Билки и здраве

Би следвало логото на днешната рубрика да бъде “Малкият петък”, но тъй като темата е съвсем конкретна, позволих си без ваше съгласие, да променя заглавието.
Текстът е напълно безобиден и затова се надявам никой трол да не омърси произведението ми .
Представям ви една статия на здравна тематика, превод от гръцки език със съкращения и компилация от два материала:

Билки и здраве 

От древни времена, билките са били оценени като аналгетик и с лечебни свойства. Днес, приблизително 75 % от нашите лекарства са на растителна или билкова основа. През вековете, нашите общества са създали свои собствени традиции, доказвайки терапевтичните свойства на растенията при тяхната употреба. Някои от тези традиции и медицински практики могат да ни изглеждат странни и вълшебни, докато някои други логични и рационални,  но всичките усилия са насочени към преодоляване на болестта и болката, а в самия край – целта е да се подобри качеството на живот. Тези няколко думи определят предмета на Билкологията .

Днес ще ви запозная с растението с латинското име Taraxacum Officinale, по-известно у нас под името глухарче. Английското му наименование е Dandelion – неправилна транскрипция от френски (dent de lion), което означава зъб на лъв, заради листенцата му във формата на зъб.

Тази “скромна трева” (точен превод от гръцки – χόρτα) е отличен диуретик без странични ефекти, тъй като спомага за отстраняването на повечето телесни течности. Глухарчето е един от най-добрите естествени източници на калий и за разлика от другите диуретици, не води до странични ефекти.

–  Намалява пикочната киселина
– Отлично противовъзпалително средство при специфични заболявания на гърдата
– при кашлица
– Понижава нивата на холестерола в кръвта и регулира триглицеридите в кръвта
– Отличен тоник за стомаха
– Детоксикира тялото и укрепва всяка тъкан на тялото
– Спомага за правилното функциониране на черния дроб
– Контролира горещите вълни по време на менопаузата
– Спомага за разграждана на  мазнините в жлъчката
– Смазва чревния тракт
– Почиства кръвта
– Стимулира функцията на бъбреците за премахване на токсините в урината
– Помага за контрол на кръвната захар при хора с диабет
– Необходим за правилното функциониране на далака, елиминира натрупаните в организма токсини
– Отлично средство за лечение на артрит и ревматизъм
– Млечният сок от накълцани стебла е най-доброто средство за защита срещу мазоли и брадавици
– Помага при хроничен дерматит, екзема и циреи
– Помага на организма да се бори с  вируса на херпес
– Помага за правилното храносмилане и за поддържане на нормално телесно тегло
– Ефективно лекува запек
– Ефективно слабително
– Благоприятно се отразява на душевното състояние
– Ценен помощник при безсъние
– Помага за правилното функциониране на сърдечния мускул

Глухарчето е богато на: въглехидрати, фибри, протеини, желязо, манган, магнезий, сяра, натрий, цинк, калций,  витамин A, B, C, D, E и К.
Всички части на билката може да се ядат – от корените до цветовете… Листата се ядат сурови или във  вид на салати. Варени са изключително питателна храна и отлично средство за възбуждане на апетита…
Пресните листа от глухарче са с  малко по-горчив вкус от зрелите. Ако имаме пресни листа от малки глухарчетата, може да ги поставите върху филия намазана с масло. Добавете малко сол и много лимон, покрийте с втората филия хляб и ще получите питателен сандвич … 

Глухарчето е и много добър афродизиак – стимулира либидото и подобрява сексуалното желание.

Допълнителни подробности за това диворастящо полско биле може да прочетете в статията “Обикновеното глухарче с необикновените свойства”.

Предлагам ви и 2 рецепти с глухарчета:

***

Според Църковния календар, днес се почитат с тържествена литургия:

• Св. мъченици Хрисант и Дария. Св . преподобни Тома, патриарх Цариградски
• Имен ден празнуват Хрисант, Дарин, Дарина и Дария

Да не се прави на разсеян и Христомир! Съвпадат от името му четири буквички…!

Следва една песен, която  върви в комплект със салатата от глухарчета:

All rights reserved

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Good news. Bookmark the permalink.

49 Responses to Билки и здраве

 1. Homoerect says:

  Ице, виждам, че вече си на своя боен пост… От рано се подготвяш да почерпиш за своя имен ден! 🙂

  • Бай Хомо,

   Както вече неведнъж си имал възможността да забележиш, то аз съм много ларж що се отнася до даването на акъл (особено непоискан). Над материалните неща съм, та за черпенето, за което намекваш, си объркал адресата.

   Черпя за пореден път с безплатно даване на акъл.

   “Хрисант” значело “златно цвете”, освен ако чичко Гугъл не ме е подлъгал. Ти си спец по езика, ти ще кажеш. В тоя ред на мисли, лично за мен се е получило много готино съчетание между църковния празник и твоята тема за глухарчето. Възприемам го като златно цвете още от детските си години. Не можех да разбера защо дядо ми третираше това красиво цвете като плевел в градината ни. Ни пък разбирам защо му е дадено такова скромно име. Благодарение на твоята статия смятам тази пролет да го потретирам малко като зеленчук за прясна салата.

   Моето име има за корен “христос”, което ще рече “месия” (източник – пак чичко Гугъл). Месиите си празнуваме именния ден на Коледа. Лично аз не заменям месианството си са златни цветя, пък били те толкова красиви като глухарчето. Та черпенето с безплатен и непосикан акъл и този път е без повод.

   • Homoerect says:

    Златоусти ми Ицко,
    Да живееш над материалното, означава да си идеалист! В тоя смисъл, на идеалистите им е все едно дали ще похарчат 1 лев или 1000 – за тях парите нямат стойност и могат да ги раздават с лека ръка на бедните и нуждаещите се. В момента се нуждая от някакво твое доказателство, дори само символичен жест – да почерпиш тепавичарското общество за това че те има и всеки ден за теб е празник. От баба си знам, че в паничката ми трябва да има чорбица, а не голи идеи.
    Правилно отбелязваш, че не бива да даваш акъл, ако не ти го поискат! Че то ако си все така ларж, какво ще остане за тебе? Бъди по-пестелив!
    Правилно чичко Гугъл е отговорил на запитването ти за етимологията на думите. Макар че, твоето име може да се тълкува и като помазаник (намазан с масло).

    • Златопръсти Тепавичарю,

     Баба ти е била съвсем права. Това, да живееш над материалното, съвсем не означава да живееш без материалното. Скептиците като мен ценим нулите и правим разлика когато са преди единицата и когато са зад единицата.

     Лошо ме цитираш, Тепавичарю! От мен трябва да прихващаш доброто, а не лошото (грешните цитирания). Никъде не съм писал, че не трябва да се дава непоискан акъл.

     И все пак, лятото на Тепавицата, сред приятната компания на теб и буля ти, както и редовните посетители на заведението, хеле пък и ако цезарицата на моето сърце е там е добър повод за черпене.

     • Homoerect says:

      Ицко, извинявам се за допуснатата грешка в предишния ми коментар. Вместо „златоуст”, правилно е да се чете „хлевоуст”. Иначе, всичко останало е точно…
      Да видим само кой ще даде на заден ход -ти или Юлка…?

     • Тъй тъй. Хич човек без грехове може ли?

     • Homoerect says:

      Ице, вече съм си изградил представа за теб! Ти нямаш грехове, а само грешки на растежа… 🙂

     • Туй въобще не е успокояваща констатция, щото втората фаза често е растеж на грешките 🙂

     • Homoerect says:

      Грех ти на душата, Христомире! Още не можеш да осъзнаеш колко си праведен!

 2. Homo faber says:

  Да, отново на дневен ред е нашето здраве и как да го опазим? Всичко добре е казано, но един призрак по-точно въпрос, броди – не в Европа, а в пространството… ползата от приемането на салатата от глухарчета с горещ лешников дресинг?
  Ползата от консумирането на споменатата по-горе салата многократно ще увеличи ваша жизненост и тонус, в съчетание на салатата със съответен вид твърдо гориво – ракия!
  Ето защо, когато казваме “наздраве” и отпиваме от хубава и качествена ракия, ние действително можем да създадем някои ползи за здравето. Всичко обаче трябва да е много добре дозирано и да се пие с мярка, предупреждават кардиолозите, бих добавил и с песен…:), още повече ще увеличи вашата жизненост и добро настроение!!!
  Така че ефектът от консумирането на салатата от глухарчета в съчетание с качествена ракия, ще допринесе за здравето ви. Иначе, както казва един герой от известен български филм…”Без мезе, не моам да пием. Болат ме забите…”!!!

  • Homoerect says:

   Фабер, мезето от глухарчета е най-добре да се консумира с узо! Не случайно съм използвал рекламата в музикалния клип. От опит знам, че тази божествена напитка смъква и кръвното. Особено в случаите, когато те ядоса жена ти… 🙂

 3. Homo faber says:

  Eректус, тогиз създавай още повечко поводи, да ядосваш Кака Хомовица… 🙂

  • Homoerect says:

   Лесна работа! Достатъчно е един, такъв като тебе, да си направи шутки с нея… 🙂

 4. Homo faber says:

  Аз имам с кого да си правя шутки. Явно, че ти малко си праиш такива и затова имаш кръвно и нема узо! Сигурно си има причина и те страх да увеличиш дозата шутки…:)
  Сподели с нея, кажи й, че трябва да се лекува кръвното ти…;)

  • Homoerect says:

   Излишно е да ми даваш този съвет! Имам си узо, а кръвното ми е 120/80! Само, когато ти се появиш в Тепавицата, тогава леко го вдигам, но чашката ми е винаги под ръка…

   • Homo faber says:

    Непредубедените, съвременни хора се вслушват в съвети…
    А, кръвното го вдигаш от ковладенето ти от Кака Хомовица, от постоянното ти клечене във водата в Тепавицата, и напоследък – от малкото ти лирично отклонение с Непозната…

    • Homoerect says:

     „Непредубедените, съвременни хора се вслушват в съвети…”
     Правилно, купувам всякакви съвети, но само при условие, че са стойностни (една от първите лекции в Магнаурската школа). 🙂
     Ако ме попиташ защо клеча в Тепавицата, одма ще ти отговоря! Клеча, за да уловя некой шаран, като тебе… (тука се налага да проявиш без резерви цялото си налично чувство за хумор!)
     Контактувам не с една непозната, а с няколко едновременно…

     • Homo faber says:

      Естествено, че всякакви стойностни съвети ги отхвърляш – справка жалбите ти по младо…, пардон по лайкчетата и успокояването ти със съвети от тепавичарите….
      Да улавяш шарани, но кел файда…, като не слагаш най-големите люспи от шарана в портфейла – за да ти носят пари през цялата година, а се жалиш, че пари нема. А пари, като вестници, както споменахме преди време, наведи се и ги вземи!!!
      А костите на шарана, ах тези кости…. ти ги изхвърляш, а не закопаваш в земята или не пускаш в течащи води – за да се умножи семейството и да има благополучие …от контактите ти с няколко непозНати едновременно …

     • Homoerect says:

      Фабер, толкова ли за кръвожаден ме смяташ? Как бих могъл да кощунствам с костите ти???

 5. Juliapulia says:

  Ще завърнита тепавичарска седенка към основната тема, със следното доказателство в подкрепа на качествата на глухарчето. Моето любимо четирикрако, трюфелотърсещо прасе на име Хари най-редовно копае под глухарчетата и им яде корените. От опит знам, че кучата са по-добри билкари от нас хората, та му се доверявам, че има нещо полезно у тоз корен, а и у други коренища, които постоянно биват изравяни и изяждани. (Едно не му разбрах на това куче, какво полезно намира в кокалите хвърлени ДО кофите за боклук … ама това е друга дълга тема).

  Та с две ръце гласувам за хортата, пък дали ще я пробвам за салата – ако си намеря чикста, защо не!

  • Homoerect says:

   Юлке, умно хортуваш и не мога да не се съглася с теб! Назад към Природата! 🙂

   • Juliapulia says:

    Тъй де, тъй 🙂 Ако имаше и как да се опарича и да си закупя някоя малка къщичка с по-голем’шко дворче някъде щеше да е супер, амаааа засега под наем у Редута 🙂

    • Homoerect says:

     Юлке, щом се сдобиваш с дом У Редута, а не ПОД Редута, като мен, скоро ще станеш притежателка на собствен дом. От мен имаш подарък кучешка колибка за новоселието…

  • Юлке,

   Относно това що си писала в скобите, мога да споделя моя опит на кучкар. Полезността за домашните кучета се състои в привлекателността на забранения плод. Ако си забелязала, безстопанствените кучета не налитат на такива кокали. Е, отвреме-навреме може и да ги позиглозгат, но дотам. А моите домашни кучета се хвърлят на отдавна оглозгани и останали без капчица хранителни вещества кокали, които не печелят вниманието на безстопанствените по никакъв начин.

   • Juliapulia says:

    Така е, прав си! В мояслучай обаче аз си имам изявен мършояд (добре, че не е лайнояд), който обожава да яде гълъби, крила и подобни. От тях никога, ама никога не му се разстройва стомаха. Обаче от една сюрия уж полезни за кучета храни е във вечна чревна драма. Шашава работа … кучешка 🙂

    • Такова чудо не съм имал. Напиши книга за девиантното поведение на кучетата и стани милионерка!

    • Homoerect says:

     Където нищо не разбирам, не давам акъл. Въпреки че булята беше довела едно бебе пуделче, което стана всеобщ любимец. Кръстихме го Аристотел, съкратено Арис. Наистина беше много умно куче…

     • Що така в минало бешело време? Да не си го изпапал?

     • Homoerect says:

      Немаше кой да го гледа и булята го подари на една комшийка… Мъка голяма от раздялата…

     • Комшийката ако го е гледала добре, то сте направили добро дело. Ако не – то е нямало как да знаете предварително.

     • Homoerect says:

      Абе, подочухме нещо, ама връщане назад нямаше… Комай го е малтретирала и Аристотел се бил изсрал в спалнята й…

   • Homoerect says:

    Така, така, разкривай едно по едно всичките си достойнства. Убеден съм, че ще бъдеш оценен! 🙂

 6. Homo faber says:

  Еректус, костите, както се каза, носят умножаване на семейството ти и благополучие от контактите ти с многото ти непознати… да се е разчуло, нещо такова?
  Само приказки май, за непознатата, а….??? 🙂

  • Homoerect says:

   Не бих могъл да приема такова жертвоприношение от теб, Фабер! 🙂
   Всяка непозната след време става до болка позната…! Пример – буля Хомовица!

 7. Homo faber says:

  Ясно… Еректус, приказки ииии…. но това го умееш отлично, затова ти слагам 8 лайкче…:)

 8. Pasi says:

  Наложих термина “седянка” сред докачливите дамички. Горд съм!

 9. Homoerect says:

  Имам една гореща препоръка към всички, които ме уважават, да използват една проста формула за линкване на текст: “Хиперлинк”
  Нека и вие бъдете модерни като мен! 🙂

 10. Pingback: Летни разядки | Tepavica online

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s