Проблемът с „бежанците”

Ние имаме тук само пет хляба и две риби
…а ония, които ядоха, бяха около
пет хиляди души, освен жени и деца.
(Евангелието от Матея 14:17)

Припомням ви притчата как Исус Христос нахранил народа, не заради друго, а за да направим съпоставка как българската държава се отнася към сирийските и други имигранти, влезли нелегално в нашата страна. Дебело подчертавам думичката имигранти, а не бежанци, защото след като са напуснали родината си, там откъдето влизат на наша територия, никой не ги е преследвал на етно-религиозен, политически или друг признак. Визирам най-вече Турция, която поне формално се счита за демократична, правова държава, откъдето пристига основният поток чужденци.

Веднъж попаднали на територията на Република България, тези хора очакват от нас хуманно отношение и най-вече снабдяване с документи за самоличност, които да им позволят на по-късен етап да емигрират в друга по-богата страна.

Нашият народ е прословут със своето гостоприемство и християнска щедрост, но все пак да видим при какви обстоятелства посрещаме тези неканени гости.

Отварям една скоба, за да обясня, че не съм ксенофоб, не страдам от никакви предразсъдъци на верска или етническа основа. Като ученик съм кореспондирал с мои връстници от няколко страни, включително и с един алжирец, който завърши военното училище в Долна Митрополия. Какво е станало с него в тия размирни времена, трудно ми е да кажа… Затварям скобата.

Независимо от всичко това, от собствен опит знам, че не със всеки може да бъдеш приятел. Ще дам няколко примера:

Станах неволен свидетел на сбиване между арабин и българин точно пред х-л „София”. Не  знам кой беше крив, кой прав, но добре че се намеси Боян Радев, често посещаващ кафе-сладкарницата на хотела, та ги разтърва като две немирни петлета.

Като студент, не си спомням по какъв повод, бях поканен от Идриз – колега от Судан, ако не се лъжа, ползващ квартира под наем точно над магазин „Средец”, до джамията „Баня башъ”. И като влязох вътре ме лъхна миризма на спарено и непрано от дълго време. Имаше само един креват с гол дюшек и одеяло без чаршафи. В ъгъла се мотаеха учебните му пособия – цял кашон с празни бутилки. Така и не разбрах дали се дипломира. Може пък и да е станал вожд в неговото племе.

В близост до нашия блок се намира едно магазинче „Всичко за 1 лев”, чийто собственик е сириец, женен за българка. При първото ми посещение се опитах да се държа дружелюбно с него, на което той ми отговори с някакво презрение и високомерие, гаче аз се намирам в неговата страна. Не ми достигнаха 5 ст. за една батерия, при което той не направи компромис и се наложи да разваля 20 лв. Не случайно му подпалиха магазинчето и беше изял  як бой, та ходеше повече от месец с патерици… Въпреки, че живее повече от 10 години у нас, все още не е научил български език! Но пък на тезгяха му редовно съм заварвал по някоя бутилка – я с бира, а с някое друго огнено питие.

В съседство на гореспоменатата личност, има един друг негов аркадаш, притежаващ дюкян за дюнер кебап, който ни предлага доста залежали месища и пиле на грил, което може да е престояло в хладилника повече от 5 години… А отсреща има друго едно магазинче за козметика и разни джунджурии с доста съмнително качество, собственост на дама от арабски произход. В скоро време  ще заприличаме на Париж, със стотици хиляди имигранти!

Разказах ви тези дребни случки, за да докажа, че не всеки с всекиго може да бъде брат и другар. Поради една основна причина – различи култури! Ако въобще може да се счита за култура това – да живееш в кочина.

Стигам до основния въпрос. Ако в едно село горят няколко къщи, чии деца ще спасяваш – собствените или на комшиите? В момента точно това се опитват да ни накарат – да бъдем като майка Тереза и да игнорираме собствените си проблеми. Като са толкова хуманни тия на  Запад, нека ни покажат как се прави, а не да ни залъгват с някакви дребни подаяния. На всичко отгоре, пришълците се държат сякаш сме им длъжни и предявяват претенции. Защото ги търпим, а народът ни продължава да тъне в мизерия. Ако Христос беше българин, може би нещата щяха да изглеждат по съвсем различен начин. Да, ама не сме…

Макар че темата вече е толкова дъвкана и предъвквана, счетох за целесъобразно и аз да изразя своята гражданска позиция. Ако не съм прав, кажете…

Сигурно ще поискате и някаква песен…

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Bad news, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

45 Responses to Проблемът с „бежанците”

 1. Тракиец says:

  Истината е някъде по средата. Разбира се, че трябва първо да нахраним и облечем нашите деца. По този въпрос спор няма, но къде е и християнското милосърдие? Въпросът е вечен, яйцето или кокошката ?! Лично аз не се наемам да кажа, че зная правилния отговор, но ми се струва, че ако нашите управляващи /независимо от партийната им окраска/ бяха по-настоятелни пред европейската комисия, въпросът щеше да се реши по-бързо, а и помощите и паричните средства щяха да са доста по-големи.
  Няма да коментирам управлението на “Агенцията по бежанците”. По една случайност познавам лицата които я управляват и смело мога да заявя, че са умни, интелигентни, но некомпетентни!!!
  МВР??? Една необятна тема!!! Пълно безхаберие и непрофесионализъм!!! Къде са анализ на рисковете, оценка на информацията и превенцията??? Нямаааааа и няма да има! Защо??? Некомпетентност на всички управленски нива и корупция. Най-страшната в България!!! Какво очаквате от министерство, където обикновения полицай плаща около 3000 лв. за да го назначат на работа?
  ДАНС??? Ами там няма кой. Това което остана е за подиумите на ” Армани ” и/или детската градина.
  Военно и цивилно разузнаване??? Какво беше това!?. В интернет да бяха ровили щяха да научат повече за намеренията на бежанските групи. Знаех доста по-рано от мои приятели араби, живеещи в България, за надигащата се вълна към нас. Ама на мен това не ми е работа. Аз съм проЗд пенсионер.
  Мисля, че всичките изброени по-горе “силови” структури, проспаха едно много важно активно мероприятие насочено срещу правителството на Орешарски, което, както се счита на Запад, е проруско ориентирано. Синхронизиран вътрешен /ранобудните/ и външен /бежанците/ натиск, който “случайно” изведнъж секна, когато министърът на икономиката и енергетиката се договори в САЩ за строителството от американците /без конкурс/ на 7 блок на АЕЦ Козлодуй. АмЪ, кво съвпадение шъ знайш!!! Никой не разбра кво става!!!
  Във “Всяка Неделя” Яков Джераси /също мой личен познат/, нарече посещението на Пардю в СУ по време на блокадата, най-тъпата изцепка на дипломат от висш ранг. Джераси не е глупак и бърборко. Знае точно какво, кога и по какъв начин да каже.
  А иначе, ние ще спорим за яйцето или кокошката. А лека нощ или добро утро!

  • Homoerect says:

   Тракиец, ти си направил едно много задълбочено изследване, което се нуждае от преценка на свеж разсъдък…
   Лека нощ и от мен! Аз продължавам, защото имам и друга неотложна работа…

 2. Homo faber says:

  Еректусе, ко се казва, ко става… човекот изморен, а нощем не спи…?;)
  Сега сериозно… истината е по средата и истината е, че има вечни интереси и пак да си кажем, че парицата командва. Съгласно Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. право на убежище в държавите , подписали документа, имат хората, които са преследвани поради своята “раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическите си убеждения. Тези сирийци, които са потърсили убежище на територията на България, имат право да го получат, тъй като са жертви на гражданска война. Техният въпрос е не само от правно естество, а също така и от хуманно естество. И основният въпрос, как се проспа този проблем? Единият отговор е ясен, така е защото не работят, както трябва структурите в държавата /докога ли ще е така/, другият, че отвън, така е направено, че тука да не се забелязва сериозността на този проблем. И май двата отговора са обединени и затова сега сме в тази ситуация.
  Преди всичко, ние първо трябва да се спасяваме/оправим. Толкова са ни сериозни проблемите, така че първо за нас си трябва да помислим, после другите…
  И продължаваме с патриотичните песни…

  • Homoerect says:

   Фабер, нещо ти куца правната наука! Значи, страните, през които преминават сирийците не им предоставят право на убежище, та требе България – Меката на Свободата и Демокрацията да ги посреща. Понеже сме и най-богати…

   • Homo faber says:

    Еректусе, “нещо”, или нищо не ми куца, нещо се бъркаш…:)!
    Въпросът е, че има вечни интереси… и ние трябва да си гледаме нашите интереси…
    Само че, в многовековната ни история, забравяаме това и ние – избирателний електорат сме си виновни…

    • Homoerect says:

     Продължаваш да живееш в заблуда. Щом аз ти го казвам, значи съм прав!
     И какъв е този израз: “избирателний електорат”? Електорат произлиза от гръцката дума “еклего”, която в превод означава избирам, т.е. получава се тавтология – “избирателния избирател”. Много смешно, нали? 🙂

     • Homo faber says:

      Ти винаги си прав, да се свети името ти… втори след Господ Исус Христос..:)!!!

     • Homoerect says:

      Това вече е приказка!!!

    • Homo faber says:

     🙂

    • Homo faber says:

     “ненщо” е …:)

     • Homoerect says:

      Пак провери, буквоядецо! Нали правиш разлика между механична и правописна грешка?

     • Homo faber says:

      “ненщо” се е видяло веке, ПРАВОЛИНЕЙНИЙ….:)!!!

     • Homo faber says:

      Има човек, има проблем, има грешката, значи грешка…:)

     • Homoerect says:

      Нещо като нищо си казал…

 3. rusalka says:

  Като коментар по темата бих искала да споделя следното. Когато се качих за първи път в самолет, бях много впечатлена от инструкциите, които дават стюардесите. “При нужда маските за въздух се спускат автоматично. Ако сте с дете, първо поставете своята маска, а след това тази на детето.” Доста прагматично – ако възрастният не оцелее, няма как да оцелее и детето. Мисля си, че същото важи и за бежанците. Ако народът ни е гол, бос и гладен, каво точно може да даде на бягащите от ужаса на войната?

 4. Pasi says:

  Мисля, че в съвременното общество само идеите въртят света. Ето ги и идеите:

  • Homoerect says:

   Идеи къща не хранят. 🙂

   • Homo faber says:

    О, друже Еректусе, тази идея само как храни и топли… И ти си подвластен на нея…!:)

    • Homoerect says:

     Предпочитам да се храня със свински пържоли, пък ти ако искаш – храни се с идеи…

     • Homo faber says:

      Бре, праиш се на интересен, свинските пържоли не падат от небето, особено за пенционерите. Money си требе, та за да ги имаш, може да си направиш телефон, /на цената на един градски разговор/ “Езикови справки и консултации – Еректус”, конкуренция на същата при ИБЕ към БАН…

     • Homoerect says:

      Не аз, а ти се правиш на интересен! И престани с тия мантри за “Парица е царица”! Темата е съвсем конкретна и не се нуждае от никакви абстракции…

     • Homo faber says:

      Пържолите, също в случая не са конкретни…;)!

     • Homoerect says:

      Би ли ми казал как изглежда абстрактната пържола?

 5. Тракиец says:

  Мисля, че във въпроса се съдържа и отговорът ти, Русалке. Гладен и бос народ може да роди ксенофобия и насилие. Това е целта! Отклоняване на общественото мнение от основните глобални тенденции и събития, както и постигане на целите от “световното правителство”. Завоюване сфери на влияние и унищожаване на основната част от човешката популация. Зная, че звуча параноично, но такава е реалната картина и докато не я осъзнаем и противопоставим адекватно, ще ни отстрелват на порции. Вчера Сърбия и Либия, днес Сирия, а утре ?????

  • Homoerect says:

   Тракиец, до вчера нищо ти немаше… За каква параноя говориш? 🙂
   Ти на Русалката акъл не давай! Доколкото ми е известно, по темата е чела лекции и в Кеймбридж. 🙂

   • Homo faber says:

    Проблемът е на цялото човечество от време оно! Все се отстрелваме – аз, ти той, тя, ние вие, те…:)!
    И докога ли ще продължаваме, май докато избухне нов Голям взрив….

 6. aman11be says:

  Като цяло народът ни е “гладен и бос” през последните около 6 века. Което не му е пречело дори в години на робство да е пословичен със своето гостоприемство. Във всички литературни произведения от онова време пише, че странник не е оставян да замръкне без подслон и без храна. Може да е било хляб и лук, но каквото е имало за българина, той го е споделял и с гостенина. Според мен сега проблемът е доста по-друг. От една страна отчуждаването, описвано в родните (родни ли?) СМИ със звучната българска дума алиенация. Но от друга страна, и това е по-същественото според мен, ние усещаме, че някой се опитва да ни “мине”. За пореден път. И този път се дърпаме и не щем повече така…
  Преди много години си спомням какво чух от един познат на баща ми, който по онова време беше на работа в Йордания по линия на ФАО (мисля така се казваше). Та той разказваше колко бедна държава е Йордания и как икономиката й се крепи основно на финансовите “инжекции” на богатите арабски държави, защото за арабите било задължително да помагат безвъзмездно на бедните си едноплеменници (май и аз измислих нова дума 🙂 ) Та след като десетилетия, а може и векове наред това е било практика за Йордания, като как така никой не говори в този дух за Сирия? И дали не говори или дотук не се чува?
  Във връзка с казаното от Паси за идеите – преди известно време гледах едно интервю с един според мен доста умен и подготвен човек, който по въпроса за “властите” каза приблизително следното: “…Всички се опитват да ни убеждават, че в обществото има разделение на властите и ОСНОВНИТЕ ОТ ТЕЗИ ВЛАСТИ СА ТРИ – ЗАКОНОДАТЕЛНА, ИЗПЪЛНИТЕЛНА И СЪДЕБНА (за медиите, самопровъзгласили се за четвъртата власт, кой знае защо не каза нищо). И никой не споменава за другите две власти, които винаги са присъствали и са даже по-важни от изброените три – КОНЦЕПТУАЛНАТА/КОНЦЕПЦИОННАТА И ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА. Т.е. влиянието и властта на тези, които предлагат/утвърждават концепциите за развитие на обществото и тези, които създават идеологиите…..”
  Дано не съм се изразил прекалено “разрошено”. 🙂

  • Homoerect says:

   Амане, колкото по-разрошено, толкова по-мъдри мисли звучат от твоите уста! Не случайно съм отбелязал за прословутото българско гостоприемство и хуманност. В случая въоще не става дума за някаква алиенация. Доказателство е, че в някои села хората искат да настанят в домовете си част от тези имигранти. За мен по-важното е, че Западът се опитва и то успешно, да ни прави на балъци! Да не говорим, че между християнството и мюсюлманството има отгромна разлика. Между различни култури трудно се намират общи допирни точки.

 7. Homo faber says:

  Влиянието и властта, на тези които предлагат концепциите създават идеологиите..
  Те се създават от нас хората и тези хора могат да се противопоставят, но не всички го правят. Иска се образование и култура, и организация…!!!

 8. gogi6666 says:

  Няма какво да добавя повече –
  ‘ В момента точно това се опитват да ни накарат – да бъдем като майка Тереза и да игнорираме собствените си проблеми. Като са толкова хуманни тия на Запад, нека ни покажат как се прави, а не да ни залъгват с някакви дребни подаяния. ‘

  • Homoerect says:

   Гоги, да не би да не си съгласен с горецитираното…?
   П.П. Само за твое сведение, понеже знам, че другите не ги интересува, успях да се справя с проблема на лаптопа. След като се обадих в сервиза и обясних какво съобщение за грешка излиза при диагностиката, специалистът каза, че харддискът е заминал и се нуждае от подмяна. Но аз го опровергах. 🙂

 9. Juliapulia says:

  No comment! Ама прочетох де … почти всичко

  • Homoerect says:

   Юлке, щом и ти се появи, вече мога спокойно да се оттегля в брачното си ложе… Нощес си легнах в 03:00 ч. в очакване да ми пишеш… 🙂

 10. aman11be says:

  Това със скакалците е добро попадение! Ама и аз, като албански реотан, бързо го видях…. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s