Ципура на фурна

Предлагам на вниманието на любителите на кулинарното изкуство една оригинална гръцка рецепта – хем е бързо и лесно приготовлението на тази риба, хем е много вкусна. Нещо като от ТиВи предаването на небезисвестния Ути Бъчваров.
Тук ще направя лека пауза, за да си приготвите лист и молив, с цел да си водите записки…

Продукти:
4 големи ципури
4 скилидки чесън
1 сочен лимон, сок и кора
1 ракиена чашка зехтин
1 с.л. риган
1 пресен домат
Оцет и сол на вкус
Лимон и зехтин за заливка

Приготовление:
Почистваме ципурите. Измиваме ги и поливаме с малко оцет или лимон. Посоляваме и ги оставяме в гевгир да се отцедят около 30 мин. Когато решим да ги печем, поставяме в тавата алуминиево фолио или хартия за печене и подреждаме ципурите. Намазваме ги със зехтина и поръсваме с накълцания на ситно чесън върху тях и в отвореното им коремче. Добавяме настърганата кора и сока на лимона.

Поръсваме с ригана и подреждаме нарязания на филийки домат, така че лекичко да покрие рибите. Посоляваме. Печем при 200 градуса за около 30 мин. Не ги обръщаме и не ги препичаме, защото стават твърди. Поднасяме като полеем отгоре им няколко лъжици зехтин с лимон в съотношение 1:2.

За предпочитане е да не правим разрези по кожата на рибите, защото се обезводняват, изсъхват и стават твърди. Препоръчва се ципурите да бъдат сервирани със салата – зеленчуци на пара, хорта (глухарчета/лат. Taraxacum officinalis)  и пр.

Комуто не харесва тази рецепта, нека опита една друга, която аз съм измислил:

Ципура на фурна ала Омбре

Не обръщайте внимание на хейтъра, който се е изцвъкал върху статията, без да  е изпълнил рецептата или пък е пълен некадърник!

Желателно е рибите да са расли на воля, а не от ферми, където изкуствено се захранват, тъй като вкусът им е различен. Заслужава си да платите малко по-висока цена. Питайте продавача в големите магазини и той ще ви обясни.

Прилагам лично заснети от мен фотоснимки на рибна ферма, край пътя за о-в Порос, за да не се чудите що е то, когато ви попитат:

This slideshow requires JavaScript.

Кратка туристическа справка:
Порос (на гръцки: Πόρος) е малък остров на около 48 км (32 мили) южно от Пирея, разделен от полуостров Пелопонес посредством 200-метров морски канал. Старото име на острова е Погон. Всъщност, Порос се състои от два отделни острова свързани помежду си с мост. Считан е за острова на бога на морето Посейдон.

За музикален фон ще ви пусна една популярна гръцка песен от близкото минало, за да ви се отвори по-голям апетит. Песента се казва “Потегля една рибарска лодка”.

П.П. Очаквам в най-близко време майстор-готвачите Генек, Аман и Гоги да ми докладват за кулинарните си постижения. Желателно е да приложат и снимки.

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Good news. Bookmark the permalink.

48 Responses to Ципура на фурна

  1. Досега ципура не съм правил, тъй че се доверявам на рецептата. На снимката изглежда апетитно. Ако направя, ще споделя опит. 🙂

    • Homoerect says:

      Амане, бива ли такива работи? Да живееш край морето и да не знаеш основни рибни рецепти?! Какво да кажем за целокупния български народ, който нито знае как се приготвя риба, нито е застъпена в неговото меню. Не случайно едно време този продукт беше най-евтин, за разлика от други страни по света! Аз съм казал, че ако има на трапезата ми всякакви морски дарове, бих се отказал от свинското и говеждо месо.

  2. Homo faber says:

    Здраво, Майсторе! Бе, да те питам – има ли по магазините, ципури расли на воля?
    В събота риба ще правя, съмнява ме … пак ще е скумрия или пъстърва, май…! 🙂

    • Homoerect says:

      Здраво, Фабер! На въпроса ти отговарям положително. Спомням си, че съм виждал в „Метро” в западна София не само гръцка, но и испанска ципура.
      Не знаех, че и ти си майстор-кулинар. Мислех, че можеш само чинии да миеш… 🙂

      • И как позна, че са “расли на воля”? Да не си ги питал? 🙂

        • Homoerect says:

          По цената, братко… 😛
          Имам благородната амбиция да издам кулинарен сборник „Морска кухня” от авторски колектив – всеки, който желае да се включи. Ако и Кисса желае да участва – берекет вересим!
          Не по-малък интерес представлява и традиционната гръцка салата „хорта”, обилно полята със зехтин и лимонов сок. Предупреждавам само – в никакъв случай да не я консумирате в съчетание с узо, ама никак!!! С нетърпение чакам да дойде пролетта и да тръгна на паша за глухарчета (незаслужено пренебрегвани от българския потребител). И на охлювите не им прощавам… 😛

          Сложете кръст на това питие, с надпис „Ψσαροπούλα” (Рибарска лодка):

        • Homo faber says:

          И те са му казали истината … 🙂

          • Homoerect says:

            Само като ги заплашиш, че ще ги туриш на скарата и те всичко си казват, дори и майчиното мляко.

  3. Homo faber says:

    Да, всичко може човек, ето защо пак ти предлагам една старобългарска рецепта] Да я направиш и предложиш на домочадието, ще остане доволно и ще иска пак да я направиш… 🙂
    КРОМИД ЛУК НА КОЛЯНО
    Продукти:
    4 големи глави, воден кромид лук, започнал да се скапва/полски или холандски/
    4 скилидки чесън/задължително китайски/
    4 с.л. сол/египетска/
    4 с.л. оцет/марка “Менте”
    4 л. чешмяна студена вода
    Приготовление:
    Взимаме главите кромид лук, без да ги белим и на коляното, без да събличаме крачола на панталона с юмрук ги удряме, докато се разтворят. Вземаме, чесъна, солта и оцета и по малко слагаме във всяка от главите. След това, предлагаме за консумация с чешмяната вода за гарнитура. При консумацията, може да се предложи и по 1 пакетче носни кърпички … 🙂

    • Homoerect says:

      Фабер, тая рецепта я задръж за себе си! Когато си най-зле, такава манджа да си сготвиш! Ще те замоля само да се концентрираш върху главната тема. Малкият „петък” отмина, а големият е утре! 🙂

  4. Homo faber says:

    Ама ти си консумирал, само кифли с мармалад със сайдер или боза от 0,05 ст. в 3 СОУ “Марин Дринов. За твое сведение повече циганета “учат”, българчета нема :(!!!

    • Homoerect says:

      Влез в страницата на 3-то СОУ “Марин Дринов” и ще видиш какви гении (освен мен) е възпитало. Това е една от малкото стойностни гимназии!!!

      • Homo faber says:

        Може, но сега директорката каза, че сега положението е направо трагично…

        • Homo faber says:

          Любка Кумчева е с Отличен 6 …, ама друг гений с отлична оценка нема … 😉

        • Homoerect says:

          Може и да си прав! Какъвто е халът на държавата, такова е и образованието ни. Колкото повече ромски деца в училище, толкова повече се подобрява генетичния материал на народа ни. Сигурно тая директорка има некакви заслуги за гостуването на първолачетата при т.н. цар Симо…
          Кво ти казах преди малко? Работи по главната тема!

          • Homoerect says:

            Абе, Фабер… за това ли се хващаш? Айнщайн не е бил отличник, но пък е безспорен гений! Познавам и други пълни отличници (нарочени да бъдат такива), но от тях нищо не е станало в живота.

          • Homo faber says:

            Те и моя принос! Сега върви свинско и винско, нали…? 🙂 Направи тази рецепта, изпитана е… хеле с Червен Петко … ;)!

            Свински пържоли в зелев лист

            Продукти:
            за 4 порции
            4 свински пържоли от врат
            12-15 листа от кисело зеле
            черен пипер
            червен пипер
            лют червен пипер
            кимион
            2 с.л. олио
            1 ч.л. червен пипер
            Приготвяне: 1. Леко прорежете на няколко места пържолите. Посолете ги с черен пипер, червен пипер, лют червен пипер и кимион. 2. Изрежете дебелите жилки на зелевите листа. 3. Подредете 3-4 зелеви листа на плота, като ги застъпвате. 4.Прегънете краищата на зелето върху пържолата и навийте стегната сарма. 5. Подредете сармите плътно в пръстен гювеч или тавичка. Залейте ги с 1 ч.ч. зелева чорба. 6. Загрейте олиото в малък съд на котлона. 7. Дръпнете го от огъня и сложете в него червения пипер, разбъркайте го – да се “джазърне”. 8. Изсипете олиото с червен пипер върху сармите. 9. Захлюпете с капак или покрийте с алуминиево фолио. 10. Печете ястието 2 часа в загрята на 180 С фурна. 11. Отхлюпете капака и го запечете до зачервяване на 200 С.
            Приятен апетит… и не забравайте каната с Червения Петко… 🙂

          • Homoerect says:

            Предполагам, че това е рецепта за морски свинчета. Ако съм прав, напитката трябва да е Бяла Рада… 🙂

  5. Homo faber says:

    Щом казваш и ги предпочиташ …, аз ще си ям екологично чистите пържоли с истински червен елексир … 🙂

    • Homoerect says:

      Екологично “чистите” свински пържоли са тъпкани с какви ли не антибиотици и други „благородни” химически елементи. Поне засега, морската храна е много по-малко замърсена, ако е далеч от бреговете на индустриалните райони.

      • Homo faber says:

        При чичо Гошо от Боровци, не е така, а морската храна да не би да не е напоена с нефт, масла и други гадости? Спорно е… Апропо, споменаваш Ути Бъчваров за готвач просто си е научил добре ролите и добре ги представя… 🙂

        • Homoerect says:

          Ти да не си му светил на чичо Гошо, когато е захранвал тези интелигенти същества? Океанът е най-добрият естествен филтър на всякакви замърсявания. Не става въпрос за риба край морския бряг!
          Ути Бъчваров е не само артист, а и готвач! Виждал съм го на живо на една презентация пред супермаркет „Европа” в Люлинград!

          • Homoerect says:

            Фабер, понеже те изключвам от списъка на заподозрените, бих искал да поздравя онова малко хейтърче-комплексарче, което и днес не е пропуснало да се изцвъка в Тепавицата. Посвещавам му една моя любима песен:

          • Homo faber says:

            Готвач с изкуство… 🙂

  6. Homo faber says:

    Що пък си си помислил, че съм лош, Еректусе …? Че не съм достатъчно сериозен ли?
    Какво ти писах…? “Където Еректус, там и ние”? 🙂

  7. Кисса says:

    С риск да се повторя, предлагам моята изключително лесна рецепта за ципура или лаврак (тъдява им казват orata и branzino):
    Рибите тук ги почиства продавача, казва му се за приготвяне печени с морска сол – почистват се само хрилете и вътрешността на стомаха, главата се оставя. У дома се измиват и подсушават с кухненска хартия. Взема се една тава с големина според броя на рибите. Трябва да се наредят на един ред върху легло от едра морска сол, без да се докосват. Покриват се отново със същата морска сол, оставяйки едно от очите на рибите открито. Фурната се загрява до 200 градуса. Тикаш ги с тавата вътре и оставяш докато окото смени цвета си от сиво на бяло. Аз слагам таймера на 50 минути и не се занимавам да гледам окото, гледам си кефа. След като таймера звънне, изключвам фурната и ги оставям с леко отворена врата още 10 минути вътре да се “изтищят”, каквото и да означава това (лаф на покойната ми баба София). Тавата се вади и с леко почукване върху втвърдената сол, същата се отделя без остатък. Кожата се отделя без проблеми, главата и гръбнакът също. Остава едно невероятно филе. Вкусно и безсолно. Поръсва се със студеноизцеден зехтин. Сервира се с гарнитура според вкусовете на консуматорите. Приятен апетит!

    • Homoerect says:

      Благодаря, Кисса! Включвам те в авторския колектив на сборника. Ще я пробвам твоята рецепта. 🙂

      • Кисса says:

        Няма да съжаляваш. Като я препрочетох забелязах, че съм пропуснала освен зехтина поръсване с малко лимонов сок, ама то си се подразбира, предполагам.

        • Homoerect says:

          Естествено, че нямаше да пропусна. Ти много добре знаеш, че в страните от Средиземноморието ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се слага лимонов сок на рибите, особено на печените на фурна или на скара. Даже предварително в шол или каничка се приготвя смес от зехтин и лимон.

    • Juliapulia says:

      Кисса, не се повтаряш 🙂 просто си писала рецептата и в моя блог 😉 И не ми казвай, че си била тук и вече си се върнала, щото аз продължавам да те чакам 🙂

      • Homoerect says:

        Кой страда от Алцхаймер? 🙂

      • Кисса says:

        Мани, мани, отново отлагане. До края на другата седмица ще имам точната дата. Аз преди да тръгна ще бия голямата камбана навсякъде. Ще оповестя служебен и хотелски телефони, че сим картатата ми е изтекла и трябва да си купувам нова. Та като рекох … сим, та се сетих – дайте съвет за свестен мобилен оператор. Безплатен, ако може, де. Съветът, не мобилния оператор 🙂

  8. генек says:

    Как са се подготвяли рибите преди изобретяването на фолиото?
    Баба ми правеше яйца на вестник, така сме пекли и сирене.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s