Печатните медии в дигиталната ера

/Донесение на агент „Фабер”/

Мой приятел журналист, наскоро се завърна от задгранична командировка в една отвъдморска страна. Във връзка с професионалните цели на неговото пътуване, между другото бил поканен от собственика на голяма медийна група, да присъства на един семинар. Ето какво ми сподели той, предавайки дословно думите му:

„С голямо нежелание днес се запътих на семинар, посветен на проблемите на печатните медии в провинцията. Темата никак не ме вълнува и очаквах да се отегча до смърт. Още първото изказване обаче ме грабна – ораторът разказваше за проблемите, с които се сблъскват журналисти и издатели. Кризата естествено не ги е подминала – мнозина са загубили своята работа. За повишаването на безработицата обаче, сериозен принос имал и интернетът. Именно той създавал условия за нелоялна конкуренция и не само. Един от изказалите се оприличи нета на кафене, в което всеки може да каже всичко, без никаква проверка дали това е вярно и то по всяко време, когато пожелае. Сред другите проблеми, които бяха посочени, бе набавянето на нова техника, необходима за дигитален печат, с каквато не всички издатели разполагали. Направено бе предложение правителството да предприеме всички необходими действия, за да спаси бранша.

Тъкмо приех присърце тревогите на журналистите, и думата бе дадена на председателя на сдружението на частните издатели. Още във встъпителното си слово той обяви, че е горещ привърженик на интернета. Според него, познатите ни печатни издания на вестници и списания най-вероятно щели да изчезнат до 10 години. Разказа, че от 18 години издава вестник за населено място с 5000 души, от които 2000 са абонирани за неговия вестник. Каза, че това била една много добра цифра. Преди 2 години обаче създал сайт с новинарска насоченост и там вече имал  12 000 почитатели. Това го накарало да създаде и други сайтове и бизнесът му така се разраснал, че само за последните 6 месеца наел 25 висококвалифицирани журналисти. На въпрос от публиката дали ги е наел на черно, отговорът бе, че са съвсем законно наети и им плаща в пълен размер социалните осигуровки.

Даде още един впечатляващ пример. Преди известно време качил на един от своите сайтове кратко видеоклипче, което предизвикало небивал интерес и изтласкало сайта му на едно от първите места в класацията за посещаемост. Само от това спечелил 400 евро от някакви комисионни, без да е вложил никакъв капитал.  Поради всички тези причини, както и поради ред други предимства на мрежата /най-вече скоростта, с която човек може да се информира и то безплатно/, неговата препоръка бе да се организират курсове по интернет маркетинг за всички ангажирани в бизнеса с медиите. Според него, само така те биха могли да оцелеят в дигиталната ера.

Излишно е да казвам, че отидох да поздравя последния оратор в края на словото му. Бе повече от очевидна разликата между едните, които мислеха и действаха в условия, познати им вероятно от началото на техния живот и другия, който не се беше побоял да внедри постиженията, продукт на развитието на комуникационните технологии и се бе постарал да бъде в крак с новото време”.

Приел донесението: капитан О’ Тепавичаров

Всичко това ми напомня един друг случай, за който прочетох неотдавна. Попитали Бил Гейтс какво би направил, ако изведнъж на Земята не се произвежда повече електрическа енергия. Та нали неговите компютри, благодарение, на които е натрупал своето богатство, работят изключително на ток? След като помислил, той отговорил – ами ще работя в условията на новите стандарти”.

Тази информация е строго поверителна и няма да я срещнете в нито един друг сайт. За утре ще подготвя доклад до висшестоящото ръководство – „Успяваме ли винаги да видим и приложим новите стандарти”. Ще внеса и предложение за увеличаване месечното възнаграждение на агент “Фабер”, с цел неговото материално стимулиране.

Към донесението прилагам и видеоклип, в който се съдържа шифровано съобщение. Моля да бъде предаден в Отдела по криптография за дешифриране:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света and tagged , . Bookmark the permalink.

61 Responses to Печатните медии в дигиталната ера

 1. Homo faber says:

  Ха ха ха, кога има време, капитан О Тепавичаров или с псевдоним капитан Арахангелис да скалъпиш този пасквил? Това ще да е от гледане от балкона на кучетата, дето се …онождат, бе направо , дето се еб@т, в неизпълнение на разузнавателната задача, дадена ви от водещия ви офицер.
  Това говори за занижен контрол от страна на водещия ви офицер в ДС, допуснал от резидента ни в нашата южна съседка, да се отклони от изпълнението на поставената му задача, а именно “Опрашване на маслина с мушмула на остров Куфонис и прилагане на резултатите от опита от живущите на ул. „Софоклеус” до квартал “Метаксургио” в Атина”.
  Предлага се на организацията, наречена секретно “Плода”, да отнеме три месечни заплати на нашия човек, капитан Арахангелис, като същия се задължава и да върне на домакина в ДС, дадените му за изпълнение на задачата: 1 бр. вълнени бански и 1бр. специален найлонов шлифер с дълга яка.
  И още, капитан Арахангелис да бъде порицан на редовното месечно събрание на Тепавицата.

  • Homoerect says:

   Фабер, първото нещо, което искам да ти кажа е, че кучета в нашата страна с името “Шаро” има бол! Ако ти се разпознаваш в това донесение, толкова по-зле за теб? И второ – къде изчезна чувството ти за хумор, нали беше широко скроен? Трето, не се опитвай да ми вменяваш собствените си мисли и страхове относно моята особа!

   • Homo faber says:

    Еректусе, искам и аз да потвърдя първите ти редове от депешата ти в 10.00 ч.!
    Ако и ти се разпознаваш в това донесение, също е не добре за теб?
    Да попитам и аз – къде изчезна чувството ти за хумор, казваше, че се самоиронизираш и т.н. …? И… в редовете ми няма мисли и страхове за твоята особа, ти си достатъчно голям и можеш сам мислиш за себе си.

    • Homoerect says:

     Ще поспреш ли малко дрибъла? Искам малко да си поема дъх и да си изпия кафето на спокойствие.
     Да, потвърждавам – разпознавам се в донесението! Доволен ли си?

     • Homo faber says:

      Доволен съм, не е едно куче само, а е цяла глутница кучета и от нея се е отделил “Фабер”, с кошничка на шията и е занесъл донесението, по предназначение.
      Рапорт даден!

     • Homoerect says:

      Рапорт приет!

   • Homo faber says:

    Казваш, да поспра малко дрибъла, ама да те питам : В Тепавицата, обикалят и други кучета, що пък веднъж не направиха донесения и да отчетеш това?
    Мисля че, и те са с чувство за хумор и ще ти се зарадват и ще махат опашки…? 🙂

    • Homoerect says:

     Некоректен въпрос!
     – Кучета, котки и други твари не може да обикалят В Тепавицата. Може би имаш предвид ОКОЛО нея? Нямам нищо против – нали сме свободна страна?!
     – Откъде си сигурен, че не получавам и други донесения? Само че, те спазват принципите на конспирацията и не се разкриват като тебе! Твойта конспирация се свежда само до това – кой номер обувки носиш, в кой квартал живееш и каква професия упражняваш.

     • Homo faber says:

      Напротив, това – кой номер обувки носиш, в кой квартал живееш и каква професия упражняваш, къде си учил, какво работиш…и още какво ли не , са твои въпроси, които задаваш в своята конспиративна дейност. Така ти се разкриваш, аз не задавам, грешиш!

     • Homoerect says:

      Учудвам се, че други в същата тепавичарска общност, без да ги питам, отговарят на тези въпроси. Само ти се правиш на много тайнствен и чак ми става смешно. А сега, поспри малко и ти да си поемеш дъх, че пак взехме да се обясняваме в любов.
      Имаш правото да се включиш отново онлайн в Тепавицата след 13:00 ч. Дотогава си кюти. И не искам да слушам за никаква свобода на словото и други подобни глупости!

 2. aman11be says:

  До O’Tepavitcharoff от Mc’aman: Откога си ирландец? 🙂

 3. Homo faber says:

  Добре, до след 13,00ч…
  Всеки знае себе си, така че, наистина е свободен да избира …
  ИСКАМ ДА ТИ Е смешно!!! 🙂

  • Homoerect says:

   Щом си решил да ставаш СМЕШНИК, не съм аз човекът, който ще седне да те разубеждава… 🙂

   • Homo faber says:

    Значи сме ДВАМА СМЕШНИКА… 🙂 🙂

    • Homoerect says:

     Всеки сам знае себе си!
     Значение на думата пасквил
     мн. пасквили, (два) пасквила, м. Малка публицистична творба, в която се злепоставя или клевети известно лице или група хора.
     Въпрос: Къде видя в моето есе дори и нотка на клевета или злепоставяне?

     • Homo faber says:

      Айде, стига вече, че наистина се обясняваме в любов!!!

     • Homoerect says:

      Какво да направя, като те ОБИЧАМ?! Само да ти напомня, че тук НЕ Е ЧАТ-РУМ!

 4. Homo faber says:

  Ние се О Б И Ч А М Е!!!
  Ликувай, звяр и природа, и ти …СВЯТ!!!

 5. Кисса says:

  Рожби ненагледни, вие загрявате за утрешния Свети Валантайн, запразнили сте отрано Трифин Зарезан, или и двете? 🙂

  • Homoerect says:

   Позна, Кисса! 🙂

   • Homo faber says:

    И нашата песен…. 🙂

    • Homoerect says:

     Скъпа моя, няма да ми останат сълзи след тази песен…

     • Homo faber says:

      Да дам… имам носни кърпи от плат, едно време се изработваха, ама не мога да ти кажа, дали са изпрани…

     • Homoerect says:

      Още ли пазиш онази кърпичка, която я използва след онази бурна наша любов?

    • Homo faber says:

     И другата ни любима песен, чак до сутринта-аааа 🙂

     • Homo faber says:

      Да ти дам кърпи, скъпа…?

     • Homoerect says:

      Пак си объркала пола си! Предлагам да спрем дотук, защото следващата ти реплика от този род ще я изтрия.

 6. Кисса says:

  Ех, живот си живеете вие. У наше село Трифон Зарезан се не празнува, а Свети Валантайн не го уважаваме никак, ама никак. И ден на майстора няма, да му се не види, така, че и утре сме целия ден на тръстиката. Пийнете по едно за мое здраве утре, благодаря предварително 🙂

  • Homoerect says:

   Точно в момента сме в криза, Кисса. Ако пратиш някоя дамаджана, няма да ти я върнем… (пълна).
   И помисли, ако имаш някоя приятелка поклонница на о-в ЛеЗбос, покани я в нашата компания…

 7. генек says:

  Почвайте Зарезан, че утре да сте във форма…

 8. Homoerect says:

  Направи ми впечатление, като оставим настрана внесения от вас хумористичен пълнеж, че никой не се осмели да коментира една толкова важна тема, каквато е бъдещето на дигиталните медии… Дори и Доктор хонорис кауза – проф. Генек!

  • aman11be says:

   Щом искаш отделен коментар на очевадното…. Бъдещето Е на дигиталните медии. От много години не купувам “книжни” вестници и списания. Цялата информация е в Интернет и книжните носители на информация са се обезценили тотално. Достатъчно ли е?

   • Homoerect says:

    Благодаря, като начало стига…

    • Homo faber says:

     За вестниците и списанията, прав е, може би Аман11бе! Макар че, не мога да не си купя вестник сутрин /това от баща ми е останало, Бог да го прости, той ме научи да чета/. Вярно е че Интернет е безкрайна вселена от информационни съзвездия и това искаме или не, май е бъдещето.
     Но предпочитам истинската книга, особено едно време, като се редеше човек за интересното и дефицитно заглавие, да почустваш миризмата на мастилото, разтваряйки я, да я четеш в къщи.
     Незаменимо удоволствие е човек усамотен да се потопи в дебрите на написаното… и дано още много ооооо години, истинската книга, каквато я знаем да издържи, пък що не и да победи дигиталните носители!!!

     • Homoerect says:

      Хабер, ти си бил много старомоден, бе! Истинската хартия може да продължиш да я ползваш в “кабинета”! Но и там може да настъпи революционна промяна – с мека четка или водна струя… 🙂

 9. Homo faber says:

  Еректировъчен, като носител на новото, наистина в твоя “кабинет”, може да има електронна четка, обаче със скала която, да ти посочва класирането в WP и звездичките.

  • Homoerect says:

   Защо смяташ ФФФабер, че като отговаряш на всяка моя дума повече браниш достойнството си? Нали сме се събрали тука да си правим шутки? 🙂

   • Homo faber says:

    Напротив, ЕЕЕректус, на твойте шутки, отговарям с шутки, нали така казваш? 🙂

 10. Графът says:

  Моето много специално отношение към глаголното време “ще” ме хвърли доста назад в годините. По времето, когато също така мотивирано авторитетни люде категорично заявяваха, че до десетина години кинематографията с Холивуд барабар ще изчезне завинаги заради телевизията… 😀

 11. Графът says:

  Да попитаме ли навън? 🙂

  • Homoerect says:

   Графе, излишно е да питаш навън! Едва ли е останала и 1/10 част от киноманиаците, които се редяха на дълги опашки, за да гледат някой хитов филм. При наличието на т.н. „домашно кино” с 50 инчов ЛСД екран и 3D изображение, кой ще ходи в киносалон да му дишат във врата и да прихваща грип?

   • Кисса says:

    Омбре, ходят и още как. И не само киноманиаци. Обикновени хора, по цели семейства. Желаещи да видят най новите филми качествено. Не на 50 инчов ел-си-ди екран у дома, но с качество на любителски запис с любителста кинокамера, заснет и след това гордо качен по разни торенти. Киното е изкуство, телевизите нямат права да показват най новото преди да е показано в киносалоните. Там може да изгледаш за ен-ти път любимите си стари филми(а и нелюбимите такива), повтаряни до втръсване. Ама хайде да видим как ще видиш довечера filma Monuments Men на George Clooney, Зимна история на Akiva Goldsman, All Is Lost на J.C. Chandor с Robert Redford…може да се напише един дълъг списък.
    П.П. А в новите модерни кинозали никой не ти диша във врата 🙂

    • Homoerect says:

     Здравей, Кисса! Почти успя да ме убедиш! Все пак, има и едно малко НО…
     Съвременната телевизия предоставя дигитален образ, който не отстъпва по качество на филмовата лента. Както вече отбелязах, има и формат 3D. Освен това има и платени телевизионни канали, където дават относително нови кинопродукции. Има и интерактивни програми, които ти позволяват да гледаш нещо, когато на тебе ти е кеф.
     Като всеки старомоден човек на моята възраст, аз не бързам да гледам най-новите филми. Може и след 20-30 години да ги изгледам, за никъде не бързам. 🙂

    • aman11be says:

     Кисса, не знам как е в Италия, но в България най-модерните киносалони с най-качествено излъчване през последните 10-15 години са т.нар. кино “Арена”. Гледал съм 5-6 пъти филма в някое от тези “хай-тек” кина – 3-4 пъти в първото кино “Арена” в София и 2-3 пъти в кино “Арена” в един от варненските молове. Всеки път излизам от салона на прага на нервна криза, с надута като плондер глава и световъртеж. Не знам кой е учил тия тъпанари, че за да получи зрителят пълно естетическо удоволствие от филма, трябва да надуеш звука до 130-140 децибела, но съм се зарекъл повече в кино “Арена” да не стъпя, просто защото все още ми се живее. И след като преди години в едно варненско кино ме налазиха бълхи и кокошинки ……….. сори, ама предпочитам да си гледам филмите в къщи.

     • Кисса says:

      Ужас, не съм ходила на кино във Варна, от времето когато направиха кино Република зала за бинго, а кино Георги Димитров (не му помня новото име) студийно кино, което ще рече без голям екран, но за сметка на това с бар, на който се сервират и алкохолни напитки, естествено се и пушеше…а бях завела децата да видят Конан Варварина, не стъпих повече. А в София…откак завърших МЕИ Ленин…там бях абонирана в студийните кина Дружба и Левски, имаше цели режисьорски представяния, там видях филмите на Райнер Вернер Фасбиндер и се влюбих в тях. И много други, разбира се.
      Тук са си нормални кино салони, останали са и кина извън т.нар. мултиплекси, модернизирани, удобни, нормални. В Римини, градът на Фелини, има едно такова – Сеттебелло. Там ме заведе любимия да гледаме един нов филм на Джак Никълсън на първия Сан Валентино… Спомени…спомени… На връщане имаше някакъв необичаен за февруари трафик, спряхме да хапнем по една пица и келнерът ни каза, че току що са намерили Марко Пантани, колоездачът, спечелил преди време Тур дьо Франс, мъртъв в една резиденс – Ла Розе…спомени …спомени. Овердоза…не преживя слизането от върховете…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s