Човек и природа

Идеята ми се  роди съвсем спонтанно – не толкова за да блесна с особено красноречие и неоспорими аргументи, колкото за да споделя пред вас болката си от системното, планомерно и направо варварско унищожаване на природата, която е нашият общ дом. Главни виновници за това мое есе са едни антофили – нова дума в българския език, която означава: άνθος =  цвете + φίλος = приятел. Имената им  може да научите, ако кликнете ТУК и ТАМ!

Ако трябва някого да манипулирам, едва ли точно вие трябва да бъдете обект на моя експеримент. Огледайтe се наоколо и ми кажете какво виждате в градската среда. Аз нищо хубаво не виждам – навсякъде боклуци, кал и мърсотия, за което имат вина не само безпризорните кучета и клошари, но и ние самите! Гледам в градинката в нашата махала как малчугани рушат и палят всичко, което им попадне пред погледа. А край тях кротко стоят майки и никоя не се сеща да направи забележка на своя питомник. Неотдавна, спасих живота на двама такива палавници, които хвърляха ласо върху една модерна скулптура и за малко не падна върху главите им. След като им извиках, отказаха се, но незнайно докога… Дори и не ми благодариха майките, които вероятно са си помислили, че това е една невинна детска игра!

Освен в Албания, Сръпско и Румънско, никъде другаде в Европа не съм виждал такава цигания. Но безспорно, ние сме в челото на класацията! Варварство и свещена простота! Едва ли е необходимо да изреждам всичките зулуми, които не само деца, но и техните родители причиняват на майката Природа. Какъв е смисълът да живеем в луксозен дом, обзаведен по последния писък на модата, ако само на една крачка от него се сблъскваме с отвратителна грозота?! За щастие, все още има по селата недокоснати кътчета от човешката дейност, които ако не опазим, съвсем ще заприлича страната ни на циганско гето. Предпочитам бяла спретната къщурка без лукс и разкош, но да се чувствам заобиколен от природата! Почти съм го постигнал… Обиколил съм всички родни планини и върхове и съм запленен от красотата на това, което с думи не мога да опиша. Дано на тая хубост, възпята не от един наш поет, могат да се радват и бъдещите поколения!

Да преборим с общи усилия човешкото безумие и безразличие към заобикалящата ни среда. Нека девизът „Моят дом – моята крепост” стане общонационален девиз!

Постарах се да бъда политкоректен и толерантен. Не е задължително и вие да бъдете!

П.П. Да ви се похваля – вече успях да се хвана за зелено! Набрах си цял чувал с глухарчета, които се превърнаха в разкошна салата! А, вие – още ли се ослушвате?

Какво ще кажете за една песничка  за Тарзан, като тази:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Перспективи, It is not a Humor! and tagged . Bookmark the permalink.

55 Responses to Човек и природа

 1. Juliapulia says:

  Аааа, не се ослушваме хич. Ама аз засега съм се хванала за бяло или иначе казано за латекса, с който си правя къщурката бяла и спретната 🙂

  А иначе напълно те подкрепям и много страдам, че за много хора домът свършва пред входната врата. Пък не трябва да е така. Но и в други държави е мръсотия и цигания. Да не ти разправям на какво се нагледах у ПарижО

  • Homoerect says:

   Мило момиче,
   Възхищавам се на твоя борбен дух и работохолизъм, на способността ти сама да се справяш с трудностите в живота. Бих се включил и аз да ти помагам, но като изключим направата на две щерки и косвено на една внучка, като художник съм твърде слаб. Хеле пък като бояджия – много мразя да се мърлям. На мене ми дай да рендосвам, да зачуквам пирони, да разглобявам и сглобявам всякаква битова техника. Имай предвид, че преди да се заловя с какъвто и да е ремонт, прочитам литература и инструкции от всякакъв род.
   Ако не си забелязала, Ицко е оставил знак, че вече е посещавал Тепавицата. Та, той пита може ли да се включи в екипа бояджии – имал богат опит в тая област. Какво да му отговоря?
   Впечатленията ти от Париж не са по-различни от моите, в сравнение с представите ми за него от 60-те години на миналия век. Все пак, има значение в кой арондисман си пребивавала и какво си успяла да видиш. И там има гета и просяци, като колоритът се допълва и от нашите ромски братя… Но в едно отношение франсетата или по-скоро африканските французи са много по-добри от нас. Парковете и градинките им са безупречни. Всяко храстче и тревичка са подстригани и редовно напоявани. Въпреки че София според една статистика е най-замърсената столица в Европа, положението в Париж е не по-различно.Но както обикновено, ние сме царе на самооплюването…
   Ако имаш нужда от помощ, драсни два реда. Най ме бива да давам съвети, в т.ч. по вътрешен дизайн. Не се срамувай и питай – може да ти се отвори парашутът! 😛

   • Juliapulia says:

    Мили момчета 🙂 Моят скромен палат вече е почти готов, дет се вика не остана, пък и се оказа, че съм достойна щерка на баща си и се справям добре с мечето и четката. Нема такава работа дет да не мож да се свърши, номерът е в майсторлъка … моят е като за среден три, но за нуждите на настоящите цели си е задоволително добре 🙂

 2. Homoerect says:

  Амане, тъкмо за теб си мислех… Ако възнамеряваш днес да даваш препратки към други сайтове, прегледай урока “Хиперлинк” Бъди и ти отличник като Ицко! 🙂

 3. aman11be says:

  Relax! 🙂

 4. Homo faber says:

  И да и не, за Сърбия не си прав. Преди две седмици бях в Белград и поне в централната част, а и в квартала в източната част, където ми бяха покоите… 🙂 не видях мръсотия.
  Даже и стада, ята от мангали не видях и се зачудих, … за разлика от чистия понеделник, когато тръгнах на работа …. и люлека…, пардон вкиснати чорапи ми замирисаха…!;)
  Та по основната тема..Човек и природа…, направо издивях, когато на първа страница, главния капацитет на Републиката да ги ръси, едни дребни тъпизми… И да питаме, като не е знаел гусин министъра, какво работи…гусин капацитета що не му е дал метла и парцали и да чисти, министерските нужници??? За това, не се искат знания!!!

  Бойко Борисов пред „Преса“:

  Откъде да знае министърът, че
  „Бляк сий гардънс“ е Карадере?

  Валерия ВЕЛЕВА

  Г-н Борисов, заявихте снощи пред Кеворкян по Нова тв, че в. „Преса“ трябва да се извини за дописката си със заглавие „ГЕРБ подкрепил строежа в Карадере“. За какво точно трябва да се извиним?
  – ГЕРБ не са подкрепили по никакъв начин Карадере.

  Но в писмото, подписано от Делян Добрев в качеството му на министър, до г-н Пъркинс пише дословно: „Министерството на икономиката и туризма подкрепя инвестиционните намерения на компанията, която представлявате, за строителството на ваканционен комплекс „Бляк сий гардънс“ на територията на община Бяла, Варна“.

  – Край Бяла, Варна. Къде пише Карадере? Пише община Бяла, това е. И ние на всеки инвеститор, който иска да дойде да вземе гражданство и внесе 600 милиона евро, му даваме гражданство.

  Тоест вие не свързвате „Бляк сий гардънс“ с Карадере?

  – Как ще ги свързваме? Едните си направили далавера, за които е видно, че искат да откраднат най-китното място, и изведнъж сега пишете, че ГЕРБ подкрепили строежа на Карадере! Малко ли писахте лошо за ГЕРБ, та да кажете, че подкрепяме и Карадере, след като аз имам четири години мораториум да не строят. Кого подкрепям? Не съм подкрепил Карадере, разберете!

  Вероятно не разбирате, че комплексът „Бляк сий гардънс“ всъщност е строеж в местността Карадере, инвеститорът е написал в писмото до Делян Добрев английското наименование на ваканционното селище, а не турското название на местността. И понеже чух г-н Добрев да обяснява именно това, че когато е подписал писмото, не е свързал името на ваканционното селище с името на местността, сега и вие повтаряте тази версия.

  – Ами откъде да разбере Добрев, че „Бляк сий гардънс“ е Карадере? Идва инвеститор, който казва, че ще вложи 600 милиона, и той е длъжен да му съдейства за гражданство.

  Щом е министър, негова работа е да провери за какво подписва.
  – Не искам да слушам повече. ГЕРБ не строи на Карадере. Напишете с големи букви. ГЕРБ не е виновен за Карадере. Понесъл съм всичко, ще понеса и това.

  – Виновен е министър Добрев, който или не е знаел какво подписва, или е подписал, въпреки че е знаел, г-н Борисов.

  • Homoerect says:

   Фабер, виждам че си се възползвал от опцията за нетолерантност към глупаците.
   За Белград си прав – наистина европейски град с модерни сгради и огромни стъклени витрини още от времето, когато ние бяхме в плен на сталинската архитектурна мисъл. Но и там в покрайнините ще видиш неприятни гледки и типично по български „гостоприемство”. Бях приятно изненадан у Македонско, където от магистарлата видях доста подредени нивя и промишлени комплекси. Щем не щем, трябва да признаем, че вече са се оформили като държава… Да не беше тоя пусти език, който толкова прилича на българския…
   П.П. Имам една молба – когато цитираш от някъде, по-добре дай само линк или кратко въведение…

   • Homo faber says:

    Еректус, на молбата ти, ще се отвърне…и още, и у Сръбско всички нивя са подредени и не са изоставени, плачевката картинка е само тук, у нас!!!

 5. Pasi says:

  Проект

  Три милиона и половина,
  За броене на… делфини?!
  Белев, Генов, вси зелени,
  ни направиха бушмени.

  Касичката не е нова,
  цака фиска разпищолен.
  А Зелените Балкани
  Гушат яко. Пеликани!

  Първа писта на плoщада,
  сякаш туй им е естрада!
  Крясъци. Оставка дрънкат,
  още кинти да изкрънкат.
  01.08.2013 Pasi

  • Homoerect says:

   Паси, всичко разбрах, само не ми стана ясно кои са тия Белев, Генов и вся остальная… 🙂

   • Pasi says:

    Пояснения:
    Белев и виден водач на проекта, който отмениха, слава Богу, но стихчето остана. Оттогава във фейса прякорът му е “делфина”. Сега е водач на протестите за Карадере край с.Бяла Варненско. Беснееше и в Банско. В Поморие въпросният господин е усвоил огромни кинти за изкуствен остров и незаконна постройка за следене на птиците. Учени твърдят, че осъществяването на този проект е довел до проблеми в лагуната на Поморие и Поморийските солници. С една дума: Лапат пари от НПО и от държавата по измислени проблеми, както и яки подкупи от инвеститорите за да си траят. Сган!
    Генов е блогър,приятел на Нервната акула. Бояджията на паметника на Позитано хванат на място с още четири души в 4 ч. сутринта. Води се следствие за вандализъм. “Данс уид ми” е негова НПО-измишльотина, финансирана от фонда Америка за България.

    • Homoerect says:

     Знам, бе Паси – пошегувах се. Не с такива подробности като теб, но и двамата за мен са господин никой!

 6. Homoerect says:

  Прегледах учебника на внучката за V-ти клас „Човекът и природата”. Един тюрлюгювеч от познания по физика, химия, биология и медицина. Никъде не срещнах нито един ред как трябва да се отнасяме към майката Природа, за да я оставим чиста и за следващите поколения. Би следвало според мен, в края на всеки урок да бъде изведен в курсив, лесно забелязващо се наставление как да опазим природата и да научим децата ни на елементарните принципи на екологията като наука.
  Възпитанието започва в семейството и продължава в обкръжаващата ни среда. Как не видях нито едно дете в Гърция, което да драска по стените или да хвърля боклуци, където му падне. Но съм виждал в същата страна българчета, които трошат клони на дървета като хуни – уж деца на културни родители. Известно е, че в редица страни има консиержи (портиери), които се грижат за чистотата и реда в по-големите сгради за живеене на няколко семейства. Фоайетата са от мрамор, кристални полилеи, различни кашпи с цветя и орнаменти. Чистотата е като в хирургически блок!
  В момента събираме пари за освежаване общите части на етажната собственост. Само като си представя, че след 1 седимца пак ще бъде същата позната картинка, трудно ми е да се бръкна в джоба… В едно съм сигурен, че мойте деца никога не са се проявявали като хуни. Изводите може всеки да си направи.

  • Homo faber says:

   Не се коси, друже Еректусе, има лек… 🙂 Eтажниците съберете пари за автоматични програмирани картечници, които чрез камерки се видиосезират… и нема проблеми… 🙂
   За толкова години съм се уверил, че друг лек нема…, затова приложете това лечение… 😉

   • Homoerect says:

    Фабер, да разбирам ли, че вече някъде е внедрен този челен опит? 🙂
    Опасявам се, че Макс и Мориц ще откраднат картечницата… 🙂

  • Juliapulia says:

   Ама ти за трагедията на българското образование ли говориш?!

   • Homoerect says:

    Само ми посочи друга област, където не сме трагедия…

    • Juliapulia says:

     Абе в тази сфера сме в рядко тежка трагедия. Щом детето само казва, че просто няма къде да кандидатсва и да получи добро образование, какво повече да кажа.

     • Homoerect says:

      Юлке, не позволявай детенцето да те манипулира. Още му е рано да прецени какво иска и какви са възможностите на българското висше образование… В VII клас ли е?

     • Juliapulia says:

      В седми клас е, да. Говорим за гимназиалното образование тук. За висшето… то е друга дълга тема, но друга, то поне не е задължително. Но това е просто ад, не спирам да се възмущавам на абсурдите. Ма те и абсурдите край нямат.

     • Homoerect says:

      Целта на българското образование е ясна – да бъдат подравнени всички деца – кое по-талантливо, кое по-посредствено, всички да завършат и да се влеят в редовете на наемните работници и обслужващия персонал.

    • Homo faber says:

     Нема да се откраднат, след като си направите настройките…:)

     • Homoerect says:

      Ще разчитам на твоята компетентност и богат практически опит! 🙂

 7. Juliapulia says:

  Абе аз имам друг един такъв въпрос. Кисса не трябваше ли да е тук тая седмица?

  • Homoerect says:

   Може ли такава незаинтересованост? Очаквай кака си на 27 т.м. 🙂

   • Juliapulia says:

    Ееее, де ми обърквам с няколко дни, демек нЕмам търпение 🙂 Освен това, латекс ми е изпил акъла :)))

    • Homoerect says:

     Джу, от твоето изявление стигнах до два много важи извода, а именно:
     1. Ти имаш акъл…
     2. Може малко да ти се е размекнал мозъкът от латекса, но след време отново ще придобие обичайната си консистенция…
     Така или иначе, няма да ти се размине омесването на питката – не заради мен, а заради кака ти! 🙂

 8. Homoerect says:

  Днес за втори път имам повод да се хваля. След близо 4 месеца, от полицията се обадиха на дъщеря ми, че са открили изчезналия й мобилен телефон. Канят я да разпознае лицето у което е намерен телефона.
  Хвала на служителите, които са си свършили работата! Да живей цялото МВР!!! 🙂

 9. Homo faber says:

  Ура-ура-ура!!! Па да вземеш, извън служебно да почерпиш ората, друже Еректусе… 🙂

  • Homo faber says:

   А, за настройките на техниката, покани индженерин…той е техническо грамотен…;)

  • Homoerect says:

   Таман мислех да пускам протестна нота до МВР-то и изглежда те са разбрали намеренията ми. Нема аз да черпя – ще черпи собственичката. За мен остава моралното удовлетворение…

 10. Хомоцентричното възприемане на света ни пречи да разбираме света, в който живеем. Ние оценяваме нациите спрямо техническия им напредък. Не спрямо напредъка в човешките взаимоотношения, спрямо умението им да общуват или поне да се вписват в природата, а единствено според умението им да властват над природата. А такова властване е като властта на глиста и тенията – те могат да унищожат организма, но не могат да го подобрят.

  Още нещо за размисъл по темата

  • Homoerect says:

   В такъв случай, честит празник на братята гърци, които на днешния ден празнуват нещо като нашия 3-ти март!
   Ице, понеже днес Генек е много натоварен, ама супер натоварен, та даже не му остава време да отиде до тоалетната, (използва за целта катетер) още не е отговорил на моя коментар в неговата статия по въпроса:
   „Не е болен Сидеров, а тия, които тласкат България към изостряне на отношенията ни с Русия! И после, кой ще плаща за безумията на управляващите ни?»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s