Произведено в България, внесено от Гърция и Турция

Драги селяне и натурализирани гражданье, мили  сънародници…

Някой от вас знае ли какво означава абстрактната дума „съвест”? Ще ви бъда благодарен, ако ми спестите обяснението. Може би ще разберете защо ви питам, след като ви разкажа какво ми се случи…

Вчера, както си седях с чаша лимонада в ръка пред телевизионния екран и гледах поредния любим мой филмов турски сериал, само от време на време превключвайки канала на горещите новини, излъчвани пряко от жълтите павета и пред Алма Матер и изведнъж сякаш някой ме удари с дъска по главата. Ами, да! Цял един ден не съм публикувал ново есе в Тепавицата. Гледам някои селяни вече са влизали и излизали от нея и са ми оставили съобщения, с напразни очаквания да прочетат най-новите ми бръщолевения. Всичко това доведе до пробуждане на гузната ми съвест и затова реших да пусна един извънреден брой в тепавичарските хроники. Добре че не се обзаложих с Тракиеца, че няма повече да пиша… Въпреки че не съм споменавал колко дълго време ще отсъствам. Тук някой нещо спомена за някаква си абстиненция, но такава болест на мен не ми е позната.

По традиция, всяка година по това време тръгвам на инспекция из Люлинския кооперативен пазар. По необясними за мен причини, същият все още не е придобил славата, да речем на Капалъ чарши. Тук само искам да вметна, че навремето, като студент изкарах “отличен” по дисциплината “Стокознание”, та ги разбирам некои работи. Ето и моите първи впечатления. Една сива и мрачна картина с още по-мрачни физиономии на блуждаещи между сергиите хора. Цяла серия от магазинчетата бяха сложили катанец на вратите и в тях нямаше каквато и да е стока. По все още пълните сергии имаше доста поувехнали плодове и зеленчуци с неясен произход, може би с изключение на портокалите и мандарините на които имаше етикети с големи букви „Произведено в Северозападна България”. Това – картофи, чесън, чушки, фасул и други все традиционни български селскостопански продукти отдавна вече не съществуват. Може би единствената стока, за която се знае, че е от български произход – това е домашната гроздова ракия в пластмасово шише. Въпреки изричната забрана на производителите да продават в такива опаковки. Същото се отнася и за виното. Тук ще си позволя да изплагиатствам една мисъл без да издавам източника си:

Всяка сутрин истинският софиянец слиза до мазето, за да претака киселото зеле, от което целият вход мирише на лайна. Ма кво като мирише? Важното е, че на Коледа ще яде извънземни зелеви сарми. Веднъж месечно истинският софиянец отива при родителите си на село и напълва догоре багажника с буркани. То и на Софията продават лютеница и кисели краставички, ма да не е луд да харчи пари за такива работи. А и домашното си е домашно, не може да се сравнява с тия купешки боклуци.

И какво стана с прословутото ни селско стопанство с ТКЗС и АПК, които изнасяха продукция за необятния съветски пазар и за почти цяла Западна Европа? Сега тези държави наводняват нашите пазари. За всичко това трябва да бъдем благодарни на Европейския съюз, който по този начин ни избави от къртовския труд сами да произвеждаме храната си. Онова, което се предлага в търговските вериги е вече добре сортирано, опаковано и събужда зрителните ни и вкусови рецептори, карайки ни непременно да си го купим. Няма значение, че съдържанието почти никога не отговаря на опаковката и на рекламата. Но не само на ЕС и ЕК трябва да благодарим, длъжни сме да направим дълбок поклон и пред нашите трудолюбиви селяни, които предпочетоха да напуснат родните си домове и да се преселят в панелките на София и другите окръжни градове. Ще си послужа с още един цитат:

Истинският софиянец живее в панелен блок в краен квартал. Пред вратата на апартамента му задължително има подпетени стари обувки, с които ходи “на магазина” или да изхвърля боклука. Жилището му е уютно – върху дивана в хола е метната оранжева булана, която хем пази мебелите от изтъркване, хем през зимата държи топло. Дистанционното за телевизора стои в найлоново пликче, за да не се цапа. Балконите са остъклени с певеце-дограма, щото по принцип балконът е безсмислено нещо. Пък така като го остъклиш, си става като допълнителен килер, в който можеш да си държиш разни неща.

Ето, братя българи докъде я докарахме. Затова старото поколение си спомня с носталгия за миналото и никакви думи за светлото бъдеще в новата ни скъпа демократична Родина не могат да го утешат. Да, наистина скъпо ни излезе тази демокрация. Или както справедливо я нарича един виден политически коментатор – „битпазарна икономика”.

Другата седмица се открива в НДК национална изложба „Произведено в България”. Непременно трябва да я посетя. Белким нещо ми хареса и си го купя…

Ако протестиращите в Украйна знаеха какво ги очаква, в случай че страната им се асоциира с ЕС, едва ли и една стотна от тях щяха да останат по площадите. Добре че съществуват тия от NGO, та да им сочат правилния път!

П.П. За да не бъда обвинен в кражба на интелектуална собственост и нарушаване на авторското право, посочвам от къде съм преписал цитатите, а именно – “Истинският софиянец”.

Следващата песен е свързана с едно “ноу-хау”, което не е лошо да си го припомнят някои наши сънародници, или пък директно да заминават за Гърция да берат портокали и маслини. И в други страни ще ги чакат с отворени обятия. Чуйте песента и си водете записки:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Икономика, Материално-финансово състояние, Светлото бъдеще, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

28 Responses to Произведено в България, внесено от Гърция и Турция

 1. Homo faber says:

  Да, ама не, Еректусе…ще продължаваш да си мааш, найлонките под формата на плодове и зеленчуци, щото и на Кооперативния пазар в Люлинаграда голема нема, а и “Произведено в България” нема тоже, в смисъл че веке мина, беше до 07.12. лето Господне 2013 г. в зала “Универсиада”-вече може би от 2 години там се провежда.
  Така, че поправи тези редове, щото въвеждаш граджаните и селяните в дезинформация, както правят джурналята, както казваше лелинчо му …:)!!!
  П.П…..Така, че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се….запрегай магарето и изори земята в ранчото в подготовка за пролетната сеитба….
  Само да се вайкаме и констатираме е излишно, човек сам требе да помисли за себе си засега, поне докато неизгрее на небосклона ..”Свобода, справедливост,солидарност”!!!

  • Homoerect says:

   Фабер, не се кахъри, проверил съм преди теб къде е била изложбата “Made in Bulgaria”. Това е литературно есе, а не историческа справка. Колкото до “найлонките”, комай ти повече от мен ги ручаш… Отдвавна съм писал, че гражданите станаха селяни и обратното… В това число и кака ти Хомовица е една прекрасна селянка, която е осигурила екологично папо за цялото семейство. Некви други забележки имаш ли към мен?

 2. Homo faber says:

  Еректусе, ти друже требе да се кахъриш, информацията е невярна, нема значение дали е есе или повест или роман, ти пишеш за сегашно време … “Другата седмица се открива в НДК национална изложба „Произведено в България”.
  Така че, ха ха ха … Цар си на измъкването и минаването по мантинелата… признавам ти : Евала, Машала, Ашколсун”!!!
  Забележки питаш, ти като самокритичен човек, ще си ги видиш и ако искаш ще си ги оправиш, друже

  • Homoerect says:

   Фабер, дебнеш ме непрекъснато като гестаповец! Признавам си само една грешка – трябваше вместо “историческа справка”, да напиша “съобщение от МИЕ”. Немам си друга работа, та ще се кахъря от твоите забележки…
   Не съм изненадан от похвалите ти относно уменията ми да се измъквам от затруднено положение – приемам ги за напълно заслужени. Не случайно деля едно легло с юристката кака ти Хомовица. 🙂
   И последно, не съм построил тепавицата за да си правя публично самокритика. Все още не съм станал мазохист. Разбра ли ме, мойто момче? 🙂

   • Homo faber says:

    Еректусе, не се коси друже, никой не те дебне, просто както ти си критичен към мене, така и аз съм критичен към тебе…:)!!!
    А за измъкването, то не е само да познаваш законите, то си требе и школа да говориш, общуваш, да убеждаваш и т.н. и т.н., нали си бил търговец!
    Ама в ежедневния живот, не всякога требе да се показва тези умения , щото….:)!!!
    Ти си знаеш бай майсторе, действай….:)!!!

    • Homoerect says:

     Фабер, допускаш една малка грешка. Това, което мога аз да си позволя, на тебе не ти се полага. У мене е и ножът и сиренето – Don’t forget it! 😛

     • Homo faber says:

      Eректусе, мисля че знаеш девиза на тамплиерите:
      ” Veritas vos liberabit.”
      “Истината ще ни освободи.”

     • Homoerect says:

      Не, не го знам и не искам да го знам! И така си ми е добре в тепавичката… 🙂

 3. Homo faber says:

  Бе, май някой беше писал тук на един читател/почитател за приятелството и казването между приятели на това-онова, ама пусти принцип на измъкването…:)!!!

 4. генек says:

  Съвест е това, което зазвучава нейде отдалече, глухо и немощно…И винаги след като си освинил нещата…
  Съвест е втория акъл.
  Съвест е опит да станеш по-добър…след като си доказал,ч е можеш спокойно да си лош.
  Съвест е пачаврата, с която се опитваме да забършем петната, оставени от нас в реалността…

 5. генек says:

  А думите на колегата: “Истината ще ви направи свободни”? Тамплиерите от него са я взели. Назаем. Срещу съответната лихва, предполагам…

 6. генек says:

  Знам, знам…На теория…За практиката…Сега са посадили маслините, в чиито зехтин ще ме пържат…

  • Homoerect says:

   Дано да си уцелил правилния сорт маслини за зехтина. Аз употребявам само такива от региона на Каламата.

 7. Pasi says:

  От мен една “топличка” злободневка… Made in BG.

  Посрещане от Божи гроб

  Слъцето от Израел се върна!
  А протестът е посърнал?…
  Книжки по мегданя слагат!…
  Що отново се излагат?

  Няма там за „Винету”…
  Нито снимка с паспарту,
  на Хаджията им, вожд,
  дет проходил тази нощ.
  Паси,11.12.2013

  • Homoerect says:

   Паси, ти да не си придружавал Вожда? 🙂

   • Pasi says:

    Не, но на изпроводяк стана известно следното:

    Минискус

    Идолът към Израел!
    В мач е кънките оплел…
    Хоп ножленце за коленце,
    футболното ни мъжленце…
    С патерички под ръка,
    пак ще си гласи игра:-
    с Е-Не-Пейци или други,
    все грабителски задруги.
    Паси,09.12.2013

 8. Homo faber says:

  Не довършваш, а си последователен уж…:)?

 9. Много благодаря за тази полезна информация, общо взето където й да отидеш е добре първо да проучиш къде може да разгледаш и някои забележителности.Може би единствената стока, за която се знае, че е от български произход – това е домашната гроздова ракия в пластмасово шише. Въпреки изричната забрана на производителите да продават в такива опаковки. Същото се отнася и за виното. Както и вие добре пишете,кой спазва законите щом може да спечели нещо никой не спазва нищо.

  • Homoerect says:

   Нищо особено не съм направил. Дано наистина да е била полезна информацията ми.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s