Малкият „петък” – X

Исая 42:16

Ще доведа слепите през път, който не  са знаели. Ще ги водя в пътеки, които са им били непознати; Ще обърна тъмнината в светлина пред тях. И неравните места ще направя равни. Това ще сторя и няма да ги оставя.

 

Привет на всички тепавичари!

Мисля, че вече схванахте тънката разлика между малкия и големия петък. На днешния ден се разказват истории, свързани с вашето житие-битие или подочути от ваши близки и познати.

Като ваш духовен наставник и пастир, отново давам пример с една съвсем истинска история. Както ви е добре известно, лятната резиденция я ползвам само през лятото, откъдето идва и името й. В мъртвия сезон, за целия комплекс от основна и спомагателни сгради харча ток единствено за захранване на циркулационната помпа към соларната система на покрива, за да не гръмне от прегряване. Което в паричен израз е не повече от 1 лв. на месец. За мое най-голямо учудване, всеки месец през този сезон ми се начисляват суми между 5 и 10 лв., което е твърде ненормално, още повече, че инкасаторът трябва да ползва далекогледна тръба, за да засече показанията на електромера в мое отсъствие. Както и предполагах, добрата ЧЕЗ едно към гьоторе ми е надвзела досега 40 лв. за имагинерна консумация по някакви си уж прогнозни изчисления, които нямат нищо общо с предходната година. На пръв поглед, сумата е дребна и така или иначе, от месец май нататък ще се стопи тази разлика с действителна консумация. Въпросът ми към всички вас е от къде на къде аз ще кредитирам безлихвено ЧЕЗ, а ако не си плащам като поп, хем ще ми резнат жицата, хем ще плащам солени лихви за просрочени задължения.

Втората голяма тема, която искам да обсъдим е свързана с появата на първите милионери у нас, по време на криминалната приватизация и какви съдебни решения са взети по най-фрапиращите случаи. Онзи ден се запознах с един представител на една доста нашумяла мафиотска структура в миналото, който твърди, че всичко свързано с дейността на въпросната фирма е честно и почтено и затова съдът е издал оправдателна присъда за президента на същата, след присъда ефективно лишаване от свобода. Интересно защо, лицето, с което се запознах благоразумно е побързало да се откаже от всякакво участие в по-нататъшната дейност на тази печатница на пари. От съображения за сигурност, засега ще се въздържа да споменавам за коя  фирма иде реч, за да не ми се случи случка.

Сега е ваш ред да споделите онова, което ви вълнува. Дружето Паси вчера се отчете, ама това си беше за вчера. Не е лошо да го направи и днес.  Ако случайно някой си изпати заради изнесената от него информация, готов съм да му нося цигари в Панделата, без да се налага да поднасям съболезнования на близките му.

И понеже все още сме в религиозен екстаз, да ви пусна една подобаваща песен:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Политика и социология, У нас and tagged , . Bookmark the permalink.

47 Responses to Малкият „петък” – X

 1. Светла Павлова says:

  Добро утро, Омбре,
  електромерите не трябваше ли да са изнесени на улицата? Така на инкасаторите няма да им се налага да ползват далекоглед, за да видят показанията. У наше село ЕОН изкараха електромерите на улиците и даже не усещам кога минават да засичат. Истината е, че аз никога не съм имала проблем с надписани сметки, освен когато е имало по-тежка зима, тъй като става по-труден достъпът до селото.
  А в онази толкова лоша държава отатък Атлантика можеш онлайн да си следиш ежедневния разход на ел.енергия, дори и по часове.
  По втората ти тема не ми се говори.

  • Homoerect says:

   Добро утро, Светле!
   Когато аз строях моята къща, все още не бяха измислили окачването на електромерите на уличните стълбове. Освен това и много ги крадяха и някои хора си купуваха такива на половин цена. Моят елмер е изнесен до входната врата на къщата, на сушинка под козирка.
   Интересно защо не искаш да коментираш по втората тема. Та аз заради теб я поставих в това предаване… 🙂

 2. Pasi says:

  Бушон

  Токът е опасно нещо.
  Пипнеш ли е тъй горещо,
  друса силно и пламти,
  прошка няма – ще гори!

  Улици, площади – ток,
  за правителства-урок!
  Вожда здраво взе да пипа
  и народът го нарита.

  Да се пази, хваща клон,
  изгори дори бушон.
  Друг бушон за удар стяга
  арт- министърче-бродяга.

  Кашата е пълна, щом
  след поредния бушон,
  на площада друсат рок.
  В Банкя ще удари ток!

 3. aman11be says:

  Добър ден на всички!
  Омбре, ти пък за едни 40 лв….. 🙂 “Нашата” Енерго-про е още по-голям магьосник. През зимните месеци, когато се топлехме основно на твърдо гориво (камина с водна риза), сметките не слизаха под 270-280 лв. И то през тази сравнително мека зима…. Сега, като се постопли и спрях да паля камината, а съм включил климатика, сметката изведнъж падна до 200 лв. Не че е малко, но няма логика….
  По втората тема – сигурно си спомняш какво беше казал преди доста време нареченият неизвестно от кого и защо “Човек-парламент” ГинЬО – “Битият бит, ……”. А иначе и аз съм слушал от “източник, заслужаващ доверие” как е оценен и приватизиран един от най-големите животновъдни комплекси в България от онова време. Как 95% от сумата е платена с реституционни бонове (май така им казваха на тези хартишки без стойност), а останалата част – с кредит от банка, който едва ли е върнат. И как на банкета по случай успешното завършване на сделката един виден профсъюзен деятел, който и сега от време на време се показва по телевизията и размахвайки лулата дава акъл, се обажда на един “бизнесмен”, известен приживе като “кръстникът на мафията”, и се обръща към него с “шефе”.
  Ако си мислиш, че е имало формално нарушение на закона…. Всичко е чисто и законно. Просто законите са писани от тях и за тях.

  • Homoerect says:

   Добър да бъде денят, Амане!
   Тия от ЕРП-тата са разбойници и мошеници! Същото се отнася и за Дружествата за водоснабдяване. Консумацията на месец на едно четиричленно семейство в парично изражение излиза колкото консумацията на ел. ток.
   Ако все още не си пропушил, време ти е да пропушиш. Може да разчиташ на мен по едно пакетче цигари на ден. 🙂

   • aman11be says:

    Лично ли ще ми го носиш? 🙂

    • Homoerect says:

     Ако предпочиташ, може и по някоя магистралка да ти ги пратя. Две в едно удоволствия…

     • aman11be says:

      Не виждам причина да се подценяваш…. 🙂

     • Homoerect says:

      Амане, колкото повече стареем, толкова повече ни пада цената… Друго е да ти пратя младо, крехко парче от ромски произход, с гореща кръв! 🙂

  • Homo faber says:

   Така е, друже малечък… :), при големите има Capo di tutti capi, който поръчва музиката и не плаща…

 4. генек says:

  Крис Риа – The Rooad to Hell

  Само музичка, защото историята, която ми хрумна, запазвам за пресъздаване в писмен вид. И дотогава е лека тайна…

  • Homoerect says:

   Генек – та с какво е осеян пътят към ада!
   Кога ще ни разкриеш малката си тайна?

 5. Homo faber says:

  Раждане на Голата истина
  Едно време Голата истина била облечена.
  Тя ходела чиста и спретната между хората.
  И те я наричали Чистата истина.
  Но веднъж Чистата истина край бистър планински вир срещнала Мръсната лъжа.
  – Я се огледай във водите и се виж на какво приличаш! – казала Чистата истина на Мръсната лъжа.
  – Ако искаш, да влезем във вира и да се изкъпем заедно.
  Чистата истина се съблякла първа и влязла във водата, за да даде положителен пример.
  Мръсната лъжа това и чакала – грабнала дрехите й и изчезнала.
  Оттогава Чистата истина се превърнала в Голата истина.

 6. Pasi says:

  За сведение на тепавичарите – абонати на ЕОН, /сега Енерго-про/. Имам победа по точки. Бяха набухали през зимен сезон, за неизползваем през зимата имот с изключени бушони сметка от около 580 лв. /от октомри до юни/. Не платих. Изиках ги да тестват СТИ /средство за техническо измерване/,което е на улицата. Дадоха и прокол, че електромерът /от старите не е годен/, смениха го и си заминаха. Само че тая операция стана със забава над 50 дни след входящият номер на жалбата. Незабавно предявих претенция с две искания: да сторнират /заличат/ дължимото към тях за консумация, и второ да ми изплатят обезщетение за забава в действията на ЕОН-Мрежи: над 50 дни по 10 лв. за всеки ден забава, съгласно общите им условия. След година и половина преписка и заплахи да спрат тока в обекта, и насрещни мои писмени заявления за насрещни прихващания, заведох иск в КЗП /Комисия за защита на потребителите/ по съответния закон. Там делата завършват обичайно със споразумения. Ако такова не бъде постигнато, може да се внесе иск в съда. В определената дата насреща ми се явиха двама адвокати. Предложих им следното споразумение:- заличават и мойте претенции /за главници и наказателни лихви/, срещу всички техни претенции /включително и новонатрупаните сметки за съответния период /около нови 300-350лв./. Танто за Кукуригу. След това, начисляват нова моя претенция към тях от 100лв., за предстоящия сезон и след изчерпване на сумата чрез консумация,започвам да си плащам. Адвокатите се оттеглиха за една седмица за консултации с ръководството. Не щеш ли- проект за спогодба със моето предложения. Подписахме. Пазя си го, и се фукам! Както и сега пред Вас.
  Поуката:
  Общите условия на доставчиците на масови стоки и услуги трябва да се четат и да се действа според правилата и събраните документални доказателства.

  • Homoerect says:

   Браво на теб, Паси! А, кой ще ти плати за изгубеното време, нерви и пропуснати ползи? 100 лв. е смешно ниска компенсация…

 7. Pasi says:

  Победата по точки не се измерва само с пари, въпреки че спечелих в натура ток за два сезона – при нормална консумация на хладилник, бойлер и телевизор. Не е кой знае какво, но си е победа. Тогава цените не бяха като Бойковите. Измерено в пари около 600-700лв. Освен това, не платих и начисленото по скапания електромер- 580лв. От тогава имам брилянтни отношения с Енерго-про. Пращат ми всеки месец по мейла фактура и си следя консумацията от разстояние и съм в състояние да реагирам.Това беше част от споразумението.
  По подобен начин работя и с ЧЕЗ. По мейла всеки месец й пращам самоотчет, за консумацията – първа и втора тарифа и те чинно ми пращат фактура за обявената консумация. Ако не вярват заявената консумация да я проверят в съгласувано с мен време. Това постигнах след 6-месечна епистоларна война по мейлите, при която те дори ме забраниха като подател на жалби и мейли към тяхната система. След жалба до Комисията по дискриминацията, незабавно възстановиха кореспонденцията и аз оттеглих жалбата. В крайна сметка клекнаха на описания по-горе порядък на самоотчет. Миналия месец не бях пратил данни. Те си бяха начислили 10 лв., които пък жената платила два пъти по грешка. С новия самоотчет и фактурата която получих, имат да ми връщат 7лв. които ще прихванат от следващият самоотчет. По подобен начин преди две години ги мъчих да ми върнат едни 2 лв. Въбще съм доволен от битката си с ЕРП. Дори като редовен платец имам от ЧЕЗ отстъпка – 3%.
  За Светла ще съобщя, че и тук ЕРП предлагат услуги по интернет. Дори взеха да ги предпочитат пред инкасаторите и хартиените фактури. На сайтовете им има справка по клиентски номер и индивидуален код, който се появява на фактурите /за ЧЕЗ/, а Енерго-про са по-назад, защото показват май само платените сметки, а за дължимото но неплатено информация няма, но я дават по телефона. За ЕВН не съм светнат.
  Пожелавам успех на тепавичарите в битката им с монополите. Следвайте моите съвети и няма да сбъркате, пък и консултация мога да ви дам.

  • Homoerect says:

   Паси, никой не отрича твоя успех, но следва още да ги притискаме монополистите. Примерът ти за проверка на сметката на сайта на ЧЕЗ не е съвсем точен. От там получаваш справка за някаква сума, която е по тяхно усмотрение, но не и реалната, когато не са ти отчитали показанията на електромера.
   Пожелавам ти все така да дерзаеш!

   • Pasi says:

    Очевидно не съм разбран. Аз подавам самоотчет, за консумацията, а после получавам фактура, т.е. аз следя консумацията по електромера, а не техният инкасатор. За конкретния имот електромерът не е достъпен освен в дните когато съм там, обичайно събота и неделя, но тогава инкасаторите им не минават. Затова – самотчет.

    • Homoerect says:

     Разбрах те, Паси! Аз говоря за правилото, а не за изключенията.
     Между другото, терминът сторнирам не означава заличавам, а коригирам погрешно въведена сума в сметководните книги. Прав съм, нали? 🙂

     • Pasi says:

      Да прав си. Сторната са червени, но са измислени преди да се появят червените… В Счетоводството търкането с гума/заличаване/ е забранено,/ но не е отменено/. За корекции се ползват червени сторна – счетоводна операция със същата сума но с обратен знак, което на практика премахва от сбора сбърканата сума. Но операцията е на ачик с червеното. Сборуващите и проверяващите лесно могат да видят, че става дума за грешка. Въобще Лука Пачоли е измислил единствения относително достоверен механизъм за самокомпрометиране пред данъчни и проверяващи. Като прочетеш препоръчаната от мен книга ще научиш повече и за смешната страна на въпроса.

     • Homoerect says:

      Съгласих се, Паси! Мир да има! 🙂
      Най-малкото, което ми се ще е да се ограмотявам по “Счетоводство” или “Финанси и кредит”.

 8. Homo faber says:

  Поправка, техническа … Не, тука в некой от блоговете…

 9. Homo faber says:

  Бе, със сърпа запознанството ти е от школото … и досега, а за чука …чук-чук, чукаме! 😉

  • Homoerect says:

   Тоя път позна!!!

   • Homo faber says:

    Не съм познал, то си е теорема от как свет светува …малце се хващат за сърпа, а много го обичат и хватят уреда за чукането!!!

 10. aman11be says:

  Братя и сестри софиянци/пенсионери, бандитите ви много напред с материала… Внимавайте! 🙂
  Измамници отвлекли пенсионер, за да подпише договор за скъп телефон

  • Homoerect says:

   Амане, успя да ме разстроиш с тази статия! Отне ми най-сладкото нещо, което имам – съня. Виж, потърси някоя положителна статия, с която да тушираш лошото настроение, което ми създаде…

 11. Homo faber says:

  Да, напоследък наистина имаш дертове и гайлета, обичний бае…!!!
  Какво ли е смутило твойта детска душица? Караконджули ли, талъсъми ли, вили-мотовили ли, или миналото е разтревожило твоята душа камбана?
  Ето ти положителното. Един младеж – варненец, юнак, родил се може би, преди повече от 33 години, вместо да ниже и пече риба за Великден се е проявил като Иисус … 😉
  Варненец топли водата на цял блок с климатик.

  • Homoerect says:

   Когато фактите говорят и боговете мълчат! Прав си, Фабер! Такъв тънък психоаналитик като теб, не би могъл да пропусне дълбокото ми душевно разстройство.
   Статията ти за варненеца-изобретател силно ме заинтригува. Питам се само дали това не е наш Аман…?

   • Homo faber says:

    Така е Еректусе!!!
    Каквото било-било, разтвори широко гърдите и дишай дълбоко средногорския чист въздух и прави разходки.
    Пред теб са блеснали житата…

 12. aman11be says:

  Ей това е по-положително, нали? 🙂
  Секси лекарката на Специалния

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s