Колко струва работата на една майка-домакиня?

Представям на вниманието на всички мои (по)читатели в Тепавицата превод на една статия, почти “mot à mot”, която наскоро прочетох във вестник ”Le Figaro”.

«Колко струва работата на една майка-домакиня?». Това е заглавието на годишното проучване, проведено в американския сайт Salary. През 2013 г. повече от 6000 майки, подробно описват на интернет страницата колко време на седмица посвещават за изпълнението на различни домашни задачи. Какво излиза?Това представлява средно 94 часа работа седмично в дома за една американска майка. Според изчисленията на сайта, при годишен доход от 83 006,85 €, това се равнява на 6917 €  на месец. Хубав занаят!

Едно графично представяне на данните чрез компютърна обработка /Infographic/ онагледява тези резултати:  майката-домакиня отделя за готвене 14 часа на седмица, за което би й се плащало 9,91 евро на час, изпълнява услугите на “таксиметров шофьор” – 8 часа на седмица срещу 9,94 евро на час, и работи като психолог – 7,3 часа на седмица, за което би й се плащало 27,79 евро .

Средното работно време на една домакиня е 94 часа на седмица.

Сайтът Salary позволява също така да се персонализира изчисляването и да се адаптира към всяка майка. Така например, една майка-домакиня в Ню Йорк, с две деца на възраст между 3 и 7 години, би печелила средно 96 812,82 евро годишно (повече от 8000 евро на месец). Същата майка, но в Детройт, би печелила 83 610,57 евро на година (около 7000 € на месец). А за да разберете колко би спечелила собствената ви майка, просто въведете броя часове седмично, които тя отделя за почистване на дома, в помощ  за домашните задачи на децата и т.н. Алгоритъмът на Salary ще калкулира доходите ѝ. Това е магия. И изключително възнаграждаващо за жените.

Доколкото дебатът за родителския отпуск вълнува Франция, американският сайт помага да се разбере също колко би струвал трудът на един баща-домакин. В сравнение с 94-те часа седмично работа на една майка, бащата не отделя повече от 55,7 часа (за същия брой деца). Например, когато на майката са необходими 6,2 часа на седмица, за да се справи с прането, таткото не би отделил повече от 3 часа. Остава да разберем как да се обясни тази разлика. Касае се за ефективност или за инвестиция? “Това изследване бе направено само за забавление и по никакъв начин не почива на чисто научна основа, разбира се. Но за тринадесета поредна година, правим всичко възможно, за да покажем на всички важността на майките, изчислявайки колко би бил заплатен техният труд, ако получаваха заплата за тяхната усилена работа” Повече подробности  може да прочетете на сайта Salary. Пфу, всичко е наред! 

Автор: Agathe Auproux

Послепис: Никъде нищо не се споменава колко време седмично отделя тази домакиня за секс. Това спада ли към нейните трудови задължения или е просто за удоволствие?

Предполагам, че доста български майки ще ми бъдат благодарни за статията и може да ме почерпят. Няма да откажа и спонсорство, за да продължа своята дейност. 🙂

Натиснахте ли зеления бутон по-горе?

Преди да ви дам думата за мнения и коментари, препоръчвам ви също така една песен от видната феминистка, американската певица Бионсе:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Икономика, Good news and tagged , . Bookmark the permalink.

42 Responses to Колко струва работата на една майка-домакиня?

 1. Virginie says:

  Интересна статия:) Направо уцели в десетката, чичо Омбре! Ще бъде още по-интересна ако се адаптира и допълни с български опит 🙂

  • Homoerect says:

   Благодаря, Виржини! Винаги съм се стремял да направя нещо „Au bonheur des dames”. Надявам се и ти да помогнеш за съставяне на точна картина за трудовата заетост на българската майка. 🙂

 2. Homo faber says:

  Затова, нищо не ще ти струва една нежна дума, Еректусе към кака ми…!!! 🙂
  А, кекса взаимно се готви… 😉

 3. Pasi says:

  Омбре, само туй остана! Сега дамичките ще се възгордеят. Ако е само това – добре. Но преизчислението на техния домашен труд в пари вече ми идва в повече. Феминизмът не е довел до нищо добро. Според мен, той дори е и част от причините за хомосексуализма. Особено в тоя му стоково-паричен вид. Май лошо започвам седмицата…

  • Homoerect says:

   Приятелю Паси, ти да не си женомразец или пък стиснат по отношение на жените?
   Ако наистина смяташ, че лошо си започнал седмицата, пожелавам ти добре да я приключиш!

   • Pasi says:

    Не съм женомразец, напротив възхищавам се на нежния пол. Жените, според мен, имат повече качества отколкото недостатъци. Дразни ме т.н. организиран феминизъм. Обратното на феминизма, мъжете още не са го измислили. Какво ли ще е?

    • Homoerect says:

     Успокои ме! Ако не знаеш кое е обратното на феминизма, провери в Гугъла за гей организациите „Джемини” и тем подобни движения… 🙂

 4. Интересно Бионсе колко ли ще изкарва месечно, ако си стои в къщи при нейната часова ставка? 🙂
  А иначе съм чувал интересни неща за отпуска по майчинство във Франция. Ако си по-добре запознат, можеш да споделиш….

  • Homoerect says:

   Да, братко Аман! Мога много да разкажа по въпроса, но ме мързи да пиша. Да видиш как Франция от страна с ниска раждаемост, след ВСВ бележи демографски бум и почти във всяко семейство има по 3 деца. Не с голи обещания, а с подходящи стимули.

   • Щом теб те мързи, аз да обобщя в едно изречение това, което съм чувал. С отглеждането и възпитанието на 3-4 деца французойката, грубо казано, си е заработвала трудовия стаж за пенсия. При това не минимална…

    • Homoerect says:

     Точно така! Типично е да видиш в едно френско семейство негърче. 🙂 🙂 🙂

 5. Homo faber says:

  И във връзка с полезното изследване, Еректусе се сещам…, толкова ли се е променил животът, че сега домакинята и домакинът се оправдават, че няма време за нищо. А, животът е същият, както преди – ходене на работа, грижи за децата и семейството .. и по-малко мрънкане.
  Май, сме се разглезили, кой повече, кой по-малко…

 6. dandelion77 says:

  Трудът на майка-домакиня е безценен. 😉

 7. Juliapulia says:

  Любовта, грижата, закрилата, безсънните нощи – те нямат цена. Всъщност майчинството няма цена, родителството няма цена и то е въпрос на избор, на отговорност. И не трябва да се очаква реципрочност, дори не трябва да се очаква благодарност.

  Виж с домакинската работа е по-друго и всеки решава как точно ще плати цената – с труд или с пари за някой, който може да го замести 🙂

 8. rusalka2013 says:

  И аз подкрепям с две ръце Юлка! 🙂

 9. ggstan89 says:

  Струва много, наистина много.

 10. Тракиец says:

  Еееее! Уцели с тази статия на десетката – десетката! Разбуни най-после женския кошер! Браво, захитряваш!!!

 11. Графът says:

  Нещо е изпуснато в “ценоразписа”. Може би, защото е безценно?
  Имам предвид това:
  “Интелект има всеки човек. Мозъкът е орган, чиято паренхима е интелекта. Изгражда се до 20-годишна възраст. Започва с практически (от раждането) (… )”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s