Механичното пиано и танцът на духовете

Представям на вниманието на достопочтената тепавичарска общност първото есе, надявам се не и последното, на нашия побратим Курт – изцяло негов интелектуален продукт, без моя редакторска намеса. Очаквам вашите мнения и оценки, като възнамерявам на по-късен етап и аз да се включа.

Става въпрос, разбира се, за великата книга на Кърт Вонегът „Механичното пиано“. Вонегът ни пренася в свят от недалечното бъдеще, когато дейностите по производството ще бъдат автоматизирани и роботизирани и обикновеният човек ще представлява бреме за правителството (като сегашните пенсионери в България). Изключение представляват инженерите и мениджърите – една социално отговорна олигархия, но все пак олигархия. В значителна степен Вонегът не е познал – в днешно време автоматизацията и роботизацията отстъпва на темповете, прогнозирани от него и Айзък Азимов. Нещо повече – Вонегът не провижда тенденцията за деиндустриализацията на западния свят. Но познава в едно нещо – обезличаването на обикновения човек.

В днешно време човекът не е загубил съвсем своето значение за икономиката – той е зает в сектора на услугите, не е аутсайдерът от романа на Вонегът. Но човекът е изключен от обществото, той не е градивен по отношение на собствената си съдба. Той е добитък за производство на услуги и важен като клиент, който си харчи трудно изкараните пари за глупости.

Няма как да харесвам империи, няма как да се възхищавам от държави, които са се развили благодарение на завоевателни войни (такъв ми е манталитетът). Но няма как да остана без възхищение към гения на пълководците и духа на войниците от Испанската, Британската, Френската, Руската, защо не и Османската и Американската империи. А и идеалът за обединена България. Благодарение на нашите предци, не зная какво е да те изкормят с щик. Но в днешно време синовете на народите, създали империи или работили за национално обединение са скопени (с някои изключения – Турция, например). При нападение над България няма кой да ме призове под воинските ни знамена – аз не съм част от резерва на армията. Ще ни пазят платени войници. Метросексуалният е по-важен за обществото от истинския мъж. Не само у нас. Както и в „Криворазбраната цивилизация“ ние сме приели една световна тенденция без да си правим труда поне малко да я обмислим.

Убиха няколко наемника в Афганистан и тръгнаха да им правят лични паметници. Ало?!? Ако ще правим лични паметници на падналите за родината, то няма да ни остане обработваема земя. А за някакви наемници, които са умрели заради заплати, но не и заради България ще правим лични паметници. Пред очите ни се променят понятия като смърт за родината, служба на родината. И ние мълчим като овце, без да разберем, че това е част от един по-голям сценарий – обезличаването на човека.

Това, което се случва у нас трябва най-сетне да го възприемем в световен контекст. Да излезем от националните си комплекси и да мислим трезво. Да послушаме наборката ми Достена Лаверн и да осъзнаем, че българските преходи са част от световните и европейските преходи. А сега сме в разгара на важна игра – мястото на човека в обществото. Световната (поне европейската) тенденция е човекът да бъде социално скопен. Да стане роб на емоциите си, за да задоволява всяка възникнала прищявка. Става отличен купувач, и, допълващо – отличен работник. Всяка приумица трябва да бъде закупена и затова трябва да си наляга парцалите, че да не го уволнят. Роб на емоциите, роб на секса. И се забравя, че този наш човек е бил воин, майка, социално същество. За това е борбата в днешно време – за пари, за много пари. Алчност, която минава през обезличаване на човека.

В книгата на Вонегът има бунт. Нещо средно между бунта на лудитите и индианското въстание на Седящия бик. И с някои особености – хората не мразят машините, мразят това, което машините правят с тях. Въстаниците дори си правят непробиваеми за куршумите ризи. Най-накрая в книгата един се сеща да пита как е завършило въстанието, което имитират. С провал. Защо тогава са се вдигнали? Защото това е единственият начин да докажат, че са хора.

Тук вече се намесва моята тепавичарска ръка и ви каня да послушате заедно с мен една от любимите ми симфонии:

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Литература, Политика и социология, Светлото бъдеще and tagged , . Bookmark the permalink.

120 Responses to Механичното пиано и танцът на духовете

 1. генек says:

  Едно време се възхищавах от великите пълководци. После пораснах…
  И видях убити. Повече в мен милитаризъм не живя.
  Мисля, че е добре написан текст, макар далеч от интересите ми. Не съм поклонник на Вонегът. Предпочитам Хелър и Травен.
  Но затова има много книги – за много хора и интереси.

  • Homoerect says:

   Знаеш ли, Генек – същото си мислех и аз за великите пълководци, особено тези, които са известни със завоевателните си походи. Движещият мотив при тях е бил славата и богатството, без значение колко войници ще похарчат в боя. Затова, не съм поклонник нито на Наполеон, нито на Кутузов, нито на Гудериан, нито на Жуков… А още по-малко на Сюлейман Великолепни!

   • Kurt says:

    В развитието на империите, според мен, основна съставка е алчността. Не съм писал за това в есето, моя грешка. Все пак, за първи път пиша за широка публика, допускам грешки, непълноти и неточности. Досега съм си изкарвал прехраната в писане за тясна публика, различно е.

    Мисълта ми бе за важността на градивния елемент на мъжеството на народите и пълководците (дори и в случаите, когато не са печелили пряко от своите действия). Народите и пълководците като градивен елемент. Оспорима теза, но далеч не несъстоятелна.

    В днешно време съм пацифист (каква грозна и неточна дума!).

    • Homoerect says:

     браво, Курт! Спести ми обяснението пред Тракиеца. Военнолюбците НЕ МОГАТ да бъдат градивен елемент на обществото!
     И един безплатен съвет от мен: Постъпвай като французойките – никога не си признавай грешките и пропуските! Може да останат и незабелязани… 🙂

 2. Homo faber says:

  Знаеш ли, Еректусе – замислих се върху следните редове… “човекът е изключен от обществото, той не е градивен по отношение на собствената си съдба…”
  Това, като че ли е характерното в момента у нас. Всеки е зает със собствената си особа, а от общественото, от обществото, тръгва градежът на човека…

  • Homoerect says:

   Знаеш ли, Фабер… Цитираната от теб мисъл на автора е много комплицирана и не може да й се даде еднозначен отговор. Следва първо да си отговорим на въпроса от какво е съставено обществото. Предполага се, че е съставено от хора (човеци), ерго – касае се за отделния индивид, който се е самоизолирал от обществото.

 3. aman be says:

  Тезата за “….тенденцията за деиндустриализацията на западния свят…” ми се струва твърде пресилена. Ако Курт има предвид това, което се случи и се случва в някои от големите промишлени центрове на САЩ, то данните за Западна Европа и Далечния Изток говорят за нещо друго. В дадения случай САЩ отстъпват палмата на първенството в някои области и нищо повече. Преди няколко дни гледах един филм на М. Муур – “Капитализмът – една любовна история” или нещо подобно беше заглавието. Та там бяха “поразчепкани” някои от тези проблеми, касаещи конкретно САЩ.
  От нещата, до които имам достъп напоследък, стигам до извода, че сега сме в една още по-важна игра – освен мястото на човека в обществото и мястото на обществото, като общност от множество индивиди в определяне насоките за развитие на света, и опитите за денационализация на обществото в смисъл на нация. Вчера предложих на вниманието на Генек един филм. Който желае, може да отдели един час от живота си, за да го види. Мисля, че си струва. Там има отговори и на въпроси поставени от Курт. И там се очертават и тенденции, макар и разглеждани в рамките на частния случай – ЕС.
  Лисабонският договор / Il Trattato di Lisbona (2009)

  • Homoerect says:

   Амане, добър литературен разбор! Good 4 u!
   Филмът вече е изгледан. Потвърждавам, че си заслужава да отделите 1 час от времето си.
   П.П. За да ви спестя време, може да прочетете само субтитрите, като Натиснете ТУК

  • Kurt says:

   “Деинструализацията на западния свят” почива на отделни примери. Забележката ти е напълно правилна. Докато не прочетох твоя пост не се бях замислял дали наистина е такава общата картинка.

   Разбира се, ако ще е спор заради самият спор, то мога да ти отвърна с тенденцията на увеличаване на дела на услугите в БВП. На което може да бъде отвърнато, че производствата аутсорсват като външни услуги дейности, които преди са се изпълнявали в предприятието. И да откараме към 200 поста в контри и реконтри и да не стигнем до разбирателство. Но моята цел е търсенето на истината. Затова приемам забележката ти.

   А въпросът с денационализацията го виждам като произхождащ от въпроса със социалното скопяване на индивидите. Т.е. социалното скопяване го виждам като инструмент за денационализацията (глобализацията).

   Ще изгледам филма, който предлагаш, когато се добреа до бърза и-нет връзка.

   • Homoerect says:

    Вече не смогвам да те прочета. Виждам те като кандидат за ново есе… 🙂

   • aman be says:

    Нямам навика да споря заради самия спор. Направих забележката си на базата на няколко конкретни примера. Първо фалитът на град като Детройт (и не само той). Коментарът на М. Муур за това в цитирания от мен филм беше в смисъл, че през 50-те и 60-те години на миналия век американците са произвеждали по-качествени автомобили от Западна Европа и Япония, които по онова време още са се възстановявали от войната. И тогава, образно казано, на американския работник му е било “широко около врата” и е имал перспектива от постоянно нарастване на доходите, на социалните придобивки в т.ч. прилична пенсия, т.е. създаване на една широка прослойка “средна класа”. В последните няколко десетилетия обаче Западна Европа и Япония стават не само конкурентни на американската промишлена продукция, но в някои отрасли я изпреварват като цена и качество. Оттам и перспективите пред американската “средна класа” стават все по-мрачни. Донякъде и пред американската промишленост. Но това не значи, че капитализмът се деиндустриализира. Защото в същото време “Тойота” е продала почти 4 000 000 автомобила през 2013 г., което е ръст с, ако не се лъжа 12 или 13% спрямо 2012 г. “Фолксваген” е на второ място с около 3,5 милиона продадени автомобили.
    Синът ми и някои приятели се върнаха от различни страни в Западна Европа през последния месец. Думите на всички бих обобщил като “хората работят, комините пушат, влакови композиции с продукция пътуват.”
    С абзаца за денационализацията съм напълно съгласен.

    • Homoerect says:

     Амане, то си стана наистина научен симпозиум! Разлей виното по чашите… 🙂

    • Кисса says:

     Ау, преди няколко дни се спомина ФИАТ. НЕма веКе Фабрика италиана аутомОбили Торино. Купиха детройския Крайслер и преди три дни обявиха, че марката ще се именува вече ни Крайслер, ни ФИАТ, амчи FCA, демек Фиат Крайслер аутомобайл. (щото е Craisler in italiano). Амен на ФИАТ и на Крайслер. Цяла Италия напопържа Аниелли и родата му до девето коляно, както и Маркиони, делегирания актуален администратор на новоизлюпената ЕффеЧиА…Италианците имат една много гадна попръжня Е мортаччи туе (E mortacci tue), поднесена на римски диалект, означаваща да ти таковам и умрелите ти…та така. Административното седалище на новата FCA ще бъде в Холандия, а фискалното такова – в Обединеното Кралство. Изместиха се демек отвсЕкъде на запад, а ще продават, предполагам на изток. Ще произвеждат, обаче в Италия и Детройт, иначе ще им резнат одма топ@ите.
     Айде стига съм работила на тръстиката за днес, отивам у дОма да си плета плетката на една кука. Ще надзърна само да скивам какъв ефект е произвела новинката, ако вече не сте я знаели, де 🙂

     • aman be says:

      Да не плетеш чорапи на благоверния? Тя зимата вече свърши… 🙂
      Между другото – тук достигат новини за наводнения на Ботуша. Надявам се, че са далеч от вас.

     • Homoerect says:

      Кисса е царица на брюкселската дантела! Освен това, нея уроки не я ловят!

     • Светла Павлова says:

      Не само на изток, продават и доооооста на запад – отатък Атлантика чак 😀 . Гледам, че по улиците на Маями се мотаят едни фиатчета. Павлов си направи майтап с мене, каза, че ако много слушам, щял да ми купи такова 😉 . Аз малко се подплаших в началото, ма после ми олекна – нямало да ме съпрайзва. Не се виждам да я карам тази въшка между всичките трактори и камиони – направо е незабележима между тях. Пък и не бързам да се срещам със Създателя, де.

     • Homoerect says:

      Светле, учуден съм да те видя отново в Тепавицата. Поддържай постоянна връзка с Родината и ще се чувстваш по-добре.

    • Kurt says:

     Драги aman be,

     За пореден път съм се изразил лошо. Казано в едно изречение – взех си поука, че обобщавам на едро на база на частни случаи. А така е научно некоректно, най-малкото. И такова твърдение бе оборено от теб с подходящите примери.

     В това ми бе мисълта. И благодаря за корекциите и приложените подходящи примери.

     • Homoerect says:

      Синко Курт,
      Престани да си правиш харакири! Всеки човек допуска грешки, но трябва да се научиш да бъдеш по-гъвкав и да лавираш. Правилно си отчел, че не бива да се изхвърляш, но това го приеми само за свое сведение и се постарай да не повтаряш грешката си! 🙂

     • aman be says:

      Аз пък мислех, че само си бъбрим…. 🙂 Съжалявам, ако съм те засегнал по някакъв начин. Много отдавна съм казал, че съм тук основно да се забавлявам и да контактувам с приятни за мен хора.

     • Homoerect says:

      Братко Аман, твоята задача, както и моята е да учим младото поколение! Няма за какво да съжаляваш. Ако са умни, ще ни разберат! 🙂

     • Kurt says:

      Тате Хомоерект,

      Българите се вземаме прекалено насериозно. Повече, отколкото е необходимо за да живеем щастлив живот като български етнос и народ.

      Не се самобичувам, опитвам се да гледам трезво на случаите, в които греша. Българите много се плашим от грешките. Защо?

      Умните, обмислените грешки ни тикат по пътя на добруването на нацията. Не грешат глупаците и идиотите.

      Не се страхувам от грешка, не смятам грешката за провал. Страхувам че, че дадена грешка няма да я рабера – ето това е провал.

     • Homoerect says:

      Сине,
      Викай ми галено папа, или просто Омбре. Аз съм един от малцината, които се вземат насериозно. Питай Фабер и той ще го потвърди. Прекалено много шутки взехме да си правим ние българите и не можем да различим сериозното от лековатото. Хубаво е, че се учиш от грешките си, но най-добре е да се учиш от чуждите. Ако младите знаеха колкото възрастните, а последните можеха колкото младите, знаеш ли какво щеше да стане?

     • Kurt says:

      Папа,

      Това мъдрите да се залудуват, а младите да замъдруват няма как да стане. Не си струва даже труда да се обмисли.

      Умните се учели от грешките на глупаците. Добре, аз съм един от тези, които поправят път на умниците в България. Това не е ли служба за моята Родина?

     • Homoerect says:

      Сине,
      Твоята жертвоготовност няма да остане незабелязана и следващите поколения дитирамби за теб ще пеят.
      Ако правилно съм те разбрал, искал си да кажеш не поправям, а проправям път… 🙂

     • Kurt says:

      Папа,

      Въпреки че си прав винаги, в случая грешиш. Пътят е ПРОПРАВЕН, на нас ни остава да го ПОПРАВИМ.

     • Homoerect says:

      Понеже съм миролюбиво настроен, а не заядлив, as usually, ще се съглася с теб! 🙂

     • Kurt says:

      Папа,

      Все някога трябваше да стигнем до една мисъл 🙂

     • Homoerect says:

      Лека нощ, сине! Утре ще продължим, ако имаш ищах.

 4. Homo faber says:

  Потвърдено е мнението ти, Еректусе…:)
  Силен филм, който обяснява много неща … и какво, пак ще я повторя приказката, създадена от мъдрия народ, “Парица е царица”!!!
  Нали …;)

 5. Juliapulia says:

  Винаги ми е било приятно да чета коментарите на Курт. Сега ми беше приятно, макар и малко болно да прочета есето, дано не е последно.

  Имам само един коментар: освен обезличаването на човека, най-много ме притеснява обезличаването на човещината!

  • Homoerect says:

   Курт, да почерпиш за тези думи! 🙂

  • Kurt says:

   Юлия,

   Много благодаря за милите думи!

   Лятото ще отидем на гости на бай Хомо и там ще те черпя каса бира. Салатите и пържолите, естествено, ще бъдат от него 🙂

   • Homoerect says:

    Глей го ти, как се разпорежда с чужда собственост! Нито съм те канил на гости, нито ще те черпя с каквото и било. Виж, за Юлка, която е моята слабост, винаги съм готов да я посрещна без предварителна покана и да я нагостя с пресни марули и морковчета.
    Между другото, ако не си женен, мога да ти ходотайствам пред момичето… 🙂

   • Juliapulia says:

    Еее, Курт, едва ме нави 😉

    От мен е питката и тортата.

    • Homoerect says:

     Радвам се, че не си забравила обещанието си! Ще разчитам на теб!

     • Juliapulia says:

      Чи къ? Съмнения към моята личност ли усещам хррррррр 🙂

      Ти да видиш каква питка правих за погачата на бебето, още няма време да си покажа резилЯ 🙂

     • Homoerect says:

      Предпочитам вместо да ми показваш питка, да я изям… ам-ам.:)

     • Homoerect says:

      Казах ти, че не искам да виждам, а само да вкусвам…

     • Juliapulia says:

      Веднага щом изкараш резиденцията от зимния й сън 🙂

     • Homoerect says:

      Обещавам, заклех се!!! 🙂

 6. Тракиец says:

  Добре написано и чудесни коментари, но с една забележка! Бъдещето на всяка една нация, се крие в нейната сила, а силата е комплексно понятие, което включва в себе си икономика, демография, научен потенциал и не на последно място армия. Може би сте прави да отричате големите пълководци /не видях Ал. Македонски, Наполеон, Хитлер и др./ но всеки от тях е бил отдаден на каузата си да направи своята нация по-силна от другите, за да оцелее във времето. Това според мен ни е заложено генетично и се отхвърля само от тези от нас, чиято професионална реализация не им дава пряка възможност да изявят тази войнственост. Убеден съм, че съперничеството, желанието да си над другите е заложено във всеки един и се проявява във всяка дейност!
  Що се отнася до другото. Роботите!? не, не са сгрешили фантастите! Просто не му е дошло времето, а то ще настъпи едва когато успеят да намалят човешката популация до 1.5 млрд. души, заложено в плановете на силите, които владеят света! Книгата ” Комитет 300″ Приятно четене!
  пп. Много пъти я препоръчвам, но няма коментари от вас върху нея! Защо ли???!!!

  • Homoerect says:

   Здраво, Тракиец! Пак погледни и виж дали не съм включил Наполеон. Що се касае до Хитлер или Сталин, те не са пълководци, а главнокомандващи. Ако трябва да изброяваме имената на всички видни пълководци, като: Лао Дзъ, Юлий Цезар, Анибал, Ксеркс, Леонидас и др., няма да ни стигне цял ден.
   Виждам, че си от крилото на ястребите, но това не винаги е най-правилната линия. Погледни малката държава Швейцария и сам ще се убедиш.
   П.П. Не притежаваш монопол върху често цитираната от теб книга! И други са я чели, но може би нямат желание да я коментират. Колкото и истини да се съдържат в нея, не всичко е вярно…

   • Kurt says:

    Лао Дзъ не е бил пълководец, макар и силно да е повлиял на Сун Дзъ със своето “Дао дъ дзин”. Последният, освен бляскава кариера на военачалник, е написал и “Изкуството да побеждаваш”.

    Неволна грешка от твоя страна, предполагам.

    Дължиш черпене със салати и пържоли и сватосване с Юлка (не съм женен, нямам и сериозна приятелка) 🙂

    • Homoerect says:

     Може и да си прав, не съм им светил на тия двамата. Трудно запомням имената им.
     Ако и Юлка се навие, одма ви ставам кум. Прати снимки, ако искаш да те сватосвам…

   • Kurt says:

    Много благодарности за поправените правописни и граматически грешки в есето. Редакторска намеса нямаше, но имаше коректорска.

    Много благодаря! 🙂

    • Homoerect says:

     Да не е съвсем без хич, новото произношение на мениджър е меринджер… 🙂

 7. Кисса says:

  Няколко въпроса към автора на есето, ако позволи издателят Омбре, разбира се:
  1. Никнейм-ът Курт има ли нещо общо с висока оценка на К. Вонегът и творчеството му?
  2. След като автора на есето е набор и единомислещ с политическата антроположка Достена Христова Ангелова-Лаверн, означава, че е на четиридесет години, следователно 1989 година е бил на 15 години, вярно?
  3. Според моето скромно мнение, няма как до 15-годишна възраст да си е оформил един окончателен, оформен мироглед, не ли?
  4. Под “тенденцията за деиндустриализацията на западния свят”, авторът има предвид спрелия растеж, изнасянето на производствата на изток, или какво по-точно?
  5. Под “истински мъж” се разбира този, който е пропилял цели две години от живота си в казармата?
  6. Достена Христова Ангелова-Лаверн през 2008 г. защитава докторат по политическа антропология с най-високо отличие на журито във Висшата школа по социални науки в Париж. Темата на дисертацията й е свързана с ролята на тинк-танковете в българския преход към демокрация.
  През 2010 г. в София излиза нейният монографичен труд “Експертите на прехода”, в който се документира и анализира ролята на тинк-танковете в българския преход.
  Под печат е френско издание на монографията, което включва анализ на ролята на тинк-танковете в Гърция и Франция след края на Студената война. Авторката публикува и изследването “Левите тинк-танкове в България – шансовете на една алтернатива” в т. 4 на “Изследвания по история на социализма в България. Преходът ІІ”.
  Как авторът на есето, препоръчващ ни да послушаме наборката му, госпожа Лаверн, си обяснява образованието и усъвършенстванията на последната, финансирано от т.нар. тинк-танкове с неоспоримата пропаганда на същите(платена, от това се храни)?
  7. Как авторът ще обясни, че майката на госпожа Лаверн, Мария Андонова Пиргова, бивш преподавател по марксизъм в СУ, настоящ преподавател по политология в същия, е и зам.-шеф в партията на Ковачки?
  8. Достена Лаверн живее постоянно в Страсбург, има българско и френско гражданство. В нея ли точно ни съветва авторът да се вслушваме?
  9. И последно, да не досаждам повече:

  България е страната с най-много тинк-танкове в Източна Европа, твърди Достена Лаверн. Ето кои са водещите организации и техните лидери, станали герои на антропологичния й анализ:

  Център за изследване на демокрацията – Огнян Шентов

  Център за либерални стратегии – Иван Кръстев

  Център за социални практики – Евгений Дайнов

  Институт за пазарна икономика – Красен Станчев

  Институт за регионални и международни изследвания (ИРМИ) – Огнян Минчев

  КАК издигането на кандидатурата на г-жа Достена Лаверн би утвърдило нов, модерен европейски образ на лявото и би срещнало одобрението на мнозинството от хората с леви ценности в България?

  Справка – Списък на левите интелектуалци предлагащи Достена Лаверн за евродепутат:

  Александър Симов
  доц. д-р Андрей Райчев
  д-р Борис Попиванов
  доц. д-р Валентин Кантарджиев
  доц. д-р Васил Пенев
  чл.-кор. проф. Васил Проданов
  Владимир Костов
  Велислава Дърева
  доц. дпн Горан Горанов
  проф. д.н. Димитър Йончев
  проф. дфн Донка Александрова
  доц. д-р Емилия Минева
  гл.ас. Живко Георгиев
  д-р Ива Станкова
  доц. д-р Ивка Цакова
  проф. д-р Искра Баева
  Калина Андролова
  доц. д-р Кирил Кертиков
  акад. Константин Косев
  проф. д-р Лиляна Деянова
  ст.н.с д-р Мария Динкова
  Посланик Марко Марков
  проф. дсн Михаил Мирчев
  Николай Големанов
  Павел Писарев
  Петър Волгин
  проф. дфн Петър-Емил Митев
  доц. д-р Ружа Маринска
  Теодор Славев
  Тома Томов
  проф. д-р Хараламби Паницидис

  • Homoerect says:

   Кисса, кога някога, някому съм забранявал нещо в Тепавицата? (освен на шега)
   Имам честта лично да съм… пропускам това. С кое по-точно не си съгласна с Д.Лаверн? Има ли значение коя е майка й или баща й за това, което тя излага в книгата си?
   И като не си била войник, недей да ми казваш има ли или няма възмъжаване в казармата! 🙂

  • Juliapulia says:

   Леле Кисса, направо се почувствах тъпа … ми аз тъз г-жа Лаверн не бях я чувала досега даже 🙂

   • Homoerect says:

    По-важното е, че познаваш мен! Повече си спечелила… 🙂

   • Кисса says:

    Джулай, не си тъпа, аз съм тъпата. Че си усложнявам животеца ежедневно, вместо да си гледам кефа. Малейййй, аз майка си не мога да ориентирам и науча да гласува що-годе правилно (според моите правила, де 🙂 ), а съм седнала да задавам въпроси на Курт, който си вадел хляба с писане, но пред по малка публика от тази на Омбревия блог…при това ставало дума за писаници за служебно ползване, риййш?
    П.П.
    Не се давай лесно, той Омбре му дай да сватосва…Докато не му проучиш ДНК-то до девето коляно, не предприемай никакви ходове. Аз разбрах само, че е имал татко пампурджия като моя и на младини е хапвал шоколадчета “Нестле” вместо “Крава” 🙂
    P.P.P.
    За Курт: недей ми се впряга, голяма съм драка, отвътре ми идва и то спонтанно, неуправляемо, отказала съм да се мъча да се променям, не става 🙂

  • Kurt says:

   Драга Кисса,

   Отговарям на твоите въпроси, доколкото мога.

   1. Моят прякор (никнейм) Курт няма нищо общо с Кърт Вонегът. Взех си го от тюркското название за вълк, а скоро в Тепавицата ме зарадваха, че и на прабългарски значело вълк.

   2. Сметките по т.2 са абсолютно точни.

   3. Разбира се. Нещо повече – уверен съм, че след (да речем) 10 години, мирогледът ми ще бъде доста по-различен от настоящия. Само мъртвия не се променя. Вярно, има и живи мъртъвци.

   4. Според мен, днешният свят трябва да обмисли (не твърдя, че трябва да приеме – но да обмисли) развитие на обществото чрез отрицателен икономически растеж. Имам предвид изнасянето на производствата на изток и загубването на гордостта и значението на работническата класа в Европа и САЩ. Теза, оспорена от колега във форума по-горе.

   5. Дали 2-те (или колкото са там) години ще бъдат загубени зависи, най-вече, от обществото. Имаме разменени реплики с Бай Хомо в предишната тема. Казармата не прави мъжете. Но може да им даде безценен опит, да ги направи по’ мъже.

   6. Господ ни заповядва “Нямай други идоли, освен мен!”. Препоръчвам на всеки, който чете Достена Лаверн (или който и да било друг) да мисли над думите й, да не ги взема за крайна истина. И ако открие повтарящи се грешки и нарочно необяснени несъответствия, тогава да се занимае с въпроса “Защо тя твърди това, а не друго?”. Какъв е нейният произход, може ли да отдадем на него това, което твърди?
   Аз, например, си зададох подобен въпрос за водачите на нашите тинк-танкове, след като открих някои съмнителни действия от тяхна страна. Лаверн ми помогна да открия на какво се дължат неъсответствията, но не ме е настроила срещу някой от тях.

   За мен най-важното, което ни казва Лаверн е, че българските преходи са свързани с европейските и световните. Изглежда ми вярно.

   7. Не съм Господ и не се опитвам да изземвам функциите му. Затова няма да съдя децата за греховете на техните родители.

   8. Не виждам връзка между местожителството и гражданството на някого и това дали ни казва истини или не.

   9. Не разбирам добре въпроса. Все пак – някои коментари.
   9.1. Някои от тези в списъка ги познавам (от писанията им). Чета ги и ги харесвам, но моите възгледи са социалдемократичеки и бягам от крайното ляво.
   9.2. Лоша услуга правят на Лаверн. Това, че някой е добър в дадена област, съвсем не означава, че става за политик.

   10. Пиша проекти, стратегии и програми. Чете ги публика – заинтересованите страни, одобряващите финансирането. Трябва да се изразяваш грамотно (както и когато пишеш за широката публика), но голямата разлика е, че всичко се възприема в точно определен контекст. От една страна е по-лесно, от друга по-трудно. Но е различно.

 8. Кисса says:

  Пропуснах да питам още нещо:
  10. Как да разбираме “Досега съм си изкарвал прехраната в писане за тясна публика, различно е.”
  Ако тук ние, малцината, сме широката публика, като как се изкарва прехрана в писане за по-тясна публика???

  • Homoerect says:

   Стисна го където трябва… Няма никакво значение дали пишеш пред широка или тясна публика. Особено , ако е за служебно ползване.

   • Homoerect says:

    Кисса моя, накара ме да се замисля по-дълбочко… Знаеш ли какво е липса на пощада в казармата? Бил съм свидетел на гавра от страна на ротния спрямо един войник – музикантче, който по устав му приложи всякакви извращения. И никой от нас не можеше да му помогне! Ако аз бях на мястото на потърпевшия, при първия удобен случай бих го разстрелял. В казармата оцеляват само психически и физически здравите, често пъти на предела на силите си. Не случайно имаше толкова самоубийства…

    • Кисса says:

     Омбре мой, ако не бяха я отменили тази казарма, бях приготвила един железен кетап, за да освободя Атанас от служба – от шефа на съдова хирургия Варна, доцент Княжев (доцент преди 15 години, сега може и да е професор, да е жив и здрав). Документ, свидетелстващ за наличие на два разклона на вената под коляното, което може да провокира мръзнене на краката. Самия доцент каза, че няма в никакъв случай да го вземат, ако не, да му се обадя, за да ги подреди…
     За мен военните са …уффффффф, няма да кажа какво, че ще ме изядете барабар с парцалките.

     • Homoerect says:

      Кисса, скъпа моя ненагледна! Само за да не ме заподозре Курт отново, че имам сприхав характер, ще се въздържа от отговор. Все пак, да те попитам – ако всички майки разсъждаваха като теб, кой щеше да брани Родината? И аз имах измръзване на пръстите на единия крак, без да съм дефектен, по причина на лошата екипировка и обувки. Ти може да мразиш военните, но никой не е отишъл доброволно за да отбие задължителната военна служба.

    • aman be says:

     Чак пък “толкова самоубийства” ….. От престоя ми в тази институция преобладаващата част от самоубийствата (бяха няколко на брой) беше причинена от такива като твоята приятелка волейболистката от предния пост. Първа любов, на втория третия месец получаваш писмото с “…. прости ми, срещнах друг и т.н. и т.н….” или някой “добър приятел” ти пише/разказва за подвизите й и някои налапваха дулото на автомата по време на караул и стрелби, а след това командирите им ядяха калая, че не са познавали достатъчно подчинения личен състав. А иначе си абсолютно прав, че най-гадната гонка е по устав. И няма накъде да мърдаш. Но пак в тая институция имаше едно правило “Като няма съзнание, до безсъзнание.” Тъй че нещата в повечето, не във всички, защото и аз съм се сблъсквал с достатъчно изроди с пагони, но в повечето случаи са, както се казва, комплексни.
     Но не това беше темата все пак …. 🙂

     • Homoerect says:

      Да, не мога да твърдя, че съм чел статистиките, но тъй или иначе, те бяха строго секретни! Факт е, че имаше фелдфебели-садисти!

     • aman be says:

      Аз също не съм ги чел. 🙂 Говоря за това, което е ставало около мен.

     • Homoerect says:

      Абе, беше си страшно…

 9. Кисса says:

  Омбре наш вездесУщий, от кого я бранихте тази Родина, бре? Ала бала. Който иска да брани, да брани ако му харесва и цял живот, но да е срещу заплащане, а не даром.
  Колкото до Наско, не е дефектен, често срещана ситуация е, откриха му я при трагични обстоятелства. През деня настъпа един сърп, който му направи малка дупчица встрани от костта, без да изтече много кръв. Беше на 10 години. Крачето му започна да се свива и поддува, виках три пъти бърза помощ – и трите пъти едно и също – нямало страшно, до утре щял да се оправи. Да ама не и на мен – грабнах го и в спешна съдова хирургия. Това в неделя вечер. Повикаха по спешност шефа доцент Княжев, той свика спешно екип и го оперираха веднага – 4 часа операция. Аз пред операционната, трепереща. Като свършиха…излиза първа една от медсестрите и ми вика – няма страшно, майче, не му отрязаха крачето на детето, вариант, който не ми е минал и за миг през предверието на мозъка, дори. Познай какъв и забих във физиономията без да се замисля. Имало е вътрешен кръвоизлив, но едновременно пулс в глезена от втория клон, който е заблудил онези от бърза помощ…абе 20 дни не спах и стоях на един стол до леглото му.
  А ти ми викаш да съм го пуснела да брани Родината. Айде нЕма нужда.

  • Homoerect says:

   Искрено съжалявам за случилото се със сина ти! Колкото и да ти се струва невероятно, българската армия беше страж на мира. Макар и пасивно, военният контингент и въоръжението в казармите респектираше враговете ни. Нарича се дълг към Родината. Сега няма армия и никой от нищо не ни пази. Само на Господа можем да се молим…

   • aman be says:

    Казват, че бил българин, ама да не се налага да проверяваме….

    • Homoerect says:

     Кръвта вода не става.

     • Juliapulia says:

      За теб питка и торта бре 🙂

     • Homoerect says:

      Само… ? За сватосване си требе нещо по-сериозно!

     • Juliapulia says:

      Виж сега, на мен – знам че ми мислиш доброто. Ама не мога да разбера какво ти е виновно момчето …

     • Homoerect says:

      Курт е почти на годините на по-малката ми дъщеря. Гледам на него като на мой син! 🙂

     • Juliapulia says:

      Бе аз що имам спомен твоите щерки да са по-малки от мен? Па яз съм само на седем години още хахахахаха

     • Homoerect says:

      Гледай да станеш на тлийсе и тли! Тогава ще те призная за истинска жена! А, щерките не са от мен. 🙂

     • Juliapulia says:

      Аз га бех на тлийсе и тли … беше миналата година 🙂

     • Homoerect says:

      Пак да ги пофториш!!!

     • Juliapulia says:

      Ще, ама първо имам намерение поне няколко години да навършвам пълнолетие … ако може де 🙂

     • Homoerect says:

      Разрешавам! Може даже заедно с щерката ти да ходите на детска градина. 🙂

  • aman be says:

   Кисса, радвам се, че на Наско му се е разминало сравнително леко и е здрав. Това, както се казва, е малкия дявол.
   Що се отнася до въпроса ти от кого сме я бранили “тази” Родина, мога да ти кажа, че въоръжените сили на Турция са вторите по численост в НАТО след американските. През 80-те години на миналия век бяха около 780 000 души, от тях около 320 000 души бяха дислоцирани на Балканския театър на военните действия, т.е. срещу България. Добави към тях и около 160 000 гърчета и ще ти проясни, надявам се част от картинката. Няма да споменавам, че ВС на тогавашна СФРЮ (Югославия), които също не бяха никак малко, не се знаеше на коя страна ще застанат. Ние можехме да се надяваме на помощ само от СССР.
   Сега уж сме съюзници в НАТО и с турците, и с гърците, но ако нещо стане (не забравяйте Кипър 1972 г.), не дай Боже, освен на себе си и на Господ, както отбеляза Омбрето, не знам на кого можем да се надяваме.

 10. Juliapulia says:

  Е хубава работа! Сега след цялата таз сериозност, аз как да си напиша коментара, дето исках да си напиша? Мммм?

  И освен това се радвам, че имам щерка… само с некакъв си пубертет се боря 🙂 Хич нямам намерение да я пращам в казармата :)))

  • Homoerect says:

   Абе, ти си напиши коментара, пък ще видим…
   И те моля да се съсредоточиш върху главната тема – как да се залюбите ти и Курт! 🙂

   • Juliapulia says:

    E, откога това стана главната тема :)))

    Просто исках да напиша, че и аз така кат Курт … нямам сериозна приятелка :)))

    • Homoerect says:

     Е, ако не става на по класическия начин, ще търсим други допирни точки… 🙂

     • Juliapulia says:

      Виж сега, ние с Курт допирната точка сме си я намерили, е я на там – на каса бира връз терасата на твоята резиденция 😛

     • Homoerect says:

      А нещо за мен? Нали аз ще бъда допирателната???

    • Кисса says:

     Хахахахахахах, не е истина, паднах от стола от смях, че и да послъгваш си можела, чаровнице! Около теб е една тарапана от приятелки, при това отбрани и готови живота си да дадат за теб.
     П.П. Подозирам Омбре в недобросъвестност. Малко ми се види като онези мъжкари, дето имат пред себе си една огромна купа сено, която сами не могат да изядат, ама на другите не дават 🙂 Тъй, че едно наум и за сватосването 🙂

     • Homoerect says:

      Кисса, внимавай да не ритнеш менчето с млякото!!! 🙂

     • Juliapulia says:

      Верно си е, имам верни приятели!

      Ама питаш ли ме какво ми е да живея с мене си, а? Добре че си бях сама тук в офиса, щото тъпите физиономии дето ги обаждах бяха уникални 🙂

 11. Juliapulia says:

  Значи, без да измествам ОСНОВНАТА тема, бих искала да река на Тепавичаря следното:
  “язе и без фередже мой да си гледам бре 😛 ”

  Край на цитата!

 12. Pasi says:

  Късно влизам в темата, но все пак… Поздравления за Курт и Аман. Разумни въпроси, на които всеки сам трябва да намери отговор. По въпроса за военните и пълководците. Аз имам любим световен пълководец и той е …БЪЛГАРИН!!! Ген. Владимир Вазов, победителят от Дойран. Любим ми е не защото съдрал задниците на англичани французи и гърци, а защото години след битката – майките, сестрите и булките на войниците от водената от него войска са му провождали баници в София. Ако някой не знае за този пълководец то нека прочете за битката при Дойран. Но не само това. Нека и прославя генерала.

  • Homoerect says:

   Паси, нашите пълководци са си наши! И трябва да ги тачим, защото не са водили завоевателни войни. Поклон пред паметта им!

  • aman be says:

   Паси, и за мен ген. Вазов е един от най-великите генерали, не само сред българските, защото той на практика е доказал, че се грижи за подчинените си, а не само за “слава и богатства”, както беше казано в началото на коментарите. Който се интересува, може да провери колко снаряди са изстреляни от противника по българските позиции по време на Дойранската операция и колко жертви сме дали. Също така и срещу какви противникови сили са се сражавали подчинените на ген. Вазов и са победили.
   За случая на гара Ватерло няма да говоря. Достатъчно известен е.

 13. Juliapulia says:

  Ох, отдавна не съм се смяла толкова много с глас и насаме … съвсем ще се самоосвидетелствам тука покрай вас. Извън шегата, разговорът наистина е адски интересен, заради многото гледни точки, аргументирани мнения и тук-таме разсейването на разни “блондинки” кат менИ 🙂

  Днес нещо ми е трудно да съм сериозна … зарад гащите ли, зарад кИфтетата ли, не знам …

  • Homoerect says:

   Джули, дъще моя,
   Ще ти препоръчам един мой психоаналитик. Надявам се да ти помогне…
   Лека нощ от мен!
   П.П. И мисли как да съблазниш Курт. Сега нали вие сте активните?!

 14. Кисса says:

  За Курт:
  “За мен най-важното, което ни казва Лаверн е, че българските преходи са свързани с европейските и световните. Изглежда ми вярно.”
  Това може да го каже всеки един от този форум, без да е учил и специализирал политантропология къде ли не, финансиран от мозъчните тръстове.
  Благодаря за отговорите.
  За Джули: Един стар виц – Попитали радио Ереван:
  – Как може една дебела жена да отслабне?
  – Да върти обръч!
  – Ами ако е толкова дебела, че обръчът й стои като коланче?
  Намесва се радио Истанбул:
  – Не разваляйте хубавата жена, бе мискини!
  За Светли: Светле, това ще да е било или ФИАТ 500/600, или някоя Панда. Местните аборигени не си купуват в никакъв случай коли местно производство. Беше ми директно забранено и на мен. Става дума за народните ФИАТ, Ланча и Алфа. Който може – си сменя всяка година модела на Бугати/Мазерати/Ламборгини/Ферари-то.
  За Аман: Плета черно/бял вълнен кардиган на Гатузо. Фен е на Ювентус, кво да го правиш 🙂

  • Homoerect says:

   Кисса, имам чувството, че страдаш от абстиненция, ако не посетиш Тепавицата… 🙂
   Благодаря за хубавите вицове!

  • aman be says:

   Най-добре спи на техните мачове ли? 🙂

   • Homoerect says:

    Не съм бил там.

   • Кисса says:

    Позна. Даже похърква. Ние също, всички сме Интер-исти въпреки, или напук на на индонезиеца. Шъ съ упрайм…Енрико Летта д’Арабия се завърна таман от Кувейт с 500 000 еври кеш…преди опъваха шатри за Кадафи, сега за една сюрия шейхове и емири…

    • Homoerect says:

     По тоя повод:
     Арабски студент пише на баща си:
     Скъпи татко, Берлин е прекрасен, хората са мили и на мен наистина ми харесва тук.
     Единственото което ме притеснява е да ходя на лекции с мойто златно Ferrari 599GTB ,
     докато всички мой учители и колеги пътуват с влак.
     Твой син, Насер

     Скъпи мой обичан сине
     80 милиона долара току що бяха трансферирани в банковата ти сметка. Моля те спри да ни излагаш.
     Отиди и ти си купи влак.

  • Kurt says:

   Драга Кисса,

   Не забравяй, че всички сме на различно интелктуално ниво.

   За теб твърденията на Достена Лаверн може да са очевдини. На мен, обаче, ми помогнаха да разбирам по-добре днешния свят.

   Вероятно, на това се дължат различните ни оценки към трудовете на дамата.

 15. Кисса says:

  Омбре, ако имах подобни страдания, снощи щях да вися до полунощ, като теб и някои други. Споко, бях чекнала известяването за нови коментари по e-mail и сутринта си намерих пощата задръстена, та реших и да отговоря от уважение към пишещите.
  Щом ти харесват старите ми вицове, ето още малко смях:
  Попитали радио Ереван:
  – Защо арменците не летят в космоса?
  Отговор:
  – Ако полетят, грузинците ще умрат от завист, арменците от гордост и целия Кавказ ще остане за азърбайджанците.

  • Homoerect says:

   Мила Кисса, защо трябваше да ме заливаш с кофа студена вода? Надявах се да ме погалиш по косъма, очаквах на чувството ми за хумор да отговориш също с хумор, а не така джаста-праста… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s