На лов за жени

Макар и не често, посещавам кварталната кафе-сладкарница, за да си припомня вкуса на истинското кафе, вместо това, което ми пробутва всяка сутрин буля Хомовица, наподобяващо негърска пот. Когато й кажа „Отивам на лов за жени”, тя знае къде да ме търси и по каква работа съм.

Та, вчера реших да открия ловния сезон, минавайки първо през РЕП-а, откъдето си купих любимия пенсионерски вестник. Настаних се удобно на една от останалите малко празни масички и се вглъбих в рекламите на вестника. Тук искам да поясня, че откакто навлязохме в дълбоката криза и безработицата постоянно расте, това кафене увеличи двойно оборота си. Попаднах на следната реклама: „Млада, красива дама предлага спешъл масаж по домовете на клиенти от „третата възраст” на изгодни цени”. Въображението ми лудо започна да работи и вече се чудех как да пратя жената и внучката в зоологическата градина или на кино, когато мечтите ми бяха грубо прекъснати от някаква дама, горе-долу на моята възраст:

–     Извинете, господине, има ли свободно място на масата ви? – попита тя, държейки пластмасова чашка в ръцете си.

–     Да, госпожо, заповядайте – отвърнах аз все така забил нос в интересното четиво.

Опитвайки се да възстановя спомена докъде бях стигнал, в следващия момент дамата произнесе името ми. Свенливо отправих поглед към нея и след като се вгледах по-внимателно в лицето й, установих, че и аз я познавам, но откъде точно, трудно ми беше да кажа… За да ме избави от неловкото положение, произнесе само едно име – Републикан! Да, плеснах се аз по челото! Това беше сестрата на моя съученик, кръстен на датата, в която народът отхвърли монархията и бе провъзгласена Народна Република България. Все така стройна и симпатична, с правилни черти на лицето и гъста черна коса, заради което много обичах да си играем в къщата на моя съученик. За сведение на многоуважаемите читатели, галено му викахме “Репата”.

–   Бре, Елке, как не можах да те позная… та ти си си все същата, даже още повече си се разхубавила – казах аз, което си беше колкото комплимент, толкова и самата истина. Набързо смотах вестника на свободното столче.

–   Омбре, ласкаеш ме, ти винаги си бил кавалер, само че аз тогава бях млада и глупава и не исках да загубя девствеността си – изстреля тя думите си без да се замисля.

От дума на дума, припомнихме си младините и ето каква история ми разказа тя:

Омъжила се твърде рано (същата е с 2 години по-малка от мен), от брака си се сдобила със син и дъщеря, но щастието й не продължило дълго. Мъжът й заболял от тежка, коварна болест и преди повече от 20 години се споминал. Наложило се сама да отгледа децата си. Когато пораснали, синът се оженил и напуснал бащината къща, а дъщерята заминала на работа, като медицинска сестра в Австрия, където и понастоящем се намирала. Заработвала не лоша заплата, спрямо българските стандарти.

Въпреки сравнително добрата пенсия, която получавала, Елка не се чувствала комфортно и често си мечтаела да й дойде на гости – я синът, я щерката. Но това било трудно осъществимо, най-малкото заради разстоянието, което ги разделяло. Ето  защо, преди няколко месеца предложила да отиде на гости за няколко седмици на своята щерка, все още неомъжена, която живеела в самостоятелно апартаментче. Хем да й помага в домакинската работа, хем да не се чувства самотна и да има с кого да споделя. Каква била изненадата й, когато „детето” категорично отказало на майката.

Опитах се да разбера каква може да бъде причината: финансови проблеми, или си има гадже, друг мотив не можах да измисля. Не било нито едното, нито другото. Още повече, че всяко лято, когато си идвала във ваканция, носела скъпи подаръци за всички роднини. Но дори и да има финансови затруднения, Елка имала някакви спестявания и в никакъв случай нямало да бъде в тежест на детето си. Що се касае до това дали си има или няма гадже, не виждала с какво може да й попречи на връзката. Не възнамерявала да й се обеси на шията за дълго, а само да я дари с майчината си обич и топлота. За пръв път се сблъсквала с подобно нещо – да не иска да я види рожбата, която е отгледала с толкова много любов. Чувствала се дълбоко огорчена и унизена от този неочакван отказ за едно съвсем безобидно предложение. Не искала кой знае какво, нито задоволяване на някакъв каприз, като някое разглезено момиченце, което иска да му купят кукла.

За това кой е крив, кой е прав, оставям коментарите за вас.

Останалата част от разговора ни не представлява интерес за широката публика.

Следва една песен, която кой както иска, така да си я тълкува:

 

All rights reserved

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Материално-финансово състояние, Случи се… and tagged . Bookmark the permalink.

25 Responses to На лов за жени

 1. gogi6666 says:

  По Коледа се случвали чудеса, казват. Всеки да го тълкува според зависи. 😉

  Родителите винаги прощават, нали?

  Лежерна неделя! 🙂

 2. генек says:

  Нов морал…Чувал ли си го? Те това е – не само в политиката, ами най-вече в живота…По американски – навършва възраст, разделят се, виждат се при определени поводи, разделят си сметката по равно…
  Пазарно роднинство…

 3. rusalka2013 says:

  Не мога да повярвам, че има такива шантави дъщери! Нима си мислят, че с изпращането на скъпи подаръци може да се отблагодарят или да се откупят за полаганите грижи за тях? В това ли се изразява само любовта им към родителите?

  • Homoerect says:

   Да, Русалке, за съжаление има такива дечица… Историята, която разказах е съвсем истинска. Единственият начин да усетят майчината болка и унижение е да им ударят на голо сто тояги.

 4. aman be says:

  Според мен тази жена, пък и съпругът й, докато е бил жив, са сбъркали без да искат нещо при възпитанието на децата си. Най-вероятно от прекалена любов. Виждал съм подобни случаи около себе си.
  От друга страна не бих обобщавал, че това е някаква норма за нов тип отношения между родители и деца, защото пред очите ми са достатъчно много примери и за точно обратното отношение. Имам приятел, чиито голям син живее и работи в престижна фирма в Лондон от десетина години. За коледните и новогодишните празници е поканил майка си, баща си и племенницата си (дъщерята на брат си) на гости в Лондон, като е поел от А до Я всички разноски. Та така – свят голям, хора разни.

  • Homoerect says:

   Амане, мнението ти плътно се доближава до моето… Винаги съм смятал, че прекалената майчина любов убива. Пропуснал съм да спомена в повествованието, че въпросната дъщеря е абсолютно убедена в своята правота и не изпитва никакви угризения, без да даде никакво смислено обяснение. Или е саможива, или се страхува майка й да не се разболее и да й отвори допълнителни грижи… Днес на една приятелка на по-малката ми дъщеря починала майката в колата на път за болницата. Стават и такива работи, никой не може да ги предвиди. Затова смятам моята жена за героиня, тъй като се грижи неотлъчно за своите болни родители цели 3 години (хранене, пране, смяна на памперси и т.н.).

 5. Тракиец says:

  Пази боже сляпо да прогледа!!!

 6. Kurt says:

  Аз мога да свидетелствам за моя колежка, чиито дъщери са студентки в чужбина. По-голямата кара докторантура, но все пак е студентка. Съответно, са с малки доходи и скромни квартири. Но това лято колежката им ходи на гости (заедно със съпруга си) и те ги приеха с радост. Сега дъщерите са в България и радват родителите си, въпреки че значително време прекарват в големия град с приятели от ученическите години. Така че – не е тенденция, но е гадно и като единичен случай.

  Аз си мисля друго. Възможно ли дъщерята да не работи като медицинска сестра и затова да се притеснява от посещение на майка си?

  • Homoerect says:

   Едва ли причината може да бъде в упражняваната професия…

   • Kurt says:

    Не зная, стрелям напосоки.

    Ако причината е друга, то не мога да допълня нищо към коментарите на колегите по-горе.

 7. rusalka2013 says:

  Омбре, както знаем, ти няма за какво да се тревожиш. Съдейки по твоите репортажи от цял свят, то ти нямаш същите проблеми. Освен това, всяка история има два прочита. Би било любопитно да чуем мнението и на дъщерята от Австрия.

  • Homoerect says:

   Русалке, явно причината е много тайна, след като не я е споделила пред майката си. Освен това, доколкото разбрах, за това гостуване не е поставяно условие “тука и сега”.

 8. Homo faber says:

  Качено на 4.01.2011 г.

  “Панта рей” – Παντα ρει και ουδεν μενει….
  Нормална и ненормална история, Еректусе! Нормална за света, в който живеем и нравите, които ни съпътствуват, споменати и от бая ти и от други люде, ненормална, щото в едно цивилизовано общество няма нищо по-естествено от обичта, грижата, уважението и привързаността към възрастните хора. А дали сме такова, вече толкова години, след революцията…???

  • Homoerect says:

   Фабер, откъде си изкопирал тоя мой цитат? Всичко е вярно, но си забравил ударенията. Изключено е аз да не съм ги поставил…
   По-правилно е: “Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει” – Всичко тече и нищо не остава (променя се).
   Животът е толкова сложен, че не можеш да кажеш вече кое е добро, кое е лошо. Сигурен съм в едно, обаче, че тази майка е искала да бъде при дъщеря си от любов, а не от егоизъм, задоволявайки собствената си потребност от щастие. Вероятно, когато тази дъщеря се омъжи и има деца, ще разбере майчините чувства.

   • Homo faber says:

    Еректусе, знаем че обичаш показното, фанфарите и т.н. О, суета на суетите, но не позна, не е копирано от тебе о, Венцеславний…;)!!!
    Прав си, като дойде на нейните години ще почуства, но сега не чувства какви ги върши…

    • Homoerect says:

     Първите два реда ги оставям без отговор. За вторите, не бих могъл да ти противореча. С риск да засегна някои жени, логиката у нежната половина по света е много рядко качество…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s