Ура, имаме си нови представители в Европарламента!

Върнах се по-рано от ранчото, специално за да пусна своя решаващ глас на евроизборите. Освен това, жена ми бе включена в комисията на една от изборните секции в квартала, което наложи да тръгнем още в събота, за да присъства на инструктажа. Като по-прост и малограмотен, политически неориентиран (самоопределям се като такъв), без бой си признавам, че гласувах за кандидатурата на АБВ – Ивайло Калфин. По моя команда, цялото семейство се присъедини към моя вот. След отварянето на урните, жена ми брои бюлетините, а аз й помагах. 🙂

Неокончателните резултати от изборите вече са известни. Ако се вярва на прогнозните резултати от екзит пола, ГЕРБ печели изборите със значителна преднина пред КБ, на трето място е ДПС и на четвърто ББЦ. От една страна се чувствам удовлетворен, че БСП, начело със Сергей Станишев губи своето влияние, което би следвало да доведе то тотална смяна на сегашното ръководство на партията. Хубавото е и това, че вечната дружба с ДПС няма повече да бъде основополагаща. От друга страна, сериозно съм обезпокоен от запазване влиянието на ГЕРБ при толкова много гафове, които допуснаха по време на своя мандат като управляваща партия. Тези, които не гласуваха, нека ми кажат това ли искаха? Проследих няколко дискусии с участието на анализатори, социолози и журналисти, които почти единодушно определиха тази предизборна кампания като манипулирана от основните политически субекти с цел отказване на избирателите от правото им на вот. И го постигнаха! Ако изборната активност беше по-висока, тогава делът на купения и манипулиран вот щеше да е с много по-малка тежест. При това съотношение на силите, ако утре се проведат у нас предсрочни парламентарни избори, пак ББ ще ни управлява. Хак да ни е! Както е казал  Петко Р. Славейков:

НЕ СМЕ НАРОД

Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
“Аз не зная! Аз не мога!” – общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме…

Не мога да скрия разочарованието си и от един младеж, който до вчера заемаше сходни позиции по почти всички от дискутираните теми, наравно с мнозинството от редовните посетители в Тепавицата и изведнъж се обърна като фурнаджийска лопата. Това опит за оригиналничене ли е или все още липса на житейска зрелост? Нямаше ли друг приемлив кандидат за него? С подобна позиция много ми заприлича на онзи депутат, дето ту напускаше, ту оставаше в редовете на ГЕРБ. Според мен, най-подходящ кандидат бе Ивайло Калфин. Този младеж де факто и той е подкрепил Бойко Борисов. Цитат от един апологет на пасивната съпротива: “Макар именно негласуващите да победиха…” Честита пирова победа! Искам ясно да заявя – никого не нападам и никого не съдя, което не ме лишава от правото да имам собствено мнение, различно от несъгласните с мен.

Според теорията на вероятностите, ако някои хора не ги мързеше и не беше разгарът на сезона за бране на гъби, двойно повече хора биха отишли да пуснат бюлетината в изборната урна. Ама, пусто късмет – след тези обилни дъждове, гъбите са поникнали на доста места (на поляните, където са се  разхождали овчици и кравички, за да наторят мицела). Слава Богу, все още не са изчезнали напълно тези биологически видове! Според някои авторитети, единственият начин да изразим своя протест срещу статутквото е като не гласуваме. Голямо геройство! Добре, де – да попитам какво ще спечелим, като не гласуваме? Нищо, защото има твърд електорат, който не се влияе от мнението на този или онзи и ще подкрепи своя фаворит (може и срещу съответното заплащане). Докато участието в избори дава макар и минимален шанс нещо да се промени в тая държава. Марк Твен бил казал: „Ако нещо можеше да се промени чрез избори, щяха да ги забранят”. Е, и…? Всички ли трябва да мислим като него? А, може човекът просто да се е пошегувал. Няма ли и други мнения, коренно противоположни на неговата мисъл? Важното е сляпо да следваме  това, което някой ни е завещал…

Сега, да ви попитам: Познавате ли този човек на снимката по-долу? Въпросът ми не се отнася до Аман и Христомир. Те са поставени под карантина. Ако никой от вас не се досети, след 10:00 ч. ще научите отговора. За да не си забравя мисълта, тук ще поставя едно закодирано съобщение: x + y = z

Мене, ако ме попита някой, мястото на България въобще не е в ЕС и НАТО. Но, докато сме вътре, ще играем по техните правила. Сред глутница вълци се вие по вълчи. Със сигурност нищо, ама нищичко няма де се промени, ако пасуваме, както ни призовават големите авторитети.

Бродейки из интернета се натъкнах на две мъдри мисли: “Трудно ми е да разбера, защо умен човек прави така, че да тежи повече гласът на глупака.  А който не желае, да не гласува. Не е нужно да бие тъпана”.

С оглед да не се повтарям, предлагам на всички, които желаят да се информират по-подробно по темата “За” или “Против” участие в избори, да прочетат апологията на един виден публицист, изправен пред другарски съд в неговата знаменателна статия “Гласуване за статутквото, негласуване против него”.

Прочетете само неговия коментар в 14:39 ч. и ще разберете, че това е човек, който е скъсал всякаква връзка с реалността. Това че аз декларирам, че не съм олигофрен, съвсем не означава, че обвинявам него, та на два пъти трябва да ми навира под носа това „свидетелство”. Твърде фриволно тълкувание на една моя съвсем безобидна фраза! Ето какво точно съм казал: “П.П. Не обичам някой да ми внушава, че имам проблем! Още повече, ако този някой не е хабилитиран психиатър. Не се смятам за олигофрен и сам определям проблемите си…” Да не говорим и за други думи, които ми приписва, без дори да съм си  ги помислил. И защо не получих отговор и на други мои въпроси „Кой, кой, кой…?” Не виждам смисъл да влизам в по-нататъшен спор с такъв опонент.

Ликуйте, братя българи! С вашия вот вие доказахте, че сте Троянския кон на Европейския съюз.  Рано или късно, той ще се разпадне и тогава, с чиста съвест ще гласуваме само на наши си парламентарни и общински избори. Дотогава ще ручаме хлебец и сол, ще си подслаждаме живота с лучец и ще пеем Одата на радостта:

All rights reserved

Advertisements

About Hombre

Nothing especially to excite your soul and heart...
Gallery | This entry was posted in По света, Политика и социология, У нас and tagged . Bookmark the permalink.

101 Responses to Ура, имаме си нови представители в Европарламента!

 1. Светла Павлова says:

  Добро утро, гласоподавателю,
  какво трябваше да ни впечатли в този дядо с каскет и без вратовръзка:
  Хосе Мухика: Аз не виждам умни хора в европейската политика

  • Homoerect says:

   Поздравления, Светле! Имам специална награда за теб. Не съм казал, че трябва да те впечатли външният вид на този дядо, а какво е рекъл…
   Би ли ми обяснила на какво дължа честта с обърнатото палче? Дори и Генек няма да те подкрепи, ако се радваш, че Боко Тиквата е спечелил най-много гласове…

   • Светла Павлова says:

    Обърнатият палец е заради твои думи, а не от радост за ГЕРБ. За пореден път Бойко и свитата му кудкудякат, че били победители. Ега ти победата – 30% от 30-процентна активност. Голяма победа, голямо нещо 😀 . Но съм удовлетворена от болшинството български избиратели – почти 70 % от тях показаха здрав разум! Много приятно ме изненада фактът, че преференциалният вот е изместил Кунева от брюкселското кресло. От тези резултати моят извод е, че е назрял моментът в българското политическо пространство да се появят нови субекти. които да започнат промените в България на първо място с промяна на изборния закон. От там нататък постепенно ще се справяме с останалото.
    П.П. Каква ми е специалната награда?

    • Homoerect says:

     Светле, заради кои мои думи ми тури палеца?
     Почти 70% от българските избиратели показаха НЕЗДРАВ РАЗУМ! ТОВА Е ПИРОВА ПОБЕДА! Лошото е, че завлякохте и нас към дъното. Елементарна логика! Утре, като ДПС стане управляваща партия, тогава ще те питам…
     Наградата ми е наистина специална – да се радваш на моето присъствие – било то в Маямито, било то у Варненско… 🙂 Ще ти окося безплатно и ливадката…

     • Светла Павлова says:

      Не, скъпи, вие, гласуващите, влачите България към дъното – статуквото не са само ДПС и ГЕРБ!!! Ако в България имаше истински националисти, мислиш ли, че нямаше да гласувам?! Засега на хоризонта няма такива, затова аз няма да съм от статуквото на гласуващите.
      И внимавай какво обещаваш за ливадката, защото и без друго ми трябва косач – да не те юрна да кОсиш. Хайде, от мен да мине, като окосиш, ще те черпя една студена вода 😀 .

     • Homoerect says:

      Светле, след малко ще ти пусна мнението и на Кисса.
      Съгласен съм на студената водица… към уискито!

    • Кисса says:

     Здравей Светле, не го правя за да подклаждам полемика, но не мога да не те питам: ами ако не си бяха “завлекли задниците” до урните “непритежаващите здрав разум” 30%…при това и да гласуват с преференция, кой щеше да ти я поднесе тази приятна изненада за изместването на Кунева?

     • Homoerect says:

      Все едно, отговорът е ясен… те са правите, ние сме будалите.

     • Светла Павлова says:

      Нямам нищо против. Само че Кунева си е от червеното статукво, на Светослав Малинов също бих искала да му видя биографията отпреди 1989 г. Това че Малинов измести Кунева все още нищо не значи – важното е, че е имало хора, които са размислили. А и да не забравяме, че Малинов беше СДС-ар ли, ДСБ-ар ли, забравих вече. Засега приемам възползването от преференциалния вот като първата бяла лястовичка.
      П.П. Омбре, нали си ми тръпка, ще има и уиски към водицата. А мезенце да желаеш?
      П.П.П. А палецът е заради изказвания като това: “Все едно, отговорът е ясен… те са правите, ние сме будалите.” Постоянно подчертаваш как уважаваш чуждото мнение, но никога не пропускаш обидните определения или най-малко иронията към инакомислещите.

     • Homoerect says:

      Светле, да се изясним. Другарят Волтер е казал: „ Не съм съгласен с това,което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш.” Не е казал да го уважава… Посочи къде съм използвал обидни думи в мои коментари и срещу кого? След като преглътнах обидата, че аз и групата около мен сме наглеци и не получих извинение, нямам ли право да се защитя?
      Иронията не е обида, а вид шега, преминаваща в самоирония.
      Нема да се назлъндисвам – каквото ми сервираш и го разделиш с мен, все благодарско ще получиш…

 2. Juliapulia says:

  Тъй като е известно, че съм аполитична, ще коmирам коментара си от сураттефтера:
  Лошото е, че дори когато отвратените гласуват, пак отвратителните управляват. Няма да спра да гласувам, но взе да ми писва да избирам между голямото зло и по-голямото зло, а накрая да се окаже, че пак е спечелило най-голямото зло.

  Край на коментара и на отношението ми по темата; и без това моя кандидат не влиза, отново.

  • Homoerect says:

   Юлке, благодаря за така изразеното мнение. Докато по-умните от нас, за съжаление ти не попадаш в този списък, предпочитат да не гласуват, все ще сме на тоя хал. Може и на още по-голямо зло да се натресем. ДПС чука на вратата…

   • Juliapulia says:

    Дълбоко страдам и съм крайно покрусена, че Делян Пеевски се отказва да иде в Европа! Това съвсем сериозно, по ред още по-сериозни причини.

 3. Homo faber says:

  Та, здраве желаем гусин латифундисте…! 🙂
  “… те, големите сметки са направени и е напазарувано. Прословутата баница, също е направена на парчета и всеки си го има, било по-голямо или по-малко. За електората, остават… люспите от баницата!!!”
  И по-рано, и по-късно и специално и неспециално, да си се върнал да гласуваш, требе да са ти били в главата, редовете до тебе написани от един човек. Не е пророк, ама отстрани наблюдаваш, що става в нашата мила и древна Родина и от това е направил и този извод.
  И в подкрепа на това, ето ти слова изречени в публичното пространство…
  “Борисов съди Бареков за сериозна обида. В предаването на Сашо Диков по Нова ТВ Бареков казал за Борисов: “ми той е тъп, той по принцип е тъп”….”В изтеклите преди година записи на разговор между Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов, Борисов също използва обидна дума по адрес на Бареков. “С Бареков как беше? С тоя капут! “, чува се да казва гласът на лидера на ГЕРБ.”
  И най-пресните “…. трябва да поздравя и Бареков. ДПС са в отлична форма, както винаги… и по-нататък …”Лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков обяви, че ББЦ ще има тежки разговори с ГЕРБ оттук насетне…”
  Бе, какви разговори, какви преговори…, ако беха във времето на пещерите, калъчките най-накрая, щеха да извадят!!!
  Та, Ура, Ура, Ура, драги Еректусе на политическите инженери…., на тези рицари с плащове и домино и без домино на очите…. Приказките пак ще ги повторя, ако ще да ме кориш… “Парица е царица”, “Парата прави фукарата”.
  Това е времето в което живеем!!!

 4. Pasi says:

  Моята социология показва следното:
  1. Най-големият губещ на тези избори са негласувалите българи! Те подпечатаха победата на ГЕРБ и ДПС. Те казаха ясно и категорично: “Да живей статуквото!”
  2. Вторият губещ- БСП+АБВ. Обществото не обича двусмислието междуособиците и разприте. И двете формации са за пребиване! Всяка една, по различни причини. За БСП специално, според мен причините са: Слаб лидер,слаба /никаква/ кампания, отношение на правителството към събитията в Украйна; значително разпиляване на вота на левите сили, в т.ч. към “АБВ” и “Българска левица”.
  3. Почти същото, като по точка 2 /с някои корекции по отношение на лидерите/, се отнася и до “Атака” и “НФСБ”. Неадекватното поведение и взаимните удари не носят желаните ползи свързани с преориентирането на електората; Преекспониране. Демостративна антиевропейска риторика, съчетана също предозирана привързаност към нововъзникващи световни тенденции. Народът не е прост. Френското шампанско всъщност не е лошо…
  4. Реформаторите- пълен аут. Интригата в борбата за т.н. “остатъци” е без значение.
  Печеливши са :
  1.Българите упражнили правото си на глас и използвали преференция – около 40% от гласувалите. Да видим до какво може да доведе това в персонален план. Тук все още има скрита интрига, която може да засегне както БСП,така и ГЕРБ. При другите това няма съществено значение.
  3. Екпериментът с машинното гласуване според мен е успешен. Лично се пробвах. Елементарно е и при достатъчни защити в сървърите може да се доверим. Ще спести огромни човешки усилия и време за броене. Аз съм “за”,но не знам дали ДПС са “за”….
  4. ДПС – която надскочи боя си, без гласовете от Турция; Очевидно е, че тази партия, мобилизираща малцинствения вот, ще продължи да има сериозно влияние в негласуваща България. Ако се размине със “структурни и персонални промени в кабинета”, с оглед “преоринетирането на политиката” според “вота на суверена”, или ще видим връщане на Боце, още в рамките на това “НС”, но с мандата на ДПС е въпрос, който тепърва предстои.
  5. ГЕРБ- със съдействието на негласувалите оглави класацията. Съществува възможност Боце да поеме съдбините на народа….още през мандата на този Парламент. Вероятно наесен. Нов лупинг на Волен е напълно възможен все за “благото на народа”…
  6. ББЦ+ВМРО+ присъдружни- агресивна риторика,мащабна и добре финасирана повсеместна кампания. Мисля ,че постигнатото е максимума на този етап. Не сме ги видели в действие “на терен”. Това предстои.

  • Homoerect says:

   Паси, съгласен съм с теб 99,9%! Оставам си 0,1% за всеки случай… 🙂
   Иди обясни на Генек, че не само той е прав!
   #Гласувай, бе!

   • Кисса says:

    ТежкО на България. 70% мъртви души. 70% безразлични. 70 % отчуждени, 70 % безлично повдигащи рамене.
    Лошото е, че се мислят за по добрата част от народа. Лошото е, че са присъдата над гласувалите 30%.

    • Homoerect says:

     И аз това викам, Кисса. Влез в блога на Генек – да видиш колко е паднало нивото на (по)читателите му!
     Наперени и със самочувствието на Нерон, гледайки как гори Рим.

     • Кисса says:

      Благодаря, отдавна не влизам там, ако не се брои случаят, когато даде един линк. Когато отговорих на нападките му, но в твоя блог. За мен той е като развалена грамофонна плоча, повтаря едно и също, с добавка на все повече озлобеност, и необосновано високо самочувствие.

     • Homoerect says:

      За съжаление, права си… Всеки медал има две страни. Той признава само едната. Вашият вот в Тепавицата е красноречиво свидетелство на коя страна е мнозинството. Колкото и да бият някои тупана, истината лъсва. Не разбирам и какво означава да си аполитичен – не ти ли дреме за семейството, за себе си дори? Защо трябва други да решават съдбата ни?

 5. Pasi says:

  Куневица твърд аут. Но една друга интрига ме зарадва. Дано се потвърди!
  “Лидерът на БСП Сергей Станишев изненадващо събира по-малко преференциален вот от никому неизвестния кандидат на КБ Момчил Неков, под номер 15 в листата. Причината според наблюдатели е, че много избиратели са отметнали “номер 15″ и на двете места в бюлетината – и в квадратчетата за партии/коалиции, и в кръгчетата за преференциален вот.

  За момента ЦИК не е отчела официално резултата от преференциалното гласуване, но справка в публикуваните вече протоколи сочи, че е много вероятно Станишев да бъде изместен от първото място. Това би било нов и неочакван удар по председателя на червените след съкрушителната загуба от ГЕРБ в изборния резултат, макар още преди вота той да обяви намерението си да остане в българския парламент.

  По същата логика личният вот за Неков може да се окаже по-висок и от този на втората в листата Илияна Йотова.

  Практическият резултат от това ще е, че въпреки неизбираемото си 15-о място Момчил Неков може да си спечели мандат в Европейския парламент.

  Неков е най-младият кандидат в листата – едва 27-годишен.”

  • Homoerect says:

   Без торнадо нищо нема да се промени в тая България!

   • Homo faber says:

    Преди време говореше да не стават сакатлъци, но явно си премислил, че си трябват по радикални мерки…?

 6. Homoerect says:

  Паси, да ти кажа ли как ще се възроди БСП? СерГейчо свиква извънреден конгрес на партията, на който си подава оставката, но запазва поста си в ПЕС. Провеждат се избори за нов лидер и ръководство, като изискването за всяка една кандидатура е да бъде във възрастовия диапазон 45-60 години. Както навремето правилно бе отбелязала Татяна Дончева, не може едно момченце без трудов стаж и житейски опит да бъде ръководител на една от най-големите партии в България. Другото условие е да не са били в предишното централно ръководство, да не са свързани с никакви олигархични кръгове и да имат честен и прозрачен бизнес. Да имат ясни концепции за организационни реформи и изпълними идеи и послания за излизане на страната ни от тежката икономическа, социална и културна криза. Само тогава членската маса ще ги припознае за свои хора и ще ги подкрепи.
  Това беше в кръга на моите фантазии…

  • Homo faber says:

   Здрасте, друже Еректусе! Ти на мен говориш за фантазьорство, ама и твоето си го бива друже… 🙂 .”…. да не са свързани с никакви олигархични кръгове и да имат честен и прозрачен бизнес. Да имат ясни концепции за организационни реформи и изпълними идеи и послания за излизане на страната ни от тежката икономическа, социална и културна криза.” Това и в сферата на научната фантастика е неизпълнимо … да не казвам пак, сакралните приказки … 🙂

   • Homoerect says:

    Не ме разочаровай, Фабер! Тъкмо мислех да те предложа да влезеш в новия екип на БСП… 😦

    • Homo faber says:

     Едно време ме канеха, а аз не влезох, та сега ли? Имат ме в списъка, Еректусе… 🙂

     • Homoerect says:

      Аре, не се дърпай – налей малко свежа кръв в столетницата! 🙂

 7. Светла Павлова says:

  Пресен пример от вчера: бях в компанията на хора, които чинно и примерно ходят до урните на всеки 4 или 5 години. Бях много изненадана да разбера, че всички присъстващи са отказали да гласуват. Бяха единодушни в отговора си на въпроса “Защо?” Защото не искат да пращат в ЕП политици, за да получават големите брюкселски заплати. Ясно и просто: хората “гласуват” с джоба си. На пръв поглед реакцията им е първосигнална, но само на пръв поглед.

  • Homoerect says:

   Жесток пример – ти ме разби от всекъде! (не е ирония 🙂 ). А не ти ли минава през ума, че тези чиновници биха могли да свършат и някаква полезна работа, конкретно в полза на България. Прочети отчета на Калфин за дейността му като депутат в Европарламента и тогава пак ще говорим… Но, на нашенеца окото му е все в чуждото канче! Защо друг да получава повече от него?
   Светле, постарах се специално за теб да съставя кратък речник на думите, използвани от Генек към неприятните му опоненти: наглост и безочие, наглеци, демагози, хора, които беснеят и т.н. И има претенции да твърди, че нито му се кара, нито му се вдигат скандали. А друго досега не бил видял насреща си…
   Пита се в задачката кой започна пръв и трябва ли след като съм получил шамар по едната буза, да си подложа и другата?

 8. Светла Павлова says:

  Омбре, не ме ползвай за медиатор, ако обичаш! Ще ви мине и на двамата, сигурна съм.
  Моето обърнато палче нямаше нищо общо със спора ви. Ако Генек имаше опция с палчета, и на него щях да му ги цвъкам, даже по-често, отколкото на тебе 😛 .

  • Homoerect says:

   Светле, не те ползвам за медиатор, а отговарям на конкретно отправен упрек от твоя страна към мен! На мен няма какво да ми минава, защото никога не съм го приемал навътре, при него е по-трудно да преглътне чуждо мнение, което все го смята за натрапено…
   Като гледам резултата на таблото 22 : 1, направо си плачеш за ей това:

   Моля те, не го прави друг път! Пука ми единствено за теб, а не за палчетата… Надявам се, че имаш чувство за хумор и не ми се сърдиш… 🙂

 9. Pasi says:

  Той няма да свика нищо. Служебните победи на последния конгрес и в текущия парламент съвсем го разхайтиха. Дано обаче останалите в ППО-тата проумеят ,че е необходим друг лидер.

 10. rusalka2013 says:

  Днес в изборната секция дойде да гласува една баба на 80 години. Издокаросана, с клин, начервосана, гримиросана със син камък, бижута по ръцете и ушите й. Като видях на колко е години, не повярвах. Не бих й дала повече от 60. Такова енергично, бабе не бях виждала. И очила не носеше… Много ми се щеше да разбера за кого е гласувала и едвам се въздържах да не наруша закона за тайната на вота. 🙂

  • Homoerect says:

   Русалке, и аз имах аналогичен случай. На излизане от изборната секция в училището на Сандра, един старец, там някъде около 80-те, че и повече, ме помоли да му помогна да се изкачи по стълбите. Докато почти на гръб го пренесох, набързо го интервюирах знае ли какви избори се провеждат. Е, как – отивам да гласувам за внуците ми – рече той. Те така действа старата гвардия за разлика от индеферентните…

 11. Светла Павлова says:

  “НАРОД, КОЙТО ИЗБИРА КОРУМПИРАНИ, САМОЗВАНЦИ, КРАДЦИ И ПРЕДАТЕЛИ, НЕ Е ЖЕРТВА! СЪУЧАСТНИК Е!’
  ДЖОРДЖ ОРУЕЛ
  Из делниците на един луд (19-23 май)

  • Homoerect says:

   Светле, и ти имаш нужда от обогатяване на правната култура. ВСЕКИ Е НЕВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО!
   Та, ти не познаваш дори 1/10 от биографиите на кандидатите за народни слуги!

   • Светла Павлова says:

    В такъв случай е време всички, които гласувате, да спрете да се оплаквате. Вие очевидно познавате отлично биографиите на кандидатите.

    • Homoerect says:

     Не е задължително да ги познавам на всичките. Достатъчно ми е да знам, че Ивайло Калфин е по-голям професионалист от всички останали. не ги избирам само по цвят.
     Понеже очаквах да ми кажеш за рехавата наша съдебна с-ма, предварително си бях написал отговора. По-добре един закоравял престъпник пуснат на свобода, отколкото един невинен, осъден поради съдебна грешка. Наскоро даваха по телевизията за един афроамериканец, който излежал 20-годишна присъда по недоказана негова вина. Накрая, истинският престъпник си признал, че той е извършил убийството…

    • Homoerect says:

     Светле, докога ще палиш фитилите на Генек? Погледни какви нелепости приказва: “Че ти пропусна ли устроеното оня ден съдилище – как така съм посмял да имам мнение, да го изказвам, че и да не се съгласявам с непогрешимите…” Една и съща мантра повтаря до втръсване… Трябва да го успокоявам като малко дете, че няма такова нещо – осмелил съм се и аз като него да изложа своето мнение!!!

     • Светла Павлова says:

      Оффффф, почна да ми писва. Ама ако трябва да съм искрена, ти беше този, който прекали в спора помежду ви. Генек си е серт и не го крие, а ти обикновено се опитваш да се изкараш кротък като овчица, но не спря да кичиш с епитети опонентите си, обърнатите палци уж не те интересуват, но много държиш винаги да знаеш защо си ги получил. Ако искаш да знаеш, днешният палец ти го лепнах заради това, че оприличи Христомир на фурнаджийска лопата. Е, не може така, скъпи.

     • Homoerect says:

      Светле, не бъди голословна и посочи един епитет, с който съм закичил него. И не поставяй каруцата пред коня. Кой пръв започна да се държи неадекватно и да ми приписва грехове, каквито нямам?
      В какво искаш да ти се закълна, че не ми дреме за палците, звездите и прочее…?
      Е, ти пък искаш съвсем без бъзик да си общуваме. Аз не бих се засегнал от подобно сравнение. Пробвай да видиш.
      П.П. Виж как се бъзикаме с Фабер. Той може и да ми се сърди понякога, но аз не му забелязвам. Мъже, които са минали през казармата не се правят на госпожици от пансион за благородни девици…

 12. Pasi says:

  Накев е избран с 30000 преференции. Да му мисли Корумбашев, но най-вече Стани шеФ.

  • Homoerect says:

   Голем цирк! Едва ли точно него са искали избирателите да посочат в преференциите си, но момчето е извадило късмет – 15/15! 😛

   • Homo faber says:

    А пък може инджинери и друго да са измислили. По този начин момчето отстъпва в полза на следващия, в случая Достената…?

 13. Pasi says:

  Разбор 2014
  Избирателят го нема,
  а пък Баце на терена!
  Серго го прецака Накев,
  а пък Куна веч проплаква!

  Най-доволен бай Местан.
  Българинът – отигран!
  Най-достойната позиция:
  За поета – опозиция!
  26.05.2014, Паси

 14. То се оплакваш от Генек, ама не си престанал от доста време да лепиш етикети. Последното, май, е “индиферентни”.

  Аз си казх моя критерий за вота – дали е след дело на рамисъл. Незнайно защо се принизяваш до неграмотните цигани (и не само цигани) – щом като преценяваш единствено по това дали някой е пуснал хартийката в урната.

  Аз от своя страна уважвам всички гласували, след като това е било в резултат от обмислен процес. Така трябва. В твоя блог, май, няма други.

  А негласуващите след размисъл поставям на същото ниво като гласуващите след размисъл. Негласуващите поради мързел, наистина могат да бъдат определени като индифирентни. Но същите са и гласуващите по навик и други причини, непредполагащи някакъв сериозен размисъл.

  То си е твой избор да се родееш интелектуално с индиферентните активисти, ама нищо не пречи да проявиш малко уважение към диферентните пацифисти.

  П.С. Активисти / пацифисти е по наложилата се традиция, която цени повече безумното от действие от действения ум.

  • Homoerect says:

   Ице, сега отивам да вечерям. Тук на същото място ще ти обясня, че индиферентен или безразличен не е етикет, а дума, която няма обиден смисъл. Освен ако не търсиш под вола теле…
   И твоето его ли засегнах, та подскачаш толкова нависоко? Обидни епитети никому не съм лепил! Самоопределял съм се като такъв или онакъв, но това касае единствено мен. След като Сократ е казал „Аз знам, че нищо не знам”, защо аз да не кажа, че съм прост и малограмотен? Според китайския етикет, когато ти дойде някой на гости, пред него наричаш къщата си сламена колиба, децата прасета, занаята, който упражняваш – нескопосана работа и т.н. Дори не можеш да си представиш колко френдли съм настроен към заобикалящия ме свят! Напълно чужди са ми злоба, завист и т.н. Но както на другите позволявам да кажат какво мислят за мен, така и аз държа да изразя своето мнение за тях – честно и открито. Обикновено мисля преди да говоря и казвам това, което мисля. В тоя порядък на мисли, някакво си келешче Иван, съвсем умишлено употребявам тази дума, седнало да ми дава оценки, без да ме познава. Според Генек – и това било мнение…
   И понеже знам, че не ми се сърдиш, продължавам да смятам, че твоят отказ да гласуваш за Симов не е достатъчно добре мотивиран. Да не кажа, подлагаш ми динена кора… 😛 Не те критикувам – ти си свободен и независим човек!

   • Е, то и кретен и идиот не са обидни думи, ни са етикети. Както и циганин и рязан. Всичко си идва от другаде.

    А можеш да позволиш на дъртия котарак да падне по гръб – нали уж сме приятелски настроени.

    • Homoerect says:

     Прочети предишния ми коментар.

    • Homoerect says:

     Едно е да кажеш ваза, друго е да кажеш циганин или кретен. Предназначението на некои думи е да обидиш някого.

     • Винаги има измъкване 🙂
      Благодаря, че ми припомни значението на думата идиот(ис) на гръцки!

     • Homoerect says:

      Ице, чак сега видях, че си попаднал в кошчето за спам…

     • Нещо се сбъгна системата. Все ми даваше, че не съм успял да изпратя. Може да съм в кошчето и заради многобройни постинги. Трий излишното, остави само единия пост.

     • Homoerect says:

      Това е защото се обръщаш като фурнаджийска лопата! 🙂
      Ей, пич, не разбра ли, че си ми симпатичен и затова имам по-пиперлив език?
      А, Светлето, като някоя майка орлица – литна да те закриля и да ми кълве очите…

     • Дето не го знаеш, си го доизмисляш.

      Наистина промяната у мен дойде последните 10-на дни (може и по-малко, мързи ме да се ровя сега). Имах си фаворит, който не очаквах да се изложи в последния момент. Е, изметна се като фурнаджийска лопата. Замислих се дали все пак да не гласувам за по-малкото зло в краткосрочен план. Реших, че не трябва. На други избори (на местни – със сигурност, за парламентарни не знам), ще постъпя по друг начин.

      ДПС-то не ги мисли – гласовете им отиват в АЛДЕ. Виж, за ГЕРБ и ЕНП и мен ме е яд. Ама няма как – избираш да се промени ПЕС и БСП – според мен, най-правилният начин е да не гласуваш за кандидатите им. Кофтито е, че печели ЕНП. Няма пълно щастие, поне не се постига отведнъж.

     • Homoerect says:

      Още има да ти увира главата. Проста кръчмарска сметка, когато не гласуваш – подкрепяш Боко и Местан… 🙂

     • Когато гласуваш – подкрепяш Станишев. Нещо като lose – lose ситуация.

     • Homoerect says:

      При Боко немаше увеличение на пенциите, при Станишката – да! На мене не ми е безразлично!

     • А за внучката помисли ли?

      Дали ще има дебил за шеф на БСП и ПЕС или ще се даде шанс на някой нов – не е все тая за бъдещето на внучката ти.

      Па и БСП не изправиха кривотата изцяло – неполученото по Боково време законово увеличение не си получихте и сега. При всичката ми неприязън към Боко, то той не искаше да ви навреди ни да ви неглижира – подведе го тъпотата му да се довери на Дянков. Но това няма значение – изборите не бяха за БСП, ЕНП, ДПС, Атака и Бареков (за малко да забравя и реформаторския комплекс с гнезда за червени кукувици), а за ПЕС, ЕНП, АЛДЕ и евроскептици.

     • Homoerect says:

      Не виждам различия в мненията ни,Ицко! Аз говоря за една нова, реформирана БСП, при ясно определени условия.
      По въпроса как Боко искал да ни увеличи пенсиите, но не му стискало, защото Пицко не му бил позволил – тия на баба ми ги разправяй. А иначе, всеки го знае, че пътят към ада е постлан с добри намерения. Доколкото си спомням, последното увеличение на пенсиите беше през април м.г., въпреки че нищо не съм спестил от тогава…

     • Аз отдавна твърдя, че сме на много сходни мнения и ти търсиш различията там, дето са най-малки – конкретният акт (гласуване или не) след обмислянето. Можеш да си посипеш с пепел главата, имаш право 🙂

      За Боко и Пицко – бе по-скоро мнение след незадълбочено обмисляне. По-скоро бих се доверил на теб – за момента не съм заинтересована страна и не съм обмислял обстойно въпроса. Със сигурност твоето мнение е по-обмислено от моето.

     • Homoerect says:

      Нито ти, нито аз ще си посипваме главите с пепел. Сходните мнения си личат, дори и когато ми опонираш…

 15. Pasi says:

  Боже мой!!! Каква футболна драма!?! Гласували срещу негласували. И защо се пита човек? Според мен напълно безсмислено… И без това негласувалите са мнозинство./Болшевики един вид./ И двете страни са убедени в своята правота, а истината…Тя отново е многолика. Многоръкия Шива пасти да яде!
  Предлагам незабавно примирие, което съвсем не означава, спиране на обсъждането на проблема, защото някоя от страните е надделяла. Ако “негласуването” днес е обективен факт,то надявам се това да е само временно!
  Отново се връщам на въпроса за идеите. Те, според класиците, стават сила когато овладеят масите. За сега идеята овладяла масите е “негласуване”. Причините са най-различни. От обичаен “мързел”,през “незаинтересованост”,”невъзможност”, “липса на подходящ субект”, до “вид съпротива, като съзнателно и обмислено бездействие”. Разпределението на тези причини сред негласувалите, обаче е неясно. Нито едно изследване не може да даде цялостна картина.Това са фактите.
  Като резултат -15-18% от електоралния корпус/100%/, определи ориентацията на всички избиратели, в т.ч. и на “негласувалите” към ГЕРБ и ДПС! Ако избирателната активност беше 50-60%, ДПС можеше да вкара 1, максимум 2 депутати. Тежестта на партията в обществения живот щеше да е на половина от постигнатото. В същото време едва ли би се променило съществено постижението на останалите участници в изборите. Сметки…
  Не съм съгласен,ама какво от това. Не съществува причина, лична или обществена, да съм гневен на когото и да е. Освен на онези, които бяха длъжни да убедят хората,че тяхното персонално мнение е важно, съществено! Не се получи. Брането на гъби,коприва и лапад надделяха.Здраве да е…
  “Напред науката е слънце,която във душите грей. Напред народността не пада,там дето знанието живей!”
  Надявам се на следващите избори да не е така.

  • Homoerect says:

   Паси, има резон в твоите думи и ти ясно си откроил основните пунктове:
   1. Който има глава на раменете, очи и уши, би следвало да приеме реалността такава каквато е и да не обявява гласуващи или негласуващи за победители! Според мен и двете страни са губещи. Печелят единствено ГЕРБ и ДПС. Затова я наричам пирова победа. Не виждам никакво основание адептите на идеята за отказ от гласуване да ликуват. Тепърва ще берем горчивите плодове.
   2. Друг един много важен и съществен момент в твоето мнение е предложението ти да продължаваме дискусията по темата. В спора се ражда истината но не с превръзка на очите. Нито аз мога на някого да забраня да говори, нито той на мене… Оправданията от рода „няма смисъл да влизам в спор – нито ми се кара, нито ми се вдигат скандали” означава по-скоро липса на солидна аргументировка. Никой на никого не е обявявал война, за да има примирие. Всеки трябва да отстоява своите идеи безкомпромисно, спазвайки разбира се добрия тон. Не считам, че ще бъде под достойнството ми да водя диалог с когото и да било, стига да има добронамереност и вътрешна убеденост и от двете страни.
   Толкова засега.

   • Homo faber says:

    Ми да наистина, ….ама не засега, а Чау-Бау са ти казали, с вътрешна убеденост, май … 😉

    • Homo faber says:

     И друго …, чета едно изречение “…бяха длъжни да убедят хората,че тяхното персонално мнение е важно,съществено!”
     Та, те хората се убеждават, не само за това, че в този ден трябва да дойдеш и да гласуваш за теб, а с цялата си дейност в полза на тях и това, постоянно …

 16. Homo faber says:

  Пускаш коментара/ите, ама не щещ дума да кажеш друже…:)

  • Homoerect says:

   Не мога да кажа…

   • Светла Павлова says:

    Много ти е пролетарско копчето 🙂 .

    • Homoerect says:

     Суша, Светле… 🙂

     • Светла Павлова says:

      Пък при нас киша – в момента пак вали. Бях сяла едни домати, те останаха под калта 😀 . Догодина ще искам разсад от тебе 😉 , че това лято няма да мога даже семе да заделя.

     • Homoerect says:

      Става, Светле. Ти пък ще ми дадеш калем за ябълки и круши. Нито едно от плодните ни дръвчета не е вързало… Ще си купуваме от пазара. 🙂 Лани, майсторите, които правиха външната изолация на къщата изядоха половината круши и грозде.

 17. Homo faber says:

  Свършено е веке, само ваза ще думаш …!!! 🙂

  • Homoerect says:

   Направи разбор на следния цитат:
   П.П. Виж как се бъзикаме с Фабер. Той може и да ми се сърди понякога, но аз не му забелязвам. Мъже, които са минали през казармата не се правят на госпожици от пансион за благородни девици…

 18. Homo faber says:

  Нема да се правя на интересен с пространни писания, … само казвам… Жив е животът…!!!

  • Homoerect says:

   Аз очаквах нещо от рода: “Аллах е велик, а Фабер е неговият пророк…” Не е време да скромничиш. 🙂

 19. Pasi says:

  Не мога да не споделя радостта си. Независимо от всичко, моят човек влиза!!!! Доволен съм, почти щастлив! Преференцията РАБОТИ!!!

 20. Pasi says:

  Ще изчакам до утре. Новината беше отречена от Високата порта, но не и от ЦИК. Самият човек за сега не потвърждава, но съм сигурен, че се надява, както и аз стискам палци. Все пак това вълнение си заслужава!
  Апарата на всяка партия, да му мисли оттук нататък!

 21. Pasi says:

  Май партенка на Офнюз! Няма значение … Все пак си имам Любимец№15. Петнадесет лалета, петнадесети ред… Как беше? Вече не помня…

  • Homoerect says:

   Паси, идват нови избори – нов кисмет! Моля те, кажи ми как да убедим Ицко, че трябва да участва на всякакви избори. Аргументите да се участва са хиляда пъти повече в сравнение с отказа от гласуване. Политиката е за дебелокожи същества и никому няма да накриви шапката с това, че не признава днешните политикани. Само ще му се изсмеят и даже ще го поощрят пак да не гласува, за да циментира статутквото. Момчето не е глупаво, но търси друг път да прокара през канарата, наречена погрешно демокрация.
   П.П. За тая песен ли ме питаше?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s