homoerect says:

   След малко ще ти отговоря…

  • Homo faber says:

   Така е, Тракиец, добре четеш между редовете…:)!!!

  • Homoerect says:

   Да приемем, че гърците са пришълци – също като нас. Склонен съм да се съглася, с тази разлика, че те са се заселили далеч по-рано на Балканите. Свидетелство за това са и техните колонии по Черноморието. И все пак, погледнато от генетична гледна точка, те са заели едно пространство, населявано от пеласги или траки няколко поколения преди Хан Аспарух да премине р. Дунав. И какво излиза – гърците би следвало да имат много по-големи претенции от нас, като наследници на траките, в сравнение с българите. Дали са крали или онаследили, а впоследствие и доразвили по-древната култура това е отделен въпрос. Все още според мен науката не се е произнесла окончателно.
   Никога не съм твърдял, че по този фундаментален въпрос не е имало научна дискусия. Тракиец не ми приписвай слова, които даже не съм си и помислил. Далеч съм от мисълта, че всичко знам за историята по нашите земи. Но вярвам преди всичко на очите си и на безспорните артефакти, на които съм станал свидетел. В Гърция – където и да бучнеш в земен пласт на дълбочина по-голяма от 1 метър, ще попаднеш на някакви мраморни или глинени останки (статуетки, чирепи, монети), датирани преди новата ера. Е, как пък успяха всички „фалшификатори” така изкусно да заблудят света, при това със сечива, с които се предполага, че много повече време би им било необходимо. Ами коя империя би отделила такъв огромен финансов ресурс за този грандиозен митологичен проект. Включително и да се пишат някакви документи за по-голяма убедителност. Спирам дотук. Който желае, нека продължи дискусията. Аз се уморих. Настоящото мое становище е в отговор и на другия мой приятел Паси.

 9. Pasi says:

  По Тракийската тем ще споделя виждането на Иваело Петров в романа му “Преди да се родя и след това”. Авторовата идея е, че Бог е сътворил човеците Адам и Ева в долината на р.Батова, в непосредствена близост до съвременния курорт Албена на Черно море. И понастоящем около реката има лонгозна гора, опираща до самият плаж на Албена. Гората следва течението на рекичката. Именно там според романа се развива човечеството, раждат се Кайн и Авел и последвалите библейски персонажи. Не знам дали това място е раят на земята, но е прекрасно място. Без да съм историк като г-жа Юлия, споделям че край Варна е намерено най-старото обработено злато на планетата- Варненският некропол, датиран 6000г.преди Христа. Експонатите за над 1000 бр. Накити и други златни предмети и се намират във Варненския музей. По-нататък ще споделя откритите тракийски съкровища: Панагюрско, Рогозен, грабниците в Казанлък и Исперих, Старосел Малката косматка, Перперикон и Татул. Не се знае какво е залял язовир Копринка в древния Севтопорис. На територията на съвременна Гърция и дори в Атинският музей няма толкова много тракийска култура, колкото по нашите земи. Гордостта с тези факти не ги считам за грандомаНения.

 10. Homo faber says:

  Има доводи за за и против, но това трябва да го направят професионалните историци с представяне на съответните документи и да убедят обществото…

 11. Тракиец says:

  Профисионалните историци са разделени на две категории. Старите нямат намерение да променят статуквото, защото ще си плюят на “научните” публикации и титли. Младите, носители на новото не могат да пробият поради диктата на старите. Материалите доводите се разпространяват ” поне засега” апокрифно в интернет. Гордост е, че по тези въпроси открито започнаха да пишат и западни историци. Рано или късно истината ще излезе на яве!!!

  • Homo faber says:

   Ето защо нещата трябва да се приемат, както се казва за сведение… и времето ще каже истината!!!

 12. Pasi says:

  Фабер, прав си че професионализмът трябва да е водещ при коментара на фактите. Но не зная дали познаваш манталитета на гърците? Той личи от самолет около спора за името на БЮР Македония. Никой не може да ги разубеди че Ал.Македонски не е грък, а тракиец. Дори гроба му намериха!!! Опитай се да убедиш някой, че първата държава създадена на територията на съвременната географска област Македония в същност е прабългарска, от брата на Аспарух. Преди него, само тракийски племена с племенно устройство – гети, севери, одриси, беси, даки и прочее. След тях – Римска империя, част от която е Византия. От последната българите отвоюват съответните територии.

  • Homoerect says:

   Паси, в много отношения си прав, но допускаш някои груби исторически неточности. В областта Пела е открит от проф. Андроникос (все още си спомням това име) гроба на някакъв древен велможа. След излизането на първата публикация, че е открит гроба на Филип Македонски, (тука го бъркаш със сина му) започна някаква научна дискусия или спор дали това е такъв. И изведнъж, като с нож бяха прекратени всякакви спорове по този въпрос и се утвърди мнението, че това е именно гробът на ФМ. Бил съм на това място 2 пъти и съм виждал, че наистина е нещо грандиозно в представите ни за онова време. Така или иначе, гробът е на територията на днешна Гърция и затова бракята македонци може само да подсмърчат. При всички положения, в наш интерес е дипломатите ни да поддържат гръцката версия.

 13. Pasi says:

  Eректус, по никакъв начин не отричам елинската култура. Епидавърът на Коринтския полуостров е шедьовър на архитектурата. Същото се отнася и за Акропола и за огромното материално наследство оставено от населението по тези земи. Но знаеш ли, че:
  1.Авторството на Главата на бог Дионис, намерена в тракийската гробница Малката косматка /открита заедно със златната маска на тракийския цар Терес/ се приписва на елинският скулптор Фидий, чиито орнаменти стоят на множество архитектурни обекти в съвременна Гърция. Това показва, че културата, боговете, митовете са еднотипни по онова време и характерни за тракийските племена населяващи Балканите. Същото се отнася и за Панагюрското съкровище, уникално по своето изпълнение. Върху последното са цялата плеада богове от т.н. гръцка /за мен тракийска/ митология- Зевс, Хера, Аполон, Дионисий, Атина Палада и т.н.
  2. Александър Македонски е посещавал оракула в Перперикон, който е бил по-именит от Делфийския /където не са останали и два камъка на кръст/.
  3. Татул е светилище на митологичния полу-бог – Орфей;

  Очевидно е че племената както са воювали така и са търгували по между си,иииито

  • Homoerect says:

   Тук, по това, което изтъкваш, въобще на може да има спор! Но в никакъв случай не можем да отречем елинската култура. Сигурно си бил в новооткрития музей преди няколко години, намиращ се в подножието на Акропола и си видял какви богати археологически находки има в него…
   П.П. Еректус е запазена марка само за Фабер. Останалите ми викат Омбре.

 14. Тракиец says:

  Само, че и двамата /баща и син/ са пеласгийци т.е. траки. Видно от статията която ви изпратих.

  • Homoerect says:

   Само за да ти угодя, ще се съглася с теб, Тракиецо. Оттук нататък, спорете, бийте се, карайте се, но без мен! 🙂

 15. генек says:

  Вариант на кормилачката. Правехме ги – без модерни колела. Отпред управляем плаз, отзад или застопорен, или колелца.
  Всичко ново е добре забравеното старо…
  А племената са търгували помежду си, но са се и грабели взаимно. Метод за обогатяване на цивилизациите и размяна на постижения. Както и на хромозоми…

  • Homoerect says:

   Генек, нещо и ти си поприхванал от батковците. Саморъчно направените кормилачки бяха хитът на сезона по онова време… Виждал съм една такава, на която сядаха 8 души!!! А на ски тип “бъчонки” (дъги от бъчва с каишки от налъми) пързалял ли си се?
   А за това колко днешните гърци са наследници на древните елини и колко ние сме наследници на траките е излишно да спорим…

 16. Pasi says:

  Тук спорът не е има ли елинска култура, а дали самите елини са тракийски племена, такива каквито са населявали съвременна България или не. Отговорът е неясен. Общите белези обаче са налице:- в артефактите на тракийските съкровища, в гробницата на Терес – Малката Косматка, гробницата в Старосел, общите богове и митология, Казалъшката гробница и тази край Исперих, всичко това ако не доказва безусловно, най-малкото подкрепя идеята за някакъв вид общност на древните на Балканския полуостров. Та тези хора са търгували помежду си, общували са – на какъв език? Воювали са – с какви колесници, с какви оръжия и снаряжение – почти еднотипни. Защо да вярвам, че златната надбедрица на Агамемнон в Атинския музей е точно негова, а не например на някой поданик на бесите, например. Загадка всъщност е къде са изчезнали траките?

  • Homoerect says:

   Паси, безусловно се съгласявам с твоите аргументи, но съм твърдо против всякакви шовинистични мегаломански теории, в каквито се опитва Тракиеца да ни убеди. Нито ние българите имаме нещо общо, нито гърците имат нещо общо с древните народи. На Балканите е станало най-голямото каръщисване на гените.

   • Homo faber says:

    И именно сега се забелязва откаращисване…:), като всеки се пъчи с националното, с идентичността си, което трябва да е така, не че е лошо, напротив всеки народ трябва да се гордее с идентичността си и с постиженията си, но не намирисват ли, не отиват ли нещата към двайсете години на двадесети век и последствията за света, като цяло, след това…???

 17. Pasi says:

  А за това, че ние сме наследници на траките в спора не е ставало дума. Преселението на народите е най-тъмната част от човешката история – славяни, българи, германи, вандали, печенеги, хуни, готи, кумани, какви ли не. Народи на кон. Повечето изчезнали заедно с траките, освен може би някъде в генокода, за който съобщава и Генек.Е, пак купон и днес.Не знам дали не досаждам на седенката… Сполай Ви че ме изтърпяхте…

  • Homoerect says:

   Паси, иди го обясни на Тракиеца! Той твърдо вярва в своето, без да отчита моите аргументи.
   Бъди спокоен, не само, че не досаждаш в седянката, а напротив – правиш я по-забавна!

 18. Тракиец says:

  Хао-ха-ха! Ооооо, неразумни юроде и Омбре! Колко постинга ти изпратих, та вземи поне ги прочети и тогава пиши.
  1. Българите на Аспарух са потомци на мизите /тракийско племе/ Много древни автори ги посочват като такива.
  2. Елините не са гърци, а тракийско племе родственици на пелазгите.
  3. Ахейците идват от североизточна Африка и са така наречените гърци.
  4. Понятието Гърция в древността не съществува.
  5. Всички древногръцки богове и писменост са тракийски такива.
  6.Откритите не на 1 метър, а на най-малко 3-4 метра под сегашното ниво артефакти са древнотракийски и/или пелазгийски.
  7.Критско-микенската култура е идентична с тракийската, видно от откритите артефакти и Линеарно писмо- А, с новите открития и писменост в нашите земи.
  Наистина разбирам любовта ти към съседна Гърция, но преди всичко бъди обективен и се вслушай в информацията която ти дава и Паси.

  • Homoerect says:

   Тракиец, направих си труда да проверя в Института по хематология и кръвопреливане за резултатите от изследването на твоето ДНК. Там ясно е записано черно на бяло, че ти си потомък на Чингиз хан! 🙂 Няма какво повече да спорим! Що се касае до любовта ми към Гърция, може да се каже че съм запленен от нейните природни красоти и исторически паметници. Никъде не съм споменавал за любовта ми към съвременните гърци.

 19. Тракиец says:

  Нищо общо нямам нито аз, нито ти с тюрките и монголите. Тези глупости отдавна са отречени дори и от по-старите учени. Спорният въпрос е дали прабългарите са от тракийски или ирански произход. Аз вярвам в първото.

  • Homoerect says:

   И откъде си толкова сигурен, специално ти за твоя произход? 🙂 Те учените още не могат да се разберат помежду си, та ние с теб ли ще дадем отговор на загадките от миналото…?

 20. Тракиец says:

  Отбелязвам общия случай, а иначе никой не знае как точно го е сготвил щъркелът.

  • Homoerect says:

   Тракиец, днеска ме съсипа с твоите теории! Но, ти продължавай да си пишеш, може и да ти повярвам… 🙂
   П.П. Абе, да те питам… Случайно да знаеш къде изчезна Аман? Да не го е обидил някой от тепавицата?

 21. Pasi says:

  Тракиецо, намали темпото… Ако това те успокоява, и аз вярвам в теорията за тракийския корен на елинската култура, към която принадлежи и културата на племената от северната част от полуострова, описани по-горе.Тази моя вяра не е достатъчна.Това е същото, като да вярвам, че гроба на Апостола Левски е при църквата Св.Петка в София. Аз, Здравец Хайтов и много други вярват в това, но проф. Н.Овчаров не вярва, или по-точно защитава обратната теза. Така е и с преселението на народите. Общоприета теория няма. Често в историята се получава така – надмощие на най-приемливата теза от гл.т. на наличните към момента емпирични факти. Пример- мощите на Йоан Кръстител от Созополския остров. Надделява тезата, че са автентични поради: съвпадение на възрастта на костите,
  надпис на реликвария. Главоблъсканицата и оспорването може да продължава вечно, но фактите надделяват и постепенно приобщават повече мнения.
  За днес толкова. Лека нощ.

 22. Juliapulia says:

  Ако някой се засяга на тема грандомания и тракийски произход, то нека първо започне да прави разлика между факти и хипотези, а от там между научно обосновани теории и неаргументирани спекулации.

  Пример: Откритото във Варненския некропол злато е най-старото обработено злато намерено досега (никой не твърди, че то е по-принцип най-старото, може да има по-старо и да не е намерено). Обаче какъв е произходът на златото??? Кой може да каже??? Може да е дар от владетел, който е дошъл от на-майната-си, може да е произведено по нашите земи. Кой ще застане зад едното или другото твърдение??? Няма доказателства нито за едното, нито за другото. Няма ФАКТИ!

  Втори пример: Панагюрското златно съкровище – тотално различно от откритите съкровища в страната. Факт – има го. Факт 2 – открито е Панагюрище. Факт 3 – златно е. Факт 4 – радзлично е по типология от другите. Теория 1 – произведено е на нашите земи (има ли доказателства – не, това е само хипотеза). Теория 2 – дошло е то Мала Азия, където са открити подобни (факт ли е – не, това също е само хипотеза, макар и по-добре аргументирана). Кое е допустимо теория 1 или теория 2??? Ами и двете, въпрос на тълкувание.

  Относно тракийския произход на българите – това е една невероятна спекулация (поне на този етап). Относно елините – има много какво да се каже, но ще спомена само едно – те са тези, които имат писмена култура и са запазили някакво историческо знание, което в исторически плани определено ги прави по-могъщата и влиянелна култура, па ако ще траките да са били по-многобройни, по-силни и по-богати.

  Та викам да не се бием в гърдите на тема античност, щото днешните българи не са достойни наследници дори на Ботев и Левски, камо ли на велики пълководци и древни племена.

  • Homoerect says:

   Браво, Юлке! Само не знам дали Тракиеца ще приеме твоите доводи…

   • Juliapulia says:

    Живеем в свободна страна, всеки има право да си има свои доводи 🙂 Не държа да се харесам на никой. И именно поради гореизложената аргументация избягвам да влизам в исторически спорове. Правя разлика между история, идеология, патриотизъм, популизъм и обикновено лаладжийство (в последното съм най-добра 😉 но не на исторически теми)

   • Juliapulia says:

    А и се извинявам за печатните грешки, на работа съм и гледам да не се мотам в писане.

 23. Тракиец says:

  Вместо отговор към Юлия ще изпратя линк със статия твърде подходяща по темата. Мога да добавя и още, но тя е достатъчно грамотна да разгледа блога и да отговори:
  http://sparotok.blogspot.com/2013/11/blog-post_29.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s