Необяснима любов

Вероятно, четейки по-долните редове, мнозина от вас няма да ме разберат. Е, какво пък, дори и само внуците на моите внуци да ги прочетат и ме приемат такъв, какъвто съм бил, пак си заслужава да топна перото в мастилницата.

Откакто се помня, винаги съм бил екстраверт. През целия си живот съм гледал на света и на населяващите го хора като на мои братя и сестри. Отнасял съм се с чувство на уважение и любов към всички, независимо от тяхната раса, пол, вероизповедание и политически пристрастия. Чувството на злоба и завист ми е непознато, дори на никого не съм се сърдил. Минавало ми е на мига, в който някой е изрекъл обидни думи по мой адрес, или ми е сторил някакво зло. Винаги съм  се ръководил от максимата, че който таи омраза погрознява и по-млад умира. Всъщност, има едно нещо, което мразя – мразя цинизмите и вулгарния език. Мисля, че Всевишният би ме подкрепил за тази моя нетолерантност. Поне на мен не ми е известно да имам  отявлени, смъртни врагове. Какво да се прави, не съм Господ, та всички да ме обичат. Но дори и да бях, според различните религии, Той не олицетворява върховния ни идеал еднозначно.

Ще ми се, вместо оправдание и извинение, да разкажа надълго и нашироко за себе си, но предполагам, че каквото и да напиша нищо ново няма да ви кажа, защото голяма част от вас по същия начин мислят и гледат на живота. Без дори да си го признаят публично, то просто е скътано в сърцата им.

Стигам до основния въпрос, който ме терзае. Как така се случи, че в днешна България всеки от красивата ни малка страна застана срещу всекиго, в най-добрия случай една група хора срещу друга. Такова нещо не е било и през най-мрачните години на изпитания в нашата хилядолетна история. Възможно ли е единствено на Мамона да слугуваме и от това да се определят нашите интереси и поведение, с това ли се изчерпва нашата ценностна система? Не е ли по-добре всички заедно да си помогнем, вместо всеки да се спасява поединично?  Или казано метафорично – да режем клона на който всички седим? Естествено, който се е провинил, заслужава да получи най-тежкото наказание, когато бъде доказана пред Темида неговата вина. Да не забравяме, че по презумпция всички сме невиновни до доказване на противното!

Какво ли не измислиха типинг-пойнтерите и другите платени манипулатори: млади срещу стари, умни срещу глупави, красиви срещу грозни, богати срещу бедни, бивши срещу настоящи, с две думи „анти” срещу „про”. И даваме ли си сметка докъде ще я докараме и докога може да продължи това безумие? За разлика от много други теоретици и апологети на „чистата идея” и „новия морал”, предлагам да седнем около кръглата маса и да преценим точка по точка какво ни разделя и какво ни обединява – до постигането на приемлив консенсус и за двете страни. Само по този път можем да се измъкнем от тресавището с воденичен камък на шията, в което всички сме попаднали и продължаваме да затъваме.

Без да се правя на месия, готов съм да седна и да разговарям с всекиго поотделно, който не споделя моите възгледи, при едно единствено условие – да се държим като културни и цивилизовани граждани, спазвайки взаимно уважение един към друг.

Мечтата ми е да видя една обединена България и проспериращ народ, който вместо да продължава да се топи непрекъснато като пролетен сняг, да започне да се възражда, с пожеланието всяка българска майка да роди поне три деца, а държавата да създаде подходящи условия за тяхното отглеждане и възпитание. В противен случай ще заемем своето „достойно място” в Третия свят.

Вместо молитва към Бога е следващата ми песен:

Хубав понеделник и успешна работна седмица!

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Автопортрет, Светлото бъдеще and tagged , . Bookmark the permalink.

51 Responses to Необяснима любов

 1. Добро утро! Вероятно проспиваме часовете за равносметка и размисъл, защото наистина не зная защо майка България е на този хал. Без да се нареждам до големия Йордан Радичков, приживе го запитаха какъв е изходът и мъдрецът отговори по същия начин Аз слушах с четири уши неговите думи и до сега не мога да забравя отговора му- не зная. Аз съм от черногледите и, взирайки се, виждам насреща си пълна гибел за родината ни. Но все пак се опитвам да напрегна мисълта си, за да видя поне причините. Може би изходът е в корените на явленията… Ще пиша смело- така наречената демокрация направи всичко възможно да ни лиши от интелигенция, без лагери и без убийства. Унищожаващата дума е конкуренция- така знаещите и умните бяха изхвърлени на пътя да заработват като всички хляба си.Интелигенцията е водещия слой в едно общество, но какво се получи- обезглавена е България- жална майчица…

  • Homoerect says:

   Добро утро, Любиша!
   Силни думи си казала… Наистина всеки нормален българин би следвало да се замисли за дълбоките корени на злото, които ни доведоха до този хал. Нищо няма да се промени към по-хубаво, ако не престанем взаимно да се мразим и не осъзнаем нуждата от поне малко любов към ближния и не си подадем ръка за измъкване от тресавището, в което 90% от народа ни е затънал. Ще припомня старата българска поговорка: “Помогни си сам, та и Господ да ти помогне!”

 2. giorgo520 says:

  Συμφωνώ!

  • Homoerect says:
    Ευχαριστώ! Съгласен, за което благодаря)* 🙂
    * Това е един мой приятел, който все още не се е научил да пише на български, а само може да срича. 🙂
 3. генек says:

  Всичко е нормално.
  Нали новото, модерното, време е време на личността. На единицата. На вълка, дето му е дебел врата.
  Няма го общото – родът не оцелява, племето не се защитава, народът не се освобождава.
  Възпяват се отделни хора – общността /ако не е еврейска или американска/ е вредна. Обобщава се лошото /такива сме българите, циганска работа/, възпяват се разни античовешки творения на еврейката Айн Ранд и други егоистични откачалки…
  Така че – всичко е нормално!

 4. генек says:

  А демокрация не е власт на народа, а власт на демократите…
  Не знам кой го е казал, но е точно.

 5. rusalka2013 says:

  Сагата за българския народ все още не е дописана.

  • Homoerect says:

   Русалке, да очакваме ли в близките пет столетия да бъде написана нова “История славянобългарска”?

 6. Pasi says:

  Речта на краля

  Реч отново ни залива,
  Чехълче – душичка сива!
  Иска кралски да звучи,
  но излизат попържни!

  Кралството е раздробено,
  след речта разединено.
  Социалисти, депесари,
  срещу сините другари!

  Волен скача мигом в спора,
  на Атака свири сбора!
  Боце-Банкянски се плаши,
  с ес-ем-ес зове палаши!

  Политиката клокочи!
  Дали заек ще изскочи,
  от речта на краля тук?
  Или пак ще е чурук…

  Ясно е едно сега.
  Кралят тласка към война!
  Питам, отговор не ща:
  Туй ли ражда таз Глава?
  Pasi.06.07.2013
  Отбележете датата на това съчинение! Така разединени не сме били от 90-те !

  • Homoerect says:

   Стихоплетецо, и по-назад да се зарови човек в твоите съчинения, все актуално ми звучат… 🙂

 7. Homo faber says:

  Някъде бях ппрочел и е останало в главата ми че “Демокрацията е душевното спокойствие на гражданите”. В демократичното общество гражданинът избира как да бъде управляван, властта е в ръцете му, решенията са в главата му и спокойствието е в душата му.
  Но май не е така…
  Те ти и озвучаване, човеколюбче… 🙂

 8. Homo faber says:

  И още по темата ти, то модерното е либерализма или неолиберализма… това ни се натяква и няма как екстравертностата да има мегдан…:)!!!
  И няма как нравствените ценности “Свобода, справедливост, солидарност”, да доминират на мегданя…!;)

 9. Тракиец says:

  Омбре, абсолютно си прав! Не си единственият, който мисли така, но за съжаление само мислим. Хубавото е, че народният гняв се натрупва и ще дойде време да изригне. Не говоря за революции или гражданска война. Съзнанието на българина идва постепенно и за съжаление, времето не е в полза на нашите поколения. Моисей 40 години е обикалял из пустинята, докато промени мисленето на еврейския народ. Друг е въпросът дали натрапваната ни западна “демокрация” е най-полезна за нас. Българите са имали една демократична ценностна система до времето, когато са приели християнския морал. Не говоря за 10-те Божии заповеди, които са общочовешки, не и за истинското учение на Христос, проповядвано от Богомилите, а за християнството като институция, която променя общочовешките отношения в държавата. Права е Русалката, по тази и други теми тепърва историята ще се произнася и не най-важното е кой е бил първи или втори, а какво сме имали и какво сме загубили. Най-важното, обаче е: Кому е нужно това и Защо? Предлагам на вашето внимание едно интервю от 1994 година, което ми попадна скоро и определено впечатли. Моля Ентелигентната аудитория да го изгледа внимателно, преди да отсъди: “Това са глупости”. Към края на интервюто ще получите отговор на много от въпросите които Омбре поставя!!! Нещо по- силно от книгата “Комитет 300”

  • Homoerect says:

   Тракиецо, днес вие с Пасито да не сте се наговорили да ви ставам рецензент? За тая работа пари требе да ми плащате… 🙂

 10. Pasi says:

  Моля седянката за обективен коментар на най-новото ми стихотворение. Критикувайте всичко – думи, рими, ритъм, тема, яснота на изказа – всичко което ви дразни. Целта е евентуално усъвършенстване на текста. Решенията разбира се са привилегия на автора. Не забравяйте, че скоро е Никулден, който е и ден на банкера…
  Дерзайте!

  Банкери

  Банкери-яко поколение,
  използват всяко намаление.
  По бизнес са със вратовръзки,
  на плажа пък- край знойни гъски.

  Раздават кредити със ипотека,
  след туй – във нощна дискотека.
  Акредитиви, авоари –
  дебели сметки на Другари.

  На борсата са първа писта,
  все диплят кинти кат мъниста!
  Обезпечения поне по три-
  така играта им върви.

  Със лихва, даже във валута,
  продукта „кредит” си пробутват.
  По матинета и по соарета,
  разкешват цялата планета.

  На масата щом има миза,
  те могат да докарат криза:-
  със танкове и миномети
  с „Калашников” и пистолети.

  От криза пак ни вадят те,
  но мизата ще е по две!
  Въртят активни операции,
  със бондове и облигации!

  През отпуската пак са там: –
  чек един и хоп във Кан!
  Акапулко, Рио, Бали,
  за банкери с тлъсти бали!
  01.12.2013г.Паси

  • Homoerect says:

   Какво да ти кажа, Паси? Все едно обущарят да дава акъл на кошничаря как се плетат кошници…
   От гледна точка на финансовия аспект, който засягаш, мисля че добре си се справил. Но може и нещо да бъркам – намирисва ми, че имаш нещо общо с банките. 🙂

 11. Homo faber says:

  Банкери ще си развалят реномето, друже Паси… и всичко, ако и на плажа са със… знойни гъски…;)

  • Homoerect says:

   А така, Фабер! Помагай на хората – ако не с пари, то поне с акъл! 🙂

   • Homo faber says:

    И ти може да помагаш, друже Еректусе … с евра – на параклиса у ваше село, що издигат добродетелни люде… 🙂

   • Homo faber says:

    И ти може да четеш, Еректусе… от “Ларус“ (Larousse), демек от мене ха ха ха 🙂

 12. Homo faber says:

  И още – те са по агнешкото…:), значи преди 10-15 години бях свидетел, как агънцето го хранеше банкера с лъжичка в една кръчма, па и досега е така…:)

 13. Pasi says:

  Чета внимателно забележките. Фабер имаш ли предложение за подмяна на думата гъски с нещо по-знойно и в същия контекст…Питам всички…

 14. Pasi says:

  Очаквах повече критика… Оставам с усещането, че съм се справил… А дали е така, кой да ти каже?

  • Homoerect says:

   Мога и една дълга рецензия да ти напиша, но нали вече ти казах, че този труд се заплаща… Поне един сом да почерпиш за Никулден, след като се пишеш рибар! 🙂

 15. Pasi says:

  Риболовец. Хващал съм и сомове по Дунава. Но не съм запален… По-скоро прегорях… А дълги рецензии не очаквам. Очаквах повече хора да вземат отношение. Здраве да е…

  • Homoerect says:

   Братко Паси, то едва ли и Шекспир е получавал дълги рецензии приживе, така че – не бързай! 🙂 По-важното е, че много хора и сега те харесват.

 16. Homo faber says:

  Друже Паси, пиши нещо от рода на агънца, сърнички, катерички… гаче ще е по-така, рисунък ще има. Вие творците си знаете…:)

 17. Pasi says:

  Благодаря за коментарите. Имах предложение от женската част за “миски”, вместо “гъски”, че гъските било обидно някак за компанията на банкерите. Считайки, че птицата “гъска” е една от най-хитроумните създания сред пернатите, реших че е по-добре да оставя тази дума, вместо “миските”. Наскоро Гугъл представи авторката на приказката Чудното пътешествие на Нилс… през Швеция”, в която се разказва за приказно пътешествие на едно момче, на гърба на един гъсок, и извлечените поуки от премеждията на ятото. Чудна приказка. Помня фрагменти от нея от дете, когато все още имаше радиодраматизации за деца. Обезателно прочетете тази приказка на внуците си, ако не сте го сторили.

  • Homoerect says:

   Паси, понеже една моя приятелка се назлъндисва да демонстрира своя талант в тепавицата, пращам ти едно нейно произведение за рецензия:

   СРЕДНОЩНА ВЪПРОСИТЕЛНА
   Дали хаосът има свои закони?
   Енергии слива или
   дели електрони?
   Разпиляната сила пипалата ли пуска,
   или само отслабва
   далеч от болка,
   във скука?
   На въпроси сърцето дали отговаря?
   Да усеща умее ли,
   или просто …
   мен държи цяла?
   Светлинката във мрака дали трапчинка е само?
   Или капка надежда,
   породена от вяра?
   И има ли смисъл всичко това да се знае?
   Да разкриваме тайни закони?
   Едва ли?

 18. Pasi says:

  Има дух според мен, който ако чрез известна редакция, и тук таме подобряване на ритъма и пунктуацията, може да излезе на преден план и да грабне съзнанието.
  Например, на края след “Едва ли”, не следва да стои въпросителна, а многоточие за да подчертае колебанието, след зададените по-горе въпроси.По- нататък пример за редакция в първия стих:

  Дали хаосът има свои закони?
  Как ражда енергии, троши електрони?
  Как мощ разпиляна, пипалата си пуска,
  а после затихва във болка и скука?
  И т.н.
  Поздрави и успех за поетесата с една моя защитна реакция във форума на Дир.бг:

  Тролове
  Де са троловете днеска?
  Поетес и Поетеска.
  Те Паси без свян преписват,
  спам и флуд навред курдисват.

  Ало Цецо, дай им тяга,
  на безмозъчни бродяги!
  Заклейми Паси-то днеска,
  с Поетес и Поетеска!
  Паси, 29.10.2013г.

  • Juliapulia says:

   Само дето, тя не е поетеса

   • Homoerect says:

    Айде без скромности! 🙂

    • Juliapulia says:

     Не са скромности, а факти.

     • Juliapulia says:

      Отделно смисъла на редакцията, няма нищо общо със смисъла вложен в основния текст. Освен това сетивността и нещата, за които хората пишат са различни, както са различни и стихосложенията, и стъпките. Често в съвременната поезия ритмиката се губи и отстъпва място на други похвати, които дали я правят по-добра, никой не знае.

      Ще спра до тук, защото е в интерес на всички и на добрия тон.

   • Pasi says:

    Поздравлението не следва да се схваща лично. То се отнася до други обстоятелства, които посочих. Датата също показва,че това не е персонално адресирано към настоящата редакция.

    • Pasi says:

     Колкото до редакцията, изрично посочих че това е предложение. Не съм ментор никому…

     • Juliapulia says:

      Рецензия и редакция са две доста различни неща. И правилно, никой не ви е молил да бъдете ментор.

      Не по тази причина и далеч не по този повод, но Мосю мой приятелю Омбре, това е последният ми коментар във вашата Тепавица. Нека се проявават, онези, които явно нямат друго поле за изява. Аз лично чета и пиша тук, защото съм се чувствала винаги у дома си, добре приета и най-вече водеща диалог (извинявам се на Тракиец, че няма да продължа тракийския ни спор, в който нито влагам нещо лично, нито нападам него, а само дискутирам). От известно време коментарите лъхат на сърдито злободневие и някои други емоции и състояние, които за мен са чужди и натоварващи.

      Благодаря за прекрасните мигове!

     • Homoerect says:

      Скъпа Юлке,
      Не мога да повярвам в това което си написала…! Не мисля, че някой е искал нарочно да те засегне и затова не разбирам твоето разочарование. Причиняваш ми огромна болка, ако наистина си решила да се оттеглиш от тепавицата. Досега, според мен, всичко вървеше в рамките на добрия тон и изведнъж КАТАСТРОФА! Моля те, помисли още веднъж, преди да вземеш окончателно решение. Сигурен съм, че 99% от тепавичарите те обичат! Не ни лишавай от своята компания!
      Моля за извинение, ако и аз с нещо съм допринесъл за този срив.

 19. Juliapulia says:

  Много пъти съм гоказвала и ще го кажа пак. Нищо няма да се промени в държавата, докато хората не променят нагласата към себе си и към другия. Докато не осъзнаем, че когато близките ни хора са добре и ние сме добре, когато приятелите ни са добре, и ние сме добре, когато съседите ни са добре, и ние сме добре.

  Докато гражданското общество се изживява като такова в протестите, но забравя да търси правата си в ежедневието, не очаквайте промяна. Да трябва да се протестира, но не трябва да се мълчи пред безхаберие, пред мързел, пред липсата на качество в каквото и да било.

  А гражданското общество не е само в призивите, то е най-вече в действието. Онова, ежедневното. Онова, в което викаш бърза помощ, защото бабата, която не познаваш се е спънала и сие счупила носа. Онова, в което оставаш с нея, докато си сигурен, че е добре и близките й знаят къде е, независимо, че си бързал за работа. Онова, в което даваш на клошаря храна (не на просяка от светофара, на на онзи, който се опитва да скрие от всички глада и безпомощността си, за да опази едничката си ценност – достойнството). Онова, в което помагаш на майка с количка да слезе по стълби, защото няма откъде. Онова, в което прегръщаш загубено дате, за да може да ти каже поне името си и да намериш дома му. Онова, в което не се предреждаш на опашка. Онова, в което ти пука!!!

  Онова …. в хилядите малки жестове на човечност!

 20. Pasi says:

  Тия лафове ако прераснат в действителност, реалност около нас, цена няма да имаме… Загадката е тук как да стане? В тази насока един философско-сатиричен коментар.
  Да си спомним Станислав Стратиев:

  Ако сме дали нещо на света — това е българският модел.
  Той е — както Хеопсовата пирамида или Вавилонската кула — нашият принос в съкровищницата на човечеството.
  Казано сложно — това е състояние на духа. Определен начин на мислене.
  Тип душевност.
  Казано просто — обратното на всичко.
  Колумб тръгва за Индия и открива Америка.
  Ние тръгваме за Америка и стигаме в Индия.
  Все откриваме Америка и все се оказва, че сме открили Индия.
  Навсякъде по света в приказката на Андерсен кралят е гол.
  У нас се получи обратното — кралят е облечен, а народът е гол. И гладен.
  И безработен.
  Навсякъде по света считат лудите за свестни, но болни хора.
  У нас свестните считат за луди. Още от времето на Ботев.
  Навсякъде по света дупките са предимно в сиренето.
  У нас те са на ръководни места.
  Там, когато стреляш по някого, той умира.
  Тук, дори когато стреляш по друг, умира Алеко Константинов.
  Там са велики народите.
  Тук — Народното събрание.
  Там от великото до смешното има само една крачка.
  Тук няма никаква разлика.
  При тях са свободни хората, а при нас — цените.
  Това е българският модел.
  Българският модел е по-лош от Бермудския триъгълник.
  В Бермудския триъгълник нещата просто изчезват.
  И знаеш, че ги няма.
  При българския модел ги има, но не са те.
  И не знаеш какво е.
  Нарича се бензиностанция, но нито има бензин, нито ти сменят маслото, нито проверяват гумите, нито мият стъклата.
  Знаеш само, че е най-високото на Балканите. Или най-широкото.
  Според този модел българските джуджета са най-ниските в света, а българските мъже — най-мъжествените.
  Българският модел е, когато мълчанието е злато, а преклонената главичка остра сабя не сече и по-добре яйце днес отколкото кокошка утре, защото кроткото агне от две майки суче.
  И когато отвличаме останките на Чарли Чаплин за откуп.
  При българския модел селяните идват в града, за да купуват мляко, а гражданите отиват на село, за да прибират реколтата.
  Българският модел е велосипед без педали, но с десет кормила.
  И когато заводите произвеждат художествена самодейност.
  Българският модел е продупчена и завързана с конец стотинка. За да се возим безплатно в асансьор и да говорим безплатно по телефон.
  При българския модел няма девета дупка на кавала. Тя не е пробита. Пробита е направо десетата.
  Българският модел е не аз да съм добре, а ти да си зле.
  Българският модел е неунищожаем.
  С него ще бъде свършено, когато всички отидем в Канада.
  Както ще бъде свършено и със самата Канада.

  • Juliapulia says:

   Тия лафове г-н Паси са реални случки от моя собствен живот. И имам доста повече в архива. Идеята е не да се биеш в гърдите какво си направил, а да правиш каквото трябва. Разликата е огромна. И аз, за разлика от много други хора се опитвам да бъда адекватен гражданин, болката ми е, че хората като мен си тръгват оттук. Предстои ми да изпратя още един такъв човек на летището, с еднопосочен билет.

   Моите лафове са други, това са сериозни неща и болки.

   • Pasi says:

    Не зная защо, но сред много хора битува себичността. Само те горките изпитват болки и страдания,а заобикалящият ги свят е враждебен, непоносим и еднопосочният билет е единственото спасение. Сякаш там където отиват е Раят. Възпитанието и Взаимопомощта са разхождат по тротоарите, Добротата ги подхваща от летището и ги съпровожда до Елегантността, Духовността, Величието и т.н. и т.н.
    Тук е обратното. В Другите битува Злонамереността, Подлостта, Завистта. Няма го Червеният килим, няма го Благородството, въобще – пълен отврат.
    В живота на всеки има случки и трагични и натъжаващи, но и радостни, включително и самарянски.
    Ако с нещо съм засегнал нечие самолюбие, дълбоко се извинявам. Бях помолен за нещо и просто го изпълних. Въобще не бях наясно, кой евентуално може би ще се засегне. Очевидно въпреки добронамереността си, съм сбъркал ваксата. Затова е вярна поговорката “Направи добро, изяж л…но!”

    • Homoerect says:

     Паси, не се съмнявам в твоята добронамереност! Причината съм аз, тъй като без разрешение публикувах стихотворението на Юлка за рецензия от теб. Въобще не ми е минавало през ума, че може да се засегне. Явно не познаваме добре жените, които са много по-емоционални същества от нас. Позволи ми от твое и от мое име да й се извиним.

 21. rusalka2013 says:

  😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s