Честит празник, БЪЛГАРИ!

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! Честито и на всички, които са посещавали и все още възнамеряват да посещават Тепавицата – едно малко гнездо на родолюбиви българи!

И ний сме дали нещо на света!

“Много преди времето, когато германският император Карл Пети казвал, че на немски той говори само с конете си, а германските дворяни и образовани хора пишели само на латински и се срамували от немския език, във “варварската” България апостолите Кирил и Методий бяха създали и разпространили древнобългарската писменост.” 

Слава, вечна слава и поклон пред Светите братя Кирил и Методи! Да пребъде тяхното дело във вековете!

Нека си останем европейци, но да не изкелеферчваме родната ни азбука с чужди знаци и символи! Да съхраним автентичното!

Честит имен ден на Кирил, Киро, Кирилка, Методи, Методий, Методия и техните близки и приятели, които го празнуват заедно с тях!

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in Good news. Bookmark the permalink.

38 Responses to Честит празник, БЪЛГАРИ!

 1. Homoerect says:

  Поздравявам всички българи с песента “Happy earth cake day to you!”


  Амане, понеже не разчитам на Светла, очаквам подробен доклад от теб какво става из Варненско… Обади се на съгражданката си, да я питаш дали има нужда от психологическа помощ. 🙂

 2. Светла Павлова says:

  Честит празник на българската писменост, скъпи!

 3. В контекста ни на поробен народ в Османската империя, този празник има смисъл и голяма сила.

  Но в контекста на 1333 годишнината на България (или повече), то е все едно шотландците да празнуват деня на английската писменост и култура. Спечелили сме петаче за изгубен грош.

  • Homoerect says:

   Ице, нещо не схванах…. Вече няма ли смисъл да честваме братята К&M?

   • Трябва да скърбим, че ги е имало. Ние не говорим и не пишем на български език. Ние говорим и пишем на езика на славяните в България.

    То пак добре, ако бе оня богат мелоидчен език със 16 или 18 гласни – не се сещам в момента. Ама след като сме ги редуцирали до 6, то и тая файда я няма. Неслучайно днес можем да пишем на латиница български думи. Можем и с гръцки букви. Ни е мляко, ни е млеко, ами е млѣко.

    Ще ми се Ботйов да бе писал на български – колко още сила щеше да има в неговата поезия!

    Историците не обичат въпроса “Какво би станало, ако …”, защото историята не е точна наука (всъщност с големи мъки би могла да се нарече наука, но е важно знание), защото не могат да отговорят. Но аз не съм историк, затова мога да си задавам въпроси, на които историците не могат да отговорят. Какво би станало ако бяхме приели исляма? Нямаше ли днес България да бъде с граници на Рейн и Атлантическия океан, а може би и със столица в Константинопол?

    • Homoerect says:

     Почти ми се изясни, Ице. Пропуснал си към многото гласни на добавиш дифтонгите и ударенията!
     България, като провинция на Отоманската империя можеше да граничи до Рейн и Атлантическия океан, но без тебе и мене, защото не се знае дали нашите баби биха заченали… А ако се беше пръкнал, щеше да се казваш Мохамед баръш! 🙂

     • Не, в никакъв случай не говоря за приемане на исляма след падането ни във владение на Османската империя. Говоря за по-ранен период – някъде 8-и век от не.е..

      П.С. Принзавам си пропуските, със сигурност не съм спец по езиците.

     • Homoerect says:

      Гледай само да не те чуе Тракиеца, че ще те разпертушини! 🙂

     • Ще гледам да не ме чуе, стига да разбера как става този номер 🙂 .

     • Homoerect says:

      Ти ще разбереш, ама вече ще бъде късно…

     • П.С. И нямаше да се казвам Мехмед, а Иса!

     • Ни съм османист, ни съм спец по исляма. Спец съм по задаването на въпроси.

     • Homoerect says:

      Сигурно си завършил Магнаурската школа…

     • Можеш да си изтриеш двойния постинг, нали си администратор (таман на езика на светите братя го написах).

     • Homoerect says:

      Нарочно го написах два пъти, за да подчертая важността на оценката ми!

     • Котка по гръб не пада – тъй съм чувал, тъй и съм виждал 🙂

     • Homoerect says:

      Това изкуство се постига с много учене и знания, придобити от горчив житейски опит… 🙂

     • Че житейски опит е нужен – да. Ама чак пък горчив? Попресоли (попрегорчи) манджата, струва ми се 🙂

     • Homoerect says:

      Иса бей, тепърва има да получаваш шамари в живота и тогава ще разбереш какво съм имал предвид…

     • Джибрил ага,

      Ние ще стигнем вашето, ама вие не можете се върна на нашето 🙂

     • Homoerect says:

      Прав си, светът се движи напред, а не назад, макар че не е сигурно дали вие ще стигнете нашето. Дай, Боже!
      Между другото, Иса е арабското име на Иисус Христос, а не на ислямското божество Аллах. Ръката ми неволно е трепнала и вместо Мохамед – Неговият пророк, написал съм Мехмед. 🙂

     • То, ако светът се движеше все напред, песен да запееш за човека. Ама нещо не съм сигурен. Технически се движим напред – спор няма, струва ми се. Ама човешки, май, се движим назад. Тепърва предстои спорът по този въпрос. И за него сте ни нужни старците, струва ми се.

     • Homoerect says:

      Tα πάντα ρει και ουδέν μένει…

     • Да го беше дал в превод и на някой по-човешки език ли?

      Всичко тече и нищо не остава?

      В по-бавни времена може и да е било от полза. Проблемът ни е че произвеждаме с невиждани досега темпове. Може ли гръцката философия и софистика да ни бъдат от полза?

     • Homoerect says:

      Ти си достатъчно интелигентен, за да се нуждаеш от превод! Плюс това, блестящо се справяш с чичо Гугъл…
      Въпросната сентенция няма историческа давност. Тя е не само природен закон, отнася се и за всяко живо човешко същество. Гръцката философия и софистика МОГАТ да ни бъдат от полза, стига да направим нов прочит на класиците. Няма смисъл да преоткриваме колелото или топлата вода…

     • Homoerect says:

      Не споря с теб – ти си османистът, спец по исляма…

     • aman11be says:

      За какъв земетръс говориш? Ние днес си празнуваме тихо и кротко. Без ексцесии. 🙂
      Нищо не се усети тук. Прочетох го в нета, но тук нищо не съм усетил. Днес даже дъждът ни се размина.

     • Homoerect says:

      Е, как, бе? Щом у Бургаско се е усетило, сигурно и при вас се е чуло…
      Тука беше доста силно люлеене. Две минути полилеят не спря да се клати и се чуваше страхотно скърцане на разпадащи се панели.

    • aman11be says:

     Според някои специалисти нашите сънародници останали на територията на Волжко-Камска България са приели исляма, за да запазят националната си идентичност при насилственото присъединяване на тези земи към, най-общо казано, Русия. (Не ми се рови из исторически източници в момента, за да съм абсолютно точен). И впоследствие са били наречени от руснаците татари. Което не ни пречи, сега, освободени от идеологическите ограничения, да ги признаваме за свои сънародници и братя.
     А дали, ако и т.н. сме щели да стигнем до …. и столицата ни да е ….. За подобни случаи е и лафът “Ако Левски беше с чизми и Ботев с каска…..”.
     А езикът е средство за общуване на първо място. И нашият език през вековете е станал такъв, какъвто е бил най-полезен на нашите прадеди да общуват помежду си. В него са влезли не само много славянски думи, но в по-късен период и много турцизми, някои арабизми, думи от други езици. Езикът е като живо същество – не е замрял и не стои на едно място. Винаги се развива и, по принцип, обогатява.

     • Homoerect says:

      Благодаря за подкрепата, Амане! Сигурно и Христомир ги знае тези исторически факти, но се опитва да се подтакова с нас. Кажете, как го усетихте земетръса във вашия край.

     • Братко Амане,

      Руснаците наричат “татари” всички мюсюлмани на своята територия, доколкото знам. Та в тая насока имаме какво да искаме ние, пък и южната ни съседка от Русия – признаване на малцинства, не териториални претенции.

      Историците ни учат, че не трябва да задваме въпроси от рода на какво би стнало. А защо такива ъпроси можем да задаваме на физици и социолози, най общо?

      Относно езика – той може и да обеднява – чрез емотиконите (и аз ги използвам) и чрез новите думи – в някои случаи има чуждици (няма как без тях), но и заемките не бива ли да ги трием?

      Ако Левски бе с чизми, а Ботйов с каска, дали Стамболов нямаше да им види сметката? Нямаше да са му първите, нямаше и да са му последните.

     • aman11be says:

      Ще започна отзад напред. А дали те щяха да са тези светли фигури – водители на народа ни, а нямаше да станат като Стамболов? Защото и Левски не си е поплювал да размахва калъчката, когато трябва.
      За това дали руснаците наричат татари всички мюсюлмани на територията си не се чувствам компетентен да отговоря, но че са нарекли и продължават да наричат татари потомците на българите, останали във Волжко-Камска България е неоспорим факт. От една страна мисля, че ще има доста спорове при дефинирането на понятието “чисто руска територия”. А оттам вече и доколко земите, в които живеят мюсюлмани и са днес в рамките на РФ, могат да се нарекат така.
      Езикът, според мен, може да обеднява само ако използващите го обедняват интелектуално. За съжаление през последните няколко десетилетия е налице такъв процес сред някои социални и възрастови групи у нас, но до голяма степен от нас самите зависи да не допускаме това да стане необратимо.

     • Homoerect says:

      Всичко, което казваш Амане, го мисля и аз. Ние по-възрастните си нямаме представа колко са изпростели младите…

 4. Homo faber says:

  Родният език и писмеността са белези за духовното състояние на един народ.
  Нашият народ е вечно признателен за това, което са направили Светите братя Кирила и Методия. От всичката жива твар в природата, единствено човекът е усвоил словото, което е присъщо и неразделно на човешката природа. И това слово, изразено писмовно се запечатва в ума на мало и голямо. Писмеността е една от най-значимите страни на човешкия живот. Просветление на човека може да донесе само силата на писменото слово. Затова е непреходно делото на Светите братя Кирил и Методий и този празник, създаден да ги славим и помним, е най българският празник.
  Честит 24 май, българи!!!

  • Homoerect says:

   Благодаря, Фабер! Бъди и ти честит със славянската писменост и култура!

 5. Pasi says:

  Чух по радиото, че във врачанско село е открита праисторическа керамична плочка с протознаци /така се изразиха учените/. Писмеността е разчетена и в посланието се говори за триединния БОГ!!!, нещо като молитва. Разчитането е станало благодарение на близостта на знаците до египетската писменост. Наред с това е открито и сандъче с подобен надпис, който е наречен божествен КИВОТ!!!. Писмеността е тракийска. И най-важното което ме изуми: Плочката и сандъчето са разчетени от англичанин и това предизвикало буря в научните среди на историците. Предметите и писмените знаци са датирани от преди 5000 преди Христа, или преди шумерска и египетската писменост. Преди създаването на канона за триединството на БОГ!!! Предметите се намират във Врачанския исторически музей. Идете и ги вижте!!!

  • Homoerect says:

   Паси, четох и аз някъде за тази уникална находка по нашите земи. Кивот /κιβωτός/ е гръцка дума и буквално означава кутия. Очаквам всеки момент да се появи Тракиеца и той да ни ограмоти допълнително. 😛 При пръв удобен случай ще посетя експозицията с тези безценни реликви.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s