Една почти сбъднала се притча

(По идея на копродуцента сър Аман)

“Ще дойдат добри дни за България, за народите, които помагат на нашата държава. Защото тя ще бъде уважавана и тачена от великите държави. Ще мине време, България ще изправи снага, самочувствието на хората ще порасне…”
(Предсказанието на Баба Ванга)

Притча за магарето и кладенеца

Веднъж магарето на един селянин паднало в кладенеца. Докато стопанинът му се чудел как да постъпи, животното часове наред издавало жалостиви звуци. Най-накрая, селянинът взел решение – да зарови кладенеца заедно с животното. Казал си, че магарето и без това е вече много старо. А и кладенецът все някога трябвало да бъде затрупан. Просто не си струвало да се хвърлят толкова усилия, за да измъкне от трапа това старо животно. Затова извикал съседите си да му помогнат да зарине кладенеца. Всички дружно грабнали лопатите и се заели да хвърлят пръст в дълбокия ров.
Магарето веднага разбрало накъде вървят нещата и започнало да реве оглушително. Не след дълго обаче, за всеобщо учудване, животното притихнало. След като хвърлили още няколко лопати пръст, селянинът не се стърпял и решил да надникне и да провери какво е положението там, вътре. И останал изумен от онова, което видял!
С всяка лопата пръст, падаща върху гърба му, магарето правело нещо невероятно. Докато съседите на селянина продължавали да хвърлят още и още почва в кладенеца, всеки път животното се изтръсквало и стъпвало върху трупащата се под краката му земна маса. Не се минало много време и всички с изненада видели, как магарето се показало над кладенеца, прескочило горния му край и с всички сили се понесло напред…

Нека сега си представим, че почти пресъхналият кладенец е България, а магарето олицетворява народа, който все още не може да излъчи своите водачи  и продължава да гласува за старите муцуни, негови гробокопачи.

През това време, родните политикани, чиито конци се дърпат и отвън, продължават систематично и упорито да зариват с пръст кладенеца, с лелеяната мечта да построят една нова България и да импортират нов народ от съседните размирни райони на доброволно прииждащите емигранти. Представете си само какъв живот ще настъпи… Само от наема за американските бази и разработката на богатите на шистов газ находища, тези българи, които са успели да оцелеят след реформите, ще си живеят като принцове, без да работят!

И все пак, като всяка една приказка, трябва да има хепиенд, с оптимистични нотки, която ще се опитам да представя в по-разширен вид.

Добрият край на приказката би бил още по-добър, ако успялото да се измъкне от дълбокия кладенец  магаре не само реве в очакване някой да му помогне, а най-сетне му светне, че неговите “стопани” се грижат само за своето добро и хич не ги е еня за него. И тогава, да се обърне и с няколко къча да разчисти терена. Дотук добре, но след това? Къде ще се намерят стотина честни, кадърни и родолюбиви българи, които да поемат юлара на магарето, за да го поведат по истинския път към светлина, любов и добротворство. Ето, върху  това трябва да се замислим и да си отговорим сами.

Ще повторя една песен на John Lennon, която много ми харесва: Представете си…

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Нещо като хумор and tagged . Bookmark the permalink.

15 Responses to Една почти сбъднала се притча

 1. Homo faber says:

  Представяме си…., ама много трудно стават нещата, особено с къчовете…
  Не сме примерно, като сърбите или твойте приятелчета гърците.
  Може и да се преобърне палачинката, когато в един кандидат-студентски бисер стане…вместо Левски, хиляди, маса, народ тръгнат голи и боси да възбуждат народа…:)

 2. Pasi says:

  Вижте това и сигурно ще си помислите, че все някога мечтите се сбъдват и светът може да стане по-добър. Слушайте прекрасна музика: Валсът живее…
  Чуй валса, който Антъни Хопкинс е написал преди половин век

 3. Homo faber says:

  М да, Еректусе, я виж тези редове, как злобно ковладят, приятелката ти драга, я като Алексей Матросов, не като Манолис Глезос, да свалиш наковлаждането от твоята Любофф…:)
  “……И нека да не пропускаме особения екземпляр на ДИГ, наречен Нервната акула, създание злобно, виртуално и очевидно с изгорели жички в главата. Прочетох някакъв статус от тази костовистка, в която тя (това им е политически специалитет) обвинява две трети от нацията, че са дебили, защото не споделят нейните натрапчиви неврози на тема политика. Нота бене: това е друга отличителна черта на ДИГ. Това създание се възприема за нещо, което стои изначално в небесна позиция и е съдържател на публичния дом на единствената истина и заради това говори като сводник на последната инстанция. Подобни екземпляри винаги са част от лудостта, но никога не са част от лечението, заради това ги препоръчвам единствено на изследователи със закалени нерви и попаднали в собственост на бутилка ракия (напитка, която с просташката си “българскост” трябва да бъде заклеймена, унищожена и дадена на трибунал на НАТО).

 4. генек says:

  Финалът на приказката е друг.
  Излязло магарето, отишло бавно до каруцата, навело глава и само я напъхало в хомота – готово пак да тегли за нуждите на тоя, дето го засипвал…

 5. Pasi says:

  Фабер, няма политик в България, който да е обединил българите по-добре от… ПУТИН! Доказателствата: Всички анкети на ДИР-бг. показват не по-малко от 70% подкрепа на Русия в Украинската криза. Други оценки за сега липсват, но тези не се отричат и са показателни. Парадоксално е, че и 50% от американците искат президент като Путин в наскоро проведена анкета, а подписката за референдум в Аляска за присъединяване в Русия от 16000 в началото е достигнала 30000 подписа за 15 дни. Очевидно е,че освен парите и силата, народите оценяват и морални категории, които в случая с Украйна са на страната на Русия.
  За Нервната акула вече предложих стихче. Достатъчно е. Заличете простотията с мълчание. От спорове с увредени няма смисъл.

 6. Homo faber says:

  И я согласен, друже Паси! “….не се гаси, туй що не гасне…” е казал поетът, ето ти и цялото:
  Тирани, всуе се морите!
  Не се гаси туй, що не гасне!
  Лучата, що я днес гасите,
  тя на вулкан ще да порасне!

 7. Pasi says:

  Обявена е Донецка народна република и е насрочен референдум за 11 май за отделяне от Украйна…
  В България Рамундсен по покана на Чехльо ще правят повече НАТО, което според Соломон Паси означава разполагане на ядрен арсенал в БГ и превръщането й в неизбежна мишена.
  Аз не съм съгласен! А Вие уважаеми тепавичари?

  • Homoerect says:

   Паси, ще се сбъдне твоят виц за Меркел и Обама…
   Вече гласувах в Dir.bg с твърдо НЕ!

   • Homo faber says:

    Еректус, то всеки може да гласува, но светни ни, жадни сме… 😉 да съобщиш, какво пише в днешния брой на любимия ти – “Ριζοσπάστης” /”Ризоспастис”/… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s