Малко забавна математика

Тъй като ми се струва, че малкият „петък” няма голямо бъдеще, представям ви за  забавление и проверка на умствените ви способности две задачки от СОУ за пети клас:

Задача №1

От Централна автогара София, автобуси от три различни линии тръгват едновременно от началната спирка. По разписание, първият се връща там след 96 минути, вторият след 124 минути, а третият след 180 минути.

Пита се след колко часа трите автобуса ще се срещнат отново на началната спирка?

Задача №2

Ако с първата задача не сте се справили, тази е по-лесна.

На Кооперативния пазар в жк „Люлин” продават ябълки в найлонова мрежичка. Цената на ябълките и мрежичката е общо 1 лв. и 10 ст.

Колко струва само мрежичката, при положение, че ябълките са с 1 лв. по-скъпи от нея?

П.П. Заради тия ябълки олекнах с 50 лв. – или съм ги загубил някъде по пътя, или съм дал две слепени банкноти… Дано да са попаднали тези пари в ръцете на някой крайно нуждаещ се!

Музиката е само за отличниците, успешно справили се със задачите:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Нещо като хумор and tagged , . Bookmark the permalink.

35 Responses to Малко забавна математика

 1. Първата се решава чрез система от 2 диофантови уравнения с 3 неизвестни. Не знам дали се учат в 5-ти клас. Аз ги учих навремето в школа по математика някъде 4-ти клас. Предполагам, че карат денонощно. Бая ще има да въртят, ако не съм объркал сметките. Дано имат шофьори за смяна. От друга страна, отговорът е крайно нереалистичен.

  Обикновено автобусите си имат фиксирани кръгли (не през 96 мин.) часове на тръгване. А и никъде в задачата не се казва, че щом направят един курс, то веднага тръгват за втори. Напротив, казано е че тръгват по едно и също време. Логичният отговор е, че след 3 часа ще се съберат отново. Първият се връща и почива, другите 2 – и те така 🙂

  Втората наистина е доста лесна, макар и с леко подвеждащо условие.

  • Homoerect says:

   Ицо, нещо шикалкавиш… Искам да ми дадеш точни отговори (цифром и словом)! Естествено, че първата задача е условна, преписана дословно от учебника на внучката. Не споменаваш отговора и на втората задачка…

   • Ако допуснем, че тръгват веднага щом се върнат, то първият ще трябва да направи 248 курса, вторият 360 курса, а третият 465 курса. Отговор – 744 часа.

    Ябълки – 1,05 лв. Мрежичка – 0,05 лв.

    • Homoerect says:

     Нищо не казвам… Да видим и другите (ако има такива) какъв отговор ще дадат. 🙂

 2. Homo faber says:

  Първата задача е от областта на Теорията на вероятностите и отговори безброй, като почнеш от благоволението на водачите на МПС, Центъра за градска мобилност/какво старобългарско наименование са му дали, върнали са се към корените/ …. 😉 и …т.н.
  А, по втората задачка, фатяш ножиците за подрязване, бела, машинката за пръскане и пръскаш с “Акарзин” / цена около 6,50- 7,00 лв./ ябълките.
  И после добиваш ябълки не за 50,00 лв., а за 1050,00.
  Или, 1050,00 лв. – 7,00 лв.= 1043,00 лв. – печалба.
  И се потвръждава формулата на Великия Мавър – Пари, Стока, Пари прим!!!
  И в джобчето ти, пачка с каймета, а не семки и бонбонки!!!

  • Homoerect says:

   Фабер, интересна интерпретация даваш на задачките. Дано да си прав!
   Напомням, че първата задача е с условни данни. Трябва да се наблегне на числата, а не на транспортното средство и водача!

  • Homoerect says:

   Като раздаваш толкова безценни съвети, ти колко пачки натрупа до сега?

 3. Homo faber says:

  После, отиваш с хилядарката в Пампорово, долу в механата…. 🙂
  http://www.vbox7.com/play:39ccd0fdfb

  • Homo faber says:

   Рецептата е в решението, дадено от мен: 2-ра задача, който, както иска – я далаверка, я врътка, я с труд /защо пък не/!!!

   • Homoerect says:

    Ти по кой път тръгна? Вземаш една ябълка излъскваш я добре и я продаваш на пазара. С тези пари купуваш 2 ябълки – излъскваш и тях и ги продаваш на пазара… и така докато някой богат чичо не умре и не ти остави милион в наследство
    Успех!

 4. Homoerect says:

  За да не се мъчите повече и да си мерите айкюто, верния отговор е дал г-н Христомир Иванов. Само дето е объркал последователността на автобусите (по най-късия маршрут е написал най-малко курсове). А иначе, резултатът му е верен. Само не е посочил как е стигнал до този логически извод. Полага му се да си пусне песента. Честито! По втората задачка, прочетете следното:
  „Екип от изследователи от университета в Торонто е предложил на 482 студенти да попълнят анкета, съдържаща класически задачи, които се решават обикновено с предубеждения. Примерен въпрос от тази анкета изглежда така:
  Бейзболна бухалка и топка струват общо един долар и десет цента. Бухалката струва с един долар по-скъпо от топката. Колко струва топката?
  Ако избързате, без да помислите, ще сгрешите, като отговорите, че топката струва десет цента. Ако сте отговорили по този начин, това означава, че вашият мозък е направил няколко неверни кратки предположения, които е убеден, че са верни и се е отказал от пресмятане. (За сведение повече от 50% от студентите от Харвард, Пристън и Масачузетския технологичен институт са дали неверен отговор.)”
  Подробности може да прочетете в: Why Smart People Are Actually Dumb.
  Останалата част от днешния ден може да премине под мотото Малкият „петък”!

  • Излиза, че съм наполовина интелигентен и наполовина тъп вместо изцяло интелигентен и изцяло тъп. Първосигналната ми реакция бе, че ябълките струват 1 лев, но скоро се усетих.

   Описал съм как се стига до отговора – диофантови уравнения. Броят на неизвестните е по-голям от броя на уравненията, параметрите са естествени числа. Имат безброй много решения, но решенията трябва да отговарят на условието да бъдат също естествени числа. Те са безброй много, всички решения се получават като най-малките стойности на решението се умножават с естествени числа. Задачата, обаче, изисква да намерим само най-малките стойности на решението, което и бе направено.

 5. Juliapulia says:

  Пък аз съм руса … в душата 🙂

  • Homoerect says:

   В ангелската душа! 🙂

  • Homoerect says:

   Юлке, пропуснах да ти кажа, че кака ти Кисса те кани на банкет. Прочете ли съобщението й? Надявам се, че ще присъстваш с домашно приготвена питка…

   • Juliapulia says:

    Аааа, чета аз чета. Пък я и чакам отдавна, така че няма да й се размине моето присъствие 🙂

    • Homoerect says:

     Юлке, а защо не даваш никакъв иширет, че четеш в Тепавицата? За да ме държиш в напрежение и да хвърлям допълнителни сили и средства за твоето уведомление??? 🙂

 6. Homoerect says:

  За да не ви терзае цял ден мисълта и да можете да спите спокойно, обявявам (оповестявам) как един ученик от V-ти клас ще реши тази задача:
  Намирате най-малкото общо кратно (НОК) на времената але-ретур на трите маршрута и умножавате простите числа. Накрая, не забравяте да разделите получения резултат на 60, за да превърнете минутите в часове. Анадъмно?
  Поне аз, не се примирявам, докато не намеря верния отговор на която и да е загадка. В момента решавам една математическа задача от преди 2000 години, която един гимназист преди мен е успял да реши. Близо съм до целта! 🙂

 7. Pasi says:

  Българският народ е невероятно талантлив. Ето ви един коментар на лице подвизаващо се с ника “Чукча”:
  Много добре Евросъюза !
  Рашаните за малко да се нахендрят с парите за Украйна. Дадоха 3 млд. Вече прибраха 1,5 млд $ и още 2 млрд $ ще си ги вземат чрез Газпром. Така че, на товаришч Путин балансът му се вързва.
  А ЕС хлътва. Почему другари? Ами потому что на Украйна й трябват до март следващата година 25-28 млрд. Щото има да плаща 9,5 млрд. включая Газпром. От 11 млрд. на ЕС + 1 млрд на САЩ – горните 9,5 млрд. остават 2,5 млрд.
  Обаче, Газпром под мъдрото ръководство на др.Путин ще върне цените на газа отново на ниво 428 $.Това автоматично води до цъфване на дупка по бюджетния дефицит… още от 13-14 млрд. И само до тук Украйна вече е на червено с 12 млрд., другари, щото 14-2=12
  За да направим картината реалистична по Рембранд добавяме и малко злокобно червено. В нашия случай това е съдбата на украинската гривна. А тя, както знаем се движи по закона на др. Нютон, т.е. пада отвесно. За да се поддържа курсът Централната банка изсипва всеки божи месец около 1,5 млрд.$ на пазара за да може шашнатите украинци да се опитат да избягат от девалвацията. Пита се откъде ще дойдат нужните 15 млрд. до края на тази година товарищи? За съжаление, ние чукчите не можем да дадем отговор на този прост въпрос щото все пак сме чукчи.
  Да обобщим-циции сте вие от Евросъюза. Хората ви казваха, че на Украйна й трябват 35 млрд. само тази година. И нашите сметки тук го доказват в този момент. А вие искате да правите революция и някак да минете метър. Но революциите, както мъдро е отбелязал др. Ленин се правят с пари. И това че му събаряте статуите няма да промени този факт.
  Украйна си е една финансова Сахара товарищи. Там милиардите потъват като кофа с вода в дюна. А ние отвъд Урал само ви смотрим сеира, така да се каже.
  Удачи вам товарищи!!!

  • Homoerect says:

   Паси, днес обра всичките точки – и тук и там… 🙂

  • aman11be says:

   Паси, бих добавил само, че таваришчите мириканци, дето фърлиха (по Омбре) кофата с фекалиите връз вентилатора се опитват да се изсулят, както казваше баба ми, още по-тънко – само 1 млрд. долара.

   • Homoerect says:

    Аман, прочети какво съм написал днес в първата статия на генсека:
    “И ПАК ДА ПОМИСЛИМ НА СИТУАЦИЯТА В И ОКОЛО УКРАЙНА”

 8. генек says:

  На първата задача въпросът не е правилен. Точният гласи – “След колко време шофьорите ще се срещнат в близкото кафене?”…
  Втората не я зная – решавали сме я с круши…

  • Homoerect says:

   Генек, понеже знам, че си работил като нощен пазач, не бих се изненадал ако си бил и шофьор с фалшива книжка на някой от тези автобуси! При това положение, склонен съм да ти вервам… 🙂
   Ако задачката беше с круши, резултатът щеше да бъде съвсем различен!!!

 9. Подусловие б на първата задача
  След колко време автобусите ще тръгнат едновременно в същия час от денонощието като първия курс?

  • Homoerect says:

   Ти вече много задълба. Това вече не е задача за ученици, а за академици. По принцип, решението според условието е само едно. Разбира се, има континюитет, който може да продължи до безкрай… Ако приемем, че всички автобуси потеглят в 06:00 ч. след 744 часа ще видим в колко часа ще се срещнат. След още 744 часа и след още 744 часа ще намерим отговора на твоя въпрос. 744 часа са точно 31 дни, следователно пак в същия час ще потеглят. Доволен ли си?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s