България суверенна страна ли е?

Драги приятели и съмишленици,

Както ви е добре известно, Тепавицата почти никога не работи в събота и неделя. Този път реших да пусна един извънреден пост, провокиран от последните събития в нашата страна. Повод за острия протест, който отправям към всички депутати, прокурори, съдии и представители на масмедиите е искът на Главното мюфтийство за право на собственост върху Куршум джамия в Карловска област, както и на още 26 имота в различни градове. То бива нахалство, арогантност и безочие, но чак толкова не бива! Потомците (или поне смятайки се за такива) на турските завоеватели и поробители  искат да им бъде върнато нещо, което никога не им е принадлежало. Вместо България остро да постави въпроса пред световната общност за огромните човешки жертви и материални щети, които са й нанесени от турските орди и башибозук и да поиска репарации, ние се гърчим като червеи. Дали от глупост или от криворазбрана толерантност сме оставили джамия с минаре в центъра на София, за да ни напомня за петвековното „турско присъствие”?

Не по-малко нахалство и безочие е искането на ДПС, начело с лидера му Л. Местан, в новия Изборен кодекс да бъде разрешено на предизборните митинги ораторите да имат право да се обръщат към електората и на турски език. В противен случай се нарушавали правата и свободите на една не малка част от населението и по този начин се дискриминирали. Всички депесари скочиха като един в пленарната зала на НС и твърдо заявиха, че няма да допуснат никакъв компромис, който би довел до капсулиране на техните избиратели. Чуха се и други гласове, споменавайки името и на Ахмет Давутоглу, от които ясно може да се направи извода от къде идват директивите за тотална атака. “Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна. Гласувах против потисническото мислене на част от депутатите“. Това обяви след гласуването на забраната за агитация на чужд език по време на дебатите в Народното събрание на новия Изборен кодекс депутатът Хюсеин Хафъзов от ДПС. Не е лошо да прочетете статията “Кои са Осман Калъч, Ахмед Давутоглу, Нури Адалъ?

Какво стана с делото в Пазарджик срещу имамите, които проповядват етническа омраза и ислямски фундаментализъм? Пак ли няма виновни… да влезе убитият!

Това са само част от въпросите, които бих искал да задам, без да навлизам в една още по-неприятна тема, свързана с нашето членство в ЕС и партньорството ни по линия на НАТО. Остана ли ни поне малко национална гордост, че сме българи? Кой всъщност ни управлява? България все още ли е вилает на Турция или колония на Запада? Може ли някой да ми каже? За мен отговорът е ясен, но ще предоставя на вас възможността да кажете какво мислите. Ако все още се чувствате българи и милеете за Родината! Да изясним с цената на какво трябва да опазим етническия мир и докога ще стоим със смъкнати гащи, за да не разсърдим коалиционния партньор, зад когото е видно, че стои майка Турция. И въобще, не очаквайте Турция да  отстъпи пред исканията на българските превозвачи. Докато не се намери един истински български патриот!

След този пост няма да има нов, до тогава, докато преценя, че има достатъчно будни граждани, които не са равнодушни (овчедушни) към всичко онова, на което сме преки свидетели. Накрая така ще ми писне и ще отида на жълтите павета, за да скандирам заедно с другите – „Оставка”! Кога ли ще прелее чашата на търпението на българския народ?!

Следва една песен за повдигане на националното ни самочувствие, по  текст на Добри Чинтулов – “Къде си вярна ти любов народна”:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология and tagged , . Bookmark the permalink.

141 Responses to България суверенна страна ли е?

 1. Кръстьо Станойков says:

  Човека каза, че това не е името на външния министър на Турция, не си само ти Хасан.
  Има турски българи които не разбират български,какво пречи да си агитират на турски?
  Какво ти е направила Турция?
  Как така я намеси във вътрешните ни работи / то пък едни работи/.

  • Homoerect says:

   На хора, които стоят далеч под моето интелектуално ниво (видно от правописа ти и обръщението ти към мен), не желая да отговарям!

 2. Тракиец says:

  Приятелю Омбре и уважаеми тепавичари, Наблюдавам с притеснение събитията у нас и достигам до извода, че отново сме свидетели на активно мероприятие, което, за съжаление няма кой да предвиди, оцени и ефективно противодейства. Нямам достатъчно информация за да извърша качествения анализ, но считам че в основата на ставащото, стоят глобалните интереси на САЩ и Русия за влияние в България, респективно на Балканите и в ЕС. Случващото се е прелюдия може би към един Югославски вариант с нарастващо напрежение и противопоставяне на хората на верска основа. Целта са Южен поток, Козлодуй 7, Белене, като средства за енергийна зависимост.
  Възможни са и по-второстепенни варианти. Например, отклоняване на общественото мнение и помпане рейтинга на новите марионетки, което очевадно води до първото мое “глобално прозрение”. Дано да съм параноичен и греша!
  Изводът обаче е един. Целта е сваляне на проруското правителство и хвърлянето ни във вътрешни междуособици, подклаждани отвън и отвътре. Разделяй и владей!
  Проблемът е, че начело на БСП стои една марионетка без всякакви идеи и прагматичен подход за овладяване на положението, както в партията, така и в държавата. Хората като нас подкрепяха това правителство с надеждата да се преборим с уродливостта на Борисовото управление, но и моят кредит на доверие се изчерпва. Гледах на ДПС, като гарант на гражданския мир, въпреки етническия им произход и мафиотско-олигархична структура. Уви! Явно и между тях протичат процеси на противопоставяне и Местан не е в състояние да овладее ситуацията. МИТ и ЦРУ в действие! Къде е ДАНС?????!!!!!

  • Homoerect says:

   Тракиец, благодаря за така изразеното мнение. И ти като мен задаваш много въпроси, без да дадеш търсените от всички нас отговори…

 3. Kurt says:

  Бай Хомо,

  Вместо увод бих желал да споделя, че със светска Турция бихме могли да бъдем много добри съседи. Но една ислямистка Турция на южната ни граница може само да ни плаши. На Ердоган му се пече на задника яйце, но е твърде рано да се радваме. Защото този, който му го пече, не зная дали не е по-голям фанатик и от него.

  1. Поведението на Хафъзов е крайно недопустимо. Не може депутат да заяви, че ще нарушава закона (гледах изказването му по телевизията). Това е недостойно и непрофесионално поведение. Той е в парламента за да промени ситуация, която според него е несправедлива, но няма право да използва друг инструмент, освен този на парламентаризма. Иначе руши институцията. Но такива уродщини видяхме в последните години, такива махленски кавги, такъв каруцарски език, че поведението му по принцип не би трябвало да шокира. Шокира само затова, че си играе с огъня. Но от игрите с огъня неговата ОПГ (ДПС не е партия в демократичния смисъл на понятието) стана незаобиколим фактор в политиката. Идват избори и почнаха тъпите игрички и задявки, които минават за политика и политически послания у нас. А на антибългарската ДПС въобще не й пука, че руши един много добър модел за съжителство на различните етноси в България.

  2. Мултикултурализмът няма място у нас. Ние си имаме свой успешен етнически модел. Нямаме и минало, което да ни тика към мултикултурализъм – не сме владели колонии, които да ограбваме, не сме търгували с роби, не сме изтрепали циганите и евреите си (Холокостът в днешно време служи за индулгенция на европейските държави за това какво са правили с циганите и евреите си преди това), затова и не чувстваме вина към малцинствата. Изродският Възродителен процес е едно срамно изключение, но не и правило. Европейците се опитват да продават краставици на краставичаря, а националният предател Ахмед Доган (титулуван като най-успешен политик, но това е все едно селският тарикатлък да минава за политика) лансира идеята за мултикултурализма, защото вижда келепир в нея. Иначе му пука за българските турци и цигани точно толкова, колкото и за българите, т.е. хич.
  С предубеждения към толерантността на българина подхождат нашенските джурналя. Преди няколко години излезе изследване, което показваше, че българските турци са по-нетолерантни към циганите, отколкото българите. Джурналята бяха в шок. Ама как може да сме мнозинство, а да не щем да подтискаме малцинствата? УжасТ! Какво ще правят АБХК и другите храненици на чужди хранилки? Та джурналята показаха, че както обикновено са писали по проблеми, от които нищо не разбират. А в казармата видях (и чух) турчин да изрича “ченгене” с така злоба и презрение едновременно, каквато Болен Лидеров не би постигнал и след 20 години упражнения. Нашата страна е член на ЕС, но досега политиците разбират тази роля като нов източник за източване, макар и на цената на пляскане отвреме-навреме. И трайкане, че да не стане по-лошо. Липсва самочувствието, че и ние можем да допринесем с нещо за съюза.

  3. А моето скромно мнение е, че трябва да се разреши предизборна кампания на всякакви езици. Ако въпросът бе да се разреши предизборна кампания на английски език – практичен въпрос с оглед на това, че в някои села те се явяват значителна бройка избиратели и такъв подход би бил добър за кандидатите на местни избори – то не би имало такава истерия. Съмнявам се, също така, ако Мартин Шулц или Ангела Меркел ударят някое рамо на водачите на сестринските си партии в България чрез участие в предизборен митинг, то някой би повдигнал въпроса за нарушаването на закона. Но стане ли въпрос за турски език нещо изтрещяваме. Подхожда се с крайно подозрение към съгражданите ни от турски произход – нещо, което те не заслужават. В значителна степен вина за това има ОПГ ДПС, нейният вожд и учител Доган опитващ се да сее раздори между етносите в България и титулуван от разни недоучили политици и джурналя като спасилият ни от югославски сценарий в началото на прехода.
  Българските турци са работливи и мили хора, лоялни към държавата ни, ценят успеха и образованието. Не заслужаваха съглашението, което сключиха партиите в началото на прехода да бъдат дадени като крепостни на ДПС. Тук аналогията с феодализма не свършва – градските турци са свободни. За повечето от тях ДПС е циганска партия. Но средностатистическият българин рядко има вземане-даване с турците ни, затова съди за тях по поведението на ДПС. Допълнително, ДПС се опитва да лъска имиджа си с номера за майчиния език, намеквайки че ще говори на предизборните митинги на турски език, т.е. да мине за турска, а не за циганска партия. Много по-честно би било да говори на повечето митинги на цигански език – майчиният език на повечето нейни избиратели.
  Агитацията на турски език в турските райони е шанс за останалите партии. Да покажат, че има турци, които им симпатизират, че не са антитурски партии, да откъснат част от електората на Доган. Но отде толкова акъл?

  4. Ирландската пастирка запали нов пожар в едно вече изгаснало пожарище на тайната вечеря с турския външен министър – вакъфските имоти, отдавна решен въпрос. Сега става оръжие в предизборната надпревара. Лумпените от агитките дойдоха дюшеш, нищо чудно ПР-те на пастирката да са ги организирали и подучили какво да правят. А те, инфантилните идиотчета, са си направили кефа, без да мислят за средносрочните и дългосрочните последствия.

  5. Колкото до джамията в центъра на София, то не виждам нищо нередно. За разлика от по-голямата част от Европа, в България ислямът е от повече от 600 години. Той е част от ландшафта. В Европа ислямът по принцип е натрапник, у нас е у дома си. До скоро българите са били толерантни към него, но 25 години ДПС правят чудеса, дори по-малко. Излишно е тук да повтарям примери от хайдутските времена та до наши дни за разбирателството между православни и мюсюлмани. Не можеш да хвърляш вината за османското иго върху нашите съотечественици от турски произход. Игото е в миналото, сега те са български граждани.

  • Homoerect says:

   Курт, без да подценявам твоя ум и познания, ти ли написа всичко това? Не съм съгласен с някои дребни детайли, но като цяло оценявам положително коментара! Искам само да потвърдя това, което ти казваш в началото: „А бихме могли да бъдем добри съседи с Турция…”

 4. aman11be says:

  “….Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2 хил. лева и дните ми минават безсмислено…..”.
  Това са думи на български депутат от сегашното НС. Докато има български депутати, които не знаят за какво са в НС и прекарват всичко само през парите, такива “активни мероприятия” (по Тракиеца) ще са може би най-малкото нещо, на което ще ставаме свидетели.

  • Homoerect says:

   Добре дошъл на партито, Аман!
   С най-голямо съжаление отбелязвам, че нашите народни представители сме си ги избирали ние!
   Бидейки по природа твърде любознателен, проверих съвсем легално в интернета за лицето, което е пуснало първия коментар. Оказа се, че е над 50-годишен, ерген, няма деца и не иска да има деца. По професия плочкаджия, който много разбира от политика и лепи не само плочки, но и етикети на тия, които не му харесват.

   • aman11be says:

    А цитата от моя пост е от интервю на ББ, който обяснява защо Владислав Горанов решил да напусне парламента. Текстът бил от СМС, който Горанов изпратил на ББ като извинение за решението си.

 5. aman11be says:

  Омбре, отговорът на въпроса от заглавието е “не, България не е суверенна държава. България е държава с ограничен суверенитет.”. България не е суверенна държава от м. април 2004 г. с влизането си в НАТО. За да отговоря веднага на вероятни реакции от типа “Да бе, докато беше във Варшавския договор беше суверенна, пък сега в НАТО не е…”, ще кажа, че докато България беше член на Варшавския договор де юре защитата на териториалната цялост, морското и въздушното пространство в мирно време бяха грижа на БА (тогава БНА). След влизането ни в НАТО е оценено, че не разполагаме с възможности за това и охраната на въздушното ни пространство е поето отчасти (доста голямо отчасти) от ВВС на Турция и Гърция.
  Още по-голямо ограничаване на суверенитета сме приели с влизането си в ЕС. Като черешката на тортата засега е Лисабонския договор, за който бях предложил преди време един документален филм. Та това е положението с националния ни суверенитет към днешна дата.
  Тук няма да говоря за серсемлъците с оттенък на национално предателство, вършени от отделни политици и политически партии, които също доста накърняват и останалия ни суверенитет.

  • Homoerect says:

   Благодаря, Амане! Имаме пълно единомислие с теб. След малко ще отговоря и на Курт с какво не съм съгласен…

 6. Homoerect says:

  Курт, понеже бързах да пусна в ефир твоя интересен пост, не успях да ти отговоря по-задълбочено. Не съм съгласен с твоето мнение по следните въпроси:
  1. Джамията „Баня башъ”
  Всяка европейска столица, а и по цял свят има за свой символ някакъв паметник или старинна сграда, които дават културно-историческия облик на града, или изповяданата религия на мнозинството от населението в дадена страна. С тази ли сграда, не бих я нарекъл и паметник трябва да запомни чуждестранният турист нашата столица? Плюс това, изтъкнах една много важна причина, образно казано в дома на обесения да не се говори за въже.
  2. Употребата на чужд език за предизборна агитация
  В Конституцията на Р. България ясно е записано, народът ни е от един етнически произход и не може да се говори за наличие на етнически малцинства. Официалният език е български и тук също не може да се правят никакви компромиси. След като лицата, които не го говорят, те не биха дори и хляб от магазина да си купят. Не съм посещавал скоро Кърджали, но останах потресен от видяното и чутото. Там българите не могат да си купят хляб. За какъв интегритет може да става дума, ако населението говори на различни езици? Не случайно в страните, където се стича основният емигрантски поток, едно от изискванията да придобият гражданството на страната-домакин е да владеят местния език. А ние да не можем да накараме хора, които са се родили на българска земя да научат езика ни!
  Ако се сетя още нещо, ще го добавя тук…

  • aman11be says:

   Брат ми, много ми се иска да беше прав, но поне аз не намерих в Конституцията изрично записано, че народът е от един етнически произход. Напротив, говори се, че хората (българските граждани) не могат да бъдат дискриминирани по етнически признак. А официалното споменаване на “български турци” ….. Интересно обаче, защо никой не говори за български арменци, български евреи ….

   • Homoerect says:

    Братко, признавам си, че имах известно колебание дали да пиша за моноетническия състав на българския народ, но някъде дълбоко в съзнанието ми е останал споменът, че ние не сме народ съставен от много етнически групи. Наблягаше се на групи, а не на малцинства. Поне по времето на тоталитаризма беше така и имаше сериозни основания от научна гледна точка. За така наречените „български турци”, което за мен си е чист оксиморон, питай Генек. Аз му имам пълно доверие по този въпрос. Любопитно е защо има кипърски турци, а няма гръцки турци?

  • aman11be says:

   Допълнение. Официалният език е български и право и ЗАДЪЛЖЕНИЕ на всеки български гражданин е да владее български език. Но българските граждани, за които българският език не е майчин, имат право да изучават и използват майчиния си език. Това го има в Конституцията. И още – задължителното използване на българския (официалния) език се определя със закон. Можеш ли да си представиш…

   • Homoerect says:

    Може би аз съм запомнил текстовете от старата Конституция, но както и ти сам казваш, никой не отменя задължението на гражданите на РБ да говорят на официалния език. Майчиния си език да го ползват у дома или в кръчмата.

  • Kurt says:

   1. Може би имаме различни възприятия. Аз гледам на джамията само като на един отделен и съвсем не водещ елемент от центъра на столицата (все пак в центъра се намира и катедралния храм на българския патриарх “Св. А. Невски”). За теб, изглежда, нейното участие в архитектурната среда е по-голямо.
   1.1. Османското иго е част от историята ни. Минало е доста време, което позволява да гледаме по-трезво и по-прагматично на тази част от нашата история. Не е нещо, с което да се гордеем, не е нещо, от което да се срамуваме, просто е нещо, което е било. И е оставило свои паметници, които най-малкото са с потенциал за развитие на туризма. Лично за мен те са и красиви.

   2. КРБ постановява изучаването на българския език като задължение. Но дори и да го няма постановено аз не мога да приема някой да живее по-продължително време в дадена страна и да не се стреми да научи официалния й език. Т.е. нямаме противоречие.
   Официалният език има значение за това на какви езици ще бъдат публикувани нормативните актове, какъв ще бъде езикът в съда и т.н. В никакъв случай не приемам за удачно приемането на втори официален език в България, защото от това биха възникнали значителни текущи държавни разходи – за преводи на нормативните актове, за преводачи в съда и нар. събрание и т.н. Но пък няма забрана за използването на други езици в семейството и на обществени места, което според мен е справедливо.
   Моята мисъл бе за използването на майчиния език за нуждите на политическия маркетинг. Създава доверие, чувство за собствена значимост и, съответно харесване на партията или кандидата. Но в никакъв случай не отменя задължението на българските граждани да изучават официалния език на страната ни.
   2.1. Слухове за дискриминация на българи от страна на български турци в гр.Дулово са стигали и до мен, но когато питах приятели турци от този град има ли такова нещо те не просто отрекоха, а бяха искрено учудени.
   Все пак, може би не всички слухове са партенки, има идиоти всякакви. В такъв случай потърпевшите трябва да се обърнат към КЗД и Господари на ефира или да начупят съответното заведение / магазин.

   • Homoerect says:

    Курт, виждам, че постепенно сближаваме позициите си, но още трябва да поговорим на тази тема. Ако трябва в детайли да изразя моята гледна точка, ще ми е необходимо време да пиша до утре сутринта. И за да съм още по-ясен, ще ти кажа, че т.н. „Възродителен процес” не е някакво изродско хрумване, както го наричаш, а продиктувано от сериозни заплахи за националната ни сигурност. Първо, беше много закъсняло във времето, и второ, не трябваше да става с насилствени методи. Можехме да се поучим от братята гърци, които осъществиха асимилацията на турчеещите се чрез икономическа принуда и стесняване обсега на възможностите им за обучение и намиране на подходяща работа в държавните структури.

    • Kurt says:

     Грях им на душата на тези гърци, които са замислили и осъществили това пъклено дело. Аз съм горд, че моят народ е устоявал в повечето случаи на такива сатанински изкушения.

     Подходът на БКП беше правилен и човеколюбив в началото – даде им образование, даде им възможност да печелят от своето трудолюбие. Трябваше още малко и българските турци щяха да бъдат напълно интегрирани в обществото. Елиминирайки за момента аспекта на човечността, Възродителният процес бе някакъв отчаян и недообмислен ход. Никаква заплаха за националната сигурност нямаше, имаше забавена перестройка и проблеми за народното стопанство. Асимилацията идваше да замени постепенната интеграция. Е, тогава вече дойде заплахата за националната сигурност. По-рано може и да е имало някакви рискове, Взъродителният процес едва не ни докара война с Турция, в която СССР не бе много ясно дали ще се намеси (съветската преса по него време бе доста лаконична при отразяване на събитията).

     • Homoerect says:

      Курт, не споделям написаното от теб. Съвсем кратко казано, имаше заплаха за националната ни сигурност. Като ми дойдеш на гости в лятната резиденция, ще се опитам по-подробно да ти обясня защо мисля така.
      Прочети мнението и на Гоги.

     • Kurt says:

      Какво в мнението на Гоги?

      Законите са крайно разбираеми – престъпни състави. Да се търси наказателна отговорност (нямам представа за каква карта става дума, нито кой я разпространява, така че пиша малко наизуст). Но няма такова нещо като колективна наказателна отговорност. Не ми се ще да правим римейк на времето отпреди ВСВ. И малко съм смутен, че обсъждаме по този начин огромна невинна група от нашите съграждани, а малко се занимаваме с истинските виновници.

      Мненията на Паси, според мен, заслужават много повече внимание, отколкото ти им обърна.

     • Homoerect says:

      Уваажавам мнението на всеки участник в тепавичарските дискусии, но не мога да се отрека и от собственото си виждане, което се базира на конкретни исторически факти и документални доказателства.
      Преди да продължим нашия разговор, прочети статията: “Неоосманизъм, турски териториални претенции към България и нашенски туркофили и турски мекерета”.

     • aman11be says:

      Kurt, изглежда сте бил твърде млад по време на тези събития.

     • Homoerect says:

      Курт е пацифист! Преклонена главица сабя я не сече…

     • Kurt says:

      Бай Хомо,

      Това беше грозно:
      “Курт е пацифист! Преклонена главица сабя я не сече…”

     • Homoerect says:

      Чак пък грозно! 🙂 Аз бих се гордял да съм пацифист, ако никоя друга държава нямаше териториални претенции към нас. Като прибавим и мераците и въжделенията на БЮРМ, която ние прибързано признахме под името Република Македония, без да извлечем никакви политически и икономически дивиденти, картината става ясна. Вместо това, трябваше да подкрепим гръцката позиция…

     • Kurt says:

      Малий, ‘къв истински мъж бил тоя Джамбазки!

      Но е добро – омешани истини и лъжи, както си трябва.

     • Homoerect says:

      Дори и 50% да приемем за истина написаното от Джамбазки, пак трябва да се замислим. Щом той не ти харесва, напиши в Гугъл „Турски териториални претенции към България и ще видиш колко много други автори мислят като него. Просто не ми се ровеше повече и затова постнах първата статия, която отговаряше на критерия на запитването ми.

     • Kurt says:

      От първия ми пост личи дали не смятам турските териториални претенции за възможни. Но Джамбазки е объркал дори картата. Липсва Делиормана.

     • Homoerect says:

      Турските териториални и не само териториални претенции не са хипотетични, а реални!!!
      Джамбазки няма никаква вина за картата! Приложих първата, която ми попадна!
      До утре, Курт! Ха, ми то вече е станало утре…
      Лека нощ!

 7. Homoerect says:

  За всички мои приятели и (по)читатели, за които България все още не се е превърнала в абстрактно понятие е песента, която току що открих:

 8. Homo faber says:

  Здраво, Еректусе и компания!
  След едно масово-културно мероприятие в провинцията, какво да види човек…въздухът трепери. След всичко прочетено и казано тук, можем само да си спомним, думите на великия Вазов от повестта “Немили-недраги”, “…Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин…”?! Героят му е унижаван, не получава благодарност за саможертвата си, а е поставен в унизително положение, от духовно бедни хора с ниски страсти и действия.
  Та така и сега, животът на хората се е превърнал пребиваване в една голяма кръчма.
  Наред с всичко казано, се унищожава и духовността ни… “МОН предвижда предметът „История” да отпадне от програмата за 11 и 12 клас, но след като бъде приет новият закон за училищното образование. Промените в учебната програма са част от проект “За по-качествено образование”….”
  Накъде отиваме….???

 9. gogi6666 says:

  Много сериозна тема разглеждаш. Твърде висока се оказва цената да се задържи властта, особено като става дума за национални интереси.

  • Homoerect says:

   Темата е наистина сериозна и би следвало всеки българин да има някаква позиция по нея. Може политиката да е мръсна дума, но трябва да се чуе и гласът на народа. Колкото повече гласове, толкова по-добре. А най-добре на референдум, но не както иска Плевню.

   • gogi6666 says:

    Клекнем ли за този имот в Пловдив, следват Музеят в Кърджали и още десетки места в България, към които има претенции.

    Предполагам си видял скандалната карта, която се разпространява в нета днес, с териториални претенции към нашите земи. Наглостта няма предели!

 10. Pasi says:

  По етническия въпрос имам мнение. Внимателно, без емоции и много разум. Ето защо:
  Етноси
  Eтническата карта не вадете,
  там няма милост, няма коз!
  Зор всинца ни да погребете,
  с един етнически откос.
  26/07/2013

  • Homoerect says:

   Паси, радвам се, имаш мнение и по етническия въпрос! Но за да има етнически мир, мнозинството не може постоянно да отстъпва пред прищевките и капризите на малцинството. В случая се касае за инспирирано отвън напрежение. Не си ли съгласен с мен?

 11. Pasi says:

  Съгласен съм, че е инспирирано но според мен от вътре. Водя се от поговорката, че “никой не може да ти стори толкова зло, колкото сам можеш да си сториш” и още “Пази ме Боже от приятели, а от враговете си сам ще се пазя!” Мъдър народ сме, нали? Днес започва да се изяснява, че погромите вчера в Пловдив и днес с опитите на 200 души да възродят т.н. Луков марш не ни водят към добро. Някой има интерес от нагнетяване на напрежение тук вътре в страната. Защо се прави? Всеки сам да си прави изводите.

  • Homoerect says:

   За мен определено нагнетяването на напрежението е инспирирано и отвън, без да изключвам и вътрешни сили, заинтересовани от това. Когато преките участници във вълненията знаят, че зад тях стои Турция, много по-лесно и безотговорно си вършат мръсната работа. Както правилно отбелязва Генек, неоосманизмът е в настъпление!

 12. rusalka2013 says:

  Виждам, че дамите, които редовно се изказват по други теми, този път се въздържат от коментар. Не бих искала да мисля, че въпросът не ги засяга и не ги вълнува. Нека аз бъда първата, която се е престрашила да вземе думата.
  Това, което наблюдаваме напоследък в родината ни не е никак случайно и не може да си затваряме очите. Необходимо е да се прокара червена линия до къде може да се простират претенциите на всички онези, които не са съгласни с обществено-политическото устройство у нас, да бъдат заставени да спазват законите и да търсят правата си само по пътя на демократичните процедури. В противен случай, ще се стигне до пълна анархия и никой няма да спечели, освен някои олигархични кръгове и други страни.

  • Homoerect says:

   Благодаря за мнението, Русалке! Дано и други дами се престрашат, последвайки твоя пример… 😛

 13. генек says:

  Пак ме гътна грип и затова поизпуснах темата. Какво да кажа? Ето – “НЕПРИЛИЧНИ БЕЛЕЖКИ
  Да, очаквам още провокации от етническата партия. Да, смятам, че антибългарски сили са ни взели на прицел. Да, мисля, че само земята ни е нужна – нас ни прогонват и премахват.
  И един от основните лостове за това е ДПС. Не само – има и други, по-добре скрити, дори по-опасни… Но тия са лицето, тия са примерът, тия са подпалвачите…

  • Homoerect says:

   Генек, точно, когато не трябва, тогава намираш време да се разболееш…
   По-скоро се оправяй и влизай във форма!

 14. Homoerect says:

  По повод несъгласието на Курт, прочетох още веднъж внимателно на трезва глава какво е написал Ангел Джамбазки в статията „Неоосманизъм, турски териториални претенции към България и нашенски туркофили и турски мекерета” Винаги съм твърдял, че не е толкова важно кой, а какво е казал. С пълна убеденост, подкрепям и 10-те точки в статията му!
  Нека ме обявят за „персона нон грата” в Турция – все ми е тая…!

  • Kurt says:

   Към момента момченцето се опитва да си играе на политик. Може и да успее, на първо място се опитва да стане скачения съд на ДПС.

   Към момента Турция няма претенции към български територии. Това е партенка, за изтрещяване на обществото, за събиране на плашливите:

   Прочети цялата статия тук: Картата на „Нова Турция” е за вътрешна употреба – Бойко Маринков – Поглед Инфо

   Което не означава, че трябва да спим, след 10-20 години може и да има вече, зависи дали ислямисти ще бъдат начело на държавата.

   Географското разположение на европейския континент въобще не е необходимо условие за членство в съюза. Справка към днешен момент – Малта и Кипър. В недалечно бъдеще – Армения, Грузия и Азърбайджан.

   За много от другите неща е прав, за някои други не зная. Най-вече – с Ердоган начело Турция няма никакъв шанс да влезе в ЕС. Но трябва да се шуми, иначе някой ще се сети, че референдумът му е безсмислен.

   Другите му простотии и изтрещявания не ми се коментират. Бледо копие на Болен.

   • Homoerect says:

    Първо е за вътрешна употреБа, а после ще стане и за вънкашна… Защо трябва да вярвам на Бойко Маринков? Отговор на този въпрос може да даде само българското разузнаване, ако има все още такова… Най-добре да си зарием главите в пясъка, като щраусите!

    • Kurt says:

     Тука се изложи. Първо и двамата са с очила, значи много четат и са много умни. Равенство. Второ, Джамбазки не е гей (защото противоречи на българските традиции, освен на 2-ри февруари), Маринков би трябвало да е или скоро да стане (защото симпатизира на левицата). Значи е по-интелигентен от Джамбазки (да не забравяме, че гейовете са много интелигентни).
     Извод – Бойко Маринков заслужава повече доверие от Ангел Джамбазки.

     • Homoerect says:

      Курт, аз може и да съм се изложил, ама ти – двойно! Носенето на очила не е обезателно признак на ентелегентност. И баба ми носеше очила, ама четеше само Библията. Служеха й главно да плете на 2 куки. Който много чете, не е задължително да е станал по-умен. Даже си мисля, че от много четене се оглупява още повече… 😛 Закон на професор Тарантога: “Никой нищо не чете; ако чете, нищо не разбира; ако разбира, веднага забравя.” /Станислав Лем/.

      Малта и Кипър бяха приети в ЕС по политически, а не по икономически причини. Същото се отнася и за евентуалното присъединяване на Армения, Грузия и Азърбайджан. Следвайки политиката «Разделяй и владей». Що се отнася за Турция, имаме си наша поговорка: «Вържи попа, да е мирно селото!».
      Не съм убеден, че Ангел Джамбазки е по-малко умен от Бойко Маринков!

     • Kurt says:

      Добре, за очилата може да си прав, ама за втория аргумент нищо не казваш. По отношение на очилата двамата имат равенство, та все тая. Т.е. аз съм прав, ти грешиш 🙂

      За втория абзац от поста ти няма да ти искам доказателства, че да не те затормозявам. Но аз само коментирах членството като факт, а не какви са причините довели до него.

     • Homoerect says:

      Курт, играта взе да загрубява… Започваш да съперничиш на Ф. и Г. (сам се сети кого визирам) по упоритост и неотстъпчивост. Дали Джамбазки и Маринков са очилати или гейове, няма никакво значение по отношение на нашия основен спор, ако си спомняш кой беше. Имаш наченки на реторика, но я използвай по предназначение! 🙂

     • Kurt says:

      Все от нещо недоволстваш. Когато не водя безсмислени спорове – защо отстъпвам? Когато водя безсмислени спорове – защо ги водя?

      Нещо ме хвана лигнята днес 🙂

     • Homoerect says:

      Не ме четеш от край до край, Курт! Пред приятели, какъвто съм ти аз, може всичко да си кажеш, дори и майчиното мляко, но не и пред всеки.
      За лигнята може да ти препорръчам хапчета за констипация. 🙂

 15. Homo faber says:

  Ф. и Г., сигурно имаш предвид, Еректусе: ФИДЕЛ КАСТРО /”… Не може да се забравя принципът да бъдем отговорни, когато успяваме и твърди срещу предизвикателствата” – Фидел Кастро Рус, в писмо към читателите на вестника на ККП “Гранма”, 18 февруари 2008 г./ и ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЙ /”И все пак тя се върти”! — приписва му се, че е казана на излизане от съда на инквизицията, където са го накарали да се отрече от научната постановка, че Земята се върти/.
  И двамата, големи фигури в човешката история!!!

  • Homoerect says:

   Поздравления, Фабер за изключителната ти проницателност! Исках да те поведа по фалшивата следа на Фейсбук и Гугъл, но ти не се хвана на въдицата. Потвърждавам, че имах предвид точно тези лица, които си посочил. Отлично си се справил и със справочната литература в чичо Гугъл.
   Можеше само малко да изчакаш, да видим и другите от Постоянното присъствие ПП на Тепавицата какво мислят, ама нейсе… 🙂

   • Homo faber says:

    Благодаря, Еректусе!
    Какво да кажат? – само хубави думи.
    А, за справочната литература… мъдрите мисли на тези големи фигури, трябва да се цитират… 🙂

    • Homoerect says:

     Съгласен, Фабер! Само че, от време на време изваждай по някоя мъдра мисъл и от собствения си харддиск! 🙂

     • Homo faber says:

      Изваждал съм и ще изваждам, направи си инвентаризация на архива, Еректусе!!! 😉
      П.П. … и не забряваш, лекинко да клъвнеш… 🙂

     • Homoerect says:

      Немам си аз друга работа, ще седна инвентаризации да правя… Ще ти дам и аз един безплатен съвет. Едно време, когато все още бях комсомолец, имаше партийна препоръка, разбирай заповед, в дискотеките (Младежкия комплекс „Орбита”) съотношението на българска спрямо чуждестранна музика да бъде 10:1. Сигурно и ти си закачил от тоя период. Та, по същия начин и ти спазвай някакво съотношение собствени спрямо чужди мисли. Мене може да ме цитираш по всяко време. 😛
      Как можа да си помислиш, че се опитвам да те клъвна? Приеми го като опит от моя страна да ти направя гъдел, с най-добри чувства към теб!

 16. Homo faber says:

  Еректусе, и аз ще ти дам един безплатен съвет: Прави понякога справка в архива си, нещо, като хоп, преди да скочиш… 🙂 Нема начин мъдър класик, като теб, да се забравя и да не се цитира… 😉 “…Пред приятели, какъвто съм ти аз, може всичко да си кажеш, дори и майчиното мляко, но не и пред всеки”.
  Може би, някога в началото в … “Орбита” – да не си бил шеф на Доброволния студентски отряд /ДО/, на ул. “Стефан Караджа”/…? 🙂
  То, така и в полицията са предразполагали едно време и после бой, бой… 😉

  • Homoerect says:

   Фабер, бих искал да изясним един въпрос веднъж и завинаги… За какво сме се събрали тук под един покрив в Тепавицата? Да дискутираме по главната тема, или само да си правим шутки? Не ме карай да въвеждам регламент 1:10 и по отношение на този параграф. Ако искаш да си чатим, има си чат-руми, като например в АБВ поща или по предварителна заявка на среща на Кооперативния пазар в жк „Люлин”.
   Не биваше да издаваш тайната, че съм бил шеф на ДО /отряд от гимнастици от ВИФ/!
   П.П. Кво стана с отчета за командировката ти?

   • Homo faber says:

    Еректусе, мисля, че болшинството сме взели отношение и сме си казали, тревожните си яростни мисли /я виж, колко много мнения имаш по темата /.
    Това, първо, второ – нека има и малко отдих от сериозните неща, мисля, че никой няма да е против шутки /на старобългарски/, то сериозното, върви и с шутките, както им казваш!
    П.П… защо искаш отчет за командировката, като много добре знаеш от опит, че се докладва, само на водещите офицери и никой друг… Леле божке, сега като прочете, какво искаш, как да се оправдавам…

    • Homoerect says:

     Фабер, всичко трябва да е с мяра!
     Като ти спра алиментите, ще разбереш кой ти е водещият офицер!!!

     • Homo faber says:

      Еректусе, така е, мяра…затова, аз си имам кувейтски динари!!!

     • Homo faber says:

      Приятен ти… аперитив/и и обяд!!!

     • Homoerect says:

      И на тебе, Фабер! Внимавай със сандвичите, да не ти заседне някоя кост!

 17. Pasi says:

  Добре, след като сме съгласни, че конфликтите се инспирират /от вън или от вътре без значение/ що се хващаме да хабим клавиатурите? Що на площада и в телевизора хвърчат искри и днес? Заплахи за етническия и религиозен мир от всякъде. Как се овладява подобна ситуация, някой мисли ли?! Дучето и някаква активистка неизвестна никому дават акъл 30 минути по Нова. Удивен съм…

  • Homoerect says:

   Паси, достатъчно е, че такива като теб и мен мислят как да излезем от създалата се ситуация. Има огромно значение дали конфликтът се поражда отвътре или отвън. Второто се нарича намеса във вътрешните ни работи!

  • Homo faber says:

   Прав си, друже Паси… и нервите си хабим, най паче…

  • Homo faber says:

   То за излизането е ясно, но трябва възможности, ситуации и най-вече хора ааааа…

 18. Pasi says:

  Причината да мисля, че ние сме си породили конфликта е приетият нов Закон за вероизповеданията, с който се даде възможност да се “връщат” имоти на изповеданията. Мотивите на пръв поглед изглеждат добри, защото и до ден днешен Храм-пометникът “Александър Невски” няма нотариален акт, и това пречи на стопанисването, реставрация и т.н. затруднения. Аналогичен е и проблемът с множество имоти с религиозно предназначение в цялата страна. Помня битката за терена за Католическата църква в центъра на София /срещу Булбанк, който по актове е бил одържавен и предоставен на БНБ, за нуждите на БВТБ. Папският нунций води 10-годишна политическа /не съдебна/ баталия, за да бъде предоставен имота на това изповедание. За Куршум джамия в Карлово се случва нещо аналогично. Говори се, че има заведени 70-80 подобни иска от Главното мюфтийство в цялата страна. За православното вероизповедание нищо не се споменава. Има или няма, не знам. Разсъждавайки, не мога да преценя кой крив и кой прав, но съм убеден, че зърното на омразата е посята още със закона, т.е. е вътрешна глупост, която се използва във всичките възможни направления… включително и от външни сили.

 19. Тракиец says:

  • Homoerect says:

   Въпреки, че не вярвам в предсказания, моля се това да не се случи…
   Имам предвид откъсването на части от територията на България, а за другото – де тоя късмет…!

 20. Homo faber says:

  Мойте, Еректусе ги проверяват, все пак благодаря за бащинската загриженост!!!

 21. генек says:

  Скандалите се подклаждат отвън, но поливат с гас отвътре. Има си мекерета, дето служат като провокатори – и не само дьонметата, намърдани в ДПС. Има си готови да се потурчат. Има глупаци с блеснали от сериали очи.
  Но методите не се анализират – освен от победителите. Като част от репетициите за нова битка. Мисля утре да пусна малко за тая нова /нова ли?/ карта. Нещата са като при оня с белите листове – какво да кажеш, всичко е ясно…

  • Homoerect says:

   Харесваш ми, Генек! 🙂 Ще чакам да прочета твоето послание към българския народ.

 22. Pasi says:

  Омбре, като прочетох материала, със задоволство установявам ,че пак съм бил прав. Най-калпавото споразумение между спорещи страни е по-добро от баталията, било то в съда, било на бойното поле. Стара римска мъдрост. В баталията и двете страни дават свидни икономически или човешки жертви. Да сядат и с чафки да отмятат проблемите, срещу гаранция за реставрация и поддръжка на имотите! На данъкоплатеца това ще струва най-малко, без да броим моралните и материални поражения от бунтове и размирици. Дава се това, но се получава онова. И така, да се /за Кисса/ ОПОВЕСТЯВА на народа решаването на проблемите. Иначе – мътната вода ще продължава да ни залива, в която и ние с клавиатурите волно или неволно участваме.

  • Homoerect says:

   Паси, и ти като Генек – веднъж си помислил, че не е прав, ама сгрешил… 🙂

 23. Pasi says:

  Различаваме се категорично. Никога не съм си помислял такива неща, като Генек!

 24. Homo faber says:

  Така, добро после пладне, Еректусе и тепавичарите!
  За суверенитета, пак…, доколкото си спомням в международните отношения има едно неписано правило: „Не уважаваш ли сам себе си, никой няма да те уважава”. Ние винаги сме се уповавали на приказката, “Покорна глава, сабя не я сече” в повечето случаи на отношенията ни с така наречените “велики сили”. Може би само големият държавник Стефан Стамболов е единственият държавник, който не е заложил на това. И заради това, България тогава е дръпнала страшно много и се е изградила, като стабилна държава.
  Да имаш силата, да изразиш своето мнение в защита на интересите си и да го защищаваш непреклонно. А не, доколкото си спомням, при преговорите за влизането ни в ЕС, тогавашният френски президент, Жак Ширак ни нарече „йесмени”, имайки предвид поведението на преговарящите от българска страна и най- вече на М. Кунева. Продължаваме ли така, нищо добро не ни чака….

 25. Кисса says:

  Горещо препоръчвам на всички любители на доброто четиво книгата на Ориана Фалачи СИЛАТА НА РАЗУМА

  ” Ако изразите искрено мнението си за Ватикана, католическата църква, папата, Дева Мария, Исус или светците, никой няма да се занимава с вашето право на „свобода на мисълта и словото”. Ако обаче направите същото за исляма, Корана, пророка Мохамед, за някой мюсюлманин – тогава ще ви нарекат ксенофоб и богохулник и ще ви обвинят в расова дискриминация. Ако крещите антиамерикански лозунги, ако наричате американците „убийци”, „негодници”, „врагове на човечеството”, ако изгорите американското знаме и издраскате снимките на американските президенти с пречупени кръстове, нищо няма да ви се случи. Но ако направите същото срещу исляма, тогава ще ви хвърлят на кладата.

  Ориана Фалачи”

  За съжаление, не е в опастност само суверенитета на България, а на цяла Европа.

  В “Силата на разума” Фалачи сравнява Европа с Троя – цивилизационен център, обсаден и в крайна сметка разбит отвътре от агресивните нашественици.

  Фалачи посочва като основен виновник за колонизирането на т. нар. от нея Еврабия не друг, ами левицата – нейна идеологическа любовница, забила й нож в гърба и влязла в съюз с такива завършени уроди като аятолах Рухолах Мусави Хомейни (същия идиот, който издаде фетва срещу Салман Рушди, макар това далеч да не е най-големият му и срамен грях срещу човечеството).

  Поклон пред паметта на Фалачи! Говори се, че е била убита заради тази книга. Въпреки, че от години боледуваше от рак на белите дробове. Живяла последните си години в Ню Йорк (Манхатън), пожелава да се върне в родната Флоренция, усещайки наближаващия край. Прибира я Берлускони със свой частен самолет.

  Книгата е точно по темата, но в глобален мащаб.

  Искам да съм оптимистка и да не си представям възможен Косовския вариант за България.

  Да живее България!

  П.П. Моля читателите на този блог за линк от който се разбира какви са четиринадесетте споразумения, които Ирландската овчарка е подписала с Катар. Бкагодаря предварително.

  • Homoerect says:

   Кисса, чел съм тази книга преди много години и се възхищавам на Фалачи! Точно този цитат, който си подбрала не я изразява най-добре, ако не прочетеш какво е искала да каже по-натам…
   П.П. Виж какво ти е писал Аман за киното. 🙂

   • Homo faber says:

    Един въпрос: кой поддържаше Саддам Хюсеин, давним-давно в началото му…? Леви хамерианци ли бяха? А после, пак същите хамериканци, казано по улично му го разковаха, дали са пак пустите леви?
    Май, прословутата приказка работи, а Еректусе…:)

    • Homoerect says:

     Ислямизацията на Европа не се дължи на “левите”, а на тия с дебелите портфейли, жадни за още и още печалби. Зарибяванеето стана и с мощни финансови инжекции от Иран, Саудитска Арабия и други страни, в които преобладаваща част от населението са мюсюлмани.
     Преди 1 или няколко месеца в Гърция се надигна мощна протестна вълна по повод решението на правителството да позволи строеж на джамия в Атина. Те така се бранят национални интереси!

     • Homo faber says:

      За Еврабията ми беше мисълта и в частност за Ирак. Пак приказката за феса и интереса, партийното, тук е само камуфлаж…

     • Кисса says:

      Прочети повече по въпроса, Омбре. Дясното правителство в Италия направи закона Босси-Фини и прие закон, според който нелегалното влизане в Италия беше обявено за престъпление, ерго се преследва от закона. Дойдоха левите и отмениха този закон, а сега обсъждат отмяната на Боси/Фини.
      Кой даде права да гласуват на нешведските граждани в Швеция за парламент?
      Или не си чел Фалачи, или си я чел през ред.

     • Homoerect says:

      Кисса, вярно е, че твърде отдавна съм чел книгата, но съм сигурен, че наративът в това великолепно политико-социологическо изследване не е ролята на левицата като Троянски кон в религиозната ориентация и статуткво на Европа. Ясно съм посочил кои са виновниците, ако и ти не си е чела през ред. Разбира се, всяко правило си има изключения. Безспорно ти знаеш много повече от мен за Италия и затова не се наемам да споря с теб. Само да дбавя – приемането не един или друг закон не винаги е израз на суверенната воля на дадено правителство, а зависи и от ЕС, особено след подписването на Лисабонския договор. Да ти припомням ли какви бяха критиките срещу Англия за нежеланието й да отвори трудовия си пазар за граждани на други страни-членки на Общността?

 26. Кисса says:

  Силата на разума О. Фалачи, глави първа и втора:

  На страница девета е написано кой е запалил кладата под Фалачи, заради написването на тази книга:

  Крайно лявото списание, което публикува на първа страница заглавие на статия – наказание, както следва: “Anatomie d’un Livre Abject” – “Анатомия на една отвратителна книга”.

  NO COMMENT

  • Homoerect says:

   Говориш с такава убеденост за всички леви, жонглирайки твърде свободно с терминологията, но пропускаш да кажеш какви ангелчета са десните…

 27. Кисса says:

  Омбре, не се излагай с тези бла-бла…Европа ще разреши на десницата да си пази суверенните граници по-добре, ама като дойде левицата и нареди да отмени закона… А сега патрулира и пази заедно с Италианската марина същите тези граници, откъдето влиза по море и се пръска из цяла Европа един голям процент от мюсюлманската паплач. И не прави неподходящи сравнения, тук не иде реч за икономическа емиграция.

  • Homoerect says:

   Кисса, само от уважение към теб, ще прекратя спора по тази тема. Нека да видим какво мислят другите участници в дискусията…

 28. Homoerect says:

  Иранската жена преди Ислямската революция 1960 г.:

  • Kurt says:

   Толкова грозни ли, бе?
   Сега по-красиви ли са станали? Верно?

   • Homoerect says:

    Курт, какъв е твоят идеал за женска хубост?

    • Kurt says:

     Да е с добро сърце, да е умна, да е амбициозна да стане утре нещо повече, отколкото е днес.

     Какво общо има това с темата?

     • Homoerect says:

      Курт, нема нищо общо с темата, освен това, което ни чака в Европа след като и тук победи Революцията. Вместо да си губим времето в „Приказки от хиляда и една нощ“, тъй като ти неотдавна си станал от студентската скамейка, предлагам ти да напишеш реферат за предимствата на дясната пред лявата идеология и практика (според Кисса).
      Предварително ти благодаря!

     • Kurt says:

      Мога да напиша за предимствата на повечето от левите пред повечето от десните идеологии.

      А примерът, който се опита да дадеш е доста неудачен. В Европа са предимно сунити, в държавата на арейците са доста по-различни. Но и едните и другите биват коментирани доста повърхностно в тази тема.

     • Homoerect says:

      Хубаво, напиши тогава за предимствата на лявата идеология. Имаш време до утре, когато ще публикувам нова статия. Ще го сложа твоя реферат най-отгоре.
      И ти ли взе да ме нападаш като Кисса? Аз си мислех, че сме от един отбор…
      Щом и ти смяташ, че говоря бла-бла, а ти знаеш повече от мен за пингвинките в Европа, напиши и по тоя въпрос реферат!

     • Kurt says:

      Пиша през таблета и ми е голяма мъка. Като се прибера вкъщи след 2-3 дена, тогава ще мога.

     • Homoerect says:

      Няма проблем! Добре да си прекараш и в добра компания, където си!
      По какви важни дела си във Варна? 🙂

 29. Графът says:

  Това вече не е даже мюре! 😦
  В основата си моето мнение е като на Kurt.
  От мен въпрос. Тази година България навършва 1333 години. Като исторически периоди сега сме Трета българска държава. Въпросът ми е, през цялото време (1333 г.) един език ли сме говорили? Как е станал „официален“?
  И още нещо – Турция е преди нас в НАТО. Не е в ЕС още, защото не се натиска особено по нейни си съображения (копирано от официалния сайт на нашия парламент: „Новите страни, които ще станат членки на Европейския съюз са десет, но официалните езици ще се увеличат само с девет, защото в Република Кипър се използва турският език, който ще стане официален през 2007 г. когато Турция ще бъде приета в Съюза.“).
  И ако ви интересува:
  Ежегодно от февруари 2000 г. се отбелязва Международен ден на майчиния език с цел насърчаване на многоезичието и културното разнообразие. Според ЮНЕСКО всяка инициатива за насърчаване и разпространение на майчин език e не само част от езиковото многообразие , но и пособие за повишаване на осведомеността относно езиковитe и културни традиции по света и вдъхновява солидарност, основанa на разбиране, толерантност и диалог.
  Като следствие от Европейската Харта за регионалните или малцинствени езици Съветът на Европа следи за защитата на исторически оформилите се регионални или малцинствени езици като изключително важни за запазването на традициите и културното богатство на Европа. Правото на употреба на регионалните или малцинствените езици в частния и публичния живот се разглежда във връзка с UNO-Конвенцията за гражданските и политическите права като неотчуждимо право.
  В заключение: много промени в живота няма да ни харесат. Ако знаете колко неща на мен не ми харесват, включително и да ми говорят на турски у нас! Но добре е да се старае човек да бъде обективен – времето си върви, не пита…
  И да не забравя, като говори по тези въпроси, че и ние, българите, сме потомци на “паплач”, нахлула във Византия, една от цивилизованите страни за тогава.

  • Homoerect says:

   Графе, изумен съм, нямам думи… Аз ли да ти идвам на гости, или ти ще ми дойдеш за да обсъдим различията в нашите гледни точки?!

 30. Homo faber says:

  Така е, времето върви и не спира, едно време през този сезон имаше голям сняг, имаше и 4 сезона,но… Конституция на Р. България Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.
  Предизборната агитация е официално мероприятие. Съгласно Конституцията официалните мероприятия (разбирайте всякакви) се провеждат на официалния език!!!

  • Homoerect says:

   Само едно нещо не мога да разбера. Защо трябва да възприемаме всичко онова, което е някакъв постулат, наложен от големите страни-членки на ООН и ЮНЕСКО? Всяка една държава си има своята специфика, формирана в резултат на редица исторически фактори. В Швейцария може да се говори на немски и френски език, но там нещата стоят по съвсем различен начин. И двата народа, където се говорят тези езици, принадлежат към една цивилизация и култура. В Индия може да говорят на 100 различни езици, диалекти и наречия, от което не стават по-цивилизован народ. Напротив – затруднява се комуникацията между различните племена и касти.
   Да попитам Графа – защо е изучавал есперанто, ако не е било с цел да се търси някакъв универсален език за общуване? И не на последно място, дистанционно бих искал да го попитам дали той одобрява съществуването на партия на етническа основа, каквато безспорно е ДПС?

   • Homo faber says:

    Споменаваш, Confoederatio Helvetica, немския и френски език, но забравяш италианския език, който е равноправен с посочените, два езика, говорим в Svizzera Italiana … 🙂

    • Homoerect says:

     Благодаря за допълнението. А какво да кажем за една Нидерландия…?
     Отговарям на риторичния въпрос и на Графа. Има ли значение как се е формирал официалният език в една държава. Важното е, че в България, може би единствената държава в света, която е запазила своето име през вековете, се говори на български! Множеството езици не обединяват, а разединяват хората! Да им таковам празника на майчиния език на ЮНЕСКО!

     • Homo faber says:

      Езиците, може да обединяват хората в общуването, но не когато езикът се ползва за политически цели!!!

    • Kurt says:

     Има и още един официален език в Швейцария, не са само тези трите. Но това е в страни от темата – България не е нито (кон)федерация, нито някой от колегите смята за необходимо да се увеличават официалните езици в България.

     • Homoerect says:

      Абсолютно правилно, Курт! Не сме се събрали да си мерим познанията за Швейцария и да разводняваме темата, около която водим дискусията. За мен отговорите на въпроса „България суверенна страна ли е?” са два: 1. Не е – true и 2. Да – false! Всичко останало е хвърляне на прах в очите на опонента.

    • aman11be says:

     Фабер, ти май пропускаш и ретророманския, който е четвъртият равноправен език в конфедерацията Svizra. 🙂

     • Homo faber says:

      Друже Аман11бе, знам не случайно го пропуснах, на този език говори по-малко от един процент от швейцарското население. Но може да се увеличи процентът с моето включване в курсове по изучаване на ретророманския.
      А, ако се включим всички тепавичари, доста ще го вдигнем … процента! 🙂

  • Kurt says:

   А партиен конгрес да не би да е неофициално мероприятие? На какъв език говорят чуждоземските гости там? На български?

   Съгласно КРБ официален език е българския. Но дори в съда може да се използва чужд език. Тогава страната, която има нужда от преводач поема разходите за преводите. В това е смисълът на определянето на оифциален език.

   • Homoerect says:

    Отново правиш опит да ми бягаш по тъча! На официалните мероприятия, на които са поканени и чужденци, задължително присъства и симултанен преводач. Ти сам го отбелязваш. Ако приемем, че турскоговорящите са част от българския народ, то това означава, че не са чужденци и би следвало да говорят български език. Не мога да си представя как хора, които поради своята неграмотност не знаят какво става в страната ни, ще бъдат образовани на един или няколко предизборни митинги и ще направят своя мотивиран избор на партия или лидер.

    • Kurt says:

     Никъде не съм твърдял, че българските турци са част от българския народ. Че са част от българския народ го твърдите ти и Генек. Но са част от българската нация и са български граждани.

     Да, българската държава остави на произвола на съдбата част от своите граждани. Не бе продължена политиката на интеграция на българските турци. Вместо това, като в каца без дъно бяха налети огромни суми за интеграция на циганите (повечето бяха окрадени, разбира се, но дори не и от циганските НПО-та). Малоумна политика, но нали все някой друг трябва да ни е виновен. За щастие имаме вече готов списък, в който, естествено, ние не фигурираме.

     Относно задължението на българските граждани (не само законово, но и от гледна точка на здравия разум) да знаят български език, вече го обсъдихме по-горе и мисля, че мненията ни съвпадат.

     • Homoerect says:

      И аз никъде не съм твърдял, че българските турци са част от българския народ. Същото се отнася и за Генек. Заблудил си се. Приемам само една част от тях, които са с промито съзнание и не си знаят истинските корени.
      За всеки случай, прочети какво пише в Уитито”: НАЦИЯ.
      И понеже казваш, че миналото трябва да го загърби – каквото било, било, да ти припомня за:
      Терористични актове в България 1984-1987
      Това дето българи защищавали турци ме доведе до просълзяване. Не се знае дали е художествена измислица или истина. Дори и да е така, това са отделни изолирани случаи. За мен главното е, че въпросният електорат се е самоизолирал и капсулирал, под мъдрото ръководство на партията на Доган и гласуват под строй!

     • Kurt says:

      Ако приемем определението на уикито за “нация”, то трябва да изключим от българската нация гагаузите, бесарабските българи и тези от западните покрайнини на първо време. Също така и българите (по гражданство) в чужбина, които имат постоянна адресна регистрация извън страната ни. Нещо не ми се връзват нещата.

      Някъде да съм твърдял, че няма идиоти и престъпници сред турците? Нима няма идиоти и престъпници у почти всички етноси?

      Де да знам, Хайтов може и да си измисля. Понеже ме мързи да се ровя из историческите източници, доверявам се на него.

     • Homoerect says:

      Сега пък прескочи на друга тема… Има много определения за нация:
      “На́ция (от лат. natio — племя, народ) — социально-экономическая, культурно-политическая и духовная общность людей, сложившаяся в результате становления государства, фаза развития этноса (по ступеням: род – племя – народность – народ – нация), в которой данный конкретный этнос обретает суверенитет и создает собственную полноценную государственность. Может рассматриваться как форма этнической жизни индустриальной эпохи[1].

      Имеется иная точка зрения, утверждающая, что нация создаёт государство для своих нужд, при этом сама нация понимается как «суперэтнос», т. е. множество взаимосвязанных народов и народностей, относящихся друг к другу с положительной комплементарностью.
      Так же, в международном праве под нацией понимается совокупность граждан государства”.
      http://ru.wikipedia….wiki/Нация
      Никъде не се споменава, че който не живее в България постоянно или принадлежи към друга етническа група не е български гражданин.
      Самият Николай Хайтов не е историк-изселодаветл, а писател! Спорна е дори неговата “визия”, (ах как я обичам тази дума) за гроба на Васил Левски и дали всичко написано от него не е откраднато от друг автор.

     • Kurt says:

      Прати ме към уикито, коментирам какво пише в уикито. “… живееща на обща територия, обединена от общ език”. Е, не следва ли каквото съм писал?

      Крал е Хайтов, как да не е крал. Няма начин.

     • Homoerect says:

      Курт, не го приемай за съвет, но мисля, че всичко прочетено и научено трябва да се приема критично и аналитично.
      Това за Хайтов не го разбрах какво искаш да кажеш… Сериозно или на майтап?

 31. Графът says:

  Темата не беше ли “България суверенна страна ли е?”?
  Мисля, че дискусия по въпроса трябваше да има преди да влезем в ЕС. Сега е късно.
  Цитат от “Le Monde diplomatique” по повод членството в ЕС от времето, когато ние още се облизвахме за влизане:
  “От това следва, че бъдещите френски президенти и държавници могат да предлагат суверенни национални решения само в ¼ до 1/3 от юридическите актове. Но кой политик или партия ще има куража и политическата честност да каже това?”.

  • Homoerect says:

   Графе, както сме влезли, така може и да излезем от ЕС. Не сме рекли, не сме го сторили. От това нищо няма да загубим – само ще спечелим и ще гледаме как западните ни съюзници ще ронят сълзи за нас… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s