Беседа с кон с капаци

В самото начало на това мое есе бих искал да уточня, че не влагам лош смисъл в сравнението ми на някои индивидиуми с това прекрасно същество. Още от зората на човешката цивилизация конят е бил пръв и незаменим помощник на хомо сапиенс. Умно и интелигентно животно, което след като е било обяздено, често е тъгувало за своята свобода, но е служело вярно на своя господар. Не случайно песни са се пеели за него, по цял свят на постамент са издигали националните си герои, възседнали коне. Нашите предци също са дошли по тези земи на коне, така че не виждам нищо лошо и некоректно в използваната от мен метафора.

Да бъдем активни граждани го дължим на нашите родители, деца и внуци, за да стане Родината ни малко по-добра за живеене. За да спрем изтичането на мозъци към развитите страни и да не бъдем повече гастарбайтери в неравноправно положение в тая пуста, опустяла чужбина. Да съхраним природата си и да не я продаваме на чужденци, които по най-хищнически начин ще я експлоатират за максимална печалба. Да спрем отрицателния прираст на населението, да дадем прилично образование на подрастващото поколение, да има безплатна или на поносими цени здравна система и пенсионерите да не ровят в кофите за боклук. Всеки, който милее за България ще се съгласи с мен, но мнозина ще кажат, че това са само лозунги. Да речем, че са прави, но от кого зависи постигането на тези цели? От човешкия материал, към който всеки един от нас би могъл да се причисли.

Независимо дали се касае за гласуване за Европарламент, за местни или общински избори, не може да има никакво различие, когато се отстояват националните интереси. Как другите страни успяват, а ние тъпчем все на едно място? Да вземем за пример една Румъния, която изрази остър протест срещу изгонването на нейните цигани от Франция. Погледнете Унгария, помислете за Гърция, където се обединиха лява и дясна партия за излизане от батака, заслуга за който имат и едните и другите. Но когато се касае до националните интереси, всички се обединяват в едно монолитно цяло. Щяха да ги гонят от ЕС или те самите бяха готови да го напуснат, но накрая бе постигнат някакъв консенсус.

Тук стигам до основния въпрос, който някои интелектуалци поставят ребром. За коя партия да гласуват, като всички са маскари? Не така, другари! Може и да сте прави, но не съвсем. Има огромна разлика между отделните правителства, които ни управляваха през последните 25 години. За да не се ровя в статистическите данни, всеки може да провери какъв е бил БВП и външният ни дълг през различните периоди. Трендът е един и същ – при всяко управление на десницата, жизненото ни равнище все повече е спадало… Някои хора се самоопределят като реалисти, но у тях липсва всякакъв прагматизъм. Дали им е все едно да получават средна работна заплата 800 лв. или наполовина? Освен, ако не са мазохисти и изпитват огромно задоволство колкото повече тояги на голо им ударят. Е, да ама аз не съм мазохист и затова искам от всички злини да избера най-малката. Не е нужно да хвърлям боб, за да преценя при кое управление по-малко ще ме боли. Не знам защо този мой аргумент се подминава с лека ръка, сякаш е незначителен.  Прав е др. Паси, който казва: „Няма за кого да гласувам!“ – е риторика, която не ражда нищо. Да беше се кандидатирал, за да има за кого да пуснеш бюлетина… Това е моето отношение към дискусията”.  Навъдиха се много критикари и разработчици на теории и тезиси защо не бива да се гласува, но никой не предлага алтернатива как да излезем от тресавището, в което сме затънали. Не само това – те смятат за много по-достойно тяхното поведение, в сравнение с тези, които отиват слепешката да гласуват. Но забравят, че основните претенденти за властта имат своите твърди ядра, които при всички положения ще отидат да гласуват. И по този начин статутквото остава каквото си е било. Което не пречи на някои хора с пълно гърло да крещят „Кой ми ср@ в гащите?” Докато народът ни не осъзнае, че дори и чисто интуитивно трябва да отиде да изрази своя вот, все на тоя хал ще бъдем и по-зле. Само слепец не може да осъзнае за кого да гласува. Според някои теоретици, между Борисов, Бареков и Местан нямало никаква разлика. Тук ще припомня нещо, което вече съм казал:

За Борисов е ясно, че много е откраднал и много души е затрил в буквалния и преносен смисъл на думата. За Бюреков тепърва ще се изяснява, но едва ли може да се сравнява по мащаби с ГЕРП и ДПС. Да ти припомням ли кой създаде обръчите от фирмите и кой разпределяше порциите? Не бил толкова страшен Местан! Бля-бля-бля… Ако ще продължаваме да си имаме изедник, по-добре българска майка да го е родила.”

Бих се срамувал да се подпиша под заявление „Братя българи, не гласувайте!” Още повече ако е казано от човек, който претендира, че всичко му е ясно, без да си дава сметка, че някои ще вземат да му повярват!

Не ми се навлиза в детайли, за да опровергавам всяка една теза – пощипване оттук и оттам, с малко повече мерудия, с цел скалъпване на някаква хипотеза.

Поздравявам всички любители на коня и конния спорт с една популярна гръцка песен от времето на хунтата /1967-1974/:

All rights reserved

 

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Good news. Bookmark the permalink.

41 Responses to Беседа с кон с капаци

 1. Pasi says:

  Омбре,виждам че следиш при Генек какво се случва. Др.Паси знае какво говори… Това ме ласкае. А за коня имам подходящо стихче. С риск да се повторя ще го предложа на вниманието на тепавичарите.

  Троянски кон

  В една война митична,
  Омир сложил важна притча:-
  С камуфлаж кат дървен кон
  и ахейците – поклон,
  сторили на Одисей.
  Троя взел с измама-
  Брей?!…

  И така през вековете,
  като орис за царете,
  щом се появи циклон,
  бързо се купува кон.
  Дорестия вихрогон
  се поставя за заслон.

  На финала се оказва-
  царедворците с проказа!
  Нелечимо заразени,
  молят Божие спасение.
  Лудват в паниката своя
  и без бой предават Троя.

  • Homoerect says:

   Благодаря, Паси! Стихчето пасва и за случая. Остава да разберем кой ще се припознае в него…

 2. Homo faber says:

  Хубави ги редиш, особено хубави са приказките ти в началото на творбата твоя. И добри примери даваш, хеле за Гърция, /само че тук, голяма роля имат баш европейците от Брюксел/, което ме навява на мисълта, че и при нас може да стане, като ножа опре до кокала. Макар, че гърците са като нас балканци и в чуствата си помежду си, действат по Ботевски …:)
  Бях ти пратил мнение, че нямаме национална доктрина. “…… Тя е основа върху която се създава националното единство. Без да имаме национална доктрина държавата и ние, като нация по всеки един въпрос ще се се разпадаме, както и сега на партии, фракции, родове и семейства /така цитираната мафия и олигарси/ и т.н.” Оттук се тръгва… само че заети с пустата парица, скоро такава няма да има… А що се отнася, все пак да си подадем ръце, ми и това може да стане, като стане като в Гърция и новите ни братя от Брюксел ни бутнат по грубо с остена … 🙂
  А, за гласуване… трябва да се гласува, щом искаш и се интересуваш…

 3. генек says:

  Каквото имам да казвам – казал съм, казах го и преди малко в отговор на Паси.
  Не приемам демагогии като “Може да сте прави, ама не съвсем”, “Няма за кого да гласувам!“ – е риторика, която не ражда нищо.” и тем подобни…
  Да продължавам натам е като кавга в детската градина – да наддумаш опонента.
  Е, да – ама той има право и мнение, изказва ги. И при това съвсем аргументирано, за разлика от лозунгите и манипулациите.
  Просто няма как д апромениш статуквото, ако гласуваш за една негова част…
  Останалото ще го пусна утре…
  Отивам пак на работа, сори…

  • Homoerect says:

   Генек, спокойно, с чиста съвест мога да кажа, че ти си по-голям демагог!
   Дори и моята приятелка, Нервната акула, с която стоим на диаметрално противоположни позиции, споделя мнение, което не мога да отхвърля изцяло. Не е въпросът за коя партия ще гласуваш, а дали трябва! Прочетете нейната статия „Причини да гласувам”
   Генек, ти къде се ситуираш??? Не аутсайдер, а закоравял консерватор си ти, който само се подписва на стената с някакви лозунги ала „Дадзибао” и се опитва да ни убеди в своята непогрешимост. Не чух и не видях досега никакви солидни аргументи от твоя страна – само едни голи твърдения. Ти приемаш всичко в застинало състояние и всякаква промяна изключваш. Като ние не можем да те убедим в несъстоятелността на твоите твърдения, ти с какво ни убеждаваш, че отказът от гласуване е по-доброто решение? Въпросът опира до решаване на елементарна задача по аритметика! Упоритото повтаряне от твоя страна, че няма начин масово да се гласува е само в твоята глава и на тези, които са твои последователи. Не е никакво фентътзи, а нещо, което неминуемо ще се случи – рано или късно!
   П.П. Защо отбягваш да отговориш на въпроса все едно ли ти е колко тояги на гол г@з ще ти ударят?

 4. Homoerect says:

  Сега остава да си мисля, че за първи път Генек ми е сложил палче и то обърнато надолу. Друг никой, освен него, не се е изказал против гласуването… 🙂
  Генек, сетих се да те попитам – защо не гласуваш за Светьо Витков? Нали си негов фен? Статутквото се крепи на плещите на такива Тома неверници, като теб!

 5. Homo faber says:

  И аз това, щях да те питам…кой те е “отрицатнал” …. ха ха ха, каква нова дума се роди, покрай пустите избори… 🙂
  А, сега изборно и сериозно…Ако ти не гласуваш, някой друг решава вместо теб. Това е най-краткият отговор на въпроса “Защо трябва да се гласува?”. И той трябва да провокира хората, които не планират да отидат до урните или се колебаят, да се замислят защо е важно да го направят. И ако може да ги убеди, че отказът от гласуване не е решение, дори когато са все повече разочаровани и не вижда за кого да дадат своя вот. …

  • Homoerect says:

   Още един път ти казвам – прав си, Фабер! Стига да има кой да се замисли и сам да си отговори кому ще накриви шапката, освен своята. Бил казал това и онова и продължава да вярва в своята непогрешимост, когато е видно, че обслужва интересите на олигархията. Ако не искаш да бъдеш наковалня, стани чук! С бездействие нищо не се променя!

 6. Кисса says:

  НЕгласуването е отказ от поемане на отговорност, доброволен отказ от правото да коментираш/критикуваш управлението след неучастие в избирането му, обеспокояващо безгръбначие и безразличие към собствената съдба и тази на всички, които обичаме/мразим. Подкрепям казаното от Омбре и от Нервната акула 100%. Всеки, който не се смята за олигофрен, би трябвало да си отговори сам на въпроса за кого да гласува. Паси – комплименти за изявеното мнение в проза. (за поезията не мога да си изкривя душата 😦 )

 7. Pasi says:

  Генек е решил да не гласува. И си търси аргументи. Без да има нужда!
  Аз се опитвам да аргументирам обратната теза: Необходимо е да се гласува и то с избор! Невалидната бюлетина е по-малкото зло от негласуването. Негласуването е самоизолация. Накратко, това е.
  Не съм аз човекът който ще агитира Генек да гласува. Бих се радвал обаче, ако престане да агитира за “Негласуването”. Мантрите “Всички са маскари” “Няма за кого” и т.н. никак не помагат, дори за желаната от самия Генек “Промяна”,чрез негласуване. Парадокс, но е така! Бездействието /в случая негласуването/, няма как да промени каквото и да е!
  Хората, обществото има нужда от вяра, идеали и религии. Това е и причината те да бъдат създадени. Негласуването е своеобразен, макар и частичен отказ от тези обществени феномени, а това според мен е отказ и от самото общество.

  • Homoerect says:

   Да направим анализ само на един от аргументите на Генек:
   „Аргумент 1 – гласуването за когото и да е от статуквото запазва статуквото. Не можеш го промени с гласуване, защото ВСИЧКИ в него са статукво”.
   Какъв полет на мисълта, каква логическа мисъл! По тази формула, ако ДПС, която е безспорно партия от статутквото спечели парламентарните избори и състави самостоятелен кабинет, нищо няма да се промени в страната ни и ще се запази статутквото. На такъв ученик бих му писал двойка без да се замислям.
   Не ми се нищят и другите абсурдни твърдения на Генек. Щом и Светла си трае, значи е омекнала и не иска да става негов съучастник.
   Паси, когато Генек се откаже от своя мисъл, ела и ме заплюй! Той винаги е прав, дори когато съгреши! 🙂

  • Homo faber says:

   Няма друго, какво да се каже… негласуването е отказ от самото общество!!!

   • Homoerect says:

    Не така, Фабер! Означава ние сме най-прави! Само глупаците гласуват… 🙂 Защото нищо не зависи от техния глас.

 8. Светла Павлова says:

  Обърнатият палец е от мен. Не защото за пореден път провокираш дискусия, която се превръща в преливане от пусто в празно, а защото си позволяваш да използваш обидни квалификации и метафори.
  А сега по темата:
  Няма по-безсмислен аргумент от този, че масовото гласуване щяло да обезсили купения вот. Ако това е намек, че се купуват само цигански и турски гласове, далеч сте от истината, господа. А и да припомня, че един от коалиционните партньори на БСП е циганската партия на Цв. Кънчев “Евророма”.
  Всъщност, замислял ли се е някой от вас, ако изчезнат партийните лидери, ще останат ли изобщо партии в България? Какво ще остане от БСП, ГЕРБ, ББЦ„ Атака„ ДПС, РБ и пр., ако всичките им лидери отидат в европарламента?! А аз като гледам, точно те са първи кипри в листите.
  Аз бих гласувала, ако са изпълнени следните условия:
  1. Изцяло мажоритарен вот.
  2. Броене и на гласовете “против”, а не само гласовете “за”, т.е. да има възможност да се гласува “против всички”.
  3. Явни, а не тайни избори.
  4. Гласуване с пръстов отпечатък с цел избягване на “мъртвите души” – това за българите в България.
  5. Електронно гласуване за българите в чужбина.

  • Homoerect says:

   Светле, ако смяташ, че преливаме от пусто в празно, кажи ти, като по-умна как трябва да постъпим?
   Коя от моите думи считаш за обидна квалификация? Ако визираш конете, по-скоро те би трябвало да ми се обидят. Аз не се обиждам на Генек, че ме нарича дърт, заблуден и наивник. Негово право, но да бъде така добър да приема и чужди оценки.
   И в твоята „теория” (умишлено наблягам на това понятие с известен ироничен оттенък) за да ви дам повод да се хванете за думата, има много несъстоятелни доводи. Достатъчно е да спомена: „Ако няма лидери, няма да има и партии”. Ако трябва да бъдем конструктивни, трябва да го постигнем не чрез отрицание, а с активна позиция „За”. Само така можем да постигнем някакъв напредък.
   Аз не виждам по-безсмислен аргумент от твоя: „Няма по-безсмислен аргумент от този, че масовото гласуване щяло да обезсили купения вот. Ако това е намек, че се купуват само цигански и турски гласове, далеч сте от истината, господа. А и да припомня, че един от коалиционните партньори на БСП е циганската партия на Цв. Кънчев “Евророма”. Направи справка от последното преброяване за етническия състав в Република България!
   Няма да се спирам на плюсовете и минусите на мажоритарната и пропорционална система за гласуване. Известни са по цял свят. Дори и да е смесена, при положение, че една четвърт от населението в нашата страна не знае кой е министър-председател…
   Идеята ти за гласуване с пръстов отпечатък направо ме ошашави. Тогава и аз не бих отишъл да гласувам.
   Пак прецени революционните си идеи и излез с нови предложения.
   Това че ти си ми сложила палчето го приемам като знак на любов! 🙂

 9. Pasi says:

  За колебаещите се бих препоръчал следната методика, съобразена с терминологията на Генек:
  Направете таблица с няколко колони и подколони. Колона едно: Партии на статуквото, колона две Партии движения и лица извън статуквото./има достатъчно – от комунисти до т.н. независими кандидати,еколози, Светльовци и т.н./ Ако не желаете да гласувате за партиите на “статуквото” избирате от втората колона. Ако изборът попадне на партия, гласувате за нея. Ако и избраната партия не Ви харесва, преференциално задрасквате №17 в съответната листа за преференциално гласуване. Резултатът ще Ви удовлетвори напълно. Вашият човек или партия са неизбираеми! Но гласът Ви не е отишал в празното.Не се преразпределя. Чувствате се спокоен, че сте участвали в граждаския процес, но уви… обществото не е дозряло до Вашите прозрения за общественото развитие. Последното обаче, Ви освобождава морално. Можете да леете огън и жупел по всички избрани!
  Успех.

  • Homoerect says:

   Паси, горе-долу и аз така си представям участието в избори. Има една теория за т.н. „изгубен глас”, който се преразпределя в полза на партиите, които са спечелили най-много гласове. Но дори и при това положение, няма да бъде излъчена нито една партия, която да бъде в състояние да състави самостоятелен кабинет. Ще трябва да се водят преговори за съставяне на коалиционно правителство, но без участието на ДПС.

 10. Светла Павлова says:

  Да, отдавна съм разбрала, че аргументи са само тези, които подкрепят твоите теории. Всеки, който не мисли като тебе е кон с капаци, злобар, утопист и т.н.
  Защо да проверявам какъв бил етническият състав? То се видя с каква част от различните етноси партиите си спрятат “подкрепящи” митинги и срещу какво.
  А какво му е на гласуването с пръстовия отпечатък? Още на 26-ти май ще почне вой, че избирателните списъци са пълни с мъртви души.
  Какво ще се промени, ако статуквото се закрепи не с 30% гласували, а със 100% ? Според мен от това само на статуквото ще му стане едно хубаво, едно благо… Ааааааа, сега се усетих чак – ти под статукво разбираш само ДПС! А за мен статукво е вичко, що се изреди от 1989 г. насам.

  • Homoerect says:

   Светле, държа да ти кажа, че аргументите не ги разделям на мои и чужди, а на логични и алогични. Мисля че трябва отново да прочетеш какво съм казал. По-скоро ти се опитваш да наложиш своето мнение, което едва ли се споделя от 1% от българските избиратели. Много удобно е да стоиш отстрани и да преценяваш кой е крив, кой прав, при презумпцията, че ти винаги си права. Позволил съм си само по твой адрес да употребя думата злобар, като съм смятал, че ти правя комплимент. Спомни си в какъв контекст съм я казал.
   Много съм любопитен, ако се изпълнят твоите условия, как ще отидеш да си топнеш палчето в мастилницата след като гласуваш…
   „Какво ще се промени, ако статуквото се закрепи не с 30% гласували, а със 100% ?”
   Я пак ме попитай, че нещо не разбрах… С по-простички думи, като за млад пенсионер, но вече почти изкуфял. Ако правилно съм схванал твоята идея, то съотношението на силите няма да бъде същото и разпределението на местата в НС ще бъде съвсем различно.
   Според теб, според него, според нас и т.н. все ще имаме поводи да не постигнем съгласие.

 11. Светла Павлова says:

  И я някой да обясни как точно ще се разпредели моят глас, ако не съм си завлякла задника до урната? Но със сигурност ще разпределят всяка хартийка, пусната в урната – дали ще е невалидна бюлетина или употребена тоалетна хартия, щом присъства физически в урната, да, ще я преброят и ще я разпределят където трябва. Ето ви ги плюсовете на явното гласуване с пръстов отпечатък. Нека се опитат да разпределят тогава.

  • Homoerect says:

   Миличка, има различни системи за разпределение на гласовете – къде отива лъвският пай. Сещам се за с-мата Д’Онт, освен ако не е някаква рецепта за манджа с грозде…
   Харесва ми най-вече твоята убеденост, с която отстояваш позициите си.

   • Светла Павлова says:

    “Миличка, има различни системи за разпределение на гласовете – къде отива лъвският пай.” В такъв случай трябва ли да питам ПАК защо да е важно колко хора ще гласуват?
    В края на краищата, ако истинската битка не беше за пари, власт и влияние, щеше ли да има значение колко и за кого гласуват? Щеше ли изобщо да има нужда от избори? Щеше ли да има политически партии, религии и всички останали средства за разделение между хората?
    Аз бях дотук. Гласувайте, но после да няма рев, че отново е както преди.

    • Homoerect says:

     Светле, каква оценка по математика имаше в началните класове? При висок процент на гласувалите на изборите, ще преминат по-голям брой партии над летвата от 4% за парламентарно представяне. Техните гласове не може да се пипат. Ще се разпределят гласовете само на по-малките партии, останали извън НС в полза на трите най-големи партии. Това е съвсем схематично представяне, не съм сигурен в точните цифри и методика. Следователно, лъвският пай ще бъде по-скромен и ще има полифония, както гърците я наричат. Другото основание за масовост на вота е че колкото повече гласуват, толкова по-малко влияние върху крайния резултат ще имат купените гласове. Откъде произтича въпросът ти дали има смисъл от избори?
     Аз твърдо ще гласувам и ако трябва да рева, ще бъде заради такива като теб, които не са разбрали къде грешат. Статутквото се крепи благодарение и на такива като теб!

     • Светла Павлова says:

      Не, няма да ревеш заради мен, а заради факта, че 25 години в политическото пространство се въртят едни и същи хора – благодарение на купените и доброволно дадените гласове.
      Сега, малко на шега, но и не съвсем: въпреки, че ще противоречи на принципите ми, мога да гласувам примерно за тебе 🙂 . Категоричен поддръжник съм на мажоритарния вот – тогава не би имало значение ( поне за мен ) дали си бил член на БКП или не. Не те познавам достатъчно добре, но бих рискувала с човек, който не се е докосвал до властта. И отново подчертавам – за мен статуквото не е само ДПС, а всички след 1989 г.

     • Homoerect says:

      Мила моя, всяка една уважаваща себе си социологическа агенция, дори и тези, които ни манипулират, правят прогнозни разчети на база ниска, средна и висока избирателна активност. При което резултатите биват съвсем различни и разпределението на местата в Парламента. Ерго, за да се обърне палачинката, броят на пасивните избиратели и мъртвите души трябва да бъде сведен до минимум. Въпреки че на тебе ти се вижда, че няма никаква промяна в статутквото, реално има смяна на няколко партии във властта. Сега остава да допуснем ДПС да спечели най-много гласове и тогава съвсем ще втасаме. Може да има тайни договорки и задкулисни игри между лидерите на отделните партии, но друго си е ти да грабнеш кокала и ти да разпределяш порциите.
      Народът ни все повече изтрезнява и ще настъпи момент, когато малките партии ще отидат на по-предни позиции. Не изключвам и БСП да се разцепи и от нейното ядро да се пръкне една нова, истински лява партия. Историята ни учи, че количествените натрупвания водят до качествени промени. Само без революции, моля…
      Благодаря за високото доверие, което ми гласуваш. Ще взема да се замисля дали да не се кандидатирам за народен представител… 😀

 12. Pasi says:

  Благодаря на Кисса,че ме споменава и с добро, но не пропуска да ме отрезви. Спокойно, Кисса! Когато хората се харесват е лесно! Когато обаче не се харесват, наложително е да се търпят. Та така и с поезията ми…

  Отношение

  Много мило отношение,
  чак за цяло поколение.
  Хубаво е да научиш,
  в стиховете да сполучиш!

  Чак от новата Германия,
  и дори и от Австралия
  някой все да те четe…
  Да попържва, да кълне…

  Туй за мен е много драго.
  Споменавате ме! – Благо,
  туй свещено за поета…
  Мрази той немокаета!

 13. Светла Павлова says:

  Бъди сигурен, че ако взема решение да гласувам на някакви избори, то ще бъде много добре обмислено. Айде приятна вечер от мене на всички гласуващи 😉 . Аз отивам да опъна джолана, защото по варненските друскалници ( улици ) днес ми се размърда дископатията пак.

  • Homoerect says:

   Приятна вечер, IRON LADY! Вземи се намажи с мехлемчето, което ти предписах. Помага и при някои срамни болести… 🙂

 14. rusalka2013 says:

  Тъй като съм участвала в не една и две секционни избирателни комисии, смятам, че събрах доста материал, за да мога да си направя някои изводи. Бих могла да ги формулирам по този начин: няма нищо по-демократично от въвеждането на задължителното гласуване и то по електронен път. И колкото по-бързо това се случи, толкова по-бързо ще се оправи държавата ни.

  • Homoerect says:

   Благодаря, Русалке. Ще си получиш възнаграждението по банков път, както обичайно.
   Ще ти изпратя опорни точки по един друг казус, в който да защитиш моята позиция. 🙂

 15. rusalka2013 says:

  Хммм… досега не съм забелязала никакви преводи от Тепавица ООД. Искам си всички плащания в най-кратки срокове, иначе ще си начисляваме лихви 🙂

  • Homoerect says:

   Ще се рекетираме ли, Русалке? Пазя всичките квитанции за внесените суми.

 16. Не изчетох всички коментари, та ако повтарям някого – извинявам се.

  Гласуването не е да пуснеш бюлетина в урната. Гласуването е обмислен акт – кой те кефи и защо и дали си струва да се разходиш до урната (та била тя и на 20 м от жилището ти) и да гласуваш.

  Та, ако си обмислил всичко и си решил, че трябва да гласуваш – то гласувай. А ако си обмислил всчико и си решил, че не трябва да гласуваш – то не галсувай.

  Разни идиоти се опитват да ни вменят като вина, че трябвало да гласуваме. Дайте ни причината. Драги такива господа и дами, като не можете да дадете причина, тогава почвате да хвърляте в битката гржаданския дълг, от който нищо не разбирате.

  Идиоити са тия, дето гласуват поради навик. Нима един, който е обмислил кандидатурите и е решил, че не се различават или че не са достойни и поради това не гласува, не е по-ценен от един такъв автоматичен вот? И разните идиоти “за гаржданския дълг” го поставят по-ниско от някой, който гласува поради навик. Не става така.

  Аз ще гласувам и зная защо. Призовавам тези, които няма да гласуват и знаят защо, да не гласуват.

  • Homoerect says:

   Синко, ще се постарая да отговоря на така изложеното от теб мнение в отделна публикация, ориентировъчно около обяд…

 17. генек says:

  “Аргументите” ви са просто нелепи.
  Кои партии са статукво, кои не са… ББЦ, по тая логика, НЕ Е статукво? Сериозно?
  За останалото не говоря. Аман от “най-малкото зло”!
  Искате да гласувате – гласувайте!
  Но не раздавайте присъди. “Доброволен отказ от критика”… Дрън-дрън… Плащам си данъците тук, в България, и именно затова имам право на отношение. А неплащащите цигани или емигранти – те са съдниците? И истинските граждани? Само в кривото им огледало…
  Трябва да си много унесен по пеперуди в нежнорозови мъгли, за да твърдиш, че избор на някой от статуквото е борба срещу статуквото…

  • Homoerect says:

   Генек, ако имаш малко търпение, днес по обяд ще напиша нов материал, в който ще се постарая да получиш отговор на вълнуващите те въпроси.

 18. Homoerect says:

  Я, кацнал е още един несъгласен, като бръмбар на трънка… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s